kayan led nasıl yapılır / LED Tabela (p10 led panel) Yapımı ve Montajı Resimli Anlatım

Kayan Led Nasıl Yapılır

kayan led nasıl yapılır

Merhaba arkadaşlar, bu uygulamamızda yürüyen led uygulaması yapacağız. Yürüyen led uygulaması, ledlerin sırayla yanıp söndüğü (karaşimşek) bir uygulamadır.

Malzeme Listesi

Malzeme listesindeki malzemeleri kullanarak devremizi aşağıdaki şemaya uygun olarak kuralım. Devremizi kurarken ledlerin kutuplarına ve direnç değerlerimize dikkat etmeliyiz. Dirençler kutupsuz olduğu için ters veya düz takmanız fark etmeyecektir.

Devre şeması çizimi yapılırken – (gnd) için mavi veya siyah, +(vcc) için ise kırmızı renk kullanılır. Buradaki kırmızı kablolar +(vcc) değil ama ledimizin anot(+) ucuna denk geldiğini görmemiz için ve +(vcc) çıkışı olmasa bile biz kod ile bu çıkışları vereceğfunduszeue.info daha iyi anlamanız için kırmızı renk kullandım. Siz istediğiniz renkleri kullanabilirsiniz. Bu devremizde 6 Adet led kullandım. Bu led sayısını azaltabilir veya yükseltebilirsiniz. Bu işlemleri yaparken kod kısmında da değişiklik yapmanız gerekiyor.

Ledleri en baştaki pinlerden takmaya başladım. Neden 0’dan başlamadık diye aklınızda bir soru oluşursa, 0 ve 1 TX RX pinleri olduğu için haberleşmede kullanılıyor. Projemizde yeterli pin sayısı olduğu için ve 0 1 pinleri haberleşmede kullanıldığı için bu pinleri kullanmadık.

Yürüyen Led Uygulaması Kodları

İlk önce ledlerin pin numaralarını çıkış olarak tanımlayacağız. 6 adet ledimiz olduğu için bunları int Led1=2;   int Led2=3; gibi tanımlayabiliriz ama daha kısa ve anlaşılır olması için ledPinleri isminde bir dizi(liste) tanımlıyoruz ve bu diziye ledlerimizin pin numaralarını giriyoruz.

Setup fonksiyonunda bu ledleri çıkış olarak tanımlamamız gerektiği için for döngüsü ile bu tanımlama işlemini yapıyoruz. İ değişkenimiz 0 dan başlıyor ve 6 ya kadar gidiyor. Ama burada 6 dahil olmuyor. Dizimizin elemanlarına erişmek için ledPinleri [indis] şeklinde kullanmalıyız.

Buradaki indis değeri 0 dan başlıyor ve dizini sonuna kadar. Bizim dizimizde 6 eleman olduğu için arası indis değerlerini kullanacağız. Burada dikkat etmeniz gereken  funduszeue.info pinine erişmek için 6. İndisi kullanmayacağız. Nedeni de indis değerleri 1 den değil de 0 dan başladığı için funduszeue.info pinine ulaşmak için 5 indis numarasını kullanmalıyız.

Loop fonksiyonunda ise bu ledlere sırası ile enerji verip, bir süre bekleyip, enerjiyi kesmemiz gerekiyor. Bu işlemi 1. Lede uyguladıktan sonra 2. 3. 4. 5. 6. ledlere de uygulamamız lazım. Bu yüzden for döngüsü kullanıyoruz. Dizimizin uzunluğu 6 olduğu için for döngüsü  arasında çalışacaktır. digitalWrite(ledPinleri[i],HIGH); kodu ile ledimize enerji veriyoruz. delay();  kodu ile milisaniye bekliyoruz. 1 sn beklemek için bu değeri yapmanız gerekiyor. milisaniye geçtikten sonra ise ledimizdeki enerjiyi LOW ile kesiyoruz. Bu işlemi for döngüsü 6 adet led için aynı şekilde yapıyor. En sondaki led söndükten sonra başa döndüğü için bu devreye yürüyen ışık devresi deniyor.

Kodları yazdıktan sonra arduinomuzu bilgisayara bağlayıp yükleme işlemini yapabiliriz.

Yunus Emre EKE

funduszeue.info

Merhabalar ben Yunus Emre Eke. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4.Sınıf Öğrencisiyim. Uzun süredir yazılım ve elektronik ile uğraşıyorum. Arduino projelerimi paylaştığım instagram sayfasına profilimden göz atabilirsiniz.

Kayan LED Yazıların Sır Devresi

80 adet led
8 adet direnç (seçilen ledlere göre değişebilir)

onlu sayıcı
10 adet 1KOhm direnç
10 adet 2N transistör
Tel ve lehim
►Arduino

 

Deneyimiz ledlere dayalı olduğu için led seçimi önemli bir funduszeue.infoı ledler kullandıkça kayan yazınızın parlaklığı ve net okunulabilirliği değişecektir. Bizim tavsiyemiz 5mm'lik ledler kullanmanızdır. Bu ledlerle daha net ve parlak bir yazı elde edebilirsiniz.
 


 

 

Seçtiğimiz ledlerin çeşitlerine göre direnç değerlerini ise besleme voltajı, seçilen ledin çalışma voltajı ve çektiği akım bilgileri ile belirttiğimiz kaynaklardan  öğrenebilirsiniz.

 



 

İlginizi Çekebilir: LED'ler Hakkında Bilmedigimiz 8 Önemli Nokta!


 

Ledlerin satırsal ve sütunsal olarak ayaklarını bağlamak suretiyle bütün haline getirme işlemine led matrisi denir. Bu adımda bahsedeceğimiz led matrisi, piyasada hazır olarak mevcut olup fazla maliyetli olmaması ve elinizin yatkınlaşması açısından led matrisini sizin yapmanızı öneririz.
 



Bu adımda ledlerin pozitif (+) bacaklarını sütun sütun birbirine bağlıyoruz. Daha sonra negatif (-) bacaklarını birbirine satır satır bağlıyoruz ve sağlamlaştırmak için lehimliyoruz. Örneğin ilk ledi yakmak istersek 1. satır ve 1. sütun arasına gerilim uygulayabiliriz ve artık led matrisimizi oluşturmuş olduk. 
 


 



                                                 

10'lu sayacımızın pinini ardunionun 5V  çıkışına bağlıyoruz. Ardından sayıcının pinini ardunionun 9. pinine ve sayıcının pinini ise ardunionun 8. pinine bağlıyoruz. Önceden birbirine bağlayıp lehimlediğimiz ledlerin pozitif bacaklarını ise sırayla resimdeki gibi ardunionun pinleri arasına, negatif bacaklarını ise transistöre ve oradan 1kohm luk dirençlerden geçirerek sayıcımızın pinlerine lehimliyoruz.


 

Deneyimizde bu sayıcıyı kullanmak istememizin nedeni öncelikle kullanışlı olması ve çoğullama sağlamasıdır. Bu sayıcı temelde matrisin satırlarını tarar ve her seferinde bir satırı yakar. 10'lu sayıcı akımla ilgili yaşanabilecek herhangi bir sorunu engellemek adına transistör ve direnç ile birlikte kullanılır.

 

 


10'lu sayıcı 10 adet çıkışa sahiptir ve her bir çıkış için bir transistör ve 1 kohm'luk bir direnç kullanılır. Burada BC transistörü (npn) kullanılabilir ancak transistörlerin yayıcılarının topraklama yapılması gerektiği de unutulmamalıdır.


İlginizi Çekebilir: Sayıcı Devresi Nedir ve Nasıl Yapılır?


 

Devremizde; piyasada rahatça bulabileceğiniz ucuz, kullanışlı, mikroişlemcilere kolaylaştırıcı bir geliştirme ortamı sağlayan , wiring tabanlıC/C++ programlama diline yakın bir programlama  dili ile programlanabilen, led kontrolü amacıyla  bu devremizde arduinoyu kullandık.




Arduino temelde setup ve loop olmak üzere iki ana fonksiyon ile çalışır. Setup fonksiyonunu kurulum kodları için loop fonksiyonuda motoru kontrol etmek yada ilgili ledi yakıp söndürme vb. işlemler için kullanılır. Led kontrolünün algoritmasını daha iyi kurabilmek ve arduinonun çalışma mantığını daha iyi anlamak için 2 saniye aralıklarda yanıp sönen tek bir ledin programlamasını açıklamalarıyla birlikte sıradaki resmimizde ifade funduszeue.info için yararlı olmasını temenni ediyoruz.



 

Kaynak:

►funduszeue.info

►funduszeue.info
►funduszeue.info

 

LED Kayan Metin nick

Veri güvenliği

Geliştiricilerin verilerinizi nasıl toplayıp paylaştıklarını anlamak, güvenliğin ilk adımıdır. Veri gizliliği ve güvenliği yöntemleri; kullanımınıza, bölgenize ve yaşınıza göre değişiklik gösterebilir. Geliştiricinin sağladığı bu bilgiler zaman içinde güncellenebilir.
Simge resmi
Üçüncü taraflarla veri paylaşımı yok

Geliştiricilerin, veri paylaşımını nasıl beyan ettikleri hakkında daha fazla bilgi edinin

Simge resmi

Veriler şifrelenmiyor

Simge resmi

Veriler silinemiyor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası