araçta termostat arızası nasıl anlaşılır / Termostat açıldığı nasıl anlaşılır?

Araçta Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır

araçta termostat arızası nasıl anlaşılır

Otomobiller için hayati derecede önem taşıyan bazı parçalar vardır. Bu parçalarda oluşabilecek sorunlar aracınızın yolda kalmasına ve büyük masrafların oluşmasına neden olabilir. Motorun soğutma sisteminde termostat adında bir parça bulunur. Motorun iç sıcaklığının sabit kalmasını sağlayan bu parça arıza verebilir. Arıza vermesi sonucunda sizleri neler bekliyor? Termostatın değişim maliyeti ne kadar? Bu yazımızda sizlere bunlardan bahsedeceğiz

termostat

Otomobillerde Termostat Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Otomobillerin motorları, yapıları gereği verimli bir şekilde çalışmak için belirli bir sıcaklıkta bulunmaları gerekir. Motor ilk çalıştırıldığında soğuktur. Motorun bir an önce stabil çalışma sıcaklığına erişmesi için içerisinde bulunan su motordan dışarı yani radyatöre gitmez. Sürekli motor içerisinde bulunan su ısındığı zaman termostat adı verilen parça devreye girer ve suyu motor dışına yani radyatöre gönderir. Termostat burada kapı görevi görür. Termostat olmasaydı. Araç ilk çalıştığından itibaren soğutma sistemindeki su tüm sistemi dolaşacaktı. Özellikle de kış aylarında aracınızın motoru ısınamayacaktı. kaloriferiniz de kabine veridiği sıcaklığı motor suyundan aldığı için görevini tam anlamıyla yerine getiremeyecekti.

Termostat Arızası Nedir?

Soğutma sistemi içerisinde kapı görevi gören termostatlar iki farklı şekilde arıza yapabilir.

Termostatın Açık Kalması:

Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız. Bazı kişiler yazın aracın hararet yapmasını önlemek için aracın termostatını çıkartırlar. Kışın ısınması için geri takarlar. Termostatın açık kalması büyük bir masraf oluşturmaz.

Termostatın Kapalı Kalması:

termostat

Bu durumu hiçbir otomobil sahibi yaşamak istemez. Çünkü soğutma sistemi içerisinde kapı görevi gören bu parça kapalı konumda kaldığında, su daima motor içerisinde dolaşır ve sadece ısınır. Radyatöre ulaşamadığı için soğuyamaz. Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir. Bu durum da komple motor revizyonu gerektirir. Ucuz bir parça olan termostatın arıza yapması yüzünden motor revizyonu gibi büyük masraf gerektiren bir sorunun oluşması çok can sıkıcı bir durum.

Termostat Değişim Maliyeti 

Termostatın fiyatları markadan markaya değişebiliiyor. Markalar arasında astronomik değerde farklar olabiliyor. Örnek vermek gerekirse Tofaş marka aracın termostatı 50₺ iken Fiat 1.3 multijet motoruna ait termostat 250₺ dir. İşçilik de yine araçtan araca değişecektir.

2.El Otomobil İlanları

Termostat, bir sistemde sıcaklık takibi yaparak belirlenen sıcaklık değeri için ortam şartlarını ayarlanmasını sağlayan elemandır. İçten yanmalı motorlar genellikle 90 derece celcius sıcaklığında çalıştırılır ve bu sıcaklığın değişen şartlara göre sabit tutulması beklenir. Belirlenen sıcaklık değerinde hem motor daha stabil çalışır, hem sürtünme nedeniyle aşınma en az düzeyde tutulur.

Eğer termostat arızalı ise, motor olduğundan daha soğuk çalışabilir ve bu da yakıt tüketimi arttırır ve dolayısıyla motor iç parçalarında aşınma daha fazla olabilir. Ayrıca kabin kalorifer sistemi yeterli sıcaklığa erişemez ve soğuk havalarda ısıtma işlevini yerine getiremez. Tam tersi durumlar için de motor aşırı ısınabilir ve aşırı ısınan motorun verimi düşer. En büyük sorun ise, yağ ile su kanallarını birbirinden ayıran silindir kapak contasının yanması ile birlikte oluşur. Bu durumda motor açılarak contanın yenilenmesi ve bir takım ekstra işlemlerin yapılması gerekebilir. Bu işlem hem masraflıdır hem de zaman gerektirir.

Bu nedenlerden dolayı motorda termostat görevini mutlaka yerine getirmelidir ve motor sıcaklığını sabit tutmalıdır. Termostatta yaşanabilecek arıza araç gösterge panelinde yer alan hararet göstergesi takip edilerek tespit edilebilir.

Termostat direkt olarak motorun çalışmasına etki etmese de yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı aracın ilerleyebilmesi için önemli bir parçadır. Genellikle motor bloğundan, radyatöre doğru giden su hortumunun üzerinde bulunan termostat, tıpkı evlerdeki kalorifer peteklerinde yer alan termostatik vananın işlevine benzer şekilde çalışır. Termostat içerisinde civalı bir valf bulur ve su sıcaklığını okuyarak valfin açılıp kapanması sağlanır. Bu sayede radyatöre giden su akışı ayarlanarak motor sıcaklığı sabit tutulmaya çalışılır.

Termostatta meydana gelecek arızayı tespit etmek ise eski tip araçlarda daha çok sürücünün dikkatine bağlı olsa da yeni tip araçlarda hata vererek ve sesli ikazlar ile tespiti kolaylaştırmaktadır. Eğer araçta hararet göstergesi var ise bu göstergeyi sürüş esnasında arada sırada kontrol etmek arıza tespitinde en önemli yöntemdir. Ancak özellikle bazı araçlarda sıcaklık göstergeli hararet ibresi yer almayabilir. Bu durumda da araç gösterge ekranında mavi termometre işareti veya kırmızı termometre işareti ile olumsuz bir durum olduğu gösterilmektedir. Mavi derece işareti genellikle araç ilk çalıştığında yanar ve motor ısındığında sönmesi beklenir. Kırmızı derece işaretinin ise hiç yanmaması gerekir.

Bunun yanında araç çok geç ısınıyorsa, kalorifer sıcak üflemiyorsa, araç seyir halindeyken hararet göstergesi aşağı yönlü hareket yapıyorsa, sıkışık trafikte araç hararet göstergesi hızlı bir şekilde yükseliyorsa termostat kontrolü için en kısa sürede daha fazla masraf çıkartmadan servise başvurmak gerekir.

Etiketler:Hararet, Motor, Sıcaklık, Termostat

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir