vajinada kaşıntı / Vajinal kaşıntı nedir, nasıl tedavi edilir? Vajinada kaşıntı sebepleri

Vajinada Kaşıntı

vajinada kaşıntı

Aşağıda anlatmaya çalıştığım gibi vajinal akıntılar herhangi bir hastalık ile ilişkili olmayabileceği gibirahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklar ile beraber olabilir. Bu yüzden tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenelerini olmalarını ve uzun süren, tekrarlayan vajinal akıntı şikayetleri için yıllık kontrollerini beklemeden bir jinekoloğa muayene olmalarını öneririm.

WhatsApp üzerinden randevunuzu oluşturmak için buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı

Vajinal akıntı ve kaşıntı, bir kadının hayatında hemen hemen en az 1 kez de olsa karşılaşabileceği bir durumdur. Çeşitli sebeplerle meydana gelen vajinal akıntı ve kaşıntı şikâyeti; sık iç çamaşır değiştirmeye, bazen kötü kokuya ve cinsel ilişki esnasında bir takım problemlere de neden olabilmektedir. Vajinal akıntılar fizyolojik olan ve fizyolojik olmayan olarak ikiye ayrılmaktadır.

Vajinal Akıntılara Genel Yaklaşım

Fizyolojik (doğal) akıntılar

Fizyolojik akıntılar doğal akıntılardır. Bu akıntıların olması gayet normaldir. Bu vajinal akıntıların vajinal hijyen, cinsel ilişki ve gebe kalma üzerine olumlu etkileri vardır. Berrak renkte, sıvı yumurta akı kıvamında, kaşıntının veya kötü kokunun eşlik etmediği akıntı akıntılar fizyolojik yani doğal akıntılardır. Bu tür akıntılar tüm kadınlarda olmaktadır. Ancak bazı kadınlarda bu akıntılar, normalden fazla olabilmekte ve bu kadınlar sık sık günlük ped değiştirmek zorunda kalırlar. Bu fizyolojik akıntılar adet bitiminde az miktarda başlayıp, yumurta çatlamasının gerçekleştiği adetin orta kısmında artmakta ve adet kanaması ile son bulmaktadır. Adet ortasında, yumurta çatlaması sırasında meydana gelen artmış fizyolojik akıntı, cinsel ilişkiyi kolaylaştırmakta ve spermin yumurtayı dölleyebilmesi için, spermin transportunu kolaylaştırmaktadır.

Adet döneminin hemen bitiminde veya adet başlangıcından hemen önce kokulu, kahverengi veya pas renginde vajinal akıntılar olabilmektedir. Bu vajinal akıntıların en sık nedeni vajende az miktarda birikmiş adet kanıdır ve bu durum bazen kokuya da neden olabilmektedir.

Vajinal akıntınızın kıvamı-görüntüsü peynir kesiği veya çökelek tarzında ise veya vajinal akıntınıza kötü koku, kahverengi renk ve köpük tarzı akıntılar eşlik ediyorsa jinekoloğunuza başvurmanızı öneririm.  Ayrıca son yıllarda ülkemizde sezaryen sayısının artması ile sezaryen skar yerinde adet kanı biriken (istmosel) kadın sayısı artmaktadır. İstmoselhastalığı adet bitmesine rağmen lekelenme şeklinde kanama veya akıntılara neden olabilmektedir. Özellikle sezaryen olan ve adet sonrası lekelenme şeklinde vajinal kanama veya akıntısı olan kadınlarda bu durumda göz önünde bulundurulmalıdır. (İstmosel sayfamıza buradanulaşabilirsiniz.)

Fizyolojik olmayan akıntılar

Fizyolojik olmayan akıntılar, belirli bir sebep ışığında ortaya çıkan akıntılardır. Bu durum, enfeksiyöz yâda kanser gibi diğer durumlar ışığında ortaya çıkabilmektedir. Genellikle fizyolojik olmayan akıntılar arasında vajinit ya da servisit vardır.

  1. Vajinada olağan dışı akıntı
  2. Dış genital bölgenin şişmesi ve ödem toplaması
  3. Kaşıntı ve tahriş öyküsü
  4. Disparoni yani cinsel ilişki esnasında acı hissetmek
  5. Nadir yâda sürekli olan vajinal kanamalar
  6. Kasıklarda ve alt karında ağrıya eşlik eden vajinal akıntılar da daha ciddi enfeksiyonların habercisi olabilir.

Fizyolojik (doğal) olmayan akıntıların sebepleri nelerdir?

 Vajina kaynaklı sebepler:

Rahim ağzı (servikse) kaynaklı sebepler:

  • Aktif veya kronik servisit
  • Rahim ağzı kanseri akıntısı
  • Gonore, klamidya gibi cinsel ilişkiyle geçen hastalıklar
  • Servikal polip, miyom gibi servikal lezyonlar

Vajinal Akıntının En Sık Görülen Sebepleri Nelerdir?

Enfeksiyona bağlı olan vajinal akıntı en sık;

  • Bakteriyel vajinozis
  • Mantar enfeksiyonu
  • Trikomonas enfeksiyonu nedeniyle olmaktadır.

Yukarıda bahsettiğim durumlar dışında cinsel yolla bulaşabilen gonore, klamidya gibi enfeksiyon ajanları da vajinal akıntıya neden olabilmektedir.

Bu en sık görülen bakteriyel vajinozis ve mantar enfeksiyonu cinsel aktif olmayan kadınlarda da olabilmektedir. Bu enfeksiyonların neden olduğu akıntılar daha çok vajinal floranın bozulmasına bağlı gelişmektedir. Vajinal florayı da stres, uzun yolculuk, yeme değişikleri, hızlı kilo alma veya verme, vajenin içini yıkama, vajinal temizlik için kimyasal kullanımı, antibiyotik kullanımı bozabilmektedir.

Bu durumlar dışında menopoz döneminde atrofiye bağlı olarak da vajinal kaşıntı, kuruluk veya akıntı olabilmektedir. Ancak bu dönemde meydana gelen bu şikayetler daha dikkate alınmalı ve altta yatan ciddi olabilecek kanser gibi hastalıklar ekarte edilmelidir.

Vajinal Akıntı Tipleri Nelerdir?

Vajinal akıntı tiplerinin belirlenmesi hem tanının daha net konulabilmesi hem de tedavinin eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için çok önemli bir ayrıntıdır. Vajinal akıntının genellikle birkaç farklı tipi vardır. Bu tipler genellikle renk ve tutarlılıklarına göre kategorize edilirler ki zira bazı akıntı türleri normal olarak değerlendirilir.

Beyaz

Vajinadan gelen beyaz akıntı genellikle menstrüel siklusla ilgilidir. Adet dönemlerinin başında yâda sonunda bir miktar beyaz akıntının gelmesi normal iken kaşıntılı beyaz akıntı, tedavi gerektirebilmektedir. Zira, maya, mantar enfeksiyonu belirtileri arasında da kaşıntı, süzme peynir benzeri kıvamda beyazlık vardır.

Berrak ve sulu

Ayın herhangi bir zamanında görülebilen berrak ve sulu akıntılar, normal olarak değerlendirilebilir.

Açık ve esnek

Açık renkli ve esneyebilen vajinal akıntılar, mukuslu ise yumurtlama esnasında olduğunuza işaret eder, tedavi gerektirmez.

Kahverengi ya da kanlı

Adet döneminin başında ya da sonunda görülebilen kahverengi yâda kanlı akıntılar normal olarak kabul edilebilirler. Ancak, bu lekelenmeler erken bir gebeliğin de işaretçisi olabilir. Son zamanlarda korunmasız ilişkiye bağlı olarak yerleşme kanaması da olabilir. Bu nedenle, adet dönemi dışındaki tüm kahverengi ya da kanlı akıntılar için mutlaka doktora başvurun. Zira, rahim ağzı kanserinin bilinen belirtileri arasında kanlı akıntılar vardır. Buna ek olarak fibroidler yâda diğer anormal büyümelerde yine kanamaya sebep olabilirler. Tüm bu durumları ekarte etmek içinpap smear testi, pelvik muayene gereklidir.

Sarı veya yeşil

Balık kokusu gibi bir koku yayan sarı yâda yeşil akıntılar enfeksiyonu işaret edebilir. Genellikle sarı, yeşil ve köpüklü akıntı şikâyeti ile gelen hastalarda akıntı genellikle trikomonas enfeksiyonuna bağlı görülür. Trikomonas enfeksiyonunda, gonore ve klamidyaya bağlı enfeksiyonlarda partner tedavisi de gerekmektedir.

Özellikle cinsel ilişki sonrası olan kanlı vajinal akıntılar ciddiye alınmalıdır. Bu durum rahim ağzı kanserinin ilk belirtisi olabilir.

Sağlıkla kalın..

Doç. Dr. H. Onur Topçu
Kadın Hastalıkları & Doğum-Tüp Bebek ve İleri Derece Jinekolojik Endoskopi Uzmanı

 


HASTA YORUMLARI

Onur hoca sürecin en başından ameliyat sonrasına kadar her aşamada çok destekçi ve cesaretlendirici oldu. Sürecin tüm detaylarını eksiksiz ve net bir şekilde anlatarak bizi en iyi ve doğru şekilde bilgilendirdi. Onur hocama çok teşekkür ediyor ve kesinlikle bu alanda bir doktor arayışında olanlara t avsiye ediyorum.

Arz*** A***

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir? Vajinada Kaşıntı ve Mantar İçin Bitkisel Tedavi ve Çözüm, En Çabuk Ne İyileştirir?

Vajinada kaşıntı sorunu kadınları rahatsız eden bir sağlık problemi olmaktadır. Hemen hemen her kadının yaşadığı bir durumdur. Bu kaşıntı genellikle alerjik ve kimyasal maddeler kullanım sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Ayrıca menapoz nedeniyle de ortaya çıkabilen ağrılı bir semptomdur. Vajina kaşıntısının birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan bazıları cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Vajina kaşıntısı için ne yapmalı? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Hamilelikte vajina kaşıntısı işte detaylar.

VAJİNA KAŞINTISI NEDEN OLUR?

Vajina kaşıntısına neden olan birçok durum bulunmaktadır. Bunlar genellikle cilt hastalıkları yad a cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak çıkabilir. Çok nadir olarak stres veya vulva kanser nedeniyle vajinal kaşıntı sorununuz olabilir. Bu rahatsızlığın en sık nedeni mantar enfeksiyonlarından kaynaklı olabilir. Mantar dışında ayrıca trikomonas, genital siğiller gibi cinsel temasla bulaşan hastalıklar kaşıntıya neden olabilinen durumlardır. Kadınlarda belli bir yaştan sonra görülen menopoz ile birlikte östrojen hormonu azalmasına bağlı kuruluk veya deriyi etkileyen kontakt dermatit, egzema veya sedef gibi hastalıklar da vajina kaşıntısına neden olabilmektedir.

Vücutta oluşan egzamaya ne iyi gelir? Ciltteki egzama bulaşıcı mı, neden olur? İşte tedavi yöntemleri ve detaylar!

VAJİNA KAŞINTISINA NE İYİ GELİR?

Kadınlarda görülen bir rahatsızlık türü olan vajina kaşıntısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu şekilde hastaneye gitmeden evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır.

Buz Torbası

Bunlardan ilki ve ne bilinen yöntem genellikle buz torbası koymak yöntemidir. Bu rahatsızlık türü özellikle geceleri dayanılmaz hal almaktadır. Bu soruna buz torbası ile kompres yaparak çözüm bulabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Bir diğer vajina kaşıntısına doğal çözüm olan yöntem ise; elma sirkesi kullanmaktır. Elma sirkesi antibakteriyel ve antifungal özellikleri bulunana mucizevi bir besindir. Yapmanız gereken tek 2 yemek kaşığı elma sirkesini ılık suyla karıştırınız. Daha sonra bu su ile vajina bölgenizi iki ila üç gün boyunca günde 2 kez yıkayınız. Zamanla bu rahatsızlık veren kaşıntının gittiğini göreceksiniz.

Fesleğen

Mucizevi bir bitki olan fesleğen yaprakları, anti mikrobik, antifungal ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Su dolu bir kaba fesleğen yaprağı ilave edip daha sonra kaynatın. Ardından 20 dakika suyu demleyin. Demlenen fesleğen suyunun günde iki kez için.

VAJİNA KAŞINTISI NASIL GEÇER?

Vajinadaki kaşıntının geçmesi için ilk önce yapmanız gereken, genital bölge temizliğine önem vermek. Daha sonra vajinal duş yapmaktan kaçınmalı. Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Çok dar kıyafetler giyilmemeli. Çamaşırlarınızı bol su ile durulanmalı ve yıkama sırasında mümkün olduğu kadar az deterjan ve kimyasal ürün kullanılmalıdır. Bunları uyguladığınız takdirde vajina kaşıntınız son bulmaktadır.

HAMİLELİKTE VAJİNA KAŞINTISI

Hamilelik aylarında gebe anne adaylarında meydana gelen vajinal kaşıntılar kesinlikle doktor tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer ki anne adayında vajinal bir kaşıntı var ise bu kaşıntı öncelikli olarak alerjik bir durumdan kaynaklanıyor olabilmektedir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza danışınız.

Hamilelikte Akıntı Nasıl Ve Neden Olur? Hamilelikte Akıntı Nasıl Geçer ve Sebebi Nedir, Vajinadan Beyaz Akıntı Gelmesi Hamilelik Belirtisi Midir?

VAJİNA KAŞINTISI İÇİN NE YAPMALI?

•Genital bölgenizi ılık su ve nazik bir temizleyici ile dikkatli bir şekilde yıkayınız.

•Duş yaparken kesinlikle, kokulu sabunlar, losyonlar ve köpüklü banyo ürünlerinden kaçınınız.

•Spreyler ve duş jelleri gibi hijyen ürünlerini kullanmayınız.

•Yüzdükten sonra veya egzersizden sonra kirlenen iç çamaşırınızı çıkarınız, yerine temiz iç çamaşırı tercih ediniz.

•Pamuklu iç çamaşırı giyiniz.

•İç çamaşırlarınızı her gün değiştirmeye özen gösteriniz.

•Maya enfeksiyonu gibi rahatsızlığa yakalanmamak için bol bol yoğurt tüketin.

Mantar enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Mantar enfeksiyonu nedir, neden olur?

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Vajina kaşıntısına ne iyi gelir evde çözüm?

Elma sirkesi antibakteriyel ve antifungal özellikleri bulunana mucizevi bir besindir. Yapmanız gereken tek 2 yemek kaşığı elma sirkesini ılık suyla karıştırınız. Daha sonra bu su ile vajina bölgenizi iki ila üç gün boyunca günde 2 kez yıkayınız. Zamanla bu rahatsızlık veren kaşıntının gittiğini göreceksiniz.

Vajinal kaşıntıya hangi krem iyi gelir?

Vajina Kaşıntısına (Mantarına) İyi Gelen İlaçfunduszeue.infoonazol funduszeue.infoazol nitrat.

Vajinaya sirke sürülür mü?

Kaşıntının çok yoğun olduğu zamanlarda elma sirkesi kullanın. Asla sirkeyi vajinanıza boca edin demiyoruz. Kaşıntınız varsa, küveti suyla doldurup içine bir kapak elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Bu sizi bir miktar rahatlatacaktır.

Vajina kaşıntısı kaç günde iyileşir?

Vajinal mantar enfeksiyonu çoğu zaman vajinal kaşıntı, kızarıklık ve yanma batma hissine sebep olur. Vajinal mantar krem tedavisi çoğu zaman gün içinde bu şikayetleri azaltır.

Vajinal kaş&#x;nt&#x; neden olur?

Kadınlarda menopoz öncesi ve menopoz döneminde, hormonal değişikliklerde, enfeksiyon kapılması durumunda ya da çeşitli maddeler vajinal kaşıntıya neden olabilir. Ortaya çıktığında, fazlasıyla rahatsız edici bir durum olan vajinal kaşıntıya, bazen acı ve ağrı da eşlik edebilir. Dönemsel olarak artıp azalan vajinal akıntı normal olarak kabul edilirken, kaşıntının şiddetli olması kesinlikle kontrol edilmelidir. Vajinal kaşıntı, altta yatan farklı bir tıbbi durumun habercisi olabileceğinden mutlaka bir jinekolojik muayene olmak ve altta yatan nedeninin bulunması gerekmektedir. 

Peki, vajinal kaşıntı neden olur? Nasıl muayene edilir? Hamilelik döneminde görülen vajinal kaşıntı neden olur? Hangi kimyasallar bu duruma neden olur? Hangi durumlarda doktora gitmek gerekir? Nasıl tedavi edilir? Vajinal kaşıntıyı önlemek için neler önerilir? 

Vajinal kaşıntı neden olur?

Vajinal kaşıntı, genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Vajinada bir iltihaplanma olduğu zaman görülür ve çoğu zaman beraberinde akıntı ve acı da görülmektedir. Vajinanın normal bakteri dengesindeki değişimler ve enfeksiyonlar, vajinal kaşıntılarının en yaygın nedenleridir. Vajina bölgesi ya da çevresinde görülen kaşıntı, aşağıdakilerden birinin işareti olabilir: 


•    Mantar enfeksiyonu, 
•    Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar,
•    Vajinadaki normal bakterilerin çoğalması, 
•    Menopoz ya da düşük östrojen seviyeleri, 
•    Doğum kontrolü için kullanılan çeşitli cihazlar,
•    Tampon gibi vajinada kalan yabancı maddeler, 
•    Antibiyotik ve kullanılan bazı ilaçlar,
•    Dar ve ıslak çamaşır kullanımı, 
•  Kullanılan deterjanlar, yumuşatıcılar, vajina spreyleri, kremler, tüy dökücü krem ve köpüklerde bulunan kimyasallar, 
•    Bazı cilt hastalıkları, 
•    Şeker hastalığının kontrol altında olmaması,
•    Vajina ya da rahim ağzı kanseri 

Yukarıda, vajinal kaşıntısının en yaygın nedeninin enfeksiyonlar olduğunu söylemiştik. Peki, vajinal kaşıntının enfeksiyon oluşumuna bağlı olduğu nasıl anlaşılır?

•    Vajinada kaşıntı,
•    Şişme,
•    Kasık ağrıları, 
•    Vajinal akıntıda kötü koku, 
•    Akıntının gri, yeşil ya da sarı renkte olması, 
•    Süzme peynire benzeyen akıntı


Vajinal kaşıntı muayenesi nasıl yapılır?

Vajinal kaşıntı, genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte, kaşıntı bir süredir devam ediyorsa, şiddeti arttıysa ya da tedavi edildikten sonra yeniden ortaya çıktıysa, mutlaka bir jinekolojik muayene olmalısınız. Vajinal kaşıntı muayenesinde, doktorunuz pelvik muayene yapabilir ve muhtemelen, problemin nedeninin belirlenmesi için bir akıntı örneği alınacaktır. Bir sonraki yazımda hamilelikte vajinal kaşıntıyı anlatacağım. Sağlıklı günler dilerim


 

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir. Bu problem çoğu zaman doktora gitmeyi gerektirmese de uzun süre devam etmesi mantar enfeksiyonu başta olmak üzere birçok hastalığın habercisi olabilir. Vajinal kaşıntı iç dudaklar, klitoris, idrar kanalı ve vajinada yaşanmış bir tahrişten de kaynaklanabilir. Kaşıntıya ek olarak, yanma ve batma hissi, sık idrara çıkma, kanama, batma hissi  ve kötü kokulu, süt kesiği gibi görünen sarı-yeşil renkte akıntı görülebilir.

Vajinal kaşıntı ve yanma hangi durumların belirtisidir?

Vajina cildinde tahriş

Vajinanın PH dengesini ve sağlıklı kalmasını sağlayan vajinal flora hassas bir yapıya sahiptir. Günlük yaşam içinde yaşanan birçok faktör bu floranın bozulmasına neden olabilir. Hijyenik pedler başta olmak üzere hijyen ürünlerinde  kullanılan kimyasallar, uzun süre hareketsiz kalmak, sentetik ve dar iç çamaşırları kullanmak, uzun süren nem vajina ve dış genital bölgeyi etkileyerek irrite edebilir. Vajinal tahriş, kızarıklık, ağrı, vajinada yanma ve acı ile belirti verir. Bazen vajinada akıntı da eşlik eder.

Organik içerikli tuvalet kağıdı, hijyenik pedler vb. seçilmesi, iç çamaşırları yıkanırken yumuşatıcı kullanılmaması, sabun ve duş jellerinde PH dengesinin gözetilmesi, uygun iç çamaşırların seçilmesi,  havuz sonrası banyo ve duş alınması vajinal irritasyonu azaltır.

Vajina Enfeksiyonu

Vajinal florada sağlıklı bakteriler vardır ve oradaki dengenin korunmasına yardımcı olurlar. Bazı durumlarda bu denge bozulabilir ve bakterilerin sayısında artış görülür. Buna un sonucu olarak beyaz, gri akıntı, kötü koku ve kaşıntı görülür. Tedavisi doktorun vereceği uygun antibiyotik, fitil ve kremlerin kullanımıdır.

Mantar Enfeksiyonu

Vajinal mantar enfeksiyonları oldukça yaygındır. Vajinal mantarın en sık nedeni Candida albicans’tır. Mantara bağlı vajinit kaşıntı başta olmak üzere yanma, akıntı ve ağrı gibi şikayetlere yol açar. Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde genital bölge hijyen ve temizliği, çeşitli antifungal ilaç ve kremler bulunur. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmek, sigara kullanımı, fazla kilo,uzun süreli ızlak mayo vb. giyilmesi mantar enfeksiyonlarını tetikleyen faktörlerdir.

Üretrit

Kadınlarda idrar kanalının kısa olması nedeniyle üretrit yani idrar yolu enfeksiyonu erkekler oranla çok daha sık görülür. Vajinal enfeksiyonlar kimi zaman idrar yolu enfeksiyonların ayol açabilir ya da yeterli hijyenin sağlanmadığı durumlarda hem idrar yollarında hem de vajina da aynı anda enfeksiyonlar görülebilir. Doktorun vereceği tedavinin bol su içilerek desteklenmesi iyileşme sürecini hızlandırır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti verme süresi ve ortaya çıkan belirtiler bulaş türü, bulaş süresi, mikroorganizmanın türü, maruz kalınan etkenin yoğunluğu ve kişinin bağışıklık durumu gibi pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterse de vajinada yanma, kaşıntı, akıntı, sevişme esnasında acı ve kanama aynı zamanda idrar yaparken zorlanma hissi gibi belirtilerle kendisini göfunduszeue.info belirtilerle kendisini gösteren bulaşıcı hastalıkları ise bel soğukluğu, frengi, klamidya, üreaplazma siğil ve trikomonasdır.

Liken skleroz

deride incelme ve yara oluşumu ile seyreden, Liken skleroz kadınlara erkeklere oranla 6 kat daha sık görülür. Vücudun her yerinde görülebileceği gibi, en sık genital bölge tutulumuna rastlanır. LS görülen 4 hastadan birinde tiroit hastalığı, vitiligo veya pernisiyoz anemi gibi otoimmün bir hastalık daha mevcuttur.

Liken skleroz toplumda yaygındır. Kesin bir tedavisi yoktur Liken skleroz hastalığındaki en önemli belirti genital bölgede kaşıntıdır. Her ne kadar kişilerin cinsel hayatına yansısa da aslında cinsel olarak bulaşan bir hastalık değildir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası