dünyanın katmanları kartonla nasıl yapılır / Güneş Sisteminin Strafor modeli nasıl yapılır - Uzay blogu

Dünyanın Katmanları Kartonla Nasıl Yapılır

dünyanın katmanları kartonla nasıl yapılır



Artık youtube kanalımız ve ınstagram hesabımızda var. Kanalımızı takip edip abone olmayı unutmayın.

funduszeue.info


4. SINIF 
5. ÜNİTE GEZEGENİMİZ DÜNYA 

1. Dünya&#;mızın sekli ile ilgili olarak ögrenciler;

 Dünya&#;nın seklinin küreye benzedigini ifade eder.
 Dünya&#;nın seklinin küreye benzedigini gösteren örnekler verir
 Geçmiste, insanların Dünya&#;nın sekliyle ilgili çesitli görüslere sahip olduklarının farkına varır
2. Dünya&#;nın yapısında bulunan maddeler ve bu maddelerin önemi hakkında ögrenciler;
 Karalar, sular ve bunları saran hava tabakasının Dünya&#;nın gözlemlenebilir katmanlarını olusturdugunu fark eder
 Dünya yüzeyinde kara ve suların kapladıgı alanları karsılastırır
 Dünya&#;daki karaların tas küre (yer kabugu), suların su küre ve bunları çevreleyen havanın hava küre adı verilen bilimsel bir modelle temsil edildigini ifade eder
Dünya yüzeyinin derinliklerindeki katmanları temsil eden ates küre ve agır kürenin (çekirdek) belirgin özelliklerini ifade eder.
 Dünya&#;nın yapısındaki katmanları genel özelliklerine göre karsılastırır
 Dünya&#;nın katmanlarını gösteren kendine özgü bir model olusturur ve sunar


Bütün bu kazanımları çocuklara sadece bir dünya modeli üzerinde anlatabiliriz diye düşünüyorum. Tabi sınıftaki dünya modellerinde sadece taş küre, su küre ve hava küreyi görebiliriz. Peki dünyanın iç katmanları? Onları da görmemiz gerek. Dünyanın iç katmanlarını da görebileceğimiz yeni bir dünya modeli yapılmalı. Bende yukarıdaki fotoğraftaki gibi bir model yaptım. Yaptığım bu modelle bu ünitedeki tüm kazanımlar verilebilir. Zaten çoğu  dünyanın katmanları ve şekli ile ilgili.

Gelelim bu dünya modelini yaptığıma. Öncelikle kısa bir araştırma yaptım. Araştırırken strafor  top (küre) diye bir şey olduğunu öğrendim. Strafordan yapılmış iç hacmi de olan, yani içi boş olmayan bir küre. 5cm den cm ye kadar her boyutta var. Tabi boyut arttıkça fiyatı da artıyor. 30 cm lik bir strafor kürenin fiyatı 40 lira civarında. Birde bunun kargo ücreti var ki nerdeyse okadar tutuyor. Ve olumsuz bir yanı da içinin bir kesitini çıkarmak hiç de kolay değil. Çıkarırken kırılıp parçalanabilir. Tabi gene alıp deneyebilirsiniz. Burayatıklayarak nasıl birşey olduğuna bakabilirsiniz.

Başka çarem olmadığını anlayınca kalın dikdötgen straforlar kullanarak küreyi kendim yapmaya karar funduszeue.info yapmayı düşünüyorsanız kolay olmadığını belirtmek isterim. Yapmaya başlamadan önce bir kez daha düşünün. Straforları kesmek çok güç istiyor çünkü. 1 hafta kolum ağrıdı:) Yardımlarından dolayı Sevil Hocam'a teşekkürler.

YAPILIŞI:
1.Öncelikle bir plan yaptım. Kaç tane ve kaç cm çapında daire kesmem gerektiğini hesapladım. Toplam 7 tane kestim. Ve içlerinide kaç cm incelteceğimi hesaplayarak kestiğim dairelerin içine daire çizdim. Yazdığım not kağıdının fotoğrafını bulduğum zaman kac cm çapında kesmeniz gerektiğini yayınlayacağım. Sanırım aralarında 2 cm vardı.  Bu not kağıdı bazı fotolarda masa üstünde gözüküyor.

2. Daha sonra bu parçalardan en büyüğünü merkeze, diğer üçünü de onun üstüne koyarak kuzey kutbunu oluşturdum. Üst üste koyduğum bu  parçaları maket bıçağını kullanarak çizdiğim dairelere kadar tam küre gibi gözükmesi için yatay bir şekilde incelttim. 


3. Yukarıdaki gibi bir şekil alması gerekiyor. Ben içinden bir kesitini çıkarabileceğimiz bir dünya modeli yapmak istedim.  Bunun için kenarlarını incelttiğimiz dairelerin içine şekildeki gibi ortadan birer çizgi çizdim. Kuzey kutupdan bir kesit çıkacağı için merkezdeki en büyük dairenin yarısına ve üstündeki 3 daireye çizdim. 



4. Dairelerin üzerindeki çizgilerden yarılarını kestim. Merkezdeki daireye dikkat! Onu bu şekilde çıkarmak hiç de kolay olmadı. İçini baya bi oymak zorunda kaldım.

5. Sıra geldi bu daireleri birbirine sabitlemeye. Bunun için uzun bir tel kullandım. Çıkardığımız parçayı bir kenara koyarak, bu dairenin en üstünden en alta kadar tel geçirdim. Aynı işlemi çıkardığım kesitte de yaptım. Telin üstünü biraz kıvırdım. Tutma yeri gibi oldu. 




6. Daha sonra üzerini boyayacağım için dünyamın üst yüzeylerini pürüzsüzleştirip bir zemin hazırlamam lazım.  Bunun içinde alçı ve  sargı bezi kullanıyoruz. Alçının çabuk donan alçılardan olmaması lazım.

7. Sargı bezini sulandırdığım alçıya batırarak modelimin her yerini kapladıfunduszeue.infoen bezi açarak yapmamız gerekiyor. Kolay sarmak için bezlerin boyunu kısaltabilirsiniz. 



8. Dünyamızın çıkardığımız kesitide dahil her yerini kapladıkdan sonra 2- 3- gün kurumaya bırakıyoruz.

9. Dünyamız kurudu. Sıra geldi üzerine kıtaları ve okyanusları yazmaya. Tahtayı beyaz fon kartonlarıyla kapladım. Kırtasiyelerden metrelik büyük kağıtlar temin ederseniz daha kolay olur. Sonra projeksiyonla tahtadaki kartonların üzerine haritayı yansıtıp çizdim. 


10. Kartonları tahtadan çıkartarak kıtaları kestim. Dünyanın üzerine tutturup kıtaları çizdim. Yani bu kartonları kalıp gibi kullanmış oldum. 


 Daha sonra okyanusları boyadım. Kestiğimiz kesitin içini boyamıyoruz. Kutupları beyaz bırakıyoruz. 


12.  Kıtalarıda kahverengiye boyadım. Aralara da biraz yeşillik.

 

 Dünyamın kesitine ve bu kesiti çıkarınca kalan iç kısmına dünyanın iç katmanlarını kalınlıklarına göre çizip boyadım. Su küre ve taş küredeki renkleri yani mavi ve kahverengini içlere de biraz devam ettim. 


  Modelimizin dışını da Streç Film ile kapladım. Streç Film atmosferi temsil ediyor. Böylelikle hava küre katmanını da görmüş olduk.  

Modelimiz bitti. Ama tamam böyle durunca dünyanın içinde katmanların olduğunu farklı renklere boyadığım için görüyorlar. Peki hangisi hangi katman? Katmanların isimlerini üstünde belirtmek gerek. Yalnız sadece üstüne ateş küre diye yazsam gene o kadar uğraştan sonra orada öylece duran bir modelim olacak. Öğrencilerinde bu modeli aktif kullanmaları gerek.  Bende katmanların, kıtaların ve okyanusların isimlerini fon kartonlarına yazdım. Kesip bantladım. Bu kağıtların arkasına da kürdan yapıştırdım. 

  İşte öğrencilerin aktif olduğu model üzerindeki etkinliğimiz. Kürdanlarda yazan katman, kıta ve okyanus isimlerini model üzerindeki uygun yerlere takıyoruz. 



Bu kadar emekten sonra öğrencilerin eğlendiğini ve öğrendiğini görmek güzel

Dünya maketi nasıl yapılır?

Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Etkinlik için gerekli malzemeler:
Ad: düfunduszeue.info Gösterim: Boyut: KB

Gazete
Makas
Su
Un
Plastik top veya yuvarlak bir materyal
Yazıcı
Kâğıt
Metalik mavi kumaş boyası
Fırça
Lateks eldiven
Sim
Tabak
Sürahi

Etkinliğin yapılışı:
1- Un ve suyu karıştırarak tutkal kıvamında bir karışım elde edelim.
Ad: düfunduszeue.info Gösterim: Boyut: KB
2- Gazete kâğıtlarını şeritler halinde keselim ve hazırladığımız karışımı kullanarak topun üzerine gelişigüzel şekilde yapıştıralım.
Ad: düfunduszeue.info Gösterim: Boyut: KB
3- Topa yapıştırdığımız gazeteleri kumaş boyası ve fırça kullanarak maviye boyayalım.
Ad: düfunduszeue.info Gösterim: Boyut: KB
4- Dünya üzerindeki kıtaları gösteren herhangi bir haritayı yazıcıdan çıktı olarak alalım (haritaları internette bulabilirsiniz) ve kâğıdı, kıtaların sınırlarını takip ederek makasla keselim. Çıktı alma imkânınız yoksa kıtaları kâğıda kendiniz de çizebilirsiniz.
Ad: düfunduszeue.info Gösterim: Boyut: KB
5- Kâğıttan elde ettiğimiz kıtaları, haritadaki yerlerine uygun şekilde un-su karışımını kullanarak topun üstüne yapıştıralım ve kıtaların üzerlerine sim serpelim. Dünya maketimiz hazır!..


Dünyanın Katmanları Üzerine Bilim Projeleri

Dünyayı incelemenin birçok yolu var. Yer bilimleri kapsamlı bir alandır ve sınıfta çok eğlenceli olabilir. Öğrencilerin yeryüzünün katmanlarını anlayabilmeleri ve volkanlar, bataklıklar, depremler ve daha fazlası için geçerli olan çeşitli prensipleri anlayabilmeleri için çeşitli yollar vardır.

Temel Model Oluşturma

Birçok dünya bilimi projesi, katmanların yüzeyden dünyanın merkezine nasıl değiştiğini göstererek başlar. Bu, büyük bir Strafor topunun yarısını kesen ve çeşitli katmanları akrilik boya ile renklendiren çok basit bir modelle yapılabilir. Kağıt mache de bunun için çalışıyor. Katmanları ölçeklendirmeye çalışın (kabuk: mil; manto: mil; dış çekirdek: mil; ve iç çekirdek: mil).

Yenilebilir Bilim Projeleri

Dünyanın farklı katmanlarını farklı şekillerde göstermek için farklı yiyecek öğelerini kullanabilirsiniz. Küçük öğrenciler için çok basit bir bilim projesi, haşlanmış bir yumurta almaktır. Bir yetişkinin yardımı ile yumurtayı ikiye bölerek kabuğu mümkün olduğunca sağlam tutmaya çalışırsınız. Baktığınız şey üç katman. Kabuk, yerin mantosu gibi beyazın yeryüzündeki kabuğu gibidir. Çekirdek sarısıdır. Yumurta kabuğu kesilirken kırılırsa, bu bir deprem sırasında hareket eden tektonik plakaları temsil eder. Bir başka eğlenceli yenilebilir proje köy oluşturmak için çikolatalı kekler kullanıyor. Köyün bir ucuna büyük bir kaşık dondurma yerleştirin. Dondurma bir buzulu temsil eder. Eridikçe, köyü yavaşça geçecek. Ayrıca cupcakes kullanarak merkezden bir çekirdek örneği alabilirsiniz. Bu, jeologların çekirdekten nasıl numune aldıklarını yeniden yaratabilir (bu, içlerinde yaban mersini veya çikolata parçalarıyla daha yumuşak ve yapışkan olabilir).

Gelişmiş Modeller

Basmak ve eğlenceyi arttırmak için, gerçekten patlayan bir model volkan oluşturabilirsiniz. Bir karton kutu ve bir soda şişesinin etrafında kil modelleme kullanın. Farklı renkteki killerin kullanılması, yeryüzünün altındaki erimiş lavı, yeryüzünün plakalarını ve diğer yer seviyelerini oluşturur. Patlamayı tetiklemek için kabartma tozu ile sirke, bulaşık sabunu ve su kullanın. Bu, dünyanın katmanlarını çok heyecan verici bir şekilde gösterir. Ayrıca bir akvaryumda, dalgaların nasıl çalıştığını ve bir tsunaminin etkilerini gösteren bir model de oluşturabilirsiniz. Başka bir fikir, bir kasırganı tekrar yaratabilecek misiniz ve dünya üzerinde nasıl gezdiğini görmek için birkaç güçlü fan almak.

Video: Dünya'nın Katmanları Nelerdir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası