altıgen köşegen / Altıgenin kaç tane köşegeni vardır?

Altıgen Köşegen

altıgen köşegen

Çokgenlerin açılarını hesaplamak veya köşegen sayılarını hesaplamak için bazı formüller vardır.Bu formüller belirtilen koşullara uyduğu sürece tüm çokgenler için uygulanabilmektedir. Ayrıca çokgenlerin iç açı, dış açı ve köşegen sayıları değerleri düzgün çokgenler için formülleştirilir. Bu formüller ile hesaplamalar yapılabilmektedir. Bu yazımızda ise her hangi bir işlem yapmaya gerek kalmadan bu değerleri sizler için derledik. Hesaplamalar ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.

>> Çokgen Formülleri ve Örnekleri


Üçgenin İç Açısı, Dış Açısı ve Köşegen Sayısı

Düzgün üçgenin bir dış açısı derecedir. Bir iç açısı ise 60 derecedir. Üçgenin köşegen sayısı yoktur. Aynı şekilde bir köşesinden çizilen köşegen sayısı da yoktur.




Dörtgenin İç Açısı, Dış Açısı ve Köşegen Sayısı

Dörtgen belki de en kolay açı ve köşegen tayini yapılabilen geometrik şekildir. Dörtgenin bir iç açısı 90 derecedir. Aynı şekilde bir dış açısı da 90 derecedir. Dörtgenin köşegen sayısı 2 dir. Bir köşesinden çizilen köşegen sayısı ise 1 dir.

Beşgenin İç Açısı, Dış Açısı ve Köşegen Sayısı

Beşgenin bir dış açısı 72 derecedir. Bir iç açısı ise derecedir. Beşgenin köşegen sayısı 5 tir. Bir köşesinden çizilen köşegen sayısı ise 2 dir. 

Altıgenin İç Açısı, Dış Açısı ve Köşegen Sayısı

Altıgenin bir dış açısı 60 derecedir. Bir iç açısı ise derecedir. Altıgenin köşegen sayısı 9 tanedir. Bir köşesinden çizilen köşegen sayısı ise 3 tanedir.

Yedigenin İç açısı, Dış Açısı ve Köşegen Sayısı

Yedigenin bir dış açısı yaklaşık 51 derecedir. Bir iç açısı ise yaklaşık derecedir. Yedigenin açı değerleri küsüratlı olduğu için genelde sorularda karşılaşılmaz. Yedigenin köşegen sayısı 14 tanedir.

Bir köşesinden çizilen köşegen sayısı ise 4 tanedir.

Sekizgenin İç Açısı, Dış Açısı ve Köşegen Sayısı

Sekizgenin bir dış açısı 45 derecedir. Bir iç açısı ise derecedir. Sekizgenin köşegen sayısı 20 tanedir. Bir köşesinden çizilen köşegen sayısı ise 5 tanedir.



Dokuzgenin İç Açısı, Dış Açısı ve Köşegen Sayısı

Dokuzgenin bir dış açısı 40 derecedir. Bir iç açısı ise derecedir. Dokuzgenin köşegen sayısı 27 tanedir. Bir köşesinden çizilen köşegen sayısı ise 6 tanedir.

Ongenin İç Açısı, Dış Açısı ve Köşegen Sayısı

Ongenin bir dış açısı 36 derecedir. Bir iç açısı ise derecedir. Ongenin köşegen sayısı 35 tanedir. Bir köşesinden çizilen köşegen sayısı 7 tanedir.

Share:

Köşegen Nedir? Çokgenlerde Köşegen Sayısı Bulma Formülü Nedir, Nasıl Bulunur?

Karışıklıkları önlemek ve olayları daha doğru bir biçimde kavrayabilmek adına terimler hayatları kolaylaştırır ve bu bağlamda oldukça önemlidirler. Köşegen de geometri dersinde kullanılan, sınavlarda sorularda ve bazı meslek gruplarının günlük yaşamlarında karşılaşılan bir terimdir. Sıklıkla kullanılan bir terim olması nedeni ile de pek çok kişi tarafından arama motorlarında köşegen ile ilgili; köşegen nedir, köşegen sayısı nasıl bulunur gibi soruların yanıtları aranır.

Köşegen Nedir?

Üç veya daha fazla kenara sahip olan geometrik şekillerde ardışık olmayan kenarlar arasında çizilen doğrulara köşegen ismi verilir. Yapıları gereği bu köşegenler iç ve dış açıları hesaplama konusunda kolaylık sağlar. Ayrıca köşegenleri kullanmak problemlerin kolay bir şekilde çözülmesi için yardımcı olabilecek bir konudur.

Köşegenler iki boyutlu cisimlerde olduğu gibi aynı zamanda üç boyutlu geometrik cisimlerde de kendilerini gösterirler. Geometrik şekillerde boyut arttıkça elde edilecek olan köşegen sayısı da aritmetik olarak büyür.

Çokgenlerde Köşegen Sayısı Bulma Formülü Nedir, Nasıl Bulunur?

Kenar sayısı üç veya daha fazla olan geometrik şekillere çokgen denir. Çokgenlerin de ardışık olmayan iki köşesi arasında çizilen doğrulara köşegen ismi verilir. Köşegenleri bulmak pek çok problemin ve bununla ilgili soruların çözülmesine yardımcı olur. Çokgenlerin köşegen sayısının bulunması için bir formül bulunur.

"n" kenarı bulunan bir çokgenin, herhangi bir köşesinden "n-3" adet köşegen çizilebilir. Bu nedenle bu iki sayının çarpılması gerekir. Daha sonrasında da elde edilen sayıyı 2'ye bölerek köşegen sayısını elde ederiz.

  • Köşegen Sayısı Bulma Formülü: n.(n-3)/2 şeklindedir. Burada "n" kenar sayısını temsil eder.

Örnek: Bir altıgenin köşegen sayısı nedir?

Altıgende kenar sayısı 6 olduğu için n yerine 6 yazarak köşegen sayısını rahat bir şekilde bulabiliriz.

  • 6.()/2
  • 6.(3)/2
  • 18/2
  • 9.

Yani altıgenin 9 adet köşegeni bulunur.

Düzgün altıgende 9 adet köÅŸegen bulunur. Bunu köÅŸegen sayısı formülüyle hesaplayabiliriz. Kenar sayısı n olmak üzere n.(n - 3)/2 formülünde n yerine 6 yazarsak 9 adet köÅŸegen olduÄŸunu anlarız.

Düzgün altıgenin bütün köÅŸegen uzunlukları eÅŸit deÄŸildir. 9 adet köÅŸegenden 6 tanesi uzun köÅŸegen, 3 tanesi ise kısa köÅŸegendir. Uzun ve kısa köÅŸegenlerin kendi içerisinde uzunlukları eÅŸittir.

Kısa köÅŸegen kenar uzunluÄŸunun √3 katı olur. Uzun köÅŸegen ise kenar uzunluÄŸunun 2 katı olur.

Kısa köÅŸegenleri çizdiÄŸiniz zaman 30 30 üçgeni elde ederiz. Uzun köÅŸegenler ise altıgeni iki eÅŸ parçaya ayırmaktadır.

Düzgün altıgen gerçekten çok ama çok önemli bir çokgendir. Özellikleri mutlaka iyi bilinmelidir. Genel bir eksiÄŸiniz varsa çokgenler konu anlatımı kısmına bakmanızda yarar vardır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir