mesai saatleri dışında eğitim / İşveren mesai saati dışında online ders yaptırabilir mi?

Mesai Saatleri Dışında Eğitim

mesai saatleri dışında eğitim

İşveren mesai saati dışında online ders yaptırabilir mi?

0

Merhabalar, şirketimizde pandemi sebebiyle evden çalışma sistemine geçildi. Bunun yanında şirketle ilgili veya kişisel gelişimle alakalı her gün internet üzerinden yayınlar yapılmaya başlandı. Yöneticim mesai saati dışında dahi(akşam 'dan sonra, haftasonları veya resmi tatillerde) bu yayınlara katılmamızı zorunlu tutuyor. Ayrıca yoklama alarak haftada kaç yayına katılıp katılmadığımızın istatistiğini tutuyor ve katılmadığımız yayınlar için bizden mazeret istiyor. İşverenin mesai saati dışında bu tarz yayınları zorunlu tutma hakkı var mıdır?

+1

İş sözleşmesinde, toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa eğitime katılmak zorunludur. Böyle bir hüküm yoksa mesai saatleri içinde yapılan eğitime katılmak zorunludur. Mesai saatleri dışında eğitim yapılıyorsa eğitime katıldığı için işçiye saatlik ücreti ödenmelidir. Ücret ödemezse işçi eğitime katılmama hakkına sahiptir. İşveren bu nedenle iş sözleşmesini feshedemez. Feshederse tazminat ödemesi gerekir.

Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.

Makaleler

Ticari senetler, Ücret ve Giderler, TTK. Madde Yabancı Mahkeme, Boşanma Kararı, Hukuki Sonuç Doğurması, Kararın Kesinleşmesi, Tenfiz, Tanıma, Zamanaşımı Defi:2Her Yönüyle Edinilmiş Mallara Katılma, Medeni Kanun Madde Cari Hesap, Tanım ve Şekil, TTK. Madde

Avukat Forum

Avukatlık Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun1Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nin 28 Şubat Darbe Davası Kararı2Türk Kanunu Medenisi ile Dernekler Kanununun ve dernekler hakkında uygulanan diğer kanunların bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri, siyasi partiler hakkında da uygulanır3Olağanüstü Hâl Düzenlemelerinin Yargısal Denetimi sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un İptali Kararı sayılı Güvenlik Soruşturması, Bazı Nedenlerle Görevlerine Son Verilen Kamu Personeli ile Kamu Görevine Alınmayanların Haklarının Geri Verilmesine İlişkin İptal Kararı6

İşçi sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde geçen süre çalışma süresinden sayılır ve eğitimler mesai sonrasında verilirse fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.

Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. Vardiyalı çalışıyorum. Arada işyeri,“eğitim var”, “sağlık taraması var” diye sürekli izin günleri veya geceden çıktığımız günde çağrılıyoruz. Benim gelip gitmem zaten sıkıntı aracım yok. “Katılmazsanız tutanak tutarız sizin için iyi olmaz” diye tehdit ediyorlar. Geçen sağlık taramasına geceden çıktım güya 10’da gelecekti doktor, öğlen 1’de geldi. Bu gece nöbete gideceğim sabah 10’da iş güvenliği eğitimi var. Ben katılmak istemiyorum nöbet çıkışı. Ne yapabilirim?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun “Çalışanların Eğitimi” başlıklı maddesine göre:

“Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz.Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresininüzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarakdeğerlendirilir”.

Mevzuata göre işveren işçi sağlığı ve güvenliği eğitimini çalışma saatleri içinde vermekle yükümlü değildir. İşçi de bu eğitimlere katılmakla yükümlüdür Ancak eğitimlerde geçen süreler çalışma süresinden sayılacağı için, eğitimler mesai saatlerinin ardından verilirse, işveren eğitimde geçen süre için fazla mesai ücreti ödemekle yükümlüdür.

Her ne kadar kanunda açıkça belirtilmemiş olsa da, mesaisi biten işçi eğitimin verileceği saati beklemek zorunda kalırsa, bu aradaki sürenin de çalışma süresinden sayılması gerekir.
Yani okurumuz mesai saatlerinden sonra yapılan ya da mesai saatinde başlayan ancak mesai saatini aşan eğitimler için fazla mesai ücreti talep edebilir.

Bununla birlikte iki önemli kuralın daha altını çizmemiz gerekiyor.

Birinci olarak günlük çalışma süresi fazla mesai de dahil olmak üzere en fazla 11 saat olabilir. Dolayısıyla işçi sağlığı veya güvenliği eğitimleri nedeniyle işçi fazla mesai yapmak zorunda kalsa bile, toplam süre 11 saati geçemez. Okurumuzun 11 saat kuralına uyulmasını talep edebilir.

İkinci olarak İş Kanunu’nun maddesine göre “İşçilerin gece çalışmaları yedi buçuk saati geçemez. Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir”.

Dolayısıyla okurumuz turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmetlerinde çalışmıyorsa ya da bu hizmetlerde çalışmakla birlikte yazılı onay vermemişse, gece vardiyasında 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz. Bu durum söz konusuysa okurumuz gece vardiyasında 7,5 saat çalıştıktan sonra sabah yapılacak eğitime katılmak zorunda değildir.

#iş güvenliği #İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu #işçi sağlığı #vardiyalı çalışma #Onur Bakır

sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun maddesinde, devlet memurlarının yetişmelerini sağlamak, verimliliğini artırmak ve daha ileriki görevlere hazırlamak amacıyla uygulanacak hizmet içi eğitimin, Devlet Personel Başkanlığı tarafından ilgili kurumlarla birlikte hazırlanacak yönetmelikler dahilinde yürütüleceği hüküm altına alınmıştır.

Bu maddeye dayanılarak yürürlüğe konulan Sağlık Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği’nin 17/c maddesinde eğitim faaliyetinde görevlendirilecek program yöneticisi, eğitim görevlileri, diğer görevliler, eğitime alınacak kursiyer veya katılımcılar ile eğitim merkezi, tarihi, süresi ve eğitim programı merkezi faaliyetlerde ilgili birimle iş birliği içinde Genel Müdürlükçe; il faaliyetlerinde il sağlık müdürlüğünce belirleneceği düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin 25 ve maddelerinde eğitime katılmanın zorunlu olduğu, eğitime katılınmaması halinde disiplin cezaları uygulanacağı belirtilmiştir. Yönetmeliğin maddesinin ilk fıkrasında, eğitim faaliyetlerinde günlük çalışma süresinin merkezî faaliyetlerde (4), il faaliyetlerinde (2) ders saatinden az, (8) ders saatinden fazla olamayacağı ifade edilmiştir. İkinci fıkrada ise mesai gün ve saatleri dışında da eğitim düzenlenebileceği belirtilmiştir. Böylelikle eğitimlerin esasen mesai saatleri içerisinde yapılması gerektiği, personelin mesaisinde bu sürenin sayılması gerektiği ortaya konmuştur.

Bu anlamıyla personelin mesai dışında eğitime katıldığı sürelerin de çalışma süresinden sayılması gerekmektedir. Nitekim personelin eğitime katılmamasının disiplin yaptırımı ile karşılıklandırılması, eğitim boyunca idari yönden program sorumlusuna bağlı olduğuna ilişkin hükümler de personelin günlük çalışmasında olduğu gibi sorumluluklarının bulunduğun ortaya koymaktadır.

Aksi halde izin günlerinde personelin eğitime tabi tutulması, bu sürenin de mesai süresinden sayılmaması halinde dinlenme hakkının ihlal edilmesi söz konusu olacaktır. Oysa Anayasa’nın maddesi uyarınca dinlenme çalışanların hakkıdır, devlet bu hakkı sağlamakla yükümlüdür. Tüm bu nedenlerle hizmet içi eğitimlerin çalışma süresinden sayılması gerektiği aksi yöndeki işlemlerin hukuka aykırı olacağı kanısındayız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası