d dimer kantitatif yüksekliği tedavisi / Akciğer Embolisi Nedir ve Tedavisi Nasıldır? - Medicana Sağlık Grubu

D Dimer Kantitatif Yüksekliği Tedavisi

d dimer kantitatif yüksekliği tedavisi

D Dimer Testi Nedir? D Dimer Yüksekliği Neden Olur?

b**** :

covidi cok hafif atlattim ilacta kullanmadim kontrole gittim d dimer küsür ciktigini soyledi doktor 10 tane igne verdi bu yukseklik cokmu fazla d dimer icin


Cevap:

D dimer testi Covid tanı ve takibinde tercih edilen laboratuvar testlerinden biridir, ancak, sorularınızı lütfen aşağıdaki linki kullanarak funduszeue.info alandan soru sorulmamakta ancak yorum yapılabilmektedir.
funduszeue.info
Teşekkür ederiz.

F********** :

Merhabalar annemin d dimer test sonucu çıktı bu ne demektir. Nasıl yorumlanır. Covid testi pozitif karantinadaki 7. Günü ciddi sıet ağrıları ve kusma şikayeti sonucu yaptırdık.


Cevap:

Merhaba d dimer testi  Covid pozitif hastaların takibinde sıklıkla kullanılan bir değerlendirme testidir ancak sorularınızı lütfen aşağıdaki linki kullanarak funduszeue.info alandan soru sorulmamakta ancak yorum yapılabilmektedir.
funduszeue.info
Teşekkür ederiz.

B**** :

tarihi itibariyle karantinam bitti 5. günde sadece koku kaybı yaşadım 9. günde geri geldi başka bir semptom göstermeden atlattım Allah'a şükür. Hiç bir ilaç kullanmadım ama kan pıhtılaşma falan korkuttular test yaptırdım. tarihinde Dimer testi yaptırdım ( referans değer ) çıktı normal değer çıktı ama kan sulandırıcı içsemmiki diye düşünüyorum. Sağlıklı bir insanda bu değer kaç oluyor yaşım 36 teşekkür ederim.


Cevap:

Covid sürecinde D dimer testi ve kan sulandırıcı ilaç kullanımı ile ilgili funduszeue.info'a bir çok soru geliyor.
Ancak, sorularınızı lütfen aşağıdaki linki kullanarak funduszeue.info alandan soru sorulmamakta ancak yorum yapılabilmektedir.
funduszeue.info
Teşekkür ederiz.

N************* :

Cemciğim, bu testi anneme yaptılar kan tahliliyle şükür covid çıkmadı aşırı öksürüğü vardı korktuk ama temiz çıktı senin anlatımına ne olduğunu anlamış olduk teşekkürler

B************* :

Merhabalar 15 gundur covid hastasiyim test sonuclarimda ddımerkantitif sonucum çıkmıştır fakat herhangi bi ilac verilmemistir covid ilcida vucudumda reaksiyona sebep olmustur bununla ilgili ne yapabilirz


Cevap:

D dimer testi covid hastalarında yüksek çıkmaktadır.
Ancak sorularınızı lütfen aşağıdaki linki kullanarak funduszeue.info alandan soru sorulmamakta ancak yorum yapılabilmektedir.
funduszeue.info
Teşekkür ederiz.

K************** :

Merhaba;02 kasim Covid + ;2 gun belirti yok ;1 hafta ates kasimdan itibaren sadece hafif funduszeue.info 18 kasim ,kendimi iyi funduszeue.info bugun yapilan tahlillerde D-Dimer : ng/ml ( ref araligi ) ferritin : (ref araligi ).Doktorum 10 gun boyunca ENOX gobek igne kan sulandirici funduszeue.info covid esnasinda D-Dimer yuksekligi goruluyor diyorsunuz. Eger D-Dimer covid kaynakli yukilişkie,covid negatife dondukten sonra deger dusmesi beklenmeli mi ? Bu deger yuksekligi cogu zaman kalici midir yoksa gecici midir ?Ne kadar sure ile takip edilmelidir ? .Cok tesekkurler


Cevap:

Evet Covid iyileşme sürecinde D Dimer testi değerlerinde bir düşme funduszeue.info bu hemen olmaz belli bir süreçte olur.

C********* :

Mrhb benim alt dudak elim ve ayak altlarim şişti covit Günü atlattim fakat bole bı sorunla karşılaştım 2 gündür var dimer testim yazıyor bunla ilgisi varmıdır


Cevap:

Merhaba, sorularınızı lütfen aşağıdaki linki kullanarak funduszeue.info alandan soru sorulmamakta ancak yorum yapılabilmektedir.
funduszeue.info
Teşekkür ederiz.

N********* :

Merhaba hocam. Annem 25 gündür covid pozitif. 20 gündür hastanede yatıyor aynı zamanda kronik böbrek yetmezliği hastası periton diyalizine giriyor. Zatürreye çevirmesiyle hastaneye yatırıldı. Solunumu iyi zatürresi iyi dediler. Ancak d dimeri yükseldi. Bi haftadır kan ssulandırıcı iğne yapılıyor. D-dimer lere düştü ancak son günlerde , e yeniden yükseldi. Bu bizim için neyi ifade eder? Annem yoğun bakımda değil hala pozitif midir? D dimer yüksekliği yoğun bakıma sebep olur mu?


Cevap:

D dimer yüksekliği sonuç olarak tromboemboli yönünden annenizi risk altında bırakıyor.
Kan sulandırıcı iğne de bu amaçla yapılıyor annenize tromboemboli riski sebebiyle.
Kronik bazı hastalıklarının da olması hastanede yatmasının temel sebepleri arasındadıfunduszeue.infoçmiş funduszeue.info şifalar dileriz.

E************** :

Merhaba oğlum 47 günlük covid 19 teşhisi kondu kanımda da enfeksiyon çıktı 1 haftadır yatan hastayız ancak 2 değer düşmediği için çıkamıyoruz d-dimer ve troponin t eve çıksam nasıl Bi tedavi yapılması gerekirn


Cevap:

Geçmiş olsun, D dimer testi özellikle Covid 19 tanısında tanıyı destekleyici ek test olarak sıklıkla ve güvenle tercih edilmektedir.
D dimer yüksekliği bulunan kişilerde  damarlarda tıkanıklık, venöz tromboemboli gibi ciddi etkiler funduszeue.infolarınız bu tür bir risk yönünden çocuğunuzun hastanede kalmasını istiyor olabilir.
Acil şifalar dileriz.

H************* :

Babamda dün yapılan tahlilde çıktı çok riskli gibi duruyor ama babam böbrek nakli olmuş ve aynı zamanda şuan covid19 enfekteli hasta 10 gündür de hastane de yatıyor. Çıkan bu değer hakkındaki yorumunuz nedir steroid tedavisi alalım mı yoksa iç kanama riskinden dolayı almayalım mı


Cevap:

D DİMER testi COVID hastalarında yüksek çıkıfunduszeue.info başka yüksek çıktığı duurmlar da var ve bunları yukarıdaki yazımızda detaylı olarak funduszeue.info konusunda ise buradan bir yorum yapılması mümkün değfunduszeue.info konuda en doğru kararı babanıızn klinik tablosu bilen ve muayenesini yapan doktor veya doktorlar vermelidir.

h*********** :

Merhaba ben adet gecikmesi yaşadım 13 gün ama leke geldi bir hafta sonra da kahve rengi leke geldi sonra kanamam başladı adet şansım yok ama test yaptım tek çizgi çıktı hamile olabilir miyim acaba


Cevap:

Test sonucunuz negatif yani gebelik funduszeue.infoşki sonrasında normal normal adet kanaması olmanız da gebeliğin olmadığını göfunduszeue.info tarihinizdeki gecikmenin başka nedeni funduszeue.info için bir kadın doğum doktoruna muayene olmanızda fayda vardır.

s************** :

Koagulasyon
PT +        Sn    
INR +             
APTT + Sn    
Fibrinojen + mg/dL    
D-dimer, kantitatif +     ng/ml Merhabalar bir yakınımın funduszeue.info süredir funduszeue.infoin de koah, akciğer de, kalbin sıkıntılar var(65 yaş üstü)


Cevap:

Bu değerlerin çoğu yüfunduszeue.info da önemli  bir durum.
Özellikle hematoloji bölümünde tedavisi sürdürülmeli.

Pıhtılaşmayı engelleyen bir takım ilaçlar da kullanıyor olabilir.

D-dimer testi, kan pıhtılaşma aktivitesi hakkında bilgi veren bir laboratuvar testidir. D-dimer, vücutta pıhtılaşma sürecinin aktive olduğu durumlarda kan dolaşımında artar.

D-dimer testi genellikle pulmoner emboli veya kalp krizi gibi tromboembolik olayların tanısında kullanılır. Bu nedenle, D-dimer düzeyleri kalp hastalığı ile ilişkili olabilecek pıhtılaşma sorunlarını gösterebilir.

D-dimer nedir?

D-dimer, kan testiyle ölçülen bir protein parçacığıdır. D-dimer, vücutta kan pıhtılaşması sürecinde oluşan fibrin adı verilen bir proteinin parçalanması sonucu ortaya çıkar. Normalde, pıhtılaşma mekanizması aktive olduğunda, fibrin üretilir ve daha sonra vücut tarafından parçalanır. Bu parçalanma sürecinde D-dimer adı verilen küçük parçalar ortaya çıkar.

Kalp hastalıkları, özellikle koroner arter hastalığı (koroner arterlerin daralması veya tıkanması sonucu oluşan hastalık), kan pıhtılarının oluşma riskini artırabilir. Pıhtılaşma süreci aktive olduğunda, D-dimer oluşur. Kalp krizi veya pulmoner emboli gibi tromboembolik olaylar meydana geldiğinde, D-dimer düzeyi artabilir.

D-dimer testi nedir?

D-dimer testi, kan dolaşımındaki D-dimer düzeyini ölçmek için kullanılan bir laboratuvar testidir. Bu test genellikle pıhtılaşma bozukluklarının ve tromboembolik durumların tanısında yardımcı olmak için istenir. Örneğin, derin ven trombozu veya akciğer embolisi gibi durumlarda, kan damarlarında pıhtı oluşumu meydana gelebilir. Bu durumlarda D-dimer seviyeleri yükselir çünkü vücut pıhtıyı çözmek için fibrini parçalar ve D-dimer üretir.

D-dimer testi, kan örneği alınarak yapılır ve laboratuvar ortamında analiz edilir. Özellikle acil durumlarda veya şüpheli bir pıhtı durumunda doktorlar tarafından istenebilir. D-dimer testi, diğer tıbbi testlerle birlikte kullanılarak tanıyı desteklemek için kullanılır ancak kesin bir tanı koymak için yeterli değildir. Negatif bir D-dimer testi, pıhtı olasılığını düşük hale getirirken, pozitif bir sonuç başka testlere veya görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulabileceğini gösterebilir.

D-dimer yüksekliği nedir?

D-dimer yüksekliği, kan dolaşımında normalden daha yüksek D-dimer düzeylerinin tespit edildiği durumlarda ortaya çıkar. D-dimer yüksekliği genellikle pıhtılaşma sürecinin aktive olduğu durumlarda görülür. Bunlar arasında derin ven trombozu, pulmoner emboli, kalp krizi, inme, yaygın intravasküler koagülasyon gibi durumlar yer alır.

D-Dimer düzeyleri yüksek bulunan bir kişi, daha fazla değerlendirme için doktora başvurmalıdır. Doktor, diğer belirtiler, risk faktörleri ve ek testlerle birlikte D-Dimer sonuçlarını değerlendirerek doğru tanıyı koymak için çalışacaktır. Kalp hastalığı şüphesi olan bir kişide, D-Dimer testi, diğer klinik bulgularla birlikte kullanılarak daha bütüncül bir değerlendirme yapılmasına yardımcı olabilir.

D-dimer neden yükselir?

D-Dimer düzeyi, pıhtılaşma sürecinin aktive olduğu durumlarda yükselir. Ayrıca D-dimer düzeyleri, enfeksiyon, inflamasyon, cerrahi müdahale, kanser gibi diğer sağlık sorunlarıyla da ilişkili olabilir. Bu nedenle, D-Dimer testi, sadece kalp hastalığı değil, aynı zamanda diğer potansiyel nedenleri değerlendirmek için kullanılır.

D-Dimer testi nasıl yapılır?

D-Dimer testi için kan örneği alınması gerekir. Alınan kan numunesi laboratuvara gönderilir ve D-dimer düzeyi ölçülür. Testin Elisa yöntemi ile çalışılması çok daha doğru sonuçlar verir. Ayrıca Elisa ile test hızlı bir şekilde tamamlanır ve sonuçlar birkaç saat içinde elde edilebilir.

D-dimer normal değeri ve tehlikeli düzeyi

D-Dimer normal değeri, laboratuvarlara ve kullanılan test yöntemlerine bağlı olarak değişebilir. Genellikle, D-Dimer test sonuçları mikrogram/mL veya daha düşükse normal kabul edilir. Ancak, normal değerler testin yapıldığı laboratuvar tarafından belirlenir. Tehlikeli bir D-Dimer düzeyinin belirlenmesi için, spesifik bir sayısal değerden ziyade, doktor muayenesi önem taşır.

D-dimer kaç olmalı?

D-dimer düzeyi, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Bu nedenle, D-dimer test sonucunun değerlendirilmesi için doktorun rehberliğine ihtiyaç vardır. Doktor, D-dimer test sonuçlarını diğer klinik bulgular ile birlikte değerlendirerek, kişinin sağlık durumu hakkında daha kesin bir yorum yapabilir.

D-dimer düşüklüğü

D-Dimer düşüklüğü, genellikle normal bir bulgudur ve klinik olarak endişe verici olmaz. D-Dimer düşüklüğü, pıhtılaşma sürecinin normal seyrinde veya düşük bir pıhtılaşma riski olan durumlarda görülebilir. Ancak, düşük D-Dimer düzeyleri pıhtılaşma bozukluklarından ziyade diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir, bu nedenle doktorunuz daha fazla test yapmanızı önerebilir.

D-dimer fibrinojen yüksekliği

D-dimer yüksekliği, fibrin adı verilen bir proteinin parçalanmasıyla oluşan bir ürün olduğundan, fibrinojen yüksekliği D-Dimer düzeyini etkileyebilir. Fibrinojen, pıhtı oluşumu için önemli bir protein olan fibrine dönüşen bir prekürsördür. Fibrinojen yüksekliği, pıhtılaşma sürecinin aktive olduğu durumlarda görülebilir ve D-dimer düzeyinin artmasına neden olabilir. Ancak D-dimer testi spesifik olarak D-dimer düzeyini ölçer, bu nedenle fibrinojen yüksekliği hakkında kesin bir bilgi sağlamaz. Fibrinojen düzeyleri için ayrı bir test yapılması gerekebilir.

Uzm. Dr. Mehmet Uğurlu
Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı

d-dimer

D-dimer, trombositlerin (bir tür kan hücresi) parçalanması sırasında üretilen bir protein molekülüdür. Vücutta tromboz (kan pıhtısı oluşumu) belirteci olarak kullanılır.

Yüksek D-dimer seviyeleri tromboz riskinin arttığını gösterebilir. Bu değerin yüksek seviyeleri aynı zamanda artan tromboembolik olaylar (vücuttaki bir damara giden ve onu bloke eden kan pıhtıları) riski ile ilişkilidir.

D-dimer, bir protein olarak adlandırılan plazminojen aktivatör inhibitör tip 1 (PAI-1) ve fibrin fragmentlerinin bir kombinasyonudur. D-dimer testi, vücutta fibrin yıkımının olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

Fibrin, kan pıhtısı oluşumu sırasında oluşan bir protein olup, vücutta doğal olarak yıkılır. Eğer vücutta anormal bir fibrin yıkımı olduğu tespit edilirse, bu genellikle bir tromboembolik olayın (örneğin, pulmoner emboli) varlığına işaret edebilir.

D-dimer testi nedir?

Bu test, kan örneğinde D-dimer proteininin kantitatif olarak ölçülmesiyle yapılır. D-dimer proteininin miktarını nanogram veya mikrogram cinsinden ölçer.

Genellikle, D-dimer testi tromboembolik olayları tespit etmek için kullanılır, ancak ayrıca başka nedenlerle de yüksek D-dimer seviyeleri gösterebilir, bu nedenle tek başına kullanıldığında sonuçların yanlış yorumlanabileceği unutulmamalıdır.

D-dimer seviyeleri tipik olarak bir kan numunesindeki D-dimer miktarını ölçen bir laboratuvar testi kullanılarak ölçülür. Test tipik olarak enzim bağlantılı immünosorbent tahlili (ELISA) adı verilen bir yöntem kullanılarak gerçekleştirilir. Kişide tromboz riskini değerlendirmek için kullanılır.

Bu test, diğer tromboembolik olayların belirtilerini ve bulgularını da göz önünde bulundurarak yapılmalıdır.

Yüksek bir D-dimer seviyesinin mutlaka bir kan pıhtısının varlığını göstermediğini not etmek önemlidir. Enflamasyon, travma ve bazı ilaçlar gibi diğer faktörler de bu değer düzeylerini artırabilir. Bu nedenle, D-dimer düzeylerinin yorumu, bireyin genel klinik sunumu ve diğer test sonuçları bağlamında yapılmalıdır.

D dimer kantitatif neden yükselir?

D-dimer kantitatif yüksekliği, vücutta anormal bir fibrin yıkımı olduğunun bir göstergesi olabilir. Yüksek D-dimer seviyeleri, tromboembolik olayların (örneğin, pulmoner emboli) varlığına işaret edebilir. Ancak, bu değer seviyelerinin yüksek olmasının nedeni sadece tromboembolik olaylar değildir.

Diğer nedenler arasında;

1-Enflamasyon ve enfeksiyon: Enflamatuvar veya infeksiyöz bir durumda, bu değer seviyesi yükselebilir.

2-Kanama: Kanama sırasında, fibrin oluşumu artar ve bu değer yükselebilir.

3-Hamilelik: Hamilelik sırasında, D-dimer seviyesi yükselebilir.

4- Yaş: Yaş ilerledikçe, bu değer seviyesi yükselebilir.

5-Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği olan kişilerde, bu değer yükselebilir.

d dimer kantitatif yüksekliği tedavisi?

D-dimer, bir trombositlerin parçalanması sırasında oluşan bir protein molekülüdür. D-dimer seviyesi vücutta tromboz (kan pıhtılaşması) oluşumunu gösterir ve yüksek düzeyleri tromboz riskini artırabilir.

D dimer yüksekliği olan kişilerde tromboembolik olaylar (kan pıhtısının vücuttaki bir damara giderek tıkanması) daha sıktır.

Bu değeri yüksek olan kişilerde tedavi, genellikle tromboz riskini azaltmak için antikoagülan ilaçlar (kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar) verilebilir. Bu ilaçlar, trombin ve fibrin gibi proteinlerin oluşumunu engelleyerek kanın pıhtılaşmasını azaltır ve tromboz riskini düşürür.

Ayrıca, bu değeri yüksek olan kişilerde tromboz riskini azaltmak için diğer önleyici tedbirler de alınabilir, örneğin sigara kullanımını bırakmak, kilo vermek ve egzersiz yapmak.

Ancak, D-dimer seviyesi yüksek olan kişilerde tedavinin nasıl yapılacağı konusunda kesin bir reçete yoktur. Tedavi, kişinin durumu ve tromboz riski düzeyine göre değişebilir. Örneğin, D-dimer seviyesi yüksek olan kişilerde tromboembolik olaylar geçirme riski yüksekse, antikoagülan ilaçlar verilebilir.

Ancak, D-dimer seviyesi yüksek olan kişilerde tromboz riski düşükse, belki de hiçbir tedaviye gerek olmayabilir. Bu nedenle, D-dimer seviyesi yüksek olan kişilerde tedavi, bir hekim tarafından yapılmalıdır ve kişinin durumu ve tromboz riski düzeyi göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

d dimer değeri kaç olmalı?

Kişinin yaşı, cinsiyeti, vücut ağırlığı gibi çeşitli faktörlere göre değişebilir. Genellikle, D-dimer değeri ile mg/L arasında değişir ve bu değerler sağlıklı bir kişi için normaldir.

Ancak, D-dimer değeri mg/L&#;den daha yüksekse, tromboz riski artmış olabilir ve bu durum bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Bu değerler, kişinin vücuttaki tromboz riskini değerlendirmede kullanılır. Örneğin, bu değer yüksek olan kişilerde tromboz riski daha yüksektir ve bu kişilerde tromboz önleyici tedbirler alınabilir.

Ancak, D-dimer değeri yüksek olan bir kişinin tromboz riski düşükse, belki de hiçbir tedaviye gerek olmayabilir. Bu nedenle, bu değer tek başına değerlendirilerek bir sonuca varılamaz; kişinin durumu ve tromboz riski düzeyi de göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu değerler, laboratuvar testleriyle ölçülür ve genellikle kan örnekleri alınarak yapılır. Kantitatif testleri, tromboz riskini değerlendirmede kullanılan diğer testlerle birlikte yapılabilir.

Bu testler arasında, trombosit agregasyonu testleri, fibrinojen düzeyi testleri ve trombin çalışmaları sayılabilir. Bu testler, vücuttaki tromboz riskini değerlendirmede yardımcı olur ve tromboz önleyici tedbirlerin alınmasında kullanılır.

Gülhiz KARATAŞ

Akciğer Embolisi Nedir ve Tedavisi Nasıldır?

Vücutta ortaya çıkabilen çeşitli sağlık sorunları, hastanın kişisel özelliklerine veya bazı çevresel etmenlerin varlığına bağlı olarak daha ciddi sağlık problemlerinin meydana gelmesiyle sonuçlanabilir. Özellikle cerrahi işlemler gibi vücutta strese yol açan rahatsızlıkların seyrinde, akciğerler başta olmak üzere çeşitli organlar ve dokular olumsuz etkilenebilir. Bu problemlerden biri de akciğer embolisidir.

Akciğer Embolisi Nedir?

Emboli; vücudun herhangi bir bölgesindeki bir damarın içinde oluşan pıhtı parçalarının dolaşıma karışarak, farklı bir doku veya organa ait damarlarda tıkanıklığa yol açması durumudur. Embolinin akciğer damarlarında meydana gelmesi ise akciğer embolisi veya pulmoner emboli olarak adlandırılır. Teoride akciğer embolisi vücuttaki herhangi bir damardan ilerleyen pıhtılardan kaynaklansa da derin bacak toplardamarlarında gelişen pıhtıların dolaşıma karışması bu rahatsızlığın en yaygın sebebidir.

Akciğer Embolisi Neden Olur?

Sağlıklı kişilerde, kan pıhtılaşmasında görev alan hücre elemanları ile pıhtılaşmayı engelleyen faktörler denge halindedir. Herhangi bir yaralanma sebebiyle damar yapısının bozulmasının sonucunda pıhtılaşma ile kan kaybı önlenir. Pıhtılaşmayı önleyici faktörler ise pıhtının damar içinde tıkanıklığa yol açmamasını sağlar.

Belirli durumlar ve rahatsızlıkların etkisiyle pıhtılaşma faktörlerindeki denge bozulduğunda, damar içinde yaralanma olmaksızın pıhtılaşma gerçekleşebilir. Bu duruma sebep olabilen faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Travma: Damar yapılarının hasar alması veya kanda yoğun pıhtılaşma gelişmesine neden olacak büyüklükte bir travmaya maruz kalmak, damar içi pıhtılaşmayı başlatabilir. Özellikle uzun kemik kırıklarında emboli gelişme riski mevcuttur.
  • Cerrahi girişimler: Cerrahi girişimler sırasında herhangi bir damarın hasar alması sonucunda emboli oluşabilir.
  • Uzun süreli hareketsizlik: Özellikle bacakların uzun süre hareketsiz kalması durumunda, kanın toplardamarlarda birikmesi ile birlikte damar içi pıhtılaşma gelişebilir.
  • İlaçlar: Oral kontraseptifler (doğum kontrol hapları) pıhtılaşmaya yatkınlığa sebep olduğundan emboliye yol açabilir.
  • Genetik yatkınlık: Bazı kişilerde damar içi pıhtılaşmaya yatkınlığa bağlı emboli gelişme riski toplumun geri kalanına göre daha yüksektir.

Özellikle bacak toplardamarları başta olmak üzere, vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan damar içi pıhtıların yer değiştirmesi sonucu farklı damarların tıkanması, etkilenen organlarla alakalı semptomlarla seyreden ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir. Akciğer embolisi ise havadan alınan oksijenin kana aktarılmasında aksaklıklara yol açabileceği gibi, akciğer ile kalp arasındaki kan dolaşımını bozarak kalbin düzgün çalışamamasına neden olabilir. Dolayısıyla akciğer embolisi, altta yatan sorunun ciddiyetine bağlı olarak, hastalarda hafif semptomlarla veya hayatı tehdit eden klinik tablolarla izlenebilir.

Akciğer Embolisi Belirtileri Nelerdir?

Akciğer embolisi gelişen hastalarda pıhtılaşmanın şiddetine ve etkilenen damarlara bağlı olarak farklı ağırlıkta klinik tablolar meydana gelebilir. Aşağıdaki semptomlar akciğer embolisinde görülebilir:

  • Ani gelişen nefes darlığı,
  • Keskin, nefes alırken şiddetlenen göğüs ağrısı,
  • Yeni gelişen öksürük,
  • Balgamla birlikte ağızdan kan gelmesi,
  • Tansiyon düşüklüğüne bağlı ciddi halsizlik,
  • Çarpıntı.

Akciğer Embolisi Tanısı Nasıl Konur?

Özellikle pıhtılaşmaya yatkınlık oluşturabilecek faktörlere maruz kalmış kişilerde akciğer embolisi tanısı söz konusu olur. Akciğer embolisi tanısının konulabilmesi için kullanılan çeşitli testler tanıda yardımcı olabilir.

  • Akciğer grafisi: Emboli gelişen hastalarda çekilen akciğer röntgeninde belirli değişiklikler emboliyi düşündürebilir; ancak normal bir akciğer grafisi emboli tanısını dışlamaz.
  • Oksijen düşüklüğü: Hastalarda oksijen satürasyonunun düşüklüğü emboliyi akla getirebilir.
  • Kan gazı: Kanın oksijen gibi gazlar açısından değerlendirilmesini sağlayan kan gazı tetkikindeki değişimler, emboli ihtimali düşünülerek yorumlanabilir.
  • EKG değişiklikleri: Emboli sebebiyle kalp ile akciğer arasındaki dolaşımın bozulması, EKG’de bazı değişikliklere yol açabilir.
  • D-dimer yüksekliği: Kandaki d-dimer değerinin artışı pek çok rahatsızlığa işaret edebildiği gibi embolide de görülebilir. Bununla birlikte, d-dimer değeri normal olan hastalarda emboli tanısından uzaklaşılır.

Akciğer embolisi tanısında, özellikle kontrast madde kullanılarak çekilen toraks bilgisayarlı tomografi anjiyografi (BTA) tetkiki yararlıdır. BT anjiyografi sayesinde pıhtı ile tıkanan damar tespit edilebilir ve embolinin şiddeti tayin edilebilir. BTA’nın yetersiz kaldığı durumlarda ise doğrudan anjiyografi yapılarak tanı araştırılabilir.

Akciğer Embolisi Tedavisinde Neler Yapılır?

Akciğer embolisinin tedavisinde pıhtının ilaç tedavileri ile giderilmesi; ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı koşullarda ise girişimsel yöntemlerle embolinin ortadan kaldırılması hedeflenir. İlaç tedavisinde halk arasında “kan sulandırıcı” olarak da bilinen, antikoagülan özellikli heparin adlı bir ilaç kullanılır. Ani gelişen embolilerde, pıhtının kısa süre içinde eritilerek giderilmesi için trombolitik tedavi uygulanabilir.

Emboli geçiren hastalarda aynı sorunun tekrarlanma riski yüksek olduğundan, tedavi sonrası belirli süre veya ömür boyu heparin tedavisine devam edilmesi gerekebilir. Bunların yanında, yeni nesil kan sulandırıcı ilaçlar da tedavide etkilidir.

Emboli ile mücadelede en önemli yöntem, embolinin gerçekleşmeden önce engellenmesidir. Bu nedenle bacaklarda gelişen damar içi pıhtılaşmaların hızlıca tespit edilerek etkili şekilde tedavi edilmesi son derece önemlidir. Cerrahi tedavi alan, uzun süre hastanede yatarak tedavi alan veya yolculuklarda uzun süre hareketsiz kalan kişilerde de pıhtılaşmayı engelleyici önlemlerin alınması gerekir. Benzer sebeple, pıhtılaşmayı artıran ilaçları kullanan hastalarda alternatif tedavi yöntemlerinin değerlendirilmesi gerekebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası