bebeklerde 37.7 ateş normalmi / Çocuklarda Yüksek Ateş | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Bebeklerde 37.7 Ateş Normalmi

bebeklerde 37.7 ateş normalmi

Değişik hastalıklara karşı vücudun gösterdiği bir tepki olarak görülen ateş, bir hastalığın pek çok işaretinden biri olabileceği gibi hastalığın tek bir işareti olarak da meydana gelebilir. Yetişkinlerde görülebileceği gibi bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bu durum, özellikle ebeveynlerin korkulu rüyasıdır. Peki bebeklerde ateş nedir? Bebeklerde ateş kaç olmalı? ve Bebeklerde ateş nasıl düşürülür? Hepsi ve daha fazlasına Özel Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bebeklerde Ateş Nedir?

Ateş, çoğunlukla vücuda giren bakteri ve virüslere karşı bedenin verdiği bir cevaptır. Üşüme ve titreme gibi belirtiler ateşin yükselmekte olduğunu gösterirken, terleme ise ateşin düşmekte olduğunu göstermektedir. Bebeklerde yüksek ateş, farklı nedenlerden dolayı sıklıkla meydana gelen bir durumdur. Vücudun hastalıkla mücadele etmesinden kaynaklı ortaya çıkan ateş, eğer 40 derecenin üzerinde ise bebeğe zarar verebilir.

Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

Genel olarak 38 derecenin üstüne çıkan ateş, bebekler için yüksek kabul edilir ve 40 derece ve üstüne çıkan ateş ise, tehlikeli sınır olarak kabul edilir. Bebeğin ateşi 38 dereceyi gösterdiğinde ya da bunun üzerine çıktığında durumu kesinlikle kontrol altına almanız gerekmektedir.

Bebeklerin Ateşi Neden Yükselir?

Virüsler ya da bulaşıcı hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu durum vücudun normal halidir. Ancak her ihtimale karşı kontrol altına alınması şarttır. Peki bebeklerde yüksek ateş nedenleri nelerdir?

  • Menenjit
  • Romatizmal hastalıklar
  • Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları
  • Mide &#; bağırsak sisteminde ishal ve kusma ile kendini belli eden enfeksiyonlar
  • Orta kulak iltihabı
  • Daha çok kız çocuklarında meydana gelen idrar yolu enfeksiyonları
  • Aşı sonrası çocuklarda hafif ateş
  • Bebeklerde diş çıkarma döneminde görülen ateşlenme
  • Zatürre

Bebeklerde Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır?

Ölçüm için ilk olarak bebeğin koltuk altını tercih edin. Çünkü en iyi sonuca buradan ulaşırsınız. Ayrıca bu durum yaşa göre de değişmektedir. Örneğin;

  • Yenidoğandan 6 yaşa kadar ilk seçenek koltuk altı, ikinci seçenek rektal ve üçüncü seçenek deri üzeri olmalıdır.
  • 6 yaş ve üzerinde ilk seçenek yine koltuk altı, ikinci seçenek kulak ve üçüncü seçenek ise deri üzeri olmalıdır.

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?

  • 3 aydan küçük bebeklerde ateş yükseldiği zaman beklenilmeden doktora gidilmesi gerekmektedir.
  • Ateş ile birlikte ciltte döküntü meydana geldiyse,
  • Öksürük, kulak ağrısı, hırıltı, karın ağrısı, boğaz ağrısı, devamlı kusma, sık ishal, idrar yaparken yanma, idrar renginde değişiklik ve beslenme güçlüğü olduğunda,
  • Ateş düştüğü halde huzursuzluk devam ediyorsa,
  • Zor ve sık nefes alıyorsa,
  • Bıngıldağında atma ve kabarıklık varsa,
  • 2 yaşından küçük bir çocuğun ateşi 24 saatten fazla sürüyorsa, 2 yaş üzerindeki çocuğun 3 günden uzun süreli ateşi varsa,
  • Ağzında kuruluk, gözyaşının olmaması, göz küresinde ve bıngıldakta çöküklük varsa, mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşer?

Bebeklerde ateş düşürme işlemi için yapılacak bazı şeyler vardır. Ancak ateşi çok yüksekse ve düşmüyorsa ya da 3 aydan küçük bir bebeğin ateşi varsa zaman kaybetmeden bir an önce doktora başvurmanız gerekmektedir. Bunun dışında bebeğinizin üzerini çıkarmalısınız. Buna ortamın sıcaklığına göre karar vermeniz daha doğrudur. Gerekirse üstündeki her şeyi çıkartabilirsiniz. Sonrasında ise ılık bir duş aldırın. Aynı zamanda serin bir havada ya da hafif rüzgarlı bir havada bebeğinizi biraz balkona çıkarmak da ateşi düşürmeye yardımcı olur. Eğer çocuğunuz 6 aydan büyükse su vermeniz işe yarayabilir. Bunların dışında sık sık ateşini ölçün ve alnına ıslak bez koyun.

Yapılan Yanlışlar;

  • Bebeği doğrudan soğuk su altına koymayın!
  • Islak çarşaf ile bebeği sarmayın!
  • Üşüdüğü için üzerini giydirmeyin, üzerini örtmeyin ve oda sıcaklığını artırmayın!
  • Zorla yemek vermeye çalışmayın!
  • Aspirini ateş düşürücü yerine kullanmayın!
  • Sirkeli su ile ovmayın!

 

Sıkça Sorulan Sorular

ateş bebeklerde normal mi?

Yeni doğan bebeklerde ateşin genellikle 36 &#; 37,5 olması beklenir. İlk 3 aylık dönemde bebeklerde yüksek ateşe hızlı ve etkili bir çözüm bulunması gerekmektedir. Öte yandan yenidoğan bebeklerde ateş 38 derece ve üstüne çıkarsa, en kısa sürede doktora başvurmanız gerekmektedir.

Bebeklerde kafa ateşi neden olur?

Bebeklerde kafada ateş nedenleri arasında bulaşıcı hastalıklar ve viral enfeksiyonlar yer alır.

Hangi bebek ateş ölçer gereklidir?

6 ay ile 4 yaş arası çocuklarda, dijital termometre ile rektal ateşi ölçebilirsiniz. Koltuk altı sıcaklığını ölçmek için timpanik (kulak) termometre ya da yine dijital termometre kullanabilirsiniz.

 

Avicenna Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktorları


Bebeklerde ve çocuklarda ateş kaç olmalı? Ateşi düşürme yolları neler?

Ateş, değişik hastalıklara karşı vücudun gösterdiği, bebek ve çocuklarda özellikle sık görülen bir bulgu. Tüm bebekler zaman zaman ateşlenir. Peki Bebeklerde ve çocuklarda ateş kaç olmalı? Ateşi düşürme yolları neler? Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar bebeklerde ve çocuklarda ateş ile ilgili merak edilenleri anlattı.


Normal şartlarda ateş minimum ve maksimum kaç derece olmalı? 

Normal vücut ısısı arası olup ortalama 37 derece olarak kabul edilmektedir. Vücut ısısı yaşa, aktivite düzeyine ve günün saatine göre değişim gösterir. Küçük bebeklerde vücut ısısı daha büyük çocuklar ve erişkinlere göre daha yüksektir. Yenidoğanlarda ortalama vücut ısısı derecedir. Sabah saatlerinde vücut ısısı daha düşük iken akşam saatlerinde 0,5 derece daha yüksektir.


Bebeklerde ve çocuklarda kaç derece ateş tehlike göstergesidir? 

Küçük bebeklerde (36 aya kadar) vücut ısısının 38 derece üzerine, daha büyük çocuklarda ise derece üzerine çıkması ateş olarak kabul edilmektedir. Ortamın çok sıcak olması ya da çocuğun kalın giysilerle giydirilmesi özellikle küçük bebeklerde vücut ısısını geçici olarak yükseltebilir. Ancak sıcaklık düşürüldüğünde ya da çocuğun giysileri hafifletildiğinde ateş düşmüyorsa bu durum gerçek ateş olabilir.



Çocuklarda ateş nasıl ölçülmelidir? 

Ağızdan, alından, kulak yolundan, koltuk altından, makattan ateş ölçülebilir. Makattan ölçüm çocuğu rahatsız ettiğinden pratikte çok kullanılmayan bir yöntemdir. Küçük bebeklerde koltuk altı, biraz daha büyük çocuklarda kulak yolundan ölçüm hekimler tarafından daha çok tercih edilen ve önerilen yöntemlerdir.



Hangi durumlarda yüksek ateş nedeni ile hastaneye başvurulmalıdır? 

Üç yaş altındaki bebeklerde ateş varsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Daha büyük çocuklarda dirençli ateş varsa, sık aralıklarla yükseliyorsa, beraberinde halsizlik, genel durum bozukluğu, kusma, baş ağrısı, ishal, öksürük, nefes darlığı, döküntü, eklemlerde şişlik ve bilinç kaybı varsa ebeveynler çocuğu acil olarak hastaneye götürmelidir. Özellikle 3 günden daha uzun süren dirençli ateş olması ciddi bir durumun göstergesidir ve hastaneye başvurulmalıdır.

 

Çocuğumuz covid mi grip mi nasıl anlarız? Ateş ikisinde de olur mu? 

Grip, nezle, bademcik enfeksiyonu gibi üst solunum yolu enfeksiyonları çocukluk çağında görülen ateşin bir numaralı sebebidir. Gripte de Covid’de de en sık görülen belirtiler boğaz ağrısı, boğazda gıcıklanma, kuru öksürük, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, yüksek ateş, karın ağrısı ve ishaldir. Grip ve Covid u klinik belirti zemininde birbirinden ayırt etmek mümkün değildir ve hastaneye başvuran hastalarda sorgulama ve muayene ile ayırt etmek kolay değildir. Ancak PCR testiyle anlaşılabilir.



Çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür? Doktora gitmeden evde bakım nasıl olmalı? 

Ateş bir hastalık değildir. Özellikle enfeksiyon hastalıklarının önemli bir klinik belirtisidir. Bu yüzden ateşin tedavisinde ilk basamak nedenin saptanması ve ona yönelik tedavi başlanmasıdır. Ateş tek başına beyin hasarı yapmaz. Çocuğun ateşini düşürmek için ilk yapılacaklar sıvı alımının artırılması ve aktivitesinin kısıtlanmasıdır. Bunlara rağmen ateş çocuğa rahatsızlık veriyorsa ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Grip ilaçları da ateş düşürücü içerdiğinden ateş düşürücülerle beraber kullanılmamalıdır.



Ateşli havale nedir? 

38 derecenin üzerinde ateşle beraber kasılma ve bilinç kaybı ile seyreden bir durumdur. Altı ay -5 yaş arası çocuklarda görülmekle beraber en sık görüldüğü yaş grubu ay arasıdır. Ailede ateşli havale geçiren birey varsa risk artar. Çocuğun yakın zamanda aşılanmış olması riski arttırır. Daha çok virüs infeksiyonlarının seyrinde görülür. Genellikle infeksiyonun ilk gününde görülür. Sıklıkla 39 derece üzerindeki ateşlerde görülmekle beraber derece arasında da görülebilir.



Ateşle ilgili doğru bilinen yanlışlar nelerdir? 

Aileler çocuklarında ateş olduğunda özellikle ateşli havale korkusu ile telaşlanıp kaygılanıyorlar. Oysa ateş vücudun infeksiyon etkenleri ile savaşmada verdiği sağlıklı bir tepkidir. Bu açıdan bakıldığında ateşin vücuda faydalı olduğu bilinmelidir. Ateş düşürücüler gerekli olmadığı takdirde kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü infeksiyonu tedavi etmez, sadece çocuğu rahatlatır.

 

Formu doldurun, biz sizi arayalım:

 

Yayın Tarihi : 16/02/

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir