dikişler alındıktan sonra banyo yapılır mı / DİKİŞ ALINDIKTAN SONRA OLUŞABİLECEK KOMPLİKASYONLAR – Katsan Medical Devices

Dikişler Alındıktan Sonra Banyo Yapılır Mı

dikişler alındıktan sonra banyo yapılır mı

Ameliyat sonrası dikkat edilecek hususlar !

Ameliyat sonrası dikkat edilecek hususlar !

Kadın hastalıkları veya doğum ile ilişkili bir ameliyat geçirdiğinizde doktorunuz size yapılması veya yapılmaması gerekenler hakkında bir bilgi notu verecek ya da açıklamalarda bulunacaktır. Bu açıklamaların amacı akla gelebilecek olası soruları yanıtlamak, iyileşme dönemini daha rahat geçirmenizi sağlamak ve aynı zamanda ortaya çıkabilecek sorunların erken fark edilmesini sağlamak veya bunları önlemektir.

Her ameliyat ve her ameliyat olan hasta kendi koşulları içinde değerlendirilmelidir. Bu bölümde verilen bilgiler ameliyat sonrasında sıklıkla karşılaşılan durumlar ve bunlara ilişkin sorulara yanıt vermek üzere hazırlanmıştır.

Evde yara bakımı

Eğer karından bir ameliyat geçirmişseniz zımba veya çeşitli ip dikişleriniz olacaktır. Dikişler yaranın durumuna bağlı olarak 3-10 gün içinde alınır. Cilt altında kalan dikişler ile karın veya vajina içindeki dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Eğer yarayı kapatan bir bandaj varsa, aksi söylenmediği sürece, evde 24-48 saat sonra bu bandajı çıkarabilirsiniz. Ameliyat bitiminde konan ilk bandajın çıkarılmasını takiben genellikle yeniden bandaj uygulamaya gerek yoktur ve yaranın açık kalması tercih edilir. Bu bandajların yapışkan kısmının ciltten ayrılması sorun olabilir. Bunu önlemek için bandaj veya bantların ılık su ile ıslatılması veya banyo yaparken çıkarılması daha kolay çıkmasını sağlayacaktır.

Her yarada olduğu gibi cerrahi yaraların da temiz tutulması iyileşme süresini olumlu etkiler. Eve döndüğünüzde sıklıkla duş şeklinde yapacağınız bir banyo ile yaranızı temiz tutabilirsiniz. Yara yerinin sabunlamanıza gerek yoktur, su yeterli olacaktır. Ancak ovalamaktan kaçınmalısınız. Yara yeri zaman içinde iyileşecek ve değişime uğrayacaktır. Son halini alması 1 yılı bulabilir. Yara yerinde his kaybı olması veya dokunulduğunda hassas olması sık karşılaşılan bir durumdur. Eğer doktorunuz tarafından önerilmiş bir tedavi yoksa yara üzerine kesinlikle herhangi bir krem, losyon veya madde uygulamayınız. Eğer yara yerinde kızarıklık, ısı artışı, birkaç damladan daha fazla kanama, cerahat veya başka bir akıntı olursa veya yarada açılma meydana gelirse MUTLAKA doktorunuza başvurun!

Vajinadan yapılan ameliyatlarda dikişler vajina içinde bulunur ve bu dikişler kendiliğinden eriyen dikişler olduğundan alınmalarına gerek yoktur. Normalde ortalama 6 hafta içinde eriyen bu dikişlerin bazen erime süresi uzayabilir, erime sürecinde hafif kahverengi-pembe bir akıntı ortaya çıkabilir. Bazen dikişlerin bir bölümü tuvalette veya banyoda ele gelebilir ya da iç çamaşırınıza düşebilir.

Ameliyat sonrası ağrı ve giderilmesi

Her ameliyatta olduğu gibi Kadın-Doğum ameliyatlarını da takiben ağrı ortaya çıkar. Ancak ağrının zaman içinde azalması gerekir ve genellikle ağrı kesiciler ile kontrol altındadır. Özellikle karın içinde yapılan ameliyatların sonrasında karında şişlik ve kramp tarzında ağrı olması sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun nedeni bağırsaklar içinde biriken gazdır. Bu durum genellikle geçicidir ve barsak hareketlerinin başlaması ve gazın çıkması ile kendiliğinden çözülür. Bazı durumlarda ilaç tedavisi gazın çıkmasını ve rahatlamayı kolaylaştırabilir.

Laparoskopi (göbek deliğinden bir kamera yardımıyla yapılan ve karın içinin gaz ile şişirildiği kapalı ameliyat şekli) ameliyatı sonrasında karın içine verilen gaza bağlı olarak bazı hastalarda omuz ağrısı görülebilir. Bu ağrı genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Ağrıyı gidermek için rahatsız edici aktivitelerden veya pozisyonlardan kaçınmak uygundur. Bazı kadınlar karın bölgesine bir kuşak veya sıcak tutacak havlu veya battaniye benzeri bir şey sararak rahatlamaktadır. Aksi bildirilmemiş ise ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Ağrı kesiciler günde 3-4 kez alınabilir ancak tok karnına almaya dikkat edilmelidir. Ağrı kesicilere rağmen ağrınız devam ediyor veya daha da kötüleştiğini hissediyorsanız vakit geçirmeden doktorunuza başvurun!

Ameliyat sonrası vajinadan kanama

Kadın hastalıklarını ilgilendiren ameliyatları takiben hafif düzeyde, koyu renkli (vişne çürüğü veya kahverengi) bir kanama beklenir. Genellikle ameliyatı takip eden ilk hafta içinde gözlenir. Nadiren daha bol miktarda bir kanama tuvalette veya ayağa kalkınca ortaya çıkabilir. Eğer 1 saat içinde bir pedi dolduran veya daha fazla bir kanama varsa hemen doktorunuzu arayın!

Ameliyat sonrası günlük aktivite ve hareketler

Ameliyat sonrasında bir-iki gün yorgun hissetmek doğaldır. Özellikle genel anestezi uygulanmış ise kişi daha da yorgun hisseder. Bu nedenle ilk günler mümkün olduğunca istirahat etmek ve dinlenmek önemlidir.

Bununla birlikte sürekli yatmak ve hiç yürümemek iyileşmeyi geciktirir. Bu nedenle kadın hastalıkları ameliyat sonrası gününden itibaren her gün birkaç kez yürümek ve ayakta geçirilen süreyi zaman içinde artırmak önemlidir. Yürümek aynı zamanda ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek damar içinde pıhtı oluşumu, bağırsaklarda gaz birikimi ve ağrısı ile solunun yetersizliği gibi bazı sorunları da önler. Kendinizi iyi hissettiğiniz sürece günlük işlerinize dönmenizde sakınca yoktur. Ancak bunları zaman içine yaymak, aşırı ve yorucu işlerden erken dönemde kaçınmak önemlidir.

Ameliyat sonrası sık sorulan sorular

  • Ne zaman banyo yapabilirim? – Taburcu olduktan sonra evde duş şeklinde banyo yapabilirsiniz. Ancak hemen ameliyat sonrasında oturarak (küvette) banyo yapmaktan veya yüzmekten kaçınmalısınız. Tek başınıza iyi olacağınızdan emin olmadan duşa girmeyiniz; gerekiyorsa eşinizden veya bir yakınınızdan yardım alabilirsiniz.
  • Ağırlık kaldırmamda bir sakınca var mı? – Ağır kaldırmak iyileşme sürecindeki dokular üzerine olumsuz etki yapacağından iyileşmeyi geciktirebilir. Bu nedenle birçok hastaya ameliyatı takip eden 6 hafta içinde tek elle kaldıramayacakları herhangi bir ağırlığı kaldırmamaları önerilir. Bu özellikle rahim alma gibi büyük karın içi ameliyatları veya idrar kaçırma nedeniyle yapılan ameliyatlar için daha önemlidir. Eğer yara olmaksızın yapılan bir ameliyat geçirilmiş ise (örn. histeroskopi), ağır kaldırma konusunda genellikle bir sınırlama yoktur.
  • Seyahate gidebilir miyim, araç kullanabilir miyim? – Kendi başınıza rahat hareket edinceye kadar araç kullanmamalısınız. Ancak araç ile seyahat edebilirsiniz. Emniyet kemerini kullanmayı unutmayınız! Bazı doktorlar ameliyattan sonraki ilk 2 hafta içinde araba, tren veya uçak ile uzun seyahatleri uygun bulmamaktadır. Bu konuda doktorunuzun tavsiyesine uymanız önerilir.
  • Cinsel ilişki yapabilir miyim? – Özellikle vajina yolu ile yapılan ameliyatları veya cinsel organları ilgilendiren büyük ameliyatları takiben 2-6 hafta boyunca cinsel ilişki yapılmamalı ve vajina içine herhangi bir şey yerleştirilmemelidir. Doktorunuz geçirdiğiniz ameliyatın özelliğine bağlı olarak bu konuda daha net bir bilgi verecektir.
  • İşime ne zaman dönebilirim? – Ağrınız yoksa ve kendinizi işe dönebilecek kadar iyi hissediyorsanız işe başlayabilirsiniz. Bu küçük işlemleri takiben birkaç gün içinde, laparoskopi ve histeroskopi gibi kapalı ameliyatları takiben 1-2 hafta içinde ve daha ciddi ameliyatları takiben ise 4-6 hafta içinde gerçekleşir.
  • Neler yiyebilirim? – Yemek yemenize izin verildikten sonra, normal olarak her şeyden yiyip içebilirsiniz. Ancak ameliyatı takip eden birkaç gün içinde iştahsızlık olabilir. Sık ama az yemek veya daha sulu şeyler yemek sizi daha iyi hissettirebilir. Kabızlıktan korunmak amacıyla yüksek lif içerikli bir diyet uygulamak daha uygun bir davranıl olacaktır. Eğer yemek yiyemiyorsanız veya sürekli kusma oluyorsa doktorunuza görünmelisiniz.
  • Kabızlık ya da ishal olursam ne yapmalıyım? – Karın ameliyatlarını takiben bağırsak hareketleri yavaşlar ve geçici olarak büyük abdeste çıkmakta zorlanabilirsiniz. Bol lif içeren özellikle taze sebzeler ve tahıllar kabız kalmanızı önleyecektir. Ameliyattan sonra erken dönemde ayağa kalmak ve iyi hissettiğiniz sürece yürüyüş yapmak faydalı olacaktır. Eğer daha önceden de kabızlık sorunu çekiyorduysanız, ameliyatı takiben bazı ilaçlar dışarı çıkmanızda faydalı olabilir. Magnezyum hidroksit (örn. Magnesie Calcinee®) veya Senna (örn. Sennalax®, Pursennid®, Senokot®) içeren ilaçlar dışkıyı yumuşatarak kabızlığı önleyebilir. Eğer kabızlıkla beraber, bulantı ve kusma da varsa doktorunuzla görüşmelisiniz. Bazı kadınlarda ameliyatı takip eden birkaç gün dışkıda yumuşama veya ishal görülebilir. Eğer ishal kanlı ise doktora görünmelisiniz.
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma normal mi? – Özellikle vajinadan yapılan ameliyatları takiben sık idrara gitme ve idrar yaparken ağrı hissedebilirsiniz. Ancak aşağıdaki durumlardan herhangi bir varsa hemen doktorunuzla görüşmelisiniz:
    • İdrar yaparken yanma
    • Sık idrar hissi ve tuvalete gittikten hemen sonra yeniden idrar hissi olması
    • 38°C üzerine ateş
    • Yan ağrısı
    • İdrarda kan görülmesi
    • İdrar yaparken güçlük

Ameliyat sonrası kontrol

Genellikle ameliyatı takip eden 2-4 hafta içinde kontrol muayenesi gerçekleştirilir. Bu dönemde varsa herhangi bir şikayet sorgulanır, ameliyatla ilgili kontrol yapılır, varsa dikişler alınır ve varsa biyopsi ya da patoloji sonuçları hakkında bilgi verilir. Bu kontrol muayenesi, doktorunuza aklınızdaki soruları sormak için de iyi bir fırsattır.

Kadın hastalıkları ameliyat sonrası doktora başvurmanız gereken durumlar

  • Nefes darlığı veya göğüs ağrısı
  • Geçmeyen karın ağrısı veya karında şişlik
  • Fazla miktarda vajinadan kanama (adet miktarından daha fazla)
  • Bir günden daha uzun süren bulantı ve kusma
  • 38°C üzerine ateş
  • Ameliyat yerinde kızarıklık, şişme, akıntı veya yara yerinde açılma
  • Kol veya bacaklarda şişme, özellikle tek taraflı şişlik
  • Kötü kokulu, özellikle koyu, yeşil renkli vajinal akıntı
  • İdrar yapamama ya da idrar yaparken şiddetli ağrı veya yanma
  • 2 günden uzun süre ile ishal (özellikle kanlı ishal)
  • 3 günden uzun süre ile büyük tuvalete çıkamamak

Sizin için hazırlanan jinekolojik cerrahi kılavuzu ameliyat öncesi ve sonrası dönemde gerekli hazırlıklar ve önlemler hakkında bilgilenmeniz amacıyla hazırlanmıştır. Bir kopyasını indirebilir veya kaynak belirtmek suretiyle paylaşabilirsiniz.

Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…

Etiketler: ameliyatlaparoskopirobotik cerrahi

Dikişleri aldırdıktan sonra duş alınır mı?

Dikiş atılan yara yıkanır ? Dikiş atılmış yara 48 saat hatta 24 saat sonra yıkanabilir.

Dikişler alındıktan kaç gün sonra banyo yapılabilir?

AMELİYAT SONRASI ERKEN DÖNEM TAKİP Üçüncü günden itibaren PANSUMAN kaldırılıp atılarak yara açık bırakılabilir. BANYO yapılabilir.

Dikiş alındıktan sonra yıkanır mı?

-Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır.

Dikiş alındıktan sonra duş alınır mı?

Dikiş atıldıktan kaç gün sonra banyo yapılır? Dikiş sonrası banyo konusu, dikişe su değdirme konusuyla doğru orantılı bir sorudur. Eğer elzem bir durum söz konusu ise ve yara tamamen kapatıldıktan sonra duş alınabiliyorsa, banyo yapılabilir. Fakat 48-72 saat boyunca dikişin hiçbir şekilde su görmemesi gerekmektedir.

Dikiş alındıktan sonra su Değer mi?

Halkımızda yaygın olarak yaraya su değmedeğirme korkusu var maalesef. Oysa ki su hariç her tür sıvı, bitki, ekmek, diş macunu ve aklınıza gelen herhengi bir nesnenin uygulanmasında sakınca görülmemektedir.

Dikiş alındıktan sonra yara ne zaman iyileşir?

Yaranın iyileşme süreci, kişiden kişiye değişse de ortalama 2 hafta içerisinde toparlanmış olur.

Dikiş atılan yere kaç gün pansuman yapılır?

Kanamayı durdurmak ve yara izi olasılığını azaltmak için atılır. Dikiş (sütur) mümkün oldukça steril koşullarda atılmalı ve düzenli aralıklarla (2 günde bir) pansuman yapılarak enfeksiyondan korunmalıdır.

Dikiş alındıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir. Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir.

SSS

Narkoz kullanılacak mı ? Günümüzde cerrahi işlemlerde anestezi artık en emniyetli yöntemlerden biridir. Eskiden kullanılan gazların yerini artık damar yolu ile ilaçlar almıştır. Ayrıca anestezi hastanın tüm sağlık durumu kontrol altında tutulabilmekte ve hastaya stres yaşatmamaktadır. Kısaca hasta için konfordur.
Şişlik morluk olur mu, kaç günde geçer ? İşlem yapılan her yerimizde kişinin yapısına göre değişen miktarda şişlik ve bazende morluklar olur. Kafanızı gözünüzü bir yere çarptığınız zaman nasılsa buda aynıdır. Şişlikler 3 güne kadar artar ve 5-10 gün içinde geçer. Morluklar ise ilk iki günde belirginleşir ve 7-10 gün içinde geçer.
Kanama olur mu? Muhakkak olur ama hayatı tehdit edecek seviyede olmaz. Kanama, işlem yapılan bölgenin iyileşmesi için vucudun savunma biçimidir. Bu sayede iyileşme olur. Fakat aktif kanayan bir damar var ise bu mutlaka durdurulmalıdır aksi taktirde ortamda bulunan fazla kan bu sefer iyileşme dönemi uzatır.
Diren nedir ? Direnaj kelimesi ile aynı anlamdadır. İşlem yapılmış bölgedeki fazla kanın tahliye edilmesi ve bölgenin daha iyi, çabuk iyileşmesi için kullanılır. Ayrıca işlem yapılmış bölgede kanama miktarı hakkında bilgi verir. Hastalar bunu 3-5 gün kadar tutarlar. Her ne kadar sıkıntılı bir olaymış gibi görülse de problemsiz sonuçlar için gereklidir.
Kaç gün hastanede kalırım ? Genellikle bir gün hasta hastanede tutulur ve diğer gün taburcu edilir. Bazen hastaların genel durumu iyi ve doktorun onayı var ise aynı gün evlerine taburcu edilebilir.
Kaç gün sonra işe gidebilirim ? Bazı basit işlemler sonrası aynı gün veya ertesi gün hastalar işine gidebilir. Bunun dışında genellikle 7-10 gün istirahat dönemi uygundur.
Ne zaman banyo yapabilirim ? Normal şartlarda kesi alanı ilk 3-4 gün su görmemelidir. Buna karşın deri dikildikten sonra saatler içinde kesi alanı kendisini izole eder. Fakat gene de biz her ihtimale karşın pansumanı 3-4 gün tutarız. Hasta bu durumda ameliyat alanı dışındaki bölgelerini yıkayabilir veya su geçirmez pansuman ile yıkanabilir. 7-10 gün sonra ise hasta tüm vücudunu yıkayıp ve pansumanını yapabilir.
Bu ameliyat emzirmeme engel mi ? Estetik göğüs ameliyatları sonrası emzirme sorunu olmamaktadır. Genellikle süt kanalları ve meme dokuları korunmaktadır. Sadece kanser ve kanser riski olan göğüs ameliyatlarında meme dokusunun alınması sonucu emzirme imkanı yoktur.
Olabilecek en kötü şey nedir ? Bence estetik girişimlerde olabilecek en kötü şey yapılan işlemden hastanın memnun kalmamasıdır. Bu durum hastayı üzdüğü kadar doktoru da üzer. Çünkü doktor her zaman elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır. Girişim öncesi hastanın detaylı muayenesi, yapılabilecek tekniklerin değerlendirilmesi, sonucun en fazla ne kadar olacağı hasta ile beraber değerlendirilmelidir. Böylece hasta sonucu kafasında canlandırır ve kendi için uygun olursa onay verir. Girişim sonrası komplikasyonlar düşük oranda görülse de beklenmeyen durumlardır. Doktor hemen bunların çözüm yoluna gider. Hiçbir zaman hasta yalnız bırakılmaz ve iyileşme olana kadar devam edilir.
Tek ameliyat yeterli olur mu ? Yüzde 80-90 tek ameliyatla sorun çözülür. Bazen revizyonlar gerekebilir. Bu girişim alanının deformasyonuna ve kişinin iyileşme karakterine bağlıdır.
Bir kaç alana girişim yapılacaksa seanslara bölünerek yapılmalıdır. Hiçbir zaman bir çok alana tek ameliyat ile müdahale yapılmamalıdır. Bu durum cerrahi sürenin uzamasına ve doktorun ameliyat sırasında yorulup dikkat kaybına yol açar.   
Ağrı olur mu ? Girişim yapılan her alanda ağrı olur. Yüzeyel dokularda olması yanma, sızlama şeklinde ifade edilir. Fakat bu ağrı dayanılmaz bir ağrı olmayıp basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınır. Ayrıca kişilere göre değişen ağrı eşiğininde etkisi vardır. Eşikleri ne kadar yüksekse ağrı kesici bile kullanmazlar.
Dikişler kaç günde alınır ? Girişim yapılmış alanlarda hem cilt altı hem de cilt dikişleri vardır. Bazen cilde dikiş koymadan da bu kesiler alttan kapatılabilmektedir. Bu durumda dikiş almaya gerek kalmamaktadır. Fakat bunlarda bazen deri reaksiyonu yani kızarıklık, şişlik gibi sıkıntılar olabilmektedir. Duruma göre eğer dikişin alınması gerekirse yüz bölgesinde 6-7 gün, vücudumuzda 11-12 günde alınır.
Hamile kalmama engel mi? Estetik ameliyatların hiçbiri insan oğlunun doğasını bozmaz. Yapılan her işlemde önce fonksiyon korunur. Her ne kadar hasta için estetik ilk planda olsa da doktor için estetik ikinci plandadır. Karın bölgesine yapılan liposuction, karın germe gibi ameliyatlar sonrası hastaların hamile kalmalarında bir engel yoktur. Fakat sadece karın germe ameliyatı sonrası hamile kalıp doğuran hastanın karnı eski ameliyat öncesi haline döner ve tekrar karın ameliyatı gerekebilir. Bunun için biz hastanın artık doğum yapmayacağını garantiye alıp bu ameliyatı yaparız.
Hangi hastalıklar estetik ameliyatlara engeldir ? Bazı hastalarda acil bir olay olmadığı taktirde ameliyat yapmak riskli olabilir. Örnek vermek gerekirse sistemik hastalığı olanlar (scleroderma, lupus, RA gibi) protez gibi yabancı cisimle olan ameliyatlarından kaçınmalıdır. Bunun dışında hastada viral veya bakteriyel bir enfeksiyon var ise ameliyatı ertelemek gerekmektedir.  
Güneşe çıkabilir miyim ? Güneş ısınları işlem yapılmış bölgelere bir takım zararlar verir. İzlerin belirginleşmesi, renk değişikliği gibi sıkıntılı görünümlere yol açar. Dolayısı ile bu bölgelerin iyileşme dönemi içinde güneş ışınlarından korunmak gerekmektedir. Bu izleri örterek veya güneş koruyucu kullanarak yapılabilir. En az 3-4 ay bu şekilde devam edilmelidir.
Spor yapabilir miyim ? Estetik girişimler sonrası spor, girişimin türüne göre değişmektedir. Dolgu, botoks, cilt bakımı gibi işlemlerden hemen sonra veya liposuction gibi küçük müdahalelerde spor 1-2 gün sonra yapılabilir. Burun, göğüs ve karın ameliyatları sonrası hafif spor 15-20 gün sonra ağır spor ise 1-2 ay sonra yapılabilir. Aslında hastanın kendisini hazır hissettiği zaman spor serbesttir.
Denize ne zaman girebilirim ? Denizde aynı yıkanma gibi ne zaman yıkanmak serbest olursa aynı şekilde denizde serbesttir. Genellikle işlem yapılmış alanın durumuna göre 15-20 gün sonra denize girilebilir.
Sutyen takacak mıyım ? Göğüs ameliyatları sonrası 3-4 gün hastalara yapılan pansumanlar sutyen görevi görmektedir. Daha sonrası için balensiz sutyen takılmaktadır. 1 ay kadar bu şekilde devam edilir ve sonrasında hastalar ister sutyenli ister sutyensiz durabilirler. Tavsiyem özel günler dışında yer çekimine karşı göğüslerin sarkmasını önlemek için mümkünse sutyen kullanmaktır.
Korse gerekli mi ? Korsenin karın, liposuction gibi müdahalelerden sonra 2-3 hafta kadar giyilmesi gerekmektedir. Amacı bölgesel şişliklerin ve morlukların kontrol altına alınmasıdır. Devamlı 5-7 gün giyilmeli daha sonra arada bir giyilmelidir.
Uçağa kaç gün sonra binebilirim ? Estetik uygulamalarda uçak ile seyahat 1 hafta sonra serbesttir. Sadece burun ameliyatı ile septum deviasyonu yapılmışsa bu süre 15-20 gündür.
Cinsel ilişki ne zaman sonra yapılır ? 10-15 gün sonra bir sıkıntı olmaz. Sadece vulvoplasti ameliyatı olan hanımlarda bu süre en az 3-4 hafta olmalıdır.
Burun alçısı ne kadar kalır ? Burun ameliyatları sonrası alçı süresi 9 gündür. Eğer hastaya nazal deviyasyonda yapılmışsa bu süre 12 güne çıkabilmektedir. Alçı ameliyat sonrası 4. gün küçültülür. Bu günden sonra hasta rahat bir şekilde günlük aktivitelerine başlayabilir.
Burun tamponları gerekli mi ? Burun ameliyatı ile deviyasyon birlikte yapıldığında mutlaka septumun desteklenmesi gerekmektedir. Bu silikon, gazlı bez veya her ikisi birlikte şeklinde olmaktadır. Delikli silikonlar ile hastalar burundan nefes alabilmektedir. Fakat ameliyat sonrası kan sızması ile kabuklanmalar olmakta ve uzun süre onlar temizlenememektedir. Buna karşın antibiyotikli gazlı bezlerle uygulama sonrası burun içi tam desteklenmekte ve tamponlar alındığında burun içi temiz ve açık olmaktadır. Tampon süresi ise 3-4 gündür.
Protezlerinin riski var mı ? Protezler silikondan üretilmiş ve insan vücudu için uyum sağlayabilen bir maddedir.  Göğüs, kalça, dudak büyütme ve her türlü çöküklüklerin doldurulması amacı ile kullanılmaktadır. Sadece sıvı olarak enjeksiyon şeklinde artık hiçbir yerde kullanılmamaktadır. Cerrahi işlem sonrası protez etrafında vücut tarafından 1-2 ay içinde ince bir kılıf oluşturulur. Böylece vücut artık bu protezi yabancı cisim olarak algılamaz. Bu devreden sonra sıkıntı çıkmaz. Yeni nesil protezlerin (cohesive) bir özelliği de patlama riskinin olmamasıdır.
Botoks zararlı mı ve hangi yaş da başlanmalı? Botoks bir mikrobun toksini olup çok düşük dozda üretilmektedir. Amacı sadece yapıldığı bölgedeki kasların durdurulması ve cilt kırışıklıklarının düzeltilmesidir. Hayati veya kalıcı bir risk yaratmaz. Yüzümüzde kırışıklıklar başlamadan önce 25-30 yaşlarında yapılabilir.
Dolgu maddelerinin alerjisi var mı ? Dolgu maddeleri hyaluronik asit veya hastanın kendisinden üretilen maddelerden oluşmaktadır. Bunların alerjisi yoktur.
Burun düşer mi ? Burun ameliyatları sonrası burun ucunun 3-6 ay içinde oturma yani düşme payı vardır. Bu bazı hastalarda ameliyat öncesi muayene sonrası tespit edilir ve ameliyat ona göre yapılır. Ameliyat sonrası kalkık gibi görünen burun ile hasta panikler fakat 1 hafta içinde bu kalkıklık düzelir yani burun düşer.
İzler kalıcı mı ? İnsan vücudunda kesilen her yerde iz kalır. Estetik cerrahi bu izleri görünmeyen kısımlarda yaparak cerrahi işlemleri gerçekleştirir. İzlerin görünürlüğünün azalması 1-2 yılı bulmaktadır. Bu süreyi kısaltmak için de çeşitli silikon bazlı kremler kullanılabilir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası