prolaktin 25 çıktı / Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?

Prolaktin 25 Çıktı

prolaktin 25 çıktı

Bahçeci Sağlık Grubu

Prolaktin Yüksekliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Prolaktin, süt hormonu olarak da bilinen ve temel görevi emziren annelerde süt üretiminin sağlanması olan bir hormondur. Bazı durumlarda kanda yükselerek hiperprolaktinemi adı verilen prolaktin yükselmesi durumuna neden olabilir.

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bu problem beraberinde birtakım farklı sağlık sorunlarına da yol açabilmesi nedeniyle tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Prolaktin Hormonu (Süt Hormonu) Nedir?

Prolaktin hormonu nedir, süt hormonu nedir gibi sorular özellikle hormon testi yaptırmış ve bunun sonucunda prolaktin seviyesinin yüksek olduğunu öğrenmiş kişiler tarafından sıklıkla sorulan sorulardır.

Bir hormon türü olan prolaktin, beynin alt kısmında bulunan nohut büyüklüğündeki hipofiz bezinden salgılanır. Bu hormonun en temel görevi, gebelik döneminde 2. aydan itibaren göğüslerde bulunan meme bezlerini uyararak süt üretimi yapabilecek hale getirilmesidir.

Bu nedenle gebelik sürecinde, doğum sonrasında lohusalık ve emzirmenin devam ettiği süreçlerde kandaki seviyeleri yüksek seyreder.

Aynı zamanda hormon, gebe kadınlarda yumurtlamayı baskılayarak menstrüasyon (adet) görmeyi de engeller. Doğum sonrasında kandaki seviyesinin yüksek olması aynı zamanda yeni bir gebeliğin gerçekleşme ihtimalini azaltır, süt üretimini destekler.

Kadınların yanı sıra erkeklerde de az miktarda prolaktin salgılanır ve sperm üretiminin sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesinde görev yapar.

Süt Hormonu Neden Yükselir?

Gebelik döneminde ve sonrasında hem meme bezlerinin gelişimi hem de süt üretiminin devam etmesi için prolaktin seviyesinin yüksek olması gerekir ve bu süreçteki bireylerde prolaktin yüksekliği normal ve olması gereken bir durumdur.

Fakat gebe olmayan kadınlarda prolaktin yüksekliği, birtakım sağlık sorunlarının varlığını işaret eder. Prolaktin hormonunun salgılandığı yer olan hipofiz bezinde oluşan iyi huylu tümörler, polikistik over sendromu (PKOS), bazı tiroid, karaciğer ve böbrek hastalıkları prolaktin yüksekliği nedenleri arasında yer alan sağlık sorunlarıdır.

Aynı zamanda ağır egzersizler, uyku düzeninin bozulması, stres, antidepresan ilaç kullanımı, dar iç çamaşırı kullanımı, meme ucunun sürekli olarak uyarılması, kanser ve dengesiz beslenme de prolaktin hormonu neden yükselir sorusunun cevapları arasında yer alır.

Prolaktin Yüksekliği Belirtileri

Prolaktin yüksekliği belirtileri çoğu kişide benzer şekilde kendini gösterir. Bunlardan ilki adet düzensizliği veya adet görememe sorunudur.

Fakat endokrinolojik ve jinekolojik pek çok hastalık adet döngüsünde bozukluklara yol açtığından bu tarz bir şikayetle sağlık kuruluşlarına başvuran kişilerde sorunun nedenini belirlemeye yönelik gerekli tanı testleri yapılmalıdır. Adet düzensizliğinin haricinde süt hormonu yüksekliği sorunu olan kişilerde görülebilecek en yaygın belirtiler şunlardır:

  • Göğüslerden süt gelmesi
  • Gebe kalamama
  • Göğüslerde hassasiyet ve şişlik
  • Vajinal kuruluk
  • Cinsel istek azalması
  • Sıcak basması
  • Baş ağrısı
  • Görmeye ilişkin sorunlar
  • Mide bulantısı
  • Sürekli yorgunluk hali
  • Tüylenme

Prolaktin Yüksekliği Nelere Sebep Olur?

Vücut fonksiyonlarının sorunsuz bir şekilde yerine getirilebilmesi için hormonal dengenin yerinde olması oldukça önemlidir. Bu nedenle her hormonun yüksekliği ve düşüklüğünde olduğu gibi prolaktin hormonu yüksekliği de vücutta birtakım işleyiş bozukluklarına yol açar.

Bu soruna sahip olan kişiler tarafından prolaktin hormonu yüksekliği kilo yapar mı, süt hormonu yüksekliği nelere sebep olur gibi soruların cevapları sıklıkla merak konusu olmaktadır.

Süt hormonunun yüksek olması, gebe olmayan ve emzirmeyen kadınlarda menstrüasyon siklusunda bozukluklara ve hormon seviyesi çok yüksek ise adetten kesilmeye neden olur. Bu durum aynı zamanda gebe kalamamaya (kısırlık) da yol açar. Bu hastalarda en yaygın olarak görülen ikinci sorun ise göğüsten süt veya süt benzeri sıvı gelmesidir. Prolaktinin yüksek olduğu durumlarda göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Aynı zamanda cinsel istek azalır, vajinal salgıların üretimi azalır buna bağlı olarak cinsel ilişkiden kaçınma ve ilişkinin ağrılı olması sorunları baş gösterebilir. Tüm hastalarda olmasa da bu sorunu yaşayan bireylerin bir kısmında beslenme düzeninde bir değişiklik olmamasına karşın kiloda artış gözlenebilir.

Prolaktin Yüksekliği Gebeliğe Engel Olur Mu?

Emziren annelerde tam bir korunma sağlamasa da korunmamaya karşılık gebe kalamamanın nedeni prolaktin hormonunun yüksek olmasıdır. Prolaktin hormonunun yüksek olması, yumurtlamanın baskılanmasında doğrudan etkilidir.

Bu nedenle gebe veya emzikli olmayan kadınlarda bu hormonun yüksekliği, gebeliğe engel olabilir. Bu durum, hormonun ne derecede yüksek olduğu ile ilişkilidir.

Süt hormonu seviyelerinin hafif yüksek olması gebeliğe engel olmayabilirken bazı aylarda yumurtlamayı baskılayacak kadar yükselmesi gebeliğin önünde engel teşkil edebilir.

Bu nedenle gebe kalmak isteyen ve süt hormonu yüksekliği sorunu olan kadınlarda hormon seviyelerinin düşürülmesine yardımcı ilaçların kullanılması gerekebilir.

Prolaktin Hormonu Kaç Olmalı?

Prolaktin hormonunun kandaki seviyesinin kaç olması gerektiği cinsiyet faktörü ve kadınlarda gebe olup olmama veya emzirme durumlarına bağlı olarak değişir.

Prolaktin hormonu kaç olmalı diye merak edenler için bu hormonun kandaki normal seviyelerine ilişkin bilgi vermekte fayda vardır. Gebe olmayan kadınlarda prolaktinin kandaki seviyesi ng/dL, gebelerde gebeliğin hangi döneminde olunduğuna göre farklı değer aralıkları belirtilmekle birlikte genel anlamda ng/dL, erkeklerde ise ng/dL aralıklarında olması normal olarak kabul edilir.

Hormon seviyesinin bu aralıkların üzerinde olması hiperprolaktinemiyi, altında olması ile prolaktin düşüklüğü yani hipoprolaktinemiyi işaret eder. Her iki durumda da bu durumun nedeninin araştırılması ve nedenin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak tedavi planı uygulanması gerekir.

Prolakatin Hormonu Nasıl Düşürülür?

Süt hormonu nasıl düşürülür sorusunun cevabı, hastalığın temelinde yatan soruna göre farklılık gösterir. Hormon seviyesindeki yüksekliğin nedeninin belirlenmesi, hipoprolaktinemi tedavisinde başlangıç aşamasını oluşturur.

Bu sorunu yaşayan hastaların bir kısmında stresi azaltmaya yönelik önlemler alınması, uyku düzeninin sağlanması, sağlıklı beslenme ve dar iç çamaşırı kullanımından kaçınmak gibi önlemlerle hormon seviyelerinin normale indirgenmesi mümkün olabilmektedir.

Hipofiz bezinde tümör olup olmadığı araştırılmalı, böyle bir durum tespit edildiği takdirde tümörün boyutuna göre hekim tarafından önerilecek tedavi planı uygulanmalıdır.

Bu tedavi kitlenin boyutuna bağlı olarak ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon şeklinde olabilir. Buna ek olarak gerekli ultrasonografik incelemeler yapılarak kadın üreme organlarına ilişkin polikistik over sendromu ve benzeri bir hastalığın bulunup bulunmadığı araştırılmalı, böyle bir sorun tespit edilirse buna yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Sonuç olarak hormonun yüksekliğine neden olan faktörün belirlenmesi ve bu faktörün ortadan kaldırılmasına yönelik gereken önlemlerin alınması, prolaktin hormonunun düşürülmesinde izlenmesi gereken yoldur.

Erkeklerde Prolaktin Yüksekliği ve Belirtileri

Prolaktin hormonu, yalnızca kadınlara özgü bir sağlık problemi olmayıp erkeklerde de görülebilen bir sorundur. Süt hormonu olarak da adlandırılan prolaktin erkeklerde sperm üretiminde önemli görevlere sahiptir.

Erkeklerde prolaktin yüksekliği kısırlık, cinsel istek ve arzunun azalması, cinsel ilişkide başarısızlık, sertleşme sorunları gibi belirtilere neden olur.

Aynı zamanda bu hormonun yüksekliği erkeklerde jinekomasti olarak da adlandırılan göğüslerde büyüme sorununa da yol açabilir. Tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de bu hormonun yüksekliğine yönelik olarak uygulanacak tedavide prolaktin yüksekliğinin nedeninin belirlenmesi esastır.

Hekim tarafından gerekli ve uygun görüldüğü durumlarda hipofiz bezinden prolaktin hormonu üretimini baskılayan ilaçların kullanımı ile hormon seviyelerinin normal seviyelere indirilmesi mümkün olabilmektedir.

Prolaktin hormonu seviyenizi öğrenmek istiyorsanız ya da prolaktin yüksekliği sorunu ile mücadele ediyorsanız, tedavi olmak ve bu hastalıkla ilgili tüm sorularınızın yanıtları için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Prolaktin Testi Nedir? Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Uygulanır?

 

Prolaktin testi, prolaktin hormonunun eksikliği veya fazlalığını ölçmek adına uygulanır. Süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonunu ölçer. Prolaktin hormonunu süt salgılanmasından, üreme ve regl döngüsüne kadar önemli fonksiyonlardan sorumludur. Bu hormonun normal sınırın altında ya da üstünde olması çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.

Prolaktin Testi Nedir?

Prolaktin testi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Prolaktin, beyin hipofiz bezinin ön lobundan salgılanan bir hormondur ve kadınlarda anne sütünün üretiminden sorumludur. Bunun yanı sıra regl döngüsü ve üreme fonksiyonlarında da etkindir. Prolaktin testi de bu hormonu analiz etmek adına uygulanan bir kan testidir.

Prolaktin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

“PRL testi nedir? Hangi hastalıkların tanısı için uygulanır?” sorusunun yanıtı da şöyledir: Bu testle prolaktin hormonunun yüksekliği ya da düşüklüğü incelenir. Bu inceleme ile gebelik, tiroid hormonu, emzirme durumu, kemik erimesi, psikiyatrik sorunlar, jinekomasti, cinsel isteksizlik, regl düzensizliği, östrojen-testosteron hormonu gibi sorunlar ölçülebilir. Bazı durumlarda da kafa travmaları, hipofiz beziyle ilgili sorunlar, bazı enfeksiyonlar ve pituiter tümörlerin teşhis edilmesinde ek tetkik olarak istenir. Peki prolaktin testi aç karnına mı yapılır? Test sabah saatlerinde aç karnına uygulanır.

Prolaktin Testi Nasıl Yapılır?

Test kolda kan örneği alınarak uygulanır. Peki prolaktin testi ne zaman yapılır? Test, doğru sonucu vermesi adına saatleri arasında yapılmalıdır. Bu saatlerde hormonlar en aktif halini alır ve böylelikle en net sonuç bu saatlerde yapılan testle alınabilir. Test uygulamasından 1 gece önce de cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Normal Prolaktin Değeri Nedir?

“Prolaktin kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız bu hormonun kadınlarda 15 ile 25 µg/L ve erkeklerde de 5 ile 10 µg/L aralığında olması gerektiğini bilmelisiniz.

Prolaktin Yüksekliği Nedir?

Prolaktin yüksekliği, bu hormonun değerinin 25 µg/L seviyesinden fazla olmasıdır. Bu yükselme gebelik ve doğum sonrasında normal kabul edilir ancak kişide gebelik ve doğum yoksa bu hormonun yükselmesi ile GnRH ve FSH hormon üretimi baskılanır.

Prolaktin Düşüklüğü Nedir?

Süt hormonu testi sonucunun düşük çıkması epifiz bezinin yeterli hormon salgılamaması, vücutta aşırı dopamin salgılanması, bağışıklık sisteminde bozukluklar olması, büyüme hormonu yetersizliği gibi nedenlerden kaynaklanır.

Prolaktin Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Prolaktin referans aralığı yüksek çıkıyorsa bu prolaktin seviyesi yüksekliğine bazı ilaçlar (antidepresanlar, opiat ilaçlar, hipertansiyon ilaçları, östrojen içeren ilaçlar, bazı doğum kontrol hapları, reflü ilaçları ve epilepsi ilaçları), hipofiz bezi tümörü, kronik böbrek yetmezliği, stres kaynaklı hastalıklar, göğüs duvarında travma, akromegali gibi kronik hastalıklar, tiroid hormon düşüklüğü, sarkoidoz gibi sistemik hastalıklar ve hipofiz bezi tümörü gibi sorunlardan kaynaklanır.

Prolaktin Yüksekliği Nelere Sebep Olur?

“Süt hormonu yüksekliği nelere sebep olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Hormonun yükselmesi ile kadınlarda doğum harici memelerden süt gelmesi, cinsel istekte azalma, yumurta üretiminin kesilmesi, ağrılı cinsel ilişki, vajinal kuruluk, regl kesilmesi ve regl düzensizliği gibi problemlere neden olur. Erkeklerde prolaktin yüksekliği de kısırlık, nadiren meme ucu akıntısı, cinsel isteksizlik, vücut tüylerinde azalma ve ereksiyon problemlerine neden olur.

Prolaktin Yüksekliği ve Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Prolaktin yüksekliği belirtileri ile teşhis edilen durumda medikal tedavi uygulanır.

Prolaktin Hormonunun Yükselten ve Düşüren Yiyecekler Nelerdir?

Prolaktin yüksekliğinde yenmemesi gerekenler ve düşüren yiyeceklerle ilgili yapılan çalışmalar azdır ve kesin sonuç elde edilmemiştir. Ancak C vitamini, çemen ve rezenenin prolaktini artırdığına dair bulgular elde edilmiştir.

Prolaktin Testi Fiyatı

Prolaktin hormon testi ücreti yapılacak en işleme göre farklılık gösterdiğinden işlem öncesinde detaylı bilgi alınmalıdır.

Yorum Ekle

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası