pert araç işlemleri / Araç Perte Çıkınca Ne Yapılmalıdır? - Sigorta Rehberi

Pert Araç Işlemleri

pert araç işlemleri

Araç Perte Çıkınca Ne Yapılmalıdır?

 

Yapacağınız herhangi bir kaza sonrası aracınızın hasar durumu ve bu hasarın sigorta veya kasko tarafından karşılanması çok önemlidir. Bu bilgileri doğru takip ediyor olmanız halinde, maddi kaybınızı minimuma indirebilecek böylece kazadan kaynaklı sorunlarınızı bir nebze olsun azaltabileceksiniz. Eğer herhangi bir kaza yaptıysanız, aracınızın alacağı en büyük hasar kaydı aracınızın perte çıkması yani artık pert araç olarak adlandırılmasıdır.

 

Araç Nasıl Perte Çıkar?

Pert araç, yaptığınız herhangi bir kaza sonrası aracınızın tamir maliyetinin aracın piyasa fiyatının % oranlarına denk geldiği durumda yaşanan durumdur. Daha net bir anlatımla aracınızı yaptırmak ile yenisini almak hemen hemen aynı fiyata geliyorsa bu durumda aracınız perte çıkar. Tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlar pert araç olarak tanımlanır. Tam hasarlı araçlar hurda belgeli ve artık kullanılması mümkün olmayan araçlardır. Ağır hasar kayıtlı araçlar ise, hasar oranının % civarında olduğu fakat tamir edilmesi mümkün araçlardır.

 

Aracın Perte Çıkıp Çıkmadığını Nasıl Belirlenir?

Kaza sonrasında aracınızın pert olarak kabul edilmesi için kaza sonrasında %70 oranında bir hasar kaydı belirlenmesi gerekir. Bu belirlemeyi alanında yetkili eksperler yapar. Hazırlanan ekspertiz raporunda araç pert değeri, genel hasarları ve bu hasarların tutarları ayrıntılı olarak belirtilir ve bu rapordan hareketle araç pert olarak nitelendirilir. Elbette aracın ağır hasar kayıtlı veya pert olarak kaydedilmesi, aracın piyasa fiyatında en az %50 oranlarında bir düşüşü de beraberinde getirir.

 

Perte Çıkan Araç İçin Hangi İşlemler Yapılmalıdır?

Eğer ilgili eksper raporunda aracınız perte çıkmış olarak nitelendirilirse, sigortalıya poliçede belirlenen limit kadar ödeme yapılır. Aynı şekilde kazalı araçlar için kasko anlaşmasına göre, yine limitler çerçevesinde ödeme yapılır. Kaza sonrası aracınız perte çıktıysa, sonrasında kaza yaptığınız kişi ile veya kaza yaptığınız alanda tutanak tutarak durumu yazılı kayıt altına almalısınız. Bu tutanaktan hareketle kaza sürecinizin durumunu başlatabileceksiniz.

 

Pert Araç Bildirimi İçin Teslim Edilmesi Gereken Belgeler

Aracınızın perte çıkması halinde sigorta şirketinize istenen evrakları kazadan sonra en geç 5 iş günü içerisinde teslim etmeniz ve araç pert işlemlerini başlatmanız gerekir. Teslim edilecek evraklar eksper raporu, poliçe, ehliyet ve ruhsat fotokopisi, aracın kaza fotoğrafları, trafik kaza raporu ve sürücüye ait alkol kullanım raporudur. Bu evraklarla birlikte sigorta şirketinize başvurarak pert araç sonrası ödeme işlemlerini başlatabilirsiniz.

 

Kaskosuz Araç Pert Olursa Ne Olur?

Eğer aracınızda kasko yoksa fakat aracınız perte çıktıysa ödeme almanın yöntemi yine de bulunuyor. Öncelikle karşı tarafın trafik sigortası kapsamında belirli limitler dahilinde ödeme alabilirsiniz. Eğer karşı tarafın kaskosu varsa kalan miktarı da kaskodan temin edebilirsiniz. Bu ödemelerin ikisini de almanız durumunda elinize geçen para yine de değerinden eksik kalıyorsa, bu konu ile ilgili taraflara dava yolu her zaman açıktır. Kaza durumlarında araçların pert kaskoları hayati önem taşıyabiliyor. Bu kazaların en büyüklerinden biri pert araç kazaları için ise süreç oldukça elzemdir.

 

Trafik sigorta perte çıkan kendi aracımı karşılar mı?

Zorunlu trafik sigortası perte çıkan kendi aracınızın masraflarını karşılamaz. Ancak karşı tarafın masraflarını karşılar. Bu karşılama elbette sigortanızın limitleri ile orantılı olarak değişiklik gösterebilir.

 

Hava yastığı patlarsa araç perte mi çıkar?

Hava yastığınızın patlaması aracınızın perte çıkması için başlı başına yeterli bir sebep değildir. Aracınızın hasar oranı, hava yastığınız patlamış olsa dahi %70 oranlarında gerçekleşmediyse aracınız pert olarak adlandırılamaz. Bu durumda aracınız pert değil, hasarlı olarak kayıtlara geçecektir.

 

Pert araç sahibinde kalabilir mi?

Aracın pert olması durumuna rağmen, araç sahibi aracın kendisinde kalmasını istiyorsa bunu belirterek aracı kendisi alabilir. Bu durumda araç için ödeme yapılacak sigorta miktarında da değişiklik gerçekleşir. Kaza sonrası hasar ihbarı ve evrakların tesliminin akabinde 10 iş günü içerisinde tazminat miktarı belirlenerek sigorta şirketi tarafından ödeme yapılır. Bu ödeme hasarın ihbar edildiği tarihten başlamak üzere 45 gün içerisinde araç sahibine yapılmalıdır.

Title: Pert Araç İşlemleri Nelerdir? Araç Perte Çıktığında Yapılacaklar – Generali Sigorta

Description: Perte çıkan araç için yapılacak işlemler, kaskosuz aracın perte çıkması gibi pert araç işlemleri hakkında detaylı bilgiler edinmek için tıklayın.

 

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası fiyatları, kasko teklifi almak için kasko sigortası fiyatları sayfamızı ziyaret edin.

Tam Hasarlı Araç Nedir?

Tam hasarlı araç, trafik kazası sonucu kullanılamaz vaziyette olan, hurda belgeli ve tamir edilmesi mümkün olmayan araçlardır. Tam hasarlı araçlar trafikten men edilir.

Ağır Hasarlı Araç Nedir?

Ağır hasarlı araç, kaza sonrası araç hasar oranı % civarında olan ancak tamir edilmesi mümkün ve çekme belgeleli araçlardır.

Pert Araç Nasıl Anlaşılır?

Aracın Perte Çıktığı Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın pert olarak değerlendirilmesi için oldukça ağır bir hasar almış olması gerekir. Hasarın büyüklüğünün ne kadar olması gerektiği konusunda net bir oran yok. Ancak genel kabul olarak aracın yapım masrafı toplamının, piyasa fiyatının %70'ine ulaşması durumda araç "pert" olarak nitelendirilir. Bu oranın genel olarak kabul edilmesi ise aracın hurda fiyatının yaklaşık olarak aracın piyasa fiyatının %30'una denk gelmesidir.

Araç perte çıktığında devreye giren pert kaskosu için araç pert kasko sigortası sayfamızı ziyaret edin. Öte yandan aracın kaza geçmişi ve kaza tutarını ise sadece plaka ile SMS üzerinden öğrenebilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi için plakadan hasar kaydı sorgulama yazımızı inceleyin.

Aracın Perte Çıkıp Çıkmadığını Kim Belirler?

Aracınızın sigorta şirketleri tarafından pert olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği uzmanlar tarafından verilecek olan ekspertiz raporuna göre belirlenir. Eğer ekspertiz raporunuz, aracınızın kaza sonucunda %70 oranında hasar aldığını söylüyorsa aracınız tam hasarlı kabul edilir. Tam hasarlı olarak kabul edilen araçlar ise genel olarak sigorta sahibinin teyidi ile pert olarak ayrılır. Öte yandan, araç piyasa değerine göre tam hasarlılık oranı %50 oranına kadar da düşebilir.

*Aracın güncel kasko değerini öğrenmek için Kasko Değer Listesi aracımızı kullanın.

Tam Hasarlı Araçlar için Tazminat Ödemesi

Eğer aracınız eksper raporu tarafından perte çıkmış olarak nitelendirilirse sigorta şirketinin, sigortalıya poliçede belirtilen teminat bedeli kadar ödeme yapması gerekir. Bu tutar sigorta poliçesinde belirlenen tutardan daha yüksek olmayacak şekilde aracınızın piyasa değerine eşittir. Ayrıca eğer sigorta şirketi aracın değerince ödeme yaparsa, araç sigorta şirketinin olur.

Sigorta Pert Araca Kaç Günde Ödeme Yapar?

Sigortacı, hasar ihbarı üzerine talep ettiği belgelerin kendisine eksiksiz olarak verilmesi ve zararın eksper vasıtasıyla tespiti kararlaştırılması ile eksperin, raporu teslim etmesinden itibaren en geç 10 iş günü içinde tazminat miktarı tespit edilip, sigortalıya ödenmesi gerekir. Ayrıca tazminatların ödenmesi, hasarın ihbar edildiği tarihten itibaren her durumda 45 gün içinde sigortalıya ödenmek zorundadır.

İncelemeler sigortalının hasar ihbarı yaptığı tarihten sonra üç ay içinde tamamlanamamışsa; sigortacının, tarafların mutabakatı veya anlaşmazlık halinde mahkemece yaptırılacak ön ekspertiz sonucuna göre tespit edilecek hasar miktarının en az yüzde ellisini avans olarak sigortalıya ödemesi zorunludur.

Tam veya kısmi hasarlı araçlarınız için tazminat ödemenizin değerini nasıl hesaplamanız gerektiğini bilmiyorsanız, Kasko Sigortası Tazminatı Nasıl Hesaplanır  yazımızı okuyarak, detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Pert

Halk arasında motorlu araçlarla ilgili kullanılan kavramlardan bir tanesi de 'pert, perte çıkma' ifadeleridir. Fransızca kökenli bir kelime olan 'pert', Türk Dil Kurumu'na göre değersizleşme, zarar görme şeklinde tanımlanır. Günümüzde bir aracın, trafik kazası ya da herhangi bir olay sonrasında kullanılamaz hale gelmesini tanımlamak için kullanılır.

Pert Ne Demektir? Pert Kaydı Nedir?

Sigortacılıkta kullanılan terimler arasında pert ifadesi bulunmazken bu durumlar 'ağır hasarlı' ve 'tam hasarlı' kelimeleri ile ifade edilir. Türkiye’de yürürlükte olan mevzuatlara göre, ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini sağlayan 'çekme belgesi' düzenlenir. Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir. Tam hasarlı olan araçlar için ise 'hurda belgesi' düzenlenir ve bu araçlar bir daha asla trafiğe çıkamaz, doğrudan hurdaya gönderilir. Halk arasında bu iki durum için de 'Perte çıktı.' ifadesinin kullanımı yaygındır. Ancak perte çıkma hususu, sigortacılık sektöründe ve özellikle de KASKO poliçelerinde farklı ve detaylı şekillerde tanımlanır.

Ağır Hasarlı Araçlar İçin KASKO Süreçleri Nasıl İşler?

KASKO ürünlerinde ağır hasarlı tanımı, trafik kazası ya da poliçede belirtilen diğer riskler doğrultusunda, bir araçta meydana gelen hasarın onarımının, aracın o günkü değerini aşması ya da aracın onarımının mümkün olmadığı durumlar olarak ifade edilir. Bu durumlarda KASKO poliçesini düzenleyen sigorta şirketi, sigortalı tarafından araca ilişkin trafikten çekilme belgesinin kendisine ibraz edildiği andan itibaren, yasal süreler içerisinde aracın o günkü değerini poliçe sahibine öder. Riskin gerçekleşmesinin ardından, araçtaki hasar seviyesi ve aracın yeniden onarılmaz olduğu sigorta şirketinin eksperlerince hazırlanan raporla belgelenir. Türkiye'de Sigortacılık Kanunu’nda, araçların ağır hasarıyla ilgili belirli bir oran sınırı ya da şartı bulunmaz. Ancak sigorta şirketlerince geliştirilen KASKO ürünlerinde, çeşitli risklerin gerçekleşmesi ile araçta oluşan hasar oranına göre çeşitli teminatlar belirlenebilir.

Bir Aracın Hasar Durumu Nasıl Sorgulanır?

Bir aracın geçmişinde pert kaydı olarak bilinen 'trafikte çekme belgesi' ya da 'hurda belgesi' olup olmadığının sorgulaması kolaylıkla yapılabilir. E-devlet portalı ya da TRAMER (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) üzerinden internet aracılığıyla yapılabilen sorgulamalarla aracın pert kaydının olup olmadığı öğrenilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli detay, araçların plakası değiştirilebildiği için sorgulamaların mümkünse şasi numarası üzerinden yapılmasıdır. Bir kaza sonucu aldığı ağır hasar nedeniyle trafikten ‘çekme belgesi’ düzenlenen araçlar, gerekli onarım yapıldıktan sonra Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ndeki bu kayıtlarını sildirebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası