kundak zararlı mı / KUNDAK – Uz. Dr. Dündar Yaykıran

Kundak Zararlı Mı

kundak zararlı mı

Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Eski bir gelenek olan bebeklerde kundak yapımı, son dönemlerde sıkça konuşulan konular arasında yer alıyor. Kundak kelime anlamıyla, bebeğin doğumundan sonraki ilk aylarda üşümemesi, gövdesinin ve kemiklerinin düz olarak gelişmesi ve sürekli olarak debelenmemesini sağlamak amacıyla sarıp sarmalamaya yarayan geniş bez olarak tanımlanır. Bir dönem tüm bebekler yenidoğan kundağı altında kundaklanırken,  bebekleri kundaklamanın sakıncaları arasında gösterilen kalça çıkığı eğilimi nedeniyle uzmanlar kundağı tavsiye etmemeye başlamıştı. Günümüzde ise özellikle batı ülkelerinde uygun bir şekilde yapılan kundağın, bebeğin uyku alışkanlığı kazanmasında faydalı olduğu dile getiriliyor. Fakat kundakla ilgili farklı çevrelerden gelen görüşler hâlen annelerin aklını karıştırıyor. Peki, yenidoğan bebekler kundaklanmalı mı? Kundak nasıl yapılmalı mı? Bebeği kundaklamanın faydaları ve zararları nelerdir? İşte detaylar

Doğumdan Sonra Kundak Yapılabilir

Uzmanlar bebeği sımsıkı sarmadan yapılan kundakların, bebeğin ilk dönemlerde yaşadığı boşluk hissini azaltacağını ve uyku düzenini sağlayacağını belirtiyor. Doğumdan sonra kullanılması tavsiye edilen kundağın doğru bir şekilde sarılması, bebeğin sağlığı açısından önem taşıyor.

Sıkı Kundak Yapmayın

Sıkı kundak bebekte kalça çıkığı görülme riskini artırıyor. Ayrıca yapılan çalışmalarda sıkı kundaklama yapıldığında bebeğin vücut ısının artabileceği, sımsıkı yapılan kundağın bebeğin solunumunu kısıtlayarak alt ve üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabileceği kanıtlanmıştır. Kundağın gevşekliğini ayarlayarak ve bebeğinizin vücudunun ısısını kontrol ederek tüm olumsuz olasılıkların önüne geçebilirsiniz. Kundak yapacağınız bezin ya da bebek battaniyesinin, mümkün olduğunca bebeği terletmeyen doğal malzemelerden yapılmış olmasına özen göstermelisiniz.   

Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Yarım Kundak Yapılabilir

Bebeklerin tüm gövdelerini saran kundaklar uzmanlar tarafından önerilmezken, günümüzde yarım kundak olarak tabir edilen bebeklerin kalça ve bacaklarını çok sıkmayıp doğal pozisyonda kalmasına olanak sağlayan kundaklama biçimi tavsiye ediliyor. Bebeğin gövdesinin üst kısmını daha sıkı saran bu kundaklama biçimi, bebeklerin daha çabuk uykuya dalmasını sağlıyor.

Moro Refleksi Sıçramasını Azaltıyor

Sıçrama refleksi olarak bilinen Moro Refleksi, hamileliğin haftasında oluşan ve doğumdan sonraki ilk 6 aya kadar görülmesi normal olan bir reflekstir. Yenidoğan bebeklerde en sık görülen ve en önemli tepkilerden birisidir. Bu refleks bebekte yüksek bir ses işitince, pozisyonu ani bir hareketle değiştirilince veya sert bir harekete maruz kalınca ortaya çıkar. Yenidoğan bebeklerin kundaklanması ve kolların sarılması moro refleksindeki sıçrama tarzındaki hareketleri azalttığı için bebeğin sık uyanmasını da engelliyor ve bebeğin uyku kalitesini artırıyor. Kundaklama, rahat uyuyan bebekler için çok gerekli olmasa da özellikle huzursuz, gazlı ve uyku problemleri olan bebeklerde çok fazla işe yaramaktadır.

Bebekte Anne Karnı Hissi Yaratır

Uzmanlar, bebeğin doğumundan itibaren ilk aylarda kundak yapılabileceğini ifade ediyorlar. Bu şekilde doğumundan sonra annenin bedeninden ayrılan bebeğin düştüğü boşluk hissi azalmış olur. Kundak yaptığınız bebeğiniz anne karnındaki, daha kapalı ve sarmalayan ortama kendini daha yakın hisseder. Böylece daha huzurlu bir şekilde uyur, ancak kundak yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, bebeğinizin kalçasını sıkıştırmamanız  gerektiğidir.   

Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Kundakladığınız Bebeğinizi Mutlaka Sırt Üstü Uyutun

Bebeğin kollarını saran bölümü gevşek bırakmanız, hem kundaklama amacına uygun olmaz hem de gevşeyen kundak bezi bebeğinizin yüzünü kapatabilir ve bu durum bebeğin rahat nefes almasını engelleyerek ani bebek ölümü riskini arttırabilir. Kundak yaptığınız bebeğinizi mutlaka sırtüstü uyutmalısınız. Ani bebek ölümü sendromu riski, kundak yapıldığında yüzüstü yatırılan bebeklerde oldukça artmaktadır.

Kundak Ne Zaman Bırakılmalı?

Bebeklerde kundağı bırakmanın en uygun zamanı, bebeğiniz dönmeye başlamadan, yani bebek aylık olduğu zamandır. Bebeğinizin buna hazır olup olmadığını anlayabilmeniz için önce bir kolunu açıkta bırakmalısınız. Eğer bebeğiniz bu şekilde sık uyanmıyor ve rahat bir şekilde uyumaya devam ediyorsa, kundağı tümden kaldırmanız, kundaksız yaşama sıkıntısız bir geçişi sağlayacaktır.

Sadece Uyku Zamanlarında Kundak Yapın

Bütün bebekler doğdukları andan itibaren; gerinme, beslenme, banyo ve masaj için bir zamana ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden kundak bir nevi bebeğin hareketlerini engelleyeceğinden dolayı kundaklama işini sadece uyku zamanları ile kısıtlamak bebek için faydalı olacaktır. 

Bebek Nasıl Kundaklanmalı?

Yarım Kundak;

- Bebeğinizi kundak yapmak için hazır kundakların kullanabileceğiniz gibi, pamuklu bir battaniye de kundaklama işi için uygundur.

- Bebeği kundaklamak için  önce battaniyenin ya da kundak bezinin üst ucunu üçgen şeklinde içe doğru katlayın..

- Bebeğinizin boynu, kundak bezinin ucuna gelecek ve başı açıkta kalacak şekilde bebeğinizi kundağın üzerine yerleştirin.

- Bir kolu gövdesine yapışık şekilde bezle sarılı tutarak kundak bezinin bir ucunu gövdesine sarıp sırt altına sıkıştırın.

- Kundak bezinin alttaki ucunu da bebeğinizin bacak arasından geçirip bu kıvrımın altına sıkıştırın.

- Son olarak bebeğin diğer kolunu açıkta kalan uç kısımla sarıp, gövdesine çaprazlayarak yine sırt altına sıkıştırın.

Bakmanızda Fayda Var : Bebek Nasıl Kundağa Sarılır


Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Modern Bebek Kundakları

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve annelerin ihtiyaçlarında meydana gelen çeşitlenmeler sonrasında kundak formlarında da değişmeler meydana gelmiştir. Böylece bebek ürünlerine yönelik çalışan mağazalar Modern Bebek Kundakları adı atında bebeğin ve annenin hayatını kolaylaştıracak modeller üretmeye başladılar. (Aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.)

 Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Bebek Kundakları Modelleri

Moda, hemen her alanda olduğu gibi bebek kundakları için de geniş bir yer tutmaya başladı. İhtiyaca göre tasarlanan farklı görünümdeki kundakların modelleri de yeni annelerin ve anne adaylarının ilgisini cezbetmeyi başarıyor. Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

KUNDAK

Ülkemizde, eskiden tüm bebekler doğumdan sonra aylarca geleneksel yöntemlerle kundaklanırdı. Bu geleneksel kundaklama yönteminin, kalça çıkığı riskini arttırdığının tespit edilmesi üzerine kundaklama yasaklandı. Günümüzde, uygun zamanda ve doğru şekilde kundaklamanın gaz, kolik sancıları ve bebek uyku alışkanlıkları için faydalı olduğu görüldü ve bebeklerin kundaklanması öneriliyor, hatta özel kundak bezleri ve örtüleri pazarlanıyor.

Annelerin Kundakla İlgili En Sık Soruları;

  • Kundak yapalım mı? Yapmayalım mı?
  • Kundaklamanın yararları ve zararları nelerdir?
  • Kundak yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
  • Kundaklama ne zaman yapılmalı? Ne zaman bırakılmalı?
  • Doğru kundaklama nasıl yapılır?

Kundak Yapalım mı? Yapmayalım mı?

Ülkemizde eskiden uygulanan, bacakların düz, sıkı sıkı sarıldığı geleneksel kundaklama yöntemi kalça çıkığı riskini arttırdığı için kesinlikle yapılmamalı. Ancak yarım kundak denen, kalça ve bacakları çok sıkmayıp, doğal pozisyonunda kalmasına izin veren, gövdenin üst kısmını daha sıkı saran kundakların bebek gelişminde yararlı olduğu görüldü ve gelişmiş pek çok ülkede doktor dernekleri tarafından öneriyor.

Her bebeğin kundaklanması da zorunlu değildir. Bazı bebekler kundaklanmakdan hoşlanmaz ve huzuruz olurlar. Bebeğinizi iyi gözlemleyin ve bebeğinizin tercihlerine saygılı olun.

Kundaklamanın Yararları ve Zararları Nelerdir?

Kundaklamanın yararları;

  1. Anne karnı hissi uyandırır. Bebeğinizi doğumdan itibaren yarım kundak yöntemi ile kundaklayabilirsiniz, üst gövdenin sıkı sarılması bebekte anne karnı hissi uyandırır, bebek kendini güvende ve huzurlu hisseder.
  2. Kaliteli ve daha uzun uyumayı sağlar. Yapılan çalışmalarda, kundaklanan bebeklerin daha çabuk uykuya geçtikleri, daha uzun ve rahat uyudukları görülmüştür. Kundakla kolların sarılması bebeklerde sık görülen moro refleksi denen sıçrama tarzındaki hareketleri azalttığı için sık uyanmayı da engellemekte ve uyku kalitesini artırmaktadır. Kundaklama rahat uyuyan bebekler için çok gerekli olmasa da özellikle gazlı, huzursuz, gelecekte uyku problemlerine aday bebeklerde çok işe yaramaktadır.
  3. Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini azaltır. Kesin olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte bebeklerde kundaklama işlemi sırt üstünden yüz üstüne dönmeyi zorlaşırdığı için Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini azalttığını gösteren yayınlar mevcut.
  4. Bebeklerin huzurlu ve sakin olmasını sağfunduszeue.infoer kundaklama sırasında her ne kadar itiraz etseler, karşı koysalar da kundaklandıktan hemen sonra sakinleşirler.
  5. Kundaklama sayesinde bebek daha uzun süre uyuyunca anne de dinlenebilir. Bu durum yorgunluk ve stresi azaltıp, süt üretiminin artırmasına yardımcı olabilir. Yani kundaklamanın anne sütüyle beslenmeyi kolaylaştırdığı söylenebilir.

Kundaklamanın zararları;

Uygun zamanda ve doğru şekilde uygulanan yarım kundaklamanın bir zararı yoktur.

  1. Bacakların sıkı ve dümdüz bir şekilde sarıldığı geneneksel kundaklama yöntemi kalça eklemi çıkığı riskini artırır.
  2. Bebeğin sıcaktan bunalma riski artabilir. Kundaklama uygun şekilde ve uygun malzeme ile yapılmalı.
  3. Kendi başına karın üstü dönebilen bebeklerde, Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riski artabilir. Bu yüzden, bebeklerin kendi başına dönmeye başladıkları aydan sonra kundaklama yapılmamalı.

Kundak Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Neler?

  1. Kesinlikle kalça ve bacakları gevşek bırakan, sadece kolları saran yarım kundaklama yapın.
  2. Kundak yaptığınız bebeğinizi mutlaka sırtüstü uyutun. Ani bebek ölümü sendromu riski, kundak yapıldığında yüzüstü yatırılan bebeklerde artmaktadır.
  3. Bebeğin kollarını saran bölümü gevşek bırakmayın, hem kundaklama amacına uygun olmaz hem de gevşeyen kundak bezi bebeğinizin yüzünü kapatabilir ve bu durum bebeğin rahat nefes almasını engelleyebilir.
  4. Aşırı sıkı kundaklama yapmayın, bebeğin vücut ısının arttırabilir.
  5. Kundak yapacağınız bezin ya da bebek battaniyenin, mümkün olduğunca bebeği terletmeyen doğal malzemelerden yapılmış olmasına özen gösterin. Kundaklama için kalın, tüğlü battaniyeleri kullanmayın. Yarım kundaklama için üretilmiş hazır ürünler kullanılabilir.

Kundaklamaya Ne Zaman Başlanmalı? Ne Zaman Bırakılmalı?

Bebeğinizi doğumdan itibaren yarım kundak yöntemi ile kundaklamaya başlayabilirsiniz.

Sadece uyku zamanlarında kundak yapın. Kundak bebeğin hareketlerini kısıtladığından dolayı, kundaklama işini sadece uyku zamanları yapmak bebek için daha faydalı olur.

Bebeklerde kundağı bırakmanın en uygun zamanı, bebeğiniz dönmeye başladığı, yani bebek aylık olduğu zamandır. Bebeğinizin buna hazır olup olmadığını anlayabilmeniz için önce bir kolunu açıkta bırakın. Eğer bebeğiniz bu şekilde sık uyanmıyor ve rahat bir şekilde uyumaya devam ediyorsa, kundağı tümden kaldırmanız, kundaksız yaşama sıkıntısız bir geçişi sağlar.

Doğru Kundaklama Nasıl Yapılır?

Bebeğinizi kundak yapmak için hazır kundakların kullanabileceğiniz gibi, pamuklu bir battaniye de kundaklama işi için uygundur.

Bebekleri kundaklamanın birçok yöntem var. Bunlardan en sık kullanan 2 yöntem:

1. Yöntem

  1. Bebeği kundaklamak için önce battaniyenin ya da kundak bezinin üst ucunu üçgen şeklinde içe doğru katlayın.
  2. Bebeğinizin boynu, kundak bezinin ucuna gelecek ve başı açıkta kalacak şekilde bebeğinizi kundağın üzerine yerleştirin.
  3. Bir kolu gövdesine yapışık şekilde bezle sarılı tutarak kundak bezinin bir ucunu gövdesine sarıp sırt altına sıkıştırın.
  4. Kundak bezinin alttaki ucunu da bebeğinizin bacak arasından geçirip bu kıvrımın altına sıkıştırın.
  5. Son olarak bebeğin diğer kolunu açıkta kalan uç kısımla sarıp, gövdesine çaprazlayarak yine sırt altına sıkıştırın.

2. Yöntem

  1. Üst tarafını yaklaşık 20 cm olarak kıvırın; bebeği üzerine omuzları üst kısma gelecek şekilde yatırın.
  2. Bebeğin ellerinden birini katladığınız yerin altına koyun.
  3. Bezin ucunu bebeğin vücudunu sararak ayakları altına sıkıştırın.
  4. Diğer elini de katladığınız yerin altın koyun.
  5. Öteki ucu da bebeğin vücudunu sararak sırtının arkasına sıkıştırın.
  6. Açıkta kalan fazla kısımları bebeğin ayaklarının altına yerleştirin. Bebekler sıkı olarak kundaklanmayı sevseler de, kundağın çok sıkı olmadığından emin olun.

Kundaklama şekilleri için; uluslararası doğumsal kalça displazisi enstitüsünün anneler ve bebek bakıcıları için hazırladığı videolarını aşağıdaki linkten ulaşabilir ve izleyebilirsiniz.

SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.

UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

funduszeue.info

funduszeue.info Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN

funduszeue.info Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN

funduszeue.info Dr. Dündar YAYKIRAN

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası