4 sezeryandan sonra normal doğum olur mu / SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUM MÜMKÜN MÜ?- Çoker,H. - SSVD - Blog | İstanbul Doğum Akademisi

4 Sezeryandan Sonra Normal Doğum Olur Mu

4 sezeryandan sonra normal doğum olur mu

 Son Güncelleme:

Sezaryen sonrası normal doğum m&#;mk&#;n m&#;?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cemal Ünlü, sezaryen sonrası normal doğumun mümkün olduğunu belirterek, "İlk bebeğini normal doğumla, ikincisini sezaryenle doğurmuş annelerin üçüncü bebeklerini normal doğum yoluyla kucaklaması mümkün oluyor" dedi.

Dr. Cemal Ünlü, sezeryan sonrası normal doğumla ilgili bilgiler verdi. Sezaryen kesisi yerinin önemli olduğunu belirten Ünlü, “Sezaryen doğum, sonuç olarak bebeğin ameliyatla dünyaya getirilmesi işlemi. Sezaryen ameliyatı sırasında annenin rahmine bir kesi uygulanıyor ve bebek oradan bebek bu kesiden çıkarılıyor. Doğum sırasında rahmin üst kısmında kasılma oluyor. Bu kasılmalar bebeği yavaş yavaş rahmin alt kısmına doğru itiyor. Sezaryen kesisinin altta olmasının nedeni de bu. Bebek bu şekilde daha rahat doğuyor. Ayrıca üst kısma yapılan kesilerde dikiş atılan kısımda, eskisi gibi iyileşmeme durumu olabilir. Bu da kuvvet kaybı anlamına geliyor. Bir sonraki hamilelik ve doğum sırasında rahmin bu kısmında yaşanacak kasılmalar da dikişlerin atmasına bizim rahim yırtılması dediğimiz duruma neden olabileceğinden bu yöntem tercih edilmez. Sancı başladığında dikiş yerlerinden açılma olması ve rahmin yırtılması riski sezaryen sonrası normal doğum için en önemli kaygı unsuru” diye konuştu.

Normal doğumda annenin bebeğini emzirmesi kolay

Normal doğumun sezaryene göre çeşitli üstünlüklere sahip olduğunu belirten Ünlü, “Bu nedenle uygun adaylarda sezaryen sonrası normal doğumun teşvik edilmesi gerekir. Sezaryen sonrası normal doğumu istiyoruz çünkü normal doğumun sezaryene göre birçok artısı bulunuyor. Normal doğumdan sonra annenin emzirmesi çok kolay ve anne sütü çok daha rahat geliyor. İkincisi, bebek doğarken annenin doğum kanalından geçerek oradaki yararlı bakterileri alıyor. Bu sayede ileri yıllarda astım, besin alerjisi gibi alerjik reaksiyon riski azalıyor. Ayrıca normal doğumun ardından anne günlük hayatına daha kolay ve hızlı dönüyor” ifadelerini kullandı.

Rahimde kesiye bağlı yırtık oluşma riski yüzde 1

Sezaryen sonrası normal doğumlarında olabildiğini kaydeden Ünlü, “İlk bebeğini normal doğumla, ikincisini sezaryenle doğurmuş annelerin üçüncü bebeklerini normal doğum yoluyla kucaklaması mümkün oluyor. Rahimde kesiye bağlı yırtık oluşma riskinin yüzde 1, yırtılma halinde anne ya da bebeğin zarar görme ihtimalinin ise yüzde 2 oluyor. Sezaryen sayısı arttıkça bu risk de yükseliyor. Bu sebeple biz genellikle bir sezaryen olan ya da 2 sezaryen olan kadınları, sonrasında normal doğuma uygun buluyoruz. Sezaryen sayısı 3 ya da 4 olunca rahim yırtılması riski çok artıyor” şeklinde konuştu.

Normal doğum her zaman avantajlı

Anne adaylarının sezaryen olmak istemesinin psikolojik nedenlere dayandığını söyleyen Ünlü, şöyle devam etti: Oysa uygun hamilelerde normal doğum, her zaman daha avantajlı. Doğum şeklinin belirlenmesinde hamile takibine de dikkat edilmesi gerekir. Bir hekim olarak sezaryen sonrası normal doğumu tercih eden hastaların yanında olmak, onlara tıbbi ve psikolojik olarak destek vermek çok önemli. Onlar ilk doğumlarını sezaryenle gerçekleştirmelerine rağmen, ikinci doğumda da sezaryen yerine normal doğumu isteyen yani bebekleri ve kendisi için en iyi yöntemi isteyen anne adayları.

False

Sezaryen sonrası normal doğum olur mu?

Sezaryen sonrası vajinal doğumun mümkün olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nihal Danaoğlu, “Sezaryen sonrası vajinal doğumun yararları risklerine göre daha üstün gelmektedir” dedi.

İlk doğumun sezaryen ile yaptırılmasının sonraki doğumlarda da sezaryenin seçilmesinde etkili olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nihal Danaoğlu, ne kadar usulüne uygun yapılırsa yapılsın sezaryenin mutlaka rahimde bir yara izi bıraktığını söyledi.

“Bu yara izi de ne kadar iyileşirse iyileşsin, yeni bir gebelikte rahim yeniden büyümeye başladığında, özellikle doğum eyleminde ortaya çıkan çok güçlü kasılmaların da etkisiyle yırtılmaya eğilim gösterebilir” diyen Dr. Danaoğlu, şöyle devam etti:

“SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM ÖNERİLİYOR”

“Bu yırtılma riski, rahim yukarıdan aşağıya kesildiği eski usul sezaryenlerde daha yüksektir. Günümüzde tercih edilen alt segment ya da yatay kesilerde bu yırtılma riski çok daha düşüktür. yılında American Collage of Obstetricians and Gynecologists Derneği sezaryenden sonra vajinal doğum için bir kılavuz yayınlamıştır. Buna göre SSVD başarı oranı yüzde 'dir. Sezaryen sonrası vajinal doğumun yararları risklerine göre daha üstün gelmektedir. Dünyadaki verilere göre de Amerika’da yüzde , Norveç'te yüzde , İsveç'te yüzde 53 oranında anne adaylarına sezaryen sonrası vajinal doğum önerilmektedir.”

Sezaryen sonras&#x; normal doğum olur mu? - 1

“SEZARYENDE ANNE ÖLÜM RİSKİ KAT DAHA FAZLA”

Sezaryen doğumda anne ölümü riskinin normal doğuma oranla kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Danaoğlu, “Vajinal doğumlarda doğum sonu kan transfüzyonu, enfeksiyon, üriner ve bağırsak yaralanması riski daha azdır. Doğum sonrası süreçte anne daha hızlı iyileşir ve bebeğini daha rahat emzirebilir. Günümüzde giderek fazlalaşan doğum sonrası depresyon riskinin de vajinal doğum yapan annelerde daha az dolduğu bilinmektedir. Üstelik doğal durum annenin bebek ile hemen iletişim kurabilmesi ve anne bebek arasındaki bağın güçlenmesi açısından da avantaj sunar. Vajinal doğum sonrası anne hastaneden daha çabuk taburcu edilir, bu nedenle doğum maliyetleri de azaltılabilir” diye konuştu.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Sezaryen
  • Kad&#x;n Sağl&#x;ğ&#x;
  • &#x;zmir
  • Bebek
  • Normal doğum

SAĞLIK HABERLER&#x;

Ka&#; kez sezaryen doğum yapılabilir? Fazla sezaryen olmanın riski nedir?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında)


Sezaryen sayısı en fazla kaç olabilir? Fazla sezaryenin ne gibi riskleri var?

Kaç sezaryen hakkım var?

Anne adayları haklı olarak bu soruyu soruyorlar. Çünkü belki 3 çocuk yapmak istiyor. Belki daha fazla çocuk yapmak istiyor.

Herhangi bir nedenle ilki sezaryen olduğu zaman, eğer sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD) yaptırılmamışsa, artık döngüye girmeye başlıyor. 2.'den sonra sezeryan sonrası vajinal doğum yapma ihtimali zaten daha da düşüyor ve anne adayı, tabii ki baba adayı da kaç tane sezaryen yapabilirim diye soruyor.

Eskiden 3 ile bunu kısıtlamaya çalışırdık.

Neden?

Bir kere kısıtlamaya çalışmamızın nedenini anlatayım:

Sezaryen sayısı arttıkça içeride yapışıklık, karın içinde yapışıklık olma ihtimali artıyor ve bu bir yandan tabii ki çok fazla oraya kesi yapıldığı için gebelik boyunca rahimin yırtılma ve delinme olasılığını çok fazla arttırmıyor ama istatistiksel olarak yine biraz daha etkiliyor ama esas olay o değil.

Bu rahim içindeki rahim etrafındaki diğer organlarla olan yapışıklıklar nedeniyle sezeryan sayısı arttıkça bağırsaklarda veya idrar torbasında veya diğer üriner organlarda ameliyata bağlı hasar oluşma olasılığı artabiliyor bir yandan bu.

Öte yandan bir de şu var: plasenta eğer o sezeryan kesisi yaptığımız, o yatay kesi yaptığımız yere yerleşmişse plasenta akreata dediğimiz bir durumla karşılaşma olasılığı artıyor.

Plasenta akreata, plasentanın rahimin myometrium dediğimiz kas dokusu içinde ilerlemesi. Plasenta yerleştiği zaman o dikişli bölgeye, eskiden dikiş atılmış bölgeye, yeni bir gebelikte buranın içinde ilerleyip, idrar torbasıyla olan komşu alana kadar yaklaşabiliyor ve hatta bazen idrar torbasına doğru bile ilerleyebiliyor.

Bu ne yapıyor?

Eğer tanısı ultrasonografide konamamışsa, sezeryan esnasında çok ciddi, hayati tehlikeye varabilen kanamalara neden olabiliyor.

O yüzden biz eski sezeryanlarda yeni bir gebelik oluştuğu zaman plasentanın lokalizasyonuna çok dikkatle bakarız ve eğer plasenta o dikiş yerine yakın yerleşmişse daha ileri incelemeler yapıp acaba kas dokusu içinde ilerliyor mu diye daha da dikkatli bakarız.

Teorik olarak konuşuyorum: 5. sezeryanı, ama plasenta arka duvarda veya rahimin tepesinde yerleşmiş, bunda plasenta akreata dediğimiz olay meydana gelme olasılığı çok çok çok az tabii ki o zaman bir problem çıkmıyor.

Ama diyelim ki 2. sezeryanı olacak ve böyle bir şey var, bu bile eski sezeryanlı olmaya bağlı riski arttırabilir.



Özetle söylemek gerekirse bu sorunun cevabını vermek zor ama, Arabistan gibi çocuk sayısının çok fazla olduğu ülkelerde yapılan çalışmalarda 7 sezeryana kadar olan bile var ve de bebek de sağlıklı anne de sağlıklı.

Ama bazen tabii ki sezeryan sayısı arttıkça doğum sonrasında eğer kanama durdurulamazsa rahimin o esnada alınması gerekebiliyor.

Yani kaç hakkım varın cevabını her seferinde doktorla birlikte vermek lazım.



İLGİLİ KONULAR:


Video: KAÇ SEZARYEN DOĞUM YAPILABİLİR? FAZLA SEZARYEN OLMANIN RİSKLERİ NEDİR? (PLASENTA AKREATA,YAPIŞIKLIK)

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUM MÜMKÜN MÜ?- Çoker,H.

 Zuhal Karaba&#; Eyübo&#;lu'nun Bebe&#;im ve Biz Dergisi için Dr. Hakan Çoker ile yapt&#;&#;&#; röportajd&#;r.

Sezaryen sonras&#; normal do&#;um riski, abart&#;ld&#;&#;&#; gibi yüksek de&#;il

Ba&#;l&#;&#;&#;m&#;z&#; görünce gözlerinize inanamad&#;n&#;z de&#;il mi? Bize &#;imdiye kadar empoze edilen bilgilerden farkl&#; evet, ama do&#;ru! Bu haberde size vermek istedi&#;imiz mesaj &#;u: “E&#;er gerçekten kararl&#;ysan&#;z, sezaryen sonras&#;ndaki do&#;umunuzu normal yapabilirsiniz!”

 

Doktor Hakan Çoker’le &#;ubat ay&#;ndaki fuar&#;m&#;za kat&#;l&#;m&#;yla ilgili telefonda konu&#;urken, “Nas&#;ls&#;n&#;z?” sorumun kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda, “&#;yiyim, sa&#; olun siz nas&#;ls&#;n&#;z?” gibi s&#;radan bir cevap yerine, heyecanl&#; bir sesle “Bugün sezaryen sonras&#; normal do&#;um yapt&#;rd&#;m.” diye bir cevap al&#;nca, ben de hemen ampüller yand&#;. Arkas&#;ndan “Sizden bu konuda görü&#; alabilir miyim?” sorusunu patlat&#;verdim. Kar&#;&#;dan “E tabii ki!” cevab&#; gelince nas&#;l mutlu oldum anlatamam. Çünkü bu haber konusu beni çok heyecanland&#;rm&#;&#;t&#;. Doktorlar&#;n sezaryen sonras&#; normal do&#;um yapt&#;rmaktan çekindi&#;i ve normal do&#;um yapmak isteyen anne adaylar&#;n&#;n a&#;layarak sezaryene girdi&#;i bir dönemde, dergide bu uygulaman&#;n yap&#;labildi&#;iyle ilgili bir konuya yer verecektim. Ve tabii bu heyecan&#;m zaman a&#;&#;m&#;na u&#;ramadan Kad&#;n Sa&#;l&#;&#;&#; ve Hastal&#;klar&#; Uzman&#;, Lamaze ve HypnoBirthing Hamile E&#;itim Uzman&#; Dr. Hakan Çoker’le konuyu enine boyuna konu&#;tuk. Daha önce hiç duymad&#;&#;&#;m&#;z de&#;erli bilgiler ö&#;reneceksiniz kendisinden. Ama sezaryen sonras&#; normal do&#;umun nas&#;l bir &#;ey oldu&#;unu tam anlam&#;yla anlayabilmek için, elbette bu deneyimi ya&#;ayan annelerin ne dü&#;ündü&#;ü de çok önemliydi. Bu yüzden anne görü&#;lerine de yer vermeden olmazd&#;. &#;nan&#;n hepsinin hikayesi çok heyecanl&#;. Görü&#; veren annelere çok te&#;ekkür ediyorum, tüm engellere ra&#;men normal do&#;umu ya&#;ayabilmek için gösterdikleri çabaya &#;apka ç&#;kar&#;yorum.

 

 

Sezaryen sonras&#; normal do&#;um yap&#;labilir mi?

SSVD olarak k&#;saca özetleyebilece&#;imiz sezaryen sonras&#; vajinal do&#;um, yani normal do&#;um mümkündür. Sa&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#; da yay&#;nlad&#;&#;&#; kad&#;n do&#;um ve perinatoloji derneklerinin i&#;birli&#;i ile haz&#;rlad&#;&#;&#; Do&#;um Eylemi Rehberi içinde SSVD’yi destekler. Bu rehberde SSVD ko&#;ullar&#; a&#;a&#;&#;daki gibi özetlenmi&#;tir.

• Sezaryenin alt segment transvers insizyonla yap&#;lm&#;&#; olmas&#;,

• Uterusta sezaryen d&#;&#;&#;nda ba&#;ka ameliyat ya da anormallik olmamas&#;,

• Pelvik darl&#;k olmamas&#;,

• Fetüsün gram&#;n alt&#;nda olmas&#;,

• Hamilenin tüm eylem süresince bir doktor taraf&#;ndan izlenebilmesi ve gerekti&#;inde acil sezaryen yap&#;labilme ko&#;ullar&#;n&#;n bulunmas&#;,

• 24 saat fetal monitorizasyonun gerçekle&#;ece&#;i ko&#;ullar&#;n bulunmas&#;,

• Acil bir durum için gereken anestezi ekibi ve ameliyathane ko&#;ullar&#;n&#;n bulunmas&#;,

• Acil bir durum halinde kan nakline olanak sa&#;layan ko&#;ullar&#;n bulunmas&#;.

Ülkemizdeki sezaryenlerin hemen hemen tamam&#;nda alt transvers kesi yap&#;ld&#;&#;&#; için birçok sezaryen olmu&#; anne aday&#; SSVD için gerekli ko&#;ullar&#; kapsar. Burada en önemli konu annenin “bilinçli talebi”dir. Bu bilinçli talep olu&#;mad&#;&#;&#; sürece size SSVD önerisi zaten gelmeyecektir.

 

Riskleri konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Ülkemizdeki en büyük sorun, hamileliklerin birço&#;unda oldu&#;u gibi “abart&#;lm&#;&#; riskler sonucu” annelerin kayg&#;ya sürüklenmesidir. Bu abart&#;lan risk kavramlar&#; miat a&#;&#;m&#;nda, biraz büyük bebeklerde, hafif yüksek ç&#;kan kan &#;ekeri de&#;erlerinde de kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar. Bizim anne üzerinde yaratt&#;&#;&#;m&#;z bu korkular, bazen riskin kendisinden çok daha fazla negatif etki yarat&#;r. Bu da hamile takibinde bence en çok kaç&#;n&#;lmas&#; gereken konudur. Çünkü annelerin ihtiyaç duyduklar&#; en önemli duygu, kendilerinin ve bebeklerinin güvende olduklar&#;n&#; hissetmeleridir.

SSVD konusunda annelerin önüne konulan en büyük risk, do&#;um s&#;ras&#;nda eski diki&#; yerindeki aç&#;lma sonucu meydana gelebilecek istenmeyen durumlard&#;r. Baz&#; doktorlar&#;m&#;z SSVD’nin çok riskli oldu&#;unu, bu do&#;um &#;ekli ile bebe&#;in hayat&#;n&#;n çok tehlikeye girebilece&#;ini söyleyerek toplumda büyük bir korku yarat&#;rlar. Bunu duydu&#;unuzda SSVD yapan kad&#;nlar&#;n birço&#;unda bu olay&#;n meydana geldi&#;ini sanabilirsiniz. Oysa biliyor musunuz ki, bu abart&#;lan riskin oran&#; sadece yüzde aras&#;ndad&#;r. Birçok durumda en ufak bir riskte bile sezaryen karar&#; al&#;naca&#;&#;n&#; da hesaplarsak bu oran daha da dü&#;ecektir. Do&#;um Eylemi Rehberi’nde bu riskler &#;öyle tan&#;mlanm&#;&#;t&#;r:

* Uterus rüptürü - yüzde (önceki sezaryende alt transvers kesi ise)

* Acil sezaryen gereksinimleri (yüzde 30)

* Fetal s&#;k&#;nt&#; ve bebek için yenido&#;an ünitesine ihtiyaç.

Do&#;uma ba&#;l&#; bebek kayb&#;, SSVD’de yakla&#;&#;k onbinde olarak saptanm&#;&#;t&#;r. &#;lk do&#;umunu yapan bir hamilede de ayn&#; risk oldu&#;u göz önüne al&#;nd&#;&#;&#;nda, SSVD’ye ba&#;l&#; risk art&#;&#;&#;n&#;n abart&#;ld&#;&#;&#; gibi yüksek olmad&#;&#;&#;n&#; görüyoruz.

 

Sizce SSVD yapmayan doktorlar, bunu hangi gerekçelerle kabul edip yapm&#;yor?

Ülkemizde y&#;llard&#;r “sezaryen sonras&#; mutlaka sezaryen” anlay&#;&#;&#; ile yeti&#;mi&#; bir doktor grubuna sahibiz. Bu birçok doktorda oldu&#;u gibi benim için de geçerlidir. Y&#;llard&#;r hep ald&#;&#;&#;m&#;z e&#;itim sonucunda planl&#; ikinci sezaryenler yapt&#;k. Bu yüzden bu doktorlar&#;n SSVD s&#;ras&#;ndaki takipte nelere dikkat edilece&#;i, ters giden olaylar&#;n nas&#;l saptanabilece&#;i konusundaki tecrübeleri az. Buna ba&#;l&#; olarak, sezaryen s&#;ras&#; ve sonras&#;ndaki ters giden olaylar&#;n hepsine rahatça hakim olan doktorlar&#;m&#;z SSVD s&#;ras&#; veya sonras&#;ndaki ters gidebilecek olaylar kar&#;&#;s&#;nda kendilerini güvende hissetmiyorlar.

Bir di&#;er konu Do&#;um Eylem Rehberi’nde de belirtilen ön ko&#;ullar&#;n birçok hastanemizde kar&#;&#;lanam&#;yor olmas&#;. Bu durum, doktorlara ek bir sorumluluk yüklüyor. Yani bu do&#;umda hep hamilenin ba&#;&#;nda olacaks&#;n&#;z. Sadece sizin olman&#;z yetmiyor, tüm anestezi ekibi de orada olacak.

Ama bence en önemli sorun, bugünlerde doktorlar&#;m&#;z&#;n en büyük s&#;k&#;nt&#;s&#; olan mesleki sorumluluk yasalar&#; ve devam eden &#;ikayet davalar&#;d&#;r. Günümüzde henüz sezaryen yapt&#;&#;&#; için dava edilen bir doktor yokken, normal do&#;um öncesi, s&#;ras&#; veya sonras&#;ndaki olaylarla ilgili aç&#;lan davalarla birçok doktorumuz meslekten so&#;uyacak boyuta gelmi&#;tir. Ülkemizde SSVD önündeki en büyük engelin bu oldu&#;unu dü&#;ünüyorum.

Siz SSVD yapt&#;ran bir doktor olarak, nas&#;l oluyor da birçok doktora riskli gelen bir &#;eyi yapabiliyorsunuz?

Yukar&#;da belirtti&#;im gibi asl&#;nda ald&#;&#;&#;m çok büyük bir risk yok. Risklerin birço&#;u zorlanm&#;&#; do&#;umlarda ortaya ç&#;k&#;yor. Bunu yapmazsan&#;z do&#;umda problem ç&#;kma oran&#; çok dü&#;üyor. Bir de ben SSVD isteyen tüm hamilelerime do&#;uma haz&#;rl&#;k kurslar&#;ma mutlaka kat&#;lma &#;art&#; koyuyorum. Böylece aile ile ayn&#; dili konu&#;ma f&#;rsat&#;m&#;z oluyor. Aile, do&#;umu ve do&#;umun getirdiklerini ö&#;reniyor. Kendi sorumluluklar&#;n&#; ve do&#;uma kadar yapmas&#; gerekenleri alg&#;l&#;yor. Bu sayede do&#;umda ters gidebilecek olaylarda bile, bunlar&#; mant&#;kl&#; olarak kar&#;&#;layabiliyor. Kurslar&#;ma kat&#;lan hamilelerimde ters gidebilecek olaylarda dava edilme korkusu ta&#;&#;mad&#;&#;&#;mdan çok daha güvenli ve huzurlu bir doktorluk hizmeti verebiliyorum.

 

SSVD’nin avantajlar&#; var m&#;? Kad&#;nlar neden bunu istiyorlar?

Bunu anlatabilmenin tek yolu, do&#;al do&#;umun anne ve bebe&#;ine katt&#;klar&#;n&#; anlatmaktan geçiyor. Bu konu&#;uldu&#;unda hemen di&#;er bir soru geliyor akl&#;m&#;za: Sezaryen karar&#; alarak (ister ilk olsun ister ikinci olsun) kendiniz ve bebe&#;iniz için hangi riskleri al&#;yorsunuz? Bunlar aras&#;nda anne için, artm&#;&#; kanama ve enfeksiyon oranlar&#;, büyük organ yaralanmalar&#;, bir sonraki do&#;umda d&#;&#; gebelik ve dü&#;ük oranlar&#;nda art&#;&#;, plasentan&#;n yanl&#;&#; yerle&#;me oranlar&#;nda art&#;&#; ve do&#;um sonras&#; depresyon oran&#;nda art&#;&#;lar say&#;labilir. Bebek içinse erken do&#;um riski, solunum problemleri ya&#;amas&#;nda artan riskler, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemindeki bozulmalara ba&#;l&#; ast&#;m ve alerji oranlar&#;nda art&#;&#;lar, ameliyatta cilt kesileri, emzirme ve ba&#;lanma sorunlar&#; say&#;labilir. &#;&#;te SSVD isteyen anneler, bu risklerin de fark&#;ndalar ve mümkün oldu&#;unca SSVD yaparak hem bu riskleri almaktan kaç&#;nmak hem de do&#;al do&#;umun getirdi&#;i tüm olumlu etkileri ya&#;amak istiyorlar. Bu sayd&#;&#;&#;m&#;z riskler, t&#;bbi olarak gerçekten sezaryenin gerekli oldu&#;u durumlarda göze alabilece&#;imiz dü&#;ük risklerdir. T&#;bbi sebeplerden dolay&#; sezaryen karar&#; al&#;nan annelerin korkmas&#; için bir sebep yoktur. Ancak t&#;bbi bir gereklilik yokken al&#;nan sezaryen kararlar&#;nda, bu risklerin tümü istemedi&#;imiz halde kar&#;&#;m&#;za ç&#;kacak gerçeklerdir. Ve sezaryen karar&#; al&#;n&#;rken kimse size bu riskleri anlatmaz. Ama san&#;r&#;m en önemli konu, annelerin içgüdüsel do&#;ar do&#;maz bebekleri ile bulu&#;ma istekleridir. Zaten do&#;umun tüm büyüsü bu bulu&#;ma an&#;nda gizlidir.

 

Sezaryen sonras&#; normal do&#;um yapt&#;r&#;rken kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#;n&#;z genel sorunlar neler?

Benim SSVD s&#;ras&#;nda kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#;m büyük bir sorun olmad&#;. Ancak en büyük sorunlar, öncesinde ya&#;an&#;yor. Beni en çok yoran konu, ailelerin SSVD isteklerini sadece duygusal olarak yapmalar&#;, ancak günlük hayatlar&#;nda bu konuda hiçbir ad&#;m atmamalar&#;d&#;r. Yani aileler SSVD için tüm görevin ve sorumlulu&#;un doktorda oldu&#;u gibi büyük bir yan&#;lsama içine giriyorlar. Zaten bu yüzden SSVD sorumlulu&#;unu alacak doktor bulmakta çok güçlük çekiyorlar. Bütün organizasyonu son aylara b&#;rak&#;yorlar. Huzur içinde geçmesi gereken günler, gerekli haz&#;rl&#;k olmad&#;&#;&#;ndan dolay&#; korku ve gerginlikle geçiyor. Hele bir de doktoru ile bu konular&#; tam konu&#;mam&#;&#;sa ve son aylarda doktoru SSVD için destek vermezse, doktor ve hastane aray&#;&#;lar&#; ba&#;l&#;yor ki bu da ayr&#; bir gerginlik yarat&#;yor. Hal öyle olunca do&#;umlar da olumsuz etkileniyor.

Do&#;uma haz&#;rl&#;k kurslar&#; da verdi&#;im için takip etti&#;im hamilelerin benim kurslara kat&#;lmalar&#;n&#; öneriyorum. Ancak aylar geçmesine ra&#;men bu konuda ad&#;m atmayan, beslenmesine ve bedensel haz&#;rl&#;&#;&#;na dikkat etmeyen, gerekli zihinsel ve nefes çal&#;&#;malar&#;n&#; yapmayan hamilelerimde do&#;um sonuna do&#;ru gerginlik ve korku ba&#;l&#;yor. Bir yandan geçmi&#; do&#;umlar&#;ndan kalan korkular yeniden canlan&#;rken, toplum taraf&#;ndan yap&#;lan bask&#; sonucunda bunlara yeni korkular ekleniyor. Bu tür hamilelerimin birço&#;unda SSVD ba&#;ar&#;s&#;zl&#;kla sonuçlan&#;yor.

Oysa yapabilecekleri çok basit haz&#;rl&#;klarla SSVD &#;anslar&#;n&#; artt&#;rmalar&#;n&#;n kendi ellerinde oldu&#;unu anlayabilirler. Öncelikle do&#;umu ö&#;renmeleri gerekiyor. Çünkü SSVD s&#;ras&#;nda en çok güvenmemiz gereken ki&#;i hamileler oluyor. Onlar&#;n ya&#;ad&#;klar&#; ve hissettikleri, doktorlar&#;n do&#;um s&#;ras&#;nda alacaklar&#; kararlara yön veriyor. Bilinçli bir bilgi sonras&#;nda korkular&#;n ço&#;u gidiyor. Ama yetmiyor. Gev&#;emeyi ve nefesi ö&#;renmeleri, bunu do&#;umda çok iyi kullanmalar&#; gerekiyor. Do&#;uma gergin ve korkan bir zihinle de&#;il, güvenen ve do&#;umun her türlü &#;ekline haz&#;r bir zihinle girmeleri gerekiyor.

&#;&#;te bu hamilelerimde SSVD’de ba&#;ar&#; oranlar&#; çok daha fazla oluyor.

 

Sezaryen ve normal do&#;umun aras&#;ndaki sürenin kaç y&#;l olmas&#; gerekir ki, sa&#;l&#;kl&#; bir do&#;um gerçekle&#;ebilsin

En az iki y&#;l geçmesi uygun olacakt&#;r.

 

Amerika veya Avrupa’da durum nedir?

Orada da 20 y&#;l önce bizim ya&#;ad&#;klar&#;m&#;za benzer bir geçi&#; dönemi ya&#;and&#;. Ancak Amerika’da do&#;umu destekleyen ki&#;ilerin kurdu&#;u sivil örgütlerin bilgilendirme kampanyalar&#; çok ses getirdi ve SSVD oranlar&#; h&#;zla artt&#;. &#;imdi genel oranlara bakt&#;&#;&#;m&#;zda sezaryen olmu&#; bir kad&#;n&#;n SSVD &#;ans&#;n&#;n ortalama yüzde 30 oldu&#;unu görüyoruz. Bu oranlar&#;n dü&#;ük olmas&#;ndaki en büyük etken, Amerikan Kad&#;n Do&#;um Uzmanlar&#; Birli&#;i’nin yukar&#;da sayd&#;&#;&#;m&#;z kriterleri devreye sokmas&#;d&#;r. Bu kriterleri sa&#;layacak hastane say&#;lar&#;n&#;n azl&#;&#;&#; SSVD oranlar&#;n&#; da dü&#;ürmü&#;tür. Ancak orada do&#;um seçenekleri hastanelerle s&#;n&#;rl&#; de&#;ildir. Amerika’da çok ünlü olan ebe Ina May Gaskin kendini do&#;al do&#;umlara adam&#;&#;t&#;r ve hala çal&#;&#;maktad&#;r. Kendi merkezlerinde SSVD oran&#;n&#; yüzde 98 olarak bildirmektedir. Bu durum do&#;umda ebe deste&#;inin ve do&#;al do&#;um felsefelerinin ne kadar önemli oldu&#;unu bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

Annelere SSVD yolunda haz&#;rl&#;k için neler öneririsiniz?

Az evvel do&#;uma haz&#;rl&#;k e&#;itiminin öneminden bahsettim. Bence bu olmazsa olmazlardan biri. Ama her hamilemizin bunlara ula&#;malar&#; zor. O zaman onlara bedensel haz&#;rl&#;k ve gev&#;eme egzersizlerini öneririm. Do&#;um e&#;itimi de alm&#;&#; uzman ki&#;ilerce verilen “yoga” ve “pilates” çal&#;&#;malar&#; bu konuda en büyük yard&#;mc&#;lar&#; olacakt&#;r.

Ülkemizde bir ilk olan yahoo’da bu konuda bir tart&#;&#;ma grubu var. SSVD isminde bu grupta çok büyük destek görebileceklerinden emin olabilirler.

Michel Odent’in Türkçeye çevrilen Sezaryen kitab&#; da bu konuda çok bilgi içeriyor.

Ama burada en önemli konu SSVD konusunda kendilerine destek bulabilecekleri doktor veya hastane bulmak. Bu ara&#;t&#;rmay&#; yaparken hamilelerimiz yine büyük bir yanl&#;&#;a dü&#;üyorlar. Güvenecekleri doktor ve hastane ar&#;yorlar. Evet, bu do&#;ru bir yakla&#;&#;m ancak eksik bir yakla&#;&#;m. Bu aray&#;&#;&#; yaparken &#;unu kendilerine sormal&#;lar: “Ben SSVD konusunda doktoruma nas&#;l güven verebilirim?”. Yani; bedensel ve zihinsel haz&#;rl&#;&#;&#;n&#; tamamlam&#;&#; bir hamile miyim, do&#;um s&#;ras&#;nda doktorum bana güvenebilir mi, do&#;um s&#;ras&#;nda ters gidebilecek olaylar&#; konu&#;abilecek kadar bilgi ve rahatl&#;&#;&#;m var m&#;, yoksa bu konu her aç&#;ld&#;&#;&#;nda geriliyor ve reddediyor muyum, do&#;umda ters gidebilecek olaylar olursa bu konuda doktoruma nas&#;l bir güvence verebilirim, yoksa do&#;rudan sorumlulu&#;u sadece ona m&#; b&#;rak&#;yorum?

Bu ve benzeri sorulara cevaplar&#;n&#;z yeterince sa&#;l&#;kl&#; ve olumlu de&#;ilse SSVD için özellikle ülkemiz gerçeklerinde uygun bir aday olma ihtimalinizin dü&#;ük oldu&#;unu üzülerek söylemek zorunday&#;m.

 

Sizin anne ve bebe&#;ine sayg&#;l&#; bir do&#;um kavram&#;n&#;z var. Bu felsefenin sezaryen s&#;ras&#;nda da uygulanmas&#; mümkün mü?

Anne ve bebe&#;ine sayg&#;l&#; do&#;um kavram&#; içinde, annelere sa&#;l&#;kl&#; ve güvenli bir ortam yarat&#;lmas&#;, mahremiyetin sa&#;lanmas&#;, bire bir duygusal ve fiziksel destek verebilecek bir ki&#;inin olmas&#;, do&#;um an&#;na sayg&#; gösterilmesi ve do&#;ar do&#;maz anne ve bebe&#;inin bulu&#;turulmas&#; var. Sezaryenin kaç&#;n&#;lmaz oldu&#;u durumlarda da bunu sa&#;lamak mümkün. Öncelikle do&#;umun kendi ba&#;lamas&#;na izin vererek anne ve bebekteki hormonlar&#;n aktif olarak salg&#;lanmas&#; sa&#;lanabilir. Ameliyatta annenin uyan&#;k olmas&#; için sezaryende epidural anestezi tercihimizdir. Ben ameliyatta bebe&#;in ç&#;k&#;&#;&#; s&#;ras&#;nda spotlar&#; kapat&#;yorum. Kordonu daha geç kesiyorum. Do&#;ar do&#;maz mümkün oldu&#;unca bebe&#;i en k&#;sa sürede anneyle bulu&#;turuyorum ve t&#;bbi bir problem yoksa ameliyat boyunca anne gö&#;sünde kalmas&#;na çabal&#;yorum. Birkaç küçük organizasyonla bunu sa&#;lamak mümkün. Bebe&#;in servise ç&#;kmas&#; gereken durumlarda baban&#;n aktif rol almas&#;n&#; ve bebe&#;i baban&#;n ta&#;&#;mas&#;n&#; istiyorum. Bu sayede bebek kendisi için en yak&#;n ikinci ki&#;i olan baban&#;n kuca&#;&#; ile tan&#;&#;&#;yor. Yeni geldi&#;i bu dünyada tan&#;d&#;k bir ses ve temas güven duygusu için çok önemli. Bu ve benzeri uygulamalar anne ve bebe&#;in, sezaryenin getirdi&#;i birçok negatif etkiyi mümkün oldu&#;unca çok daha az ya&#;amalar&#;n&#; sa&#;l&#;yor.

 

Sezaryen sonras&#; normal do&#;um yapt&#;rd&#;&#;&#;n&#;z annelerden nas&#;l geri dönü&#;ler al&#;yorsunuz? Neler hissettiklerini payla&#;&#;yorlar m&#; sizinle? Ve genel olarak neler hissediyorlar?

SSVD isteyen aileler zaten bilinçli oluyorlar ve ne istediklerini biliyorlar. Bu yüzden gerek do&#;um s&#;ras&#;nda gerekse do&#;umdan sonra çok güzel duygular ya&#;&#;yorlar. Bunun olumlu etkileri de elbette bana ve mesle&#;ime çok güzel yans&#;yor.

 

Bakanl&#;k da SSVD’yi onayl&#;yor!

Sa&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#;’n&#;n Do&#;um Eylemi Yönetim Rehberi’nin sezaryen olas&#;l&#;&#;&#;n&#;n dü&#;ürülmesiyle ilgili önerileri aras&#;nda &#;u madde SSVD ile ilgili: “Uygun olan vakalarda sezaryen sonras&#; vajinal do&#;um önerilebilir. Uygulama öncesi giri&#;imin riskleri anne aday&#;na ayd&#;nlat&#;lm&#;&#; hasta onam formu ile aç&#;klanmal&#;d&#;r.”

Bakanl&#;&#;&#;m&#;z ayr&#;ca, do&#;um eylemi ve sonuçlar&#;n&#;n izlenmesi çal&#;&#;malar&#;na da ba&#;lad&#;. Bununla ilgili yönetmelikte geçen ifadeler &#;u &#;ekilde:

“Genel olarak sezaryen; vajinal do&#;umun güvenle tamamlanmas&#;n&#;n mümkün olmad&#;&#;&#; durumlar söz konusu ise veya vajinal do&#;um ile birlikte maternal ve/veya fetal morbidite ve mortalitede belirgin art&#;&#; riski varsa uygulan&#;r.

Türkiye’de Türkiye Nüfus ve Sa&#;l&#;k Ara&#;t&#;rmas&#;na (TNSA) göre yüzde olan sezaryen oran&#;n&#;n, son do&#;um say&#;lar&#;na bak&#;ld&#;&#;&#;nda yer yer yüzde 40’lara ula&#;t&#;&#;&#; görülmektedir. Bu mevcut oran&#;n; geli&#;mi&#; ülkelerin oranlar&#;n&#;n ve Dünya Sa&#;l&#;k Örgütü taraf&#;ndan konulan hedefin (yüzde ) üzerinde oldu&#;u bilinmektedir.

Sa&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#; Ana Çocuk Sa&#;l&#;&#;&#; ve Aile Planlamas&#; Genel Müdürlü&#;ünce bunun nedenlerini ortaya koyacak geni&#; ölçekli retrospektif ve prospektif çal&#;&#;malar planlanm&#;&#; olmakla birlikte, bu oran&#; yükselten nedenler aras&#;nda isteme ba&#;l&#; ve mükerrer sezaryenlerin artmas&#;, endikasyonlar&#;n geni&#;letilmesi gibi faktörlerin rol oynad&#;&#;&#; dü&#;ünülmektedir. Günümüzde anestezi, kullan&#;lan ilaç ve malzemeler, cerrahi ve postoperatif bak&#;mdaki geli&#;meler sezaryenlere ba&#;l&#; mortalite ve morbiditeleri azaltm&#;&#; olmakla birlikte halen enfeksiyon, kanama, transfüzyon ihtiyac&#;, tromboembolik riskler, hastanede daha uzun kalma, iyile&#;menin daha geç olmas&#;, daha çok a&#;r&#; çekilmesi gibi riskler devam etmektedir. Amerikan Kad&#;n Do&#;umcular Birli&#;i (ACOG) 9 May&#;s ’da yapt&#;&#;&#; aç&#;klamada sezaryenlerin isteme ba&#;l&#; olarak de&#;il, t&#;bbi nedenlere ba&#;l&#; yap&#;lmas&#; gerekti&#;ini belirtmi&#;tir. Bakanl&#;&#;&#;m&#;zca anne sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korumak amac&#;yla ülke genelinde kamu ve özel sa&#;l&#;k kurulu&#;lar&#;nda do&#;um eylemi ve sonuçlar&#;n&#;n izlenmesi çal&#;&#;malar&#;na ba&#;lanm&#;&#;t&#;r. Bu çerçevede sezaryen endikasyonlar&#; ve sonuçlar&#;n&#;n izlenmesi de önem arz etmektedir. Modern do&#;um hekimli&#;ince önerilen t&#;bbi gerekçe ve endikasyonlara uyulmas&#;, hasta dosyalar&#;na kay&#;tlar&#;n belirli bir formda ve uygulama birli&#;i içinde, detayl&#; ve do&#;ru olarak yaz&#;lmas&#;, istatistiklerin düzgün tutulmas&#; ve etik kurallara uyulmas&#; bu hedefe ula&#;may&#; sa&#;layacak en önemli önlemlerdir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir