bigemine ves / VENTRİKÜLER EKSTRASİSTOLLER (VENTRİKÜLER PREMATÜRE ATIMLAR)

Bigemine Ves

bigemine ves

Ventriküler ektopi, ventriküler ekstrasistol, ventriküler prematür vuru, ventriküler prematür depolarizasyon olarak da bilinir.

Tanım

  • Ventriküller içerisinde ektopik bir odaktan köken alan prematür vuru.

Ektopik Vuruların Kökeni

  • İletim sistemi boyunca pacemaker hücre grupları spontan depolarizasyon oluşturma kapasitesine sahiptir.
  • Depolarizasyon hızı yukarıdan aşağı doğru azalmaktadır: sinoatriyal düğümde en hızlı; ventriküller içerisinde en yavaştır.
  • Ek pacemakerlardan çıkan ektopik impulslar normalde yukarısındaki kendisinden daha hızlı olanlar tarafından baskılanır.
  • Bununla birlikte, eğer ektopik bir odak yeterince erken depolarize olursa- bir sonraki sinüs impulsının ulaşmasından önce- ventrikülleri “yakalayarak” prematür kasılma oluşturabilir.
  • Prematür kasılmalar (“ektopikler”) kökenlerine göre sınıflandırılmıştır – atriyal (PAC), Kavşak (PJC) veya ventriküler (PVC).

cardiac-conduction-system

Ventriküler Ektopik Atımlar

  • Ventriküller içerisindeki bir odaktan ektopik ateşleme His-Purkinje sistemini bypass ederek direkt olarak ventrikülleri depolarize eder.
  • Bu durum kardiyak aktivitenin normal sırasını bozarak iki ventrikülün birbiri ile asenkronize aktivasyonuna yol açar.
  • Bunun sonucu olan ventriküller arası iletim gecikmesi süresi uzamış ve anormal morfolojide QRS kompleksleri meydana getirir.

Elektrokardiyografik Özellikler

PVC’ler aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Anormal morfoloji ile birlikte geniş QRS kompleksi (> ms).
  • Prematürite  &#; bir sonraki sinüs impulsına göre beklenenden erken meydana gelir.
  • Diskordan ST segment ve T dalga değişiklikleri.
  • Genellikle kompensatuar duraklama takip eder.
  • Atriyumda retrograd yakalama ortaya çıkabilir veya çıkmayabilir.

“Diskordans” ST segment ve T dalgasının, QRS kompleksinin ana vektörüne ters doğrultuda olduğu repolarizasyon anormalliğini (tipik olarak sol dal bloğu, paceli ritimler, VT ile birlikte görülmektedir) tanımlar.

  • Dominant R dalgası olan derivasyonlarda ST çökmesi ve T dalga inversiyonu.
  • Dominant S dalgası olan derivasyonlarda yukarı dönük T dalgaları ile birlikte ST elevasyonu.
Uygun diskordans Kaynak : funduszeue.info - ECG library

Tam kompensatuar duraklama ile birlikte, bir sonraki normal vuru kendinden önce gelen R-R aralığının iki katına eşit olan bir aralıktan sonra gelir (aşağıdaki diagrama bakınız).

Retrograd yakalama ektopik impulsın AV düğümden retrograd olarak iletilerek atriyal depolarizasyon meydana getirdiği süreci tanımlar. Bu EKG’de genellikle QRS kompleksinden sonra gelen ters P dalgası (“retrograd P dalgası”)  olarak görülür.

Eğer rutin EKG’de dakikada beşten daha fazla veya sürekli monitorizasyonda saatte ’dan fazla PVC mevcut ise “sık” PVC adını alır.

Sınıflama

PVC’ler şu şekillerde olabilir:

  • Unifokal – tek ekopik odaktan çıkar, tüm PVC’ler birbirinin aynıdır.
  • Multifokal – iki veya daha fazla ektopik odaktan çıkar; multipl QRS morfolojisi.

Her bir PVC’nin kaynağı QRS morfolojisinden ayırt edilebilir:

  • Sağ ventrikülden çıkan PVC’lerde sol dal bloğu morfolojisi (V1’de dominant S dalgası) mevcuttur.
  • Sol ventrikülden kaynaklanan PVClerde sağ dal bloğu morfolojisi (V1’de dominant R dalgası) mevcuttur.

Paternler

PVCler tekrarlayan patternlerde meydana gelmektedir:

  • Bigemine – her iki vurudan biri PVCdir.
  • Trigemine – her üç vurudan biri PVCdir
  • Quadrigemine – her dört vurudan biri PVCdir.
  • Çift – iki ardışık PVC.
  • Triplet – üç ardışık PVC.

Klinik Önemi

  • PVCler genellikle araştırma veya tedavi gerektirmeyen normal bir elektrofizyolojik fenomendir.
  • sık PVCler çarpıntıya ve kalptte “bir vurunun atlandığı” hissine neden olabilir.
  • Altta yatan predispozan faktörleri olan hastalarda, PVC re-entran taşidisritmi oluşumunu tetikleyebilir. – ör. VT, AVNRT/AVRT.

Sık PVCler, “R on T” fenomenine neden olarak Torsades de Pointes gibi malign ventriküler aritmi gelişimini predispoze edebilen uzamış QTc durumu hariç genellikle iyi huyludur.

Nedenleri

Sık veya semptomatik PVCler şunlara bağlı olabilir:

Örnekler

Multifokal PVCler

Kaynak : funduszeue.info - ECG library com
  • İki farklı morfolojide PVC ile birlikte sinüs ritmi (oklar).
  • Uygun diskordant ST segment / T dalgalarına dikkat ediniz.
  • PVCyi çevreleyen duraklama kendisinden önce gelen R-R aralığının iki katına eşittir (=tam kompensatuar pause).

Ventriküler Bigemine

Kaynak : funduszeue.info - ECG library
  • Bigemine patterninde sık PVC ile birlikte sinüs ritmi.

Ventriküler Kuadrigemine 

Kaynak : funduszeue.info - ECG library
  • Ventriküler kuadrigemine patterninde sık PVC ile birlikte sinüs taşikardisi.

Yazar Katkıları

Metin:  Ed Burns

EKG&#;ler: Ed Burns

Çeviri: Melis Efeoğlu

Sayfa Düzenleme: Haldun Akoğlu

Destekleyenler

Bu ve benzeri sayfalarda yer alan içerik funduszeue.info Global FOAMed Portalının EKG Kütüphanesi ve A&#;dan Z&#;ye EKG Tanıları kısımlarından çevrilmiştir. Bu vesileyle Acil Tıp eğitiminin yeni çağı olarak nitelendirirebileceğimiz FOAM hareketine katkıları ve bu yoldaki şevkleri için funduszeue.info eş-editörleri Dr. Chris Nickson ve Dr. Mike Cadogan&#;a teşekkürü bir borç biliriz.

This page is translated as is from the ECG Library and A to Z by Diagnosis series of Global FOAMed Portal funduszeue.info into Turkish. We would like to thank funduszeue.info Co-editors Dr. Chris Nickson and Dr. Mike Cadogan for their enthusiasm and contribution to the new era of Emergency Medicine Education. Viva la FOAM!

Referanslar

  • Chan TC, Brady WJ, Harrigan RA, Ornato JP, Rosen P. ECG in Emergency Medicine and Acute Care. Elsevier Mosby
  • Surawicz B, Knilans T. Chou’s Electrocardiography in Clinical Practice (6th edition), Saunders
  • Wagner, GS. Marriott’s Practical Electrocardiography (11th edition), Lippincott Williams & Wilkins

LITFL

Ventriküler Ekstra Sistol (Ventriküler erken vurular VES) Nedir?

Ventriküler Ekstra Sistol (Ventriküler erken vurular VES) Nedir?

Ventriküler Ekstra Sistol (Ventriküler erken vurular VES), kalbin karıncıklarından normal karıncak çalışmasından ayrı, erken ve anormal olarak  uyarı çıkmasıdır.  Normal çocukların kalbinde de 24 saat içinde yaklaşık tane Ventriküler Ekstra Sistol görülebilir. Bu rakam yendioğanlarda daha da sıktır.

VES’ler sıklıkla normal kalpli çocuklarda görülmesine karşın kalp ameliyatı geçiren çocuklarda daha da sıktır. Kalpte iltihapa yol açan kalp romatizması, Miyokardit gibi durumlarda daha sıktır.

Ventriküler Ekstra Sistol (Ventriküler erken vurular VES)'in Bulguları Nelerdir?

Ventriküler Ekstra Sistollu hastaların genelinde şikayet yoktur. Ancak bazı hastalara kalplerinde tekleme olduğunu söylerler. Bazı hastalar iseçarpıntı, boyun veya göğüs ağrısından yakınabilirler. Eğer VES’ler sık oluyorsa hastada bayılma görülebilir.

Ventriküler Ekstra Sistol  Tanısı Nasıl Koyulur?

Tanıda elektrokardiyografi (kalp şeriti) çok öfunduszeue.infoı esnasında zamanından önce gelen, geniş QRS dalgalarıdır. Bu dalgalardan önce atriyumdan uyarı çıktığını gösteren P dalgaları yoktur. Geniş QRS’lerden sonra gelen T dalgaları da normalden farklıdır.  VES’li hastalara 24 saat boyunca hastanın kalp ritmini kaydeden Holter ekg cihazı takılarak VES’lerin sıklığı, çarpıntıya yol açıp açmadıkları, kalp hızının yüksek olduğu zaman dilimlerinde azalıp azalmadıkları araştırılır.

Ekokardiyografi: Altta bulunan kalp hastalığının saptanmasında ve VES'lere bağlı olarak hastada kalp kasının fonksiyon bozukluğunun araştırılmasında yararlıdır.

Egzersiz stres testi: VES'li olan hastalarda, erken vurular egzersizle azalıyorsa hasta için iyi bir haber olduğu kabul edilir. Ritm bozukluğu eforla artıyorsa ileri inceleme ve ilaç tedavisi gereklidirç

Laboratuvar incelemeleri: Serum kalsiyum, potasyum, mağnezyum gibi elektrolitleri, digoksin ve teofilin gibi ritim problemei yaratbilecek ilaçlar sorgulanmalı, gerekirse ilaç ilaç seviyeleri bakılmalıdır.

Elektrofizyolojik Çalışma: VES’le beraber çarpıntı ve bayılma gibi şikayetlerin varlığında gereklidir.

Ekokardiyografisi normal olan, eforla azalan hastalara ilaç vermeye gerek yoktur. Bu hastaların düzenli aralıklarla kontrolü yapılmalıdır.




































































ETİKETLER

Kocaeli çocuk kardiyoloji, doğumsal kalp hastalıkları, doğumsal kalp hastalığı, kalp deliği, asd, atriyal septal defekt, izmit çocuk kardiyoloji, pediatrik kardiyoloji, pediatrik kardiyolog, kocalei pediatrik kardiyolog, kocaeli pediayatrik kardiyoloji, kocaeli pediayatrik kardiyolog, pediyatrik kardiyolog, çarpıntı, svt, supraventriküler taşikardi, supra ventriküler taşikardi, ventriküler taşikardi, atriyal fibrilasyon, ventriküler fibrilasyon, anjiyo ile kalp deliği kapatma, anjiyo ile pda kapatma, anjiyo ile asd kapatma, aanjiyo ile kalp deliği kapatılması, Holter EKG, çocuk kalp anjiyosu, çocuk eko, aort koarktasyonu, aort koarktasyonuna balon, aort koarktasyonuna stent, Aort koarktasyonu, coarctation of the aorta, aortic coarctation, stent, stent tedavisi, şah damarı, balon tedavisi, balon aortik anjiyoplasti, balon aortic angioplasty, meki bilici, Doç. Dr. Meki Bilici,  çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu, çocuk eko, çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu,çocuk eko, çocuk kardiyoloji, çocuk kardiyologları, çocuk kardiyoloji doktorları, Bayılma, senkop, Refleks bayılma, Pozisyosel-Ortostatik senkop, Çocuklarda göğüs ağrısı, çocuk kardiyolojisi uzman, kalp ağrısı, nefes darlığı, terleme, fenalık hissi, çarpıntı, VSD nedir, ventriküler septal defekt nedir, müsküler vsd nedir, müsküler ventriküler septal defekt nedir, VSD nin tedavisi, vsd ne zaman kapanır, vsd anjiyos ile kapatılır mı, vsd tedavisi, treatment of vsdi treatment of ventricular septal defect, çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu,çocuk eko, çocuk kardiyoloji, çocuk kardiyologları, çocuk kardiyoloji doktorları, Bebek anneyi emerken çabuk yorulma, Morarma, Aşırı terleme, 
funduszeue.info, meki bilici, doç.dr. meki bilici, masum üfürüm ne kadar masum, masum üfürümün tedavisi, masum üfürüm ne zaman geçer, medical park, perikardiyosentez nasıl yapılır, perikardiyosentezin riskleri, hipotansiyon nedir, hipotansiyon nedenleri, hipotansiyonun tedavisi, treatment of hypotension, uzun QT sendromu, Jervell-Lange-Nielsen, Long QT Syndrome, uzun QT sendromu, ani ölüm, ani kardiyak ölüm, Romano Ward Sendromu, Romano Ward Syndrome, Meki Bilici, doç. Dr. Meki bilici, 

Etiket
Ventriküler ekstra sistol, Ventriküler erken vuru, VES, VEV, ventriküler taşikardi, çarpıntı, ventricular extra systole, ventricular tachycardia, ventricular extrasystole, meki bilici, doç. dr. meki bilici

Ventriküler Ekstrasistoller, kalbin karıncıklarından kaynaklanan aritmi türleri içinde en sık görülenidir. (Bakınız:kalbin anatomisi:kulakçıklar ve karıncıklar) Çarpıntı ve kalp teklemesi şikayeti ile doktora müracaat eden hastaların çoğunda neden ventriküler ekstrasistollerdir.

Ventriküler ekstrasistol (VE) nedir?
Soldaki bu EKGde normal kalp atışlarını hep aynı büyüklükte ve aynı aralarla gelen atımlar olarak görüyorsunuz. Soldan üçüncü atım ise gördüğünüz gibi biraz erken gelmiş ve diğerlerine göre daha geniş ve deforme bir görünümde, işte sizi rahatsız eden "ventriküler ekstrasistol" dediğimiz şey budur. Hemen arkasındaki uzamış süreyi hastalar sanki kalp atımları duruyormuş gibi algılarlar. 
Kalbimiz normalde sinüs düğümü denilen kalbin kulakçıkları içinde bulunan mm büyüklüğündeki bir elektrik trafosundan çıkan uyarılarla çalışır. Ventriküler Ekstrasistolde kalbin karıncıklarından bir hücre veya hücre topluluğu ekstra bir elektrik uyarısı vererek kalbin fazladan (ve çoğunlukla beklenenden erken olarak) bir kez daha kasılmasına neden olur. Bu ekstra atıma Ventriküler Ekstrasistol(VE) denir.


Ventriküler ekstrasistoller kalbinde hiçbir rahatsızlığı olmayan sağlıklı insanlarda görülür mü?

Framingham Kalp Çalışmasında hiç kalp hastalığı olmayan insanların üçte birinde (% 33) bir saat içinde adet ventriküler ekstra atım olduğu görülmüştür. Kalp damar hastalığı olanlarda bu oran daha artar (% 54).

Küçük çocuklarda ventriküler ekstrasistol görülmez (çok nadir görülür). Buna karşılık,

yaş arasındaki sağlıklı gençlerin %41’inde

Sağlıklı erişkinlerin % ’ında,

70 yaşın üzerindeki insanların % 84’ünde ventriküler ekstrasistoller görülmüştür. 

Ventriküler ekstrasistoller kimlerde daha sık görülür?

Hipertansiyonu olanlarda sık görülür

Kalbinde spora veya başka bir nedene bağlı olarak büyüme (hipertrofi) olanlarda sık görülür.

Kardiyomyopati hastalığında (kalp kası hastalığı) sık görülür.

Mitral kapak prolapsusu dediğimiz rahatsızlıkta sık görülür.

Kalp kapak ve damar hastalıklarında sık görülür. 

Ekstrasistolü olan bir kişi ne hisseder?

Ekstrasistolü olan kişiler sanki göğüs boşluklarında bir kuş çırpınıyor, veya bir fıçı yuvarlanıyor gibi hissederler. Bazıları sanki bir balon veya hava kabarcığı oluşuyor gibi derler. Çoğu kişi ekstrasistolü değil arkasından gelen duraklamayı hisseder. Bir boşluk oluyormuş gibi derler. Birlikte baş dönmesi, hafif bir sersemlik hissi, garip bir gögüs ağrısı veya halsizlik olabilir.

Ventriküler ekstrasistol tanısı nasıl konulur?

Hastanın anlattıkları ve muayene bulguları önemli olmakla birlikte kesin tanı EKG de veya HOLTER EKGde ventriküler ekstrasistollerin görülmesi ile konur. Holter EKG, ventriküler ekstrasistollerin cinsinin, nereden kaynaklandığının, günde kaç kere geldiğinin, tek başına veya arka arkaya gelip gelmediğinin görülmesi açısından önemlidir.

 Ventriküler ekstrasistoller kimlerde önemlidir (kimlerde riski arar)?

Eğer kalp damarlarınız rahatsız ise, daha önce kalp krizi geçirdiyseniz, by-pass olduysanız, stent takıldı ise veya anjiyoda az da olsa damarlarınızda darlıklar varsa ventriküler ekstrasitollerin görülmesi iyi bir şey değildir. Araştırmalar bu kişilerde ölüm oranının hiç ekstrasistol olmayanlara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. ÖNEMLİ NOT: Bu kişilerde ilaç tedavisi ile ventriküler ekstrasistolleri azaltmanın hastanın yaşam süresini uzatmadığı gösterilmiştir. (Bunu yazmamın amacı şudur, kalp damar hastalarının amacı ekstrasistollerden kurtulmak değil, iyi bir diyet ve spor yaparak kalp damarlarındaki yağlardan ve plaklardan kurtulmak olmalıdır. Yoksa ilaçlarla ekstrasistolleri baskılamak marifet değildir. Hiçbir yararı olmadığı gibi ilaçların yan tesirleri de yanınıza kâr kalır.)

EKG veya Holter takibinde ikili veya üçlü atım görülmesi (arka arkaya iki veya üç ventriküler atımın bitişik gelmesi).

Ventriküler ekstrasistollerin her on atımda bir veya daha sık olması halinde kalp ölümlerinin hiç ventriküler ekstrasistolü olmayanlara göre misli arttığı gösterilmiştir.

Ekstrasistolleriniz bu sayıdan daha az ise bir önemi yoktur ve kalpten ölüm oranınız artmaz.

Ekstrasistoller multiformik ise (kalbin değişik bölgelerinden çıkan değişik şekilli ekstrasistoller) ölüm riski artar.

Egzersiz testi veya spor esnasında ekstrasistollerin artması (sayıca dakikada 7’nin üzerine çıkması, ikili veya üçlü gelmesi ) ölüm riskini artırır. Bir başka çalışmada ekstrasistollerin efor esnasında artmasının önemli olmadığı eforun bitiminde artmasının daha önemli olduğu gösterilmiştir.

Devamlı bigemine ventriküler atımlar olmasının ciddi sonuçları olabilir.   

Öte yandan eğer kalbinizde ekokardiyografi ile gösterilen bir kapak-duvar hastalığı yoksa, kalp damarlarınız sağlam ise ventriküler ekstrasistollerin tehlikesi yoktur ve sizini yaşam sürenizi kısaltmaz.

Kalbinde organik bir rahatsızlık olan kişilerde ekstrasistollerin bigemine karakterde gelmesi (bir normal atım bir ventriküler ekstrasistol) sevmediğimiz bir durumdur. Bu hastalarda diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile sonuç alınamaması halinde ablasyon tedavisi düşünülebilir.

Ventriküler Ekstrasistolü olan bir hastada yapılabilecek tetkikler:

Öncelikle şunu söyleyeyim:her ekstrasistolü olan kişide hemen tetkik ve araştırma yapmıyoruz. (Bakınız:kalbimde tekleme var ne yapayım) Hastaya yaklaşımda kalbinde organik bir hastalık olup olmadığı çok önemlidir. Bu yüzden öncelikle bunu araştırmaya yönelik testler yapmak gerekir.

1-Kan şekeri ve kan yağları ile birlikte hastada koroner arter hastalığı olup olmadığını göstermeye yönelik testler yapılır.

2-Kalp kapak ve boşluklarını görmek amacı ile EKOKARDİYOGRAFİ yapılır.

3-Kan elektrolitleri ve kan Mg seviyesine bakmak uygun olur.

4-EKG ve 24 saat HOLTER EKG.

5-Efor testi

Elektrofizyolojik çalışma kimlere yapılmalıdır?

1-Şikayetleri çok fazla olan hastalara (yukarıda anlattım) ilaç veya ablasyon tedavisi planlamak için yapılır.

2-Kalp damar veya kapak hastası olanlarda risk belirlemesi ve ani kardiak ölüm ihtimalini araştırmak için yapılır.

Tedavi:

Yukarıda belirttiğim gibi ventriküler ekstrasistollerde önemli olan ekstrasistolleri ilaçla baskılamak değil, ekstrasistollerin nedeni olan rahatsızlığı tedavi etmektir.

1-Ekstrasistolü olan, buna karşılık hiçbir şikayeti olmayan kişilere tedavi verilmez. Bu kişilerin kalp damar hastalığı açısından varsa risk faktörlerini azaltmaları gerekir. Örneğin sigara içiyorlarsa sigarayı bırakmaları, kolesterollerini düşürmek için sıkı bir diyet yapmaları gibi

2-Çarpıntı şikayeti olanların ilk adımda konuşularak rahatlatılması, ekstrasitollerin mutlaka bir kalp hastalığı anlamına gelmediği konusunda ikna edilmesi önemlidir. (Bakınız: kalbimde tekleme var, ne yapayım.)

3-Bu tedbirlere rağmen şikayetleri devam eden hastaların tedavisinde kalsiyum kanal blokeri veya beta bloker ilaçlar kullanılabilir. (İlaç tedavisinin hastanın aritmiden ölüm riskini artırabileceği unutulmamalıdır.)

Bu nedenle aşırı çarpıntı, fenalık, baygınlık hissi gibi devamlı ve yoğun şikayetleri olmayan hastalarda ilaçla baskılama tedavisi uygulamak doğru değildir. Class II antiaritmikler (betablokerler) ilk tercih edilecek ilaç grubu olmalıdır. Amiodarone (Cordarone, Pacerone) kullanılabilecek bir diğer ilaç grubudur. Yan etkilerini ve ilaç etkileşimlerini dikkatle takip etmek gerekir.

4-Kalp damar hastalarında atherosklerozun tedavisi, iskeminin kontrol altına alınması, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyonun tedavi edilmesi Ventriküler Ekstrasistolleri azaltabilir. 

15 Eylül  Çarşamba / Kişi Okudu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası