daum ağacı / Nazar ve Çitlembik Ağacı

Daum Ağacı

daum ağacı

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

citlenbik.20110330170422.gif

Diğer İsimleri : Celtis australis,  Ulmaceae, Micocoulier, Bebik, Çatlaguç, Sakızlak

Botanik Bilgi : Karaağaçgiller familyasından,70 kadar türü olan sakız ağacının bir çeşit meyvesidir. Çitlembik ağacının meyveleri mercimekten az büyük ve buruk fıstık tadındadır. Hekimlikte meyvesi, yaprakları, tohumları ve sakızı kullanılır.

Faydaları :

Yaprakları saçlara sürüldüğünde siyahlaştırır.

İştah açar, kilo almaya yardımcıdır.

Ayak terlemelerini giderir.

Yaraları tedavi eder.

Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.

Mide ağrılarını dindirir, öksürüğü keser.

Kullanım Şekli ve Dozu : Mide ülseri için bitkinin sakızı balla macun yapılarak aç karnına birer tatlı kaşığı yenilir. Diğer etkiler için tohumları dövülerek bal ile macun yapılarak yenilir. Yapraklarıda kaynatılarak balla tatlandırılarak içilir. Çitlenbik tohumlarından çok lezzetli bir kahve yapılır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Türk mitolojisinde dişi kurt Asena kadar olmasa da Türklerin yaradılışında unutulmuş da olsalar, ağaçların da önemli bir rolü var.

Türk mitolojisinde en çok öne çıkan tanrıça Umay’dır ve birçok görevi vardır, aynı zamanda Ana Tanrıça olarak da bilinir, fakat Tanrıça Umay’ı bir ağaç temsil eder, iklime ve Türklerin yaşadığı coğrafyaya göre değişebilir bu ağaç, bir Kayın da olur, bir Çınar da olur, bir Meşe de olur veya Servi ağacı ve diğerleri de olur.

Türk mitolojisi ve halk kültüründe büyük bir Kayın ağacı gökle yeryüzünü manen hem göksel hayatı hem de yeryüzündeki hayatı birbirine bağlar, burada göksel hayat elbette öteki dünyadır ve Türklerde Gök Tanrı inancı yaygındır, ruhlar göğe çekilir beden toprağa verilip tekrar toprak olur, tıpkı İslam ve diğer Semavi inançlardaki gibi.

Tek Tanrılı, Kitaplı dinleri kabul etmeden önce Kıpçaklar ağaçtan türediklerine inanırdı.

Anadolu’da halen yaygın olarak, insanlar bilinç altından birbirlerine “anan seni ağaç kovuğunda mı doğurdu” deyişi işte buraya dayanır ama elbette ne söyleyen, ne de söylenen bunun farkında değildir.

Kısa olarak bahsetmek gerekirse, bir kadın bir adanın ortasındaki bir ağacın kovuğunda bir erkek çocuk doğurur ve adını Kıpçak koyar, bu çocuk sonradan Kıpçakların atası olacaktır.

Türk Kültüründe Ağaçlar ve TürklerAlegorik olarak ağaç kovuğundaki bu doğum hayatı, doğurganlığı ve üretkenliği temsil ediyor.

Oğuz Kağan Türklerin mitolojik efsanevi kağanıdır ve eşlerinden biri Ağaç Ana konsepti ile iliştirilmiştir.

Efsanede, Oğuz Kağan bir ağacın ortasında oturan güzel bir kız bulur ve onu eşi yapar, bu güzel kız Oğuz Kağan’a üç oğul verir, bu üç oğula Üçoklar denir ve Üçokların anneleri Türklerin annesi olarak da öne çıkar.

Bir Uygur Destanına göre, Uygurları yeniden yaşama döndüren prenslerin bir Akgürgen ağacının gökten gelen ışıktan hamile kalması ile doğdukları anlatılır.

Altay Türklerinin bir inanışına göre de, bütün Türkler Umay Ana’nın etrafında toplandığı bir kurultayda, iki kayın ağacı gökten yer yüzüne iner ve bu ağaçlar yerle göğü birleştirdiği için Hayat Ağacı olarak adlandırılır.

Yine eski Türk inançlarında gece ve gündüz birbirleriyle kıyasıya bir mücadeleye girişir ve bu mücadelenin doruk noktasına yılın en uzun ve soğuk gecesinde, 22 Aralık’ta ulaşılır. Gündüz, yani güneş geceye karşı zaferi kazanır ve gün uzamaya başlar, aynı zamanda karanlık kötülüğü ve şeytani ruhları temsil ettiği için Güneş’in zaferi Türkler tarafından kutsal gördükleri büyük bir Köknar ağacının etrafında görkemli bir şekilde kutlanır ve bu gelenek uzun zaman unutulsa da günümüze kadar Ayaz Ata veya Nar Dugan olarak gelir.

Hikaye’nin devamında, kutsal ağaç Köknar dünyanın merkezini sembolize ettiğine inanılır ve yine karşımıza Hayat Ağacı olarak çıkar.

Yakın Türk tarihinden bir örnek vermek gerekirse, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi rüyasında büyüyüp gelişerek birçok dalı olan bir çınar ağacı gördüğüne inanılır ve rüya yeni bir imparatorluğun doğuşu ve ömrünün uzunluğuna yorumlanır.
Sebebi ne olursa olsun çınar ağacı Osmanlı kentlerinin ve günümüz Türkiye’sinin en çok sevilen saygı duyulan ağaçlarından biridir.

Bütün bu ağaçlar arasında bir ağaç var ki, mitolojik değerini İslam içinde koruyup en fazla saygı duyulan, Türk sanatında en fazla işlenen ağaçların başında gelir, Servi Ağacı.

Servi dört mevsim yeşildir, hayatı, ölümsüzlüğü temsil eder, göğe doğru dimdik uzanması doğruluğu, erdemi temsil eder. Kökleri, gövdesi ve sıkışık dallarındaki ince yaprakları ile göğe dimdik uzanması, doğum, yaşam ve cennete ulaşma arzusunu temsil eder ki dallarına konan ve yuva yapan kuşlar ruhen insanı temsil eder ve mezarlıklara en fazla Servi dikilmesi, sanatta, cami süslemelerinde en fazla kullanılan ağacın Servi olması bütün bu özelliklerinden dolayıdır.

Bütün olarak ele alındığında Servi, Türk İslam anlayışının Hayat Ağaçlarından biridir.

Kısacası, Türk mitolojisinde ve İslamlaşmış sembolik halleriyle ağaçlar, ruhların yeryüzüne indiği ve ölümle tekrar göğe çıktığı kozmik yüce bir yoldur ve bu ağaçlar bazı yerlerde olağanüstü güzellik ve asırlık yaşlarından dolayı halk arasında ulu ağaç olarak da saygı duyulmasının nedeni farkına varmadığımız mitolojimizden gelen bir davranışımız ve inancımızdır.
Ağaç candır, yaşamdır, hayattır lütfen ağaçları koruyalım!

Metin Yılmaz / NationalTurk

YUNANİSTAN KİRA GARANTİLİ GOLDEN VİSA PROJESİ

Yunanistan Kira Garantili Golden Visa Programı Satılık Gayrimenkul

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

Maun Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Maun Ağacı Özellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi

Maun Ağacı Latince İsmi

 Maun ağacı Latince'de "swietenia mahogani" veya "swietenia macrophylla" olarak adlandırılır. 

Maun Ağacı Özellikleri

 Maun ağacının dışındaki odun gri renkte olur. İç odun sarı ve kahverengi arasında değişen renklere sahip olabilir. İç odunun rengi maun ağacının türüne göre değişkenlik gösterir. Maun ağacı kesildiği an açık bir renge sahipken, zamanla havanın da etkisiyle koyulaşır. Maun, oldukça sıkı yapılı ve esnekliği az olan bir ağaçtır. 

 Az çekme ve az çatlama özelliklerine sahip olan maun ağacı, bolca taneye sahiptir. Bol taneli olması maunun en iyi boyanan ağaçlardan biri olmasını sağlar. Maun ayrıca iyi verniklenen bir ağaç türüdür. Değişik iklimlere ve hava koşullarına uyum sağlayarak yüksek dayanıklılık gösterir. Vida, çivi ve tutkalla bağlanma niteliği son derece yüksektir. Bu nedenle mobilya ve dekorasyon alanında kullanım için oldukça idealdir. Böcek ve mikroorganizmaların kolay kolay zarar veremediği maun ağacı, kolay hastalanmaz. 

Maun Ağacı Nerede Yetişir?

 Maun ağacının anavatanı Batı Hindistan ve Orta Amerika bölgeleridir. Maun sıcak iklim ağacıdır ve yağışı bol olan bölgeleri sever. Maun ağacı Afrika kıtasında da yetişir ve maunun isimlendirilmesi genellikle götürüldüğü limana göre yapılır. Mesela; Küba maunu, Bolivya maunu veya Alaska maunu gibi isimleri pazarlandığı limanlarda alır.

Maun Ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Budanır?

 Maun ağacının yetişmek için derin bir toprağa ihtiyacı vardır. Gölgeyi sevmeyen maun ağacı, güneşlenme oranı fazla olan verimli ve humuslu topraklarda yetişmeye uygundur. Maunun yetiştiği bölgede yeterli seviyede güneş alması gerekir. Bu nedenle dikimi fazla gölgelik alanlara yapılmaz. Maunun sağlıklı bir şekilde büyümesi için erken ilkbahar döneminde budama yapılmalıdır. Budanan maun ağacı daha hızlı ve güçlü şekilde büyür. 

Maun Ağacı Yaprak Döker mi?

 Maun ağacı yapraklarını dökmemesiyle ünlü bir ağaçtır ancak yağmur bakımından fakir olan bölgelerde yapraklarını dökme özelliğine sahiptir. 

Maun Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

 Maun ağacı bakımında düzenli budama oldukça önemlidir. Genellikle ilkbahar aylarının başında budama işlemi yapılan maun ağaçları daha güçlü şekilde büyürler. Maun bakımında ağacın mantar, termit ve tırtıl tarafından rahatsız edilmemesi için düzenli ilaçlama uygulanmalıdır. 

Maun Ağacı Hastalıkları Nelerdir?

 Maun ağacı böcek ve mikroorganizmalara karşı direnci yüksek olan bir ağaç olduğu için hastalık kapması kolay değildir. Ancak swietenia macrophylla mantarı tarafından sönümlenebilir ve tırtıl ve termit saldırılarına maruz kalabilir.

Maun Ağacı Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır? Maun Ağacı Kullanım Alanları

 Maun ağacının çok geniş bir kullanım alanı vardır. Kırmızı ve kahverengi arasında değişen oldukça geniş bir renk skalasına sahip olduğu için genellikle mobilya ve aksesuar yapımında tercih edilir. Ahşap ve dekorasyon ürünlerinde maun ağacı kullanımına oldukça sık rastlanır. Sert ve dayanıklı olmasına rağmen hafif olması maun ağacını özellikle gitar gibi enstrüman yapımında kullanılabilir hale getirir. Sap, dip ve ön parçalarında maun ağacı kullanılarak yapılan gitarlar eşsiz bir sese sahip olur. Ayrıca maun ağacı takı, sandık ve obje yapımında da sıkça kullanılır.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır