eriyen dikiş nasıl anlaşılır / Medical Point | Hemşirelik ve Tedavi | Dikiş (Sütur) Atma - Çıkarma

Eriyen Dikiş Nasıl Anlaşılır

eriyen dikiş nasıl anlaşılır

Sezaryen dikişi ne zaman iyileşir? Estetik dikiş ne demektir?

Sezaryen, vajinal doğuma göre daha uzun bir iyileşme süreci gerektiren yoğun bir işlemdir. Sezaryen dikişi ameliyat sonrası kişiyi en çok rahatsız eden durumlardan birisidir. Sezaryen sonrası dikiş yerlerinin takibinin yapılması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, Sezaryen dikişi ne zaman iyileşir? Estetik dikiş ne demektir? Sorularına cevap verdi.

Sezaryen dikişi ne zaman iyileşir? Estetik dikiş ne demektir?

Sezaryen ameliyatı karnın katlarını açılarak yapıldığı bir operasyondur. Bu sebeple açılan her kat dikiş atılarak kapatılır ve ameliyat tamamlanır. Cildin kapatılması için atılan dikişler kozmetik açıdan iyi görüntünün yanı sıra enfeksiyonlara karşı da koruma sağlamalıdır. Bu nedenle iyi atılması oldukça önemlidir. Sezaryen operasyonunda rutin olarak karın alt bölümüne karnın solundan sağına yatay cilt kesisi uygulanır. Ender durumlarda göbekten aşağı dik uzanan bir kesi de gerekebilir. Dikişin doğru yöntemle atılması hem daha az ağrıya hem de kozmetik açıdan daha az kaygıya yol açar.

Cildin altına dışarıdan görünmeyecek şekilde atılan ve halk arasında lazer ya da yapıştırma olarak tabir edilen dikiş:

Bu dikişlere subkutikuler sütur adı verilmektedir. Çoğunlukla kendi kendine eriyen dikişler kullanılmaktadır. Dikişler tek tek atılmaz, cilt altına soldan başlayıp sağa doğru olacak şekilde devamlı olarak atılır. Toplum arasında bu dikişe "estetik dikiş" de denilmektedir. Dikiş dışarıdan gözükmez ve daha az iz kalır.

Cilt üzerine atılan tek tek dikiş yöntemi:

Bu dikiş yönteminde çoğunlukla erimeyen dikişler kullanılmaktadır. Bu sebeple de ameliyattan sonraki 1. haftada dikişlerin alınması gerekir. Bazen stapler denilen aletler ile tıpkı tel zımba gibi tek tek uygulanan ilmekler kullanılır ve bu zımbalar yara kenarları birbirine yakınlaştırılır. Operasyondan bir hafta sonra ise bu zımba telleri oldukça pratik bir şekilde alınmaktadır. Genellikle iz bırakır. Sezaryen sonrası çok tercih edilmemektedir. Daha çok büyük ameliyatlarda kullanılır.

Sezaryen dikişi ne zaman iyileşir? Estetik dikiş ne demektir?

Sezaryen dikişleri ne zaman iyileşir? Dikişler ne zaman alınmaktadır?

İyileşme saat içinde gerçekleşir. Bu sayede hasta sezaryenden sonra alban denilen koruyucu bantların yara uygulanması ile banyo yapabilir. Bant uygulanmaz ise 3. gün banyo yapmaya başlaması daha uygundur. Yaranın iyileşmesi ve kapanması ise bir haftayı bulur. Genellikle kendiliğinden eriyen dikişler tercih edildiği için, ipler bir hafta içinde kaybolurlar. Ancak erimeyen dikiş atılmış ise çoğunlukla ameliyattan 1 hafta sonra alınırlar.

Dikiş yerlerinin takibi nasıl olmalıdır ve ne çeşit bulgular olabilir?

İlk günlerde dikiş yerlerinde minimal kanama görülebilir. Kanama fazla ise ağırlık uygulaması -serum poşetleri gibi- ile kanama kısa sürede durdurulur. Fakat hasta evine gittikten sonra da kanama oluyor ise mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Sezaryen operasyondan sonraki günlerde dikiş yerlerinde hafif ağrı ve yanma da normal kabul edilir. Ağrı özellikle dikişin uç bölümlerinde düğüm bölgesinde daha fazla hissedilir. Cilt kesinin etrafındaki hissizlik ve uyuşukluk ise dikişlerin iyileşmesinden sonra da bir süre daha kalabilir. Çeşitli durumlarda yara yerleri kaşınabilir.

Dikişin atıldığı ilk zamanlarda dikiş sebebiyle ödem oluşabilir. dikiş atılan bölgede sertlik ve şişlik olması normal kabul edilir. Ancak aşırı şişlik ve ağrı var ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Dikişlerin açılması oldukça nadir gerçekleşen bir durumdur. Bu gibi sorunlarda hastanın yaraya ne kadar doğru baktığı ve hijyeni sağlayıp sağlayamaması önemli faktörlerdendir. Dikişler patlar ise, pansuman yapılır ve yaranın kapanması beklenir. Dikişler çok fazla açılmış ise yeniden dikiş atmak gerekebilir.

Dikiş yapılan yerlerde ısı artışı ve kızarıklık var ise, kokulu sarı ve yeşil akıntı da buna eşlik ediyor ise enfeksiyon söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik tedavisine başlanır ve yara yerinin düzenli pansumanı yapılır.

Sezaryen dikişi ne zaman iyileşir Estetik dikiş ne demektir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları

Sezaryen dikişinde kalın veya ince iz kalması neye bağlıdır, dikişler nasıl iyileşir, ağrı olur mu?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında)


Sezaryen dikişleri iyileşince ne kadar iz ve nedbe kalır? Flaster çıkarılırken acır mı?

Sezaryen dikiş yerlerinin altta anlatılacak nedenlerle nispeten fazla ve kalın iz kalmış bir örneğinin ameliyat sonrası görünümü, çok büyük çoğunluğunda iz oldukça incedir aslında.

Sezaryenle doğum yaptıktan sonra bizim diktiğimiz ve dışarıdan görülen o kısmı, aslında içeride daha çok miktarda dikiş var.

  • İlk önce, bebek doğduktan sonra sezaryenle rahimi bir dikiyoruz. Ondan sonra rahimin dış tabakası var onu bazı doktorlar dikiyor bazıları dikmiyor.
  • Ondan sonra karın zarının dış tabakası var. Onu bazı doktorlar dikiyor bazıları dikmiyor.
  • Mutlaka dikilen ve dikmemiz gereken tabaka kas kılıfı tabakası, fasya adını verdiğimiz tabaka.
  • Sonra cilt altı geliyor. Cilt altını bazı doktorlar dikiyor bazıları dikmiyor.
  • Cildi de kendiliğinden eriyen dikiş materyalleri ile, %99 böyle artık günümüzde.

Eskiden materyaller daha farklıydı. Kedi bağırsağı denen katgüt denen bir madde vardı. Mesela bu çok reaksiyon yaratıyordu. O yüzden iyileşmesi biraz daha gecikiyordu. Ama günümüzde artık dokuya tahriş yaratma olasılığı son derece az olan dikiş materyalleri, kaliteli dikiş materyalleri kullanıyor her yerde artık hemen hemen.

Çünkü erişmesi çok kolay artık bu dikiş materyallerine.

Sezaryende cilt kesisi %99 anne adayında artık anne diyelim nasıl oluyor? Böyle yatay oluyor. Buna biz Pfannenstiel insizyon adı veriyoruz. Genelde pubis kemiği adını verdiğimiz bu dışarıdan elle hissedebildiğiniz kemiğin iki parmak üstünden yanlara doğru açıyoruz böyle.

Çok acilen sezaryen gerektiren durumlarda veya işte plasenta previanın çok ileri şekilleri olan durumlarda bazen, içeriye daha kolay, içeriyi yani rahim, rahimi daha kolay manipüle etmek için, çünkü bazen alan çok geniş olması gerekiyor. Bu şekilde kesiyoruz. Buna dikey kesi adı veriliyor.

Bunun avantajı hem daha hızlı girilebilmesi hem de içeride sonuçta Pfannenstiel insizyonu dediğimiz o yatay keside çok kısıtlı bir alandan bebeği çıkartıyoruz. Burada daha geniş bir alana sahibiz ama %99 Pfannenstiel insizyonu.

Bu bir anlamda teyelleme şeklinde, yani dışarıdan görülmeyecek cilt altı dikişler şeklinde yapılıyor. Eskiden tek tek dikiş atılıyordu ama artık teyelleme bildiğiniz teyelleme. Böyle alttan o şekilde dikiyoruz.

Sağda ve bazen solda bazen de iki tarafta o dikişlerin uçları görülebilir. Böyle ilk başladığınız yerlerin uçları ama onları da genelde içeriye gömüyoruz. Dışarıdan görülen sadece bir ince çizgi.

Sonra iyileşme süreci başladıktan sonra ne oluyor? Genelde bu tabakayı 1. gün tekrar gözden geçiriyoruz herhangi bir sorun var mı yok mu diye genelde çıkmıyor bir sorun.

Bu esnada pansuman yapıyoruz veya yapmıyoruz. Sonuçta pansuman yapılmasa da orası steril bir bölge zaten. Yani mikroplardan arınmış bir bölge daha doğrusu. Steril demek tam doğru olmaz.

Ondan sonra su geçirmez flaster ile kapatıyoruz veya su geçirmez bir tabaka oluşturacak olan bir sprey sıkıyoruz oraya. Her halükarda kısa zamanda anne, yeni anne artık banyo yapabilir hale gelir dikişleri henüz daha tam olarak iyileşmemiş olsa bile, su ile temas etmesini engelleyecek tabaka olduğu için.



Bu da işte 2. günde, 3. günde bazen evine gittiği zaman kendisi daha rahat ettiği için o zaman gerçekleşiyor.

Sonra bir hafta içerisi süreçte anne adaylarının bir kısmı şundan yakınıyorlar. Diyorlar ki sağ tarafım çok ağrıyor. Yani diğer taraflarda bir şey yok ama sağ tarafında özellikle çok ağrıyor. Bunun nedeni de dikişlerin bir anlamda öyle anlatayım bütün hepsinin birleştiği ve de en çok gerginliğe maruz kaldığı bölge olduğu için genelde sağ tarafta bazen sol tarafta bazen her iki tarafta öyle gerginlik şeklinde ağrı olabiliyor. Bu da tamamen normal.

Bu süre zarfında 1 hafta sonra doktor kontrolüne gidildiğinde aslında 3. günden itibaren su geçirmez flasteri kendiniz çıkartabilirsiniz artık çünkü kaynamış oluyor diyelim dikişler. Ama genelde 1 hafta sonra kontrolde doktor tarafından çıkartılıyor.

Annelerin en korktuğu şey aslında bu nedense enteresan bir şekilde, sezaryenden bile korkmuyorlar, ama o flaster çıkartılırken acaba bir şey olacak mı diye korkuluyor ama biz onu yavaş böyle çıkartıyoruz.

Bazen o su geçirmez flaster cilde çok aşırı tahriş yaptığı için tam böyle yapıştığı kenarlarda böyle bazen su kabarcığı da içeren lezyonlara sebebiyet verebiliyor. Bu da çok ağrılı olabiliyor.

Yani benim iki taraflı ağrım var dediği zaman, flasteri kaldırıp baktığımız zaman bir kısmında öyle kızarıklık artı su içeren baloncuklar da dahil olmak üzere ciddi tahrişler gördüğümüz oluyor. O zaman ne yapıyoruz? Onu çıkartıyoruz. Bu sefer su geçirmez sprey sıkıyoruz diyelim.

Sonra dikişler iyileşmeye devam ediyor. Nihai olarak genelde 40 çıktıktan sonra en son şekline ulaşmış oluyor ve anne adayları, anneler diyelim pardon, birbirleriyle karşılaştırıyorlar.

Diyorlar ki:

  • benimkisi daha küçük benimkisi daha büyük.
  • Seninkisi yana doğru biraz daha gitmiş benimkisi yana doğru gitmemiş.
  • Benimkisi tam ortada seninkisi biraz diğer tarafa doğru kaymış.
  • Benimkisi incecik seninkisi kalın, böyle bazen hakikaten keloid dediğimiz doku oluştuğu zaman 1 santimetre kadar kalınlıkta bile bir iz kalabiliyor.

Ama çoğu annede bikini izi dediğimiz bikininin alt kısmında kalan bikininin yani bikini tarafından örtülmüş olan kısmında (bazen yukarıya gelebiliyor) bir dikiş izi kalıyor. Kimilerinde daha kalın oluyor. Bu kullanılan dikiş materyaline de bağlı olabileceği gibi yapılan işlemin doktor tarafından yapılmasına bağlı, yani doktor faktörü olabileceği gibi genelde genetik faktör.

Ama genetik faktör derken annesi öyle olmayabilir. Kendisinde öyle olabilir. Genetik faktör kendine özgü bir genetik faktör de olabilir. Yani nedbe dokusu daha kalın olabiliyor.

Ne yapılabilir?

Bunlar için çeşitli kremler var. Bu kremler bazen 1. haftada başlanabiliyor. O skar dokusu dediğimiz nedbe dokusu dediğimiz dokuyu incelttiği için uzun vadeli kullanılıyor, doktorunuza bunu danışıp başlayabilirsiniz.

Onun dışında sezaryen cilt insizyon ile ilgili söyleyecek çok fazla bir şey yok.

Bazen böyle ilk günlerde o çizginin altında ve üstünde bazen mor alanlar olabiliyor. O da tamamen normal. Cilt altında birazcık, minimal kan birikmesine bağlı olarak.

Ama tabii ki çok çeşitli sorunlar da olabilir. Bu videonun konusu bu değil. Normal iyileşmekte olan bir sezaryen dikişi nediri burada anlatmaya çalıştım.



Sezaryen Dikişleri İle İlgili Ek Bilgiler:


İLGİLİ KONULAR:


Video: Sezaryen dikişinde kalın veya ince iz kalması neye bağlıdır, dikişler nasıl iyileşir, ağrı olur mu?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

HEMŞİRELİK ve TEDAVİ

DİKİŞ ( SÜTUR ) ATMA / ALMA

Ya da bizim dikiş attığımız vaka gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.


Dikişler

Konuşma dilinde dikiş olarak tanımlanan cerrahi işlemin tıp dilindeki adı sütür’dür. Dikiş, dokunun iyileşmesi süreci boyunca yaranın kapalı kalmasını sağlar.

Cerrahlar dokuları dikerken, terzilerinkine benzer dikiş yöntemlerinden yararlanırlar. Kullanılan dikiş malzemesi ikiş çeşittir: zamanla kendiliğinden eriyenler; yaşam boyunca varlığını koruyan maddeler. Birinci grupta katgüt, ikinci grupta da naylon, ipek ve tel yer alır.


Dikiş biçimleri

Yaraların iki ucu farklı biçimlerde birleştirilebilir. Yalnız başta ve sonda düğümlenen sürekli bir dikiş yapılabileceği gibi, aynı sonuç tek tek düğümlü ilmeklerden oluşan bir dizi ayrı dikişlede elde edilebilir. Kesik dikiş adı verilen bu ikinci yöntemde, dkişlerden biri açılsa ya da kopsa bile dikiş tümüyle sökülmez.


Dikişte kullanılan malzeme türleri

Eriyen dikiş kullanma kararı birçok etkene bağlıdır. Bunların başında dokuların olayı kapanma hızı gelir. Eriyen dikişler, dayanıklılıkları kısa sürede azaldığından, dokuların hızla iyileştiği ameliyat yaralarında, sözgelimi birkaç günde kapanan mide ameliyatlarında kullanılır.

Fıtık ameliyatlarında ise kesiğin çevresinde yeni doku oluşuncaya kadar, yıllarca sağlamlığını koruyan naylon dikişler yeğlenir. Eriyen dikiş kullanılırsa fıtık yineleyebilir.


Deri dikişleri

Deriyi birleştirmenin türlü yolları vardır. Bu amaçla sürekli ya da kesik dikiş, eriyen ya da kalıcı maddeler, hatta meatl klipsler bile kullanılabilir.

Eriyen madde kullanılmayacaksa naylon ile ipek yeğlenir. Bunlar, bir hafta kadar, derideki kesik gereken gücü kazanıncaya kadar bırakılır. Deri kolay iyileştiğinden yüzdeki dikişler çoğunlukla birkaç gün içinde alınır. Ayrıca gereğinden uzun bırakılan dikişler, deride küçük izlerin kalmasına neen olabilir. Eriyen dikişler genellikle derinin hemen altına, dıştan görünmeyecek biçimde atılır ve sürekli dikiş uygulanır.


Dikişlerle ilgili sıkça sorulan birkaç soru :

Ameliyattan sonra dikişlerim alınması acı verir mi?

Hayır, günümüzde kullanılan maddeler eskiden kullanılanlardan çok daha yumuşak olduklarından dokuların içinde kolayca kayarlar. İşlemin kendisinden çok, düşüncesi ürkütücüdür. Yine de, çok çekiniyorsanız, cerrahtan eriyen dikiş uygulamasını isteyebilirsiniz.


Önemli ameliyatlardan sonra iç dikişler uzun süre kalır mı ?

Evet, kullanılan maddelerden bazıları yaşam boyunca kalır. Sözgelimi naylon, dokuda yan etkilere yol açmadığı gibi, başka etkenlerden de zarar görmez. Ameliyattan 30 yıl sonra bile, gevşemiş de olsa, varlığını korur.


Karın ameliyatından sonra dikişler, öksürme ya da zorlanmayla patlayabilir mi?

Günümüzde bu tür olaylara pek enden rastlanmaktadır. Karın bölgesindeki bir ameliyat yarasının kapanması dış değil, iç dikişler belirler. Bu yüzden, birçok cerrah kasları birleştirirken naylon gibi erimeyen maddelerden yararlanırlar. Eskiden kullanılan türler gücünü çabuk yitirdiğinden yara açılabiliyordu. Günümüzde ise, karın kasları, kalıcı türden bir maddeyle iyice dikilebildiği için dikiş, öksürüğün yarattığı zorlanmaya dayanabilmektedir.

Ayrıca karın ameliyatlarından sonra öksürme gibi hareketler, bir miktar acıya yol açtığından, zaten güçlü bir biçimde zorlanma söz konusu değildir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası