kefir ne zaman ve nasıl içilmeli / Kefir Ne Zaman İçilirse Zayıflatır? Kefirin Tüketim Ve Kullanım Şekli - Sağlık Haberleri - Spor

Kefir Ne Zaman Ve Nasıl Içilmeli

kefir ne zaman ve nasıl içilmeli

Kefir nasıl tüketilir? Kefir ne zaman içilir, aç karnına tüketilir mi?

Kefir, vücudun dengeli bir biçimde çalışmasına yardımcı olan probiyotik olarak adlandırılan yararlı bakteri ve mayalar içerir. Fermente edilmiş bir süt ürünü olan kefir Kafkasya bölgesinden tüm dünyaya yayılmıştır. İnek, keçi ve koyun sütünden mayalanan kefiri günde bir bardak tüketmek vücudun direncini arttırır, bağırsak sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Son yıllarda ülkemizde de tüketimi artan kefiri dengeli kullanmak çok önemlidir. Güçlü özelliği sayesinde aşırı miktarlarda kullanımından kaçılmalıdır. Kefir nasıl tüketilir? Kefir nasıl yapılır? Kefir içince ne olur? işte Kafkaslardan gelen doğal antibiyotik olarak kabul edilen kefir ile ilgili her şey…

Kefir Ne Zaman İçilir?

Kefir günün her saatinde içilebilir, bunun için herhangi bir zaman dilimi yoktur. Burada ilk defa kefir içeceklerin dikkat etmesi gereken püf noktalar vardır. Vücudun bu güçlü probiyotiğe alışması gereklidir.

  • İlk 2 gün gece yemeklerden sonra bir kaşık kefir içilir.
  • günden sonra dozunuzu her gün ikiye katlayın ve günde ml'ye ulaşın.

Kefire yeni başlayanlar için ilk günlerde kefiri gece içmek önerilir. Kefir ile ilgili yapılan çalışmalar kefirde bulunan temel bir amino asit olan Triptofanın zihninizi ve sinirlerinizi sakinleştirmede yardımcı olduğunu göstermektedir.

Kefir Aç Karnına Mı Tok Karnına Mı İçilir?

Kefir içmeyi vücuda alıştırdıktan, bu fermente içeceği vücuda tanıttıktan sonra farklı saatlerde içilebilir. Aç karnına içilen kefir, etkisini üst düzeye çıkarır. Gün içinde enerjinizin yüksek olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bağırsak sisteminin düzene girmesini de hızlandırır.

Kefir Nasıl Tüketilir?

İçilebilir bir yoğurdu andıran kefir, vitamin, mineral ve yararlı bakterilerle dolu hafif ekşi bir tada sahiptir. Kefirin, bal, zerdeçal ya da sıcak yiyeceklerle karıştırılması önerilmemektedir. Bunun dışında kefiri en doğal haliyle sade olarak tüketebilirsiniz. Smoothie’lerinizin içine katıp, badem ya da ceviz gibi kuruyemişlerle kahvaltılık hazırlayabilirsiniz. Kefir ile kremalı ekşi bir salata sosu yapabilirsiniz.

Kefir İçince Ne Olur?

Kefir doğal bir antibiyotiktir. Kefir içince;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kanserle savaşmada öncü bir rol oynar.
  • Sindirim sisteminin düzenleyip, dengeli çalışmasına yardımcı olur.
  • Mide ağrılarını hafifletir.
  • Vücuttaki enfeksiyonlarla savaşarak vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Sabah Aç Karnına Kefir İçmenin Faydaları

Sabah güne başlamadan aç karnına içilen kefirin vücuttaki etkileri inanılmazdır. Bir bardak kefir içmek güne enerjik başlamanızı sağlar, içeriğindeki temel amino asitler sayesinde stresinizi kontrol etmenize de yardımcı olur. Kefirin içeriğinde ise B1, B12 ve K2 vitamini, kalsiyum, magnezyum, biotin, folik asit, amino asitler, enzim ve probiyotik bulunmaktadır.

Sade Kefir Nasıl Tatlandırılır?

Kefiri sade haliyle tüketemeyecekler için farklı tatlandırma alternatifleri vardır. Kefiri tatlandırmak için bal yerine taze meyveler yerinde olacaktır. Bunlar arasında en favori olanlar böğürtlenle yapılandır. Bunun dışında muz, şeftali, kivi, mango ile de lezzetli bir tatlandırma yapabilirsiniz.

Diyette Kefir Nasıl Tüketilir?

Diyette kefir sürecin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. İçerisindeki yararlı maddeler ile kefir, sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur. Diyet sürecinde zayıflamak isteyenlerin en zorlandıkları ve açlık isteğinin üst düzeye çıktığı öğün ara öğün olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada kefir iki uzun öğün arasındaki ikindi ara öğününde tüketilebilir. Kefiri yanında bir porsiyon meyve veya çiğ kuruyemişlerle de zenginleştirebilirsiniz.

Kefir Nasıl Yapılır?

Evde kefir yapımı oldukça kolay bir işlemdir. Yoğurt mayalamaya benzeyen kefir yapımı için ihtiyaç duyulanlar;

  • 1 litre günlük süt
  • 1 tatlı kaşığı kefir mayası
  • Plastik süzgeç
  • Cam kavanoz

Yapımı: Kefi mayasını öncelikle 1 bardak süte karıştırıp üstünü streçle kapatıyoruz. Oda sıcaklığında 1 gün bekletip kefir mayasının aktif hale gelmesini sağlıyoruz. Maya aktif hale geldikten sonra bol suda yıkıyoruz. Artık kefirimizi yapabiliriz: 1 litre sütü kaynatıp, ılınmasını bekliyoruz. Ilındıktan sonra sütü cam bir kavanoza alıp, kefir mayasını ekliyoruz. Kavanozu biraz salladıktan sonra ekşimemesi için üzerine bir peçete kapatıp lastik takıyoruz. saat arası mayalanma süreci devam edecek olan kefiri karanlık bir ortamda bırakalım. Bu sürecin sonunda kefir taneleri üste çıkmış sulu olan kısım altta kalmış ise kefiriniz mayalanmıştır. Tahta bir kaşık yardımıyla karışımı karıştırıp homojen hale getiriyoruz. Homojenize olan karışımı plastik bir süzgeç yardımıyla süzüyoruz. Süzgecin üzerinde kalan kefir tanelerini yıkayarak üzerine süt ekleyip bir sonraki mayalama için saklayabilirsiniz.

Kabızlık İçin Kefir Nasıl Tüketilmeli?

Kefir, ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsak sistemini dengeli ve düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kabızlık bağırsak sisteminin düzenli çalışmamasından kaynaklanan bir rahatsızlık olduğu için içerisinde yararlı bakteriler barındıran kefir bu sorunu çözebilir. Kabızlık sorunu yaşayanlar sabah aç karnına ya da gece yatmadan önce bir bardak kefir içerek sindirim sistemini düzenleyebilir.

**Oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçmek amacıyla, doktorunuzdan bilgi almadan burada yazılanları uygulamayınız. Metinde yer alanlar doktor reçetesi değil; tavsiye niteliğinde bilgilerdir.

Kefir Nedir?

Bazı yiyecek ve içecekler vücutta adeta bir gençlik iksiri görevi görerek sağlığa yarıyor. Kimileri bağışıklık sistemini güçlendirirken, kimileri mide ve sindirim sistemine iyi geliyor. Kimileri de çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyucu etki gösteriyor. Bunun gibi sağlığa birbirinden farklı pek çok yarar sağlayan içeceklerden birisi de kefir… 


Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir, Kafkasya’da yaygın olarak tüketilir ve halk arasında ‘gençlik iksiri’ olarak bilinir. Süte doğrudan kefir mayasının eklenmesi sonucu bazı yararlı bakterilerin fermantasyon faaliyeti sayesinde oluşan kefir, fermente süt ürünleri içerisinde yoğurttan sonra en çok bilinen süt ürünlerinden birisi. Kefirin sıklıkla tüketildiği Kafkasya bölgesi, tüberküloz, kanser ve sindirim bozukluğu gibi hastalıklara fazla rastlanmaması ve ortalama insan ömrünün seneye ulaşmasıyla bilinir.
Kefir yapımı için

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 30 gr kefir tanesi (1 yemek kaşığı)
  • Cam kavanoz
  • Plastik süzgeç

Hazırlanışı:
1 litre sütü kaynatın. Üzerinde oluşan kaymağı alın. Metal olmayan bir kapta oda sıcaklığına getirilen süte (20 derece) kefir tanelerini ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabın üzerini temiz bir bez ile kapatın. derece kalacak şekilde karanlık bir yerde sütü bekletin. Ortalama 48 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmelisiniz.

Kefir Kaç Kalori?

Ferahlatıcı ve hafif ekşimsi tadı olan kefirin, akıcı kıvamda, homojen ve parlak bir görünümde olması gerekir. Kefir tanelerinin kalitesini, kullanılan süt, mayalama süresi ve soğuk ortamda muhafaza edilmesi faktörleri belirler. 1 su bardağı kefir yaklaşık kalori arasında enerji içerir. Ancak bu rakam yapıldığı süt ve yağ oranına bağlı olarak değişebilir.

Çocukların büyüme döneminde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve güçlü kemik oluşumuyla boy uzamasına fayda sağlayan kefirin bilinen bir zararı bulunmuyor. Ancak mikroorganizma içeriğinin yüksek olması nedeniyle 2 yaş öncesinde kullanılması önerilmiyor. Yetişkinlerde günlük 1 su bardağı, 2 yaş sonrası çocuklarda ise günlük 1 çay bardağı kefirle başlanıp yavaş yavaş artırılarak tüketilmesinde sakınca görülmüyor. 

İçeriğinde bulanan betakaroten bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücutta oluşan toksin maddelerin üremesini durdurarak, bağışıklık sistemini zayıflatan mikroorganizmaları yok ediyor.

Kefirin Faydaları

Kefirin düzenli olarak günde ml’ye eşdeğer olan 1 su bardağı oranında tüketiminden maksimum fayda sağlanır. Sütteki tüm besin maddelerini içerdiğinden dolayı beslenme değeri yüksek bir süt ürünü olan kefirin faydaları şöyle sıralanabilir:

  • B12 vitamini ve diğer B grubu vitaminler sayesinde kan yapımına destek olur.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Kalp hastalıklarına karşı da koruyucu özellik taşır.
  • Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını korur
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • İyi bir biotin kaynağı olarak sağlıklı saçlar ve güzel bir cilde sahip olmayı sağlar.
  • Vücutta fazla tuz tutumunu önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde de etkilidir.
  • İyi bir probiyotik kaynağı olarak sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir.  Yapılan son çalışmalarda probiyotiklerin bağırsak florası sağlığına olumlu etki ettiği, sağlıklı bağırsak florasının da kilo kaybına destek olduğu ifade ediyor. 
  • Sinirleri yatıştırıcı ve depresyondan kurtulmada destektir. Tüketim sonrasında hafif bir gevşeme ve uyku hali verir. Kefirin depresyonu azaltıcı etkisi, triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olmasına bağlanır.
  • Kefir ayrıca, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, halsizliğe de iyi gelir.

Kefir Ülseri Önlüyor

Mide ülserine neden olan ‘helicobakter pilori’ isimli bakterinin öldürülmesine yardımcı oluyor. Mide ülserinin oluşmasının engellenmesinde ve tedavisinde destekleyici role sahip.

Sindirime Yardımcı

Yararlı mikroorganizmalar, bağırsaklarda zararlı mikroorganizmaların oluşmasının ve çoğalmasının önüne geçerek bağırsak florasını düzenliyor. Besinlerin sindirilmesine ve emilmesine katkıda bulunuyor. Bağırsaklarda bu mikroorganizma dengesi bozulduğunda ishal, kabızlık, emilim bozuklukları oluşabilirken, kefir içeriğindeki doğal mikroorganizmayla bu dengeyi sağlıyor.

Kemik Sağlığına İyi Geliyor

Yüksek oranda içerdiği kalsiyumla kemiklerin gelişmesini sağlayan kefir, büyüme dönemindeki çocukların ve yaşlıların artan kalsiyum ihtiyacını karşılamakta en etkili kaynaklardan. Vücut, ihtiyacı olan kalsiyumu besinlerle alamadığında gereksinmeyi kemiklerden sağladığından, kemik yumuşaması ve kırılmaları, diş dökülmeleri oluşabiliyor. Günlük tüketilen 2 su bardağı kefir günlük kalsiyum ihtiyacının ortalama yüzde 60’nı sağlıyor.

Kefirin Sinirleri Yatıştırıcı Etkisi Var

Triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan kefir, gevşeme ve uyku verici özelliğiyle de gece rahat uyumaya yardımcı oluyor.

Hücreler Yenileniyor

E vitamini ve selenyumdan zengin olan kefir güçlü bir antioksidan. Bu özellikleriyle kefir, hücre yıkımına sebep olan toksin maddelerin oluşumunu ve çoğalmasını engelleyerek hücre yenilenmesine katkı sağlıyor.

Kefiri Meyvelerle Tatlandırın

Kefir, oluşan fermantasyon nedeni ile ekşi bir tada sahip. Kendine özgü bu ekşi tadı sevmeyen miniklere mevsim meyveleriyle blender yapılarak içirilebilir. Tadından rahatsız olan yetişkinler de elma, muz, kivi gibi meyvelerle aroma katarak tüketebilir.

Kan Şekerini Dengeleyici

Kefir gibi probiyotikler protein ve yağların kolay sindirilmesini sağlıyor. Glisemik indeksi düşük olan kefir içerdiği proteinle birlikte midede uzun süre kalarak tokluk hissi veriyor ve kan şekerinin de daha yavaş yükselmesini sağlıyor. Böylelikle yaşanılan açlık krizlerinin önüne geçilerek fazla besin ve kalori alımı azaltılıyor.

Mide Gazını Azaltıyor

Laktik asit fermantasyonu sayesinde sindirimi kolaylaştırarak, midede oluşan gazı azaltan kefir, bu özelliğiyle de laktoz intoleransı olan kişilerde kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.

Şekersiz Kefirli Kek Tarifi

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kefir
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı ceviz
  • 4 adet kuru incir
  • 4 adet hurma
  • 1 buçuk su bardağı tam buğday unu
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Hazırlanışı:

İncir ve hurmayı bir kaba koyup üzerine sıcak su ekleyin, dakika bekletin. Yumurtayı bir kaba kırın, üzerine kefir ve sıvı yağ ilave ederek iyice çırpın. İncir ve hurmanın suyunu süzüp küçük küçük doğradıktan sonra karışıma ilave edin. Tam buğday unu, karbonat ve tarçın ilave ederek un parçaları kaybolana kadar karıştırın. En son cevizleri de küçülterek karışıma ilave edin. Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine veya kek kalıbına dökerek önceden ısıtılmış fırında derecede dakika pişirin.
 
 

Yulaflı Muzlu Kefir

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kefir
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 küçük boy muz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı:

Kefir ve yulaf ezmesini bir kasede karıştırın. Minik minik doğranmış muzları da ekleyin, üzerine toz tarçın serpin. Tercihe göre adet çiğ badem de ilave edebilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kefirin Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır? A’dan Z’ye Sorularla Kefir

Kefir bugün artık dünyanın bir dört yanında da popüler hale gelmiş olan fermente bir süt ürünüdür. Türk Dil Kurumu kefiri şöyle tanımlar: "Özel bir maya mantarıyla keçi veya inek sütünün mayalanmasıyla hazırlanan ekşi içecek". Araştırmalara göre kefir zengin bir kalsiyum, protein ve B vitamini kaynağıdır. Kefir, yoğurttan daha güçlü bir probiyotiktir. Güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir. Kemik sağlığına iyi geldiği, kansere karşı destek sağlayabileceği belirtiliyor. Peki, kefirin faydaları nelerdir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan kefir hakkında bilgi veriyor ve kefirle ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor…

Kefir Nedir?

Kefir, sütün fermente edilmesi ile elde edilen bir içecektir. İçinde birçok yararlı probiyotik bakteri barındıran bir maya türü olan kefir, bu bakterilerin bir araya gelerek barındığı bir kaynaktır ve bu bakteriler ile çoğalır. Yani, bu içecek, birçok faydalı mikroorganizma ve vitamin barındırır.

kefir

Kefirin Faydaları Nelerdir?

  1. Kefir, 61'e kadar farklı mikroorganizma içerebilir, bu da onu diğer birçok fermente süt ürününden çok daha güçlü bir probiyotik kaynağı yapar.
  2. Sütten yapılan kefir mükemmel bir kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır ve tam yağlı süt kefiri ayrıca K2 vitamini içerir. Bu besinlerin kemik sağlığı için önemli faydaları vardır.
  3. Spor yapanlar için de oldukça faydalı bir besin maddesidir.
  4. Menopoz döneminde görülen kemik erimesinin önüne geçer.
  5. Kefirin içerdiği bakteriler, bakteriyel tabanlı bazı enfeksiyonlarla savaşmada oldukça başarılıdır.
  6. Bazı test tüpü ve hayvan çalışmaları, kefirin kanser hücresi oluşumunu ve oluşmuş kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini düşündürmektedir.
  7. Tok tutma özelliği ve metabolizmayı hızlandırması ile kilo vermeye yardımcı olur. Bu nedenler metabolizması yavaş çalıştığı için kilo vermekte zorlanan kişiler için oldukça faydalıdır.

Bakınız; Ev yapımı kefir tarifi

Kefir Ne Zaman İçilmeli?

Tercih edilen tüm saatlerde; yemeklerden önce, sonra veya yatmadan önce tüketilebilir. Reflü rahatsızlığı olanların yatmadan hemen önce tüketmemesi gerekmektedir.

Kefir Kabızlığa İyi Gelir Mi?

Bakteriler aracılığıyla mayalanarak oluştuğu için probiyotik bir ürün olan kefir, bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Kefir, bağırsaktaki yararlı bakterileri artırarak, zararlı bakterilerin kötü etkilerini ortadan kaldırır, kabızlığı önler. Yararlı bakterileri artırdığı için ishali önleme etkisi de vardır.

kefir

Kefir Neye İyi Gelir?

  1. Sindirim sistemi: içerdiği probiyotik bakteriler, sindirim sağlığını iyileştirmede oldukça etkilidir
  2. Yorgun hissetme durumu: enerji vererek yorgun hissetme durumunun önüne geçer
  3. Cilt sağlığı: içinde bulundurduğu vitaminler, cildin güzelleşmesini ve ışıldamasını sağlar
  4. Bağışıklık sistemi: probiyotik ve yararlı bakteriler içermesi bağışıklığı güçlendirerek hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
  5. Astım ve alerji: kefirin alerjiler ve astımla ilgili inflamatuar yanıtları baskıladığı gösterilmiştir.

Kefir Gaz Yapar Mı?

Kefir gaz yapmaz. Probiyotik bakımından oldukça zengin olan kefir bağırsak sorunlarını olumlu yönde etkiler. Ancak laktoz hassasiyeti olan bireylerin dikkatli olması gereken bir konudur. Kefir, en az laktoz içeren süt ürünü de olsa, laktoz hassasiyeti olan bireylerde gaz problemi yaratabilmektedir.

kefir

Kefir Mideye İyi Gelir Mi?

Kefir, mide ülserine neden olan “helicobakter pilori” isimli bakterinin öldürülmesine yardımcı olarak mide ülserinin oluşmasını engeller ve tedavisinde önemli rol oynar. Ayrıca laktik asit fermentasyonu sayesinde midede oluşan gazı azaltmaktadır.

Meyveli Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin sade tadından hoşlanmayan bireyler genellikle meyveli kefir tercih etmektedir. Fakat meyveli kefirler içerdiği glikoz ve tatlandırıcılar sebebiyle sade kefir kadar faydalı ve sağlıklı bir tercih olmayacaktır. Evde mayalanan veya marketten alınan sade kefir meyve ile tatlandırılabilir ve markette satılan meyveli kefirlere göre daha sağlıklı bir alternatif olabilir. Çocukların tüketimi için de sade kefir, bal ve kuruyemişler ile tatlandırılabilir.

kefir

Yatmadan Önce Kefir İçilir Mi?

Vücudumuz, gece dinlenirken kalsiyumu daha iyi emer, bu yüzden yatmaya yakın içilen kefirden alınan kalsiyum daha fazla olacaktır. Bununla birlikte, kefirde sinir sistemine faydalı maddeler mevcuttur, yatmadan önce içilen kefir bireyin daha rahat uykuya dalmasını sağlayabilir. Ek olarak, yatmaya yakın kefir tüketimi ile birlikte sindirim sistemi toksinlerden temizlenir, yararlı bakteriler artar ve sabahları kolayca tuvalete gitmeniz sağlanır.

Aç Karna Kefir İçmenin Faydaları Nelerdir?

Kefir içmek için genellikle belirli bir zaman önerilmese de, sabah aç karna tüketmek isteyen bireyler için kefirin sağlayabileceği ekstra katkı, içindeki probiyotikler sayesinde bağırsakları çalıştırıp sindirim sistemini hızlandırarak gün içinde daha etkili olmasıdır. Kilo vermek isteyen bireyler sabah aç karna tüketebilir. Ayrıca kabızlık problemi olan bireylerin de sabah aç karna tüketmesi faydalı olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kefirli tarifler
  2. Diyette kefir içilir mi?
  3. Kefir mayası nasıl saklanır?
  4. Kefirin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  5. Süt kefiri ile su kefiri arasındaki fark nedir?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir