su içtiğin gibi idrara çıkma / Günde 8’den fazla tuvalete gidiyorsanız dikkat!

Su Içtiğin Gibi Idrara Çıkma

su içtiğin gibi idrara çıkma

&#;ok su i&#;mek bu hastalığa sebep oluyor!

Halk arasındaki adıyla şekersiz diyabet (diyabetes insipidus) hastalığına dikkat çekmek için uyarılarda bulunan Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, çok idrara çıkıp, çok su içen insanların şekersiz diyabet hastası olabileceğini söyledi.

Şekersiz diyabetin kan şekeri ile bir ilgisi olmadığına vurgu yapan İlhan, “Bu hastalık Antidiüretik hormonun eksikliği veya etkisini gösterememesinden kaynaklanır."

"Şekersiz diyabette yeterli su alınamazsa aşırı sıvı kaybına bağlı kan tuzunda fazla yükselme, bilinç bozukluğu ve komaya kadar ilerleyebilir. Bu hastalık çok su içme ve çok idrara çıkma ile karakterlidir” ifadelerini kullandı.

Günlük idrar miktarı 3 litreye kadar normal
Bir kişide günlük idrar miktarının 3 litreye kadar normal olarak görülebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. İlhan, “Fakat 3 litrenin üzeri aşırı idrara çıkma, poliüri olarak değerlendirilir. Bu noktada sık ve az idrara çıkma ile idrar hacminin artması sıklıkla karıştırılır."

"Poliüri dediğimiz idrar hacminin artmasının başlıca sebepleri şeker hastalığı (diyabetes mellitus), şekersiz diyabet (diyabetes insipidus), psikolojik aşırı su içme olarak sayılabilir. Nadiren bazı genetik hastalıklar ve çeşitli ilaçlarda idrar hacminin artmasına sebep olabilir” dedi.

Komaya kadar götürebilir
Doç. Dr. İlhan, aşırı idrara çıkmakla birlikte görülen çok su içmenin aslında vücudun susuz kalmamak için kendini koruma refleksi olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi:

"Aşırı idrara çıkmanın en sık sebebi şeker hastalığı olduğu için öncelikle şeker hastalığı açısından doktoruna başvurmalıdır. Eğer şeker hastalığı saptanmazsa ve hastanın günlük 3 litreden fazla idrar çıkışı varsa şekersiz şeker hastalığı akla gelmelidir."

"İdrarla vücuttan kaybedilen fazla miktarda sıvı, su içerek yerine konmaya çalışılır. Eğer su içilerek kaybedilen su yerine konulmazsa bilinç bozukluğu ve komaya kadar ilerleyebilir. Şekersiz şeker hastalığında idrar ile aşırı kaybedilen sıvı, çok su içerek yerine konulduğu sürece her şey yolunda görünebilir."

"Ama herhangi bir sebeple su alınamazsa aşırı sıvı kaybına bağlı kan tuzunda fazla yükselme, bilinç bozukluğu ve komaya kadar ilerleyebilir.”

Kan şekeri değil hormon eksikliği tetikliyor
Aşırı idrara çıkmanın altında birçok nedenin olabileceğine işaret eden Doç. Dr. İlhan, sözlerine şöyle devam etti: “Hastalığın sebebine göre aşırı idrara çıkmanın mekanizması farklılıklar gösterir. Örneğin şeker hastalığında kandaki şeker düzeyi mg/dl’i geçince şeker idrarla atılmaya başlar. Normalde idrarda bulunmayan şeker, idrarda bulunmaya başlayınca fiziksel osmotik etki ile idrara aşırı su çeker ve böylece aşırı idrara çıkma oluşur."

"Aşırı idrara çıkınca da fazla susama ve su içme isteği gelişir. Öte yandan şekersiz diyabet hastalığında ise kanda şeker normaldir ve kan şekeri ile bir ilgisi yoktur. Beynimizde bulunan hipofiz bezi orkestra şefi gibi diğer hormonal bezlerimizi yönetir ve onların çalışmasını düzenleyen hormonal sinyaller gönderir. Hipofiz bezinden salgılanan hormonlardan biri de Antidiüretik hormondur (ADH). Bedenimizde kanın yoğunluğu ve hacmini her saniye kontrol eden çeşitli sensörler vardır."

"Bu sensörler su kaybı durumunda olduğu gibi kanın yoğunluğu arttığında ilk iş olarak beynimize haber gönderir ve hipofiz bezinden Antidiüretik hormon salınmasını sağlar. Antidiüretik hormon ise böbreklerden suyun idrarla dışarı atılmasını engeller ve suyun vücutta tutulmasını sağlar."

"Şekersiz diyabet dediğimiz hastalık Antidiüretik hormonun eksikliği veya etkisini gösterememesinden kaynaklanır. Sonuç olarak bu hormon eksikliğinde vücutta su tutulamaz, aşırı idrarla atılır ve susamayla birlikte çok su içme oluşur.”

"Şekersiz diyabetin altında hem genetik hem çevresel faktörlerin etkili olduğuna değinen Doç. Dr. İlhan, “Şekersiz diyabete kafa travması, tümörler, beyin ameliyatı, çeşitli enfeksiyonlar ve hipofizde iltihaplanmalar sebep olabilir. Bazen altta hiçbir sebep bulunamayabilir. Bazen de genetik yani ailesel bozukluklar sebep olabilir."

"Örneğin yıllardır çok su içme ve sık idrara çıkma şikâyeti ile başvuran bir hastamızda yaptığımız incelemeler sonunda şekersiz diyabet tespit edildi. Bu hasta 40‘lı yaşlarına gelmesine rağmen günde 20 litreye yakın su içip, bir o kadar da idrara çıkan bir hastamızdı. Maalesef çocukluğundan bu yaşına kadar hastalığı tespit edilememişti."

"Yaptığımız incelemelerde beyin ve hipofiz görüntüleme tetkiklerinde bu hastalığa sebep olabilecek herhangi bir kitle, iltihaplanma görmemiştik. Hastamız ailesinde de benzer şikayetlerin olduğunu söyleyince 4 aile bireyini de inceledik ve hepsinde de aynı hastalığın varlığını yani şekersiz diyabeti tespit ettik."

"Sonrasında da bu ailede sebep olabilecek genetik mutasyonlar için ileri inceleme yaptık ve ADH geninde daha önce keşfedilmemiş bir mutasyon saptadık. ADH eksikliği için her gün uygulanan bir burun spreyi ile hastamızın ve akrabalarının idrar miktarı tamamen düzeldi” diyerek sözlerini tamamladı.

Çok Sık İdrara Çıkman Önemli Bir Sorunun Habercisi Olabilir mi?

Haberler

Sağlık

Hastalıklar

Çok Sık İdrara Çıkman Önemli Bir Sorunun Habercisi Olabilir mi?

Çok sık idrara çıkmak bazen can sıkıcı olabilir. Tam dizinin en önemli yerindeyken, en komik anılarınıza gülerken veya çıkamayacağınız bir sınavın ortasındayken sizi çok zor durumlarda bırakabilir. Böyle bi sorunla karşı karşıyaysanız nedenini öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz. Peki, neden olabilir?

Kaynak: 1

1. Çok fazla su içiyorsun.

seafoodplus.info

2. Farkında olmadan idrar söktürücü alıyor olabilirsin.

3. İdrar yolu enfeksiyonu olabileceğini düşünmüş müydün?

3. İdrar yolu enfeksiyonu olabileceğini düşünmüş müydün?

4. Müjde! Hamile olabilirsin.

5. Rahim miyomların olabilir.

6. Aşırı aktif bir mesanen olabilir.

7. Peki ya sistit?

7. Peki ya sistit?

8. Mesaneyi tahriş eden şeyleri yiyorsun ve içiyorsun.

8. Mesaneyi tahriş eden şeyleri yiyorsun ve içiyorsun.

9. Pelvik taban bozukluğunu duydun mu hiç?

9. Pelvik taban bozukluğunu duydun mu hiç?

Merhaba diyabet.

 Merhaba diyabet.

Mesaneniz küçük tarafta olabilir.

 Mesaneniz küçük tarafta olabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda


Sık idrara çıkma durumu normalden daha sık şekilde idrara çıkma ihtiyacı doğmasıdır. İdrar yapma esnasında gelen idrar miktarı normalden az, aynı ya da daha fazla olabilir.

Sık idrara çıkma problemi hem gece hem de gündüz ortaya çıkabildiği gibi sadece gece de olabilir. Tıbbi bir durumun işareti olmasının yanı sıra, sık idrara çıkma, uyku düzeninizi, iş hayatınızı ve huzurunuzu olumsuz yönde etkileyebilir.

İşeme sıklığında artma rahatsız edici bir durumdur ve geceleri olursa uyku bozukluğuna neden olabilir. Sık idrara çıkma durumu bazı temel tıbbi durumların belirtisi olabilir ve uygun tedavi gerekebilir. Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.

Sık idrara çıkma ve yanma neden olur:

İdrar yapmak karmaşık bir süreçtir. Çeşitli kas ve kas gruplarının uyumlu bir şekilde fonksiyon görmesini gerektirir. Ayrıca beyin, omurga ve sinirlerin anatomik olarak sağlam olup düzgün fonksiyon görmeleri gereklidir. Sık idrara çıkmanın yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Diyabet
  • Gebelik
  • Prostat sorunları
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Kaygı bozukluğu
  • İdrar söktürücü gibi bazı ilaçlar
  • Böbrek enfeksiyonu
  • İnme gibi beyin ve sinir sistemi ile ilgili sorunlar
  • Mesane duvarının iltihaplanması ya da öteki adıyla interstisyel sistit
  • Mesane taşları
  • Mesane kanseri
  • Mesane, idrara çıkma fonksiyonu bozukluğu
  • Radyasyon tedavisi

Sık idrara çıkma yaygın bir bulgu ise de tedavisi altta yatan nedenin tespiti sonrası seçilecek uygun yöntem ile yapılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir