inşirah suresi ne zaman okunmalı / İnşirah Suresinin Sırrı Havası ve Faziletleri

Inşirah Suresi Ne Zaman Okunmalı

inşirah suresi ne zaman okunmalı

İnşirah Suresi anlamı nedir? İnşirah Suresi Türkçe okunuşu ve fazileti

Halk dilinde Elemneşrahleke olarak da bilinen İnşirah Suresi sıkıntılı zamanlarda, keder ve üzüntü gibi durumlarda okuyabileceğiniz bir suredir. İnşirah Suresi anlamı nedir? İnşirah Suresi Türkçe okunuşu ve fazileti

İNŞİRAH SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.

Elem neşrah leke sadrek
Ve vada'na 'anke vizreke
Elleziy enkada zahreke
Ve refa'na leke zikreke
Feinne me'al'usri yüsren
İnne me'al'usri yüsren
Feiza ferağte fensab
Ve ila rabbike ferğab

İNŞİRAH SURESİ ANLAMI

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

Senin için bağrını açmadık mı?
İndirmedik mi senden o yükünü?
O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?
Senin şanını yüceltmedik mi?
Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.
Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!
O halde boş kaldığında yine kalk yorul!
Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul!

İNŞİRAH SURESİ FAZİLETLERİ

İç sıkıntısı yaşayanlar, bunalanlar, daralan kişiler, yaşadığı sorunlardan kurtularak selamete çıkmak için bu sureyi her gün 70 kez okumaya devam etmelidir.

Her gün 7 kez okumaya devam edenlerin Allah'ın izniyle kalp sıkıntısından kurtulacağı ve bol rızka kavuşacağı belirtilmektedir.

5 vakit namazdan sonra bu sureyi okumaya devam edenlerin Allah tarafından tüm işleri kolaylaştırılır ve rızıkları çoğaltılır denilmektedir. Sıkıntılarından halas oldukları gibi umulmadık yerden rızıklandırılacakları belirtilmektedir.

İnşirah suresi okunuşu: İnşirah suresi Arapça yazılışı ve Türkçe anlamı ile meali, tefsiri, faziletleri

T&#;pk&#; Hz. Peygamber gibi, dünya içerisinde s&#;k&#;nt&#;l&#; ya da kederli bir duruma dü&#;en Müslümanlara teselli olabilme niteli&#;i ta&#;&#;yan &#;n&#;irah Suresi faziletleri bak&#;m&#;ndan da &#;slam gelene&#;i içerisinde öne ç&#;kar&#;lm&#;&#;t&#;r. &#;n&#;irah Suresini tam anlam&#;yla idrak edebilmek; bir nevi Rasulullah'&#;n üzüntüsüne ve sevincine ortak olabilmektir. Müslümanlara her güçlükle beraber bir kolayl&#;k oldu&#;unu hat&#;rlatan bu sure, &#;slam dünyas&#; için bir teselli ve ümit hüviyetindedir. &#;&#;te &#;n&#;irah Suresi meali, Türkçe okunu&#;u ve &#;n&#;irah Suresi fazileti

&#;n&#;irah Suresi Arapça Okunu&#;u

&#;n&#;irah Suresi okunu&#;u aç&#;s&#;ndan incelendi&#;inde, surenin Kur'an-&#; Kerim'de bulunan pek çok sure gibi son derece ahenkli ve ölçülü bir yap&#;ya sahip oldu&#;u görülecektir. Arap alfabesini okuyamayanlar için &#;n&#;irah Suresi Türkçe okunu&#;unu a&#;a&#;&#;da payla&#;t&#;k. Elem ne&#;rah ifadesi ile ba&#;layan sure, halk aras&#;nda Elem Ne&#;rah Suresi olarak da bilinmektedir.

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Elem ne&#;rah leke sadrek
2- Ve vada'na 'anke vizreke
3- Elleziy enkada zahreke
4- Ve refa'na leke zikreke
5- Feinne me'al'usri yüsren
6- &#;nne me'al'usri yüsren
7- Feiza fera&#;te fensab
8- Ve ila rabbike fer&#;ab

&#;n&#;irah Suresi Anlam&#;

&#;n&#;irah anlam&#; itibar&#; ile geni&#;lemek, aç&#;lmak ya da ferahlamak gibi ifadelere sahiptir. Dolay&#;s&#;yla &#;n&#;irah Suresinin anlam&#;n&#; bilmek, Rasulallah'&#;n içinde bulundu&#;u keder ve s&#;k&#;nt&#;y&#; anlamak için de önemlidir. &#;n&#;irah Suresi Diyanet meali ile surenin Türkçe halini okuyarak anlam&#;n&#; daha iyi bir biçimde idrak edebilirsiniz.

Rahmân ve Rahîm olan Allah'&#;n ismiyle.
1- Senin için ba&#;r&#;n&#; açmad&#;k m&#;?
2- &#;ndirmedik mi senden o yükünü?
3- O s&#;rt&#;nda g&#;c&#;rdamakta olan (ve bu &#;ekilde sana eziyet veren) yükünü?
4- Senin &#;an&#;n&#; yüceltmedik mi?
5- Demek ki, zorlukla beraber bir kolayl&#;k var.
6- Evet o zorlukla beraber bir kolayl&#;k var!
7- O halde bo&#; kald&#;&#;&#;nda yine kalk yorul!
8- Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na do&#;rul!

&#;n&#;irah Suresi Faydalar&#;

  • &#;n&#;irah Suresinin faydalar&#; ve fazileti &#;slam gelene&#;i içerisinde pek çok kaynakta i&#;lenmi&#; ve öne ç&#;kar&#;lm&#;&#;t&#;r. Birçok &#;slam alimi, &#;n&#;irah Suresini her gün 7 kere okumakta kararl&#;l&#;k gösteren kimselerin s&#;k&#;nt&#;lar&#;ndan kurtulaca&#;&#;na ve Allah taraf&#;ndan bol r&#;zka kavu&#;mas&#;na imkan sa&#;lanaca&#;&#;na i&#;aret etmi&#;tir.

  • Ayr&#;ca be&#; vakit namaz&#;n ard&#;ndan &#;n&#;irah Suresini okuman&#;n, ki&#;inin her i&#;ini kolayla&#;t&#;raca&#;&#; ifade edilmi&#;tir. Kederli bir hal içerisinde ise ferahl&#;&#;a ç&#;kaca&#;&#;, beklenmedik ikramlara mazhar olaca&#;&#; ve kalbinin daima rahatl&#;k içinde bulunaca&#;&#; belirtilmi&#;tir.

  • Gö&#;üs darl&#;&#;&#; gibi çe&#;itli hastal&#;klardan muzdarip olan kimselere &#;n&#;irah Suresi okumas&#; tavsiye edilmi&#;tir. Bu sayede Allah'u Teala'n&#;n o ki&#;iyi bu hastal&#;klardan kurtaraca&#;&#;na inan&#;lmaktad&#;r.

  • &#;n&#;irah Suresini bir ka&#;&#;da yazarak bir bardak suyun içinde beklettikten sonra bu suyu içmenin Kur'an-&#; Kerim'i ezberlemeyi kolayla&#;t&#;raca&#;&#;na dair rivayetler mevcuttur.

  • Genel olarak &#;n&#;irah Suresinin, konusu ile ili&#;kili olacak bir biçimde s&#;k&#;nt&#; çeken ya da bir çe&#;it bunal&#;m içerisinde olan bireylere iyi gelece&#;ine dair kanaat &#;slam gelene&#;i içerisinde yayg&#;n bir hal alm&#;&#;t&#;r.

&#;n&#;irah Suresi Nedir?

&#;n&#;irah Suresi önce Peygamber Efendimiz ard&#;ndan O'nun ümmeti olmak üzere bütün Müslümanlar&#; Rabbinden ümit etmeye ça&#;&#;ran mukaddes bir suredir. Rasulallah'&#;n s&#;k&#;nt&#;l&#; bir döneminde inen sure, O'nun &#;ahs&#;nda tüm &#;slam alemi için bir teselli olmu&#;tur.

&#;n&#;irah Ne Demek?

&#;n&#;irah kelimesi Türkçe'de geni&#;lemek, aç&#;lmak, ferahlamak gibi anlamlarla kar&#;&#;lanabilir.

&#;n&#;irah Suresi Kaç Ayetten Olu&#;ur?

8 ayetten olu&#;an &#;n&#;irah Suresi, Kur'an-&#; Kerim'de bulunan surelerin pek ço&#;una göre k&#;sa say&#;labilir.

&#;n&#;irah Hangi Surede Geçer?

K&#;sa oldu&#;u için bazen ba&#;ka bir surenin parças&#; zannedilebilen &#;n&#;irah Suresi; Kur'an-&#; Kerim içerisinde bulunan ayr&#;, müstakil surelerden biridir.

&#;n&#;irah Suresi Nerede &#;ndirilmi&#;tir?

&#;n&#;irah Suresinin Mekke döneminde indirildi&#;i hususunda kesin bir ittifak vard&#;r. Hatta Kur'an-&#; Kerim içerisinde s&#;rada olsa da nüzul s&#;ras&#; ile bak&#;ld&#;&#;&#;nda sure olan &#;n&#;irah Suresi, &#;slam'&#;n görece erken dönemlerinde nazil olmu&#;tur. Rivayet edildi&#;ine göre Fecr suresinden sonra bir süre vahiy gelmeyince mü&#;rikler Peygamber Efendimiz'e "Rabbin sana dar&#;ld&#; ve herhalde seni terk etti." diyerek sata&#;maya ba&#;lam&#;&#;lard&#;r. Rasulallah'&#;n bu sözlerden duydu&#;u üzüntü üzerine &#;n&#;irah Suresi inmi&#;tir.

&#;n&#;irah Suresi Tefsiri

  • Halk aras&#;nda &#;n&#;irah duas&#; olarak da isimlendirilen sure, mü&#;riklerin söz ve alay etmeleri sonucunda Peygamber Efendimizin hüzünlenmesine kar&#;&#;l&#;k inmi&#;tir. Surede genel olarak, Allah'&#;n Rasulallah'&#; çocuklu&#;undan beri nas&#;l himaye etti&#;inden bahsedilmektedir.

  • &#;lk ayetteki kalbi aç&#;p geni&#;letmek ibaresi Rag&#;b el-&#;sfahani taraf&#;ndan kalbin ilahi bir nur ile huzur, sükunet ve rahatl&#;k bulmas&#; için geni&#;letilmesi olarak aç&#;klanm&#;&#;t&#;r. Buna ek olarak kimi alimler bu ibareyi, Zümer Suresinin ayetini de göz önüne alarak Rasulullah'&#;n idrak kapasitesinin daha geni&#; bir hale getirilmesi, bu sayede vahye muhatap olabilmesinin sa&#;lanmas&#; &#;eklinde anlam&#;&#;lard&#;r. Ayr&#;ca bu ayetlerden önce Rasulullah'a bir süre vahiy gelmemi&#;tir. Dolay&#;s&#;yla baz&#; &#;slam kaynaklar&#;nda bu ifadeler, Rasulullah'&#;n yeniden ayet gelmesine sevinmesi ile de ili&#;kili görülmü&#;tür.

    1. ve 3. ayetlerde ise Rasulullah'&#;n belini büken bir yükün kald&#;r&#;lmas&#;ndan bahsedilir. Bu yük kimilerince Peygamber Efendimiz'in hatalar&#;n&#;n ba&#;&#;&#;lanmas&#; &#;eklinde yorumlansa da bu görü&#; kabul edilmemi&#;tir. Çünkü Peygamber Efendimiz cahiliye döneminde puta tapmam&#;&#;, sonras&#;nda da günah i&#;lememi&#;tir. Yükün kald&#;r&#;lmas&#; ifadesi ayr&#;ca mü&#;riklerin halinden duydu&#;u kederin &#;slam ile birlikte sona ermesi olarak da anla&#;&#;lm&#;&#;t&#;r ki bu yorum üzerinde alimlerin büyük ço&#;unlu&#;u ittifak etmi&#;tir.
    1. ayette geçen "Senin ad&#;n&#; ve &#;an&#;n&#; yükseltmedik mi?" ifadesi, en ba&#;ta Hz. Peygamberin ad&#;n&#;n Allah ile birlikte an&#;lmas&#;na bir i&#;aret olarak görülmü&#;tür. Ayr&#;ca Rasulullah'&#;n ad&#; &#;slam inanc&#;na göre Kur'an-&#; Kerim'den önceki kutsal kitaplarda da bildirilmi&#;tir. Bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda bu ayet, Rasulullah'&#;n ad&#;n&#;n ve dolay&#;s&#;yla &#;slam'&#;n gelecekte bütün dünyaya yay&#;laca&#;&#;na i&#;aret eden bir müjde olarak anla&#;&#;labilir.
    1. ve 6. ayetlerde ise bugün de s&#;kl&#;kla kulland&#;&#;&#;m&#;z "Her zorlukla birlikte bir kolayl&#;k vard&#;r." ifadesi geçer ve iki defa tekrar edilir. Peygamber Efendimiz ve sahabelerinin özellikle Mekke döneminde mü&#;rikler taraf&#;ndan yap&#;lan çe&#;itli sözlü ve fiziki sald&#;r&#;lara maruz kald&#;&#;&#; unutulmamal&#;d&#;r. &#;slam'&#;n henüz yeterince inanana sahip olmad&#;&#;&#; bu dönemde Müslümanlar davalar&#;ndan dönmemi&#;, çektikleri ac&#;ya sabretmi&#;lerdir. Rivayetlere göre Rasulullah bu ayetler inince kolayl&#;k tabirinin iki defa geçmesinden dolay&#; sahabelerine; "Müjdeler olsun, art&#;k bir güçlük iki kolayl&#;&#;a galip gelemez." buyurmu&#;tur.
    1. ve 8. ayetlerde ise Allah, Rasulullah'&#;n zat&#;nda bütün Müslümanlara vakitlerini bo&#;a geçirmeyip bir i&#;le me&#;gul olmalar&#;n&#; ve yaln&#;z Allah'a yönelerek yalvarmalar&#;n&#; emretmi&#;tir.

&#;n&#;irah Suresi Ne Zaman Okunur?

&#;n&#;irah Suresinin herhangi bir zamanda okunmamas&#; yönünde bir k&#;s&#;tlama yoktur. Dolay&#;s&#;yla bir zaman ya da uygunsuz olmad&#;&#;&#; sürece bir mekan k&#;s&#;tlamas&#; olmaks&#;z&#;n okunabilmesi mümkündür. "&#;n&#;irah Suresi ne için okunur?" sorusuna kar&#;&#;l&#;k olarak ise &#;slam alimleri genellikle, surenin konusu ile de ba&#;lant&#;l&#; bir biçimde gönül darl&#;&#;&#; çekildi&#;i s&#;k&#;nt&#;l&#; zamanlarda okunmas&#; yönünde tavsiyeler vermi&#;lerdir.

&#;n&#;irah Suresi Abdestsiz Okunur Mu?

Kur'an-&#; Kerim'de bulunan di&#;er sureler gibi &#;n&#;irah Suresi de ezberden okundu&#;u sürece abdestsiz bir biçimde okunabilir. Ancak Kur'an-&#; Kerim'e abdestsiz bir halde iken el sürmek &#;slam gelene&#;ince ho&#; kar&#;&#;lanmam&#;&#;t&#;r. Dolay&#;s&#;yla mushaf üzerinden &#;n&#;irah Suresi okumak için abdestli olmak gerekir. Ayr&#;ca namaz içerisinde zamm-&#; sure olarak &#;n&#;irah Suresi okunacaksa ayn&#; &#;ekilde namaz abdesti alm&#;&#; olmak &#;artt&#;r.

&#;n&#;irah Suresi Nas&#;l Ezberlenir?

&#;n&#;irah Suresi ezberleme aç&#;s&#;ndan bak&#;ld&#;&#;&#;nda Kur'an-&#; Kerim'in k&#;sa sureleri aras&#;nda kabul edilebilir bir uzunluktad&#;r. 8 ayetten olu&#;an sure yeterli miktarda okuma, dinleme ve tekrar gibi pratiklerle son derece kolay bir biçimde ezberlenir. Özellikle zorlanan kimseler, kelime gruplar&#;n&#; ezberlemek ya da ezberlemeye sondan ba&#;lamak gibi çe&#;itli ezberleme tekniklerinden faydalanabilir. Buna ek olarak &#;n&#;irah Suresi, &#;slam gelene&#;i içerisinde Kur'an-&#; Kerim'i ezberleyerek haf&#;z olabilme yolundaki önemli anahtarlardan biri kabul edilmektedir.

&#;n&#;irah Suresi Yerine Ne Okunabilir?

&#;n&#;irah Suresini ezberlemekte zorlanan kimseler, &#;n&#;irah yerine herhangi bir sureyi okuyabilir. Daha çok s&#;k&#;nt&#;l&#; bir dönemden geçen insanlar için dua maksad&#; ile de okunan sure, bu bak&#;mdan &#;slam gelene&#;inde önemlidir. &#;n&#;irah Suresi bilmeyen kimseler e&#;er buna benzer bir manay&#; ihtiva eden ayetler biliyorsa Allah'a o ayetler ile yönelebilir. Ancak böyle ayetler de bilmiyorsa herhangi bir sure ya da Türkçe dualar ile Allah'a yakarmakta bir sak&#;nca yoktur. Bu noktada Allah'&#;n halis dualar&#; geri çevirmeyece&#;inden ümidi kesmemek önemlidir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

İNŞİRAH süresini , yeni elbise giydiği mübarek olur. Saçını ve sakalını tararken okursa asla fakirlik görmez.
Bu sure hakkında Peygamber Efendimiz:(S.A.V)

&#;Elem neşrah leke&#;yi okuyan kimse,bana gelip de sıkıntımı alan gibidir&#; buyurmuşlardır.

Hatme-i Hacegan&#;da 79 Elemneşrahleke suresini okunmasının sırrı ise : Bir insan günah işlediğinde, şeytan-ı lain o insanın kalbine 79 düğüm atar. Her bir İnşirah suresi o düğümleri tek tek çözer. O gün şeytan lain hatme yapanın kalbine giremez, kalpler seafoodplus.infoıca Hatme sonunda kalp sıkıntılarından gam, keder, evham, vesvese, korku ve endişelerden halas olarak gönlü geniş bir şekilde zikir halkasından kalkması içindir.

Bu izahattan sonda bu sure hakkında bazı sırları nakletmeye çalışalım.;

Kim bu sureyi beş vakit namazlardan sonra okumaya devam ederse,Cenab-ı Hak işlerinde ona kolaylık verir ve rızkını çoğaltır,sıkıntısını giderir,ummadığı yerden rızıklandırır.

Bu sureyi her gün duha vaktinde ikiyüzer defa okumaya devam eden kimse bazı esrarı ilahiyyeye vakıf olur.

Maneviyâtta ilerlemek istiyenler, bu sûreyi her gün 70 defa okumayı ihmal seafoodplus.infoıkları yüksek seviyeli ilmi; karşılaştıkları yüksek müşahedeleri, değerli keşifleri hazmetmek istiyenler günde yetmiş defa bu sûreyi okumağa devam etsinler

İçi sıkılanlar, başı daralanlar, bunalımda olanlar selâmete çıkmak istiyorlarsa, günde yetmiş defa bu sûreyi okumağa devam etsinler

Kim bu sureyi beş vakit namazlardan sonra okumaya devam ederse,Cenab-ı Hak işlerinde ona kolaylık verir ve rızkını çoğaltır,sıkıntısını giderir,ummadığı yerden rızıklandırır

Okuyanı kalp sıkıntısından kurtarır, rızkını çoğaltıseafoodplus.info sûreyi sürekli okuyanlar, kalp ve göğüsle ilgili hastalıklardan şifa bulur. Hergün 79 defa okunursa gögüs darlığı ve ağrısına şifa olur

İnşirah Suresini cam kaba yazıp, gül suyu ile yazıyı silip, içen kişi korku ve endişeden kurtulur.

Farz namazlarının ardından veya 7 defa okuyan kişinin rızkı artar. Tembellikten ve kederden kurtulur.

Sıkıntıdan kurtulmak veya müşkil bir işi olan 2 rekat ALLAH rızası için namaz kılıp, İnşirah Suresini okur ve dua ederse müşkilattan ve sıkıntıdan kurtulur.

Unutkanlığı gidermek için bir kaba yazılıp, zemzem veya yağmur suyu ile yazı silinip, içen kişinin hafızası kuvvetlenir.

Yeni elbise giyildiği zaman 3 kere okuyana giydiği elbise mübarek olur.

Maneviyatta ilerlemek isteyenler, bu sûreyi her gün okumaya devam etsinler.

Kişi saçını ve sakalını tararken bu sûreyi okursa asla fakirlik görmez.

Yorgunluk, bunalım ve sıkıntı içinde olanlar bu sûreyi okuyunca rahatlar, dinlenir ve huzur bulur.

Bu sûreyi okuyandan gam, keder, evham, vesvese, korku ve endişe yok olur.

Bu sûreyi sürekli okuyan ümit ve hesap etmediği yerlerden rızkının arttığını görür. Geçim sıkıntısı, çalışma ve ibadetlerdeki tembelliği üzerinden kalkar.

Ezber kabiliyeti az olan veya ezberlediğini unutan kişi bu sûreyi okumaya devam ederse, hafıza kuvveti artar unutkanlığı gider.


dua

  • Tweet
  • Paylaş
  • İnşirah Suresinin Okunuşu, Anlamı ve Tefsiri

    İnşirah ne demek? İnşirah suresi ne zaman ve nerede nazil olmuştur? İnşirah suresi kaç ayettir? İnşirah suresi ne anlatıyor? İnşirah (Elem neşrah leke sadrak) suresi ne için okunur? İnşirah suresinin fazileti ve sırları nelerdir? İnşirah suresi kaç kere okunmalı? İnşirah suresi Arapça ve meali Okunduğunda kalpleri ferahlığa ve huzura kavuşturan sure; İnşirah suresinin okunuşu, anlamı ve tefsiri

    İnşirah suresi, Mekke döneminde nazil olmuştur. İnşirah suresi 8 ayettir. İnşirah; açılmak, genişlemek demektir.

    İNŞİRAH SURESİ ARAPÇA

    İnşirah Suresi Arapça Yazılışı

    اَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَۙ وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَۙ اَلَّذ۪ٓي اَنْقَضَ ظَهْرَكَۙ وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَۜ فَاِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًاۙ اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًاۜ فَاِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْۙ وَاِلٰى رَبِّكَ فَارْغَبْ

    İNŞİRAH SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU*

    (*Türkçe okunuşlarından Kur'an-ı Kerim okumak uygun görülmemektedir. Ayetler Türkçe olarak arandıkları için aramalarda çıkmak için sitemize eklenmiştir.)

    Bismillâhirrahmanirrahim.

    1. Elem neşrah leke sadrek.

    Ve vada’nâ ’anke vizrek. Elleziy enkada zahrek.

    1. Ve refa’nâ leke zikrek.

    Feinne me’al’usri yüsrâ. İnne me’al’usri yüsrâ.

    Feizâ ferağte fensab. Ve ila Rabbike ferğab.

    İNŞİRAH SURESİ ANLAMI

    Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla

    1. Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi?

    Belini büken yükünü senden alıp atmadık mı?

    1. Senin şânını ve ününü yüceltmedik mi?

    Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır.

    Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul ve yalnız Rabbine yönel.

    İNŞİRAH SURESİ TEFSİRİ

    1. Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi?

    Yüce Allah, Habîb-i Ekrem’ine olan lutuflarını sayarak, onun bir taraftan risâletin ağır yükü, diğer taraftan da müşriklerden gelen aşırı baskılar altında daralan gönlünü teselli ediyor, ferahlatıyor, huzura kavuşturuyor.

    Burada Efendimiz (s.a.s.)’e ihsan edilen üç büyük ilâhî nimet hatırlatılır:

    2. Cenâb-ı Hak onu şerh-i sadra nâil kılmıştır.

    اَلشَّرْحُ (şerh), açma, genişletme; اَلصَّدْرُ (sadr) göğüs anlamındadır. “Şerh-i sadr” ise, göğsü açıp genişletmek demektir. Allah tarafından bahşedilecek gönül rahatlığı, ilâhî bir nûr ve ruh ile onu geniş hale getirmektir. Şerh-i sadr’dan asıl maksad, neticesi mârifet ve itaat olan manevî bir genişlemedir. Bu yolla kalpten Allah rızâsından başka bütün tasa ve düşünceler çıkar. Böylece kalp, ne dünyalık bir şey umar, ne de dünya ile alakalı bir şeyden korkar. Bilindiği üzere kalbin dünyaya arzu duyması onun, aileye, çoluk çocuğa, onların faydasına olan şeyleri elde edip zararına olanları defetmeğe bağlanıp kalmasıdır. Korkusu ise, düşmanlarından korkmasıdır. Allah kulun kalbini genişletince onun gözünde dünyalık her şey değerini yitirir; bunların sivrisinek kadar kıymeti kalmaz. Böylece ne onlara rağbet eder, ne de onlardan korkar. Allah’ın dışında her şey, onun gözünde adeta yok hükmünde olarak kalbi bütünüyle Allah’ın rızâsını kazanmaya yönelir. Şu hadis-i şerif bu hakikati anlatır:

    Bir gün ashâb-ı kirâm  Efendimiz (s.a.s.)’e:

    “− Ey Allah’ın Rasûlü! Göğüs açılır mı?” diye sordular. Peygamberimiz (s.a.s.):

    “− Evet” buyurdu. Onlar:

    “− Alameti nedir?” diye sorduklarında ise Efendimiz:

    “− Aldanma yurdundan uzaklaşmak, ebediyet yurduna yönelmek ve gelmeden önce ölüm için hazırlık yapmaktır” şeklinde cevap verdi. (Taberî, Câmi‘u’l-beyân, VIII, 37)

     Buna göre “şerh-i sadır”dan maksat, Peygamberimiz (s.a.s.)’in göğsünün mânevî bir inşiraha kavuşmasıdır. Resûl-i Ekrem (s.a.s.), peygamberliğin ilk sıralarında karşılaştığı şiddetli düşmanlıklar ve engellemeler yüzünden göğsü daralmış, insanlar ve cinlerle uğraşmak önce ona zor ve ağır gelmişti. Fakat Allah Teâlâ ona yardım ve inâyetini gönderdi. Göğsünü genişletti. Böylece o, bütün zorlukları aşma gücü ve imkânı buldu. Yüklenmiş olduğu her meşakkat gözünde küçüldü. Kalbinden bütün keder ve düşünceler çıktı. Orada tek düşünce olarak yalnız Rabbini razı etme düşüncesi kaldı. Şu halde “göğsün genişletilmesi”, Efendimiz’in, dünyanın değersizliğini ve esas hayatın âhiret hayatı olduğunu tam olarak bilmesidir. “Allah, kimi doğru yola erdirmek isterse onun göğsünü İslâm’a açar…” (En‘âm 6/) ayeti de bu mânadadır. Bu sebepledir ki, İbn Abbas (r.a.) “Elem neşrah” ayetini, “Allah onun göğsünü İslâm’a açtı” şeklinde tefsir eder. (bk. Buhâri, Tefsir 94)

    3. Belini çatırdatan yükü kaldırmıştır.

    Burada kullanılan اَلْوِزْرُ (vizr) kelimesinin hem “günah”, hem de “ağır yük” mânası vardır. Efendimiz (s.a.s.)’in hâline uygun olanı “ağır yük” olarak anlaşılmasıdır. Çünkü Resûlullah (s.a.s.)’in peygamberlik öncesi hayatı da çok nezih geçmiştir. Asla putlara tapmamış, İslâm’ın günah saydığı hiçbir iş yapmamıştır. Nübüvvetten sonra, Kur’ân-ı Kerîm’de de zaman zaman işaret edildiği üzere bazı ictihat hataları olmuşsa da, bunlar günah değil, ecir ve sevap vesilesidir. Dolayısıyla burada Efendimiz (s.a.s.)’in sırtından kaldırılan yük, arasında yaşadığı toplumun inanç ve ahlâk yö­nünden içine düştüğü fecî durumdan dolayı duyduğu ıstıraptır. Cenâb-ı Hak, ona gönderdiği vahiyle bu yükü onun sırtından kaldırmış, ona ne yapacağını öğretmiştir. Ayrıca Peygamberimiz İslâm’ı tebliğ ederken düşmanların çok şiddetli tepkileriyle karşılaşıyordu. Bâtıla karşı verdiği bu çetin mücadelede birçok ilâhî yardım ve inayete mazhar kılınarak, belini çatırdatan o ağır yük hafifletilmiştir.

    4. Şan ve şerefini yüceltmiştir.

    Allah Resûlü (s.a.s.), peygamberlikten önce toplum içinde yaşayan diğer fertlerden bir fertti. Tanınmış, meşhur biri değildi. Allah Teâlâ ona nübüvvet ve risâlet vererek şânını yüceltti. Kısa zamanda ünü arttı. müslümanların sayısı arttıkça onun ünü de arttı. Henüz hayattayken tüm Arabistan halkının gönlünde onun muhabbeti çarpmaya başladı. Vefâtından sonra da şanı şöhreti tüm dünyaya yayıldı. Gün geçtikçe ona inananlar artmakta ve onun emsalsiz şahsiyeti daha iyi anlaşılmaktadır. Dünyada iki milyara yakın müslüman her namazda ona salavat okumakta, namaz dışında da ona milyonlarca salât ve selâm göndermektedir. Günde beş vakit dünyanın her bir yerinde aralıksız okunan ezanlarda Allah Teâlâ’nın ismiyle beraber onun ismi de ufuklarda çınlamaktadır. Kelime-i şehâdette Rabbimizin zikriyle onun zikri de büyük bir iman, saygı ve edeple tekrarlanıp durmaktadır. Kur’an ona itaati Allah’a itaat saymıştır. (bk. Nisâ 4/80) Onun âlemlere rahmet olarak gönderildiğini ilan etmiştir. (bk. Enbiyâ’ 21/) Gökyüzün­de melekler, yeryüzünde müminler tarafından hürmetle anılmaktadır. (bk. Ahzâb 33/56) İşte ona nasip edilen bu cihanşumûl şeref, tâzim ve muhabbet, Allah’ın ona büyük bir lütfu ve rahmeti, “onun zikrini yüceltmesi”nin pek hayırlı bir neticesidir.

    Öyleyse şunu hatırdan çıkarmamak gerekir ki:   

    5. Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır

    Her zorlukla beraber elbette bir kolaylık bulunduğu iki kez tekitle vurgulanır. Bu ilâhî müjde, zorluklara göğüs germe, sabretme ve tahammül gösterme açısından mü’min gönülleri teselli, gayret, aşk ve muhabbetle doldurur. Nitekim bu âyetlerin indiği zamanda Allah Resûlü (s.a.s.) ve beraberindeki bir avuç sahabî, müşriklerin bin bir türlü eziyet, işkence ve baskıları altında ıstırap çekiyorlardı. Bu hal hem Efendimiz (s.a.s.)’i hem de müminleri üzüyordu. Yüce Allah bu müjde ile onlara, şimdi pek çok sıkıntılarla ve zorluklarla karşılaşsalar da sonunda İslâm davasının başarıya ulaşacağını, bu zorlukların ardından kolaylıkların geleceğini müjdelemektedir.

    Bu sûre nâzil olunca Resûlullah (s.a.s.), her zorluğun yanında mutlaka bir kolaylığın da bulunacağının iki kez zikredilmesinden hareketle, mü’minlere: “Müjdeler olsun! Size kolaylık geldi; artık bir zorluk iki kolaylığa asla galip gelemez!” buyurmuş­tur. (Muvatta, Cihad 6)

    Efendimiz (s.a.s.)’in bu müjdesini şâir şu beyitleriyle ne güzel terennüm eder:

    “Zorlukların ve sıkıntıların içinde boğulduğun zaman İnşirâh sûresi üzerinde derin derin tefekkür et. Çünkü orada «bir zorlukla beraber iki kolaylığın olduğu” müjdelenmektedir. Bunu düşünüp anladığın zaman ferahlarsın.”

    Bu mânevî ve ruhî gerçekleri dikkate alıp:      

    6. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır.

    Her zorlukla beraber elbette bir kolaylık bulunduğu iki kez tekitle vurgulanır. Bu ilâhî müjde, zorluklara göğüs germe, sabretme ve tahammül gösterme açısından mü’min gönülleri teselli, gayret, aşk ve muhabbetle doldurur. Nitekim bu âyetlerin indiği zamanda Allah Resûlü (s.a.s.) ve beraberindeki bir avuç sahabî, müşriklerin bin bir türlü eziyet, işkence ve baskıları altında ıstırap çekiyorlardı. Bu hal hem Efendimiz (s.a.s.)’i hem de müminleri üzüyordu. Yüce Allah bu müjde ile onlara, şimdi pek çok sıkıntılarla ve zorluklarla karşılaşsalar da sonunda İslâm davasının başarıya ulaşacağını, bu zorlukların ardından kolaylıkların geleceğini müjdelemektedir.

    Bu sûre nâzil olunca Resûlullah (s.a.s.), her zorluğun yanında mutlaka bir kolaylığın da bulunacağının iki kez zikredilmesinden hareketle, mü’minlere: “Müjdeler olsun! Size kolaylık geldi; artık bir zorluk iki kolaylığa asla galip gelemez!” buyurmuş­tur. (Muvatta, Cihad 6)

    Efendimiz (s.a.s.)’in bu müjdesini şâir şu beyitleriyle ne güzel terennüm eder:

    “Zorlukların ve sıkıntıların içinde boğulduğun zaman İnşirâh sûresi üzerinde derin derin tefekkür et. Çünkü orada «bir zorlukla beraber iki kolaylığın olduğu” müjdelenmektedir. Bunu düşünüp anladığın zaman ferahlarsın.”

    Bu mânevî ve ruhî gerçekleri dikkate alıp:

    7. Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul.

    İnsan ömrü o kadar kısa ve âhiret hayatı için o kadar mühimdir ki, onun bir saniyesini bile boşa geçirmek akıl kârı değildir. Zira bir insanın hiçbir şey yapmadan boşu boşuna oturması yahut gerek dünyevî olsun gerek uhrevî olsun hayrına olmayan lüzumsuz bir işle meşgul olması, onun düşüncesinin bozukluğuna, aklının kıtlığına ve derin bir gaflet içinde bulunduğuna işarettir. Nitekim âyet-i kerîmede, “Kurtuluşa erecek o mü’minler, her türlü boş söz ve faydasız işlerden yüz çevirirler” (Mü’minûn 23/3) buyrulur. Bu sebeple hayatın her ânını, her dakika ve saatini Allah Teâlâ’nın râzı olacağı ibâdet, taat, hizmet, cihad ve tebliğle doldurmak gerekir. Mesela farz bittiyse nâfileye, namaz bittiyse duaya, dua bittiyse Kur’an kıraatine, o bittiyse zikre ve tefekküre geçmek; o bittiyse fayda verecek bir başka mühim işe, o bitince de bir başka mühim işe sarılmak lazımdır. Böylece ibâdetin ve hayırlı işlerin zorluklarına katlanınca, bunlara müjdelenen kolaylık da artarak devam edecektir. Ancak gelen kolaylık tembelliğe sebep olmamalı, daha çok çalışmaya teşvik etmelidir. Nitekim bir şâirimiz de başarıya erişmek için usulüne uygun tarzda devamlı ve ciddi çalışmanın gereğini ifade sadedinde şöyle der:

    “Şem’-i ikbâlini târ eylemesün derse felek

    Kişi yaktığı çerâğ üstüne pervâne gerek.” (Veysî)

    “Bir insan, saadet ve ikbâlini muhafaza etmek istiyorsa, dâimâ işinin, eserinin başında bizzat bulunmalı, bir pervâne gibi onun etrafından ayrılmamalıdır.”

    8. Yalnız Rabbine yönel.

    Dolayısıyla bu âyetlerle her anı, ebedi hayatta pişmanlık sebebi olmayacak, bilakis rızâ ve hoşnutluk vesilesi olacak hayırlı niyet, söz, fiil ve amellerle değerlendirmek öğütlenir. Bu işleri yaparken de kulun Allah’tan gâfil olmaması, gönlünü hep O’na yöneltmesi, O’nun rızâsını ve muhabbetini araması ve ne istiyorsa O’ndan istemesi talep edilir. Çünkü kula yardım edecek olan, başkası değil, sadece Allah’tır.

    Duhâ ve İnşirâh sûreleri, özellikle Resûlullah (s.a.s.)’in Hak katındaki şerefini bildirip tebliğ ettiği İslâm’ın tüm dünyaya yayılacağını, dolayısıyla nimetten o nimeti bahşedene geçerek yalnız Allah’a yönelmek gerektiğini hatırlattı.

    İNŞİRAH SURESİ HAKKINDA BİLGİLER

    İnşirah suresi, Mekke döneminde nazil olmuştur. İnşirah suresi 8 ayettir. İnşirah; açılmak, genişlemek demektir.

    İnşirah Suresinin Nüzulü

    İnşirah suresi, Mushaftaki sıralamada doksan dördüncü, iniş sırasına göre on ikinci sûredir. Duhâ suresinden sonra, Asr suresinden önce Mekke’de inmiştir.

    İnşirah Ne Demek?

    İnşirah “açılıp genişlemek, huzura kavuşmak” anlamlarına gelmektedir. İlk âyetinde aynı kökten olan fiil kullanıldığı ve Hz. Peygamber’in (s.a.s.) gönül ferahlığına ve huzura kavuşturulduğu bildirildiği için sûre “İnşirah” adını almıştır. Ayrıca “Şerh, Elem neşrah” adlarıyla da anılmaktadır.

    İnşirah Suresinin Konusu

    Sûrede Yüce Allah’ın Hz. Peygamber’e (s.a.s.) mânevî lutufları özetlenmekte, her güçlükle birlikte mutlaka bir kolaylığın olduğu bildirilerek Mekke’de putperestlerin baskısı yüzünden sıkıntı çeken Resûlullah ile Müslümanlara teselli ve ümit verilmekte; onlardan Allah’a ibadet ve itaatlerini sürdürmeleri istenmektedir.

    Kaynak: seafoodplus.info

    NAMAZDA OKUNAN SURELER

    İslam ve İhsan

    İnşirah Suresini Okumanın Fazileti

    İnşirah Suresi Arapça Türkçe Okunuşu Anlamı ve İnşirah Suresi Faydaları Fazileti

    PAYLAŞ:                

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir