yatınca öksürük neden artar / İnatçı öksürüğün 12 nedeni (8 haftada geçmiyorsa dikkat) - Sağlık Haberleri

Yatınca Öksürük Neden Artar

yatınca öksürük neden artar

&#;ks&#;r&#;k şekli hastalığı ele veriyor! Hangi &#;ks&#;r&#;k ne anlama geliyor?

Sağlık

Kaynak: DHA / Fotoğraf: Alamy

Haber Giriş: -  

Gece Öksürüğünden Hızlı Kurtulmanın 4 Yolu

Bilgi Talep Formu

 

Solunum yollarında bulunan tahriş edicileri temizleyen doğal bir refleks olan öksürük, geceleri daha da şiddetlenebiliyor. Uyku kalitesinin düşmesine neden olan bu durum “Gece öksürük krizine ne iyi gelir?” sorusunu akıllara getiriyor. “Yatınca öksürükten uyuyamıyorum.” diyorsanız ve çözümünü arıyorsanız işte gece öksürüğünden hızlı bir şekilde kurtulmanızı sağlayacak 4 pratik yol:

Gece Öksürüğü Nedir?

Gece öksürüğü genellikle kişinin yatar pozisyona geçmesiyle başlayan öksürük türüdür. Vücudun doğal reflekslerinden biri olan öksürük gece başladığında uykunun bölünmesine ve kişinin yeni bir güne yorgun uyanmasına neden olacak kadar şiddetli olabilir. Anlık çözümler bulurken gece yaşanan öksürüğün nedeninin bilinmesi önemlidir. Özellikle kış aylarında yaygın görülen bu şikayet farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Gece Öksürük Neden Olur?

Gece öksürük neden olur?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:

Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler. Özellikle çocuklarda şiddetli görülen gece öksürük krizi nedenleri ve “Çocuklarda gece öksürük neden olur?” sorusunun yanıtı ise şöyledir:

  • Adenoidlerin büyümesi,
  • Boğaz ve burun dokusunu alevlendirebilecek buhar, duman solunumu,
  • Boğmaca hastalığı,
  • Burunda küçük yabancı cisim olması,
  • Çocuğun yalnız uyuma veya karanlıktan korkması,
  • Geniz akıntısı,
  • Mide asidinin özofagusa geri akması ve boğazın tahriş olması,
  • Pnömoni, soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • Polen, toz akarı, küf, evcil hayvan tüyü ve sigara dumanı gibi alerjenler,
  • Solunum yolu alerjileri, rinit veya astım,
  • Viral enfeksiyonlar.

Gece Öksürük Krizine Ne İyi Gelir?

“Yetişkin ve çocuklarda gece öksürük ne iyi gelir?” sorusu merak edilen konular arasında. Gece öksürük durumunu önlemek için ilk olarak detaylı sağlık kontrolü yaptırılmalıdır. Böylelikle geceleri yaşanan öksürüğün altında yatan hastalık varlığı uygun bir tedavi ile kontrol altına alınabilir. İşte en hızlı öksürük kesici çözümler:

seafoodplus.infoğazı nemlendirmek

Çocuk ve yetişkinlerde gece öksürüğü durumunda işe yarayan yöntemlerden biri de öksürük ortaya çıktığında oda sıcaklığında su veya ılık çay içmek gece öksürüğünün durdurulmasında faydalı olabilir. Ballı ılık süt de uykuya daha hızlı dalmanızı sağlayacak diğer bir seçenektir.

seafoodplus.infom yollarını temiz tutmak

“Gece öksürük nasıl kesilir?” sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt solunum yollarının temiz tutulmasıdır. Balgam oluşumunu önlerken burun içinde mukus birikmemesine de dikkat etmelisiniz. Yoğun bir mukus birikimi olması durumunda nebülizatör uygulayabilir, burnunuzu yıkayabilir veya buhar soluması yapabilirsiniz.

seafoodplus.info havanın kurumasını önleme

“Gece öksürük nöbeti nasıl geçer?” sorusunun bir diğer yanıtı da evdeki havayı nemlendirmektir. Evde bulunan havanın aşırı kurumasını önlemek adına radyatörün üzerine bir kase su koyabilir ya da ılık suyla ıslatılmış havluyu sandalyeye asabilirsiniz. Soğuk nemlendirici kullanmak da yararlı bir çözüm olabilir. Nemlendirici cihaza hem öksürüğün yatışmasına hem de ortamın güzel kokmasına yarayan aromatik yağlardan ekleyebilirsiniz. Okaliptüs ve papatya yağı bu bakımdan en ideal seçenekler.

seafoodplus.info temiz tutmak

“Öksürük gece neden artar?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de tozlu ortamdır. Ortamda bulunan toz nedeniyle yaşanabilecek gece öksürük nöbeti önlemek için evinizi her zaman temiz ve düzenli tutmalısınız. Bu öksürüğünüzü yatıştırmada büyük fark yaratacaktır. Bu konuda size yardımcı olabilecek ipuçları ise şöyle:

  • Mümkün olduğunda pencereleri açarak evi iyi havalandırın,
  • Mümkünse pelüş oyuncakları, perdeleri ve kilimleri çıkarın,
  • Evinizi günlük olarak temizleyin, keskin kokulu ürünler kullanmaktan kaçının.
  • Özellikle yatak, kanepe ve raflarda bulunan fazla nesneleri ve kağıtları çıkarın.
  • Nevresim takımını sık sık değiştirin.
  • Mümkün olduğunda yastık ve şilteleri güneşlendirin.
  •  Akarları biriktirebilecekleri için yastıklarınızı ve yastık kılıflarınızı düzenli olarak değiştirin.

Gece Öksürüğünde Hangi Doktora Gidilir?

Gece öksürük ve nefes darlığı durumu aldığınız önlemlere rağmen geçmiyorsa öksürük boğaz hastalıklarının neden olduğu bir semptom olduğundan mutlaka kulak burun boğaz alanında uzman bir doktora gitmelisiniz.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri kulak burun boğaz hastalıkları bölümü ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum Ekle

Bebeklerde Gece &#;ks&#;r&#;ğ&#; Neden Olur? Gece &#;ks&#;r&#;ğ&#;n&#; Kesmek İ&#;in Ne İyi Gelir?

Bebeklerde öksürük en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisidir. Bazı durumlarda korkulacak bir durum olmaz iken bazı öksürüklerde mutlaka bir uzman hekime başvurulması önerilmektedir.

Bebeklerde Gece Öksürüğü Neden Olur?

Öksürük yetişkinlerde görüldüğü gibi bebekler ve çocuklarda da görülmektedir. Bunun pek çok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden birisi enfeksiyona bağlı nedenler diğeri ise enfeksiyon dışı nedenlerdir. Bebeklerde ve çocuklarda gece öksürüğünün nedenleri şunlar olabilir:

- Nezle, rinit, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları
- Bronşit veya zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonları
- Reflü
- Alerjik nedenler
- Boğaza yabancı cisim kaçması
- Doğuştan gelen solunum yolu enfeksiyonu

Gece Öksürüğünü Kesmek İçin Ne İyi Gelir?

Öksürük tedavilerinde genellikle sebebe bağlı tedaviler uygulanır. Ilık sıvı gıda, soğuk buhar, salgı azaltıcı antihistaminikler, balgam sökücüler, bronş rahatlatıcılar veya ihtiyaç durumunda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bebeklerin özellikle gece öksürüklerinde yapılması gereken burun temizliğinin yapılması gerekmektedir. Eğer öksürük reflüye bağlı ise hekime başvurulması ve hekimin önerdiği beslenme şekli düzenlenmelidir. Ayrıca bebeklerde gece öksürüğünde yastığın biraz daha yüksekte tutulması öksürüğü engelleyen durumlar arasında olmaktadır.

Bebeklerde Öksürük Ne Zaman Tehlike Yaratır?

Öksürük bebeklerin hastalandığı zaman sıklıkla görüldüğü bir durumdur. Özellikle öksürük sebebiyle pek çok ebeveyn doktora başvurmaktadır. Öksürüklerin pek çok farklı sebepleri olabilir. Fakat bazı durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekir. bebeklerde aşağıdaki gibi durumlar gözlemlendiğinde dikkat edilmesi gerekir:

- Öksürük bebeklerde solunum sıkıntısı yaratıyor ise
- Bebeklerde yabancı bir cismin boğaza kaçtığı şüphesi düşünüldüğünde
- Ateşli ve hırıltılı öksürüklerde
- Uzun süre devam eden beslenme problemleri var ise mutlaka bir çocuk doktoruna danışılması gerekir.

Öksürük Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Bebeklerde kuru öksürük, hırıltılı ve arka arkaya devam eden öksürükler enfeksiyon veya alerjik durumlarda gözükmektedir. Üst solunum yollarından kaynaklanan akıntılarda ise balgamlı öksürükler oluşur. Bu genelde gece yatınca başlar. Üst solunum yolları enfeksiyonlarının belirtisi genellikle gece balgamlı öksürük olmaktadır. Gece sık sık öksürükte burnu temizlemek, sıvı tüketimini arttırmak ve soğuk buhar uygulaması bebeklerin rahatlamasını sağlayacaktır.

Fakat ateşli ve hırıltılı öksürükler bronşit, pnömoni veya larenjit gibi hastalıkların habercisi olmaktadır. Bu nedenle hırıltılı öksürük ve ateş gibi durumlarda dikkat etmek ve doktora götürmek çok önemlidir.

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.