basur memesi nasıl geçer evde / Hemoroid (Basur) Belirtileri, Ameliyatı ve Tedavi Yöntemleri - Medicana Sağlık Grubu

Basur Memesi Nasıl Geçer Evde

basur memesi nasıl geçer evde

Basura Ne İyi Gelir? Kronik Basur Çatlağı En Hızlı Nasıl Geçer, Evde Tedavi İle Kanamalı Hemoroid Çaresi Ne?

Basur ya da hemoroidler her zaman belirti vermeyen bir rahatsızlıktır. Zaman zaman ortaya çıkar ancak ortaya çıktığında ise kişileri oldukça rahatsız eden bir durumdur. Makat bölgesinde görülür. Çoğu zaman ağrılı ya da kaşıntılı olma durumu vardır. Bazılarında ise oturamamaya kadar sıkıntı çıkarabilmektedir. İçinde kan pıhtısı oluşursa şiddetli bir ağrıya neden olur. Bunun tedavisi için pıhtının boşaltılması gerekmektedir. Evde basur için birden fazla bitkisel ve doğal çözümler bulunur. Ancak ağrının şiddeti yüksekse ya da kanama görülüyorsa mutlaka doktora görünülmeli ve ihmal edilmemelidir. Buna göre; Hemoroid basur nasıl geçer? Basur ağrısına ne iyi gelir? İşte bitkisel ve doğal yöntemlerle basur nasıl geçer sorusunun yanıtı!

Editörün ÖnerisiMigrene Ne İyi Gelir Sorusunun Yanıtı İçin Tıklayınız

BASUR (HEMOROİD) NEDİR?

Bağırsak hastalığı olarak bilinen basur diğer adıyla hemoroid her insanda görülebilen ve görülme ihtimali bulunan bir hastalıktır. Makat çevresinde daha çok yerleşime sahip olup bunların ağrılı, şişmiş, kızarık ve kaşıntılı halleri de vardır. Kişileri oldukça rahatsız eden bu durum aynı zamanda otururken de zorlanmalara neden olabilir. Tuvalette çok kalma ya da kabızlık çekenlerin yaşadığı başlıca sıkıntılardan biri basur olmaktadır.

BASUR (HEMOROİD) BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Anüs etrafında ortaya çıkan kaşıntı ve rahatsızlık hissi
  • Dışkıda kan
  • Oturmakla gelen ağrı
  • Anüs yakınlarında kaşıntılı ve ağrılı şişlik

BASUR (HEMOROİD) NEDENLERİ NELERDİR?

Halk arasında özellikle kronik kabızlık yaşayanların bildiği basur tuvalette oturma ve dışkılama sırasında zorlanma durumu ile ilişkilidir. Bölgesel olarak nitelendirilir ancak kan akışını etkileyen damarların havuz haline gelip büyümesi ve genişlemesi kişilerde sıkıntıya neden olur. Aşağıda sıraladığımız başlıklar basur nedenleri arasında yer almaktadır. İşte basur nedenleri;

Kronik Kabızlık

Ikınmak ve tuvalette uzun süre kalmak basurun başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Kabız olan kişilerde çok sık görülen bu durumda kişiler rahatsız oldukları tablo ile karşı karşıya gelebilmektedirler. Makat yakınındaki damarlar yumak haline gelir ve ıkınmanın getirdiği zorlama ile birlikte şişer. Kaşıntılı ve kızarık şekilde oluşan bu şişlik damar duvarındaki problemlerin kalıtsa olarak aktarılmasının da mümkün olduğunu gözler önüne sermektedir.

Hamilelik

Gebelik sürecinde kabız olunma ihtimali bulunur. Bu durum da kişilerin basur rahatsızlığı çekmesine neden olabilmektedir. Hamilelik genel olarak radikal değişikliklerin olduğu bir durum olduğundan gebelerde oluşan kan miktarının da artması sebebi ile rahim bölgesindeki büyüme bu kısma da vurmaktadır.

Aşırı Kilo

Aşırı kilo sebebi de kabızlığa neden olan etkenler arasında yer alır. Bu durumda kişilerin basur olma riski artmaktadır. Fiziksel olarak olumsuz etkilenildiğinden beslenmeye de önem verilmesi gerekmektedir.

Bağırsak Hastalıkları

Kabızlık ve basur gibi başlıca bağırsak hastalıkları kişileri oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu durum bu şekilde kalabildiği gibi ilerleme riski de vardır. Kanamalı rahatsızlıkların belirtileri birbirine karışabilir. Bu durumda bu hastalığın tanısının uzman tarafından konulması gerekmektedir.

BASUR OLMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • Yüksek lifli gıdalar tüketilmeli
  • Günde yeteri miktar su ihtiyacı karşılanmalı
  • Fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı bir yaşam sürülmeli
  • Uzun süre oturan kişiler için düzenli molalar verilmeli
  • Dışkılama ihtiyacı doğduğunda beklemeden tuvalete gidilmeli
  • Baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı

ŞİŞEN BASURA NE İYİ GELİR?

Basur için çeşitli kremler ve ilaçlar vardır. Aynı zamanda bitkisel çaylar ile de tedavi edilebilir. Ancak her türlü doktora kontrol olunması gerekmektedir. Bu hastalığın ilerletilmemesi gerekir.

BASURA BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Bitkiler her derde devadır ve toplumumuzda bitkiler ile tedavi yöntemi oldukça yaygındır. Eğer evde kendiniz basur rahatsızlığınızı geçirmek istiyorsanız aşağıdaki kürü uygulayabilirsiniz.

Çobançantası Kürü

Malzemeler

4 tatlı kaşığı çobançantası

4 bardak soğuk su

Yapılışı

Suyun içine bitki kıyılarak atılır ve 8 saat kadar bekletilir. 8 saatin ardından elde edilen ve süzülen karışım taze olarak tüketilir.

Elde edilen karışım pamuk ile emilerek basur olan bölgeye sürülür. Düzenli olarak 1 hafta kadar tüketilir.

BASUR KANAMASINA NE İYİ GELİR?

Basur için düzenli olarak sıvı tüketimi özellikle de su içilmesi gerekmektedir. Kişiler tükettikleri besinleri dikkatli seçmeliler, lifli gıdalar yemelilerdir. Özellikle şeftali gibi meyveler sindirimi kolaylaştırır. Bu bakımdan kabız olunma riski de azalır. Baharatlı gıdaların tüketilmemesi de basur kanamasının önüne geçebilir. Aynı zamanda kişiler çok fazla ıkınıyorsa bu da basur kanamasına neden olacaktır.

BASUR KANAMASININ NEDENLERİ

  • Fazla kilo
  • Hamilelik
  • Sıvı tüketiminin azlığı
  • Hareketsizlik
  • Kırmızı et ağırlıklı beslenme
  • Ağır yiyecek ve içecekler
  • Kabızlık
  • Kronik sindirim sistemi sorunları
  • Baharat ve acının fazla tüketimi

BASUR KANAMASI NASIL GEÇER?

Düzenli beslenme

  • Sigara ve stresten uzak durma
  • Hareketli bir yaşam
  • Düzenli yoğurt tüketimi
  • Düzenli çorba içimi
  • Gazlı içeceklerden uzak durma
  • Bolca vitamin kaynaklı besinler tüketme
  • Keçi boynuzu tüketiminin arttırılması
  • Sabahları aç karnına papatya çayı içilmesi
  • Toz zerdeçal tüketimi

BASURA İYİ GELEN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ

Malzemeler

1 tutam dereotu

1 bardak su

Yapılışı

Dereotu parçalanır ve suyu çıkana kadar ezilir. Sonra 1 bardak suya konulup aç karnına içilir. Gece yatmadan önce ve sabah bu kür tüketilmelidir.

BASUR AMELİYATI

Hemoroid ameliyatı için hastanın bağırsaklarının boşaltılması için ilaçlar verilir. Ameliyattan bir gün önce hiçbir şey yememesi gerekir. Anüse lokal anestezi yapılır. Basur memesi kesilerek yerinden alınır. Açılan boşluk dikilir ve kapatılır. Makat ağzı eski hizaya getirilir. Gerekirse tampon konur.

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Dış basura ne iyi gelir?

Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.

Basuru rahatlatmak için ne yapılmalı?

Sıcak Su Oturma Banyosu Sıcak su banyosu hemoroid ağrısı için doğal bir çözümdür ve uygulaması oldukça kolaydır. İçerisine sıcak su koyulabilecek bir leğen sıcak su banyosu için yeterlidir. Oturma banyosu için kullanılacak leğenin oturmak için uygun bir yere koyulması faydalı olacaktır.

Basur için en etkili ilaç nedir?

Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.

Zeytinyağı basura iyi gelir mi?

Zeytinyağı doğal bir ödem atıcıdır ve antioksidan özelliklere sahiptir. Dış hemoroidleri tedavi etmek için kullanılabilir. Her gün 1 çay kaşığı zeytinyağı tüketin. Bu, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Basura ne iyi gelir? Hemoroid tedavisi evde nasıl yapılır? Doğal çözüm yöntemleri

Basur memesine kar&#;&#; herhangi bir önlem al&#;nmaz veya tedaviye ba&#;lanmaz ise ilerleyen evrelerde bu &#;ikayetler artacakt&#;r. Makatta görülen kanamalar zamanla ço&#;al&#;r. Bu durum &#;iddetli a&#;r&#;y&#; da beraberinde getirir. Basura ne iyi gelir? diyenler için evde tedavi yöntemlerinden bahsedece&#;iz

Makat etraf&#;nda zorlanmaya ba&#;l&#; olu&#;an basur memeleri erken tedavi edilmez ise olumsuz sonuçlara sebebiyet verir. Ba&#;lang&#;ç seviyesinde olan basur memesi, dikkat edilmedi&#;i takdirde &#;i&#;er ve zamanla büyür. 3. evreye geldi&#;inde ise d&#;&#;k&#; ç&#;k&#;&#;&#; s&#;ras&#;nda oldukça ac&#; hissi uyand&#;r&#;r. Ki&#;i &#;iddetli a&#;r&#; sebebiyle tuvalete ç&#;kmak istemez. Ertelenen gaitan&#;n daha sert ve kuru olmas&#;na neden olur. Ertelemek fayda de&#;il tam tersi zarara neden olur.

Basura ne iyi gelir?

Basur memesi a&#;r&#;s&#; için evde kolayca uygulayabilece&#;iniz yöntemlerden birisi oturma banyosudur. Bu uygulamay&#; yapabilmek için bir le&#;ene veya küvet içine &#;l&#;k su koyarak dakika boyunca makat bölgesini alacak &#;ekilde içinde oturmak gerekir. Bir miktar rahatlad&#;&#;&#;n&#;z&#; fark edeceksiniz. Il&#;k su ile yap&#;lan oturma banyosunun herhangi bir yan etkisi yoktur. Tamamen do&#;al a&#;r&#;y&#; hafifletmeye yöneliktir. Bu yöntem ile basur memesi az da olsa indirmesine yard&#;mc&#; olacakt&#;r.

Bunun yan&#;nda ki&#;i buz kompresi de yapabilir. Buzu ince bir bez ile sard&#;ktan sonra makat bölgenize 5 dakika aral&#;klarla uygulamak a&#;r&#;n&#;n yat&#;&#;mas&#;na yard&#;mc&#; olacakt&#;r. Tuvalete ç&#;kmadan önce anal bölgeye vazelin sürebilir d&#;&#;k&#; s&#;ras&#;nda bölge tahri&#; etmekten kaç&#;nm&#;&#; olursunuz.

Basur memesini indirmek için sat&#;lan krem veya bitkisel ilaçlar inanmay&#;n. Bu bitkisel kremleri kullanarak farkl&#; bir komplike durumu ile kar&#;&#; kar&#;&#;ya kalabilirsiniz. Böyle bir durumda mutlaka doktora dan&#;&#;&#;n. Kullan&#;lacak olan kremler basur a&#;r&#;lar&#;n&#;zda geçici olarak rahatlama sa&#;layabilir. Fakat bu var olan memeler geçmeyecektir. Bir süre sonra &#;ikayetleriniz tekrar ba&#;layacakt&#;r.

Il&#;k oturma banyosu sonras&#; a&#;r&#;n&#;z hafifledikten sonra yap&#;lmas&#; gereken ilk &#;ey bir an önce uzman bir doktor kontrolünde tedavi olmakt&#;r. Çünkü basur memesi kendi kendine inebilen ve iyile&#;en bir hastal&#;k de&#;ildir. Dolay&#;s&#;yla ki&#;i korkmadan ve utanmadan ilgili bölümden randevu al&#;p muayene olmal&#; ve en uygun tedavi yöntemi seçilerek &#;ikayetlerden kurtulmal&#;d&#;r.

Basur tedavisi için lazer yöntemi

Art&#;k günümüzde kullan&#;lan ameliyats&#;z lazer yöntemiyle 5 -6 dakikada a&#;r&#;lar&#;n&#;zdan kurtulabilirsiniz. Bu kadar k&#;sa sürede yap&#;lan i&#;lemden sonra yürüyerek sosyal hayat&#;n&#;za devam edebilirsiniz. Yap&#;lan ameliyats&#;z tedavi yönteminde hiçbir diki&#; izi ve a&#;r&#; olmaz .

Hastaya sundu&#;u en büyük avantaj&#; ise hiçbir i&#; gücü kayb&#; ya&#;atmamas&#;d&#;r. Ayn&#; gün hem tan&#; ve hem de tedavi olmak mümkündür.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Basur memesi nasıl ge&#;er? Basura (hemoroid) ne iyi gelir?

Halk dilinde genelde basur olarak bilinen hastalığın diğer bir adı ise hemoroiddir. Çoğu insan da bu rahatsızlık görülebilmekte ve kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Basur rahatsızlığı makat kısmında meydana gelir. Bu bölüm kalın bağırsağın çıktığı alana verilen isimdir.

Basur memesi nasıl geçer?

Basur memesi kalın bağırsak çıkışındaki toplardamarların şişip meme yapması şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak kendini göstermektedir. Hastalığın ileriki dönemlerinde oldukça ağrılı ve kanamalı durumlar ortaya çıkabilir. Bu hastalık günümüzde çoğu insanın yaşadığı bir durum haline gelmiştir.

Basurun neden oluştuğu çoğu insan tarafından merak edilmektedir. Bu hastalık çoğunlukla kabızlık nedeni ile anüs bölgesinin aşırı zorlanmasıyla buradaki toplardamarlara zarar verilmesi şeklinde meydana gelmektedir.

Basurun ileri dönemleri çok daha zorlu geçer. Toplardamardaki bu memeler iyice şişer ve hatta patlayarak ağrılı kanamalara sebebiyet verebilir.

Basur özellikle gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. Çünkü bu dönemde hamilelikten dolayı anüse çok daha fazla baskı olur ve buradaki toplardamarlarda şişme meydana gelir.

Bazen yanlış beslenen kişilerde de basur oluşabilmektedir. Bu sebeple kişilerin düzenli bir beslenme programları oluşturmaları oldukça önemlidir. Çok baharatlı yiyecekler ve bunun yanında çok fazla acı tüketilmesi de basura sebep olur. Bu sebeple bu tarz yiyeceklerden uzak durmak basur oluşmasını engelleyecektir.

Kuru gıdaların sıklıkla tüketilmesi, sulu yiyeceklerin çok az tüketilmesi bağırsak hareketlerini olumsuz olarak etkiler. Bu durum basur oluşmasına sebep olabilir. Bu sebeple yemek programlarında katı gıdalar yanında çorba ve sulu yemek gibi yiyeceklere de yer vermek oldukça önemlidir.

Özellikle oturarak çalışan ya da gün içinde çok fazla hareket etmeyen kişilerde basur oluşma olasılığı çok daha fazladır. Bu nedenle kişilerin küçük egzersizler ile az da olsa hareket etmesi oldukça önemlidir.

Basura (hemoroid) ne iyi gelir?

Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.

Basur oluşumu ilk zamanlar kendini ağrı ve kaşınma ile gösterir. Bu ilk evrede basurun tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak ileriki dönemlerde hastalık çeşitli ilaçlar ya da cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.

Bunların dışında basurun önlenmesinde etkili olan bazı bitkisel kürler ve çaylarda bulunmaktadır. Ancak ilaç ile beraber alınacaksa bu çayların ilaçla etkileşime girmediğinden emin olmak gerekmektedir.

Basur olmamak için nelere dikkat etmek gerekir?

Özellikle lifli gıdalar tüketmek dışkıyı yumuşatacağı için ıkınma ve anüsü zorlama olmaz. Bu da basur oluşumunu engeller.

Kişilerin uzun oturması durumunda anüsteki toplardamarlarda basınç artar. Bu sebeple kısa egzersizler ve molalar vermek gerekmektedir.

Günlük su miktarının düzenli olarak alınması da basurun önlenmesinde etkili bir yöntemdir. Günde en az bardak arasında su tüketilmesi çok önemlidir.

Hemoroid (Basur) Belirtileri, Ameliyatı ve Tedavi Y&#;ntemleri

Günümüzde oldukça yaygın bir şekilde görülen ve halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid; makatta görülen damar genişlemesidir. Yetişkinlerin ortalama dörtte birinde görülen bu hastalık her zaman belirti göstermese de bazı hastalarda günlük hayatını etkileyecek şiddette ağrıya neden olabilmektedir.

Hastalığın yaygın olarak görülmesi nedeniyle çoğu kişi hemoroid nasıl geçer şeklinde araştırma yapmaktadır. Günümüzde bu hastalığın tedavisinde pek çok farklı yöntem uygulanmaktadır. Cerrahi operasyonların yanı sıra hastalığın ilerlemediği vakalarda evde tedavi yöntemleri de etkili olmaktadır. Hemoroide ne iyi gelir sorusunun da cevabı olan bu yöntemler ve hastaların yaşam tarzlarında yapacakları küçük değişiklikler sayesinde hemoroid kontrol altına alınmaktadır.

Hemoroid (Basur) Nedir?

Rektum ve makat çevresinde bulunan damarların tıpkı bacaklarda ortaya çıkan varis gibi şişmesiyle oluşan hastalık, hemoroid nedir sorusunun da cevabıdır. Mayasıl ya da basur gibi isimlerle de bilinen hastalık, makat bölgesindeki damarların genişlemesi nedeniyle çevrede bulunan dokuların sarkması ile karakterizedir.

Özellikle yaşa bağlı olarak görülme sıklığı artan hemoroid neden olur sorusu çoğu kişinin hastalıkla ilgili araştırma yaptığı noktalardan biridir. Sağlıklı bireylerin makat bölgesinde dışkılamayı tutmayı sağlayan bir doku bulunmaktadır. Hemoroid hastalarında ise damarlarla kaplı bu doku varis gibi şişerek dışarıya doğru sarkma göstermektedir. Bu damar şişmeleri ve doku sarkmalarının nedeni tam olarak bilinmese de bazı faktörlerin bu hastalığın ortaya çıkmasında etkisi bulunmaktadır:

  • Kronik kabızlık ve ishal,
  • Gebelik,
  • İleri yaş,
  • Sürekli oturur vaziyette zaman geçirmek,
  • Egzersizden uzak yaşam tarzı,
  • Bisiklet sürmek gibi spor aktiviteleri,
  • Aşırı alkol ya da baharatlı yiyecekler tüketmek,
  • Genetik yatkınlık.

Hemoroid, yerleşim yerine göre iç ve dış hemoroid olmak üzere ikiye ayrılmaktadır:

İç Hemoroid Nedir?

İnternal hemoroid olarak da bilinen iç hemoroid anüsün ve rektumun derin ve iç bölümlerinde ortaya çıkan hemoroid türüdür. Genellikle gözle görülemeyecek bir noktada oluşan damar şişmeleri, bu bölgede sinirlerin yoğun olmamasından dolayı hastalar tarafından çoğu zaman hissedilmemektedir. Bu anlamda, iç hemoroidin en önemli belirtisi ağrısız kanamalardır. İç hemoroid belirtileri arasında en önemlisi dışkılama sırasında görülen kanamadır. Bununla birlikte dışkılama sırasında bu dokular dışarı çıkabilmekte ve yalnızca bu durumda acı ve ağrıya neden olabilmektedir.

İç hemoroidler dokuların sarkmasına göre dörde ayrılmaktadır:

I. Evre: Çok yoğun olmayan kanamalar görülen bu evrede dokular dışkılama sırasında anüs içinde hareket halinde olsa da eski haline dönmektedir. Dokuların dışarı çıkmaması nedeniyle hemoroid yalnızca rektoskopi yöntemiyle görüntülenmektedir.

II. Evre: Bu evrede dokular hastaların dışkılama sırasında ıkınması nedeniyle dışarı çıkmakta fakat dışkılama sonrasında içeri girmektedir. Hastalarda, küçük kanamalar ve dışkılama sonrası hafif ağrı gibi belirtiler görülmektedir.

III. Evre: Dışkılama sırasında anüs dışına çıkan doku dışkılama sonrasında elle müdahale olmadığı sürece içeri girmemektedir. Kanama ve kaşıntıların yanı sıra memelerin dışarıda kalması sonucunda ıslaklıklar da görülmektedir. Dışkılama esnasında ve sonrasında ağrı hissi olabilir.

IV. Evre: Hemoroid evreleri arasında en şiddetli ağrı ve kanamaların görüldüğü bu evrede hemoroid memesi olarak da bilinen hemoroid pakeleri anüsten dışarı çıkmakta ve elle müdahale edildiğinde dahi pakeler tekrar dışarı çıkabilmektedir. Bazı durumlarda bu memeler içeri hiç girmemektedir. Bu evrede yoğun kanama, kaşıntı, ağrı ve akıntı görülebilmektedir.

Dış Hemoroid Nedir?

Anüsün dış çevresinde görülen ve burada bulunan yoğun sinirler nedeniyle hastalar tarafından ağrı hissedilen ve gözle görülen hemoroid türü eksternal ya da dış hemoroid olarak adlandırılır. Ağrı, kaşıntı ve kanama gibi belirtilerin görüldüğü dış hemoroid semptomların şiddetine göre tedavi edilmektedir. Dışkılama sırasında bu belirtilerle karşılaşan çoğu kişi ise dış hemoroid kendiliğinden geçer mi şeklinde araştırma yapmaktadır. Kanama ve ağrıların düşük seviyede olduğu vakalarda yaşam tarzında yapılan değişiklikler basurun kendiliğinden geçmesini sağlamaktadır. Bu dönemde hemoroidin belirtilerini artıran kabızlığın yaşanmaması da önemli noktalardan biridir.

Hemoroid (Basur) Nasıl Anlaşılır?

Yerleşim yerine göre oldukça ağrılı bir hastalığa dönüşebilen hemoroid günümüzde yetişkinlerde yaygın olarak görülen hastalıklardan biridir. Özellikle yaşla birlikte görülme olasılığı artan hemoroid nasıl anlaşılır merak edilen noktalar arasında bulunmaktadır. İç ve dış hemoroid olarak ayrılan hastalık genel olarak anüste hissedilen ağrı ve kanamalarla karakterizedir. Anüsün içinde ortaya çıkan şişlikler genellikle kanama dışında belirti göstermemektedir. Bu nedenle, hemoroid en net şekilde kanamalardan anlaşılmaktadır.

Anal çatlaklardan kaynaklanan rektal kanamalar ve ağrılar hemoroidle karıştırılmaktadır. Bu nedenle, anüs çevresinde bu belirtiler görüldüğünde bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Hemoroid Belirtileri

Hastalığın yerleşim yerine ve evresine göre hemoroid belirtileri değişiklik göstermektedir. Hemoroid kanaması hastalığın en sık görülen belirtisidir. Bununla birlikte hastalar farklı semptomlardan da şikayetçi olabilmektedir:

  • Dışkıda açık kırmızı renkte kanama,
  • Kaşıntı,
  • Ağrı,
  • Anüs çevresinde akıntı ve ıslaklık,
  • Anüs çevresinde ağrılı şişlik.

Bu belirtilerin bazıları hemoroid kaynaklı olmayabilmektedir. Rektum kanseri, sindirim sistemi problemleri gibi hastalıklarda da bu belirtiler görülmektedir.

Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

Anüs ve rektum muayenesinin ardından tanısı konan hemoroid, hastalığın türüne uygun olarak çeşitli yöntemlerle tedavi edilmektedir. Bu yöntemler arasında medikal ilaçlar ve cerrahi operasyonların yanı sıra hastaların yaşam tarzlarında yapacakları değişiklikler de bulunmaktadır.

Dış hemoroid tedavisi genellikle belirtilerin şiddetine göre şekillenmektedir. Şiddetli ağrı ve kanama görülmeyen hastalarda bu belirtiler kendi kendine yok olabilmektedir. Bu nedenle, uzman doktorlar semptomlara göre tedavi planı oluşturmaktadır.

Erken dönem hastalarda ise öncelikle hemoroide neden olan rahatsızlıkların giderilmesi amaçlanmaktadır. Kabızlığın giderilmesi için lifli gıdalar tüketmek, çok fazla ayakta kalmamak ve gün içinde bol su içmek kolaylıkla uygulanabilecek yöntemlerdir. Dış hemoroidi olan ve hemoroid memesi nasıl geçer şeklinde araştırma yapanlar da bu yöntemleri uygulayabilmektedir.

Belirtileri hafifleten yöntemlerden biri de oturma banyosudur. Genellikle sıcak su içinde belli bir süre oturmak yalnızca başlangıç seviyesindeki hemoroidlerde değil şiddetli belirtilerin hafifletilmesinde de etkilidir.

Semptomların hafif olduğu I. ve II. evre hastalarda özellikle kabızlığın giderilmesinde ve dışkılama sonrası ağrıların azaltılmasında hemoroid ilaçları da kullanılmaktadır. Oral yolla alınan hapların yanı sıra ağrılı bölgeye uygulanacak pomat ve hemoroid fitil çeşitleri de etkili olmaktadır. Özellikle belirtilerin kendiliğinden geçmediği hastalarda hemoroid kremi, fitil ve kremler tedavinin önemli parçalarıdır.

Bu yöntemlerden yanıt alınamayan durumlarda girişimsel yöntemler ve cerrahi operasyonlar uygulanmaktadır. İç hemoroid tedavisinde Band Ligasyon olarak da bilinen bant ile bağlama tekniği iç hemoroidlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemle kanama belirtisi gösteren ve anüsten dışarı sarkan pakeler bağlanmaktadır. Bu bağ birkaç gün içinde hemoroid memesiyle birlikte düşmekte ve bölge birkaç hafta içinde iyileşmektedir.

Enjeksiyon olarak da bilinen Skleroterapi yönteminde ise genişlemelerin ve dışarıya doğru sarkmanın önüne geçmek amacıyla damar içine sıvı enjeksiyonu gerçekleştirilir.

Hemoroid Tedavisini Hangi Bölüm Yapar?

Dışkılama sırasında kanama ve anüs çevresinde ağrı gibi semptomlardan muzdarip olanlar öncelikle hemoroidden şüphelenmektedir. Bu nedenle, bu belirtileri gösteren çoğu kişi hemoroid hangi bölüm tarafından tedavi edilir şeklinde araştırma yapmaktadır. Basur tedavisi Genel Cerrahi bölümü tarafından yapılmaktadır. Kanama, ağrı ve kaşıntı gibi şikayetlerde hastalar Genel Cerrahi bölümünden randevu alarak muayene olabilmektedir.

Hemoroid Ameliyatı

I. ve II. evre hemoroidlerde genellikle hemoroid ameliyatı tercih edilmezken belirtilerin şiddetli olduğu III. ve IV. evre hemoroidde cerrahi operasyon uygulanmaktadır.

Açık hemoroidektomi (Miligan/Morgan) ve kapalı hemoroidektomi (Ferguson) benzer yöntemlerle yapılmaktadır. Açık ameliyatta bisturi ile genişleyen doku çıkarılır ve bu bölge açık bırakılırken kapalı operasyonda bu bölge sağlıklı dokularla kapatılmaktadır. Bu operasyonlar genel anestezi altında yapılmaktadır.

Bu geleneksel yöntemlerin yanı sıra hemoroidin çıkarılmasında stapler kullanılan longo yöntemi operasyonlardan biridir. Bu yöntemde anüsten sarkan hemoroid memesinin sinir uçlarının yoğun olmadığı bir bölgede kesilmesi ve bu bölgenin normal haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu yöntem II., III. ve IV. evre hastalar için ideal yöntemlerden biridir.

Lazerle hemoroid ameliyatı ise I. ve II. evre hastalarda hemoroid pakelerini söndürmede; III. ve IV. evre hastalarda ise genişleyen ve sarkan memeleri kesmek amacıyla tercih edilmektedir. Hastalar, genellikle 1 gün istirahatin ardından günlük hayatlarına geri dönmektedir.

Hemoroid Ameliyatı Öncesi

Hemoroid ameliyatı öncesinde Aspirin ve Plavix gibi kan sulandırıcı ilaçların en az bir hafta önceden kesilmesi gerekmektedir. Ameliyattan bir gece önce ise su ve gıda tüketimi yapılmamaktadır. Bununla birlikte çoğu hemoroid operasyonundan önce hastalara bağırsakların boşaltılmasını sağlayan müshil etkili ilaçlar verilmekte ya da lavman uygulamaktadır.

Hemoroid Ameliyatı Sonrası

Hemoroid ameliyatı sonrası iyileşme süresi ameliyat tekniğine göre değişiklik göstermektedir. Lazerli operasyonlarda açık yara bulunmadığı için hastalar 1 gün istirahatin ardından taburcu olurken açık ve kapalı hemoroidektomi ameliyatlarından sonra yaralı bölgenin iyileşmesi daha uzun sürmektedir.

Operasyonlar sonrasında belirtilerin tekrarlamaması içinse hemoroid ameliyatı sonrası beslenme şekline ve hijyen koşullarına dikkat etmek gerekmektedir. Uzman doktorun önerilerine göre ilk birkaç gün sindirimi kolay posasız besinler tüketilmelidir. Bu dönemin ardından ise lif oranı yüksek gıdalar alınabilmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır