anti hbs yüksekliği / Anti HBS Nedir? Pozitif ve Negatif Değerleri Kaç Olmalıdır?

Anti Hbs Yüksekliği

anti hbs yüksekliği

Anti HBS Nedir? Pozitif ve Negatif Değerleri Kaç Olmalıdır?

Anti HBS Nedir?

Anti HBS nedir sorusuna verilebilecek en genel yanıt ‘son derece tehlikeli olan hepatit B virüsünü tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen bir test’ olacaktır. Çeşitli yollarla bulaşan hepatit B virüsü bazı hastalarda vücutta herhangi bir belirti göstermiyor ve bu nedenle anlaşılması da güçleşebiliyor. Çoğu zaman gribal enfeksiyona oldukça benzeyen semptomlar ile kendini belli eden bu virüsünden korunmak ise büyük önem taşıyor. Özellikle bazı meslek grupları için anti HBS nedir ya da hepatit B virüsü nedir konusunun daha fazla önem kazandığını belirtebiliriz.

Sadece kan numunesi alınarak gerçekleştirilen anti HBS pozitif ya da negatif sonuç veriyor. Test sonucu kişinin söz konusu virüse karşı bağışıklığının olup olmadığının anlaşılmasını sağlıyor. Hepatit B dünya nüfusunun yaklaşık olarak % 5’inde bulunuyor ve anti HBS nedir konusu işte bu nedenle önemlidir.

Karaciğerde enfeksiyona yol açan virüsün belirti göstermesi durumunda testin geç kalmadan yapılması ve test sonucunun da doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bu arada anti HBS yüksekliği daha önce aşı yaptırmış olan kişiler için de önemlidir çünkü aşının tutup tutmadığının anlaşılması da test sayesinde mümkün olabiliyor.

Anti HBS Nasıl Bulaşır?

Herkesin anti HBS nedir konusu kadar üzerinde durması gereken bir diğer konu da virüsün nasıl bulaştığıdır. Hepatit B virüsünün bulaşma yollarını şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Cinsel ilişki
  • Kontrol edilmemiş kan naklinin yapılması ya da çeşitli kan ünitelerinin kullanılması
  • Sterilize edilmemiş olan tıbbi ürünlerin kullanılması
  • Annede hepatit B virüsünün olması ve doğum sırasında bebeğe geçmesi
  • Kullanılmış enjektörün paylaşımı
  • Tıraş bıçağı ya da diş fırçası gibi eşyaların paylaşılması

Görüldüğü gibi hepatit B virüsü kan yoluyla kolaylıkla bulaşabilen bir virüs türüdür ve sıklıkla kan nakli yapılanlar ya da kan ünitelerinin kullanılması gerekenler için anti HBS nedir sorusu daha fazla önem kazanıyor. Gebelik öncesinde mutlaka bu testin yaptırılması gerekiyor. Yukarıda sıraladığımız gibi bu virüs anneden bebeğe geçebiliyor ve bu nedenle hamilelik planlayan herkes için anti HBS yüksekliği tespiti için testin yaptırılması konusu çok büyük önem taşıyor.

Bu test hepatit b testi olarak bilinmektedir. Kan ve cinsel ilişki ile bulaşan bu hastalık, hamilelikte de risk oluşturabilmektedir. Aileler gebelik planlamadan önce bu değerlerini ölçtürmelidir. Bu değer pozitif ise vücudunuz bu virüse karşı direnç kazanmış demektir. Dünya nüfusunda azımsanmayacak derecede Hepatit B virüsü taşıyan insan bulunmaktadır. Ortak kullanılan eşyalar, kan ve cinsel ilişki ile bulaşabilen bu virüsün belirtileri uzun sürede çıkmakla beraber hiç belirti de vermeyebilir.

Hepatit B virüsü bulaştıktan sonra vücutta 6 haftalık bir kuluçka süresi başlıyor. Bu süre dolduğunda bazı semptomlar ortaya çıkabiliyor ve anti HBS nedir konusu gündeme gelebiliyor. Ancak burada kritik bir unsurdan da söz etmek gerekir.

Bazı hastalarda semptomlar 6 ay sonrasında ortaya çıkabildiği gibi bu virüs hiçbir belirti de göstermeyebilir. Bu nedenle en sinsi virüslerden biri olarak değerlendirilen hepatit B ve neden olabileceği hastalıklar hakkında herkesin bilgi sahibi olması gerekiyor. Yapılan test ile anti HBS pozitif ya da negatif sonucu elde edebiliyor ve virüsü etkisiz hale getirme özelliğine sahip olan antikorların düzeyi rahatlıkla ölçülebiliyor.

Anti HBS Pozitif Ne Demek?

Hepatit B virüsü şüphesi olan kişilerin anti HBS nedir konusunda endişelenmelerine neden olan unsurlardan biri test sonucunun pozitif çıkmasıdır. Bu test vücuttaki hepatit B virüsünü değil, bu virüsü etkisiz hale getiren antikorların düzeyini ölçer. Dolayısıyla neticenin pozitif olması ise sanıldığı gibi endişelenmenizi gerektiren bir durum değildir. Şayet anti HBS pozitif ise vücudunuzun bu virüse karşı direnci var demektir. Daha önce virüsü kapmış ancak iyileşmiş de olabilirsiniz.

Elbette anti HBS yüksekliği yapılan aşı ile birlikte değerlendirilmelidir. Aşının tüm dozlarının mutlaka yapılmış olması istenir. Kimi zaman sadece tek doz aşının yeterli olduğu düşünülüyor ve hepatit B aşısının kalan dozları yapılmıyor. Ancak bu durum vücudunuzun virüse karşı dirençli olmasını sağlamaz ve sizin için anti HBS nedir konusu daha da mühim bir hal alabilir. Mutlaka aşının tüm dozlarının yapılması gerekir. Bu sayede ömür boyu virüse karşı vücudunuz korunur ve anti HBS pozitif sonucu işaret edebilir.

Aşı, vücudun bu virüse karşı bağışıklık kazanmasına yardımcı oluyor ve virüs karaciğer hastalıklarına ya da daha farklı rahatsızlıklara neden olamıyor. Şayet 5 mIU/ml üzerinde bir sonuç elde edildiyse test sonucu pozitif demektir. Hepatit B konuşunsa riskli grupta olanların anti HBS nedir konusu kadar test sonucuna dair de bilgi sahibi olmaları gerekir.

Anti HBS Negatif Ne Demek?

Elbette istenen anti HBS pozitif sonucu görmek olsa da kimi zaman negatif bir sonuç da karşımıza çıkabiliyor. Kişinin vücudunun hepatit B virüsüne karşı direncinin olmaması anlamına gelen negatif sonuç genellikle daha önce aşı yaptırmamış olan kişilerde çıkıyor. Daha önce aşının sadece tek dozunu yaptırmış olan kişiler için de anti HBS nedir konusu negatif sonuç ile birlikte gündeme gelebiliyor.

Bu arada anti HBS nedir konusunda altını çizmek gereken bir husustan daha söz edelim. Aşıyı yaptırmak için mutlaka küçük yaşlarda olmak gerekmez. Yetişkinler de hepatit B aşısı yaptırabilir ve doktorunuzun aşı önermesi durumunda zaman kaybetmeden ideal dozda aşıyı yaptırmanızı gerekir.

Bu durumda anti HBS yüksekliği söz konusu olabilir ve vücudunuzun bu virüse karşı direnci artabilir. Kimi zaman vücuttaki, antikorların seviyesi ideal seviyede olmadığında da aşı yaptırılması tavsiye edilebilir. Sonuç olarak anti HBS nedir konusunu mutlaka aşı ile birlikte değerlendirmek gerekir.

Anti HBS Ne Kadar Olmalı?

Hepatit B virüsü ve anti HBS nedir konusunda akılları en çok karıştıran 5 mIU/ml ila 12 mIU/ml arasında bir sonuç çıkmasıdır. Aşı yaptırmayan kişilerde sonuç 5 mIU/ml olurken yaptıranlarda ise anti HBS pozitif yani 12 mIU/ml oluyor. Aşıyı yaptıran ancak aşının tutmadığı kişilerde ise sonuç 5 mIU/ml ila 12 mIU/ml arasında çıkabiliyor. Bu sonuç ‘belirsiz’ olarak kabul ediliyor. Ayrıca anti HBS yüksekliği mIU/ml hatta mIU/ml arasında olabilir ve bu da normal bir durumdur.

Hamilelikte Anti HBS Yüksekliği

Anneden bebeğe geçebilen bir virüsten söz ediyoruz. Dolayısıyla anti HBS pozitif ya da negatif sonuçlar hamilelikte de çok büyük önem taşıyor. Grip ile benzer belirtiler gösteriyor olması da anti HBS nedir konusuna önem kazandıran bir diğer unsur.

Çünkü çoğu zaman belirtiler hasta tarafından ciddiye alınmıyor. Plansız hamilelik söz konusu olsa bile gebeliğin başlangıcında mutlaka tarama testini yaptırın. Böylece istenen anti HBS yüksekliği elde edilmese bile gerekli tedbirler alınabilir. Elbette anti HBS yüksekliği gebelikte bebeğin sağlığı açısından önem taşıyor. Hamile kalmadan önce aşı yaptırılması anti HBS nedir konusunda alınabilecek en önemli önlemdir. Bu konuda doktorunuza mutlaka danışın.

Anti HBS Sonucu Yorumlama

Kuşkusuz bazı meslek grupları için anti HBS nedir konusu daha fazla önem taşıyor. Çok sayıda cinsel partneri olanlar, sağlık çalışanları, sıklıkla kan ürünleri kullananlar hatta temas edenler için bile konu önemlidir. Virüsün nasıl bulaştığı, anti HBS pozitif sonucu elde etmek için ne yapmak gerektiği gibi konulara daha bilinçli yaklaşmak gerekir.

Şayet anti HBS nedir konusunda yeterli bilinç sağlanırsa toplumda virüsün görülme sıklığı da azaltılabilir. Yapılan test için az miktarda kan numunesi verilmesi yeterli oluyor ve sonucun da kısa zamanda çıktığını belirtebiliriz. Bu sayede vücudunuzdaki anti HBS yüksekliği rahatlıkla tespit edilebilir.

  1. Önceki
  2. Sonraki

Anti HBs Nedir?

Hepatit B virüsü Hepadnaviridae ailesine ait bir DNA virüsüdür. Hepatit B virüsünde antijenik özellikte çeşitli proteinler bulunur. Bunlardan birisi de virüsün yüzeyinde yer alan ve İngilizce ‘surface’ (yüzey) kelimesinin baş harfinden köken alan S proteinidir. Bu protein yapıya karşı vücutta antikor oluşup oluşmadığını anlamanın yolu kanda Anti HBs değerine bakmaktır.


Anti HBs Pozitif Ne Demektir?

Anti HBs pozitif demek, Hepatit B virüs enfeksiyonuna karşı, kandaki değeri ile de ilişkili olmak üzere, genel anlamda kişinin Hepatit B virüs enfeksiyonuna karşı korunmakta olunduğunun bir göstergesidir. Hepatit B virüsü, vücuda girdikten sonra semptomatik/asemptomatik akut viral hepatit B virüs enfeksiyonuna yol açar. Akut viral hepatit B virüs enfeksiyonu gelişen bir kişide en geç 6 ay içerisinde Anti HBs testi kanda pozitif olarak saptanırsa bu durum hastalıktan iyileşildiğinin bir göstergesidir. Yani Hepatit B virüs enfeksiyonuna maruz kalan bir kişide bir süre sonra (en geç 6 ay içinde) kanda Anti HBs pozitif olarak saptanıyorsa bu durum; Hepatit B virüs enfeksiyonundan iyileşildiğini ve buna karşı korunulduğunu, bir daha hastalığa yakalanılmayacağını ve artık bulaştırıcılığın söz konusu olmadığını gösterir.

Anti HBs pozitifliği hastalığa yakalanmaksızın da sağlanabilir. Bu da Hepatit B virüsüne karşı mevcut aşılar ile aşılama şeması çerçevesinde dozlar tamamlanarak sağlanır. Zira aşı ile amaçlanan Hepatit B virüsünün S proteinine karşı antikor oluşumunun (Anti-HBs) sağlanmasıdır. Ancak bunun için öncesinde kişinin Hepatit B virüsü ile karşılaşmadığı gösterilmelidir.

Hepatit B virüsünün S proteinine karşı antikor (anti HBs) ya hastalık bulaşarak vücuda giren Hepatit B virüsüne karşı aradan belirli bir süre (en geç 6 ay) geçtikten sonra ya da Hepatit B’ye karşı hastalanmaktan korumak amacıyla yapılan Hepatit B virüs aşılarının uygulanmaları sonucunda oluşur. Gerek hastalığı geçiren, gerekse Hepatit B aşıları ile aşılanan herkeste anti HBs gelişmeyebilir yani reaktifleşmeyebilir. Bu durum;

  1. Hastalığa yakalanan kişilerde hastalığın iyileşmediğinin, hastalığın kronikleştiğinin bir göstergesidir (aradan 6 ay ve daha fazla süre geçtikten sonra). Böyle kişiler hastalığı kan, çeşitli vücut sıvıları ve dokular aracılığıyla başkalarına bulaştırırlar. Yanı sıra zaman içerisinde böyle kişilerin bir kısmı karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişimine aday kişiler haline gelirler. 
  2. Hastalıktan korunmak amacıyla aşılanan kişilerde aşılanma sonucu istenilen etkinin oluşmadığının ve Hepatit B’ye karşı korunma sağlanamadığının bir göstergesidir.

Normal Anti HBs Değeri Kaç Olmalıdır?

“Anti HBs değeri kaç olmalı?” sorusuna verilecek cevap şöyle açıklanabilir: Gerek hastalığı geçirerek, gerekse aşı şeması sonrası kanda oluşacak Anti HBs değerinin ≥10 mIU/mL olması koruyucu düzeyde antikor oluştuğunun bir göstergesidir. Değerin bu düzeyin altında yani <10 mIU/ml olması istenen bir durum değildir. Anti HBs değeri 10 mIU/ml ve üzerinde (10 – mIU/ml) bir değerde saptanan bir kişide yıllar içerisinde <10 mIU/ml’e düşebileceği akılda bulundurulmalıdır. Böyle durumlarda bir doz hatırlatma Hepatit B aşısı uygulaması gerekli olabilir. “Anti HBs ne anlama geliyor?” sorusuna karşılık şöyle bir cevap verilebilir: Anti-HBs değerinin koruyuculuğundan bahsedildiğinde değerin ≥10 mIU/mL’nin üzerinde herhangi bir değerde olması ile bu değerin mIU/mL düzeylerine ulaşması arasında bir fark yoktur. Bu durum vücuda giren virüse karşı oluşan antikorun miktarını gösterir. Ancak Anti-HBs değerinin ≥10 mIU/mL değerinde olması yeterli düzeyde bir koruyuculuğun olduğunun göstergesidir.

Anti HBs Negatif Ne Demektir?

Hepatit B virüs enfeksiyonunu serolojik olarak değerlendirirken tek başına Anti HBs yeterli bir bilgi sunmaz. Bu değerlendirilirken Hepatit B virüsüne ilişkin diğer serolojik testler de bir arada değerlendirilir. Birlikte değerlendirme yapıldığında Anti HBs negatif sonucu Hepatit B virüsü ile daha önce hiç karşılaşılmamış, enfekte olunmamış bir durumu açıklamakla birlikte, daha önce karşılaşılmış ancak virüsün vücuttan temizlenemediği, kronikleştiği ve bulaştırıcılığının devam ettiği durumuna da işaret edebilir. Bu durumu da yine hem hastanın hikayesinden hem de serolojik testleri değerlendirerek anlamak mümkündür.

Bir kişinin Hepatit B virüsü ile daha önce karşılaşıp/karşılaşmadığı ya da Anti HBs’nin hastalığı geçirerek mi yoksa aşı ile mi pozitifleştiğini kanda serolojik göstergelere bakarak anlamak mümkündür. Şöyle ki;

Serolojik göstergelerHepatit B virüs ile hiç karşılaşmamış kişiHepatit B virüs ile enfekte olmuş ve korunmuş kişiHepatit B virüs aşısı ile aşılanarak korunmuş kişi
HBs AgNegatifNegatifNegatif
Total Anti-HBcNegatifPozitifNegatif
Anti-HBsNegatifPozitifPozitif

Hepatit B Virüs Enfeksiyonu

Hepatit B virüsünün neden olduğu enfeksiyon hastalığı dünyada yaygın olarak görülmektedir. Virüsün bulaşması sıklıkla; enfekte anneden bebeğe doğum sırasında, yine enfekte kişi ile cinsel ilişki sonucu, virüsü içeren kan ve vücut sıvıları ile bütünlüğü bozulmuş deri ve mukozalara temas ile ya da enfekte kan ve vücut sıvısı içeren bir iğnenin madde bağımlılarında olduğu gibi ortak şekilde kullanılması ve damar içerisine uygulanması sonucu oluşur. Bunun dışında da enfekte tıbbi aletlerin ya da ortak kullanılan bazı araç ve gereçlerin sterilize edilmeden kullanılması da Hepatit B virüsünün bulaşmasına yol açar.

Virüs vücuda girdikten sonra hedef organ karaciğerdir. Oraya ulaşınca akut ve kronik enfeksiyon hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Dünyada milyona yakın kişinin kronik Hepatit B virüs enfeksiyonu ile yaşadığı ve yine her yıl ortalama 1,5 milyon kişinin Hepatit B virüsü ile enfekte olduğu tahmin edilir. Takip edilmeyen kronik Hepatit B virüs enfeksiyonları zaman içerisinde olgularda siroz ve karaciğer kanseri gelişimi ile sonuçlanır. Bu durum hayatı tehdit eder niteliktedir.

Hepatit B virüs enfeksiyonu tanısı, hastanın yakınmaları, fizik muayene bulguları ve laboratuvar testlerinin bir arada değerlendirilmesi ile konulur. Virüs vücuda yukarıda belirtildiği gibi girdikten sonra önce akut viral Hepatit tablosuna neden olur. Bu durum 5 yaşı üstü çocuk ve erişkinlerde yüzde 90 oranında yakınmaların görülmesine neden olur ve 6 ay içerisinde virüsün vücuttan temizlenmesi ile sonuçlanır. Bu yaş gruplarında kronik viral Hepatit B enfeksiyon gelişimi yüzde 10’dur. Bebeklikte hastalığa yakalananlarda ise akut viral Hepatit B yüzde 90 semptomsuz seyreder. 5 yaşlarına gelindiğinde bunların yüzde 20’sinde enfeksiyon kronikleşir. 

Sepmtomatik akut viral Hepatit B enfeksiyonunda en sık görülen yakınmalar şunlardır:

  • Halsizlik, yorgunluk, bitkinlik
  • İştahsızlık
  • Vücut normal ısısında hafif artış (38 dereceye kadar)
  • Mide bulantısı, kusma
  • İdrar renginde koyulaşma
  • Vücutta deride ve gözlerde sararma
  • Kas ve eklem ağrısı

Akut viral Hepatit seyri sırasında nadiren akut karaciğer yetmezliği gelişebilir. Böyle bir durumda;

  • Bilinç değişikliği,
  • Kanamaya eğilimde artış, görülebilir.

Akut viral Hepatit B enfeksiyonu olan hastaların muayenesinde en tipik bulgu karaciğer büyüklüğüdür. Buna dalak büyüklüğü eşlik edebilir. Laboratuvar incelemelerinde ise karaciğer enzimlerinde belirgin bir artış söz konusudur. Normalin 10 katından daha fazla bir yüksekliğe ulaşır. Yukarıdaki yakınmaları ve fizik muayene bulguları olan olgularda kesin tanı seroloji sonuçları ile konulur. Akut viral Hepatit B enfeksiyonu olgularında;

  • Hbs Ag Pozitif
  • Anti - Hbc IgM Pozitif
  • Anti - Hbs Negatif olarak saptanır. Hbs Ag testi de pozitiftir.

Akut viral Hepatit B enfeksiyonu geçiren bir kişide yakınmalar haftalarca, bazen ayları bulan sürelerde devam edebilir. Olguların yüzde 90’ında en geç 6 ay içerisinde serolojik göstergelerin;

  • Hbs Ag Negatif
  • Anti - Hbc Total Pozitif
  • Anti - Hbs Pozitif olarak saptanması hastalıktan iyileşmenin gerçekleştiğinin göstergesidir.

Akut viral Hepatit B enfeksiyonu geçiren bir kişide başlangıçtan 6 ay sonra hala daha serolojik göstergeler;

  • Hbs Ag Pozitif
  • Anti - Hbc Total Pozitif
  • Anti - Hbs Negatif ise bu durum hastalığın kronikleştiğini gösterir.

Kronik Hepatit B virüs enfeksiyonunda olgularda herhangi belirgin bir yakınma olmayabilir. Kişiler bazen kendilerini yorgun, halsiz hissedebilirler. Ancak akut viral Hepatit B’de görülen yakınmaların çoğu yoktur. Hastalık sırasıyla 4 farklı süreçte gelişir. Bunlar; immun tolerans dönem, immun aktif dönem, immun eliminasyon dönemi ve reaktivasyon dönemi. Bu dönemler serolojik testler ile saptanır ve bunların saptanması tedavinin gerekip gerekmediğinin belirlenmesi açısından önemlidir. Bu nedenle kronik Hepatit B virüs enfeksiyonu tanısı konulan kişiler belirli aralıklarla takipleri yapılmalıdır. Bu yapılmadığı, tedavi edilmesi gerektiği dönemde tedavilerin uygulanmadığı uzamış olgularda karaciğer sirozu ve hepatoselüler kanser gelişimi ile karşı karşıya kalınır. Serolojik testleri;

  • Hbs Ag Negatif
  • Anti - Hbc Total Negatif
  • Anti - Hbs Negatif olarak saptanan kişiler Hepatit B virüsü ile hiç karşılaşmamış demektir.

Böyle kişilerin Hepatit B enfeksiyonuna karşı aşı yapılarak korunmaları sağlanmalıdır. Normal sağlıklı bireylerde Hepatit B virüsüne karşı koruyuculuğun oluşabilmesi için belirli aralıklarla yapılan 3 doz Hepatit B aşısına gereksinim vardır. Aşı uygulamaları sonrası Hepatit B virüsüne karşı vücutta koruyuculuğun oluşup oluşmadığı Anti Hbs testinin sonucuna göre değerlendirilir. Aşılar tamamlandıktan sonra seroloji sonucu Anti Hbs pozitif olmuş  ve düzeyi de ≥10 mIU/mL ise bu kişinin Hepatit B virüse karşı korunduğunun göstergesidir. Bir diğer anlatımla böyle bir kişinin vücuduna Hepatit B virüsü bulaşsa bile mevcut antikorlar (Anti Hbs) sayesinde vücuda giren virüs nötralize edilecek ve hücreye giremeyecek, hastalık oluşturamayacaktır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Anti HBS nedir? Anti HBS y&#;ksekliği veya d&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ne demek?

Bir virüs olarak öne çıkan hepatit B pek çok insanın yaşamında hayatı bir risk teşkil edebilmektedir. Bu doğrultuda yapılacak olan testler ve tahliller doğrultusunda tedavinin uygulanması oldukça önemlidir. Yapılacak tedavinin ele alınabilmesi için ise Hepatit B virüsü adına testlerden biri de Anti HBS olarak öne çıkıyor. Eğer Hepatit B konusunda bir kişide şüphe duyulursa eğer hemen o kişi üzerinde Anti HBS uygulaması yapılır. Ve böylece ölçülen değer üzerinden bu hastalığa kişinin yakalanıp yakalanmadığı ortaya çıkarılır.

Anti HBS nedir?

Hepatit B enfeksiyonu ile beraber buna paralel olarak yapılan ölçüm Anti HBS olarak bilinmektedir. Ele alınan Anti HBS testi ile beraber kişinin bu virüsü vücudundan atıp atmadığını; bağışıklık sisteminin bu konuda ne kadar güçlü olduğunu gösteren bir yapı olarak öne çıkıyor. Özellikle karaciğer nakli olan hastalar için bu sorunun yeniden tekrarlanmaması adına Anti HBS testi gerçekleştirilir. Bu test aynı zamanda immunoglobulin tedavisinde de önemli bir potansiyel teşkil etmektedir.

Hepatit B aşısı yaptıran kişilerdeki sağlıklı durumun hastalarda aynı bağışıklığa sahip olup olmadığının anlaşılması için, anti HBS testi ele alınmaktadır. Böylece kişinin önceden bu hastalığı geçirip geçirmediği ya da yapılan testin ne kadar etki sağladığı açık şekilde ortaya çıkabilmektedir. O yüzden belli bir değere sahip olması gereken sağlıklı durum konusunda bu test uzman doktorlar kontrolü altında ele alınarak uygulanmaktadır.

Anti HBS yüksekliği veya düşüklüğü ne demek?

Bir kişide yapılan Anti HBS testi pozitif çıkması yani yüksek olması, bireyin Hepatit B hastalığına karşı bağışıklık kazandığını anlatır. Bu hastalığa karşı bağışıklık elde etmiş olan kişinin anti HBS değeri yüksek çıkar. Aynı zamanda kişinin bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanmış olduğu da anlaşılır. O yüzden yapılan testin derecesinde sağlıklı bireyde anti HBS yüksek çıkmaktadır.

Fakat gerçekleştirilen Anti HBS testi ile beraber düşük yani teslim negatif çıkması, kişinin bu hastalığa karşı bağışıklık sisteminin güçlü olmadığını anlatmaktadır. Yapılan anti HBS testi ile beraber bu durum negatif oluşması, Hepatit B hastalığına karşı kişinin bağışıklık sisteminin güçsüz olduğunu gösterir. Bu doğrultuda vücut antijene karşı antikor üretimi gerçekleştirmez ve yapılan test düşük çıkar. Aynı zamanda Anti HBS testi Hepatit B hastalığı açısından kişinin daha önce aşı olup olmadığını ortaya çıkarmaktadır. Diğer yandan bu enfeksiyon ile bireyin daha önce karşılaşıp karşılaşmadığı da anlaşılabiliyor.

Tabii eğer daha önce hasta bu aşıdan olmamış ise yine anti HBS testi düşük çıkabilmektedir. Yani bu doğrultuda anti HBS virüsünü daha önce geçirilmemiş olması şeklinde kabul edilebilmektedir. Bu da her ne kadar kişinin sağlıklı olduğunu gösterse bile hastalığa yakalanma durumunda söz konusu olduğunu dile getirmek mümkün.

Anti HBS normal değeri kaç olmalı?

En çok merak edilen konular arasında Anti HBS normal değerinin kaç olması şeklinde öne çıkıyor. Bu doğrultuda Hepatit B aşısının yapılıp yapılmadığına bağlı olarak kişiden kişiye bu değer değişkenlik gösterebilmektedir. Aşı yapılmayan insanlarda anti HBS testi < 5 MLU/ml gibi bir sonuç çıkıyorsa negatiftir. Aşı yapılmış olan kişilerde ise Anti HBS testi > 12 MLU/ml üzerinden pozitif değer çıkmaktadır. Genel olarak Anti HBS testi üzerinden kişi eğer pozitif çıkar ise o zaman Hepatit B hastalığına karşı bağışıklığı olduğunu göstermektedir.

Tam tersi Anti HBS testinin negatif çıkması sayısı bu hastalığa karşı bireyin bağışıklık sistemi bulunmadığını gösterir. Tabii bazı durumlarda ele alınan test ile arasında çok yüksek değerler ortaya çıkarabilmektedir. Böyle bir durumun meydana gelmesi ise testi yaptıran kişilerin Hepatit B hastalığına karşı bağışıklığı olduğunu anlatmaktadır. Bu hastalığın getirdiği sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için mutlaka teslim yapılması gerekmektedir. Uzman bir doktor kontrolü altında gerekli testler ile beraber diğer farklı tahlillerin de ele alınması büyük öneme sahiptir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır