maazallah nedir / Sesli Sözlük - maazallah

Maazallah Nedir

maazallah nedir

Maâzallah Diyebilmek

Dijital imkânların herkese ulaştığı, her türlü gayri meşrû fikir ve davranışların parmak uçlarımız kadar yakınlaştığı günümüzde, bir Müslüman direnci ile “maâzallah” deyip gönülleri, parmak uçlarını, gözleri ve kulakları ma’siyetten koruyup, takvâ ve taatla bezeyebilmek Rabbânî ve nebevî yakınlıklara vesîle olacaktır.

İdrak edebildiğimiz ve edemediğimiz bütün varlığın tek yaratıcısı şüphesiz Allah Teâlâ ve Tekaddes hazretleridir. Zât ismine en yakîn olarak seçtiği iki sıfat-ı ilâhî de Rahmaniyyet ve rahîmiyyetidir. Bu rahmet-i ilâhî bütün mevcûdatta farklı şekillerde tezâhür etmektedir.

ALLAH’IN İSTEDİĞİ KULLUK ÖLÇÜLERİ

İnsanda tecelli eden rahmet-i ilâhî, insanın hem yaratılışındaki âhenk ve güzellik hem de ruh dünyasındaki sonsuzluğa açılabilen istidatlarla diğer varlıklardan farklı ve üstün yaratılışıdır. Bu yücelik ufkunun hayatileşmesi için Yüce Yaratıcı kulları içinden vahye muhatap elçiler seçmiş, onlar vasıtası ile de insanlık, yaratıcısının murad ettiği kulluk ölçülerini bizzat ilâhî beyanlarla öğrenmiştir.

Bütün noksanlıklardan münezzeh Yüce Rabbimizin beyan buyurduğu ilâhî hakikatler için tekid, teyit ve yemine ihtiyaç yoktur. Ancak kulların hakikatı idrak noktasındaki zaaflarını da gidermek hikmetiyle birtakım hikmetler tekid ifadeleriyle bir kısmı da yeminlerle beyan buyrulmuştur. Böylece hem kendisine yemin edilen varlığa hem de ona bağlı olarak bildirilen gerçeğe çok özel bir üslupla dikkat çekilmiş olur.

Yüce kitabımızda özellikle iki hususla ilgili yeminler mü’minler açısından çok dikkat çekicidir. Birincisi güneşe, aya, geceye, gündüze, yere, göğe ve insan nefsine yemin edilerek “nefsini arındıran kurtuluşa ermiştir. O’nu kötülüklere gömüp kirleten kimse de ziyana uğramıştır.” (Şems, ) beyanı, diğeri de; Rasûl-i Kibriyâ efendimizle ilgili olarak, O’nun ömrü, (Hicr, 72) ve Kur’an-ı Kerim’e (Yasin, 2) yemin edilerek Efendimizin önce risaletine, sonra ahlâkına yapılan vurgudur.

NEFSİN TEZKİYESİ

Şüphesiz nefsin tezkiyesi ile en yüce ahlâkın yaşanmasına insanı ulaştıracak tek örnek Rasûl-i Kibriya efendimiz, tek yol da O’nun sünnet-i nebeviyyesidir. Nefsin tezkiyesi, kişinin her şeyden önce kalbinde; iç dünyasında inkâr, nifak, cehâlet, ma’siyet, nefsânî sıfatlar olmak üzere Rabbinin istemediği her türlü günah düşüncesinden korunması, sonra da îmân, tevhîd, ilim, taat duyguları, daha ötede de ma’rifet ve muhabbet nurlarıyla bezenmesi, neticede bu nuraniyetin ışığı ile bütün organlarda ilahi muradın görünmesidir.

Allah Teâlâ ilahi bir hikmetle insanoğlunun her bir uzvunu görünen ve görünmeyen bir âlem için bir vâsıta olarak yaratmıştır. Bütün bu uzuvlar ilâhî ölçüler içinde kullanıldığı ölçüde kul mükemmeliyete ulaşacaktır. Göz görmeğe, kulak işitmeye, dil konuşmaya, ayak yürümeye, kalb tevhîd ve ma’rifete, ruh muhabbete, akıl tefekkür ve her işin sonunu iyice düşünmeye bir vasıta olarak yaratılmış, her biri ile ilgili de ilâhî ve nebevî ölçüler konulmuştur.

Sevgili Peygamberimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem- bütün güzelliklerin eşsiz bir örneği olarak kalbimizden başlayarak, hayatı kendileri ile yaşadığımız bütün organlarımızın hem tehlikelerini hem de nasıl arınıp korunacağını bizlere beyan etmişlerdir. Zat-ı Risaletleri, Sevgili Peygamberimiz ma’sum (günahtan korunmuş) bir kul idiler. Böyle olmakla birlikte özellikle bütün insanlar gibi bir kul olduğunu hatırlatmak, dahası bu hususta da ümmetine örnek olmak üzere dualarında öncelikle Yüce Yaratıcıya nasıl sığınmamız gerektiğini öğretmişlerdir. Sahâbeden Şekel bin Humeyd şöyle naklediyor:

-“Bir gün Nebî -sallallâhu aleyhi ve sellem-‘in huzuruna vardım ve:

- Ya Rasûlallah! Bana kendisi ile Rabbime sığınacağım bir dua öğretir misiniz dedim. Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem- de: “öyleyse şöyle söyle” buyurdu:

- Allahım! Kulağımın şerrinden (ma’siyetleri dinlemekten, haramları dinlemekten, tecessüsten ve benzerlerinden), gözümün şerrinden (bakılmaması gereken yerlere bakmaktan), dilimin şekkinden, kalbimin şerrinden (fâsid akîdelerden, kinden, hasedden, ma’siyetlere meyilden), menimin şerrinden (zinâya ve zinâya götürecek hallere düşmekten, aşırı şehvetten) sana sığınırım de..” (Ebû Dâvud) Tabii ki kendisinden sığınılacaklar bunlardan ibâret olmamakla birlikte bu sayılanlar günahların öncelikli vasıtalarıdır.

Allah Rasûlü Sevgili Peygamberimiz, kalpleri ve bütün sahip oldukları ile gerçekten tevhid akîdesini hayatîleştiren bir nesil inşa etti. Bu nesil nebevî hatırlatmalar, muhabbet ve şefkat dolu fiilî müdahaleler ile Cenâb-ı Hakk’ın “Allah onlardan , onlar da Allah’dan razı olmuşlardır.” (Beyyine, 8) ilahî taltife mazhar bir ashab nesliydi. Bu nesle yönelik nebevî terbiyenin ilk maddesi gönlün korunması idi. Enes bin Mâlik -radıyallâhu anh- diyor ki:

Rasûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem- bana:

-“Yavrucuğum, hiçbir kimse için gönlünde bir kötülük taşımadan sabahlayabilir ve akşamlayabilirsen öyle yap.” buyurdu. Sonra da “Yavrucuğum! Bu benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimi ihyâ ederse kesinlikle beni sevmiş kim de beni severse Cennette benimle birlikte olacaktır.” (Tirmizi, İlim) buyurdu.

Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh- buyurur ki:

-“Günahtan önce kalbinize gelen istek ve arzulardan sakının. Çünkü onlar günahın başlangıcıdır. Şayet bu arzulardan sakınmazsanız gönülleriniz Allah’tan gaflete düşer.” (Beyhakî, Şuab)

NEBEVİ AHLAKLA AHLAKLANMAK

Nefis tezkiyesini, tek cümle ile; “nebevî ahlâkla ahlâklanmak” olarak tarif eden gönül rehberleri de öncelikle kalbin mâsivâ diye isimlendirilen bütün yabancılardan temizlenmesini ve bu temizliğin de son nefese kadar titizlikle korunmasına önem vermişlerdir.

Abdulkadir Geylânî hazretleri buyurur:

-“Ey din kardeşlerim! Biz Cenab-ı Hakk’a sâdece gece ibâdetleri, gündüz nâfile oruçları ve ilim tedrisi ile ulaşmadık. Lâkin Cenâb-ı Hakk’a tevazu, kerem, sehâ (cömertlik) ve selâmet-i sadr/gönül genişliği ve selâmeti ile vâsıl olduk.”

Gönlün selâmeti ve bu selâmetin korunması diğer uzuvların da korunmasını sağlayacaktır ki, Allah Rasûlü -sallallâhu aleyhi ve sellem- sahabilerini bu hususta sık sık uyarırlardı. Bir defasında Hazret-i Ali’yi şöyle söylemişlerdi:

-“Ya Ali aniden bir haramı gördüğünde dönüp tekrar bakma. Zira -irâden dışı- ilk bakış senin için afvedilmiştir. Ancak devam eden ikinci bakış aleyhinedir, günahtır.” (Ebû Davud, Nikah)

-“Üç göz vardır ki onların gözleri cehennemi görmez. Allah yolunda nöbet tutan göz, Allah korkusu ile ağlayan göz ve Allah’ın haramlarından sakınan göz.” (Heysemî) beyan-ı nebevîsi gözlerimiz için çok daha uyarıcı ölçüler ihtivâ etmektedir..

KİM BUGÜNDE KULAĞINA, GÖZÜNE VE DİLİNE SAHİP OLURSA MUTLAKA BAĞIŞLANIR

Sahabeden Fadl b. Abbâs güzel saçlı, beyaz yüzlü ve yakışıklı bir gençti. Hac esnasında Peygamber Efendimiz’in terkisindeydi. O esnada Has’am kabilesinden bir kadın Peygamber Efendimiz’e fetva sormaya geldi. Fadl kadına, kadın da ona bakmaya başladı. Allah Rasûlü -sallallâhu aleyhi ve sellem- Fadl’ın yüzünü öbür tarafa çevirdi. Fadl tekrar bakınca Efendimiz onun yüzünü tekrar çevirdi ve:

-“Kardeşimin oğlu! Bu öyle bir gündür ki kim bugünde kulağına, gözüne ve diline sahip olursa mutlaka bağışlanır.” buyurdu.

Abbâs -radıyallâhu anh-:

-“Yâ Rasûlallah, amcanın oğlunun yüzünü niçin çevirdin?” diye sorunca da:

-“Bir delikanlı ve bir genç kız gördüm de şeytanın onları (fitneye düşürmesinden) emin olamadım.” buyurdu. (Bkz. İbn Sa‘d, et-Tabakatü’l-kübra, 4/54; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 1/75, , , ; Tirmizi, Hac, 54)

Yine Allah’ın Rasûlü -sallallâhu aleyhi ve sellem-:

“Susan kurtuldu, konuştuğunda hayır konuşup sevap kazanan, sükût edip günahtan selâmete eren kula rahmet eylesin.” (el-Câmius-sağîr) buyurmuştur.

MAÂZALLAH DİYEBİLMEK

Dijital imkânların herkese ulaştığı, her türlü gayri meşrû fikir ve davranışların parmak uçlarımız kadar yakınlaştığı günümüzde, bir Müslüman direnci ile “maâzallah” deyip gönülleri, parmak uçlarını, gözleri ve kulakları ma’siyetten koruyup, takvâ ve taatla bezeyebilmek Rabbânî ve nebevî yakınlıklara vesîle olacaktır.

Dû cihanda bulmak istersen necat

Neca’ Âb-ı rûy-i dû cihânâ ver salât.

Kaynak: Abdullah Sert, Altınoluk Dergisi, Sayı:

İslam ve İhsan

Nefis Nasıl Terbiye Edilir?

Nefsi Terbiye Etmenin Üç Kuralı

PAYLAŞ:                

Maâzallâh Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Maâzallâh Nedir? Maâzallâh Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Maâzallâh nedir, Maâzallâh nasıl yazılır tdk, Maâzallâh anlamı tdk, Maâzallâh Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda &#;Maâzallâh &#; kelimesi hakkında bilgi vereceğiz. 

Maâzallâh  kelimesinin anlamı:

Maâzallâh Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Maâzallâh:
Tehlikeli, zararlı ve istenmeyen durumlardan korunmak için söylenen &#;Allah korusun, Allah saklasın, Allah&#;ü Teâlâya sığınırım&#; anlamında duâ cümlesi.

Türk Dil Kurumu’na göre Maâzallâh  kelimesinin anlamı:

ünlem, (ma:zallah), Arapça maʿāẕallah 

`Tanrı korusun, Tanrı esirgesin` anlamlarında bir söz:
&#;Maazallah! Başına bir şey gelirse ben kahrolurum.&#; &#; Hıfzı Topuz

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

Maâzallâh Hakkında Bilgi, Maâzallâh nasıl yazılır tdk, Maâzallâh nedir

Maazallah

Kelime Kökeni : Arap&#;a

  1. [&#;nlem] "Tanrı korusun, Tanrı esirgesin" anlamlarında bir s&#;z
    • "Maazallah! Birimize kitaptan rastgele bir şey soracak olsa yandığımız g&#;nd&#;." (Haldun Taner)
Kelime Anlamı Kaynağı : Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe Sözlüğü

Şunlara da göz atmak isteyebilirsiniz:

Maazallah kelimesi baş harfi m son harfi h olan bir funduszeue.infoşında m sonunda h olan kelimenin birinci harfi m , ikinci harfi a , &#;&#;&#;nc&#; harfi a , d&#;rd&#;nc&#; harfi z , beşinci harfi a , altıncı harfi l , yedinci harfi l , sekizinci harfi a , dokuzuncu harfi h . Başı m sonu h olan 9 harfli kelime.

A A A A H L L M Z Harfleri İle Yazılabilecek Bazı Kelimeler

MAAZALLAH

ALAZLAMA

ALALAMA

AHLAMA, ALLAMA, AZALMA, HALAZA

ALAZA, ALLAH, HAMAL, HAMLA, LAHZA, MAHAL, MALAZ

ALAZ, ALMA, AMAL, AZMA, HALA, HAZA, LALA, LAMA, LAZA, MALA

AHA, ALA, AMA, AZA, HAL, HAM, HAZ, LAL, LAM, LAZ, MAL, ZAM

AH, AL, AM, AZ, HA, LA, MA

Daha kapsamlı sonuç için lütfen kelime bulma makinesini kullanın.



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası