öksürürken göğsüm çok ağrıyor / Öksürük ve Göğüs Ağrısı Şikayetlerinizin Nedeni Plörezi Olabilir!

Öksürürken Göğsüm Çok Ağrıyor

öksürürken göğsüm çok ağrıyor

Öksürürken Göğüs Ağrısının Sebepleri ve Tedavisi

Geçmek bilmeyen kronik kuru öksürük kişilerde göğüs yanması, göğüs ağrısına neden olacaktır. Nezle, zatürre, KOAH hastaları ya da akciğer kanseri olan kişilerin öksürmesi durumunda akciğerlerinin tahriş olması sonucunda ağrı meydana gelir.

İçindekiler

Öksürürken Göğüs Ağrısı 

Kronik kuru öksürüğe sahip olan kişilerin akciğerlerinde meydana gelen tahriş ya da diğer akciğer hastalıkları sonucunda göğüste kasesinin yanma hissi olabileceği gibi, batıyor hissi, göğüste ağrı meydana gelmektedir. Akciğerde meydana gelen birçok sorun kişilerin yaşamakta olduğu şikayetleri arttırmaktadır. Bu şikayetler arasında hastaların öksürürken göğsüm ağrıyor ya da sırtım ağrıyor gibi belirtileri olmaktadır. Bu durum kişileri çok rahatsız etmekte olan bir durumdur. Sıklıkla nöbet şeklinde olan geçmek bilmeyen kuru öksürükte meydana geleceği gibi aynı zamanda da gece öksürüğünde de yaşanılan şikayetler arasında olmaktadır. 

Öksürürken kişilerde göğüs ağrısı oluşması hastalıkların belirtisidir. Sizlerde beslenme düzeninize akciğere faydalı olan gıdaları tüketmeniz sonucunda öksürükten kurtulabilirsiniz. Karabiber, limon, zerdeçal, zencefil, süt ve bal bu gıdalardan bazılarıdır.

Öksürürken Göğüs Ağrısına Neden Olan Hastalıklar

Plörezi

Akciğerlerin ve göğüs duvarını örtmekte olan plevra adındaki dokunun şişerek iltihaplanması sonucunda meydana gelmektedir. Bu doku göğüs duvarının iç kısmını akciğerleri kaplamaktadır. İki kat arasında küçük boşluklardan oluşur. Bu boşluklar sayesinde kişiler nefes alırken iki katmanın birbirine geçmesini sağlayan çok az miktarda sıvı barındırmaktadır. İltihaplanmaya başladığı zamanlarda kişilerde öksürük neticesinde ağrı meydana gelir. Bu hastalığın oluşmasına alt solunum sisteminde bulunan enfeksiyonlar bakteriler sebep olmaktadır. Çok nadirde olsa virüs yayılması sonucunda plevrana hastalığına çevirebilir. Plevrus belirtileri arasında kişilerin göğüs ağrısı ve nefes darlığı sıklıkla yaşanmaktadır. Göğüs kafesinin bıçak batar gibi bir his yaşanmasına neden olur. Bu ağrı gün geçtikçe daha da artacaktır. Sol ya da sağ tarafta bulunan akciğerlerde meydana gelir ve öksürme ya da hapşırma gibi ani hareket edilmesi durumunda daha da giderek kötüleşecektir.

Plörezi hastaları için İbrahim Saraçoğlu tarafından keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilmektedir. Günde üç defa bir yemek kaşığı kadar aç karnına 15 gün boyunca tüketmeniz sonucunda bu hastalığın iyileşmesini ve oluşan öksürük sırasında göğüs ağrısının tedavisini doğal yollarla yapacaksınız. 

Zatürre

Bazı bakterilerin ya da virüsün neden olduğu zatürre hastalığı kişinin yaşamını son derece tehdit etmekte olan bir sorundur. Soğuk algınlığı ya da grip neticesinde zatürre geçirme riskiniz çok fazla olmaktadır. Hastalık nedeniyle kişilerin ciğerlerinde oluşan enfeksiyon zor zamanlar geçirmenize neden olacaktır. Kişilerde yüksek ateş görülmektedir. Nefes darlığı sebebi ile çok hızlı nefes alıp vereceklerdir. Öksürük kişilerin yaşamakta olduğu en büyük belirtiler arasındadır. Ciğerlerden gelen güçlü öksürük nedeniyle göğüs ağrısı ve sırt ağrısı meydana gelecektir. Daha çok öksürürken balgam gelir. Bu balgamın rengi paslı veya yeşil olacağı gibi bazı kişilerde balgamında kanda görülmektedir. Pnömoni yani zatürre yaşamakta olan ve belirtileri nedeniyle hastanın sıkıntılı zamanlar geçirmesi durumunda tedavi edilmesi gerekmektedir.

Doktor tarafından ağrınızı dindirmek amacıyla reçete edilecek ağrı kesiciler, antibiyotik ilaçlar son derece iyi gelir ve hastalığı yenmeniz konusunda sizlere yardımcı olur. 

  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik;
  • 1 su bardağı su.

Kürün yapımı için sizlerde kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine 1 yemek kaşığı kuru kekik atarak 8 dakika boyunca demlenmesini sağlayın. Ardından süzülerek günde 3 defa yemeklerden yarım saat önce 21 gün boyunca uygulamalısınız.

Pnömotoraks

Kişilerin pnömotoraks yaşaması sönmüş akciğer olarak adlandırılmaktadır. Soluduğumuz havanın akciğer ve göğüs duvarı arasında bulunan boşluğa sızması sonucunda meydana gelir. Solumakta olduğumuz hava akciğeri dışa doğru itecektir. Bunun neticesinde akciğerde sönme meydana gelir. Göğüs yaralanması gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Kişilerde meydana gelen belirtileri arasında nefes darlığının yanı sıra aynı zamanda öksürme gibi ani bir hareket yapması durumunda meydana gelecek göğüs ve sırt ağrısı kişilerde bıçak batıyor gibi bir hissin oluşmasına neden olur.

  • 7 tane orta büyüklükte keçiboynuzu;
  • gram klorsuz su.

Yarım litre suyun içerisine 7 tane keçiboynuzu elinizle küçük parçalara bölerek atılır. 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatıldıktan sonra sabah ve akşam içilmesi akciğer sağlığı açısından önemlidir.

Astım

Astım, bronş tüplerinde meydana gelen iltihaplanma sonucunda tüplerin içerisinde yapışkan bir salgı üretimi sonucunda meydana gelir. Kişilerde sıklıkla öksürük krizleri özellikle de geceleri meydana gelmektedir. Bu durum nefes darlığı hırıltılı nefes alıp verme ya da öksürme sonrasında meydana gelen göğüs ağrısına neden olur.

  • 1 tane bıldırcın yumurtası;
  • 1 yemek kaşığı bal.

Bir kabın içerisine bıldırcın yumurtası kırıldıktan sonra, 1 yemek kaşığı bal konularak karıştırılır. 15 gün boyunca sabah ve akşam yemeklerden 2 saat sonra tüketilmelidir.

Grip

Özellikle soğuk havalarda yaşanılmakta olan solunum yollarında meydana gelen bulaşıcı bir hastalık olmaktadır. Üst ya da alt solunum yollarına bulaşan bir virüs neden olur. Yüzün üzerinde grip virüsü bilinmektedir. Her yıl yeni grip virüsleri gelişir. Kişilerin boğaz ağrısı ve soğuk algınlığında sıklıkla görülen hapşırma belirtileri arasındadır. Bunun yanında sıklıkla kişilerin ciğerlerinden gelen öksürük ve neticesinde göğüs rahatsızlıkları da meydana gelir. Göğüste sıklıkla ağrının oluşmasına ve yanma hissine neden olacaktır. 

  • 2 yemek kaşığı ada çayı;
  • 1 çay kaşığı bal;
  • su bardağı su.

Kaynamakta olan suyun içerisine 2 yemek kaşığı ada çayı ilave edilmelidir. 5 dakika boyunca kısık ateşte kaynatıldıktan sonra 10 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Daha sonra süzülerek içerisine 1 çay kaşığı bal ilave edilir. Sabah ve akşam grip geçene kadar içilir.

KOAH

Hava yollarının görevi akciğerlerimize hava akışını sağlamaktadır. Eğer kişilerde hava yollarının şişmesi ya da üretilmekte olan mukus nedeniyle hava akışının engellenmesi durumunda kişilerde nefes almakta zorlanma görülür. Kişilerde geçmeyen öksürük görülür. Bu da hırıltılı nefes almaya sebep olacağı gibi kişi nefes almakta zorlanır. Öksürme neticesinde göğüs kafesinde ciddi ağrı meydana gelecek ve göğsünde sıkışma gibi belirtileri olacaktır.

Öksürük sırasında göğüs yanması, ağrıması nedenleri içerisinde eğer ki KOAH hastası olmanız sebebi ile bu belirtileri görüyorsanız sizlerde doğal antibiyotik olan sarımsak tüketebilirsiniz. Yemeklerinizden zencefil baharatını eksik etmemeli ve kişilerin göğüs enfeksiyonlarına çok faydalı olan bu bitkinin çayını demleyip içebilirsiniz.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız(1oy, ortalama: 1,00puan
Loading

Kuru öksürük ve göğüs ağrısı varsa dikkat

Son günlerde toplumda artış gösteren zatürre özellikle çocuklarda, 65 yaş üzeri kişilerde ve kronik hastalığı olanlarda daha sık görülüyor. Erken dönemde teşhis edilip uygun yöntemlerle tedavi edildiğinde tamamen iyileşebilen hastalık, müdahalede geç kalınması durumunda ise daha ciddi tabloların ortaya çıkmasına yol açıyor.

Memorial Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Metin Özkan, "12 Kasım Dünya Zatürre Günü” öncesinde zatürre tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

İleri yaştaki hastalarda bilinç bulanıklığına yol açabiliyor

Akciğerin iltihaplanması olarak tanımlanan zatürre; bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplar nedeni ile oluşabilmektedir. Hastalığın başlıca belirtileri arasında; kuru veya balgamlı öksürük, yeşil veya sarı renkli bazen kanlı balgam çıkarma, ateş, titreme, nefes darlığı, baş ağrısı, iştahsızlık ve halsizlik sıralanabilir. Bu belirtilerin yanı sıra derin nefes alınca ya da öksürünce göğüste ağrı ortaya çıkabilmektedir. Daha ağır ve özellikle yaşlı hastalarda bilinç bulanıklığı da görülebilmektedir. Bu belirtiler daha çok bakterilerin neden olduğu tipik zatürrede ortaya çıkmaktadır. Virüslerin ve diğer bazı mikropların neden olduğu zatürrelerde ise daha çok kuru öksürük, daha düşük ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları ve güçsüzlük gibi belirtiler ön plandadır.

Sigara içenler ve kronik hastalığı olanlar risk altında

KOAH gibi kronik akciğer hastalığı bulunanlar, sigara içen kişiler, yakın zamanda gribal enfeksiyon geçirenler zatürre hastalığına daha yakındır. Ayrıca Parkinson ve demans gibi yutkunmayı güçleştiren bazı nörolojik hastalıklar, yenilen ve içilen şeylerin nefes borusuna kaçmasını kolaylaştırarak zatürreye neden olabilmektedir. Siroz, diyabet, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olan veya bakım evinde yaşayan ileri yaştaki kişiler de zatürre açısından riskli grupta yer almaktadır. Bunların yanı sıra kortizon ve kanser tedavileri gibi bağışıklık sistemini baskılayan durumlar da zatürre riskini artırmaktadır.

Akciğerlerden sürtünme sesi geliyorsa dikkat

Zatürre belirtilerinin tümü hastalarda görülmese de öksürük hemen her hastada ortaya çıkmaktadır. Zatürre belirtileri ile doktora giden kişilerin muayenesinde akciğerler steteskopla dinlendiğinde bazı sesler duyulur. "Ral”, "ronküs”, "sürtünme sesi gibi” olarak tanımlanan sesler duyuluyorsa tanı için hastadan akciğer grafisi, kan testleri ve gerek duyulduğu takdirde tomografi istenebilmektedir. Bazı hastalarda akciğer zarları arasında sıvı birikmesi varsa oradan alınacak örnek ve çıkardığı balgamda mikrop araştırması yapılmaktadır. Nadiren bazı hastalara "bronkoskopi denilen endoskopi işlemiyle akciğerlerin içini görerek tahlil için örnek alınabilmektedir.

Öksürük kesici ilaçları gelişigüzel kullanmayın

Zatürrede hastaların çoğu evinde tedavi edilebilmektedir. Ancak yaşlı, ileri derecede kronik hastalığı olan, bakım evinde yaşayan, nefes alıp vermede zorluk çeken, parmak ve dudaklarında morarma olan, tansiyonu kontrol altında olmayan ve bilinç bulanıklığı gibi belirtileri olan hastalar ile çocuklar hastanede yatırılarak tedavi edilmelidir. Tedavi için mikrobun türüne göre bir veya birkaç antimikrobik ilaç verilmektedir. İlaç tedavisine ek olarak bol sıvı tüketilmeli ve balgam yumuşatılmalıdır. Öksürük, akciğerdeki enfeksiyonun önemli belirtilerinden ve vücudun savunma sistemlerinden biridir. Bu nedenle tedavi sırasında öksürük kesici ilaçların kullanılması önerilmemektedir. Sadece öksürüğün hastanın dinlenmesini engellediği veya şiddetli ağrıya neden olduğu durumlarda bu ilaçlar kontrollü olarak verilmelidir. Zatürre hastanede yatmayı gerektirecek ciddiyette ise sıvı ve antibiyotik tedavileri damar içine verilebilir ve destek amaçlı nefes açıcı uygulamalar yapılabilir. Hasta iyileşene kadar mutlaka istirahat etmelidir.

Planlı bir tedavi ile hastalar tamamen iyileşebiliyor

Zatürre tedavisi sonrasında önceden başka hastalığı olmayan genç bir hasta genellikle bir hafta içinde iyileşmektedir. Daha ileri yaşlardaki ve kronik hastalığı olan kişilerde iyileşip eski gücüne ulaşma süresi haftaları bulabilir. Akciğer grafisinin normale dönmesi birkaç hafta alabilmektedir. Zatürre uygun ve zamanında tedavi edildiğinde tamamen iyileşen bir hastalıktır. Tekrarlaması beklenen bir rahatsızlık değildir. Tekrarlıyorsa tomografi ve daha ileri tetkiklerle hava yollarında kalıcı genişleme nedeniyle balgamın atılamaması, hava yolunu daraltan, tıkayan bir hastalık varlığı araştırılmalıdır. Sigara içen kişilerde hava yollarını mikroplardan ve zararlı partiküllerden temizleyen mekanizma baskılandığı için zatürre tekrarlayabilmektedir.

Korunmanın yolu aşı olmaktan geçiyor

Zatürreden korunmada aşılanma büyük önem taşımaktadır. Gribal enfeksiyonlar sonrasında zatürre daha sık görülmektedir. Bu nedenle özellikle risk faktörü taşıyan kişilerin yıllık grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Zatürreye en sık neden olan "pnömokok” adlı mikroba karşı geliştirilen aşı da 5 yaş altı çocuklarda, 65 yaş üstü yetişkinlere ve yine kronik hastalığı olanlara yapılmalıdır. Bu aşının genellikle beş yılda bir tekrarlanması gerekmektedir.

Ateş, &#;ks&#;r&#;k, g&#;ğ&#;s ağrısı yaşıyorsanız dikkat: Zat&#;rre olabilirsiniz!

Zatürre, tıbbi adıyla pnömoni, akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere virüsler ve mantarlar gibi çeşitli mikroplara bağlı olarak gelişmektedir. Virüsler, 5 yaşından küçük çocuklarda pnömoninin en yaygın nedenidir. Viral kaynaklı Pnömoni genellikle hafiftir. Ancak bazı durumlarda çok ciddi hale gelebilir. Coronavirus (COVID), şiddetli hale gelebilen zatürreye neden olabilir.

Pnömoni sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasındadır. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda (böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında daha sık görülür. Toplumda gelişen pnömoniler tüm dünyada hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumludur.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göğüs Hastalıkları bölümünden Uz. Dr. Hijran Mamamdova Orucova, zatürre hakkında merak edilenleri cevapladı.

Belirtileri Nelerdir?

Ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı en sık rastlanan belirtilerdir. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Ağır zatürre durumlarında bir hastada deri ve mukozanın mavi renk alması, ciddi nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve bilinç bulanıklığı olabilir.
Tanısı Nasıl Konulur?

Zatürre belirtileriyle gelen hastalar muayene edildikten sonra çoğunlukla kan testleri ve akciğer grafileri çekilerek tanı konur. Ağır zatürre durumlarında ve hastaneye yatması gereken hastalarda ek kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve balgam testleri gibi ileri incelemeler gerekebilir. Zatürreye neden olan mikrobun belirlenmesi için burundan veya boğazdan sürüntü alınması, balgam örneğinin incelenmesi gerekebilir. Ancak çoğu zaman değişik nedenlerle mikrobu belirlemek mümkün olmayabilir. 

Hastalığın Takibi Nasıl Yapılır?

Zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşen bir hastalıktır. Tedavi başlangıcından sonra bir veya iki hafta sonra hekim, hastayı muayene eder ve gerekli testleri yapar. Bazen tedavi süresinin uzatılması veya ek incelemeler gerekebilir.

Eğer zatürre tanısı almış, tedaviniz başlamış ve tedavinizin başlanmasından sonra 72 saat geçmiş olmasına rağmen ateşiniz düşmediyse, hala öksürük, balgam çıkarmanızda azalma olmadıysa tekrar hekime görünmelisiniz.
Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Altta yatan kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, hijyenik önlemler, sigara ve alkol alışkanlıklarının kontrolü, pnömokok ve yıllık influenza aşıları ile pnömonilerin sıklığı ve ölüm oranı azaltılabilir. Aktif veya pasif sigara içmek pnömonilerde bağımsız bir risk faktörüdür ve pnömoni tanısı alan olgulara sigarayı bırakma konusunda tıbbi destek verilmelidir. En sık zatürreye neden olan mikrop pnömokoklardır. Pnömokoklara karşı yapılan pnömokok aşısı (zatürre aşısı) aşağıdaki durumlarda önerilir.

Pnömokok aşısı (zatürre aşısı) yapılması öneriler kişiler:

•65 yaş ve üzeri
•Kronik hastalık (ileri evre KOAH, bronşektazi, kalp ve damar, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığı olanlar)
•Kronik alkolizm
•Dalak disfonksiyonu veya dalağı alınmış olanlar
•Bağışıklık yetmezliği ve bağışıklık sistemini baskılayan tedavi kullanımı olanlar
•Beyin omurilik sıvısı kaçağı olanlar
•Pnömokok hastalığı veya komplikasyon riskinin artmış olduğu şartlarda yaşayanlar

Aşı, koldan kas içine yapılır. Oldukça güvenilirdir, ciddi yan etkilere pek rastlanmaz. Yaşam boyu bir veya iki kez yapılması çoğu kez yeterli olur. Grip (influenza) de zatürreye zemin hazırlaması açısından tehlikeli olabilir. Her yıl en fazla gribe neden olan mikropların belirlenmesi ile her yıl yeni aşı hazırlanır ve grip aşısının her yıl tekrarlanması gereklidir. Grip aşısı Eylül, Ekim, Kasım aylarında yapılabilir. Aşı yapılması gereken kişiler aşağıda belirtilmiştir.

Grip aşısı yapılması gereken kişiler:

•65 yaş ve üzeri
•Kronik akciğer hastalıkları (KOAH, bronşektazi, bronş astımı, kalp ve damar hastalığı)
•Şeker hastalığı, böbrek fonksiyon bozukluğu, çeşitli hemoglobinopatileri olan ve bağışık sistemi baskılanmış kişiler
•Yüksek riskli hastalarla karşılaşma olasılığı olan hekim, hemşire ve yardımcı sağlık personeli
•Grip yönünden riskli şahıslar ile birlikte yaşayanlar (Altı aydan küçük bebekle yakın ve sürekli teması olanlar)
•Güvenlik görevlileri, itfaiyeciler gibi toplum hizmeti veren kişiler
•Grip sezonunda gebelik

Aşı kas içine yapılır. Ağır yumurta alerjisi olanlara yapılması sakıncalı olabilir. Yapıldığı yerde ağrı, hassasiyet gibi basit yan etkiler olabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi tedaviler genellikle kullanılır. Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedaviler gerekebilir. Çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir. Zatürreye neden olan mikrobun belirlenmesi çoğu kez mümkün olmayabilir. Ancak zatürre tanısı konduktan sonra en kısa zamanda antibiyotik tedavinin başlanması gereklidir. Bu nedenle hastanın yaşı, kronik hastalıkları, zatürrenin şiddeti gibi durumlar dikkate alınarak antibiyotik tedavi başlanır. Balgamda herhangi bir mikrobun izlerinin saptanması ve bu mikrobun hangi antibiyotikle tedavi edilebileceğine dair veriler 72 saat içinde sonuçlanır. Sonuçlara göre antibiyotik tedavi yeniden düzenlenebilir. Hastanın yaşı, hastalıkları, zatürrenin şiddeti gibi durumlara göre ayaktan mı, yoksa hastaneye yatarak mı tedavi edileceğine karar verilir.

Tedavi süresi hastalığın başlangıçtaki şiddetine, sorumlu mikroba, eşlik eden bir hastalığın olup olmamasına ve hastanın bireysel yanıtına göre değişebilir. Genellikle ateşin düşmesini takiben gün daha antibiyotiğe devam edilmesi önerilmektedir. Ancak bazı mikrop türlerine bağlı zatürre durumlarında tedavi süresini güne bazen 21 güne kadar uzatmak gerekebilir.

İlgili içerik, yayın kurulu tarafından tarihinde yayınlanmış ve tarihinde güncellenmiştir.

LİSTEYE GERİ DÖN

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası