ortanca çiçeği toprağı nasıl olmalı / Ortanca Çiçeği Bakımı: 4 Kolay Adım - Nefis Yemek Tarifleri

Ortanca Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı

ortanca çiçeği toprağı nasıl olmalı

Ortanca Bakımı Nasıl Yapılır?

Anavatanı Japonya olan ortanca, yaz aylarının gözde çiçeklerinden biridir. Gösterişçi çiçekleri nedeniyle dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yetiştirilen ortancalar, metre arası boylanabilir. Kışın yapraklarını döken bu bitki, evlere ve bahçelere renk katan süs bitkisidir. Kolay yetiştirilebildiği için hem saksılarda, hem de bahçede tercih edilir. Tam da bu yüzden, evde ortanca yetiştirmek isteyenler için bakım tüyolarını yazımızda derledik. İşte, evde ortanca bakımı:

Ortanca Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Ortanca güneşi çok sevmediği için, yarı gölge alanlara konumlandırmak gerekir.
  2. Toprak seçimi: Organik, humuslu ve iyi drenajlı toprakları sever. Toprak, organik maddeler bakımından zengin olmalıdır.
  3. Sulama: Bol suya ihtiyaç duyar. Sıcaklığa bağlı olarak haftada bir veya iki kez sulanması gerekir.
  4. Mart, Mayıs ve Temmuz aylarında genel amaçlı gübre kullanılmalıdır. Böylece yaz aylarında daha fazla ve daha sağlıklı çiçeklenme olacaktır.
  5. Dış mekanda yetiştirilecekse, soğuktan korumak için kış aylarında üzerine örtü serilmelidir. Rüzgardan korunması, çiçeğin gelişimi için çok önemlidir.
  6. Kesme ortancalar, hızla nem kaybettikleri için kısa zamanda solmaya başlar. Bunu önlemek için, çiçekler oda sıcaklığındaki suya batırıp çıkarılmalı ve vazoya yerleştirilmelidir.

ortanca

Ortanca Nasıl Çoğaltılır?

  1. Nisandan Ağustos ayına kadar, çiçeklenmemiş yapraklı dallar kesilip çimlendirilmelidir.
  2. Üzerinde çiçek olmayan dallar, 15 cm kesilir.
  3. Kesilen parçanın üzerinde 2 yaprak kalacak şekilde diğer yapraklar temizlenir.
  4. Saksının içinde bahçe toprağı ve perlit karıştırılır.
  5. Köklendirme için 15 cm çağında saksılar seçilebilir.
  6. Lav veya çakıl taşı, saksı tabanına dökülür ve bir sıra olacak şekilde serilir. Drenaj delikleri açık bırakılmalıdır.
  7. Saksı toprakla doldurulur. Kesilen çelikler toprağa dikilir.
  8. Toprak hafifçe bastırılır ve sıkıştırılır. Ardından ilk can suyu verilir.
  9. Doğrudan güneş almayan bir yere konumlandırılır ve köklenmesi beklenir.
  10. Köklenen ortanca, oldukça hızlı gelişim gösterir. 

Ortanca Ne Zaman Budanır?

Budama işleminde sadece çiçek açmış saplar budanır. Aksi takdirde bir sonraki yıl çiçekten verim alınamaz. Eski çiçekli dallar, yeni gelişen kısımlara kadar budanabilir. Budama işlemi, çiçeklenme mevsimi bittiği aylarda yapılmalıdır. Sonbahar ve kış döneminde yapılan budamalar, yeni çiçeklenmeyi önler. 

Ortanca Ne Zaman Çiçek Açar?

Ortanca, yaz çiçeğidir. Nisan ayında görülmeye başlayan çiçekler, yaz sonuna kadar bahçeleri neşelendirir. Ortanca'nın 70'den fazla türü vardır. En çok tercih edilenleri; Bigleaf, garden, endless summer ve french'tir.

Şunlara da göz atın;

  1. Solan aloe vera nasıl canlandırılır?
  2. Sümbül bakımı nasıl yapılır?
  3. Sardunya bakımı nasıl yapılır?
  4. Zambak bakımı nasıl yapılır?
  5. Begonya bakımı nasıl yapılır?

Yaz aylarının gözde çiçeklerinden biri olan ortancalar güzellikleriyle evleri ve bahçeleri renklendirirler. Bu güzel görünümlü çiçek kendisine verilen ilgiyi çokça hak etmektedir. Büyüklüğü, görünüşü ve renkleri ile kendisine hayran bırakan ortanca çiçeği, kolay yetişmesiyle de popülerliğini korumayı her zaman başarmıştır. Hızlıca büyüdükleri için genellikle dış mekânlarda tercih edilseler de evlerde saksı içinde de ortamları süsleyebilmektedirler.

30 kadar farklı türü bulunan ortanca çiçeğinin, ülkemizde en yaygın çeşidi büyük yapraklı olanıdır. Ortancalar genelde bahçe çiçekleridir ancak evlerde saksılarda da bakılır hatta balkonların en sevilen gösterişli çiçeklerinden biridir. Narin ve hassas gözükseler de aslında oldukça güçlü çiçeklerdir. Bu sebeple kurutularak da kullanılabilmektedir. Bu canlı ve güzel çiçekleriyle ortamları renklendiren ortancaların bakımı nasıl yapılır? Sizlerin bu gibi sorularınızı gidererek, ortancalar hakkında çeşitli bilgiler edinmenizi sağlamak istiyoruz. 

Baharın ve enerjinin simgesi olan ortancaları sitemizden gönül rahatlığı ile sipariş edebilirsiniz. Uygun fiyatlı ve oldukça sağlıklı bir şekilde sizlere ulaştırdığımız ortancaları dilediğiniz ortamda yetiştirebilirsiniz. 

Ortancaların Bakımı

Ortanca bakımı oldukça zevklidir. Doğru teknikler uygulandığı zaman ortanca çiçeği bakımı oldukça kolaylaşacaktır. Daha çok yarı gölge alanları tercih eden ortancaların dikim yerlerini buna göre ayarlanması gerekmektedir. Güneş ışığından faydalanmalı fakat bu doğrudan olmamalıdır. Organik içeriği bol, iyi drenajlı ve bol humuslu topraklarda ortanca çiçeği kendisini gösterecektir. Zengin ve nemli toprağı sevdikleri gibi sürekli su isterler. Suyu çok seven bu bitkilerin her gün sulanması gerekmektedir. Sıcaklığa da bağlı olarak haftada bir ya da iki kez mutlaka su alması gerekmektedir. 

Mart, mayıs ve temmuz gibi havaların sıcak olduğu dönemlerde gübre kullanılarak daha sağlıklı büyümelerini sağlayabilirsiniz. Dış mekânlarda yetişen ortanca çiçekleri soğuktan korunmak için kış aylarını örtü altında geçirmelidir. Kesme ortanca çiçekleri daha hızlı nem kaybettikleri için kısa zamanda solmaktadırlar.

Bu solmayı önlemek için çiçeği oda sıcaklığına batırıp çıkardıktan sonra vazoya koymalısınız. Böylelikle vazolarınızda duran ortanca çiçekleri daha uzun süre sizlere eşlik edecektir. Bitkinin sonbaharda budama zamanı gelmektedir. Bu işlem ortancaların solan çiçeklerinin steril bir bıçak veya makasla kesilmesidir. Sonbahara yapraklar döküldükten sonra da budama yapılmaktadır. Eğer daha büyük olan ortancalar elde etmek istiyorsanız budama esnasında dalları biraz daha seyrekleştirebilirsiniz.

Ortanca Çoğaltma

Ortanca çiçeğinden yeni ortancalar elde etmek oldukça kolaydır, bunlarla evlerinizin çeşitli alanlarını renklendirebilir veya arkadaşlarınıza hediye ederek gönüllerini kazanabilirsiniz. Bahçelerde olduğu gibi saksılarda da oldukça kolay bir şekilde yetişen ortanca çiçekliğinin çoğaltılması oldukça kolaydır.

Nisandan ağustos ayına kadar, çiçeklenmemiş 2 3 yapraklı dalların kesilip çimlendirilmesiyle kolaylıkla çoğaltılmaktadır. Üzerinde çiçek olmayan dallardan, 15 cm kadar çelik kesilerek işe başlanır. Kesilen çelik parçası üstte iki yaprak kalacak şekilde diğer yapraklardan temizlenir. Toprak olarak bahçe toprağı ve perlit karışımı olan toprak hazırlanır. Köklendirme işlemi için kesilen çelik boyutunda yani 15 cm saksı yeterli olacaktır. Drenaj deliklerinin açık olduğundan mutlaka emin olduktan sonra lav ya da çakıl taşı, saksı tabanına bir sıra olacak şekilde dökülür. Bu işlemi kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Toprak hafifçe batırılarak sıkıştırıldıktan sonra aşırıya kaçmayacak şekilde bir miktar sulanır. Doğrudan güneş almayan bir yerde köklendirilen ortancalar hızlıca büyümeye başlar. 

Bu işlemlerden sonra ortancalarınızı bahçeye veya dilediğiniz saksıya dikebilirsiniz. Sitemizden alacağınız ortancaları anlattığımız şekilde kolayca çoğaltabilir, istediğiniz alanı renklendirebilirsiniz.

Ortanca Ne Zaman Ekilir?

Ortanca çiçeği için en uygun ekim zamanı nisan ve mayıs gibi ilkbahar aylarıdır. Kış aylarını ekim işlemi için tercih etmemelisiniz. Ekim yapacağınız toprağın çeşidi ise fark etmemektedir. Toprak seçmeyen ortancalar her tip toprakta rahatça yetişebilmektedir. Çiçeğinizi dikmek için özel bir karışım yapmanıza gerek bulunmamaktadır. Sadece toprağın ph değerinin fazla alkali olmaması çiçek için daha olumlu bir ortam oluşturacaktır. Poşet toprak yerine doğal toprağı da daha çok seveceklerine eminiz. Ortancalar saksılarda da yetişebilseler de geniş alanları çok sevdikleri için bahçeler veya geniş saksılar tam onlara göredir. 

Ekildikten sonra uygulanan işlemler oldukça kolaydır. Suyu seven ortancalar için toprağın susuz kalmadığına dikkat edilmeli ve toprak sürekli kontrol edilmelidir. Ancak toprak çamur kıvamında da olmamalıdır. Kurumaması toprağın yeterli su aldığını gösteren en iyi işarettir. Sabah saatlerinde yapılan sulama, ortancaların sağlığına iyi gelecektir. Oda sıcaklığında, kireçsiz ve aynı miktar ve zamanda sulama yapılması diğer çiçeklerde olduğu gibi ortancalarda da olumlu bir sonuç oluşturacaktır. 

Ortanca Çiçeği Özellikleri

Ortanca çiçeği Asya’ya özgü bitki türlerindendir ve en fazla çeşidi de bu bölgede bulunmaktadır. Asya’da yetmişten fazla tür kaydedilmiştir. Amerika da bir diğer doğal yetişme bölgesidir. Çalı formunda olan ortancaların boyları 1 ila 3 metreye kadar ulaşabilmektedir. Yaygın yetişen türleri kış aylarında yaprak dökse bile her mevsim yeşil kalarak ortamları renklendiren türleri de bulunmaktadır. 

Ortancalar ilkbaharın ilk ayları ile çiçek açarlar. Sonbahara kadar hayranlık oluşturan çiçek rengi ile ortamları süslemeye devam ederler. Ortancaların çoğu türünde beyaz çiçekler olsa da bazı türlerde çiçeklerin aldığı renk toprağın asit düzeyine göre değişir. Mavi kırmızı pembe gibi renklerde çiçek açabilirler. Bunun yanı sıra büyük bir kısmının rengi, toprak özelliklerinden etkilenmez. Kesme çiçek olarak da üretimi yapılan çiçeklerdendir.

Ortanca bitkisinin renk değiştirme hikâyesi ise oldukça farklıdır. Beyaz renk bir ortanca fidesini bahçenize diktiğinizde mavi bir ortanca ile karşılaşabilirsiniz. Yukarda da söylediğimiz gibi bu renk değişimi toprağın ph değeri ile alakalıdır. Peki, kendimiz bu işlemi nasıl gerçekleştirebiliriz? Bu sorunun cevabı oldukça basittir. Sulama işlemi sırasında suya cıva eritip karıştırarak renk değişimini sağlayabilirsiniz.

Ortancanızın toprağına bir miktar alüminyum sülfat dökerseniz çiçeklerin rengi maviye dönecektir bu işlem sadece pembe çiçekler için geçerlidir. Beyaz çiçekler bu durumdan etkilenmemektedir. Bitkinize daha doğal yollarla müdahale etmek isterseniz ilkbahar sonu ve sonbahar başı arasında ayda iki defa olacak şekilde yaprak çürüntüsü veya büyükbaş hayvan gübresi takviyesi de yapabilirsiniz. Eğer açık tonlu ortancalar istiyorsanız küçükbaş hayvan gübresi ile toprağınızı besleyebilirsiniz.

Ortanca Ne zaman Çiçek Açar

Ortancalar yaz aylarının gelmesiyle çevreyi süslemeye başlarlar. Canlı görünüşleri ve renkli çiçekleri ile doğal, ferahlatıcı bir görünüm oluştururlar. Ortanca çiçeklerinin açmasını görmeniz için ilkbahar mevsimini beklemelisiniz. Baharın gelişiyle açmaya başlayan çiçekler yaz ayları boyunca enerji vermeye devam ederler. 

Suyu çok seven ortanca çiçeklerinin çiçek açmasını sağlamak için yukarda da bahsetmiş olduğumuz bakım işlemlerini uygulamanız yeterli olacaktır. Sitemizden alacağınız ortancaları yetiştirerek güzel çiçekleri ile ortama renk katmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca dekorasyon alanında kullanılan bu çiçekleri; düğün buketi yapımı, taç tasarımı, masa süsü gibi değişik eşyalarda da kullanarak renkli görünümlerinden yararlanabilirsiniz.

Ortanca Güneşi Sever Mi?

Ortancalar bahar ve yaz ayları ile özdeşmiş bitkilerdir yani güneş ışığını sevmemeleri mümkün değildir. Fakat bu bitkiler doğrudan gün ışığında hoşlanmamaktadır. Daha çok yarı aydınlık yerlerde olması gerekir. Balkon ya da dış mekânlarda doğrudan ışık almayan yerler yani yarı gölge alanlarda oldukça mutlu olacaklardır. 

Hediyelik bitki olarak da kullanılan ortancalar pek çok yazar ve şaire ilham olmuştur. Sitemizde canlı renkleriyle bahçeleri ve evleri süslemeyi beklemekte olan ortancalardan satın aldıktan sonra içinizdeki değişimi sizler de fark edeceksiniz. Farklı renkte saksılarla geniş alanlarınızı çok şık bir şekilde dekore edebilirsiniz.

Aydınlıktan oldukça hoşlanan bu bitkiyi sitemizden istediğiniz saatte sipariş edebilirsiniz. Ortancalarınızı oldukça hızlı bir şekilde evinize ulaştırarak güzel görünüme sahip bu bitki türüne sahip olmanız için elimizden geleni yapacağız.

Ortanca Çiçek Fiyatı

Çiçekler hayatımızdaki en önemli olayların bir parçasıdır. Düğünler, doğum günleri, mezuniyetler gibi mutlu olaylarda var oldukları gibi cenazeler gibi oldukça üzücü olaylarda da yanımızda bulunmaktadırlar. Herkes kırmızı bir gülün aşkı simgelediğini bildiği gibi cenazesi olan birine sarı güller gönderilmeyeceğini de bilmektedir. Her çiçeğin bir anlamı olduğu için ortanca çiçekleri de belirli anlamları üzerinde barındırmaktadır. Asya kültüründe dini törenlerde ortanca çiçeği sıklıkla kullanılırken, pembe ortanca çiçeği ise aşkın simgesidir. Ülkemizde ise yürekten gelen duyguları sembolize ettikleri gibi şükran ifade etmek için de kullanılmaktadırlar. 

Bu şekilde güzel anlamlar barındıran ortancaları satın almamak için hiçbir sebep bulunmamaktadır. Bütçelere kolayca uyum sağlayan ortanca fiyatları, uygun fiyata anlamlı bir hediye seçeneği oluşturmaktadır. Sitemizden en uygun fiyatlı ortancaları edinebilir; evlerinizi, bahçelerinizi süsleyebileceğiniz gibi sevdiklerinize de hediye ederek aranızdaki bağları güçlendirebilirsiniz.

Ortanca Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Ortanca çiçeğine ne sıklıkla su verilmeli, çiçeğin bakımı nasıl yapılmalı? Ortanca hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.

Ortanca çiçeğinin özellikleri

Latince adı Hydrangea macrophyllabitkisinin anavatanı Japonya’dır. 75’e yakın türü ile Asya ve Amerika’nın yerel bitkisidir. Ortancalar gösterişli çiçekleri nedeniyle dünyanın birçok yerinde yetiştirilir. 1 ila 3 metre arasında boylanabilen, kışın yaprak döken, çalı gövdeli peyzaj mimarisinde çok sık kullanılan bir süs bitkisidir.

Ortanca Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Ortancalarda renk oyunları neye göre yapılır?

Ortancalar bulundukları toprağın pH’ına göre renk alabilirler. Pembeden mora, maviye, yeşil, beyaz ve bazı bölgelerde kırmızı rengine rastlamak mümkündür. Toprağa kireç ilave edilere veya pH derecesi üzerine çıkartılarak pembe tonlarında; toprak natural değerleri arasında tutulursa mor tonlarında; toprağa alüminyum sülfat ilave edilir veya pH ve altında tutulursa mavi tonlarında ortancaya sahip olabilirsiniz.

Ortanca Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

{}

Bakımı nasıl yapılır?

Ortancalarınız, uygun iklim koşulları mevcut ise mayıs-ağustos ayları arasında çiçeklenecektir. Ortancalar genellikle duvar dipleri gölge, yarı gölge alanlardan hoşlanır. Özellikle çiçeklenme döneminde direkt aldığı gün ışığı çiçeklerin yapılarında bozulmalara ve erken solmalara sebep olur.

Her sene düzenli olarak budama yapıldığında ortancalarınız daha sağlıklı gelişir. Aynı zamanda budama sırasında elde edilen yeşil çeliklerle de üretimini yapabilirsiniz. Eğer bitkinizi saksıda yetiştiriyorsanız, tüm koşulları yerine getirip çiçeklenme döneminden sonra ortancanızı bir boy büyük saksıya almalısınız. Tomurcuk halindeki sürgünleri de budamalısınız. Yeniden gelişen sürgünler bir sonraki yıl çiçeklenecektir. İster saksı da ister bahçede yetiştiriyor olun, ortancanızın toprağına mutlaka kompost ilave etmeniz gerekir. Ortancalar bahçe toprağının killi toprak ve kompost ilave edilmesi ile çok daha sağlıklı yaşarlar.

Ortanca Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Ortanca ne sıklıkla sulanır?

Çok su tüketen ve nemli toprak seven ortancalarınızı yaz aylarında bol bol su vermeniz gerekir. Her bitki için sulama zamanları önemlidir fakat ortancalar için çok daha büyük önem taşır. Çiçeklenme süresini uzun görmek ve sağlıklı bir bitkiye sahip olmak istiyorsanız, sulamaları güneş battıktan sonra yapmanız önemli. Aksi taktirde bitkinizin yapraklarında yanmalara ve bozulmalara sebep olabilirsiniz. Çiçeklenme bittikten ve mevsim değiştikten sonra hafif nemli toprağa sahip olması, sağlığını korur.

Duygu İlayda Çetin

Duygu İlayda Çetin

editörün tüm yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası