kolesterol yüksekliği nedir neden olur / Kolesterol Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol Yüksekliği Nedir Neden Olur

kolesterol yüksekliği nedir neden olur

Kolesterol Yüksekliği

Kolesterol Yüksekliği

Kolesterol yüksekliği nedir?

Vücudumuzun sağlıklı hücrelerin oluşumuna devam edebilmesi için, kolesterole ihtiyacı vardır, ancak fazla miktarda kolesterol sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu durum farklı şekillerde oluşur ve genellikle önlenebilir ya da tedavi edilebilir. Lipid (yağ) miktarının fazla olduğu bir kan, genellikle "hiperlipidemi" olarak adlandırılır. Kandaki kolesterol miktarlarının aşırı miktarı olarak tanımlanır.

Kan yağlarının yükselmesine neden olan faktörler nelerdir?

  • Yaş ve cinsiyet (erkekler için ≥45 yaş, kadınlarda ≥55 yaş, özellikle menopoz dönemi)
  • Sigara içilmesi
  • Yüksek lipoprotein varlığı (kanınızdaki yağ türü)
  • Genetik faktörler (aile geçmişi)
  • Yüksek tansiyon (≥/90 mmHg)
  • Düzensiz beslenme
  • Hareketsiz yaşam
  • Obezite
  • Doymuş yağ ve trans yağ içeriği yüksek gıdaların tüketimi
  • Aşırı alkol tüketimi (yüksek trigliserid düzeyleri ile ilişkili)
  • Tip 2 diyabet
  • Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidizm)
  • Bazı ilaçlar: Östrojen, glukokortikoidler, doğum kontrol ilaçları
  • Kronik böbrek hastalığı

Kan yağlarının yüksekliğinin en yaygın türleri şöyledir:

  • Yüksek kolesterol (hiperkolesterolemi)
  • Yüksek trigliseritler (hipertrigliseridemi)

Kan yağlarının yüksekliğinin belirtileri nelerdir? Hiperlipidemi bazı hastalarda belirgin bir belirti vermeden de ortaya çıkabilir. Çoğu kez yapılan rutin bir kan testi sırasında fark edilir. Bunun yanı sıra hastalarda aşağıda belirtilen bulgular da görülebilir.

  • Belirgin bir bulgu vermeden,  hasta direkt olarak kalp damar hastalığı vb bulgularla karşımıza çıkabilir
  • Karın ağrısı
  • Akut pankreatit (trigliserit yüksekliği kaynaklı)
  • Baş dönmesi
  • Denge kaybı
  • Baldırlarda yürürken meydana gelen ağrı
  • İnme
  • Göğüs ağrısı
  • Ksantomlar (dirsek, diz tendonları, vb).:  Dislipideminin en yaygın dermatolojik belirtisi olup yağdan zengin anormal hücrelerin cilt altında birikimi ile oluşurlar.
  •  Göz bulguları:
  • Korneal arkus veya korneada matlaşma: Özellikle ailesel hiperkolesterolemi ve genetik mutasyonlar nedeniyle çok düşük HDL (iyi) kolestrolü olan hastalarda karşımıza çıkmaktadır
  • Retinanın süt beyazı görünümü: Trigliserit değerleri çok yüksek olan hastalarda görülür. Nadiren görme kaybına yol açabilir.

Kan yağlarının yüksekliği nasıl tedavi edilir? Hiperlipideminin tedavisi etkilenen kişilerin yaşı, belirtileri, eşlik eden hastalıkları ve risk faktörlerine bağlıdır. Tedavide öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri benimsenmelidir. Bunlar;

  • Dengeli bir diyet - Kolesterolün neredeyse % 15'i sıkı bir diyet ile azaltılabilir. Daha az doymuş yağ, rafine edilmiş şeker ve alkol tüketimi önemlidir. Diyetinize daha fazla meyve, sebze, yağsız protein ve tahıl eklemeniz kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabilir
  • Kilo kontrolü
  • Düzenli Egzersiz - (Yürüyüş, Yoga, Dans vb.) - Her gün en az 30 dakika egzersiz yapın ve mümkünse bunu bir  alışkanlık haline getirin
  • Sigaranın bırakılması

Ancak eşlik eden ciddi sistemik hastalıkları (şeker hastalığı, bilinen kalp damar hastalığı öyküsü, kronik böbrek hastalığı vb.) veya risk faktörleri olan hastalarda yaşam tarzı değişiklikleri ile kolesterol seviyeleri hedef değerlere çekilemez ise mutlaka bir hekim tarafından ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bu hastalarda kullanılan ilaçlar; diyetle alınan kolesterolün emilimini engelleyen, vücudun kolesterol yapımı azaltan, üretilmiş yağların yıkımını arttıran, kandaki kolesterolün karaciğer tarafından tutulmasını arttıran ve bu mekanizmalar ile kan yağlarını düşüren ilaçlardır. Her hasta kendine özgü faktörler göz önüne alınarak hiperlipidemi açısından belirli bir risk sınıfına dahil edilir. Buna göre hedef değerler belirlenerek öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri ile tedaviye başlanır. Ancak unutulmamalıdır ki, yüksek riskli hastalarda yaşam tarzı değişiklikleri ile beraber kolesterol düşürücü ilaçlar da birinci basamak tedavide yerini alabilir. Yüksek riskli hastalarda bu ilaçların hekim önerisi olmaksızın kesilmesi özellikle kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok olumsuz durumu tetikleyebilmektedir. Bu konuda toplum bilincinin oluşması önem arz etmektedir.

Kolesterol yüksekliği aslında herhangi bir belirtiye neden olmaz. Sadece kan tetkikiyle tanısı konur. Yalnız yüksek kolesterolün neden olduğu plaklar yani damar sertliğinin vücutta oluşturduğu hasarlara göre belirti gözlenebilir. Bunlardan da en sık görüleni kalp hastalıkları ve felçtir. Bu hastalıkların seyri sırasındaki belirtiler, yüksek kolesterolüne kısmen habercisi olabilir.

Kolesterol sonucu oluşan plaklar damarları tıkar. Tabii plak oluşumunda tek başına kolesterol rol oynamaz, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, genetik risk, stres, sigara kullanımı gibi risk faktörleri de plak oluşumuna katkıda bulunurlar. Ancak plak oluşumu birdenbire olmaz, yavaş yavaş gelişir. Atardamarlar plaklara bağlı olarak daraldığı zaman, kan akışı engellenir. Bu damarın beslediği organ ve dokularda beslenme bozukluğu olur, infarktüs dediğimiz dokunun ölmesine kadar gidebilir. Bu durum kalpte olursa kalp krizi, beyinde olursa felç gelişir. Görülen belirtilerde bu hasatlıklara bağlıdır. Ayrıca bu plaklardan kopan parçalar emboli dediğimiz bir tabloya yol açar. Plaktan kopan parça ileriye giderek dar bir damarı tıkar ve beslediği organa bağlı olarak belirtiler oldukça ani bir şekilde görülür.

Kalp hastalıklarında göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk ve çarpıntı gözlenebilir. Bu hastaların rengi biraz soluk olabilir. Beyindeki damar tıkanıklarında ise gelip geçici felçler olduğu gibi kalıcı felçlerde gözlenebilir. Ayrıca vücudun bir tarafında uyuşma, kuvvet kaybı, konuşma bozuklukları, çift görme, şiddetli baş dönmeleri, geçici şuur kayıpları beyindeki damar tıkanıklığının habercisi olabilir. Bu konularda dikkatli olunmalı, belirtiler görüldüğü zaman beklenmeden acile başvurulmalıdır. Bacak damarlarındaki tıkanıklıklarda ise kişi yürüdüğü zaman baldırlarında ağrı hisseder, bacaklarında yorgunluk olur. Bunların hepsi yüksek kolesterolün oluşturduğu damar tıkanıklıklarına bağlıdır.

Yalnız bazı insanların göz çevresinde sarı renkli yağ bezeleri görülebilir. Bunların bir kısmı yüksek kolesterolün ve kalp krizi riskini işaret edebilir. Bu nedenle doktorlar muayene ederken bu lekeleri fark ederse, hastayı araştırmalıdır.

Kolesterolünüzün yüksek olup olmadığını anlamanın tek yolu kan testidir. Şu anda sınır mg/dl olarak kabul edilmektedir. Yirmi yaşın üstündeki yetişkinlerde bu değerin üstü artmış kolesterol olarak kabul edilir.

Eğer yüksek kolesterolünüze diğer risk faktörleri de eşlik ediyorsa doktora başvurup tedavi edilmesini sağlamanız gerekir.

 

Kolesterol Hakkında Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

 Son Güncelleme:

Kolesterol neden olur, belirtileri nelerdir? İşte kolesterol&#; d&#;ş&#;ren besinler

Kolesterolün vücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belli miktarda bulunması gereklidir. Pek çok kişi belli bir yaştan sonra kolesterol problemiyle karşı karşı karşıya kalabiliyor. Peki kolesterol neden olur, belirtileri nelerdir? İşte kolesterolü düşüren besinler

Kolesterol birçok hormonda bulunur ve vücuttaki her hücre için de gereklidir. Ancak yeterli seviyenin üzerindeki kolesterol vücut için zararlıdır. Kan testlerinde de LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) olmak üzere iki kolesterol değeri vardır. HDL yani iyi kolesterol, dokulardaki kolesterolü toplar ve dışarı atılmasını sağlar. LDL yani kötü kolesterol ise kolesterolü dokulara taşır ve arterlerin duvarlarında birikime neden olur. Bu nedenlerle hem kötü kolesterol hem de iyi kolesterol düzeyinin kontrol edilmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.

Kolesterol belirtileri nelerdir?

Kötü kolesterol, genel olarak sessizce ilerler. Kolesterol yüksekliği bazı hastalarda muayene sırasında kendini göstermeyebilir. Kötü kolesterolün fazla yüksek olduğu durumlarda ise şu belirtiler meydana gelebilir; Halsizlik, yorgunluk, yaraların geç iyileşmesi, ayak ve bacaklarda uyuşma, ciltte lekelenmeler ve solgun görünüm, vücudun bazı yerlerinde morarma, göz kapakları, eller ve tendonlarda sarı renkli yağ bezeleri. Bu belirtiler nadir olarak ortaya çıkabilir. Yüksek kolesterol daha çok kan testleriyle saptanabilmektedir.

Kolesterol neden yükselir?

Karaciğer, kolesterol üretir. Fakat bunun üzerine besinlerden de kolesterol alınır. Eğer kişi yağ oranı fazla olan sağlıksız gıdaları tüketiyorsa, bu durum kolesterolünün yükselmesine neden olur. Bununla birlikte, fazla kilo ve heraketsiz yaşam da kolesterol seviyesini artırabilir. Kanda LDL’nin yüksek olması hasta için risktir ve kalp-damar hastalıkları için risk oluşturur. HDL’nin düşük olması da riskli bir durumdur. Bu risklere sahip hastalarda kalp krizi, felç, damar tıkanması gibi hastalıkların ortaya çıkma olasılığı daha fazladır.

Kolesterol nasıl tedavi edilir?

Kolesterol yüksekliğinde ilaç tedavisi tek başına yeterli olmayabilir. Bu nedenle tedavinin yanı sıra yaşam düzenindeki değişiklikler de oldukça önemli. Ayrıca alınan yiyecekler yağ dokusu olarak vücutta depolanır. Bir de kişinin genetik olarak yatkınlığı varsa sağlıklı beslenme bile kötü kolesterolü düşürmeye yetmeyebilir. Yani kolesterol tedavisinde ilaçla birlikte dengeli beslenme düzeni ve egzersizin hayata entegre edilmesi oldukça önemli.

Kolesterolü düşüren besinler

Yüksek kolesterolün düşürülmesinde beslenmenin önemi büyüktür. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım da kolesterolü düşüren besinleri şöyle sıraladı;

Zeytinyağı: Tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir, LDL kolesterolü azaltır.

Yulaf: Çözünür lif içerir, kötü kolesterolü uzaklaştırır, kalp dostudur.

Sarımsak: Kolesterolü düşürür, kan pıhtılarını önler ve yüksek kan basıncını düşürür. Kolesterolün arter duvarlarına yapışmasını önler böylece damar tıkanıklıkları oluşumu azalır.

Somon ve diğer yağlı balıklar: Omega 3 çoklu doymamış yağ asidi içerikleri LDL kolesterolün azalmasına yardımcıdır. Beslenmede doymuş yağlar yerine çoklu doymamış yağ asitlerinin tercih edilmesi yapılan bir çalışmaya göre %4’e kadar iyi kolesterolü arttırabilmektedir.

Ispanak: Fazla miktarda lutein içerir. Yapılan bir çalışma ½ bardak günlük lutein zengini besin alınmasının arter damarlarda tıkanmayı önleyerek kalp krizi riskini azalttığını göstermektedir.

Avokado: Tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. HDL artışına ve LDL Kolesterol düşüşüne yardımcı olur. Beta sitosterol isimli bitki bazlı bir yağ içerir bu da besinlerden emilen kolesterol miktarının azalmasını sağlar. Yağ ve yüksek kalori içerirler günlük kullanımda 1 taneden fazla tüketmeyin.

Meyve: Özellikle narenciye grubu meyveler pektin doludur. Pektin vücutta çözünür life dönerek kolesterolü vücuttan uzaklaştırır. Elma, üzüm gibi meyveler kandaki antioksidan seviyelerini arttırlar ve kolesterolün hasar verme özelliğini ortadan kaldırırlar.

Kuru baklagiller: gram günlük pişmiş baklagil tüketimi kötü kolesterolü %5 oranında azaltır.

Ceviz, badem ve diğer fındıkgiller: Kuruyemişlerin çiğ, tuzsuz ve şekerle kaplı olmamaları gerekir. Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengindirler. Yapılan bir çalışmada 6 gün 1 ay boyunca günde 11 adet tüm ceviz tüketimi total kolesterolü % ve LDL kolesterolü % oranında azaltmıştır.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası