baharatların böceklenmemesi için / Hangi Baharat Nasıl Saklanır? - Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu

Baharatların Böceklenmemesi Için

baharatların böceklenmemesi için

Hangi Baharat Nasıl Saklanır?

Baharatların tazeliği açısından ve nemli ortamlarda küflenmesinden dolayı uygun koşullarda saklanması önemlidir. Baharatlar, tüketilecek miktarlarda alınmalı, uzun süreli kullanımlarda cam kaplarda, ağzı kapalı şekilde, karanlık ve serin ortamlarda saklanmalıdır.

İşte öneriler;

• Hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda saklanması önemli.

• Cam kavanoz yerine seramik gibi, ışığı geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları tercih etmek daha sağlıklı.

• Buzdolabı, fırın, ocak yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için iyi değil. Bu alanlardan uzak tutulmalı.

• Baharatlar, yemek buharından etkilenmemeli. Baharatı yemeğe eklerken, bulunduğu kapı tencereye yaklaştırmak yerine içinden kaşıkla kullanacağımız kadar almak gerekir.

• Biberiye, kekik, nane gibi baharatları taze değerlendirmek için yağ küplerine dizerek, üzerlerini zeytinyağı ile doldurup buzlukta saklamak yeterli.

• Baharatlarınız kısa sürede bozuluyorsa, muhtemelen ortamda sıcaklık değişimi sorunu vardır. Bu durumda alınacak en etkili yöntem, baharatları buzdolabına kaldırmaktır. Pulbiber, toz kırmızı biber, köri gibi sıcaktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.

• Toz halinde satın alınan baharatların hızlı bozulma riskine karşı; mümkünse taneli ya da yapraklı alıp evde, kullanacağınız kadar öğütmek daha doğru.

• Son olarak, baharatlarınızı kavanoza/buzdolabına kaldırdığınız tarihi not edip bir yıldan fazla kullanmamalısınız.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu
[email protected]

Baharatları Taze Saklamanın Püf Noktaları

Baharatları Taze Saklamanın Püf Noktaları. Baharatlar yemeklerin tamamlayıcısıdır. Yemekler baharatsız, suyun saf hali gibi sadedir. Fakat baharatlar ile harmanlanarak enfes tatlar sunarlar.

Dünya üzerinde bir milyon civarında bitki türünün olduğu bilinmekte ve bunların henüz çok az bir kısmı tanımlanıp, isimlendirilmektedir. Baharatlar yemeklere birer kimlik verir. Aşçıların belli bir tat tutturabilme yarışında yol gösterici olur. Bazı baharatlar içindeki etken maddelerden dolayı ilaç etkisi yaratabilir. Tansiyon düşürücü, mide yanmasına yardımcı, tansiyon arttırıcı, boğaz ağrısı gibi hastalıkların tedavilerinde yan yardımcı etkileri mevcuttur. Aynı zamanda aktarlarda yağ esansı olarak da satılabilirler. Mesela nane yağı burun açıcı özelliğe sahip olduğu gibi fesleğen yağı mide sorunlarınıza iyi gelebilir. Baharatların kullanım şekilleri ve amaçları çeşitlilik göstermektedir. Sumak Baharatının Faydaları Nelerdir?

Baharatlar Bozulur mu?

Baharatlar dikkat edildiği ve küçük detayları takip edildiği sürece bir yıl ile iki yıl arasında raf ömrü vardır. Tabi ki her bozulan gıda ve gıda ürünleri gibi baharatlarda bozulur. Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Böceklenme baharatın bozulmasına direkt olarak sebep olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelmektedir. Bu bozulma böceklenme gibi gözle görülür olmasa da, koklayarak kokusu ve aromasından bozulduğunu anlayabilirsiniz. Baharatın asıl amacı koku ve aromatik tat vermesi olduğu için, kokusu olmayan baharat artık kullanılmaması gereken baharat durumundadır. Kısacası her gıda ve gıda takviyesinde olduğu gibi baharatlarda bozulurlar. Antioksidan Açısından En Zengin 10 Baharat

Baharatların Tüketilme Süreleri

Baharatların saklanmaları büyük önem arz etmektedir. Baharatlar tazeliklerini ve aromasını satın alındıktan itibaren yaklaşık olarak bir yıl kadar koruyabilirler. Eğer saklama koşullarına dikkat edilirse bu süre yedi sekiz ay daha uzayabilir. Saklama koşulunu derin dondurucuda yaparsanız eğer, süreyi bir yıl daha uzatmış olursunuz. Baharatlar, tohum olarak dövüldüklerinde daha kısa zamanda muhafaza edilirler. Bütün olarak alınan bitki ve baharatların dayanma süresi, ezilmiş ve öğütülmüş olanlara göre daha fazladır. Bu sebeple baharatlarınızı bütün olarak alıp, tüketeceğiniz kadarını evinizde kendiniz öğütürseniz daha uzun süre muhafaza etmiş olursunuz. Baharatlar tazeliğinden kaybederse, aroma ve kokusu olmaz, yemeklerde kullanım amacınızı kaybetmiş olursunuz. Doğru şekilde saklanan baharatlar uzun süreler tazeliğinden, kokusu ve aromasından bir şey kaybetmezler. Mutfağınızda Mutlaka Bulunması Gereken 4 Baharat

Baharatları Saklamak

Baharatları saklamanın en bilindik yöntemi, güneş ışınlarına maruz kalmayan serin bir ortamda, ağzı oldukça sıkı kapatılmış olan ya da vakumlu kutu ve kavanozlarda tutmaktır. Baharatları soba, radyatör gibi ısı etkisine sahip olan kaynaklardan uzak tutmalısınız. Isıyı sadece radyatör olarak düşünmeyin. Baharatlarınızı yemeklerinizi yaptığınız ocaklarınızın yanından uzak tutunuz. Bu durum baharatınızın ömrünü ciddi oranda azaltacaktır. Isı dışında nemli ortamlardan da baharatlarınızı uzak tutmalısınız. Nem baharatın can düşmanıdır. Nemli ortamda baharatınız anında küflenecek ve toksinlenecektir. Özetle nemin, ısının ve ışığın baharatların tazeliğini öldüreceğini unutmayınız. Kokusunu ve aromasını kaybetmiş baharatları tüketmekten kaçının. Bunu da baharatınızı ara ara koklayarak anlayabilirsiniz. Eğer baharatınızdan koku gelmiyorsa o baharatı artık tüketmeyiniz. Bu Dört Baharat Beyninize İyi Gelecek

Baharatları Saklamanın Bilinmeyen Püf Noktaları Nelerdir?

Yukarıda baharatları sıcak ortamlardan uzak tutmaktan bahsedildi. Sıcak ortamdan uzak tutmak demek serin ortamlarda saklamak demektir. Bilinmeyen püf noktalarından birisi bu bilgi üzerinden gitmiş ve baharatın normal tüketme süresine bir yıl daha eklemesini sağlamıştır. Dondurduğunuz ya da paketlediğiniz baharatlarınızın üzerine tarihlerini yazarak, 1 yıl süre ile tadını bozmadan saklayabilirsiniz. Baharatlarınızı bulaşık makinesinden de uzak tutmalısınız. Baharatlı Gıdaların Sağlığınız İçin 5 Şaşırtıcı Faydası

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası