kaç haftalık hamileyim hesaplama nevra / Gebelik Hesaplama - Kaç haftalık hamileyim? - Op. Dr. Gönül Çimen

Kaç Haftalık Hamileyim Hesaplama Nevra

kaç haftalık hamileyim hesaplama nevra

Gebelik Hesaplama nedir?

Gebelik tarihi hesaplama özellikle anne adaylarının oldukça ilgisini çeken bir konudur. Gebelik süresi gün ya da 40 haftadır. Bu süre genel olarak 9 ay 10 gün olarak bilinse de hesaplama kolaylığı sebebiyle haftalık olarak hesaplanır. Hamileliğin süresi hesaplanırken son regl gününün ilk günü temel alınır. Hesaplamanın anne adayının henüz gebe kalmadığı regl tarihinin ilk gününe göre yapılıyor olmasının nedeni hamileliğin tam olarak hangi gün başladığından yani döllenmenin net olarak ne zaman olduğundan emin olma zorluğudur.

Örneğin 28 günde bir regl olan anne adayı için son regl olduğu tarihin ilk gününe göre hesaplama yapıldığında, bu tarihin iki hafta sonrasındaki döllenme tarihi baz alınır.

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Gebelik haftası hesaplanırken uygulanan çeşitli yöntemler vardır. Son adet görülen tarihe göre ya da gebe kalma tarihine göre yapılan hesaplamalar en çok kullanılan hesaplama yöntemleri arasındadır. 

Düzenli adet gören kadınlarda son regl olma dönemine göre hesaplama yapmak daha doğru bir sonuca götürebilir. Son adet döneminin ilk gününden 40 hafta ileriye gidildiğinde doğum tarihine ulaşılabilir. Bununla beraber gebe kalındığı düşünülen tarihe göre de hesaplama yapılabilir. Fakat bu yöntem tarih konusunda fazla güvenilir olmadığı için hata payı daha yüksektir. 

Düzensiz regl döngüsüne sahip olan kadınlar için ise regl tarihine göre hesaplama yapmak yanlış sonuca götürebilir. Bunun gibi durumlarda en garanti seçenek doktorunuzla birlikte ultrason ya da rahim ölçüsüyle gebelik haftasını hesaplamaktır.

Gebelik Kaç Hafta Sürer?

Normal koşullarda gebelik süresi yaklaşık gün ya da 40 hafta sürmektedir. Erken doğum (prematüre) durumunda ise bebeğin doğumu gebeliğin haftasından daha erken olabilir.  

  • Çok erken doğum: Doğumun hamileliğin haftasında gerçekleşmesi
  • Orta sürede doğum: Doğumun hamileliğin hafta arasında gerçekleşmesi
  • Prematüre doğum: Doğumun hamileliğin hafta arasında gerçekleşmesi
  • Normal süreli doğum: Doğumun hamileliğin hafta arasında gerçekleşmesi

Enfeksiyon, yüksek tansiyon, çok zayıf ya da kilolu olmak, rahmin çok gerilmesi, diyabet hastalığı, alkol kullanımı, stres, sigara ve uyuşturucu kullanmak, iki hamileliğin arasındaki sürenin kısa olması gibi durumlarda erken doğum yaşanabilir.

Kaç Aylık Hamileyim?

Kaç aylık hamile olduğunuzu merak ettiğinizde bunu öğrenmeniz için birçok yöntem vardır. Bunlar arasında son regl olunan tarihin ilk gününe ya da gebe kalınan tarihe göre yapılan hesaplamalar en popüler olanlarıdır. Bu yöntemlere bağlı kalarak oluşturulan gebelik hesaplama araçları vardır. Bunlara ek olarak da sizi en doğru sonuca götürecek olan yöntem doktorunuzun uyguladığı ultrason ve rahim ölçüsü kontrolleridir.

Gebelik Hesaplama Aracımız Nasıl Kullanılır?

Gebelik haftası hesaplamasında aracımız, son adet döneminin ilk gününü ya da gebe kalma tarihini baz alır. Sayaç üzerinden bu tarihleri girip regl döngünüzün süresini eklediğinizde yaklaşık olarak doğum yapacağınız tarihe ulaşabilirsiniz.

1- Son Adet Döneminin İlk Günü

Gebelik haftası hesabı hamilelik sürecinde en çok merak edilen konulardan biridir. Doğum tarihinizi hesaplamak, kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmek için birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerden en çok tercih edilenlerden biri de regl tarihine göre hesaplamadır. Bu hesaplamada son adet görülen dönemin ilk günü baz alınır. 

Gebe kalınan tarihe göre hesaplamalar net bir sonuç vermeyebilir. Bu durumda son adet olunan tarih daha güvenilir bir kaynak olabilir. Bu yönteme göre son regl olunan dönemin ilk gününe 7 gün ekleyip 3 ay çıkartıp 1 yıl ileriye gidildiğinde bebeğin doğum tarihine ulaşabilirsiniz. Ancak adet düzensizliği görülmekte ise ya da o ay yumurtlama olmadıysa bu hesaplama doğru sonuç vermeyebilir. Bu durumda doğru bilgiyi ultrason kontrollerinde doktorunuzdan alabilirsiniz.

2- Gebe Kalma Tarihi ile Gebelik Hesaplama Cetveli Ne İşe Yarar?

Son adet tarihinizin ilk gününe göre doğum yapacağınız tarihi hesaplamak, adet döngüsü düzenli olan kadınlar için doğru sonuç verir. Ancak, döngünüz düzensizse, bu yöntem sizin için doğru sonuç vermeyebilir. Tahmini gebelik bitiş tarihinizi hesaplamak için gün ekleyebilirsiniz. Gebelik hesaplama cetveli ise bu durumu sizin için kolay bir hale getirmektedir. Son adetinizin ilk gününü baz alarak size bir sonuç sunar.

Ay Ay Gebelik Hesaplama: Gebelik Ayı Hesaplama

Gebelik, bebeğin gelişimini kontrol etmek için hafta hafta hesaplanır. 

  • haftalık gebeliklerde, 1 aylık denir.
  • hafta bittiğinde, 2 ay bitmiştir.
  • hafta bittiğinde, 3 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 4 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 5 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 6 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 7 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 8 ay bitmiştir.
  • 36 hafta bittiğinde, 9 ay bitmiş, son haftaya girilmiştir.
  • 40 hafta bittiğinde, 9 ay 10 günlük süreç tamamlanmıştır.

İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

İlişki tarihine göre hamilelik hesaplama için iki haftalık süreç dikkate alınmaktadır. Gebe kalmadan önceki 14 günlük dönemde döllenmenin gerçekleşmesi mümkündür. Fakat, kadın doğum uzmanları tarafından gebelik hesaplamalarında döllenme tarihinin yerini son adet tarihi belirleyici faktör olarak kabul edilmektedir. İlişki tarihi üzerinden gebelik haftası belirlenmesi zor bir durumdur. Bu durumda ilişki tarihine göre 3 haftalık hamile olduğunu düşünen bir anne adayının, aslında 5 haftalık hamile olduğu hesabını yapması gerekir. 14 günlük son adet döneminin de hesaplamada kullanılması gerekmektedir.

Tahmini Doğum Tarihim Ne Zaman?

Gebelik hesaplaması yapılırken ihtiyaç duyulan bilgi, son adet tarihinin gün ve ay bilgileridir. Tahmini doğum tarihini hesaplamak için ise son regl tarihinden 3 ay geriye gitmek ve 7 gün eklemeniz gerekmektedir. Adet gününe göre hamilelik hesaplamasına örnek vermek gerekirse, son adet döneminin ilk günü 10 Ekim olan anne adayı, ekim ayından 3 ay geriye giderek temmuz ayına ulaşır. 10 sayısına 7 ekler ve bu sonuç doğum yapacağı tarihi gösterir. Bu hesaplamayla bebeğin doğacağı tarih 17 Temmuz olacaktır. Fakat bu hesaplamalar bir tahminden ötesi değildir. Doğumunuz, hamilelik sürecinde gerçekleşen biyolojik etkiler sebebiyle, gebelik takvimine göre geç ya da erken gerçekleşebilir.

Gebelik Hesaplama Aracı Güvenilir Midir?

Yeni anne adaylarının en merak ettiği sorulardan biri kaç haftalık hamile olduklarıdır. Bu sorunun cevabı doğuma kaç gün olduğunun da ortalama olarak cevabını vermektedir. Hamileliğin kaçıncı haftasında olunduğu hesaplanırken son adet dönemi baz alınır. Bunun sebebi ise döllenme tarihini tam olarak bilmenin mümkün olmamasından kaynaklanır. Bulunduğunuz tarihte kaç haftalık hamile olduğunuzu hesaplamak için, son adet tarihinden bu yana kaç hafta geçtiğini hesaplamanız yeterli olacaktır. Hamileliğin tamamının 40 hafta olduğu yani 9 ay 10 gün olduğu düşünülür ve her 13 haftalık döneme hamilelikte trimester denir. Hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu bilmek bebeğin gelişimini takip etmeniz açısından da önem taşır. Bunun için gebelik hesaplama aracını bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.

Çin Takvimi ile Gebelik Hesaplamak Güvenilir Midir?

Çin takvimi, Çinlilerin uzun yıllar önce kullandıkları bebeklerin cinsiyetlerini önceden gösterdiği iddia edilen tamamen batıl inançlara dayanan bir takvimdir. ​​Bu cinsiyet hesaplama işlemlerinde kullanılan takvim, günümüzde kullanılan miladi takvimden daha farklıdır. Bu takvimde bazı aylar 30, bazı aylar ise 29 günden oluşmaktadır. Çin takvimi en erken 18, en geç 45 yaşındaki anne adaylarının bebeklerinin cinsiyetlerini tahmini bir şekilde hesaplamak için kullanılırdı. Çin takvimine göre, erkek bebeklerin en fazla görüldüğü yaş 18’dir. Eğer Ocak ve Mart aylarında hamile kalındıysa bu durumda kız çocuğu olma olasılığı yüzde 10 iken, diğer aylarda erkek olma olasılığı yüzde 90’dır. Doğacak olan bebeğin kız olma olasılığının en sık görüldüğü yaş ise 21’dir. Ocak ayının dışındaki aylarda hamile kalınması durumunda bu ayların tamamı kız çocuğuna sahip olunacağını göstermektedir. 

Özetle Çin takvimine göre; Ocak, Şubat, Mart, Mayıs, Haziran, Ekim ve Kasım aylarında doğan bebeklerin erkek; Nisan, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Aralık aylarında doğan bebeklerin ise kız olması beklenir. Bebeğin cinsiyeti, döllenmenin meydana gelmesini sağlayan sperm hücresinin X kromozomu mu yoksa Y kromozomu mu taşıdığıyla alakalıdır. Bu durumda hesaplamanın doğru çıkma ihtimali de yine %50’dir.

Hamile olduğunuz haberini aldınız ve havalara uçuyorsunuz değil mi? Aklınızda ilk soru: Kaç haftalık hamileyim? İlişkiye girdiğiniz tarihi biliyorsanız yapmanız gereken ilk şey hamilelik haftası hesaplama cetveli &#;ye bakmak olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, hamilelik haftası hesaplama nasıl olur? Kaç haftalık hamileyim? Gebelik haftası ne kadar sürer? Hamilelik haftası nasıl hesaplanır? Negele formülü nedir? Döllenme haftası ne zamandır? Son adet tarihini ve ilişki tarihini bilmeyen kadınlar hamilelik haftasını nasıl hesaplar? sorularını yanıtladı. 

hamilelik haftası hesaplama

Gebelik dönemi, döllenme ile bebeğin doğumu arasındaki süre olarak tanımlanır. Anne adayı bebeğin gelişimini hafta hafta takip etmek ister. Hem bebeğin gelişimini, hem de gerekli tetkikleri doğru zamanda yapmak için bu izlem önemlidir. Son adet tarihinin başlangıcı gebeliğin haftasını belirlemede kullanılır. Gebelik testi pozitif çıkan, ebeveyn olma heyecanı yaşayan  çiftin ilk sorusu bebeklerinin dünyaya gelme zamanı olmuştur. Yıllardır kullandığımız basit bir formülle bu günü yaklaşık olarak öğrenebilirsiniz. 

NEGELE FORMÜLÜ NEDİR? NASIL HESAPLANIR?

Anne adaylarının  doğum zamanını hesaplamada kullandığımız bir formüldür. Bu yöntemde son adet tarihinin ilk gününe 7 ekleyip, aydan 3 geri gidersek muhtemel doğum tarihi ortaya çıkar. Elbette ki sonuç her daim kesin değildir. Yumurtlama tarihindeki farklılıklar doğum tarihinde değişikliklere yol açabilir.

Gebelik haftası ve karşılık gelen gebelik ayı:

HAMİLELİK CETVELİ NASIL HESAPLANIR?

GEBELİK HAFTASI NE KADAR SÜRER?

Gebelik süresi 9 ay 10 gün olup 40 haftaya karşılık gelmektedir.  hafta arasında olan doğumlar miadında doğum olarak adlandırılmaktadır. haftadan önce doğumun gerçekleşmesi ise miadından önce doğum olarak tanımlanmaktadır. Gebelik haftası ne kadar sürer?

HAMİLELİK HAFTASI NASIL HESAPLANIR?

Ortak bir dil kullanma adına geliştirilmiştir.  Son adet tarihine göre hesaplanır. Hamilelik süresi ortalama 40 haftadır. Ancak son adet tarihine göre yapılan bu hesaplamada, yumurtlama tarihi her kadında farklı olabileceği için kesin bir doğum tarihi vermek zordur. Bebeklerin  sadece %’si hesaplanan günde doğmaktadır. 

DÖLLENME HAFTASI NE ZAMANDIR?

Ortalama 38 hafta olup, belirleyici olan gebeliğin oluştuğu gündür.       

SON ADET TARİHİNİ VE İLİŞKİ TARİHİNİ BİLMEYEN KADIN GEBELİK HAFTASINI NASIL HESAPLAR?

Kullanıllan ilaçlar ve hormonal sorunlara bağlı olarak yaşanılan adet düzensizliklerinde son adet tarihi bilinmez. Bu durumda ilk jinekolojik muayene ve ultrasonografi oldukça önemlidir. Erken dönem ultrasonografisinin yanılma payı oldukça düşüktür.

5. gebelik haftasında ultrasonografide gebelik kesesi, 6. gebelik haftasında embriyo ve 6. haftanın sonunda fetal kalp atımı izlenir. Anne adayının bebek hareketlerini hissettiği dönem ise gebeliğin Haftaları arasındadır.

HAMİLELİK HESAPLAMA EKRANI

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR? İŞTE 8 ÖNEMLİ BELİRTİ

Hamilelik belirtilerinin 4. haftadan sonra ortaya çıktığını dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Derya Kaptı, “Hamileliğin en bilinen belirtisi adet döneminde gecikme ve bulantı-kusmadır. Ama her kadında aynı belirtiler görülmeyebilir. Sık sık idrara çıkma, halsizlik, meme hassasiyeti,  kanamalar,  şişlik,  koku hassasiyeti ev aşerme de hamilelik belirtileri arasındadır” dedi. Op. Dr. Derya Kaptı, hamileliğin 8 önemli belirtisini anlattı. Yazının devamına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Formsanté

Gebelik Haftası Hesaplama ve Gebelik Belirtileri

Gebelik hesaplama cetveli ile anne adayları ay ay gebeliklerini ve bunun yanı sıra bebeğin gelişimini takip edebiliyor. Hafta hafta gebelik hesaplama takvimi ile anne adayları, bedenlerinde olduğu kadar ruhlarında gerçekleşen değişimleri de anlamlandırabilecek.

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Aşağıdaki otomatik gebelik haftası hesaplama sayacından son adet - regl  başlangıç tarihi bilgisinden yola çıkarak hamileliğinizde kaçıncı haftada olduğunuzu hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplama adet yani regl gününüze göre hesaplandığı için yanıltıcı olma ihtimali vardır. (Son regl tarihinizin ilk günü bu takvime göre gebeliğinizin de ilk günü olarak kabul edilir.) 

Kesin sonuçlar için doktorunuzla görüşüp ultrason ölçümü sayesinde bilgi alabilirsiniz.

Kaç aylık hamile olduğunuzu, gebeliğinizde kaçıncı haftada olduğunuzu bu sayaç ile öğrenebilmeniz mümkündür. Gebelikte önemli olan ay hesabı değil hafta hesabıdır. 1 ay 4 hafta 3 gün sürdüğü için ay hesabından ziyade hafta hesabı yapmak daha doğru olacaktır.


Gebelikte Kaçıncı Ay'dayım?

Bu sorunuzun cevabı yine kaç haftalık hamile olduğunuz ile alakalıdır. Aşağıdaki maddelerde gebeliğinizin kaçıncı haftasındaysanız bu bilgi ışığında kaç aylık hamile olduğunuzun bilgileri yer alıyor;

gebelikjpg

  • 4 ve 5 haftalık hamile olan anne adayları 1 aylık hamiledir.
  • 8 ve 9 haftalık hamile olan anne adayları için ise gebeliklerinde 2. ayı bitmiştir.
  • 12 ve 13 haftalık hamile olan anne adaylarında 3. ay bitmiştir.
  • 16 ve 17 haftalık hamile olan anne adaylarının 4. ayı bitmiştir.
  • 20 ve 21 haftalık hamile olan anne adaylarının 5. ayı bitmiştir.
  • 24 ve 25 haftalık hamile olan anne adaylarının 6. ayı bitmiştir.
  • 28 ve 29 haftalık hamile olan anne adaylarının 7. ayı bitmiştir.
  • 32 ve 33 haftalık hamile olan anne adaylarının 8. ayı bitmiştir.
  • hafta bittiğinde ise 9 ay sonra ermiş ve hamilelikte son aya girilmiştir.
  • hafta bittiğinde ise 9 ay 10 gün olarak adlandırılan süre dolar ve gün tamamlanmış olur.

Doğumların birçoğu haftalarda gerçekleşir. Günü geçen doğumlar ise haftada gerçekleşir. Bunlar hesaplanırken de son adetinizin başladığı ilk gün baz alınarak hesap yapılır.


Negele Yöntemi ile Hamilelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Anne adayının doğum yaparak mis kokulu bebeğine kavuşacağı gün, “negele yöntemi” adlı bir sistem ile hesaplanır. Hesaplama ise şu şekilde: Son adet tarihinin ilk gününe bakın. Bu güne 7 gün ekleyin. Sonra 3 ay geriye gidin. Daha sonra bir yıl ekleyin.

Örnek verecek olursak; gebenin son adet tarihinin ilk günü 20 Ekim olsun. İlk işlemi yaptığınızda 27 Ekim tarihi elde edilir. İkinci yaptığınızda ise (yani 3 ay geriye gidildiği zaman) Temmuz ayına dönülür. Geldik son işleme, ’e bir yıl eklendiğinde bebeğin tahmini doğum tarihine ulaşılır. O da 27 Temmuz ’tir.


Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin en önemli belirtisi olarak adet gecikmesi düşünülse de bazı erken belirtiler ile adet gecikmesinden önce bile hamile olduğunuzu anlayabilirsiniz. Ancak bu belirtilerin kişiden kişiye değiştiğini unutmamakta fayda var.

1. Yorgunluk

Hamileler daha çok yorulur çünkü vücut hem bebeğe hem de anne adayına yetmeye çalışır. Bunun için de metabolizma hızlanır. Bu da daha yorgun hissetmek demek.

2. Göğüste Büyüme ve Hassasiyet

Hormon değişiklikleri sebebiyle bu belirti ortaya çıkar. Hafif ağrı da görülebilir.

3. Mide Bulantısı ve Kusma

Yine hormonlardaki değişikliklere bağlı olarak özellikle sabah saatlerinde oluşan mide bulantısı anne adayının yaşayacağı en önemli hamilelik belirtilerinden birisidir.

4. İştahın Açılması veya Bazı Yiyeceklerden Tiksinme

Halk arasına aşermek olarak bilinen bu durumu çok da anlatmaya gerek yok :) Ancak önceden sevilen yemekler hamilelikte tiksinme yaratabilir de.

5. Sık İdrara Çıkma

Bazı anne adaylarında kabızlık da belirtilerden biri olabilir.

6. Baş Dönmesi

Hamilelik sebebiyle kan damarlarınız genişler. Tansiyonunuz da buna bağlı olarak düşebilir. Bu yüzden baş dönmesi en sık görülen belirtilerden biridir.

7. Ruh Halinde Oluşan Değişiklikler

Hamilelik dendiğinde akla ilk gelen şeylerden biri de, ruh halindeki ani değişikliklerdir. Bir an gülen anne adayı hemen ardından ağlayabilir. Eskiye göre daha çabuk sinirlenebilir. Hepsi o hormonların suçu!

8. Hafif Kanama

Bazı kadınlarda hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak çok hafif vajinal kanama yaşanabilir. Döllenmeden yaklaşık gün sonra oluşan ve kısa süren bu kanama implantasyon (yerleşme) kanaması olarak bilinir ve döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesiyle meydana gelir. Genelde adet dönemine denk geldiği için adet kanamasıyla karıştırılabilse de adet dönemi kanamasına göre çok daha hafiftir.


Hafta Hafta Gebelik (Hamilelik) Dönemi Hakkında Bilgiler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası