sesin yansıması ve yankı / Ses Dalgaları Yansıtılabilir mi: Ne,Neden,Ne Zaman,Nerede,Türleri Ve Ayrıntılı Bilgiler -

Sesin Yansıması Ve Yankı

sesin yansıması ve yankı

“Yansıma” duyduğunuzda, hemen ışığı düşünürsünüz. Ses dalgalarının yansıtılabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Ve sesin yansıması nedir? Bu cevapları bulmak için makaleyi ayrıntılı olarak inceleyin.

Işık gibi ses de bir tür enerjidir. Enerji dalga şeklinde taşınır. Hem ışık dalgaları hem de ses dalgaları, yansıma, kırılma ve kırınım gibi bazı ortak özelliklere sahiptir.

Ses dalgaları ne zaman yansıtılabilir?

Mekanik bir dalga olan ses, ışıkla aynı yansıma kurallarını takip eder.

Ses, cilalı veya cilasız herhangi bir yüzeyden geri yansıdığında basitçe “ses yansıması” olarak adlandırılır. Başka bir deyişle, ses yansıması, bir ses dalgası bir ortamdan geçtiğinde ve ardından diğerinin yüzeyine çarparak ters yönde geri döndüğünde meydana gelir.

Ses dalgalarının yansıma yasaları:

  • Ses yansıması durumunda yansıma açısı, gelme açısı ile aynı olacaktır.

𝛉i =𝛉r

nerede, 𝛉i = Geliş açısı

             𝛉r = Yansıma açısı

  • Sesin yansıtıldığı düzlem, olay ve normal sesin üretildiği düzlemle aynı olacaktır.
ses dalgaları yansıtılabilir mi

Sonuç olarak, ışık ve ses dalgalarının her ikisinin de aynı yansıma yasalarına uyduğu sonucunu çıkarabiliriz. 

Aradaki fark, ışığın aksine sesin yansıması için cilalı bir yüzeye sahip olmanın gerekli olmamasıdır. Ses, herhangi bir pürüzlü yüzeyden de yansıyabilir. Bu nedenle, herhangi bir yüzeyin veya engelin geri yansıtılmasını gerektirir. Ayrıca sesin yansıdığı yüzeyin şekli de ses yansımasını etkiler.

Bir örnek düşünelim:

Diyelim ki bir duvara bir top atıyorsunuz ve top size geri sekiyor. Artık meşale ile duvarı aydınlattığınıza göre, ışığın yansıması olgusunu yaşıyorsunuz. Bir duvara yakın konuştuğunuzda da aynı şey olur - az önce ne söylediğinizi duyarsınız. Evet, tahmininiz doğru; sesin yansımasından başka bir şey değildir.

Konuştuğunuz zaman ses dalgaları üretilir ve onları tekrar duyduğunuzda, işitilebilir frekanstaki ses dalgaları duvar yüzeyinden geri yansır. Sonuç olarak, kendi sesinizi duymanızı sağlamaktan ses yansıması sorumludur.

Şimdi, düşünelim ses dalgalarının yansıması farklı yüzeylerden.

Sesin farklı yüzeylere yansıması:

Ses yansıması, daha nadir veya daha yoğun olması gibi yüzey türüne de bağlı olacaktır. Ses daha yoğun bir malzemeden yansıyorsa, sadece 180 derecelik bir faz değişimi gerçekleşir. Bununla birlikte, daha nadir bir ortamdan yansıdığında, sıkıştırma, seyrekleşme olarak yansıtılır ve bunun tersi de geçerlidir. Daha ayrıntılı olarak ele alalım.

Sesin sert yüzeylere VEYA katı sınırlara yansıması:

Ses dalgalarını oluşturan sıkıştırma ve seyrekleşme nedeniyle, alanları yüksek ve alçak basınç arasında değişir. Sıkıştırma ve seyrekleşme, aynı anda yüksek ve alçak basınç bölgesini tanımlamak için kullanılan terimlerdir. Sonuç olarak, ses dalgaları bir tür basınç dalgası gibi.

Havada ilerleyen ve duvar gibi sert bir yüzeyle çarpışan bir ses dalgası (basınç dalgası veya boyuna dalga) düşünün. Şimdi, ses dalgasının sıkıştırması sert bir yüzeye çarptığında, esasen kuvvet uygulayarak duvarı itmeye çalışır. Ancak duvar sert bir yüzey olduğu için ses nedeniyle havada oluşan sıkıştırmayı eşit ve zıt bir kuvvet uygulayarak zıt yönde iter.

Sonuç olarak, doğru yönde hareket eden sıkıştırma artık sola doğru hareket edecektir. Sonuç olarak, orta parçacığın geliş ve yansıma sırasında yer değiştirmesi ters yönde olacaktır. Sonuç olarak, gelen ve yansıyan ses dalgaları arasındaki faz farkını düşünürsek, 𝜋 radyan veya 180° olur.

Şimdi seyrekleşme örneğini dikkate alırsak, yaklaşım aynı olacaktır. Olayın neden olduğu seyrekleşme, seyrekleşme olarak yansıtılacaktır.

Duvar, daha önce gördüğümüz bir örnek teşkil ediyor. Duvarın yüzeyi sert olduğu için konuştuğunuzda sesiniz duvardan yansır.

Daha nadir ortamdan ses dalgalarının yansıması:

Daha yoğun veya katı bir ortamda seyahat eden ve daha nadir bir ortamın arayüzüne veya sınırına çarpan uzunlamasına bir ses dalgası düşünün. Gelen ses dalgasının sıkışması, daha nadir bir malzemeden yapılmış bir sınırla çarpıştığında, o yüzeye kuvvet uygulanır. Nadir ortamın yüzeyi daha az dirence sahip olduğundan ve ses dalgasının sıkıştırılması yüksek basınç içerdiğinden, daha nadir ortamın sınırı geri itilecektir. 

Daha yoğun ortamın aksine, daha nadir ortamdaki parçacıklar serbestçe göç edebilir. Bu nedenle, iki ortamın kesiştiği yerde seyrekleşme meydana gelir. Bu nedenle, olay sıkıştırması, daha nadir malzemenin yüzeyinden yansımadan sonra seyrekleşme olarak geri döner. Sonuç olarak, daha yoğun bir ortamdan gelen bir ses dalgası daha nadir bir ortamdan yansıdığında hiçbir faz değişikliği fark edilmez. 

Aynı şey, daha nadir bir ortamın yüzeyinde seyrekleşme meydana gelirse ve sıkıştırma olarak geri yansırsa da olur.

Bir örnek olarak, suyla dolu bir borudan geçen sesi hayal edin. Şimdi borunun açık ucunda hava olduğunu hayal edin. Suyun ses için havadan daha yoğun bir ortam olduğunu zaten biliyoruz. Sonuç olarak, yüksek basınç, su-hava arayüzünde sıkıştırma meydana geldiğinde çevredeki hava moleküllerinin hızla uzaklaşmasına neden olur. Sonuç olarak, sıkıştırma yansımadan önce seyrekleşmeye dönüştürülecektir.

Ses dalgalarının kavisli yüzeyden yansıması:

Gördüğümüz gibi, farklı yüzeyler sesi farklı şekilde yansıtır. Benzer şekilde, yüzeyin eğriliği sesin nasıl yansıdığını etkiler. Yüzeyin eğriliği, sesin yoğunluğunu değiştirme yeteneğine sahiptir. 

Kavisli yüzeyler iki tipe ayrılır: 

  • İçbükey yüzeyler ve 
  • Dışbükey yüzeyler.

Şimdi bunu iyice düşünelim.

Sesin içbükey yüzeyden yansıması:

Ses dalgaları içbükey bir yüzeye çarptığında, yansıyan dalgalar, ışık dalgalarında olduğu gibi yakınsar.Ek olarak, yansıyan dalgalar da aynı şekilde tek bir odak noktasına sahipti. Sonuç olarak, yansıyan ses dalgasının yoğunluğu, içbükey yüzeyden yansıdıkça artar.

Bu fenomen doğal dünyada da kullanılmaktadır. Son bilimsel araştırmalardan iki gerçeği öğrendik:

  • Bir boğa geyiği, boynuzlarını, sesi kolayca toplayıp odaklayabileceği bir uydu diski olarak kullanabilir.
  • Bilim adamları tarafından yapılan derin araştırmalara ve uzun düşüncelere göre, baykuşların yüz diskleri küreseldir ve sesi toplamak ve ardından kulaklarına yansıtmak için kolayca hareket ettirilebilir.

Doğada oluşsa da sesi yansıtmaya çalışırken çoğu zaman içbükey yüzeylerden uzak dururuz. Bunun nedeni, yüzeyin geometrik merkezine odaklanmanın bir boşluk içinde gürültülü bir sıcak nokta ile sonuçlanmasıdır. Sonuç olarak, uzun mesafeli yansıyan ses iletimi olağandışı olacaktır.

İçbükey bir şekil gerekliyse, muhtemelen ses emici malzemelerin kullanılması gerekecektir. Bir akustik uzmanının yardımıyla eğrinizin geometrisini değiştirerek gürültü sorunlarını azaltabilirsiniz. Tiyatro bu olgudan yararlanıyor.

Yansıtılan sesin yoğunluğunu korumak açısından, tiyatrolarda hoparlörlerin önünde tipik olarak içbükey yüzeyler kullanılır. Ancak, daha önce de belirttiğimiz gibi, yüksek bir sıcak nokta üretti, bu nedenle gürültü veya anormal ses yansıtıldı. Tiyatronun duvarları ve tavanı bu gürültüyü azaltmak için ses emici malzemelerden yapılmıştır. Sonuç olarak, her iki teknik de kalan hata miktarını azaltarak birbirini geliştirir.

Sesin dışbükey yüzeyden yansıması:

Ses dalgaları dışbükey yüzeye çarptığında, yansıyan ses olası her yönde uzaklaşacaktır. Ses farklılaştıkça, açıkçası, sesin yoğunluğu azalır. 

Sesin dışbükey yüzeyden yayılması, müzikal karışımın her yöne yayılmasına ve istenmeyen yansımaların önlenmesine yardımcı olur.

Aşağıdakileri içeren çeşitli geometriler ses difüzyonuna yardımcı olur:

  • Yarım küre veya yarım silindir
  • Testere dişi deseni gibi çeşitli açılara sahip yüzey

Sesin yansımasıyla ilgili diğer önemli olaylar:

Sesin yansıması yankı ve yankılanmanın oluşmasına neden olur. Bununla birlikte, iki fenomen arasında bazı farklılıklar vardır. Bunun hakkında konuşalım.

Eko:

Eko terimi, yansıyan sesin tekrar tekrar duyulmasını ifade eder. Bir ses geniş bir alana yansıdığında bir yankı duyulabilir. 

Herhangi bir büyük alan, hem açık hem de kapalı alanlar dahil olmak üzere bir yankı yaratabilir. Yankıyı etkili bir şekilde duymak için kaynak ile yansıtıcı cisim arasındaki mesafenin 50 fitten fazla olması gerekir. Nispeten uzun mesafe nedeniyle, duyulabilir sesler arasında bir zaman gecikmesi olacaktır. Bu nedenle iki veya daha fazla farklı sesi duyabiliriz.

Kendinizi büyük, boş bir odada durup yüksek sesle “Merhaba” konuştuğunu düşünün. Sonra sesin geniş bir alanda ve sert yüzeyden yansıması nedeniyle, merhaba kelimesini tekrar tekrar “Merhaba”…..”Merhaba,”…..”Merhaba” gibi duyarsınız. Ses odaya girecek ve duvarlardan kulaklarınıza yansıyacaktır. Sesin kulağınıza ulaşması ne kadar uzun sürerse, o kadar rahatsız edici hale gelir.

Bunu bir tepe istasyonunda tatil yaparken tepelerde adınızı bağırarak yapmış olabilirsiniz. Telefon görüşmelerinde karşılıklı konuşmalarda da yankı oluştuğunu fark etmişsinizdir.

yankılanma:

Sesin kaynağı ile yansıtıcı yüzey arasındaki mesafe çok küçük olduğunda, orijinal ses yansıyan sesle karıştırılır. Çeşitli seslerin üst üste gelmesi sonucunda kalıcı veya sürekli ses üretilir. Buna yankılanma denir.

Büyük bir kubbe, oditoryum veya salonda konuştuysanız bunları duymuş olabilirsiniz. Bu tür konumlarda sesin çeşitli yansımalarının bir sonucu olarak, yansıyan sesler genellikle orijinal sesle karışır. Bu yansımalar 50 milisaniye veya 0.05 saniye içinde meydana gelirse, genellikle yankılanma etkisini duymanız gerekir.

Sesin yansıma uygulamaları:

Sesin yansıma özelliği hayatımızı kolaylaştırmak için kullanılmaktadır. Sesin yansımasının uygulamaları şunlardır:

  1. Stetoskop: Doktorların kullandığı stetoskop, sesin yansıması teorisine göre çalışır. Doktor bunu hastaların kalp atışlarını dinlemek için kullanır. Steteskop içerisinde oluşan sesin çeşitli yansımaları sayesinde hastanın kalp atışları doktor tarafından net bir şekilde duyulabilir.
  1. İşitme cihazı: Sesin yansıması prensibinden yararlanan bir diğer tıbbi cihaz ise işitme cihazıdır. İşitme sorunu yaşayan kişiler bu cihazı kullanır. Ses, o cihazda daha ince bir bölgede yansıtılır, böylece yüksek yoğunlukta kulaklara yönlendirilebilir.
  2. Rüya: Evet, ses yansıması teorisi sonar için de geçerlidir. Sualtı nesnelerinin mesafesini ve hızını hesaplamak için yansıtıcı sinyali kullanan cihaza sonar denir. Titanik gibi trajik kazalardan kaçınmak için gemilere yönelik herhangi bir tehdidi belirlemek için gemilerde kullanılır. Deniz Kuvvetleri ayrıca mayın ve denizaltı bulmak için kullanır.
  3. Ses tahtası: Ses tahtaları, sesin kaynağı odakta kalacak şekilde konumlandırılan basit kavisli yüzeylerdir. Oda veya oditoryum boyunca ses dalgalarını eşit olarak yansıtırlar. Sonuç olarak, bir ses tahtası kullanmak ses kalitesini artırır.
  4. Megafon: Bir megafonda çoklu yansımalar da kullanılır. Huni benzeri bir formu vardır. Sonuç olarak, megafon hunisinde ses üretildiğinde, dalgalar huninin açılmasına giden yol boyunca ilerlemeden önce birçok kez yansıtılır. Sonuç olarak, sesin genliği başlangıcında artar.

Bu makalenin size ses dalgalarının yansıması hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri faydalı bir şekilde verdiğini umuyoruz. Bunun gibi bilimle ilgili daha fazla makale okumak için lütfen web sitemizi ziyaret edin.

Hakkında daha fazla bilgi Strike ve Dip Nedir??

Yankı Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Ses dalgalarının sert bir yüzeye çarpıp kaynağına geri dönmesine yankı denir. Yankı olayının gerçekleştiğinin anlaşılabilmesi için ses kaynağı ile sesin çarptığı engel arasındaki uzaklık hava ortamında en az 17 m olmalıdır.
 (Ses kaynağından yayılan ses dalgaları hem doğrudan hem de bir yüzeyde yansıma yani yankılanma sonucu kulağa gelir. Ses kaynağı ile yüzey arasındaki uzaklık 17 m` den daha az olursa kaynaktan yayılıp kulağa gelen ses ile yankılanma yani yansıma sonucu kulağa gelen ses birbirinden ayırt edilemez).
 
 NOT :

1- Yankı olayının gerçekleşmesi için kullanılan yüzeyin sert yüzey olması gerekir.
2- • İnsan kulağı 20 hertz lik frekanstaki sesleri algılayabilir.
 • x = V.t = 340 . 1/20 = 17 m

ÖRNEKLER :
 
 1- Aralarında 850 m uzaklık bulunan iki noktadan birinden gönderilen ses diğer noktaya kaç saniye sonra ulaşır?
 
 x = 850 m
 V = 340 m/sn
 t = ? sn
 
 sn
 
 2- Dağın önünde duran kişi bağırdığında 4 saniye sonra kendi sesini tekrar duyuyorsa kişi ile dağ arasındaki uzaklık kaç m dir?
 
 t = 4 sn
 V = 340 m/sn
 x = ? m
 
 • Kişi kendi sesinin yankısını duyduğu için sesin aldığı yol kişi ile dağ arasındaki uzaklığın iki katı olur.
 
 x = V . t = 340 . 2 = 680 m

Hazırlayan: Murat ÜSTÜNDAĞ
Kayseri Mithatpaşa İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni

Ses de tıpkı ışık gibi yansıma özelliğine sahiptir. Sesin bir engele çarparak geldiği ortama geri dönmesine yansıma denir. Bu yansımanın şekli ses dalgalarının çarptığı yüzeyin cinsine göre değişir.

Sesin yansıması

Ses dalgaları duvara çarparak yansıyor ve kulağımıza ulaşıyor.

Sesin yansıması

Bir sınıf ortamında sesin yansıması gösteriliyor. Bazı ses dalgaları öğrencilere doğrudan ulaşırken bazıları ise sınıfın duvarlarından yansıyarak ulaşıyor.
(Karışık görünmemesi için ses dalga olarak değil ışın şeklinde  gösterilmiştir.)

Ses yansıması pürüzsüz yüzeylerde fazla pürüzlü yüzeylerde azdır. Bu nedenle boş bir odada sesimiz çok iyi yansıdığı için yankılanma olur. Banyo gibi pürüzsüz yüzeylere sahip mekanlar da da ses iyi yansır.

bos-oda-ses

Odanın içi eşyalarla dolduğunda ses bu eşyalara çarparak kırılır. Pürüzlü  yüzeyler sesin düzgün yansımasını önler. Kütüphane gibi ortamların sessiz olmasının sebeplerinden biri de kitaplıkların pürüzlü yüzey oluşturmasıdır.

Yankı

Yankılanma sesin yansımasıyla oluşur. Bir engele çarpan ses dalgalarının geri dönerek kulağımıza ulaşmasına yankılanma denir. Yüksek binalar veya duvarların karşısında bağırdığımızda sesimizin yansımasını duyabiliriz.
Yankı olabilmesi için duvarla aramızda en az 17 metre mesafe olmalıdır.

Yankı genellikle istenmeyen bir durumdur. Sinema ve tiyatro salonları, sınıflar, tünel ve metro istasyonu gibi mekanların duvarları sesin yansımasını engellemek(soğrulma) için pürüzlü yapılır.

Tiyatro salonu pürüzlü duvarlar

Tiyatro salonunda yansımayı engelleyici pürüzlü duvarlar.

 

Metro pürüzlü duvar

 

 

Alakalı Konular

Bu yazı Fen Bilimleri 6. Sınıf kategorisine, 6. Sınıf Ses etiketleri ile onur tarafından yazılmıştır. yer imlerinize ekleyin.
Sorulara Dön

Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

Evet yapar. Ses suda basınç dalgaları şeklinde yayılır. Su, ses için o kadar güzel yansıma ortamı oluşturur ki, sesin sudaki hızı havadaki hızının neredeyse 5 katıdır. Ses dalgalarının yayılması için ortamda taneciklerin olması gerekir. Bu bilgilere göre, suda yayılan ses bir nesneye çarptığında geri yansır. İnsan kulağı sudaki sesleri algılama konusunda başarılı değildir. Sonarlar bu açığı kapatmak için sesin yankısını kullanarak çalışan aletlerdir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki...

Bugün Öğrendim ki...

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

2023'te Türkiye'de bilimi yeşertmemize yardım edin!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 2023'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Demokrasilerde aslen bulunması gereken özgürlük ve eşitliğe ulaşmanın en iyi yolu, tüm kişilerin devletin olanaklarını en üst düzeyde paylaşabilmesidir.”
Aristoteles

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır