yasmin kullananlar ne zaman hamile kalır / Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Hamile Kalmak! - Op. Dr. Sibel Malkoç

Yasmin Kullananlar Ne Zaman Hamile Kalır

yasmin kullananlar ne zaman hamile kalır

Doğum kontrol hapı hamileliği engeller mi? Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalma

Doğum kontrol hapı hamileliği engeller mi? Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalma

Hamile kalmamak için tercih edilen en etkili korunma yöntemlerinden olan doğum kontrol hapını hem kullanıp hem de hamile kalmak mümkün mü? Doğum kontrol hapının hamilelik oluşumundaki etkisini sizlere araştırdık. Doğum kontrol hapı hamileliği engeller mi?

Günümüzde uygulanan çeşitli korunma yöntemleri arasında en popüler olanı doğum kontrol haplarıdır. Pek çoğumuzun gündelik yaşantı içerisinde olumsuz anlamda duyduğu doğum kontrol hapları kesinlikle doktor onayı almadan kullanılmamalıdır. 35 yaş üzeri kan pıhtılaşması sorunu yaşayan ya da sigara içen bir hamileye çocuk doğursa dahi doğum sonrasında asla önerilmeyen doğum kontrol hapları sadece korunmak için değil çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Doğum kontrol hapının vücutta ters etki gösterebileceği kimselerin dışında düzenli kullanılmasına karşı pozitif etkileri de bulunmaktadır. İçerisinde oldukça düşük dozda kadınlık hormonu bulunduran doğum kontrol hapları, hormon salınımının kontrolüne imkan verdiği için kadının yumurtlamasını önler. Böylelikle de sperm hücresi yumurta oluşturamayacağı için hamileliğe sebebiyet vermez.

En iyi korunma yöntemi: Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?İLİŞKİLİ HABEREn iyi korunma yöntemi: Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?

DOĞUM KONTROL HAPI NEDİR, NE İŞE YARAR?

İçerisinde östrojen ve progesteron isimleri verilen kadınlık hormonları, yumurtlamanın gerçekleşmesini engelleyerek olası hamileliklerin önüne geçilmesine yardımcı olur. Düşük de olsa bazı olumsuz etkilere neden olabilen doğum kontrol haplarının gebeliği engelleme olasılığı neredeyse  %'e yakındır. İlaç kullanımı bittiğinde çocuk sahibi olabilmek için gerekli olan sağlıklı yumurtlama yeniden başlar. 

Doktorların bu ilacı kullanmalarını uygun görmediği kişilerin dışında bütün kadınların kullanabileceği doğum kontrol hapı, anne-baba olmak istemeyen, regl düzensizliği veya  sancılı regl dönemi gören kimseler tarafından da kullanılabilir.

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANIRKEN HAMİLE KALINIR MI?

doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak

doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak

Düzenli kullanımında %99’a kadar etkili olan hamilelikten korunmada her ne kadar kusursuz kullanılsa da istisnai olarak hatalı kullanımlarında % 8 başarısızlık ihtimaline sahiptir. Yani bu ilaçlar düzenli kullanılsa da her yöntem gibi başarısızlık (gebe kalma ihtimali) riski mevcuttur. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde doğum kontrol hap kullanımı bırakılmalıdır.

Hapların hamileliği engellemesiyle beraber; regl düzenleme ve yumurtalık kistlerinin tedavisinde etkin olabileceği tespit edilmiştir.

Doğum kontrol hapının riskleri! Doğum kontrol hapını kimler kullanmamalı? İLİŞKİLİ HABERDoğum kontrol hapının riskleri! Doğum kontrol hapını kimler kullanmamalı?

DOĞUM KONTROL HAPINI KİMLER KULLANMAMALI?

  • yaşın üzerinde bir kadın eğer günlük hayatında sigara da içiyorsa kesinlikle doğum kontrol hapı kullanmamalıdır!
  • -Pıhtılaşma bozukluğu olan hamile kadın eğer sigara içmişse de yine çok tehlikelidir.
  • -Hamileliğinde pıhtı bozukluğu görülen anne adaylarında doktor sıkıntı tespit etmişse hamileliği bittikten sonra da doğum kontrol hapının kullanılmasını uygun görmeyebilir.

Doğum Kontrol Haplarından Ne Kadar Süre Sonra Gebelik Oluşur?

Ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır kullanılan doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonları içerir. Bu hormonlar kadınların yumurtalığını uyaran hormonları baskı altına alarak yumurta gelişimini engeller ve hamileliğin önüne geçer.

Doğum kontrol haplarından verim alınması için zamanında ve eksiksiz alınması gerekir. Hamile kalmaya karar verdikten sonra bu hapların kullanımı kesilir ve iki üç ay normal korunma yöntemleri ile korunmaya devam edilir. Bu süre içerisinde birkaç kez adet gördükten sonra hamilelik için hazır hale gelinir.

Hap kullanımı bırakıldıktan sonra genellikle kısa süre içinde doğurganlık geri döner. Ancak genellikle hap almayı bıraktıktan sonra vücudun eski haline dönmesi veya yapay hormonların vücuttan atılması için biraz zamana ihtiyaç vardır.

Doğum kontrol hapları bırakıldıktan sonra vücut bazı hormonlardan arınmaya başlar ve kısa süre sonra menstrual döngü yeniden normal haline döner. İlk menstrual döngüde gebelik oluşma ihtimali vardır. Yumurtlama genellikle doğum kontrol hapını bıraktıktan 2 hafta sonra başlar. Bu durumda 2 hafta ile 6 ay arasında hamile kalınması olasıdır. Her ay hamile kalma şansı yaklaşık olarak %20'dir. İleri yaşlarda ise hamile kalmak biraz daha zorlaşabilir.

Uzmanlar doğum kontrol hapını bıraktıktan hemen sonra hamile kalmayı tavsiye etmez. Genellikle hamile kalmak için kez adet görmeyi beklemek tavsiye edilir. Bazı kadınlar çok kısa süre içinde hamile kalırken bazıları ise daha uzun bir aradan sonra hamile kalabilir. Gebelik kısa sürede gerçekleştiğinde ise endişe etmeye gerek yoktur.

Doğum kontrol hapları kullanımından hemen sonra hamile kalınırsa hamileliğin ikiz bebek ile sonuçlanma ihtimali yüksektir. Hapların bırakılmasından sonra bir yıl boyunca normal yollarla gebe kalınmaz ise doktora başvurulmalıdır.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum

ve Tüp Bebek Uzmanı

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Doğum kontrol hapını bırakınca hemen hamile kalınır mı?

Doğum kontrol hapı almak bir kadının hiç bir zaman hamile kalmak istemeyeceği anlamına gelmiyor. Zamanı geldiğinde hamile kalmak istediğinizde, bunun ne kadar süreceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Bu sorunun cevabı sadece hapı ne zaman bıraktığınıza göre değil, aynı zamanda yaş ve genel sağlık gibi diğer faktörlere de dayanıyor.

Doğum Kontrol Hapını Bıraktıktan Sonra Hamile Kalmak Hakkında Kısa Bilgiler

• ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, yaş arasındaki kadınların neredeyse %62’sinin doğum kontrol yöntemi kullandığını belirtiyor.
• Pek çok doğum kontrol hapı seçeneği mevcut.
• Hap almak bazen adet döngüsündeki düzensizlikleri gizleyebilir.
• Hapı bıraktıktan hemen sonra adet döngüsü kendini tekrar kurana kadar hamile kalınamayabilir.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Çalışır?

Doğum kontrol haplarının aşağıdakiler dahil olmak üzere bir kaç amacı vardır:

• düzenli hormon seviyelerini korumak
• yumurtlamaya sebep olan östrojen yükselmesini durdurmak
• vajinal sıvıyı yoğunlaştırarak spermin yumurtaya ulaşmasını engellemek

Hamileliği önlemenin yanında doğum kontrol haplarının kadınlara başka faydaları da var. Bunlar arasında adet sırasında azalan kanama ve kramplar ile yumurtalık kisti riskinde düşüş bulunuyor.

Her gün aynı saatte alındığı zaman doğum kontrol hapları kadınlarda hamileliği kombine haplarda %91 oranında, mini haplarda ise %95 oranında engelliyorlar.

Kadın hamile kalmak istediğinde ise hapı almayı bırakıyor.

Adet Döngüsünün Tekrar Kurulması Ne Kadar Sürer?

İngiltere’deki Ulusal Sağlık Hizmeti’ne göre kadınların adet düzeni hapı bıraktıktan sonra 3 ay kadar düzensiz olabilir.

Doktorlar hap bırakıldıktan sonra oluşan ilk adeti “yoksunluk kanaması” olarak adlandırıyorlar ve bu dönemdeki kanama düzeni hap sırasındakinden farklı oluyor.

Doktorlar bir sonraki adeti ise “doğal adet” olarak nitelendiriyorlar ve bu biraz daha standart adet dönemine benziyor.

Düzensiz adet döngüsü veya haptan sonra doğal adet döngüsünün kurulma süreci kadının hamile kalma yeteneğini etkileyebilir.

Çalışmalar Ne Diyor?

Doğum kontrol hapları kullanmak, hapı bıraktıktan sonra diğer doğum kontrol yöntemlerine göre gebeliği 2 ila 6 ay arasında geciktirebiliyor. yılında Danimarka’da yapılan bir araştırmada bunun tespiti için yaş arasında kadın değerlendirmeye alınmış.

Katılımcılara 12 ay süren ve her ay doldurmaları gereken bir anketler serisi gönderilmiş ve hamileliğin oluşup oluşmadığı araştırılmış.

Araştırmacılar, hapları uzun süredir kullananların, kısa süredir kullananlara göre daha yüksek gebelik ihtimallerinin olduğunu tespit etmişler.

Benzer şekilde, hapların uzun vadeli kullanımı hamile kalma ihtimali üzerinde negatif etki yaratmamış.

21 yaşından önce doğum kontrol hapları kullanmaya başlamış olan kadınların, hapları 21 yaşından sonra kullanmaya başlayanlara göre daha zor hamile kaldıkları da tespit edilmiş.

Araştırmacılar erken yaşlarda doğum kontrol haplarının alınmasının ileri yaşlarda alanlara göre adet döngüsünde daha fazla bozulmaya sebep olabileceğini düşünüyorlar.

yılındaki daha eski bir araştırmada ise geçmişte doğum kontrol hapları kullanmanın kısa vadede veya 1 yıllık gebelik denemelerinde herhangi bir etki yaratmadığı görülmüş.

Hapı Bırakırken Düşünülecekler

Hapı bıraktıktan sonra gebelik ihtimalini etkileyen faktörlerin bazı örnekleri şöyle:

• Kadının genel sağlığı: Tiroid bozuklukları, hipofiz bezi bozuklukları, polikistik over sendromu gibi faktörler gebelik şansını etkiler. Obez veya aşırı zayıf olanlar da gebelikte zorluk yaşayabilirler.

• Kadının üreme sistemi sağlığı: Pelvik enfeksiyonlar, fallop tüpü tıkanmaları ve endometriyoz geçmişi olan kadınlarda gebe kalmak daha zor.

• Erkeğin üreme sistemi sağlığı: Düşük sperm adetleri çiftin hamile kalma ihtimalini etkileyebilir.

• Cinsellik sıklığı: Gebelik için düzenli cinsellik genelde günde bir olarak tanımlanıyor. Daha az cinsellik yaşamak hamilelik ihtimalini azaltıyor.

• Kadının yaşı: Hamilelik oranları kadınlar 35 yaşına geldikten sonra düşüyor. İstatistiklere göre yaş arasındaki kadınların %92’si korunmasız seks ile 1 yıl içinde hamile kalıyor. yaş arasındaki kadınlarda ise bu oran %82’ye düşüyor.

Çoğu doğum uzmanı, doğurganlığın ölçümünde 1 yıl korunmasız seksi baz alıyor. Eğer çift 1 yıl düzenli seksin ardından çocuk sahibi olamazsa, daha fazla değerlendirme yapılması gerekiyor.

Sonuç Olarak

Hamilelik konusunda pek çok faktör var. Hapı bırakmak önemli bir adım olsa da, gebelik için kadının vücudunun en iyi sağlık kondüsyonunda olması gerekiyor.

Sağlıklı hamileliği garanti altına almak için bir kaç adım atılabilir:

• doğum anomalilerini engellemek için prenatal vitaminler ve folik asit takviyeleri alınabilir
• sigara bırakılabilir
• alkol tüketilmeyebilir
• stres en düşük düzeyde tutulabilir

Hapı bırakmak gebelik sürecini kısa bir süre daha engelleyebilir ancak bazı kadınlar hapı bıraktıkları anda hamile de kalabilirler.

Dolayısıyla, gebelik denemelerine başlandığı anda kadınların hamilelikte bedenlerine bakmaya hazır olmaları gerekiyor.

Dr. Josh Axe

Doğum kontrol hapına son verdikten ne kadar sonra hamile kalınır?

Doğum kontrol hapı, her gün ve aynı saatte alınırsa gebeliği yüzde 'e yakın önler. Doğum kontrol hapı kullanmanız, asla gebelik istemediğiniz anlamına gelmez. Ama yine de pek çok genç kadın hap kullanmaya son verdikten ne kadar sonra gebe kalabileceğini merak ediyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, bu konuda şu bilgileri verdi: "Kadın, gebelik arzu ettiğinde hap almayı bırakması yeterlidir. Hatta yapılan çalışmalarda doğum kontrol hapını daha uzun süre kullananların, daha kısa süre kullananlardan daha erken gebe kaldığı gözlendi. Bazen doğum kontrol hapları adetteki düzensizlikleri maskeler. Hapı bıraksalar bile adetleri düzene oturmadıkça gebe kalamayacaklardır."

ADET DÖNGÜSÜNÜN YENİDEN YAPILANMA SÜRESİ

Yapılan çalışmalara göre, hapı bıraktıktan sonraki üç ay düzensiz adet döngüsüyle karşılaşılabilir. Hapın bırakılmasını takip eden ilk periyoda "çekilme kanaması" adı verilir. Bu kanama hap kullanırken olandan daha farklı olabilir. Bu takip eden periyod ise daha doğala yakındır.

HAPIN KULLANIM SÜRESİ GEBELİĞİ OLUMSUZ ETKİLEMEZ

Human Reproduction Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, hapla korunan kadınların, hapı bıraktıktan sonra gebe kalma sürecinde, diğer yöntemlerle korunanlara göre aylık bir gecikme olabileceğini ortaya koymuştur. Çalışma, yaş aralığındaki 3 bin kadını kapsamaktadır. Katılımcılar hapı bıraktıktan sonraki 12 ay boyunca aylık olarak sorgulanmışlardır. Çalışmada doğum kontrol hapını daha uzun süre kullananlar, daha kısa süre kullananlardan daha erken gebe kalmışlardır. Yani hapın kullanım süresi gebeliğin oluşumunu olumsuz etkilemez.

21 YAŞINDAN ÖNCE HAP KULLANMAYA BAŞLAYANLAR

21 yaşından önce hap kullanmaya başlayanlar, daha ileri yaşlarda hap kullanmaya başlayanlardan daha zor gebe kalmaktadır. 21 yaşından önce hap kullananlarda, zeminde daha ciddi problemler olduğu için, hap bırakıldıktan sonra bu sorunlar tekrar ortaya çıkmakta ve gebe kalmaları zorlaşmaktadır.

HAPI BIRAKIRKEN NELERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI

Genel kadın sağlığı: Troid fonksiyonları, PCOS ve hipofiz bezi hastalıkları gebe kalma sürecini etkiler. Aşırı kilo veya aşırı zayıf olmak da gebe kalmayı güçleştirir.

Üreme sağlığı: Pelvik enfeksiyonlar, tıkalı tüpler, endometriosis gebe kalmayı engelleyebilir.

Erkeğin üreme sağlığı: Düşük sperm sayısı önemli bir faktördür.

Seks yapma sıklığı: Gebelik olasılığını maksimumda tutmak için çiftlerin günde bir seks yapması gerekir.

Kadın yaşı: Gebelik olasılığı 35 yaş sonrasında azalır. Bir yıl korunmadan seks yapan yaş aralığındaki kadınlarda gebelik olasılığı yüzde 92 iken, yaş aralığında bu oran yüzde 82'dir.

Sonuç olarak, gebe kalabilmek bir çok faktörle alakalı bir durumdur. Hap kullanmayı bırakmak en önemli adımdır. Ama bu kararı verirken vücut sağlığınızın uygun durumda olması çok önemlidir. Sağlıklı bir gebelik için; vitamin ve folik asit desteği, sigaranın bırakılması, alkol kullanımından kaçınmak, stresi minimumda tutmak önemlidir.

Gebelikte sağlıksız beslenme bebeğin gelişimini nasıl etkiler? Gebelikte tansiyon problemi anne adayları için ciddi risk
bebegimvebiz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir