ağrılı yağ bezesi / Yağ Bezesi Nasıl Geçer - Acıbadem Hayat

Ağrılı Yağ Bezesi

ağrılı yağ bezesi

Aslında bu şekilde şişlik yapan yani tümör şeklinde büyüyen hastalıklarda ağrı çok yaygındır. İlgili diğer sayfalarda bahsedildiği gibi yağ bezesi Latince adıyla lipom yağlı dokudan kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. Ancak diğer tümörlerden farklı olarak lipomlarda ağrıyla baş vuran hasta azdır.

Ağrı Olur mu?

Genellikle ağrıdan söz eden hasta oranı çok düşüktür. Ağrıma ezilmeyle ortaya çıkan bir şikayettir.

Şu bölgelerdeki lipmlar ağrıya neden olabilir;
&#; Kemerin geldiği bel bölgesi ve leğen kemiğine denk gelen yerlerdekiler
&#; Diz, dirsek gibi eklem alanlarındakiler
&#; Kalçanın oturma bölgesine denk gelenler
&#; Avuç içi ve ayak tabanındakiler (bunlar daha çok kist yapısında olur)
&#; Kısa sürede büyüyenler (kısa sürede büyümesi kapsülde gerginlik yapar)
&#; Darbe gelenler, bir şey çarpması, kavgada yumruk gelmesi gibi sebeplerle ezilebilir
&#; İltihaplanması

Yağ Bezesi Acısı Nasıl Geçer

Ezilen alanlardakinin ezilmesi engellenirse çekilen acı azalabilir ancak doğru yaklaşım sorunu temelden ortandan kaldırmaktır. Ameliyatla kapsülü ile birlikte alındığında var olan şikayetler de ortadan kaldırılmış olur.

Lipomun kendiliğinden ya da ilaçlarla küçülme veya iyileşme ihtimali yoktur tam tersi büyüme potansiyeli vardır. Bu sebeple aldırıp kurtulmak akıllıca yaklaşım olur.

Yağ Bezesi İltihabı

Bezenin iltihaplanma ihtimali yok denecek kadar azdır ancak kistlerde iltihaplanma olabilir. Halk arasındaki ayrımı yapılmadığı için ikisi aynı sınıfa sokulur ama iltihap kapabilen kisttir.

Yağ kistleri vücudun her yerinde görülebilir ama en sık görüldüğü yer kafa derisi yani saçlı deridir.

Vücuttaki lipomların yapısı gereği iltihap kapma ihtimali ancak ezilme ile doku ölümü sonucu olabilir bu da seyrek rastladığımız bir sorundur.

Kafada Yağ Bezesi İltihaplanması

İltahaplanmanın en sık görüldüğü yerdir, ikinci sıklıkta da kulak memesi arkasındaki kistlerin iltihap kaptığını görürüz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kafada beze değil kist görülür (ikisi arasındaki farkların ayrıntısınız ilgili sayfalardan görebilirsiniz).

Kistler damarsal yapı bakımından fakirdir yani beslenmesi çok iyi değildir, basit bir travmayla saç telinin dibinden kistin olduğu yere mikrop girmesi sonucu iltihaplanma olur. İltihap giderek ilerler ve apseye dönüşür. Bu dönemde kistin kapsülünü çıkarmak zor olduğu için sadece iltihabın tedavisine yönelinir. İltihap antibiyotikle gerilemezse o zaman apse gibi boşaltmak gerekir.

Yağ Bezesi Kaşıntı Yapar mı?

Kaşıntı yapması sık rastlanan bir durum değil ancak büyürken deride yaptığı gerginlik kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı abartılı düzeylerde olmaz ve tedavi kullanmayı gerektirmez. Bezenin alınması ile kaşıntı problemi de ortadan kalkar.

Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir?

Tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan yağ bezeleri, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Çoğu zaman küçük yapıda olup iyi huylu tümör olarak da bilinirler. Büyüklüğü değişebilen yağ bezeleri, gözle görülebilir olup, dış tarafı yumuşak deri ile kaplıdır. Daha çok yetişkinlerde ortaya çıktığı gözlemlenirken küçük yaşta olan çocuklarda ise bu duruma daha az rastlanmaktadır. Genel olarak yağ bezeleri zararsızdır ve kişiyi görsel olarak rahatsız etmesi durumunda basit bir cerrahi operasyonla alınabilmektedir.

Yağ Bezesi Neden Olur? Nasıl Geçer?

İnsan vücudunun herhangi bir bölgesinde oluşabilen yağ bezelerinin oluşma nedenleri tam olarak bilinmese de oluşum sürecini etkileyen ve ihtimalleri artıran belirli maddeler bulunmaktadır. Yağ bezesi oluşumunu etkileyen bazı maddeler şunlardır;

  • Genetik faktörler
  • Darbeye bağlı travmalar
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenme
  • Obezite
  • Yaşlılık
  • Şeker hastalığı

Yağ bezeleri genellikle kanserleşme göstermeyen iyi huylu türlerdir. İnsan vücudunun yüz ve boyun gibi dikkat çeken bölümlerinde çıkan bezeler, estetik olarak güzel durmadığı için bazı kişiler tarafından rahatsız edici olabilir. Ayrıca sırt bölgesinde görülen yağ bezesi, sağlığı kötü yönden etkilemese bile, geriye yaslanma, çanta kullanımını gibi durumlarda sırta baskı yapması halinde ağrılara neden olabilir.
Özellikle darbeye bağlı oluşan enfeksiyon sonucu o bölgede şiddetli ağrı, kızarma ve akıntı gibi belirtiler olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yağ bezesi aldırma işlemi basit bir cerrahi müdahale ile çıkartılabilir. Bu operasyonda müdahale edilecek bölge uyuşturularak, genellikle yarım saatten kısa bir süre içinde gerçekleştirilir. Hasta aynı gün taburcu edildiği gibi ertesi gün de günlük yaşantısına dönebilmektedir.

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezelerinin en fazla rastlanan semptomları arasında bezenin oluştuğu bölgede gelişen şişlik bulunmaktadır. Oluşan bu şişlik zaman içerisinde yavaş bir şekilde de olsa büyüyebilir. İnsan vücudunun herhangi bir bölgesinde oluşabilen yağ bezleri, yüz bölgesinde de oluşabilirken bu bölgedeki bezelerin boyutları genellikle çok küçük boyutlardadır. 
Sırt ve boyun bölgelerinde şişlikler oluşabilirken bu şişlikler büyük boyutta ve daha derin olmaktadır. Göz altı yağ bezeleri yüz bölgesinde görülmektedir. Göz kapağının üzerinde oluşan yağ bezesi beyaz-sarı renktedir. Üzerini kaplayan deri ise çok incedir. Bu yüzden içindeki yağ kitlesi kolaylıkla görülebilir. Vücudun farklı bölümlerinde oluşabilen yağ bezeleri derinin altında olduğu için o bölgede sadece şişlik hissi oluşmaktadır.
Yağ tabakaları dışarıdan bakıldığında gözle görülmez ve çoğunlukla ağrılara yol açmazlar. Ancak bu bezeler, darbe alınması ya da iyi huylu olmaması durumunda zaman içerisinde ağrılara ve akıntıya neden olmaktadır. Yağ bezelerinin risk oluşturduğu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Bezelerin boyutlarında hızlı bir artış
  • Renk değişikliği
  • Kızarıklık
  • Giderek artan ağrılar

Yağ Bezesi Türleri Nelerdir?

Yağ bezelerinin türlerini 3 başlık altında inceleyebiliriz. Bu başlıklar şu şekildedir;
Yağ kistleri: Daha çok kafa derisinin üstünde oluşan yağ kistleri, beze türünde olmayıp, yapılarınca akışkan olup, ince bir deri tabakasından oluşmaktadır.
İyi huylu yağ dokuları: Boyun ve sırt bölgelerinde daha fazla görülen yağ dokuları, çoğunlukla iyi huylu olup bu grubun içindedir. Sert bir yapısı bulunan yağ kitlesinin renkleri açık sarı renktedir. Diğer kistler gibi boyutları büyüyebilir. Kişiye rahatsızlık vermesi durumunda cerrahi müdahale ile alınabilirler.
Kötü huylu yağ dokuları: Derinin alt kısmında bulunan yağlı dokunun kanserleşmesi durumunda ortaya çıkan kitleler, kötü huylu yağ dokusu olarak bilinmektedir. Kötü huylu dokuların içinde bulunan sıvının rengi sarı-gri tonlardadır. Çok fazla görülen bir tür olmamasıyla birlikte, oluştuğu durumlarda cerrahi yöntemle alınması gerekmektedir.

Yağ Bezesi Sıkılır mı?

Yağ bezelerinin büyük bir kısmının tedavisine gerek kalmaz. Fakat oluştuğu bölgede hızlı bir büyüme varsa, ağrıya neden oluyorsa ve iltihaplanmışsa hastane ortamında müdahale edilmesi gerekmektedir. Yağ bezelerini, sıkma işlemi uygulayarak ya da delme yöntemiyle çıkarmaya çalışmak oldukça zararlı bir eylemdir. Böyle durumların iltihaplanma, büyüme ve şiddetli ağrılara yol açtığı görülmektedir.

Yağ Bezeleri Kendiliğinden Geçer mi?

Yağ bezelerinin kendiliğinden geçmesi ya da kaybolması durumu mümkün değildir. Bu bezeler, cildin alt kısmında zamanla çoğalan kitleler olduğu için, rahatsız edici olduğu durumlarda cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir.

Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Lipoma (Yağ Bezesi) Nedir?

Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdir. Vücudun yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir. Belirli bir yaş aralığı yoktur. Her yaşta görülebilmektedir. Fakat çocuklarda çok nadir görülmektedir. Vücudun her yerinde görülebilmektedir. Boyun, karın bölgesi, sırt, omuz, kollar ve bacalar en sık görülen yerlerdir.

Lipomlar Nasıl Oluşur? Neden Oluşur?

Hastanın yaptığı bir şeye göre oluşmamaktadır. Lipomların içinde yap hücresi bulunduğundan dolayı kilo almaya bağlı olarak büyüyebilmektedir. Her yaştan kişide görülür ve doğuştan da olabilmektedir.

Lipomalar Kimlerde Görülür?

Yaygın olarak görülen bir hastalıktır. kişiden birinde lipoma görülebilmektedir. Lipoma sayısı birkaç adet veya daha fazla görülebilmektedir. Yani sayısı değişmektedir.

Vücutta Hangi Bölgelerde Görülür?

Sırt, boyun, kol ve bacaklarda, saçlı deride ve deri olan her bölgede görülmektedir.

Lipoma Semptomları Nelerdir?

Cildin alt kısımlarında görülmektedir. Çok yumuşak oldukları için dokunulduğunda hissedilmektedir. Lipoma acıya neden olmamaktadır. Yalnız bu durum lipomanın nerede bulunduğuna bağlı olabilmektedir.

Lipomanın Teşhisi

Uzman doktor tarafından muayene sırasında teşhis koyulmalıdır. Birçok vakada uzman doktorlar, lipomayı kolay bir şekilde teşhis edebilmektedir. Bazı bölgelerde ultrason ile teşhis koyabilmektedir.

Lipomanın Tedavi Yöntemleri

Genel olarak lipomaları aldırmaya gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda hasta veya doktor lipomayı alabilmektedir. Bu durumun sebebi oluşan kitlenin lipoma olup olmadığını belirlemektir.  Büyümeye devam eden bir lipoma var ise, sinirlere baskı yaparak veya bağırsak tıkanıklığına yol açarak semptomlara neden olmaktadır. Hasta lipmayı aldırmak isteyebilir ve genel olarak lokal anestezi yöntemi ile operasyon yapılmaktadır.

Lipomalar Kansere Dönüşebilir Mi?

Lipomaların kansere dönüşmesi oldukça nadirdir. Liposarkom yağ hücrelerinin kanserli olan  tümörlerine denilmektedir.  Lipomalardan kaynaklanmamaktadırlar. Fakat lipomalar değişkenlik gösterir veya yeni kitleler görülürse, mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Benzer Yazılar

El ve Ayaklar Neden Terler?
El ve Ayaklar Neden Terler?

Terlemek, insan doğasında oldukça normal bir şeydir, fizyolojik bir durumdur. Ancak bazı durumlarda; eller, ayaklar veya koltuk altları terleyerek kişileri rahatsız etmektedir.

Devamı

Sedef Hastalığı Nedir?
Sedef Hastalığı Nedir?

Kronik bir hastalık olan sedef hastalığı bulaşıcı olmamakla birlikte sıklıkla dirseklerde, saçlarda, el veya ayaklarda ve dizlerde pullu ve kırmızı renkte görülebilmektedir.

Devamı

Dermatoloji
Dermatoloji

Dermatoloji (Deribilimi), deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları ve Zührevi Hastalıkların (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) tanı ve tedavisi ile ilgilenir.

Devamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası