boş gebelikten sonra hamile kalmak daha mı kolay / Boş gebelik tekrarlar mı?

Boş Gebelikten Sonra Hamile Kalmak Daha Mı Kolay

boş gebelikten sonra hamile kalmak daha mı kolay

BBC Sağlık Muhabiri

Hamile kadının ultrason görüntüsü

Kaynak, Getty Images

Gerçek sağlık verilerine dayanan yeni bir araştırma, düşük yapan ya da kürtaj yaptıran bir kadının bir kaç ay içinde yeniden hamile kalmasının, şimdiye kadar düşünüldüğü gibi riski artırmadığı sonucuna vardı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) şu anki tavsiyesi kadının bedenine toparlanma fırsatı vermek için düşükten ya da kürtajdan sonra yeniden hamile kalmak için en az altı ay beklenmesi yönünde.

Fakat PLoS Medicine adlı tıp dergisinde yayımlanan ve 72 bin hamileliğe ilişkin verilerin analizine dayanan bir araştırma, düşükten ve kürtajdan kısa süre sonra hamile kalmanın riskli olmayabileceğine işaret ediyor.

Bebeklerini kaybeden kadınları destekleyen gönüllü kuruluş Tommy, düşük yaptıktan sonra kendisini yeniden hamileliğe hazır hisseden bir kadının, tıbben başka bir sebep olmadıkça gebe kalmayı deneyebileceğini söylüyor.

Norveç'te yapılan son araştırma, ile yılları arasındaki 72 bin hamileliği inceliyor ve düşükten ya da kürtajdan sonraki bir kaç ay içinde hamile kalmak ile, altı ay sonra hamile kalmak arasında önemli bir fark görülmediğini raporluyor.

Norveç araştırmasını yürüten uzmanlar WHO tarafından verilen tavsiyenin bu veriler ışığında gözden geçirilip güncellenmesi gerektiğini, tıbben gerekmedikçe bazı çiftler için yeniden hamile kalmayı denemek için altı ay beklemenin çok uzun olabileceğini söylüyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü ise hamilelik sıklığına ilişkin yeni başka çalışmaların da halen devam ettiğini ve şu anki tavsiyelerini güncellemek için onların sonucunu bekleyeceğini kaydediyor.

Ama daha önce Latin Amerika'da yapılan bir araştırma da dahil başka çalışmalar WHO'nun altı ay bekleme tavsiyesini desteklemişti.

Genel sağlığın iyi olması çok önemli

Uzmanlar her durumda kadının genel sağlığının iyi olmasının hamile kalma şansını artırdığında hemfikirler.

Hamile kalmayı deneyen kadınlara ayrıca gebeliğin haftasına kadar folik asit takviyesi almaları da tavsiye ediliyor.

Folik asit bebeğin beyin, omurilik veya omurga bozukluklarıyla doğma riskini azaltıyor.

Hamilelikte düşük yaklaşık her beş kadından birinin yaşamları boyunca bir kez yaşayabildiği bir durum ve genellikle sebebi bulunamıyor.

Bu nedenle bir kez düşük yaptığınızda genellikle bir sonraki hamileliğin başarılı olması ihtimali yükseliyor. Art arda düşük vakaları çok daha nadir görülüyor.

Önemli bir başka faktör ise duygusal sağlık.

Uzmanlar, bazı çiftlerin kendilerini yeniden hamileliğe fiziksel ve duygusal olarak hazırlayabilmek için zamana ihtiyaç duyabildiğine de işaret ederek, kişisel tercihlerin de önemli olduğunu vurguluyorlar.

Kimyasal Gebelik Nedir?

Kimyasal gebelik son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız, ismi sebebiyle düşündürücü olan bir kavramdır. Duyulduğunda “Kimyasal gebelik ne demek?” diye düşünmeye sevk eden bu konu, biyokimyasal gebelik olarak da bilinir. Hamilelik testlerinin hassasiyetlerinin gelişmesi testlerin adet görülmesinden 3 gün öncesine kadar bile hamilelik hormonlarını algılayabiliyor. Bu nedenle de kadınların kimyasal gebelik teşhislerinin kolaylaştığı sonucuna varırken bu durumun adını daha sık duyar hale geldik denebilir. Kimyasal gebelik, embriyonun hamileliğin 5’inci haftasından önce, yani hamileliğin ilk zamanlarında görülen erken dönem düşüktür. Kimyasal gebelikte aslında yumurta döllenir ve embriyo oluşur, hatta rahime yerleşebilir ama tam olarak bu yerleşme yaşanamazsa daha sonra gelişimi durur.


Kimyasal Gebelik Kaç Hafta Sürer?

Kimyasal gebelik düşüğü diğer düşüklerle karıştırılmamalıdır. Diğer düşükler 20 haftadan önce daha yaygın olarak görülse de hamileliğin her dönemde görülebilir. Kimyasal gebelik hamile kalındıktan çok kısa süre sonra, gebeliğin ilk 5 haftasına kadar görünür. Hamileliği tespit etmek için kandan yapılan beta HCG testi pozitif çıkar. Ancak çoğu kişi kimyasal gebeliğin çok erken gelişmesi nedeniyle hamile kaldığının ve düşük yaptığının farkına bile varamaz. Çünkü hamilelik belirtileri bile göstermeden bu gebelik sonlanabilir. Ama kimyasal gebelik yaşayanlar, normal döngüde yaşanan gebelikten biraz daha ağır ve geç gelen bir regl dönemi geçirebilirler. Kimyasal gebelik hatalı sonuç demek değildir. Aslında fetüsün ultrasonda görünmesinden önce yaşanan düşük gebeliktir. Kimyasal gebeliğin takibinde beta HCG testi normalde olması gerektiği gibi yükselme göstermez veya düşme eğilimindedir ve ultrasonda görünecek kadar büyük bir gebelik kesesi yoktur.

Kimyasal Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Kimyasal gebelik belirtisi sadece adet gecikmesidir. Bu yüzden kişiler gerçekte hamile kaldıklarını anlayamayabilirler. Kimyasal gebelik erken döneminde yapılan test sonucunda zayıf bir pozitif sonuç çıkar ve daha sonra bu birkaç hafta içinde negatife döner. Adet gecikmesinin yanı sıra diğer kimyasal gebelik belirtileri şunlardır:

Kimyasal gebelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüs hassasiyeti ve yorgunluk gibi tipik hamilelik belirtileri görülmez. Çünkü kimyasal gebelikte hamilelik hormon seviyeleri olmasına rağmen düşüktür. Bu sebeple bu belirtileri yaşamanız beklenmez. Kimyasal gebelik geçirenler ruhsal olarak üzüntü ve endişe hissedebilir.

Kimyasal Gebelikte Adet Ne Kadar Gecikir?

Kimyasal gebelik kaybı, olağan adet döngüsünden yaklaşık 1 hafta sonra görülür. Yani “Kimyasal gebelikte adet kaç gün gecikir?” diye düşündüğünüzde gecikmenin 1 hafta olduğu sonucuna varabilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Kimyasal gebelik, hamile kalındıktan çok kısa bir süre sonra yaşandığı için çok anlaşılamasa da yukarıda sayılan belirtilerden yola çıkarak doktorun test yapmasıyla anlaşılır.

Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Kimyasal gebelik genellikle fetüsün olağan şekilde gelişmesini engelleyen kromozol birtakım anormalliklerden kaynaklanır. Bu sorunlar genellikle tek seferliktir. Yani tekrar edeceğinden endişe edilmemelidir. Kimyasal gebelik yaşamamak için daha sonra önlem alınmasını gerektirmez.

Bazı durumlar kimyasal gebelik riskini doğurur. 35 ve üzeri yaşa sahip olmak, tedavi edilmemiş bir pıhtılaşma sorununun veya tiroit hastalığının, diyabet gibi kronik bir hastalığın, polikistik over sendromunun olması bu durumlara örnek olarak verilebilir.

Gebelik testi pozitif çıkan bir hastada kanama olması her zaman kimyasal gebelikle ilişkili olmayabilir. Bu nedenle pozitif çıkan gebelik testinden sonra yaşayacağınız bir kanamada mutlaka doktora gitmelisiniz.

Birden fazla kez yaşanan kimyasal gebelik yaşamak normal gebelik geçirmekle ilgili bir alarm yaratmaz. Kimyasal gebelikler düşük olarak değerlendirilmez.

Düzenli adet gören bir kadının adeti 10 gün ve üzerinde geciktiğinde evde gebelik testi yapmalı veya doktoruna başvurmalıdır.

Kimyasal Gebelik Tedavisi Var mıdır?

Kimyasal gebelik tedavi gerektirmez. Ancak kimyasal gebeliğe neden olan tiroit, diyabet gibi bir sorununuz varsa bunun tedavi edilmesi sağlanır. Bu da kimyasal gebelik sonrası hamilelik şansınızı artırabilir. Kimyasal gebelik sonrası adet döngünüz normale döndüğünde hamile kalmayı yeniden düşünebilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kimyasal gebelik fiziksel olarak herhangi bir hasar bırakmaz. Ancak kimyasal gebelik sonrası adet kanamasının ağır geçmesinin ciddi kan kaybı yaşatması gibi bir durum nadir olarak görülebilir. Anemi gibi durumlar için tedavi uygulanır. Bu nedenle adet kanamanızı dikkatli gözlemleyin. Kimyasal gebelik sonrası hamilelik için doktorunuz bir ay kadar beklemenizi tavsiye edebilir.

Kimyasal gebelik kişinin yaptığı yanlışlar nedeniyle meydana gelmez. Yani kişinin hatası değildir. Kimyasal gebelik pozitif test sonucunun görüldüğü bir süreçtir. Bu sebeple bir beklenti ve hayal kırıklığı getirebilir. Bu süreçte bazı kadınlarda travma sonrası stres belirtileri görülebilir. Kabuslar, geçmişe dönüşler, aşırı uyarılma ve kaybı hatırlatan her türlü şeyden kaçma gibi sorunlar olağandır. Ancak unutulmamalıdır ki kimyasal gebelikten sonra hamile kalmak mümkündür. Bunun için vücudunuzun ve zihninizin toparlanması için zamana ihtiyacı vardır. Duygusal olarak ne olursa olsun ailenizden ve çevrenizden destek alın ve kendinize zaman tanıyın. Kendinizi izole etmemeye çalışın. Çevrenizdeki kişilerin bu hamileliğin gerçek olmadığını iddia edebilir ve anlayışsız davranabilirler. Bu tür davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Kim ne düşünürse düşünsün bu kaybı yaşamanız sizi üzüntüye boğabilir. İhtiyaç duyduğunuzda psikolojik destek alma seçeneğinizi düşünebilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Yaşayanlar Ne Yapmalıdır?

Kimyasal gebelik yaşandığında bir sonra normal bir hamileliğin olması olağandır. Birden çok kimyasal gebelik yaşayanlar bile daha sonraki gebeliklerinde pozitif sonuç alabilirler. Sadece defalarca kimyasal gebelik yaşanması durumunda nedeni bulmak ve yeni bir erken düşük riskini azaltmak için doktorunuza başvurmalısınız. Kimyasal gebelik sonrası hamile kalanlar sağlıklı bir gebelik geçirebilirler.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Boş gebelik tekrarlar mı?

Haberin Devamı

Halk arasında su gebeliği olarak bilinen boş gebelik, rahim içinde zar ve plasenta oluştuğu halde kesenin içinde bebek bulunmaması durumudur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı M. Bülent Tıraş, boş gebeliğin nedenlerini ve tedavisini anlattı.

Erkekten gelen sperm hücreleri kadının yumurtlama döneminde birleşir ve döllenir. Döllenmiş olan yumurta rahimde ilerleyerek, rahim duvarına tutunduğu anda hücrelerin gelişimi sayesinde gebelik kesesi oluşmuş olur. Bu durum tüm gebeliklerde aynıdır. Boş gebelik durumunda ise kese oluşumu normal olarak gerçekleştiği halde kesenin içinde embriyo oluşmaz.

BOŞ GEBELİK NASIL ANLAŞILIR?

Gebelik nedeniyle hekime başvuran bir kadının ultrason muayenesi sırasında, bebeğin kalp atışlarının duyulması gerektiği halde duyulmaması sonucunda kesenin boş olduğu görülebilir. Gebeliğin erken dönemlerinde teşhis edilebilir. Fakat bazı koşullarda daha dikkatli incelenmesi gerekmektedir. Özellikle düzensiz adet döngüsü yaşayan kadınlarda, yumurtlama tarihi beklenen zamandan bir süre daha sonra oluşabileceği için bu gibi özel durumlar daha dikkatli araştırılmalıdır.

Erken evredeki bir gebelik ve boş gebelik zaman zaman birbiriyle karıştırılabilir. Bu durumu ayırabilmenin en önemli biçimi normal gebelikte öncelikli olarak oluşan ‘yolk kesesi’ adı verilen yapının takip edilmesidir. Eğer yolk kesesi bulunuyorsa boş gebelik de yok demektir. Transvajinal ultrasonografi muayenede kesenin görünümü de teşhis esnasında boş gebeliğin belirlenmesinde etkilidir. Son adet tarihinden itibaren yaklaşık 5 hafta gibi bir süre içerisinde bebek artık görülebilir duruma gelmektedir. Fakat bebek görülmemesi durumunda hemen hastaya boş gebelik teşhisi koymak oldukça yanlış bir durumdur. Bu gibi durumlarda 1 hafta daha beklenilerek ayrıntılı bir inceleme yapılmalıdır. Gebeliğin erken dönemi içerisinde yaşanan bebek kayıplarının temel nedeni de genellikle boş gebelik oluşumudur.

NE GİBİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?

Boş gebelik belirtileri içerisinde, sağlıklı gelişen bir gebelikten herhangi bir ayırıcı niteliği yoktur. Normal gebelikte yaşanan tüm bulgular birebir görülmektedir ve belirtiler de aynıdır. Kramp ya da kanama gibi rahatsızlıklar yaşanmaz. İlerleyen süre içerisinde kahverengi renkte akıntılar gerçekleşebilir fakat bu da bir bulgu kabul edilemez. Bu sebeple boş gebeliğin fark edilmesi yalnızca ultrason kontrolünde, oluşan kesenin içinde embriyo görülmemesi ve bebeğin kalp atışlarının duyulmadığı ana kadar fark edilmemektedir.

BOŞ GEBELİĞİN NEDENLERİ…

Boş gebeliğin temel sebebi kromozomal problemlerdir denilebilir. Fakat bu durumun kromozomal olması genetik olduğu anlamını taşımaz. Yalnızca o gebeliğin oluşumunda etkili olan yumurtaların ve spermin yapısında anormallik olması ya da kalite düşüklüğü sebebiyle meydana gelir. Eski dönemlerde düşük yapan kadınların birçoğu boş gebelik yaşadığının farkında bile değildi. Günümüzde teknolojik aletlerin gelişimi ve tıp alanındaki yenilikler sayesinde boş gebelik erken teşhis edilebilecek duruma gelmiştir. Bu sayede düşük tehlikesi gibi problemlere karşı alınacak önlemlerde geç kalınmamaktadır.

BİR DAHA TEKRARLANMASI MÜMKÜN MÜ?

Boş gebelikte tekrarlama gibi bir sorunla karşı karşıya genellikle kalınmaz. Kromozomal bozukluklar nedeniyle oluşmasından kaynaklı olarak, anne ve babada herhangi bir genetik bozukluk olmadığı takdirde kalıtsal sonuçlar meydana getirmemektedir. Boş gebelik, tıpkı normal yaşanan bir düşük olarak kabul edilir. İlk kez boş gebelik ya da düşük yaşayan bir kadın bu durumun sonraki gebeliklerinde de yaşanmasından kaygı duymaktadırlar. Fakat bu gibi durumları incelemek ve nedenlerinin araştırılması için aynı problemin üst üste 2 ya da 3 kez tekrarlanması gerekir.

Düşük hormon seviyesi nedeniyle gelişen boş gebelik durumlarında ise bir sonraki gebelik döneminde herhangi bir sorun yaşanmaması ve boş gebeliğin önlenmesi için kişinin progesteron seviyesi düzenli olarak takip edilmelidir. Progesteron düzeyi düşük ise ilaçlarla desteklenerek hormon seviyesinin yükseltilmesi amaçlanır. Birçok kez tekrarlayan boş gebelik durumlarında, genetik faktörlerden etkilenmemek için tüp bebek gibi yardımcı yöntemlere başvurulması gerekebilir.

TEDAVİSİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Boş gebelik, gebeliğin kürtaj ile sonlandırılmasıyla tedavi edilmektedir. Başka bir tedavi biçimi bulunmamaktadır. Boş gebelik teşhisi konulan bir kadının, en kısa süre içerisinde kürtaj işleminin gerçekleştirmesi gerekmektedir. Fakat her boş gebelik teşhisinden sonra kişinin kürtaj olmasına gerek olmayabilir. Şiddetli bir kanama ile tüm parçalar dışarı çıkarılırsa ve rahimde herhangi bir oluşum kalmamışsa kişiye kürtaj yapılmaz. Ayrıca rahimde herhangi bir parça kalması durumunda rahim içi yapışıklıklar ve enfeksiyon oluşabileceği için rahim dikkatli olarak incelenmelidir. Bu sebeple kişinin kürtaj olup olmayacağına incelemeler sonucunda hekimler tarafından karar verilmelidir.

BOŞ GEBELİK YAŞAMIŞ BİR KADIN NE ZAMAN HAMİLE KALABİLİR?

Boş gebelik problemiyle karşı karşıya kalan ve kürtaj ile tedavi olması gereken bir kişi, yaklaşık 2 hafta içerisinde tekrar yumurtlama döngüsüne girer. 1 ay gibi bir sürede yeniden adet olur. Bu adet döneminden sonra kadının tekrar gebelik yaşamasında herhangi bir risk veya olumsuz sebep yoktur.

DIŞ GEBELİKLE KARIŞTIRMAYIN!

Sağlıklı bir gebelikte döllenen hücre yumurtalık kanalından geçerek uterusa yakın olan bir kısımda çoğalır. Çoğalan hücreler yuvarlanarak rahime ilerler ve büyümeye başlar. Bu döngü boş gebelikte de böyledir. Fakat kanallarda bir sorun olması durumunda hücreler rahime ulaşamadan büyümeye başlar. O bölgenin yapısı rahim içerisinde olduğu gibi gebeliğe uygun olmadığı için hücrelerin yapısı bir süre sonra bozularak kanamaya neden olur. Dış gebelik bu şekilde oluşmuş olur. Boş gebelikte herhangi bir belirti olmamasına karşın; dış gebelik vajinal kanama, kasık ağrısı, şiddetli ağrılar gibi bulgularla belirti vermektedir. Bu belirtilerle birlikte hekimler tarafından yapılan muayenede dış gebelik saptanabilmektedir.

İki problemin tedavi şekilleri de birbirinden oldukça farklıdır. Boş gebelik sorununun tedavi biçimi, rahmin içerisindeki boş kesenin ve diğer parçaların kürtaj işlemiyle alınmasıdır. Dış gebelikte ise açık ameliyatın yanı sıra, kapalı ameliyat olarak da adlandırılan laparoskopi yöntemiyle gerçekleşmektedir. 

HAFTA HAFTA GEBELİK

#K&#;rtaj#Ultrason#Bebek

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Bahçeci Sağlık Grubu

Dış Gebelik Yaşayanlar Tekrar Gebe Kalabilir mi?

Gebelik, yumurtanın sperm ile döllenmesiyle başlar. Döllenen yumurtanın rahim duvarına implante olması ve burada gelişerek embriyo halini alması gebeliğin normal şekilde ilerlediğini gösterir. Rahim, embriyonun gelişimi için ideal bir ortamdır.

Büyüyen embriyo, anne rahminin genişleyebilen yapısı sayesinde problemsiz olarak gelişimini sürdürebilir. Embriyonun, anormal bir şekilde rahim yerine başka bir yere implante olması (tutunması) dış gebelik olarak adlandırılır.

Dış gebelik ile ilgili ‘Dış gebelik yaşayan biri tekrar hamile kalabilir mi?’ sorusunun cevaplanabilmesi için öncelikle bu durumun açıklanması gerekir:

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik, döllenen yumurtanın olması gerektiği gibi rahim boşluğuna değil başka bir yere implante olması durumudur. Ektopik gebelik olarak da isimlendirilebilir.

Dış gebelikte en sık karşılaşılan implantasyon yerlerinden birisi fallop tüpleridir. Fallop tüpleri, yumurtalıkları ve rahmi birbirine bağlayan tüplerdir ve döllenen yumurtanın rahme inmeden tüp içerisine implante olması dış gebelik oluşmasına neden olur.

Fallop tüplerinin yanı sıra yumurtalıklar, karın boşluğu, rahim ağzı (serviks) da dış gebeliğin görülebileceği vücut kısımlarıdır. Dış gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerleme imkanı yoktur. Durum fark edildiğinde hamileliğin sonlandırılması gerekir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik yaşayan kadınlarda erken dönemde hiçbir belirti ve bulgu görülmeyebilir ve bu durum rutin kontroller sırasında fark edilebilir. Bunun yanı sıra erken dönemde tıpkı normal gebelikte olduğu gibi bulantı, adet kesilmesi, memede hassasiyet gibi belirtiler gözlenebilir.

Dış gebelikte embriyo gelişmeye devam ettikçe belirtiler de görülmeye başlar. Genel olarak semptomlar, gebeliğin 4 ile 12’nci haftaları arasında fark edilir.

Dış gebeliğin ilk görülen belirtisi çoğunlukla pelvik bölgede ağrı ve hafif vajinal kanamadır. Dış gebeliğin fallop tüplerinde kanamaya neden olduğu durumda omuz ağrısı veya acil tuvalete gitme ihtiyacı hissedilebilir. Fallop tüplerinde gelişen embriyo, tüplerde yırtılmaya neden olarak karın içine aşırı miktarda kanamaya yol açabilir.

Karın içinde kanama sonucu; şiddetli karın ya da pelvis ağrısı ile birlikte vajinal kanama, baş dönmesi, bayılma ve omuz ağrısı gibi semptomlar görülebilir.

Bu durum hayati tehlike taşıyan bir olaydır ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Dış gebelik belirtileri, başka sebeplere bağlı olarak da ortaya çıkabileceğinden dış gebelik tanısı konulması için ek testlere ihtiyaç vardır.

Dış gebelik şüphesi taşıyan bir anne adayının vakit kaybetmeden bir kadın doğum doktoruna başvurması gerekir. Doktor, hastanın pelvik bölgesini muayene ederek bu bölgede bir ağrı var ise bu ağrının tam yerini tespit etmeye çalışabilir.

Tek başına muayene dış gebelik teşhisi için yeterli değildir. Doktor, hastanın kan testlerini isteyebilir. Kanda bakılan hCG (human chorionic gonadotropin) adlı hormon hamilelikle birlikte vücutta düzeyi yükselen bir hormondur.

Bu hormon dış gebelikte de artış gösterir. Ancak bu hormonun kandaki düzeyi ve zaman içerisindeki artış hızı, dış gebelikte normal gebeliğe göre daha düşüktür.

Bu nedenle belirli aralıklarla kanda bakılan hCG hormon seviyeleri, hamileliğin türü konusunda yol gösterici olabilir. Transvajinal ultrason; vajina içerisinden ilerletilen bir ultrason cihazı yardımı ile rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıkları görüntülemeye yarayan bir yöntemdir.

Bu yöntem sayesinde gebeliğin nerede devam ettiği görülebilir. Abdominal ya da diğer adıyla karın ultrasonu, dış gebeliğin yerinin ve dış gebeliğe bağlı karın içi kanamanın araştırılması amacıyla kullanılabilecek bir yöntemdir. Kadın doğum doktoru, bu test ve görüntüleme yöntemlerini kullanarak dış gebelik tanısı koyabilir.

Dış gebelik, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin mümkün olmadığı bir durumdur. Bu nedenle dış gebeliğin fark edildikten sonra gecikmeden sonlandırılması gerekir. Gebeliğin ilerlemesi, daha ciddi komplikasyonlara yol açarak anne adayının hayatını riske atabilir.

Dış gebeliğin tedavisi, hamileliğin süresine ve neden olduğu semptomlara göre farklı şekillerde yapılır. Dış gebeliğin aşırı kanamaya yol açtığı durumlarda acil cerrahi müdahale gerekebilir. Hastanın, kendisi için en uygun olan tedavi yöntemini doktoru ile birlikte belirlemesi ve gecikmeden tedavi olması gerekir.

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış gebeliğin en sık görülen türü, embriyonun fallop tüplerinde geliştiği türdür. Döllenen yumurtanın rahme inemeyerek, fallop tüpünde kalması ve implante olmasının pek çok farklı nedeni olabilir.

Tüplerde inflamasyon (iltihaplanma), hormonal bozukluklar ve embriyonun gelişimindeki anormallikler; bu duruma yol açabilir.

Bazı durumlarda, kişide dış gebelik görülme riski artar. Bu durumlar:

Geçirilmiş dış gebelik öyküsü: Dış gebelik yaşayıp hamile kalanlar, tekrar dış gebelik görülmesi açısından risk altındadır.

Enfeksiyon veya İltihaplanma: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, fallop tüplerinde ve yakınındaki organlarda inflamasyona (iltihaplanmaya) sebep olarak dış gebelik görülme ihtimalini artırabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için ilişki sırasında kondom kullanılması fayda sağlayabilir.

Yardımcı Üreme Teknikleri: İn vitro fertilizasyon (IVF) ve benzeri yardımcı üreme teknikleri kullanılarak gerçekleşen hamileliklerde dış gebelik daha sık görülür.

Fallop Tüpü Cerrahisi: Tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler, ektopik (dış) gebelik riskini arttırır. Bununla birlikte pelvik ve karın cerrahileri de dış gebelik açısından risk faktörüdür.

Doğum Kontrol Yöntemi: Doğum kontrolünde tercih edilen yöntem de dış gebelik riskine etki eden bir durumdur. Kontrol yöntemi olarak rahim içi araç kullanan kişilerde çok nadir de olsa hamilelik görülebilir.

Rahim içi araca rağmen hamile kalan kadınlarda dış gebelik ihtimali artmıştır. Bir diğer kontrol yöntemi olan tüp ligasyonu ya da diğer adıyla tüplerin bağlatılması, kalıcı olarak hamileliğin önlenmesini sağlar.

Ancak bu işlem sonrası oldukça düşük bir ihtimal de olsa hamilelik gerçekleşebilir ve bu hamileliğin dış gebelik olma ihtimali yüksektir.

Sigara İçmek: Hamile kalmadan önceki yakın süreçte sigara içilmesi dış gebelik riskini arttırır. Ayrıca içilen sigara miktarı arttıkça risk de artış gösterir.

Dış Gebelik Yaşayanlar Tekrar Gebe Kalabilir mi?

Dış gebelikle ilgili en çok sorulan soruların başında ‘Dış gebelik yaşayanlar tekrar hamile kalır mı?’ gelir. Dış gebelik yaşayan kadınların büyük bir çoğunluğu ileride sağlıklı bir gebelik yaşar. Bir kez dış gebelik yaşadıktan sonra tekrar hamile kalınmaması gibi bir durum söz konusu değildir.

Kadın vücudunda iki tane fallop tüpü vardır. Tüplerden birinin, daha önce dış gebelik nedeniyle hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması sonucu tüplerin biri sağlıklı olarak kalır. Sağlıklı tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir.

Her iki fallop tüpünün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek yöntemi kullanılabilir.

Yumurta ve spermin laboratuvar ortamında döllendiği ve daha sonra oluşan embriyonun anne rahmine konulduğu tüp bebek yöntemi ile tüpleri işlev görmeyen kadınların hamile kalması sağlanır.

Daha önce dış gebelik yaşamış olmak, sonraki hamileliklerde dış gebelik riskini arttırır. Bu nedenle dış gebelik yaşamış kadınların hamile kalmadan önce ve hamilelik sırasında düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi tavsiye edilir.

Erken dönemde yapılan kan testleri ve ultrason görüntülemeleri ile gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediği kontrol edilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası