eksemestan / Soru Cevap 66 – Prof. Dr. Coşkun Tecimer

Eksemestan

eksemestan

Efficacy and toxicity of everolimus plus exemestane in third and later lines treatment of hormone receptor-positive, HER2-negative metastatic breast cancer.

  • Abstract: Aim: In daily practice, everolimus plus exemestane therapy has begun to be used in the later-lines as it has been demonstrated that treatments such as cyclin-dependent kinase (CDK) 4/6 inhibitors and fulvestrant, alone or in combination, are more effective in hormone receptor (HR)-positive metastatic breast cancer (MBC). The aim of this study is to evaluate the efficacy and toxicity of everolimus plus exemestane in the third line and later-lines on HR-positive Human Epidermal Growth Factor Receptor 2 (HER2)-negative MBC treatment with real-life data. Methods: Patients who received everolimus plus exemestane with the diagnosis of HR-positive and HER2-negative MBC between November and March were included in this retrospective cohort study. Clinicopathological characteristics of patients and treatment related toxicities were evaluated retrospectively. Results: The median age of the 33 patients included in the study was 59 () years. Twenty-three (%) of the patients had visceral metastasis, while 10 (%) had only bone metastasis. Everolimus plus exemestane was used in the third line in 22 (%) patients and later-lines in 11 (%) patients. The median follow-up time was months (). Median progression-free survival (PFS) and overall survival (OS) were (, 95% CI) months and (, 95% CI) months, respectively. Median PFS of patients with only bone metastasis and visceral metastasis were similar ( vs months, P=). Conclusion: Everolimus plus exemestane is an effective and tolerable treatment choice in the later-lines in the treatment of HR-positive HER2-negative MBC.
  • Copyright of Journal of Surgery & Medicine (JOSAM) is the property of Journal of Surgery & Medicine and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract.

For access to this entire article and additional high quality information, please check with your college/university library, local public library, or affiliated institution.

Important User Information: Remote access to EBSCO's databases is permitted to patrons of subscribing institutions accessing from remote locations for personal, non-commercial use. However, remote access to EBSCO's databases from non-subscribing institutions is not allowed if the purpose of the use is for commercial gain through cost reduction or avoidance for a non-subscribing institution.

Soru Cevap 66

Soru
Ben göğüs kanseri nedeniyle ameliyat oldum. Doktorum kemoterapiden sonra tamoksifen isimli bir ilaç yazdı. Bunu beş yıl kullanacakmışım. Bu ilacın kanser yaptığını okudum. Bu bilgi bana çok garip geldi. Kanser tedavisinde kullanılan bir ilacın kanser yapması mümkün mü? Kansere sebep oluyorsa bana verilmesi doğru mu? Tamoksifenin bir alternatifi yok mu?

Yanıt
Hormona duyarlı meme kanserlerinde ameliyat ve kemoterapi sonrası tamoksifen isimli ilacın kullanılması doğrudur. Yani östrojen ve / ya da progesteron reseptörü pozitif olan meme kanseri hastalarında hormona bağlı büyümeyi önlemek için bu ilacı kullanmak gerekir. Özellikle ‘premenopozal’ olarak adlandırılan adet gören bayanlarda bunun bir alternatifi hemen hemen yoktur. ‘Postmenopozal’ denilen menopozdaki hastalarda ise yumurtalıklar devre dışı kaldığından ve östrojen sentezi azaldığından son yıllarda tamoksifene karşı alternatifler geliştirilebilmiştir. Menopozdaki kadınlarda vücudun yağ dokusu ve böbrek üstü bezi gibi organlarında östrojen sentezi devam ettiğinden bunu önlemek için ‘aromataz inhibitörleri’ denilen ‘anastrozol’, ‘letrozol’ ve ‘eksemestan’ etken maddeli ilaçlar kullanılabilir.

Tamoksifenin kanser yapması meselesine gelince, doğada bulunan birçok madde aynı anda zıt etki potansiyelini içinde barındırabilmektedir. Kanserden korunmak için tüm onkologların önerdiği birçok meyvenin içinde karsinojenik, yani potansiyel olarak kanser yapıcı özelliği olan maddeler olduğunu biliyor muydunuz? Bunlar bitkilerin doğada yaşamlarını sürdürebilmeleri için çevrede kendilerine zarar verecek unsurlara karşı doğal olarak geliştirdikleri maddelerdir. Meyve ve sebzelerdeki miktarları, başka özellikleri ve bitkilerde yararı çok daha ön planda olan başka maddeler nedeniyle insanda kansere neden olmazlar; hatta meyve ve sebzelerin kansere karşı koruyucu özellikleri vardır. Biz de o nedenle kanserden korunmada meyve ve sebzeleri insanlara öneririz.

Tamoksifen de yapısı itibariyle östojen hormonuna benzer özellikler taşır. Bu nedenle rahim duvarında kalınlaşma ve çok nadiren rahim kanserine neden olabilir. Ancak kanser gelişse bile bu tedavi edilebilir düzeyde olmuştur. Bir ilacı kullanırken, doğadaki tüm maddelerde olduğu gibi risk/yarar hesabı yapar, ilacı ondan sonra veririz. Tamoksifen meme kanserinin korunma ve tedavisinden yüz akıyla çıkmış bir ilaçtır. O nedenle premenopozal, hatta postmenopozal hormona duyarlı meme kanseri hastalarında güvenle kullanılmalıdır.

Tüm Zamanlar1 Bugün

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir