fayans derz çatlakları / Fayanslardan Alt Kata Su Sızıyor - Tesisat Çözümleri

Fayans Derz Çatlakları

fayans derz çatlakları

Derz Ürünleri

Can Sıkıcı Çatlaklar İçin Derz Ürünleri

Can Sıkıcı Çatlaklar İçin Derz Ürünleri

Tüm seramik yüzeylerde, özellikle evlerimizde ve iş yerlerimizde sürekli olarak kullanılan ve asla vazgeçilmeyen inşaat malzemelerinden birisi de derz dolgusudur. Derz dolgu özellikle ıslak zeminlerde ve yapının farklı yerlerinde kullanılan seramiklerde, döşeme sırasında seramikler arasında oluşan boşlukların doldurulması için kullanılan üründür. Derz, alçıya benzeyen kimyasal bir üründür. Bazıları uygulanırken derz bandı kullanılabilir. Bazı uygulamalar da ise derz tabancası kullanılır. Kolay derz uygulaması için tavsiye edilen ise derz malasıdır. Kullanım alanı tahmin edildiğinden çok daha geniş bir yelpaze oluşturur. En çok kullanıldığı ve ihtiyaç duyulan yer ise seramik karolardır. Fayans arası derz dışında, betonda aşınma nedeniyle zaman içinde oluşması muhtemel çatlakları kapatmak için de kullanılır. Hemen hemen her beton yapıda, zaman içinde büyük ihtimalle oluşabilecek bu açılmalar çeşitli sebeplerle oluşabilir. Bazen mevsimsel koşullar, bazen de çeşitli darbeler ile oluşan bu çatlaklar, eskimeden kaynaklanan doğal sebeplerle de gerçekleşebilir. Bu çatlakların tamir edilmemesi, büyümesine izin verilmesi ya da görmezden gelinmesi, bir süre sonra betonun hasar almasına sebep olur. Betonun zarar görmesini engellemek için kullanılması gereken ürün bu nedenle oldukça önem taşır. Beton üzerinde bulunan çatlakların giderilmesinde ise tavsiye edilen uygulama yöntemi derz makinesi ile uygulamadır. Evde ise genellikle mutfak, balkon, teras, antre ve havuz gibi alanlarda kullanılan seramiklerin arasını doldurmak için kullanılır. Zaman zaman duvarlarda da kullanılır. Duvarlarda kullanılan taş ve tuğlalar arasında döşeme sonrasında bazı boşluklar kalır. Bu boşluklara öncelikle hazırlanan harç doldurulur, sonrasında mala yardımı ile düzleştirme yapılır. Düzleştirme işleminden sonra taş ve tuğla arasında çizgi şeklinde boşluklar oluşur. Bu kısımları da kapatmak için bu dolgudan kullanılır. Dolgu, seramik, taş ya da tuğla malzemelerin arasına girer. Bu da arasına dolduğu malzemenin birbirine iyi şekilde yapışmasına ve sağlamlaşmasına neden olur. Dolgunun kullanılmasının asıl sebebi budur. Estetik olarak da oldukça çeşitli kullanım alanları olan dolgunun asıl görevi bina yapım aşamasında oluşan çeşitli boşlukları doldurmak, çatlamış betonları onarmak ve ihtiyaç duyulan her alanda tamirat tadilat işlerinde kullanılmasıdır. Bu nedenle her yapıda, ilk aşamada ve sonrasında da dolguya ihtiyaç vardır. Dolgu yapıların olmazsa olmaz malzemeleri arasında ilk sıralardadır.

Derz Dolgusu Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Derz Dolgusu Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Hazır derz dolgu ile en çok karıştırılan ve faydaları tartışılan malzeme alçıdır. Ancak iki ürün birbirinin muadili olarak görülse de aslında kullanım alanları ve yapıları dikkate alındığında birbirinden oldukça farklıdır. Alçı da yapılarda tadilat sırasında kullanılan bir malzemedir, zaman zaman dekorasyon malzemesi olarak da kullanılabilir. Çeşitli çizikler, çivilerin meydana getirdiği delikler, ve sıva çatlakları alçı yardımı ile de kapatılabilir ama doğru olan dolgu kullanmaktır. Dekorasyon amaçlı kullanıldığında ise alçıpan yapımında kullanılır. Asma tavan denilen dekoratif tavanlar bu uygulamaya verilebilecek en yaygın örneklerdendir. Dolgu fayanslarda kullanılır. Özellikle ıslak zeminlerdeki fayans aralarında oluşan boşluklar silikonlu derz dolgu kullanılarak kapatılır. Alçı ise duvarlarda kullanılır. Fayans arasında kullanmak için uygun bir ürün değildir. Silikon derz özellikle ıslak alanlarda kullanılır. Bu sayede fayans aralarına su sızması engellenir. Normal dolgu yapılması durumunda bazen sızmalar olduğundan dolayı özellikle banyo ve teras gibi zeminlerde silikonlu kullanılması tavsiye edilir. Bunun dışında balkonlar hem su ile temas halindedir, hem de dış etkenlere en çok maruz kalan yüzeylerden biridir. Bu nedenle bu alanda da mutlaka silikonlu uygulama yapılması gerekmektedir. Seramikler arasında döşeme sonrasında oluşan boşlukların boy uzunluğu ortalama 8-10 cm uzunluğundadır. Boşlukların derinliği ise 0.4 - 0.5 cm civarında olur. Dolgusuz olan karolar su ile temas ettiğinde bu boşluklara su dolar. Bu durum ise yapılan işin ve yapının ömrünün kısalmasına neden olur. Rutubet oluşumuna davet çıkarır. Çatlak betonlarda ise daha ciddi sonuçlar doğurur. Çatlaklar beton üzerinde yağışa maruz kaldığında, özellikle soğuk havalarda buzlanmaya sebep olur. Buzlanma ise betonun kolay şekilde çatlamasının en büyük sebeplerinden biridir. Beton çatlaklarında soğuk derz uygulaması yapılabilir. Bu sayede olumsuz etkilerden beton korunmuş olur. Banyo derz uygulaması ile de fayans aralarına su sızması engellenir. İstenirse görünen yüzeylerde şeffaf derz dolgusu da uygulanabilir. Dolgu çoğu kişi basit ve kolay bir işlem gibi görülebilir. Ya da sadece dekoratif amaçlı olduğu düşünülebilir. Ama dolgu, çoğu yüzey ve beton için oldukça faydalı ve kullanılması gereken bir malzemedir. Derz malzemesi uygulanan yüzeylerde rutubet, nem ve çatlama gibi sorunlar görülmemektedir. Beton için koruma malzemesi olduğundan dolayı oldukça önemlidir.

Derz Araları Nasıl Doldurulur?

Derz Araları Nasıl Yenilenir?

Öncelikle hangi çeşit malzeme ile doldurulması gerektiğine karar verilir. Bu nedenle en uygununu bulmak için derz çeşitleri detaylı şekilde incelenmeli ve karar verilmelidir. Derz uygulaması yapılırken mutlaka maske ve eldiven kullanılmalıdır. Uygulama yapılacak olan alanın aydınlık olması gerekir. Dolgu harcı hazırlanır. Harç bir süre dinlenmeye bırakılır. Doğru dolgunun kıvamı boza gibi olmalıdır. Kullanmadan önce yeniden karıştırılan dolgu derz süngeri ile uygulanır. Bu uygulama genelde çapraz şekilde yapılır ve bu işleme derz çekme adı verilir. Dilenirse bu uygulama da derz bandı kullanılabilir. Ayrıca sünger yerine uygulamada özel sünger mala da kullanılabilir. Uygulama sonrası taşan kısımlar olursa, fazla malzemenin silinmesi önemlidir. Doldurma yapılan alanda hiç boşluk kalmaması için boşlukların üzerinden en az iki ya da üç kere geçilmesi gerekir. Tüm boşlukların tamamen ve sağlıklı şekilde dolduğundan emin olunmalıdır. Bir süre beklendikten sonra alan ilk derz temizliği için uygun hale gelmiştir. Bir sünger yardımı ile alan silinir. İlk silme sonrasında yüzeyde ince bir toz katmanı oluşacaktır. Bu katman da nemli bir sünger yardımı ile bir süre sonra silinebilir. Derz kuruma süresi de dikkate alınarak, derz fırçası ile de yüzey temizlenebilir. Son olarak kuru bir bezle temizliği yapılır. Temizlik işlemi bittikten sonra, dolgular üzerine oluklandırma uygulaması yapılabilir. Yüzey koruyucu denen malzeme, dolgu yapılan yerlere sürüldükten sonra işlem sonlanmıştır. Uygulamanın hem sağlamlığı sağlaması hem de dayanıklı olması için minimum 24 saat beklemek, dolgunun sağlıklı şekilde ve bozulmadan kemikleşmesini sağlayacaktır. Bu nedenle dolgu yapılan alanın kesinlikle kullanılmaması, bekleme süresi konusunda acele edilmemesi ve alanın kuruma işlemi için yeterli süre verilmesi gerekmektedir. Ayrıca dolgu yapılacak olan zeminin öncesinde kontrol edilmesi, dolgunun sağlıklı şekilde uygulanması için oldukça önemlidir. Bu nedenle dolgu yapılmadan önce, zeminin uygun şartlara sahip olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli, zemin uygun değilse, uygun hale getirmek için gerekli işlemler yapılmalıdır. Ayrıca kaplama öncesinde kaplama yapılması gereken alan önceden ısıtılabilir. Bu da dolgunun sağlamlığı konusunda oldukça faydalı bir işlem olması ile bilinir. Her dolgu öncesi, bu uygulama şart olmasa da, ısıtma uygulaması yapılan zeminlerdeki dolguların daha sağlam olduğu ve kullanım ömürlerinin daha uzun olduğu bilinmektedir.

Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle dolgu yapılması planlanan alan iyi şekilde temizlenmeli, tüm kir ve tozdan arındırılmalıdır. Ardından derz yenileme işlemi yapılacaksa eski derzlerin tamamı çıkarılmalı ve yeniden temizlik yapılmalıdır. Dolgu yaparken derzmatik adı verilen ürünler kullanılabilir. Çok detaylı bir işlem yapılmayacak, sadece yenileme işlemi yapılacaksa da sadece derz kalemi kullanılabilir. Derz dolgu fiyatları çok pahalı değildir. Her bütçe uygun seçenekler bulunur. Tüm ön hazırlık aşamaları bittikten sonra derzin rengine karar vermektir. Çünkü simli derz dolgu ve renkli derz dolgu gibi çok sayıda ürün seçeneği vardır. İşlem yapılırken pratik derz dolgusu kullanılabileceği gibi tüp derz dolgu da kullanılabilir. Standart dolgulardan biri örneğin gri derz ya da siyah derz dolgu gibi bir malzeme kullanılacaksa işlem sünger dolgu malası ile de yapılabilir. Malalar, ürün sürülürken rahatlık ve kolaylık sağlar. Ürün fazlasını da çok fazla seramikler üzerinde bırakmadığından tercih edilir. Bu işlem için derz pompası da kullanılabilir. Ürün ile ilgili çok sayıda uygulama yöntemi bulunur. Bu nedenle uygulayacak olan kişi kendisine en uygun olanı, en iyi sonucu elde etmek için seçmelidir. Eğer spatula ile işlem uygulanacaksa ürün dolgu edilirken, spatula 45 derece açı ile tutulmalıdır. Bu dolgunun en kolay şekilde sürülebilmesini sağlar. Derz macunu da aynı şekilde sürülebilir. Şeritli derz işlemi de bu şekilde yapılabilir. Ürün yani dolgu malzemesi, uygulanacak olan alanın üzerine bir ya da iki kere, gerekiyorsa üç kere de üst üste ince katmanlar halinde uygulanabilir. Tek bir kere uygulanması, zamanla çökmelere neden olacağından en az iki kat şeklinde uygulanması tavsiye edilir. Ürün uygulandıktan sonraki en önemli nokta, derz kuruma süresi konusudur. Bu detaya dikkat edilmemesi durumunda yapışkan derz bile kullanılsa zamanla aşınmalar ve kopmalar yaşanacaktır. Bu nedenle en azından 8-10 saat beklenmelidir. Daha uzun süre beklenmesi, ürünün kemikleşmesini sağlayacağından dolayı çok daha iyidir. Bu işlemde mümkün olduğu kadar çok beklenmesi tavsiye edilmektedir. Kuruma tamamen gerçekleşmeden hafif nemli bir bezle, seramikler üzerinde kalan dolgu tortusunun temizlenmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Tamamen kuruma gerçekleştikten sonra ise ıslak yüzeylerin yıkanarak temizlenmesi gerekir. Kuruma gerçektiyse, herhangi bir sorun yaşanmaz. Bu nedenle tam olarak kuruması için yeteri kadar beklenmesi gerekmektedir.

Derz Fiyatları

Derz Fiyatları

Dolgu malzemeleri hem yeni bir yapı yapılırken hem de eski yapılar yenilenirken oldukça ihtiyaç duyulan ve önem arz eden bir malzemedir. Kullanım alanları ise oldukça geniştir. Dolguların her bütçe için uygun fiyatları bulunur. Dolgu tipine, rengine ve kullanılacak alana göre farklılık gösteren dolgular, en ekonomik seçeneklerden, daha pahalı olanlarına kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Dolgu alırken dikkat edilmesi gereken konu, ne kadar büyüklükte bir alan için kullanılacağıdır. Özellikle yenilemelerde birden fazla kat kullanılması gerektiğinden dolayı alan büyüklüğünden biraz daha fazla ürün alınması tavsiye edilir. Dolgu çeşitlerinde son zamanlarda sıklıkla kendine kullanım alanı bulan epoksi derz dolgu en çok tercih edilen ürünlerdendir. Epoksi dolgu, içinde bulunan epoksi adı verilen malzemenin de bulunduğu, farklı bileşenlerin kimyasal olarak bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş, normal dolgulara kıyasla çok daha uzun ömürlü ve suya dayanıklı olmaları ile bilinir. Normal dolgulardan biraz daha farklı olarak 2 milimetreden 15 milimetreye kadar olan alanları doldurmak amacı ile kullanılabilir. Diğer çeşitlerine göre en önemli farklılarından bir diğeri ise içeriğinde solvent adı verilen malzemenin bulunmamasıdır. Ayrıca diğer dolgulara göre çok daha kolay şekilde uygulanır, kuruması daha sürer ve kullanımı, temizliği daha pratik şekilde yapılabilir. Özellikle alanda cam ya da porselen seramik gibi ürünler kullanıldıysa epoksi dolgu kullanılmalıdır. Çok daha iyi sonuçlar alınabilir. Oldukça dayanıklı olan bu dolgu türü, hem iç mekânlar da hem de dış mekânlarda gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Normal dolgu türlerine çok daha sağlıklı ve hijyenik olduğu, temizliğinin kolay olduğu bilinir ve bu özelliği sebebi ile de son dönemlerin sıklıkla tercih edilen yapı sarf malzemelerinden birisidir. Diğer dolgu malzemeleri için çimento bazı tercih edilir. Epoksi malzemede çimento bazı kullanılmazlar. İçinde daha farklı kimyasal bileşenler bulunur. Evlerde ve iş yerlerinde, mutfaklarda, banyolar, yemekhane gibi çok kişinin girdiği alanlarda, balkonlarda ve teraslarda da kullanılır. Profesyonel alanlarda da kullanılabilir. Büyük işletmelerin, spor salonlarının, güzellik merkezlerinin, otellerin ve tatil köylerinin spa adı verilen merkezlerinde, saunalarında, duşlarında, kapalı ve açık yüzme havuzlarının olduğu alanlarda da sıklıkla kullanılan yeni nesil bir malzemedir.

Fayans Aralarının Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Fayans Aralarının Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Fayans dolgu ya da fayans dolgusu yenileme işlemi yapmak kadar, sonrasında bakımı ve temizliği de oldukça önemli bir konudur. Fayans aralarında bulunan dolgular yenilebilir ama sürekli olarak yenilenmesi aşınmalara neden olacağından ilk yapıldıktan ve yenileme işleminden sonra temizliğine ve bakımına dikkat edilmesini gerektirir. Fayans aralarındaki dolgular siyah, beyaz, gri ve simli gibi farklı renklerde olabilir. Siyah ve gri dolgular kiri göstermediğinden dolayı tercih edilebilir ama bu düzenli şekilde temizlenmeyeceği ve bakımının yapılmasına gerek olmadığı anlamına gelmez. Özellikle beyaz renkte olan fayans aralarında zamanla kir birikir ve kötü bir görüntüye sebep olur. Önceleri temizlik işlemi oldukça zahmetli bir işlemdi ama günümüzde derz temizleyen kalemler ve özel derz temizleyici malzemelerle oldukça kolay hale geldi. Sadece temizlik için üretilen bu malzemelerin kullanımı da bir o kadar kolay. Öncelikle temizlik işlemi için doğal yöntem olan karbonat ve beyaz sirke karışımı kullanılabilir. Aynı işlem karbonat ve çamaşır suyu kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Burada karışım fayans aralarına sürülmeli ve ardından bir süre beklendikten sonra mümkünse sıcak su ile fırçalayarak temizlenmelidir. Diş macunu ise son zamanlarda ev hanımlarının kullandığı ilginç malzemelerden biri haline geldi. Beyaz diş macunu, fırça yardımı ile fayans aralarına uygulanabilir. Bu da temizlik için yeterli olabilen bir yöntemdir. Bir diğer seçenek ise çamaşır suyu kullanarak temizlemektir. Ancak kimyasallar fayans aralarına çok fazla sürüldüğünde ya da normalden daha fazla fırçalandığında zararlı olabilir. Fayanslarda aşınmalar meydana gelebilir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle simli ya da siyah olan dolgular bu yolla temizlendiğinde dolgunun rengi atabilir, solabilir ya da özelliğini kaybedebilir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir. Son yöntem ise derz temizliği için özel olarak üretilen ve mavi su adı verilen ürünlerden kullanmaktır. Bu ürünler sadece dolgu temizliği için üretildiğinden, dolguya bir zarar vermez ve aşındırmaz. Profesyonel bir kimyasal bileşene sahip olduğundan hem kullanımı kolaydır, hem de çok yorulmadan dolgu temizliği bu sayede kolaylıkla yapılabilir. Derz ile ilgili ihtiyacınız olabilecek tüm ürünler Trendyol çatısı altında kolaylıkla bulunabilir. Her ürünün teknik özellikleri ve kullanım alanları detaylı şekilde gösterilir.

Çatlak Fayans Tamiri, Kırık Seramik değiştirme, kırık fayans Nasıl Yenisi İle değişir?

Çatlak seramik değişimi nasıl yapılır, düşen fayans tamiri, fayans çatlağı nasıl kapanır?, fayans neden çatlar, kabarmış fayans değiştirme, kırık fayans yenileme gibi bir çok bilmeniz gereken çatlama ve kırılma nedenleri ve değiştirme hakkında önemli detaylar bu yazımın tamamında.

Her ne sebepten olursa olsun yasadığımız alanların yer ve duvarlarında deformasyonlar oluşup darbeye maruz kalarak kırık fayans ve çatlak seramik olabiliyor. Buda hem kullanışsız hemde çirkin görsel görünüm sağlamaktadır. Restorasyon (yenileme) çalışmalarında sıkça karşılaşan hasarlı seramikler karoların değişmesi hassas ve teknik bilgi gerekir.

Peki Çatlak ve Hasarlı Seramik Fayans Nasıl Değiştirilir ?. Bunun içinde bazı yöntemler var. Kaplamaya zarar vermeden seramik ve duvar karıolarını yerinden çıkarmak ve yerine yenisi yerleştirmek titiz işçilik gerektirir. Bu değişim işleminde dikkat edilmezse çatlak veya kırık seramik karolar çıkarırken komşu seramik döşemelerine zarar verilebilir.

Kırık Fayans Nasıl Değişir ? Çatlak seramik değiştirme yöntemi

  • Önce derz kazıma el aletiyle seramik ve fayansın kenarlardaki derz dolgu temizlenir. Bu işlem yapılırken derz temizleme aletinin seramik karoların ön yüzüne değmemesine dikkat edilmelidir. Aksi halde sır çizilebilir.
  • Seramik karoların büyüklüğüne göre matkap ile seramik ön yüzeyinde delikler açılarak zayıflatılmalı.
  • Çatlak seramik çekiç ve keski yardımı ile matkapla açılmış deliklerden kırılır.Bu esnada hoyratça davranılmamalı.
  • Çıkarılan seramik yada fayans kenarları harç yatağı ıspatula yardımı ile sıvaya veya sap a kadar oyulmalıdır.
  • Çıkarılan seramik veya fayans eski yapıştırma harcı alttaki sıva bulununcaya kadaryüzeyden kazınmalı.
  • Kazıma işleminden sonra yüzeyin tozu fırça ile alınmalıdır.
  • Yüzey firça ile nemlendirilmelidir.
  • Harc yüzeyinde oluşan hasar ve esikler düzeltilmeli.
  • Seramik ve fayans arkasına yapıştırma harcı taraklı şekilde sürülmeli.
  • Yerine yerleştirilen seramik tokmak yardımı ile düzlem işlemine kadar tokmaklanmalı.
  • Çatlak veya hasarlı fayans değişme işlemi bekletilmeli ve ertesi gün derz dolgu malzemesi ile doldurulmalı

Çatlak ve Hasarlı Seramik Fayans Nasıl Değiştirilir ?

Banyo fayansı ve seramik neden çatlar? Kırılma Ve Sır atması

Seramik yer duvar kaplamalarında önce ve sonrası ile karşılaşılan kırık fayans, çatlak, düşme sorunları başlıca;

Ülkemizde ekonomik şartların ön ayak olduğu eğitimsizlik seramik yer ve duvar fayanslarını döşeyen ustaların, satıcı seramik firmaların ve kullanıcıların bilinçsizce davranışları ile söz konusu olur. Fayans seramik döşeme sorunları her defasında deformasyon sorunları ve şikayetleri olduğu bir gerçektir. Oluşan deformasyon seramik çatlağı ve fayans kırığı genelde uygulama yapan ustaların bilinçli davranıp döşeme standartı oluşturması gerekir.

Fayans çatlaması ve kırılıp kabarması yapının değişik yerlerde uygulanan malzeme şartalar göre değişik etmenlerle karşı karşıya kalabilir, koşullara göre oluşan sorunlar ise söyledir.

  • Basınç çekme kuvvetleri
  • Kayma
  • Eğilme
  • Burkulma
  • Yorulma
  • Sertlik
  • Aşınma performansı ile de malzeme yüzeyini etkiler

Defermasyona uğramış herhangi seramik ve fayans karoları için çatlama ve kırılma nedenleri saplatamak zordur. Döşeme yerinde tahkik edilmesi ve üretici firmanın Ar-ge çalışması depertamanından gerekli testlerin yapılması gerekir. İlgili standartlar baz alınarak ancak cevap verilebiliri. Bir veya da birden fazla nedenden dolayı meydana gelir sorunlar.

Kesin kararın verilebilmesi için zemin, kullanım, ortam koşulları, uygulama biçimleri ve kullanılan malzemenin fiziksel özellikleri testleri yapılmalı. Genel olarak seramik fayans çatlamsı ve kabarma sebebi;

Fayans Üstüne Fayans Döşeme Yapılması

Seramik ve Fayans neden Kabarır? Fayansların kabarma sebepleri nelerdir

Fayans ve seramik kabarması veya şişmesinin başlıca nedenleri var. Bunların en önemli etkeni kullanılan yapıştırma harcı. Fayans veya seramik boyutu, ebatı ve modeli ne olursa olsun yapıştırma harcı kaliteli olmalı, piyasada ismi ve kalitesi belli olmayan o kadar çok fayans yapıştırıcısı var ki. Yapıştırıcı işte bu tutar dememek gerek. # Mesela müşteriler arar banyomda bir duvar fayans kabardı diğer yerlerde bi şey yok aslında sorun banyonun tamamında.

Banyonun diğer duvarında gerek dolap montajı gerek duşakabin ve banyo rürünleri ve muslukların fayans kabarmasına engel olduğu için en zayıf halka olan boş duvardan kabarma oluştu. Çünkü banyonun tamamı aynı yapıştırma harcı, aynı işçilik ile yapıldı Sadece derz dolguların fayansları birbirine bağlaması ile duruyor yoksa kendiliğinden dökülür kabarmış fayanslar

İkinci etken ise hem iç mekan hem dış mekanda yapılan uygulamalarda özellikle günümüzde fayans ebatları büyüdükçe insanlar derzsiz döşeme istiyor. Ama hiç bir ürün derzsiz döşenmez . Derzsiz döşemelerde fayans kabarması nedeni. Genleşen ve oturan bina  zamanla sıkışma yapıp esneme olmayacağı için en zayıf noktadan kabaracaktır.

Diğer bir etkende uygulama hatası uygulama yapılacak alanın konumu fayans ve seramik döşemeye müsaid değilse önelem almalı. Toz, kir, pis yüzey üzerine döşeme yapılan fayans kabarmaya müsaittir. Şimdilerde fayans üstüne fayans, boyalı zemine fayans yapılma imkanı var ama döşeme öncsei dolgu astarı kullanmak şartı ile

Seramik uygulama sonrası ( döşeme işleminden sonra) karşılaşılan sorunlar.

  • Seramik Sır kopmaları
  • Fayans Sır çatlakları
  • cam ürünleri çatlakları
  • Kabarma, dökülme ve kabarma
  • Sırla birlikte bünye patlağı ( don patlağı)
  • Fayanlarda Renk, ton farkı
  • Fayans Yüzeyi Lekelenme
  • Seramik Yüzey kalite hatası
  • Masse içine yabancı madde karışması
  • Havalı karolar
  • Yüzeyin aşınması seramikte

sosyal medya sayfalarımızdanda takip edebilirsiniz

Facebook, instagram, linkedin  pinterest

Fayanslarınızda çatlak ya da kırıklar mı var? Bu sorunu evde basit adımlarla çözmek mümkün! Fayans tamiri için ipuçları ve püf noktaları.

Kırık veya çatlak fayanslar, bir ev veya iş yerinin estetiğini etkileyebilecek küçük sorunlardan biridir. Ancak, bir fayansın tamamen değiştirilmesi gerektiğini düşünmek yerine, kırıklar veya çatlaklar için basit bir tamir işlemi yaparak fayansları kurtarabilirsiniz. Eğer fayans kırığı çok büyükse yenisi ile değiştirmeniz gerekebilir.

Fayans ince çizgi halinde çatlamışsa işiniz kolay. Bir kaç basit işlemle çatlak fayans tamiri yapabilirsiniz. Ancak fayans kırıldıysa ve parçalandıysa, eskini çıkarıp yerine yenisini yerleştirmeniz gerekecektir. Eskisi fayansı çıkarırken, yanında bulunan diğer fayanslara zarar vermeden dikkatli bir şekilde çalışmanız gerekecektir.

Kırık ve çatlak fayans tamirine başlamadan önce:

  • Yüzeyi doğru şekilde hazırlamak gerekiyor. Yüzeydeki kir, toz veya yağ kalıntıları, fayans tamir işleminin doğru şekilde yapılmasını engelleyebilir. Bu nedenle, fayans temizliği yaparak kurumasını bekleyin.
  • Çatlak veya kırık fayansın etrafındaki boşluğu iyice temizleyin. Bu boşluğu temizlemek, yapıştırıcının daha iyi tutunmasını sağlayacaktır.
  • Gerekli olan malzemeleri bulundurmayı unutmayın.
  • Fayans tamiri sırasında diğer fayanslara zarar vermemek için dikkatli çalışmaya özen gösterin.

Çatlak Fayans Tamiri Nasıl Yapılır?

çatlak fayans tamiri

İnce çizgi halinde çatlayan fayansın tamirini çift bileşenli epoksi yapıştırıcı veya fayans derz dolgusu ile yapabilirsiniz. Yapıştırma işleminden sonra fayansın rengine benzeyen oje veya boya ile boyayarak çatlayan fayansı tamir edebilirsiniz.

Çatlak fayans tamiri için:

  • Öncelikle nemli bir bez ile çatlayan fayansı silerek toz ve kirlerden arındırın.
  • Çift bileşenli epoksi yapıştırıcıyı bir kartonun üzerinde karıştırın.
  • Bir kürdan veya çubuk yardımıyla çatlak aralarına yapıştırıcıyı sürün.
  • Epoksi yapıştırıcıyı uygularken taşmamasına dikkat edin.
  • Yapıştırıcı tamamen kuruduktan sonra, fayans rengine yakın bir boya kullanarak üzerini boyayın.
  • Boyama işlemi için oje veya hobi marketlerde satılan akrilik boya kullanabilirsiniz.

Kılcal fayans çatlakları için benzer renkte oje kullanmak iş görecektir. Eğer daha sağlam bir iş yapmak istiyorum diyorsanız sudan etkilenmeyen bir boya kullanabilirsiniz. Fayans boyama sayfasından ayrıntılı bilgi alın.

Kırık Fayans Tamiri Nasıl Yapılır?

kırık fayans tamiri

Kırılan fayansları tamir etmek, çatlak fayanslara göre daha zordur ancak imkansız değildir. Fayans kırıldığı zaman öncelikle yapıştırmak gerekir.

Kırık fayans tamiri için:

  • Kırılan fayans parçalarını ve kırılan alanı nemli bir bezle temizleyinç
  • Fayansı çift bileşenli epoksi yapıştırıcı ile yapıştırın.
  • Epoksi yapıştırıcı kuruduktan sonra arada kalan boşlukları ince bir çubukla, derz dolgu uygulayarak kapatın.
  • Derz dolgunun tamamen kurumasını bekleyin
  • Fayansların rengine uygun oje veya akrilik boya kullanarak kırık görünen alanları boyayın.
  • Böylelikle kırılan fayansı yapıştırıp aralarını doldurarak tamir etmiş olursunuz.

Eski Fayans Yenisiyle Nasıl Değiştirilir?

Kırılan fayans tamir edilecek durumda değilse yenisiyle değiştirilebilir. Eğer elinizde diğer fayanslarınızla uyumlu bir fayans varsa, bunu kırılan veya çatlayanla değiştirebilirsiniz. Eski fayanslarınızı yenisiyle değiştirmek biraz zahmetli bir iş olabilir, ancak sonucu oldukça tatmin edici olacaktır.

  • Derz kazıyıcı veya tornavida kullanarak fayans aralarındaki derz dolguyu sökün.
  • Fayansın üzerine tornavida veya çekiçle delikler açın. Bu fayansın daha kolay çıkarılmasını sağlayacaktır.
  • Daha sonra bu açılan deliklerden başlayarak fayansı kırmaya başlayın.
  • Kırılan fayans parçalarını temizleyin.
  • Fayansı yapıştırmak için kullanılan seramik yapıştırma harcını spatula yardımıyla kazıyın.
  • Fayans uygulanacak alanı iyice temizleyin ve az bir şey su serperek nemlendirin.
  • Yeni uygulanacak olan fayansın arkasına seramik yapıştırıcı sürün ve taraklayın.
  • Fayansı yerine yerleştirin ve plastik tokmak yardımıyla iyice oturmasını sağlayın.
  • 24 saat bekledikten sonra fayans arasına derz dolgu uygulayabilirsiniz.

Eski Fayans Üzerine Ne Kaplanır?
Fayans Üzerine Duvar Kağıdı Yapılır Mı?
Fayans Üstüne Fayans Yapıştırma Nasıl Yapılır?
Mermer Boyama, Mermer Boyanır Mı?
Kırılan Mermer Neyle ve Nasıl Yapıştırılır?

Fayanslardan Alt Kata Su Sızıyor

Banyonun veya tuvaletin zemini fayans olmasına rağmen sürekli alt kata su sızıyorsa, fayans altından geçen tesisat borularında su kaçağı olabilir. Fayans altındaki tesisat borularının kontrol edilebilmesi için özel cihazlar kullanılmalıdır. Elektronik cihazlar ile fayanslar yerinden sökülmeden, fayans altından geçen tesisat boruları kontrol edilebilmektedir ve sorunlu olan kısa sürede tespit edilebilmektedir.

banyo gideri nasıl açılır
banyo gideri açma
üst katın banyosundan su akması

Fayans Aralarından Alt Kata Su Sızıyor Olmasının Nedenleri

Banyo ve tuvaletler, suyun bol kullanıldığı yerler olduğu için kat betonun sudan etkilenmesini önlemek amacıyla zemini ve duvarları fayansla döşenir. Fayanslar döşendikten sonra, fayansların birleştiği noktalar derz dolgu adı verilen özel bir kimyasalla kapatılır. Bu kimyasal ilaç, sudan etkilenmez ve suyu geçirmez. Bu sayede dairenin kat betonu sudan korunmuş olur.

Derz dolgular zarar gördüğü zaman fayans üstündeki su, fayansın altına geçmeye başlar. Peki, fayans arlarındaki derz dolgu dediğimiz kimyasal nasıl zarar görür?

Derz dolgu denilen kimyasalın zarar görmesinin en büyük nedeni temizlik malzemeleridir. Temizlikte özellikle kullanılan tuz ruhu, derz dolgunun en büyük düşmanıdır. Tuz ruhu hidrojen ve klor birleşiminden elde edilmiş güçlü bir kimyasaldır. Hemen hemen her şeyle kimyasal reaksiyona girebilir. Tuz ruhu fayanslara döküldüğünde, derz dolgu ile hemen reaksiyona girer. Bu reaksiyon sonucunda derz dolgu tahrip olur. Tuz ruhu kullanımı devam ettikçe nihayetinde derz dolgu özelliğini tamamen kaybeder ve fayansın altına su sızmasına izin verir.

Fayans aralarından alt kata su sızmasının bir diğer sebebi ise; fayansların çatlamasıdır. Kazara fayans üstüne düşen ağır bir cisim fayansın çatlamasına sebep olur. Fayansın çatlamasının bir diğer sebebi ise; fayans altına doldurulan dolgunun terazide olmamasıdır. Bir fayansın altında hafif bir boşluk bulunursa bile üzerine basıldığında çatlaması söz konusudur. Fayanstaki çatlak gözle görülemeyebilir ama yine de suyu sızdırır.

Yukardaki nedenler fayans aralarından alt kata su sızmasının sebepleridir. Ancak bu tür sorunlarda alt katın tavanından akan suyun sürekliliği yoktur. Fayansların üstünde su biriktiğinde alt katın tavanından su akıyor olur. Fayanslar kuruduğunda alt kata su sızması da durur.

Alt kata su sızmasının bir diğer sebebi ise tesisat borularıdır. Tesisat borularında bir çatlak veya kırık söz konusu olduğunda alt kata su akması kaçınılmaz olur. Tesisat borularının en çok geçtiği yer banyoda fayansın altıdır. Bu sebeple banyo zemini düşük yapılır. Borular döşendikten sonra dolgu yapılıp evin zeminine eşitlenir ve fayans yapılır.

Fayans altından geçen temiz su borularında delinme söz konusu olduğunda alt kata sürekli su akıyor olur. Bu tür bir sorun meydana geldiğinde kısa sürede fark edilir. Zaten su sayacı kontrol edildiğinde, tüm musluklar kapalı olmasına rağmen su sayacı dönmeye devam eder. Ayrıca, temiz su borularında su kaçağı söz konusu olduğunda derz arasından su çıkıyor olmasına da sebep olur.

robotla su kaçak tespiti
üst katın banyosundan su akıyor
üst kattan alt kata su akıyor

Ancak en zor fark edilen sorun, pimaş borularında çatlak olmasıdır. Çünkü atık su borusunda bir çatlak meydana geldiğinde alt katın tavanından su akıyorsa bile sürekliliği yoktur. Banyoda su tüketimi olduğu zaman alt katın banyosunun tavanından su akıyor olur. Ayrıca, atık su borusunda bir çatlak söz konusu olduğunda, banyodan lağım kokusu gelmesine de sebep olabilir.

Fayanslardan Alt Kata Su Sızmasını Nasıl Engellerim?

  • Banyodan alt kata su akmasını engellemek için fayans aralarındaki derz doldu denilen kimyasal kontrol edilmelidir. Eğer derz dolgu tahrip olmuşsa, yeniden derz dolgu yapılması gerekir.
  • Banyodaki veya tuvaletteki fayanslarda bir çatlak söz konusuysa, yine derz dolgu yardımı ile bu çatlaklar kapatılabilir.
  • Fayans altından geçen tesisat borularında bir çatlak veya kırık söz konusuysa, dairenin ana su vanasını kaparak su kaçağı tespiti yapan firma ile iletişime geçmelisiniz.

Firmamız, her tesisat sistemi için farklı cihaz kullanarak kırmadan dökmeden su kaçağı tespiti yapmaktadır.

Temiz Su Tesisatın Su Kaçağı Olursa:

Temiz su tesisatında su kaçağı olduğunda fayanslardan alt kata su sızıyor olması sürekli olur. Bu durumda su kaçağı tespiti yapılması şarttır. Firmamız, fayans altından geçen boruda su kaçağı olduğunda fayanslara hiçbir zarar vermeden su kaçak tespitini kısa sürede yapmaktadır.

Bunun için akustik dinleme cihazı kullanan firmamız, dinleme yöntemi ile su kaçağının sesini dinler ve noktasal olarak tespiti gerçekleştirir. Kullanılan cihaz kesinlikle gürültü yapmaz. Sessiz bir ortamda çalışma yapılır ve kısa sürede su kaçağı tespiti yapılır.

Atık Su Borularında Su Kaçağı Olursa:

Fayans altından geçen atık su borularında bir çatlak söz konusuysa, yine firmamız fayansa hiçbir zarar vermeden boruda çatlağın olduğu yeri tespit etmektedir. Kameralı görüntüleme cihazı ile atık su borusunun içi incelenir. Çatlağın veya kırığın olduğu yer kesin olarak tespit edilebilir.

üst kattan alt kata su akıyor
tuvalet-tikanikligi-acma-fiyatlari
alt kata su sızıntısı

Banyodan alt kata su sızıyorsa ve bu sorunla baş etmekte zorlanıyorsanız hemen firmamızdan servis talep edebilirsiniz. Ekiplerimiz bir saat içinde adresinize gelmektedirler. Evinizin hiçbir yerine zarar vermeden su kaçağı tespitini yapan ekiplerimiz, ufak çaplı onarımları da yapmaktadırlar.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır