okyanuslar hakkında ilginç bilgiler / Büyük Okyanus Hakkında 8 İlginç Bilgi - Webtekno

Okyanuslar Hakkında Ilginç Bilgiler

okyanuslar hakkında ilginç bilgiler

Okyanuslar Hakkında Yanıtını Bilmediğimiz 7 Soru

Okyanuslar-hakkında-yanıtını-bilmediğimizsoruOkyanuslar Dünya gezegeninin yüzde 70’ini kaplıyor ve ortalama okyanus derinliği 3,7 km’yi buluyor. Oysa okyanus tabanı hakkında uzaydan, Ay’dan ve Mars’tan daha az şey biliyoruz. Deniz dibindeki gizemli seslerden dev mürekkepbalıklarına kadar gizemli okyanus dünyasının 7 cevapsız sorusu nedir?

Okyanus alemine yolculuk

Biz insanlar coğrafi keşiflere çıktık, göklere ve uzaya ulaştık. Hatta yaklaşık 11 km ile Dünya’nın en derin yeri olan Mariana Çukuru’na dalarak bilimin bayrağını hemen her yere taşıdık. Ancak, gezegenimizin yüzde 70’ini kaplayan okyanuslar hakkında gökteki yıldızlardan daha az şey biliyoruz.

Deniz tabanında o kadar petrol kuyusu açmış ve internet için kıtalar arasında binlerce km’lik sualtı kablosu döşemiş olmamıza rağmen, okyanuslar hakkında neden bu kadar az şey bildiğimiz büyük bir merak konusu ve artık bu merakı tatmin etmenin zamanı geldi.

Öyleyse yaşamın kaynağı olan suyun derinliklerine dair yanıtını bilmediğimiz 7 ilginç soruyu görelim ve okyanus tabanının haritasını çıkararak denizin dibinde yaşayan yabancı canlı türlerine göz atalım.

İlgili yazı:Evrende Oluşan İlk Molekül Bulundu

Okyanuslar-hakkında-yanıtını-bilmediğimizsoru

1. Okyanus tabanı neye benziyor?

Son sınır gökyüzü derler ama asıl keşfedilmemiş uzay Dünya okyanuslarıdır. Nitekim ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) raporuna göre okyanus tabanının yüzde 95’ini henüz keşfetmemiş bulunuyoruz. Öyle ki Mars’ın yüzeyini bile okyanuslardan daha iyi biliyoruz.

Okyanuslar için yerçekimi testi

yılında, bilim insanları Dünya yörüngesindeki uyduları kullanarak okyanusların en güncel ve detaylı haritasını çıkardılar. Yer yer derinliği 4 km’yi aşan su kütlesine rağmen okyanus tabanını doğru taramak için radar dalgalarıyla çalışan yükseklikölçer cihazlarıyla (radar altimetresi) donatılmış uyduları kullandılar.

Yükseklikölçerler, takılı olduğu uydu ile tam altındaki su yüzeyi arasındaki mesafeyi çok kesin olarak ölçüyor. Öyle ki okyanus tabanındaki kanyonlar ve dağ zincirleri yoğun madde konsantrasyonları oluşturuyor. Bunlar da Dünya’nın o bölgesindeki yerçekimini hafifçe artırıyor.

Lokal yerçekimi şiddetindeki küçük farklar deniz seviyesinde değişikliklere yol açıyor. Örneğin, bir su altı dağ zinciri üstündeki deniz yüzeyi, ortalama deniz seviyesinden az alçak veya yüksek olabiliyor. Deniz yüzeyindeki bu tür çukur ve yükseltiler kalıcı olduğu için standart okyanus dalgaları ve akıntılardan ayırt edilebiliyor.

Böylece okyanus bilimciler, Dünya’nın yerçekimi alanındaki değişikliklere bakarak deniz tabanındaki yer şekillerini saptıyor. Nitekim internette gördüğünüz okyanus haritaları, su altında ip sarkıtarak veya sonarla yer şekillerini tarayarak değil de yerçekimi anormalliklerine bakarak çıkarılıyor.

İlgili yazı:Gerçek Adem: ilk insan ne zaman yaşadı?

Okyanuslar-hakkında-yanıtını-bilmediğimizsoru

 

Okyanusları yeni tanıyoruz

Her ne kadar radarları kullanarak dolaylı yoldan okyanus haritaları çıkarsak da bu haritalar çok düşük çözünürlüklü oluyor ki harita üzerindeki her piksel, aslında 5 kilometrekarelik bir alana karşılık geliyor. Öte yandan Mars, Ay ve hatta kalın bulutlarla kaplı olan Venüs yüzeyini metrekarelik çözünürlükte taramış bulunuyoruz.

Özetle global okyanus haritasını çıkarmış olmamıza karşın, okyanusların sadece yüzde 95’ini insan gözüyle görmüş bulunuyoruz ve suya dalarak deniz altı maden haritasını çıkarmak veya antik batık kıtaları bulmak istiyorsak bize daha detaylı bir harita gerekiyor.

İlgili yazı: Yapay Zeka Nedir ve Nasıl Çalışır?

Okyanuslar-hakkında-yanıtını-bilmediğimizsoru

 

2. Okyanus tabanının altında ne var?

Tabii ki kalın bir kaya tabakası var; ama sıradan bir kaya tabakası değil. Denizlerin dibinde aynı zamanda mikroplar yaşıyor. yılında, jeologlar Japonya açıklarına gidip deniz dibinde 2,5 km derinlikte bir sondaj kuyusu açtılar ve o derinlikte yerkabuğunda yaşayan bakteriler buldular.

Evet, okyanus tabanının altında hayat denizlerdeki kadar yaygın değil; ama kalın tortulların içinde santimetreküpte 10 ila 10 bin mikroorganizma yaşadığını bulduk. Okyanus tabanının 2,5 km altındaki yüksek basınç ve sıcaklığa rağmen, bazı mikroplar kayaların içinde kendine yer edinmiş bulunuyor.

Dahası bu mikropların genlerini analiz edince deniz tabanındaki çamurda yaşayan mikroplardan çok, humuslu toprakta yaşayan mikroorganizmalarla akraba olduklarını bulduk. Öyle ki aşırı şartlarda yaşayan bu ekstremofiller, 20 milyon yıl önce toprakta yaşayan bakterilerin soyundan geliyor olabilir.

Peki akrabalık bağını nasıl açıklayabiliriz?Karaların batmasıyla: Her ne kadar koca kıtaların batması 1 milyar yıllık sürelerle, o da kısmen gerçekleşse de deniz seviyesi Dünya’nın ortalama sıcaklığına göre değişiyor. Denizler yükselip alçalabiliyor, bu da kıyı kesimlerinin su altında kalmasını sağlıyor. Tabii nehirlerle denize dökülen mikroplar da var ve bunlar da tortullarla birlikte yeraltında birikiyor.

Okyanuslar için neden önemli?

Yeraltındaki mikropları inceleyerek Dünya’da eskiden yaşamış ve soyu tükenmiş olan canlıların evrimini ortaya çıkarabiliriz. Ayrıca Salda Gölü Mars’ta yaşama ışık tutabilir yazısında belirttiğim gibi, aşırı şartlarda yaşayan ekstremofiller, başka gezegenlerde ne tür canlılar olabileceğini de gösterebilir.

İlgili yazı:Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili

T3Y63HFWOVFXTNO4E3M3EBCQOU

 

3. Okyanuslar içindeki göller

Suyun içinde göl olur mu? Kulağa biraz garip geliyor ama olur: Okyanuslarda çevredeki deniz suyundan daha çok tuz içeren, aslında süper tuzlu olan su cepleri bulunuyor. Bunlar denizin derinliklerinde dev su kabarcıkları gibi yüzüyor.

Bu kabarcıklar, milyonlarca yıl önce buharlaşan sudan geriye kalan ve sudan ağır olduğu için okyanus tabanına çökerek tortul çamuruna gömülen tuz konsantrasyonları içeriyor. Deniz suyu zaman zaman tortul tabakasını aşındırarak tuz katmanlarını açığa çıkarıyor, hatta metan gazını çamura hapseden kafes bileşiklerini kırıyor.

Böylece metan gazı, ham petrol ve yüksek oranda tuz içeren garip su kabarcıkları okyanus dibinden yükseliyor. Petrol şirketleri de denizden doğal gaz çıkarmak için bu cepleri arıyor ve altındaki çamura kuyu açıyor. Meksika Körfezi’nde bulunan bazı su kabarcıkları denizden 4 kat fazla tuz içeriyor.

Her ne kadar ağırlaşan tuzlu su okyanus yüzeyine çıkamasa da deniz dibinin hemen üzerinde bir yastık oluşturuyor ve denizaltılar bu kabarcıkların üzerinde göl yüzeyindeki gibi yüzebiliyor. Her ne kadar bu tür kabarcıklar deniz canlıları için zehirli olsa da içinde halofilik, yani tuz seven bakteriler yaşıyor.

Metan seven midyeler

Dahası solungaçlarında metan seven bakteriler yaşayan özel midyeler, bakterilerin metan moleküllerini parçalayarak ürettiği enerjiyle yaşıyor. Oysa okyanuslarda bunun gibi kaç su kabarcığı olduğunu, neden farklı yerlerde kimyasal açıdan farklı kabarcıklar olduğunu ve neden sadece bazılarının midye içerdiğini bilmiyoruz. Bu da bizi okyanus dipleriyle ilgili gelecek soruya getiriyor.

İlgili yazı:İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

zoptirik

 

4. Sütlü okyanuslar

Bazen denize bakarsınız ve su yüzeyinin beyaza çalan açık mavi renkli bir tabakayla kaplı olduğunu görürsünüz. Uydu görsellerinde ise denizde binlerce kilometrekarelik bir alanın bu tür bir sütlü dokuyla kaplandığını görüyoruz. Gerçi modern çağda bile sütlü okyanus olayı o kadar az görülüyordu ki insanlar bunun denizciler tarafından uydurulan bir efsane olduğunu düşündüler.

Ancak, yılından yılına kadar Hint Okyanusu’na ait uydu fotoğraflarını inceleyen bilim insanları sütlü denizlerin gerçek olduğunu buldular. Öyle ki 15 bin kilometrekarelik yüzölçümü ile yaklaşık Mersin ili büyüklüğünde bir alan tam 3 gece boyunca sütlü sütlü parlamıştı.

Peki su neden parlıyor? Bir teoriye göre ateş renkli algler (Noctiluca scintillans) akıntılarla çalkalandığı zaman uyarılıp yakamoz benzeri biyolüminesans ışık üretiyor. Öte yandan, yeni araştırmalar kısa ömürlü bu alglerin kumsaldaki yakamozu üretebilmekle birlikte, 3 gün süren ve 15 bin kilometrekareye yayılan dev sütlü denizler oluşturamayacağını gösteriyor.

Dolayısıyla en güncel teori, sütlü denizler için ateş renkli alglerin üzerinde yüzen ve biyolojik ışık üreten dev bakteri kolonilerini sorumlu tutuyor. Ancak, bu bakterilerin neden alglerin üzerinde toplanarak koloniler oluşturduğunu ve neden bir süre parladıktan sonra söndüğünü bilmiyoruz.

İlgili yazı:Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt

59bdaeee8dcb

 

5. 52 hertzlik balina

Balinalar hakkında çok şey biliyoruz: Balina yağı için özellikle Japonlar tarafından avlandıklarını ve soylarının tükenmekte olduğunu, eskiden karada yaşayan ve sonra denizlere geri dönen memeliler olduklarını, dev boyutlarıyla büyük iskeletlerini ve genellikle planktonlarla beslendiklerini biliyoruz.

Oysa balina şarkılarını yunus şarkılarından daha az tanıyoruz: Örneğin, balinalar neden şarkı söylüyor ve dudaklarıyla ses telleri olmadan nasıl şarkı söylüyor? Aslında cevapsız olan daha ilginç bir soru var: Hangi balina 52 Hertz frekansındaki şarkıyı söylüyor ve neden söylüyor?

Evet, böyle bir şarkı var ve 7 Aralık ’de, Büyük Okyanus’un kuzeybatısını araştıran bir teknisyen tarafından tespit edildi. Duyulan sesler daha çok mavi balina şarkısını andırıyordu, ama mavi balina şarkıları genellikle Hertz aralıkta olur.

Peki gerçekten mavi balina ise neden 50 Hertzlik tiz şarkı söylüyor ve bu şarkıyı hangi balina dinliyor, kim anlıyor? Yoksa sakat doğmuş veya hastalanmış bir mavi balinadan mı söz ediyoruz? Yine de bilim insanları kimseye sesini kimseye duyuramayan yalnız ve hasta balina senaryosu yerine, bilmediğimiz bir şarkı duyduğumuzu düşünerek anlamını bulmaya çalışıyorlar.

İlgili yazı:10 Adımda kara deliğe düşen astronota ne olur?

 

Şarkıları neden anlayalım?

Uzaylılar Dünya’ya gelse nasıl anlaşacaksınız yazında belirttiğim gibi, yunus ve balina şarkıları, insan dilinden farklı olan; ama aynı zamanda ona yakın karmaşıklıkta olan yegane diller (?). Dolayısıyla yunus ve balina dilini çözmek, olası Dünya dışı uygarlıklarla anlaşmak için evrensel bir dil geliştirmek veya onların dilini çözebilmek anlamına geliyor.

Nitekim Uzay Yolu 4 filminde, Kaptan Kirk, Dünya’yı aradığı balinaları bulamayan dev bir uzay gemisinden kurtarmaya çalışıyordu ve bunun için de geçmişe giderek iki yüz yıl önce soyu tükenmiş olan balinaları yy’a getirmişti. Kısacası ne olur ne olmaz, balinaları koruyalım. Balina dili önemlidir.

Her canlının değerli olması ve merak duygusunun paha biçilemez olması bir yana, bilim insanları 52 Hertzlik balına şarkısını 40 yıldır Meksika ile Alaska arasında dinliyor. Kısacası bu tekil bir olay değil ve balinaların göç yolu üzerinde bulunduğuna göre, deniz göçüyle de ilgili bulunuyor.

Örneğin 52 hertzlik balina eşek ve at kırması gibi bir melez, ama doğurgan bir melez olabilir mi? Bu balina bilim aşkı olan ve konuyu bilen hemen herkesi büyülüyor. Ne dersiniz? Gelecekte bir sanatçı, David Bowie’nin ünlü Space Oddity şarkısının benzerini Ocean Oddity olarak besteler mi?

İlgili yazı:Şaşırtan Keşif: Evrende 2 Trilyon Galaksi Var

mariana trench 1 everest

 

5. Okyanuslardan gelen gizemli sesler

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) okyanus suyunun yoğunluğuyla sıcaklığını, akıntıların yönünü ve kimyasal bileşimini ölçmek için hidrofon, yani su mikrofonları kullanıyor; çünkü ses dalgalarının hızı içindeki bulundukları ortamın yoğunluğuna göre değişiyor.

Kısacası hidrofon ağları okyanusların hareketini yarı gerçek zamanlı olarak ölçmemizi sağlıyor. Ancak, bu tür bilimsel kullanımlar genellikle sınırlı oluyor. NOAA su mikrofonlarını genellikle teknelerin motor sesini dinlemekte, deniz depremlerini tespit etmekte ve balina çağrılarını izlemekte kullanıyor.

Sonuç olarak su altındaki mikrofonlarının sebebi belirlenemeyen sesler duyduğu da oluyor. Nitekim ’de çok yüksek ve düşük frekanslı bir ses duydular ve bilim insanları bunu Bloop olarak adlandırdı. Bloop birbirinden km uzakta olan iki farklı su mikrofonu tarafından duyuldu.

Neyse ki bu kez biraz daha şanslıydık ve Bloop’un gerçek kaynağını tespit edebildik. Bu kadar uzaktaki iki mikrofon tarafından duyulması için çok şiddetli olması gereken bu ses dalgalarına, Antarktika kıyısında gerçekleşen bir buz depremi yol açmıştı.

İlgili yazı:1 Milyar Yıllık Kayıp Kıtalar Bulundu

adcce

 

Okyanuslar için Kırmızı alarm

Ancak, okyanus bilimciler bu kez de Boop sesini duydular. Bu da Uzay Yolu filmlerindeki kırmızı alarm sesi gibi gittikçe yükselen yüksek frekanslı bir sesti. Elbette su mikrofonlarıyla tanımlanamayan yüzen sesler bulmak son derece normal; çünkü tek seferlik seslerin belirlenemeyen nedenleri olabilir.

Sorun şu ki su altından gelen Boop sesini ’den beri duyuyoruz. Üstelik Büyük Okyanus sularında ortaya çıkan bu sesi yılın sadece belirli aylarında, mevsimsel olarak işitiyoruz. Özellikle ilkbaharda duyulmaya başlıyor ve güze doğru kesiliyor ki burada okyanus bilimcilerden çok yerbilimciler devreye giriyor: Belki de bu sesler deniz tabanındaki yanardağlar ve volkanik çatlaklardan geliyor.

İlgili yazı: Öte Gezegenlerde Yaşam Aramanın 5 Yolu

maxresdefault 4

 

7. Dev okyanus yaratıkları

Yok, burada gemi yutan dev ahtapot ve kraken efsanelerinden söz etmiyoruz; ama gerçek hayatla sınırlı kalsak da sormamız lazım: Neden derin deniz canlıları dev boyutlara ulaşıyor? Bilimsel olarak buna irilik diyoruz ve deniz dibinin karanlık olması ile derinlik arttıkça besin miktarının azalmasını hesaba katarsak deniz dibi iriliğini açıklamakta zorlanıyoruz.

Japon örümcek yengecinden tutun da dev mürekkepbalığı ve dev izopod Bathynomus’a kadar birçok derin deniz canlısının büyüklüğü türüne göre muazzam boyutlara ulaşıyor. Belli ki gemi batıran dev ahtapot hikayelerini, binlerce yıl boyunca bu tür yaratıkları gören denizcilerin kolektif ve tarihsel bilinci yaratmış bulunuyor.

Oysa deniz dibinde besin miktarının azalmasına karşın bu kez de Bergmann kuralı devreye giriyor. Özetle derin deniz suyu çok soğuk oluyor ve beden sıcaklığını korumak için dev boyutlara ulaşmanız gerekiyor.

Bunun da iki sebebi var: 1) İri cüsseli hayvanlar daha çok ısı üretiyor ve 2) Yüzey alanlarına göre daha büyük hacme sahip oluyor. Kısacası az yemekle daha çok ısınıyor ve vücut ısısını daha iyi koruyorlar (küçük şeylerin suda daha hızlı soğuduğuna dikkat edin). Bu da özellikle soğuk iklimlerdeki serin denizlerde yaşamayı kolaylaştırıyor.

Okyanus tabanı ve Kliebar yasası

Kliebar yasası Bergmann kuralıyla ilgili bulunuyor: İri cüsseli hayvanların metabolizması yavaş çalışıyor ve böylece besin miktarı düşük olan yiyecekler tüketmelerine rağmen hayatta kalıyorlar. Öyleyse iri cüsseli olmak, derin okyanus diplerinde besin miktarının azalmasına rağmen yaşamayı kolaylaştırıyor. Elbette iri cüsseli hayvanlar 8 km derindeki yüksek basınca daha dayanıklı da oluyor.

İlgili yazı: Tuzlu Salda Gölü Mars’ta Hayata Işık Tutuyor

Mariana Trench Deepest Part of Worlds Oceans

 

Son söz

Dünyanın yüzde 70’ini oluşturan dev, karanlık ve derin okyanuslar bugün insanlık için uzaydan daha büyük bilinmeyenler içeriyor; ama bir gün gelecek ve bizler okyanuslarla ilgili yanıtı bilinmeyen bu 7 ilginç soruyu çözmeyi başaracağız.

Peki Dünya’da bir de global yeraltı okyanusu olduğunu, kısacası Jules Verne’in Dünya’nın Merkezine Yolculuk romanının bir anlamda ve kısmen doğru çıktığını biliyor musunuz? Yeraltı okyanusu bir yana, Güneş Sistemi’nde Dünya’dan daha çok su içeren ve belki de hayat barındıran okyanus dünyaları var.

Siz de bunları okuduktan sonra Dünyanın Batık Sekizinci Kıtası Zelandiya ile tanışabilir, Evren’de Gezilecek En Garip 5 Yer’de dolaşabilir, Herkes Nerede diye sorabilir ve Evren’deki En Şaşırtıcı Gerçek Nedir sorusunu araştırabilirsiniz. Baharın nihayet ısındığı ülkemizde keyifli okumalar dilerim.

Okyanuslar ve Mariana çukuru


1Gravity map uncovers sea-floor surprises
2Energy cascade in internal wave attractors
3Towards autonomous ocean observing systems using Miniature Underwater Gliders with UAV deployment and recovery capabilities

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

Okyanus hakkında az bilinen 9 ilginç şey

1 Litre okyanus suyu içerisinde, 1 gram altının 13 milyarda biri kadar altın elementi bulunur.

Okyanusların henüz çok küçük bir bölümü keşfedildi. Hakkında çok az şey bildiğimiz okyanuslar çok ilginç türde canlılara da ev sahipliği yapıyor… İşt okyanus hakkında bilmediğiniz 9 ilginç şey

Zeminden çıkan sülfürik asit gazı yüzünüzdeki deriyi kafatasınızdan ayırabilir.

Antarktika'daki toplam buz miktarı, Atlas Okyanusu'ndaki su miktarına eşittir.

Okyanuslarda ortalama adet tür yaşadığı düşünülmektedir. Üstelik tüm okyanus türlerinin sadece%33'ünün keşfedildiği düşünülmektedir.

Bilim adamlarına göre dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların %80'i okyanuslarda yaşıyor.

Dünya'nın en derin noktası olan Mariana Çukuru, okyanus yüzeyinin kilometre dibindedir.

Bu okyanusun nasıl göründüğünü gösteriyor. Okyanusun çok ufak bir kısmı maviyken geri kalanı karanlık.

1 Litre okyanus suyu içerisinde, 1 gram altının 13 milyarda biri kadar altın elementi bulunur.

Dünya üzerindeki tüm volkanik aktivitelerin, %90'ı okyanus tabanlarında gerçekleşmektedir.

#okyanus

#okyanusun sırları

etiket Talasofobisi Olanlar Bakmasın! Okyanuslar Hakkında Tamamen Gerçek Olan Birbirinden Ürkütücü 13 Bilgi

Haberler

Genel Kültür

Bilim

Talasofobisi Olanlar Bakmasın! Okyanuslar Hakkında Tamamen Gerçek Olan Birbirinden Ürkütücü 13 Bilgi

Okyanuslar gezegenimizin birçok yerini kaplayan uçsuz bucaksız, karanlık su kütleleridir. İnsanoğlu dünyada bu kadar fazla vakit geçirmesine rağmen okyanuslar hâlâ tamamen bir muamma. Dışardan bize masmavi ve sakin görünse de altı kapkaranlık ve birçok ürkütücü canlılarla dolu. Sizce de çok korkutucu değil mi?

Kaynak:funduszeue.info

1. Okyanusun en derin kısmının yaklaşık olarak metre derinliğinde olduğu biliniyor.

1. Okyanusun en derin kısmının yaklaşık olarak metre derinliğinde olduğu biliniyor.

2. Okyanuslar, kara deliklerle doludur.

2. Okyanuslar, kara deliklerle doludur.

3. Derin deniz menfezleri olarak da bilinen hidrotermal menfezler, °C'ye kadar ulaşabiliyorlar.

3. Derin deniz menfezleri olarak da bilinen hidrotermal menfezler, °C'ye kadar ulaşabiliyorlar.
funduszeue.info

4. Okyanuslar kelimenin tam anlamıyla sizi ölene kadar sıkıştırıp ezebilir.

4. Okyanuslar kelimenin tam anlamıyla sizi ölene kadar sıkıştırıp ezebilir.

5. Okyanusların çoğu kısmı tamamen karanlıktır.

6. Okyanusların dibinde yaklaşık 3 milyon gemi enkazı olduğu tahmin ediliyor.

6. Okyanusların dibinde yaklaşık 3 milyon gemi enkazı olduğu tahmin ediliyor.

7. Devasa kalamar diye bir şey gerçekten var.

7. Devasa kalamar diye bir şey gerçekten var.

8. Ejderha balıkları ve vampir mürekkep balıkları de okyanusta bulunan oldukça tehlikeli ve ürkütücü yaratıklardır.

8. Ejderha balıkları ve vampir mürekkep balıkları de okyanusta bulunan oldukça tehlikeli ve ürkütücü yaratıklardır.

9. Büyük Beyaz Köpek Balıkları, Pasifik Okyanusu'nda 'White Shark Café' olarak bilinen uzak bir noktada her yıl toplanırlar.

9. Büyük Beyaz Köpek Balıkları, Pasifik Okyanusu'nda 'White Shark Café' olarak bilinen uzak bir noktada her yıl toplanırlar.

Sadece bir mililitre okyanus suyunda yaklaşık 10 milyon virüs bulunur.

 Sadece bir mililitre okyanus suyunda yaklaşık 10 milyon virüs bulunur.
funduszeue.info

Aslında, okyanuslardaki virüslerin sayısı Samanyolu'ndaki yıldızların sayısından daha fazladır.

 Aslında, okyanuslardaki virüslerin sayısı Samanyolu'ndaki yıldızların sayısından daha fazladır.

'Rogue Waves' olarak bilinen devasa dalgalar gerçektir.

 'Rogue Waves' olarak bilinen devasa dalgalar gerçektir.

Ve son olarak, yeryüzündeki okyanusların %80'inden fazlası henüz keşfedilmedi yani okyanuslar insanoğlu için tam bir muamma.

 Ve son olarak, yeryüzündeki okyanusların %80'inden fazlası henüz keşfedilmedi yani okyanuslar insanoğlu için tam bir muamma.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Okyanus Nedir? Okyanus Nasıl Olmuştur? Okyanus Özellikleri

Okyanusların sırları yüz yıllar boyunca bilim insanlarını araştırmaya sevk etmiştir. Okyanusların derinlikleri, karanlık dünyası, yaşayan canlıların türleri ve bunun gibi milyonlarca soru işareti bu araştırmaları zorunlu kılmıştır. Her ne kadar araştırma yapılmış olsa da okyanuslarla ilgili derinlerde gizli keşfedilmemiş bilgiler bulunuyor. Bu içeriğimizde okyanuslar hakkında bazı bilgilere yer vereceğiz.

Okyanus Nedir?

Okyanus Hakkında Bilgiler

Okyanuslar, dünya üzerindeki yaşamın büyük bir kısmını destekleyen önemli ekolojik sistemlerdir. Okyanuslar, ev sahibi oldukları canlılar açısından da son derece çeşitlidir. Dünya okyanuslarında yaklaşık 'den fazla farklı tür yaşamaktadır. Bunlar arasında balıklar, yunuslar, köpekbalıkları, balina, midyeler ve diğer kabuklular gibi birçok deniz canlısı yer almaktadır.

Okyanusların sıcaklık, tuzluluk, akıntı ve diğer faktörlerden etkilenen karmaşık bir dolaşım sistemi vardır. Bu dolaşım sistemi, dünya üzerindeki iklimi etkileyen önemli bir faktördür. Örneğin, sıcak okyanus akıntıları, İngiltere ve Norveç gibi yerlerde daha ılıman iklimlere neden olurken, soğuk akıntılar Kanada gibi yerlerde daha soğuk iklimlere neden olmaktadır.

Okyanuslar aynı zamanda dünya ekonomisinde de önemli bir rol oynamaktadır. Okyanuslarda balıkçılık, gemi taşımacılığı, petrol ve doğalgaz çıkarma gibi birçok endüstri faaliyet göstermektedir.

Okyanus İsimleri

Okyanus Hakkında Bilgiler

Pasifik Okyanusu, dünya üzerindeki en büyük ve en derin okyanustur. Yüzölçümü açısından, tüm dünya okyanuslarının yaklaşık %32'sini kaplar. Pasifik Okyanusu'nun en önemli özelliklerinden biri, Büyük Okyanus'taki birçok adanın evi olmasıdır. Aynı zamanda, Pasifik Ateş Çemberi olarak da bilinen bir bölgede yer alan volkanik ve deprem faaliyetleri nedeniyle sismik açıdan da son derece aktiftir.

Atlas Okyanusu, dünya üzerindeki en küçük okyanuslardan biridir ve tüm dünya okyanuslarının yaklaşık %23'ünü kaplar. Atlas Okyanusu'nun güneyinde Antarktika ile kuzeyinde Grönland ve Kanada arasında bir bağlantı vardır. Atlas Okyanusu, tarihsel olarak Avrupa ve Afrika kıyılarındaki ticaret yollarında önemli bir rol oynamıştır.

Hint Okyanusu, tüm dünya okyanuslarının yaklaşık %20'sini kaplayan ve Afrika, Asya, Avustralya ve Antarktika kıtaları arasında yer alan bir okyanustur. Hint Okyanusu, tarihsel olarak Maldivler ve Seyşeller gibi turistik yerlere ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda, bu okyanusta petrol, doğal gaz ve madencilik gibi endüstriler de faaliyet göstermektedir.

Bunların yanı sıra, birkaç küçük okyanus ve deniz de bulunmaktadır. Örneğin, Güney Çin Denizi, Karayip Denizi ve Kızıldeniz, dünya denizlerinden bazılarıdır.

Okyanusların Özellikleri

Okyanus Hakkında Bilgiler

Tabiatın büyük ve etkileyici güzelliklerinden biri olan okyanuslar, dünyamızın %70'ini kaplayan devasa su kütleleridir. Dünya üzerindeki en büyük okyanus Pasifik Okyanusu olup, km²'lik bir alanı kaplar. Okyanusların, dünya üzerindeki iklimi ve ekosistemleri büyük ölçüde etkileyen önemli özellikleri vardır.

Bir okyanusun en belirgin özelliği, büyük su kütlesidir. Okyanuslar çok geniş olduğu için, içerisindeki su hacmi de oldukça yüksektir. Öyle ki, dünya üzerindeki tüm tatlı su kaynakları, okyanuslardaki tuzlu suyun yalnızca %3'ü kadarını oluşturur. Bu nedenle, okyanuslar dünya üzerindeki su döngüsünün önemli bir bileşenidir.

Okyanuslar aynı zamanda dünya üzerindeki en büyük yaşam alanlarından biridir. Deniz canlıları, okyanusların farklı derinliklerinde ve su sıcaklıklarında yaşayabilirler. Bu nedenle, okyanuslarda çeşitli canlı türleri bulunur. Bazıları yüzeyde yaşarken, bazıları okyanusların derinliklerinde, hatta okyanus tabanındaki çamurda bile hayatta kalabilir.

Okyanusların diğer bir özelliği de, okyanus akıntılarıdır. Okyanus akıntıları, dünya üzerindeki iklimi ve ekosistemleri etkileyen önemli faktörlerdir. Sıcak ve soğuk su akıntıları, balıkçılık ve hatta deniz taşımacılığı için de önemlidir.

Okyanus Canlıları

Okyanus Hakkında Bilgiler

Tabiatın en muazzam yaratıklarının yaşadığı yer olarak bilinen okyanuslar, dünyanın %70'ini kaplayan su kütleleridir. Bu devasa sularda yaşayan canlıların sayısı bilinmezken, tahminlere göre 2 milyondan fazla tür mevcuttur. Okyanus canlıları, bu büyük su kütlelerinde var olan çeşitlilik nedeniyle oldukça farklılık gösterirler. Bu canlıların bazıları inanılmaz boyutlarda olabilirken, bazıları ise mikroskobik boyutlarda yaşamlarını sürdürürler.

Birçok okyanus canlısı, yaşam koşullarına adapte olabilmek için özel yeteneklere sahiptir. Örneğin, su altında nefes almak için yüzgeçleri ve solungaçları olan balıkların yanı sıra, oksijeni su yoluyla alabilen deniz kaplumbağaları da vardır. Bazı okyanus canlıları, diğerlerinden farklı olarak, sualtında biyoluminesans gibi benzersiz özelliklere sahiptirler.

Okyanus canlıları, ekosistemlerinde önemli bir rol oynarlar. Planktonlar, diğer okyanus canlılarının besin kaynağıdır ve yine okyanuslarda yaşayan balinalar, köpekbalıkları ve deniz kaplumbağaları gibi diğer türlerin besin kaynağıdır. Aynı zamanda, okyanus canlıları, karbondioksit emiliminde ve oksijen üretiminde de önemli bir rol oynarlar.

Ancak ne yazık ki, insan faaliyetleri okyanusların doğal dengesini bozmaktadır. Özellikle, deniz atıkları ve aşırı balıkçılık nedeniyle birçok okyanus canlısı türü tehdit altındadır. Bu nedenle, insanların okyanusları korumak için daha fazla çaba göstermeleri gerekmektedir.

Okyanusların İklim Üzerindeki Etkisi

Okyanus Hakkında Bilgiler

Okyanuslar, iklimi dengeleyen en önemli faktörlerden biridir. Okyanuslar, güneş ışınlarını emer ve su buharı oluşturarak buharlaşmaya neden olur. Bu buhar, atmosfere yükselir ve su döngüsünün bir parçası olarak yağmur, kar ve dolu gibi yağışların oluşmasına neden olur. Bu nedenle, okyanuslar atmosferin nemini ve yağışlarını kontrol eden önemli bir faktördür.

Okyanuslar, aynı zamanda dünya iklimini düzenleyen büyük sirkülasyon sistemlerinin bir parçasıdır. Bu sirkülasyon sistemleri, okyanuslarda sıcak ve soğuk suyun hareketini kontrol eder ve böylece dünya iklimini etkileyen olayların oluşmasına neden olur. Örneğin, Kuzey Atlantik Sirkülasyonu, Kuzey Avrupa'nın sıcak kalmasına neden olan bir faktördür.

Ancak, insan faaliyetleri okyanusların doğal dengesini bozduğu için, bu etkiler de değişmektedir. İklim değişikliği, okyanusların sıcaklığı, asitliği ve su seviyeleri üzerinde ciddi etkilere neden olmaktadır. Okyanuslardaki buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesine neden olurken, artan karbondioksit seviyeleri de okyanusların asitlenmesine neden olmaktadır. Bu durum, okyanuslardaki canlı yaşamı ve ekosistemleri ciddi şekilde etkilemektedir.

Okyanus Kirliliği ve Çevresel Etkileri

Okyanus Hakkında Bilgiler

Okyanuslar, dünya üzerindeki en önemli ekosistemlerden biridir. Ancak, son yıllarda okyanus kirliliği problemi giderek artmaktadır. Okyanuslarda, plastik atıklar, kimyasal kirleticiler, petrol ve gemi atıkları gibi çeşitli atıklar birikmektedir. Bu kirlilik, okyanusların canlıları üzerinde ciddi çevresel etkilere neden olmaktadır.

Özellikle plastik atıkların okyanuslara verdiği zarar oldukça büyüktür. Plastikler, yıllarca çözünmeden denizlerde kalabilirler ve okyanus canlılarına zarar verebilirler. Deniz kaplumbağaları, balinalar, yunuslar gibi hayvanlar, bu plastik atıklar yüzünden boğulabilir veya yutarak sindirim sistemlerinde tıkanıklıklara neden olabilirler. Ayrıca, plastiklerin kimyasal özellikleri nedeniyle, deniz suyunun bileşimini değiştirebilirler ve böylece okyanus ekosistemi üzerinde kalıcı hasarlara neden olabilirler.

Diğer bir okyanus kirliliği problemi de, petrol ve gemi atıklarıdır. Bu atıklar, okyanuslarda ciddi su kirliliği ve doğal yaşamın yok olmasına neden olabilir. Gemilerin denizlere boşalttığı atıkların yanı sıra, petrol tankerlerinin kaza yapması sonucu denizlere dökülen petrol, suya karışarak balıkların solunum sistemlerinde hasarlara neden olabilir. Ayrıca, petrol, suya oksijen yetersizliği yaratarak diğer canlıların yaşamını da tehdit edebilir.

Okyanus kirliliği, sadece deniz canlılarına zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda insan sağlığına da zararlıdır. Okyanuslardan balık ve diğer deniz ürünleri tüketen insanlar, kirleticileri sindirim sistemlerine alarak sağlık sorunları yaşayabilirler.

Okyanusların Ekonomik Önemi

Okyanus Hakkında Bilgiler

Okyanuslar, dünya ekonomisi için önemli bir kaynak ve değerlidir. Sadece balıkçılık, turizm ve deniz taşımacılığı gibi endüstriler için değil, aynı zamanda enerji, ilaç ve mineraller gibi çeşitli sektörler için de büyük bir potansiyele sahiptir.

Balıkçılık, okyanus ekosisteminin en önemli faaliyetlerinden biridir. Okyanuslar, dünya balık stoklarının %80'ini barındırır ve bu nedenle balıkçılık endüstrisi için önemli bir kaynak sağlar. Dünya genelinde milyonlarca insan balıkçılık sektöründe çalışır ve bu sektör, ekonomik kalkınma ve istihdam için önemli bir faktördür.

Turizm de, okyanusların ekonomik önemine sahiptir. Okyanuslar, turizm endüstrisi için en popüler destinasyonlardan biridir ve plajlar, su sporları, yatçılık, dalış gibi aktivitelerle milyarlarca dolarlık bir endüstri oluşturur. Ayrıca, deniz yaşamı ve okyanus manzaraları turistlerin ilgisini çekmektedir.

Okyanuslar ayrıca, enerji üretimi için de önemlidir. Denizdeki rüzgar enerjisi, gel-git enerjisi ve dalga enerjisi, alternatif enerji kaynakları olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, okyanus tabanındaki petrol ve doğal gaz rezervleri de enerji sektörü için önemli bir kaynak oluşturmaktadır.

Bunun yanı sıra, okyanuslardaki biyoçeşitlilik, ilaç ve diğer biyoaktif maddelerin keşfi için de büyük bir potansiyele sahiptir. Deniz organizmalarından elde edilen ilaçlar, kanser, Alzheimer ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Okyanus Nedir?

Okyanus, dünya yüzeyinin yaklaşık %71'ini kaplayan tuzlu su kütlesi olarak tanımlanır. Dört ana okyanus vardır: Büyük Okyanus, Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu ve Güney Okyanusu. Ayrıca Arktik Okyanusu ve Antarktik Okyanusu olarak adlandırılan iki okyanus da vardır.

Okyanuslar Neden Önemlidir?

Okyanuslar, dünya ekosisteminin önemli bir parçasıdır ve birçok şekilde hayatımızı etkiler. Okyanuslar, oksijenin yaklaşık yarısını üreten fitoplankton gibi hayati öneme sahip organizmaların ev sahibidir. Ayrıca, dünya ekonomisi için de önemlidir, çünkü balıkçılık, deniz taşımacılığı, turizm ve enerji kaynakları gibi birçok sektör okyanuslara bağlıdır.

Okyanuslarda Hangi Türler Yaşar?

Okyanuslarda yaşayan türler oldukça çeşitlidir. Balıklar, deniz memelileri, kriller, yengeçler, midyeler, mürekkep balıkları, mercanlar, deniz yıldızları ve daha birçok canlı türü bulunur.

Okyanuslarda Neden Çöpler Var?

Okyanuslarda bulunan çöpler, özellikle de plastikler, insan faaliyetlerinin sonucudur. Plastiklerin okyanusa atılması, doğal yaşamı bozabilir, deniz canlılarının beslenme ve üreme davranışlarını etkileyebilir ve okyanusların genel sağlığına zarar verebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası