nst sonuçları nasıl okunur / NST sonuçlarımız nasıl? | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Nst Sonuçları Nasıl Okunur

nst sonuçları nasıl okunur

Bahçeci Sağlık Grubu

Non Stres Test (NST) Nedir, Nasıl Yorumlanır?

Non Stres Test (NST) Nedir, Nasıl Yorumlanır?; Anne adayları, gebelikleri süresi boyunca pek çok tarama testi, muayene ve incelemelerden geçmektedir. Bebeğin gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam edip etmediği, annenin sağlığı ve bebeğin duruş şekli gibi pek çok faktör bu kontroller esnasında düzenli olarak incelenir.

Bu testlerden biri de genellikle NST adıyla da bilinen Non Stres Test’tir. Gebeliğin yaklaşık olarak 7. ayında yapılan NST, kolay ve ağrısız bir işlem olup bebeğin genel durumunun araştırılması amacıyla uygulanır. Aynı zamanda işlem sırasında bebeğin kalp atışları da dinlenebilir.

NST Nedir?

Anne karnındaki bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi, hareketlerinin incelenmesi, fetal distres adı verilen bebeğin oksijensiz kalma durumunun var olup olmadığının araştırılması ve bebeğin gelişimine ilişkin genel bir tarama yapılması amacıyla uygulanan nonstres test, pratik ve hızlı bir işlemdir.

Test NST cihazı veya kardiyotografi cihazı adı verilen alet kullanılarak yapılır. Testin adının Nonstres test (stressiz test) olmasının nedeni, bebek üzerinde herhangi bir stres oluşturmamasıdır.

Gebelik sürecinde ve doğum öncesi dönemde NST hekim tarafından önerilen belirli aralıklarda bebeğin genel durumunun belirlenmesi amacıyla uygulanabilir. Fakat buna ek olarak aşağıdaki durumlarda da NST uygulaması gerekebilir:

  • Anne ve bebeğinin herhangi bir nedenle sağlık açısından risk altında olduğu belirlenmesi
  • Bebek hareketlerinin anne tarafından hissedilememesi veya normalden daha az hissedilmesi
  • Plasentanın bebeği beslemede yetersiz kaldığı, bir diğer deyişle işlevinin yetersiz olduğundan şüphelenilmesi
  • Bebekte herhangi bir hastalığın teşhis edilmesi veya böyle bir şüphenin varlığı
  • Plasenta veya göbek kordonuna ilişkin olumsuzluklar nedeniyle bebeğin oksijenlenmesinin yetersiz olması
  • Anne karnında bebeğin içerisinde bulunduğu sıvı olan amniyon sıvısının normalden az veya fazla olması
  • Annede tansiyon seviyesinin normalin üzerinde seyretmesi
  • Annede gestasyonel diyabet varlığı
  • Bebekte büyüme geriliği sorununun tespit edilmesi

Yukarıda belirtilen faktörlerin yanı sıra doğum zamanı geçmesine karşın halen doğum sancıları başlamamış olan gebe kadınlarda da doğum kanalına girmiş olan bebeğin sağlık durumunun ve oksijenlenmesinin araştırılması amacıyla NST uygulanır.

NST Nasıl Yapılır?

NST öncesinde anne adayının bir ana öğün yapmasının bebekte hareketliliği artırdığı ve bu sayede işlem sırasında daha net verilerin elde edebildiğini gösteren bazı bilimsel araştırmalar mevcuttur.

Bu nedenle gebe kadınlar işlem öncesinde yemek yemeyi tercih edebilir. Uygulamadan önce anne adayı stres ve endişenin önlenmesi için yapılacak işlemler hakkında bilgilendirilir.

Testin bebeğin sağlığı açısından herhangi bir risk taşımadığı belirtilir. Sonrasında gebe kadın, bir yatak veya sedye üzerine sırt üstü yatırılır. Karın bölgesi açılır ve karnın alt kısmına bebeğin kalp atışlarının duyulmasını sağlayan kardiyo adı verilen kalp probu yerleştirilir.

Karnın üst kısmına ise rahimdeki kasılmalar hakkında bilgi veren toko adı verilen uterus kasılması probu yerleştirilir. Anne adayına elinde tutması ve bebeğin hareketini hissettikçe düğmeye basması için üzerinde düğme bulunan çubuk şeklinde bir cihaz verilir.

Test yapılış nedenine bağlı olarak da değişmekle birlikte toplamda 20 dakika sürer. Bu süre boyunca bebeğin kalp atışları kaydedilerek NST trasesi adı verilen bir kağıda aktarılır.

Testte elde edilen ve kağıda dökülmüş olan bulgular, uzman bir doktor tarafından değerlendirilir. NST yorumlama veya NST okuma adı verilen bu işlem belirli esaslara göre gerçekleştirilir.

Testin uygulandığı 20 dakikalık süreç boyunca bebeğin kalbi iki farklı kez ve en az 15 saniye boyunca 15 vuruş kadarlık bir hızda atıyor ise sonuçların istenen şekilde, yani reaktif olduğu sonucuna varılır. Eğer 20 dakika boyunca 2 kez bu atım hızına ulaşılamaz ise testin süresi bir miktar daha uzatılır.

Bebeğin hareket halinde olduğu anlarda kalp atışlarının daha hızlı olması beklenir. Bu gerçekleşmezse veya 90 dakika süren bir test boyunca bebekte hareket olmazsa testin sonucu nonreaktif olarak tanımlanır. Bu durum her zaman bir olumsuzluk olduğunu göstermez, yalnızca testin geçersiz olduğu ve bilgi vermemiş olduğu anlamına gelir.

Böyle bir durumda anne adayı belirli bir süre beklendikten sonra yeniden testten geçirilebilir. Ayrıca bebeğin sağlık durumunun belirlenmesine yönelik farklı testler de uygulanabilir. Herhangi bir sorun olmasa da gerekli görüldüğü durumlarda test doğuma kadar giden süreçte her hafta tekrarlanabilir.

Hamilelikte NST Nasıl Uygulanır?

Gebeliğin 3. trimesterlik döneminde, yani son üç aylık döneminde birçok anne adayında kasılmalar söz konusu olabilmektedir. Bunlardan bazıları işlerin yolunda gitmediğinin belirtisi olabilirken bazıları ise düzensiz kasılmalar (Braxton-Hicks kasılmaları) şeklinde gelişebilir.

Çoğu zaman kasılmalar normal olarak karşılanır. Fakat özellikle doğuma az bir zamanın kalmış olduğu 37. hafta ve sonrasındaki süreçte gerçekleşen şiddetli kasılmalar erken doğum belirtisi olarak değerlendirilebilmektedir. Bu durumda NST uygulanarak bebeğin doğum kanalına girip girmediği ve sağlık durumunun nasıl olduğu konusunda bilgi edinilir.

Bunların haricinde gebeliğinde belirli bir aşamaya gelmiş olan kadınlarda genellikle bir rutin NST uygulaması yapılır. Bu aşamada yapılan test ile bebeğin genel sağlık durumu hakkında genel bir araştırma yapılmaktadır.

Ayrıca doğuma gelen anne adaylarında da kasılmaların takibi ve bu süreçte bebeğin sağlık durumunun kontrol altında tutulması için de gebe kadınlar NST cihazına bağlanır.

Karına bağlanan kemer şeklindeki 2 probdan bir tanesi kasılmaların araştırılmasında kullanıldığından doğumu yaklaşmamış olan gebelerde veya üçüncü trimesterin başlarında yapılan testlerde toko probu olarak adlandırılan rahim kasılmaları probunun kullanımı gerekmeyebilir.

NST’ye Kaçıncı Haftada Girilir?

Nonstres test uygulaması, genellikle gebeliğin 28. haftasında yapılır ve bundan sonraki süreçte gerekli görülen aralıklarla tekrarlanır. 28. haftadan önceki dönemde NST yapılması, fetüsün henüz bu teste yanıt verecek olgunluğa erişmemiş olması nedeniyle sonuç vermez.

Testin uygulanma sıklığı genellikle haftada bir veya 2 haftada bir şeklinde belirlenir. Fakat bebekte herhangi bir hastalığın teşhis edilmiş olması, erken doğum riskinin bulunması, bebeğin olması gerekenden farklı bir pozisyonda durması, göbek kordonunun oksijenlenmeyi engelleyebilecek şekilde konumlanması ve benzeri durumlarda testin daha sık aralıklarla uygulanması gerekebilir.

Bu noktada uzman hekimler tarafından verilen öneriler doğrultusunda hareket edilmesinde fayda vardır. Doğum zamanı geçmiş ve kasılmaları başlamamış olan annelerde NST uygulaması daha sık yapılmalıdır.

Bebeğin doğum kanalında beklediği süre içerisinde oksijenlenmesinde sorunlar ortaya çıkabildiğinden anne ve bebek sürekli gözetim altında tutulmalıdır.

Testte bir olumsuzluğa rastlanması veya daha fazla beklemenin risk oluşturacak olması gibi durumlarda suni sancı veya sezaryen gibi yöntemlerle annenin doğuma alınması gerekebilir.

Gebelik döneminin başlangıcından doğuma kadar giden süreç boyunca hekim tarafından verilen kontrol ve tarama takvimlerine uyum sağlamak, hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Yapılacak olan düzenli kontroller ve testler sırasında tespit edilecek herhangi bir soruna yönelik olarak gerekli önlemin vakit kaybetmeden uygulanması, ortaya çıkabilecek daha ciddi sorunların önüne geçilmesini sağlar.

Bu nedenle tüm muayenelerinize zamanında gitmeli, hekiminizin önerdiği aralıklarla NST uygulaması yaptırmak için randevularınızı almalısınız.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

NST (nonstres test) nasıl okunur ve yorumlanır

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında):

Nonstres test (NST) nedir?

Kısaca bahsedecek olursak, burada sayfanın en altında sizin için hazırladığımız videodaki iki tane örnek eşliğinde, ne demek? Kardiyotokografi adını verdiğimiz cihazda karnınıza iki tane alet bağlanıyor.

Aletlerden bir tanesi kasılmaları ölçüyor, bir tanesi de bebeğe giden kan akımını ölçüyor, bunu nasıl yapıyor: bebeğin kalp atışlarını grafik olarak kağıda aktarıyor.

Sayfanın sonunda yer alan videoda 35. haftada yapılmış bir NST var, bir de 31+5 de yapılmış bir NST var.

NST - Nonstres test

Nedir bu NST'de dikkat çekenler?

Burada bir kere bebeğin kontraksiyonları daha doğrusu rahimin kontraksiyonları, kontraksiyon demek kasılma demek, olup olmadığını görüyoruz. Burada sadece ve sadece belli solunum hareketleri, anne adayının kendi yaptığı solunum hareketleri, grafikte hafif yükselmelere yol açmış, ama belirgin bir kasılma yok. Kasılma olduğu zaman grafikte tepecikler oluşuyor. Özellikle düzenli doğum sancıları döneminde bu tepecikler daha da artabiliyor ve daha sık oluyor, 10 dakikada da 3 tane.

Videoda gördüğünüz gibi 35 haftalık NST'de de böyle bir şey yok.



Diğer NST'ye bakalım: 31+5 deki NST'de de herhangi bir kasılma yok. Ama dediğim gibi Braxton-Hicks kasılmaları olabilir bazen, Braxton-Hicks kasılmaları daha düzensiz, şekli birbirine benzemeyen, arada sırada gelen kasılmalardır ve  bunlar doğum kasılması değildir.

Doğum kasılması ne demek? 10 dakikada 3 tane gelecek, karnı yükseltecek, karnı yükseltince de tabii ki burada grafik olarak da çıkacak.

NST'nin diğer kısmı nedir, kalp atışları: Kalp atışlarında burada iki grafikte de dikkat çeken şey arada sırada kalp atışları yükselmiş.

Anne ve baba adayları NST'ye girdikleri zaman zaten bebeğin böyle kalp atışlarının hızlanmaya başlamasını "acaba bebek heyecanlandı mı, bebeğe bir şey mi oldu" şeklinde yorumlayabilirler. Ama işte o bebeğin kalp atışlarının arada sırada yükselmesi sayesinde, bu akselerasyon dediğimiz, akselerasyon hızlanma demek,ingilizce: acceleration, akselerasyon nedeniyle böyle tepecikler oluşuyor. Bu tepeciklerin de genelde 20 dk'lık bir inceleme süresinde 2 tane olmasını bekliyoruz.

Bu da reaktif NST anlamına geliyor. Yani bebeğe giden kan akımının iyi olduğu anlamına geliyor.

Bazen bebek uyuduğu zaman, 20 dk'lık inceleme döneminde hiç akselerasyon olmayabilir. O zaman NST'yi biraz uzatırız. Bu videoda uzatmamızın belli bir nedeni yoktu, ama daha uzun bir NST var burada.

Daha sonra bu akselerasyonları görmeye çalışırız. Yani hedefimiz nonstress testte, NST'de kasılma olup olmadığını görmek bir yandan, öte yandan da, akselerasyonları görmek, yani yükselmeleri görmek, bu yükselmeleri görmediğimiz zaman bazen NST'yi uzattığımız oluyor. Yine görmezsek, o zaman bebekle ilgili başka bir sorundan, yani bebeğe giden kan akımının yeterli olmadığından şüphelenebiliyoruz. O zaman başka incelemeler yapıyoruz, biyofizik profil gibi.

Videoda 31+5'deki akselerasyonlarla 35+0'daki akselerasyonlara baktığımız zaman ne görüyoruz, hafta ilerledikçe bu hızlanmalar, daha da yükseliyor amplitüd olarak. Gördüğünüz gibi.

Böyle olmak zorunda değil ama genelde öyle oluyor.

151 bazal kalp atışından, arada sırada 170'lere çıkarak oluşturulmuş bir akselerasyon bu, yükselme yani tepecikler.

Bebek olgunlaştıkça, nabzının da biraz daha azaldığını görüyoruz.

Videoda bazalı 150 iken, ortalama kalp hızı burada 120'lere düşmüş. ve onun üzerinden yükselmeler göstermiş.

Bunlar tamamen normal şeyler. İki tane farklı gebelik haftasında bulunan bebeğin NST'leri de böyle farklı oluyor.



CST ne demek, kontraksiyon stres test demek, o konumuz dışında: Kasılmalar oluşturulduğu zaman veya olduğu zaman, yani 10 dk'da 3 tane kasılma olduğu zaman, bebeğin buna akselerasyon cevabını ölçmeye kontraksiyon stres test adını veriyoruz, ve bu çok önemli bir şey değil, çok kullandığımız bir kelime de değil

NST ne zaman yapılmalı?

Bazı doktorlar 30. haftadan itibaren rutin olarak yaparlar, bazı doktorlar 37. haftadan itibaren yaparlar, bazı kliniklerde miad geçmesinden itibaren başlanabilir. Ama esas olan şu ki, bebekle ilgili herhangi bir sorundan şüphelenildiği zaman, gelişimiyle ilgili, gebelik haftasından bağımsız bir şekilde 27, 28. haftada bile yapılabilir.

Kasılmadan şüphelenildiği zaman, gebelik haftasından bağımsız bir şekilde 24. haftada bile yapılabilir.

NST'ye mutlaka tok karnına gitmekte fayda var denir ama tok karnına gidilmese de akselerasyonlar çıkıyor. Bir şeyler, çikolata yenmese bile, yine de akselerasyonlar çıkıyor, yani yemekle çok bağlantılı olmayabiliyor bu akselerasyonların çıkıp çıkmaması

NST ile ilgili vereceğimiz bilgiler bu kadar.

Normal Doğum >>


Video: NST nasıl yorumlanır? Doğum sancısı-yalancı Braxton-Hicks rahim kasılmaları ve bebek kalp atışları



NST Yorumlama

Gebeliğin başından sonuna kadar, anne adayları ve gebeliği takip eden doktor tarafından bebekle ilgili her bir ayrıntı çok merak edilir. Özellikle de bebeğin kalp atışlarının dinlendiği süreç anne ve baba adayları için çok önemlidir.

Bebeğin kalp atışları, her daim farklılık göstermekte, özellikle de bebek hareket ettiği dönemde fetal kalp atım hızında geçici bir artış yaşanır. Gebelikte non stress test adı verilen NST’nin temeli de bebeğin kalp atışlarından temel almaktadır. Normal süreçte bebeğin kalp atım hızı sabit değil, saniyeler içerisinde değişim gösteren bir seyir izler. Bebeğin kalp atım hızının seyri variabilite olarak adlandırılır.

Bebeğin kalp atım hızının, variabilitenin kaybı; bebeğin aldığı oksijen seviyesinin kalp atım hızını düzenleyen merkezi sinir siteminin içindeki hücrelerde fonksiyon kaybına neden olabilecek kadar düştüğünü göstermektedir.

Variabilite kaybı, fetüsün strese olan direncinin en alt seviyede olduğunu gösterir.

Gebeliğin son dönemine girildikten sonra gebeliği takip eden doktor, sık sık NST, non stres testinden bahseder. Gebeliğin ileri haftalarında fetüsün sağlıklı olmasının en önemli belirtileri; fetüsün hareketleri ile kalp atımında artışların tespit edilmesini sağlayan tetkik olarak NST’dir.

NST tekniği

Gebelikte NST uygulamasındaki amaç bebeğin hareketleri ile birlikte kalp atım hızındaki artışın saptanabilmesidir. NST yapıldığı anda; bebeğin uykuda olması ya da gebeliğin hangi haftasında olduğu gibi faktörler sonucu etkiler. Bu sebeple de 28 haftadan daha küçük gebeliklerde NST yapılmaz. NST’nin en iyi sonucu verebilmesi için anne adayı yemek yedikten 2 saat sonra yapılması gerekir.

NST yapılması için anne adayının karnına 2 tane prob bağlanır. Bunlardan biri rahmin sertliğini saptarken, diğeri de kalp atım hızını kağıt üzerine kaydetmektedir. NST için anne adayının eline bir buton verilir ve bebek her hareket ettiğinde anne adayı bu butona basar. NST yapılırken anne adayı, 2 saat boyunca fiziksel aktivitede bulunmaz ve kesinlikle sigara içmez.

NST gebelikte ne amaçla uygulanır?

NST gebelikte anne rahmindeki fetüsün ne kadar sağlıklı olduğunu belirlemede kullanılan yöntemlerden birisidir. Özellikle de anne adayının diyabet, yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığı, guatr gibi hastalıklar taşıması durumunda, gebelikte oluşan yüksek tansiyon, fetüsün hareketlerinin azalması, büyüme geriliği, suyunun azalması, gebelik haftasının 40 haftayı geçmiş olması ve yüksek riskli gebelik vakalarında NST tetkiki ile fetüsün sağlığı takip edilebilmektedir. Daha detaylı bilgi için:\r\n\r\n[call post=9652]\r\n

Gebelikte NST ne zaman yapılır?

NST genellikle gebeliğin 32. – 34. haftalarında uygulamaya başlanmaktadır. Özellikle de erken doğum tehdidi gibi gebelikle ilgili ciddi risk faktörlerinin varlığında 26. gebelik haftası gibi daha erken haftalarda bile NST yapılabilir.

Normal NST tetkiki ilk kez yapıldıktan sonra 1 hafta sonra ya da haftada 2 kez tekrarlanmalıdır. Gebelikte elde edilen klinik bulguların bozulması durumunda ise aradan geçen süreden bağımsız olarak NST tekrarlanmaktadır.

NST nasıl yorumlanır?

NST işlemi genelde 20 dakika sürmekte ve bu 20 dakikalık süre içinde en az 15 saniye süren ve dakikada 15 atımlık bir artış bulunan en az 2 kez hızlanma olursa test reaktif olarak kabul edilir. Reaktif NST durumu, bebeğin en az 1 hafta daha anne karnında güvenle kalabileceğini göstermektedir.

NST değerinde istenen düzeyde artış olmazsa testin bir 20 dakika daha uzatılması, yani 40 dakika yapılması gerekir. Bu 40 dakikalık sürenin sonunda hala kalp atımlarında hızlanma olmazsa veya kalp atım hızında düşüşler saptanırsa test non -reaktif olarak değerlendirilmektedir. Ancak eğer NST süresince fetüs hiç hareket etmez ise test bu kez yetersiz olarak yorumlanmaktadır.

NST’nin yetersiz olduğu vakalarda fetüsün uykuda olduğu ya da anne adayının karnının aç olduğu yorumu yapılabilir. Böyle bir durumda bir süre bekledikten ve/veya anne adayı yemek yedikten sonra NST tekrarlanır.

NST’de fetüsün kalp atımındaki artışların yorumlanması, gebelik haftasına göre yapılmaktadır. Gebeliğin 32. haftasından daha ileri olan gebeliklerde NST’de en az 15 saniye, en fazla 2 dakika süreyle kalp atımının ortalama hızının 15 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilmektedir.

32. gebelik haftasından önce yapılan NST’de ise 10 saniye süreyle kalp atımının ortalama hızın 10 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü, en az 2 tane artış normal NST tetkiki olarak yorumlanmaktadır.

NST hangi durumlarda yapılır?

NST; fetüsün genel iyilik halinin değerlendirilmesinde her durumda kullanılabilen anne ve bebeğe zarar vermeyen en güvenilir ve en ağrısız yöntemlerden biridir. Özellikle de bazı riskli gebeliklerde gebelik haftası belirli bir döneme geldikten sonra düzenli olarak NST yapılması gerekir. Aslında NST’nin ne zaman yapılmaya başlanacağına karar verirken bebeğin anne karnında sahip olduğu riskler ve özellikle de ölüm riski baz alınmaktadır. Bu bağlamda gebeliğe tıbbi bir tedavi uygulanması mı, yoksa gebeliğin sonlandırılması mı daha doğru olacak şeklinde bir karar verilmesi gerekir.

NST’nin rutin olarak uygulanmasının gerekli olduğu durumlar;

  • Anne adayının diyabet hastası olması,
  • Gebelikte gün aşımı olması,
  • Anne adayında hipertansiyon olması,
  • Bebekte gelişme geriliği saptanması,
  • Anne adayının daha önceden ölü doğum öyküsü olması,
  • Gebelikte tedavi edilemeyen anemi tespit edilmesi,
  • Fetal hareketlerde azalma hissedilmesi,
  • Kalp hastalıkları olması,
  • Gebelikte erken doğum tehdidi olması,
  • Zarların erken dönemde açılması,
  • Anne karnında ölümle sonuçlanabilen diğer durumlar ortaya çıkması

Gebelikte NST yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar hangileridir?

Gebelikte NST uygulanmasının herhangi bir dönemde, herhangi bir sakıncası, bebeğe ya da anne adayına bir zararı saptanmamıştır.

NST sonucuna göre sadece bebeğin durumu mu belli olur?

NST değerlendirmesinden elde edilen sonuç, fetüsün kalp atımlarının anne karnındaki hareketlerine göre değişimini göstermektedir. Anne adayının rahmindeki kasılmaları NST ile belirleyerek gerçek doğum sancılarının başlayıp başlamadığı da bu süreçte ayırt edilebilir. Rahimdeki kasılmaların hangi şiddetle ve hangi aralıkla ortaya çıktığının takip edilmesi doğum eyleminin başlangıcı ve takibinde hem anne ve hem de fetüsün sağlığı açısından çok önemlidir.

NST’ye dair önemli hususlar nelerdir?

NST reaktif ise ve diyabet, gelişme geriliği gibi bebeğin anne karnında aniden kaybedilebileceği durumlar yoksa test 7 gün sonra tekrarlanır.

NST’de 15 saniye veya daha fazla süren kalp atım hızında azalmalar genelde bebeğin suyunun azalması ve kordonun sıkışması ile ilgilidir ve böyle durumlarda çoğu zaman acil sezaryen gerekir.

Normal şartlar altında anne karnındaki bebeğin kalp atım hızı 120-160 atım/dakika şeklindedir. Bebeğin nabzının dakikada 90’dan az olduğu vakalarda fetüsün akciğer gelişimi tamamlanmışsa acilen sezaryen yapılır.

NST’de hatalı negatif

NST’de hatalı negatif çıkma oranı % 1’den daha azdır. Hatalı negatiften kastedilen durum, reaktif test sonrası 1 hafta içinde bebeğin kaybedilmesidir. Reaktif NST sonrasında bir hafta içinde fetal ölümlerin % 60’ı önlenemeyen nedenlerden dolayı gerçekleşir. Bu durumda en sık olarak karşılaşılan nedenler; kordon sıkışması, plasentanın ayrılması, annenin metabolik ya da fizyolojik durumunda ani değişiklikler, sigara kullanımı gibi faktörlerdir. NST işlemi, fetal tehlike varlığını değil, yokluğunu tespit eder.

Category: Gebelik ve Doğum18 Comments

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası