hamilelikte hangi balık yenmemeli / Hamilelikte balэk yenmeli mi, yenmemeli mi?

Hamilelikte Hangi Balık Yenmemeli

hamilelikte hangi balık yenmemeli

Hamilelikte hangi balıklar yenmeli?

Balık; vitamin A ve D, fosfor, magnezyum, selenyum, çinko, iyot, demir, omega-3 içeren zengin bir besin ve iyi bir protein kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirme, kalp damar hastalıklarından koruma, hafızayı güçlendirme, kemik ve eklemleri koruma, göz sağlığını koruma, depresyonun önlenmesi, yüksek tansiyon ve diyabetin önlenmesi gibi önemli rollere sahip yetişkinler ve çocuklar tarafından düzenli olarak tüketilmesi gereken önemli besin kaynaklarındandır.

Balık tüketimi bebeğin gelişimini destekler

Bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi açısından omega-3, omega-6 yağ asitleri büyük önem taşır. D vitamini, protein, omega-3, omega-6 DHA (dekosaheksaenoik asit) bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olan balığın, gebelik dönemi boyunca tüketilmesi bebeğin beyin, göz ve kemik gelişimi açısından önemlidir. Özellikle bebeğin gelişiminin en hızlı olduğu 3. trimester döneminde tüketilmelidir.

Balık seçiminde dikkatli olun

Bazı deniz ürünleri yüksek miktarda cıva içerebilir ve beslenme yoluyla anne tarafından vücuda alınan yüksek miktarda cıva fetüse geçerek bebeğin beyin ve sinir sistemini olumsuz etkileyebilir. Büyük ve derin su balıkları daha yüksek oranda cıva içeriğine sahipken (uskumru, ton balığı, kılıç balığı, köpekbalığı gibi), yüzeysel su balıkları ve küçük balıklar (hamsi, sardalye, alabalık gibi) cıva bakımından daha düşük miktarlara sahip balıklardır ve bu dönemde haftalık olarak yaklaşık gr kadar tüketilmesi önerilir.

Taze balık tercih edilmeli

Ayrıca deniz ürünlerinin tüketilmeden önce iyi pişirilmesi, pişmemiş deniz mahsullerinin ve kabuklu deniz mahsüllerinin (özellikle midye, ağır metaller ve cıva bakımından risk teşkil etmekte) gebelik ve emzirme dönemi boyunca tüketilmesi önerilmez. Tüketilecek balığın tazeliğinin de çok büyük önem taşıdığı unutulmamalı konserve ya da dondurulmuş ürünler yerine tazeleri tercih edilmelidir.

False

Balık zehirlenmesi nedir? Hamilelikte hangi balıklar yenmeli? Cıva içeren balıklar

Balık zehirlenmesi nedir? Hamilelikte hangi balıklar yenmeli? Cıva içeren balıklar

Gündelik yaşantınızda mutfağınızdan balığı eksik etmiyorsanız hamilelik döneminde göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri kesinlikle atlamamalısınız! Hamilelikte balık tüketimi ile ilgili en sık sorulara sizler için haberimizde yer verdik. Hamilelikte balığın faydaları neler? Hamilelikte hangi balıklar yenmeli, hangileri yenmemeleri? Balık zehirlenmesi nedir, balık zehirlenmesi belirtileri neler?

Eylül ayının gelmesiyle beraber balıkların üreme ve büyüme dönemleri dikkate alınarak getirilen avlama yasağı nihayet sona eriyor. Tatlı ve tuzlu sularda görülen birbirinden lezzetli ve faydalı balık çeşitleri, tüm balık severlerin en gözde zamanı! Hem sağlıklı hem de enfes tadı ile balıktan vazgeçemeyen kimselerin evlerinde ya da dışarıda yediği balıklarda dikkat edilmesi gereken bazı önemli kriterler olduğu gibi hamilelik döneminde balık tüketimiyle ilgili ekstra bilinmesi gereken hususlar da var. Hamile kalmadan önce balık tüketimi es geçmeyip sık sık yiyen kadınların, hassas oldukları bu dönemlerinde balık tüketimi ile ilgili bilinmesi gereken noktaları sizlere derledik. İçerisinde cıva olan balıkların fetusun beyin ve sinir gelişimine zarar verdiği iddialarının üzerine balık yemekten korkan hamilelerin dikkat etmesi gereken noktaları sizler için araştırdık.

hamilelikte hangi balıklar yenmemeli

hamilelikte hangi balıklar yenmemeli

HAMİLELİKTE BALIK TÜKETİMİNE DİKKAT! O BALIKLARI SAKIN YEMEYİN

Balık tüketiminin insan sağlığı açısından her ne kadar faydalı olduğu bilinse de araştırmalardan elde edilen verilere göre, içerisinde cıva bulunan balıkların hamilelik döneminde bebek için sakıncalı olduğu öğrenilmiştir. Bebeğin beyin ve sinir sistemine zarar verdiği tespit edilen yüksek miktardaki cıvalı balıkların haricinde uzmanlar somon, ton balığı, sardalya, beyaz balık, alabalık ve uskumrunun yenilebileceğini öne sürüyor. Doğru balık tüketimi sağlandığı takdirde hamilelikte muhakkak alınması gereken besin değerlerini bulunduran balıkta diğer hayvan etlerinden ayırt edilir derecede özellikleri vardır.

İçerisinde bol cıva bulunan balıklar vücutta emildiği zaman direkt olarak bebeğin oksijen almasını sağlayan plasentaya geçer. Bu durumda bebeğin motor becerileri, bilişsel becerileri, dil becerileri ve görme yeteneği kısmen de olsa olumsuz etkilenebilmektedir.

hamilelikte hangi balık yenmeli

hamilelikte hangi balık yenmeli

HAMİLELİKTE HANGİ BALIKLAR YENMELİ?

Derin denizlerde bulunan en riskli ve tehlikeli deniz ürünü ağır metalleri tutma durumu aşırı olduğu için midye olduğu bilinmektedir. Midyenin haricinde yine derin sularda bulunan levrek, mezgit, lüfer, barbunya gibi balıkların tüketiminde de dikkatli olunmalıdır. Bu gibi balıkların avlandıkları suyun temiz olması şartı aranmalıdır. Eğer hiçbir şekilde riske girmek istemiyorsanız, yüzey balıkları tercih edebilirsiniz.

Her balığın içinde az da olsa cıva vardır ancak buradaki miktar önemli olduğundan her balık her bünyede olumsuz durum teşkil etmez. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan sardalya, somon balığı, ton balığı gibi faydalı balık çeşitleri hamilelikte tüketilebilir.

hamilelikte balık yemenin faydaları

hamilelikte balık yemenin faydaları

HAMİLELİKTE BALIK YEMENİN MUCİZEVİ FAYDALARI

  • Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık çeşitlerinden cıva oranı düşük olan balıklar tüketildiği zaman bebeğin beyin ve göz gelişimi olumlu etkilenir.
  • Hamilelik döneminde anne adayının hafıza gelişiminde olumlu rol üstlenir.
  • D vitamini bakımından bol olan balıklar kansızlık problemlerine iyi gelebilmektedir. Hamilelikte muhakkak alınması gereken folik asit ve demir takviyesinin önemli olduğu bilinmelidir.
  • Anne adayının kalp atışlarının sağlıklı görülmesi sağlanır.
  • Bebeğin kemik gelişimine yardımcı olarak sağlıklı etki sağlar.
  • Anne sütünün artmasına yardımcı olur.

balık zehirlenmesi nedir

balık zehirlenmesi nedir

BALIK ZEHİRLENMESİ NEDİR? BALIK ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

Balığın hava şartlarındaki sıcaklığa bağlı olarak toksinlenerek zehirlenmesi balık zehirlenmesi dediğimiz durumu beraberinde getirir. Bekletildiği takdirde toksin oranının artması ile doğru düzeyde ilerleyen balık zehirlenmesi ne yazık ki ölümcül vakalarla da sonuçlanabilmektedir. Pişirilmesinin haricinde çiğ tüketilen balıklarda da zehirlenme riskinin fazla olduğu görülen bilgilere göre, balık tüketiminde ekstra hijyen ve dikkat gerekir. Balık yedikten sonra zehirlendiğinizden şüpheleniyorsanız şu belirtilere bakabilirsiniz:

  1. Kusma
  2. İshal ve / veya karın (mide) krampları
  3. Baş ağrısı, yorgunluk ve bayılma
  4. Ağız, parmak ve ayak parmaklarının çevresinde karıncalanma
  5. Ağır vakalarda koma
  6. Ağız çevresinde karıncalanma ve yanma
  7. Yüz kızarma ve terleme
  8. Mide bulantısı, kusma ve ishal
  9. Baş ağrısı
  10. Çarpıntı ve baş dönmesi
  11. İsilik

BALIK ZEHİRLENMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yukarıda bahsettiğimiz balık zehirlenmesi belirtileri varsa ilk olarak doktora gitmelisiniz. Doktorun önereceği ilaçlar sizi tedavi etmeye yarayacaktır ancak eğer ağır vaka bir zehirlenme yaşıyorsanız bu durumda midenizin temizlenmesi için mide yıkaması gerekebilir. Daha hafif durumlarda ise serum ve ilaçlarla zehirlenme ortadan kaldırılmaya çalışılır. 

Ton balığı ile şok diyet! Ton balığı nasıl yenmeli? Ton balığı diyeti ile 3 günde

İLİŞKİLİ HABER

Ton balığı ile şok diyet! Ton balığı nasıl yenmeli? Ton balığı diyeti ile 3 günde
blank

This post is also available in: blankEnglish (İngilizce)

Hamilelik döneminde hangi balık tüketilmeli? Balık niçin gereklidir? Omega-3 yağ asitleri nedir ve ne işe yarar? Balıklardaki omega-3 yağ asitleri başka besinlerden alınamaz mı? Tüm balıklar faydalı mı? Hangi balıklardan uzak durulmalı? Aradığınız tüm cevapları bilimsel makaleler ışığında burada bulabilirsiniz.

Hamilelik döneminde yediklerimiz ve içtiklerimiz ayrı bir önem taşır. Zira anne adayının tükettiği tüm gıdalar aynı zamanda bebeğe de geçer. Proteinler, Vitaminler, mineraller,  yağ asitleri gibi vücudun ihtiyaç duyduğu her şey anne ile bebek arasında paylaşılır. Bu sebeple anne adaylarının ve bebeğinin sağlıklı kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu besin miktarı diğerlerine nazaran daha fazladır.

İnsanoğlu daha anne karnında iken omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyar ve hayatın her evresinde bu ihtiyaç artarak devam eder. Bunun için sadece çocuk ve yaşlıların değil her yaş grubundaki insanların, özellikle de anne adaylarının haftada en az iki öğün balık yemeleri gerekmektedir. Sağlıklı bir hayat sürebilmek için bu şarttır.

Peki Nedir Bu Omega-3?

Omega 3 vücudumuz için gerekli olan ama insan vücudunda üretilemediğinden gıdalardan elde edilen bir çeşit doymamış yağ asididir. Hücre zarlarında bulunan yağ asitlerinden olup hücreye giren çıkan maddelerin kontrolünü yaparak zararlı yapıların hücre girişine engel olur. Diğer yağ asitlerinden doymuş yağ asidi şeklinde olanlar ise bu akışkanlığı zorlaştırır. Omega 3 doymamış yağ asidi olduğundan hücre zarının akışkan olmasını sağlayarak besinlerin giriş çıkışını kolaylaştırır ve tüm hücreler tarafından rahatça emilmesine destek olur.

Doymuş yağ asitleri oda sıcaklığında katı halde bulundukları için vücutta birikebilirler. Çoklu doymamış yağ asitleri ise oda sıcaklığında sıvı haldedirler ve aynı zamanda insan hayatının devamlılığı için de kritik derecede önemlidirler. Balıklar temel olarak, insanlar tarafından tüketilen HUFA (Çoklu Doymamış Asit)’ların tek kaynağıdırlar. Bunlar Eikosapentaenoik asit (EPA) ve Dekosahegzaenoik asit (DHA) en önemli yağ asitleridir. EPA ve DHA vücut tarafından sentezlenemediğinden mutlaka dışardan alınması gerekir.

[blog style=&#;def&#; cols=&#;2&#; display=&#;specific&#; specific=&#;&#;]

Omega-3 (ω-3) Yağ Asitlerinin (EPA ve DHA) Faydaları Nelerdir?

EPA’nın kardiyovasküler hastalıkları önlenmesinde önemli rol oynadığına, DHA’nın ise beyin ve sinir gelişimi için gerekli olduğu bilinmektedir.

Deniz ürünlerinde bulunan iki baskın omega-3 yağ asidi EPA ve DHA’nın tedavi edici özelliği ile ilgili iddialar araştırılmaktadır. Omega-3 yağ asitlerinin faydalı olduğu ilk olarak Eskimolar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu bulunmuştur. Yapılan çalışmalarda Greenland Eskimolarının tükettikleri yağlı balıklardan dolayı kalp krizi riskinin çok düşük olduğu gözlenmiş, bunun üzerine EPA ve DHA’nın faydaları üzerine yapılan çalışmalara ağırlık verilmiştir. Sonuçta bu yağ asitlerinin kalp krizi, kalp damar hastalıkları, depresyon, migren türü baş ağrıları, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon, bazı alerji türleri ile kanser gibi bir çok hastalıktan korunmada önemli etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca hamilelik sürecinde bebeğin beyin, retina, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin gelişimini desteklediği kanıtlanmıştır.

Omega-3 yağ asitlerinin faydaları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için Omega 3 ve Sağlık başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Somon balığı fiyatı nedir? Neye göre değişir?

Gebelik ve Omega-3 İlişkisi

Omega 3 yağ asitleri gebelik sürecinde anne karnındaki bebeğin gelişimine yardımcı olurlar.

Erken doğum riskini azaltır.

Bebeğin beyin ve retina gelişimini destekler

Bebeğin gelişimi sırasında alınan omega 3 yağ asitleri bebeğin zihinsel gelişimine katkı sağlar ( zeka, okuma, konuşma ve yazma gibi becerilerin gelişmesine katkı sunar.)

Gebelik süresinde omega 3 tüketilmesi ile  çocukluk dönemlerinde alerjik rahatsızlıkların daha az görüldüğü ayrıca hiperaktivite sorunlarının daha az yaşandığı tespit edilmiştir.

Henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen bulgular göstermektedir ki  gebelik süresinde omega 3 tüketen annelerin kız çocuklarında ilerleyen yaşlarda meme kanseri yakalanma oranı daha düşüktür.

Doğum sonrası depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkları engeller.

Doğum sonrası bebeklerin uyku sorununun azaltılmasına yardımcı olur.

Hangi Balıklarda Omega-3 Daha Fazla?

Aşağıda en çok omega-3 yağ asidi içeren balıklar listelenmiştir. Hamilelikte sürecinde damak tadınıza göre bu balıkları tüketmeye özen göstermenizi tavsiye ediyoruz:

[ad id=&#;&#;]

Hangi Balıkta Ne kadar EPA Ne Kadar DHA (Omega-3) Bulunur?

Balık TürüEPA (g/g)DHA (g/g)
Hamsi
Sazan0. 20. 1
Yayın balığı0. 10. 2
Morina0. 10. 2
Berlam0. 20. 2
Ringa0. 70. 9
Uskumru1. 01. 2
Dil balığı0. 1
Gökkuşağı alası0. 10. 4
Kefal0. 60. 5
Pollak (İri mezgit)0. 10. 4
Orkinoz0. 41. 2
Yengeç0. 20. 2
Karides0. 20. 1
İstiridye0. 20. 2

Uzak Durulması Gereken Balıklar Hangileri?

Cıva doğal yollarla çevremizde bulunan ve insan katkılarıyla da çoğalabilen bir maddedir. Akarsular yoluyla göller, denizler ve okyanuslara geçince metil cıvaya dönüşür ve bu haliyle balıkların bünyesinde saklanır. Metil cıva beyin ve sinir sistemine zarar veren normal sınırın çok üstünde maruz kalma durumunda ölümcül olan bir nörotoksindir.

Neredeyse tüm balık çeşitlerinde metil cıva izine rastlanmaktadır. Balık beslendiği müddetçe yani yaşadığı müddetçe vücudunda metil cıva hapsetmeye devam eder. Normal şartlarda metil cıva canlı vücudundan belli bir sürede atılırken uzun ömre sahip, bazı avcı olarak adlandırılan yani diğer balıklarla beslenen büyük balık türlerinde, denizlerin ve okyanusların dip bölgelerinde yaşayan ve beslenen balık türlerinde diğerlerine nazaran daha fazla metil cıva bulunmaktadır.

Bu sebeple hamile bireylerin bu konuda daha duyarlı olmaları gerekmektedir.

FDA (Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından yayınlanan araştırma sonuçlarına göre yüksek miktarda cıva barındıran balıkları tüketmekten kaçınılması gerekmektedir. Bu balıklar şunlardır:

Hangi Balıkta Ne Kadar Omega-3 Ne Kadar Cıva Bulunur?

Aşağıda sizler için bazı pişirilmiş balık türlerine ait 4 ounce yani gramında bulunanmiligram cinsinden Omega 3 yağ asitleri (EPA-Eykosapentenoik Asit ve DHA-Dokosaheksaenoik Asit ) ve Cıvanın mikrogram cinsinden miktarları verilmiştir.

Balık Türü

OMEGA-3

CIVA

Somon Balığı:

Atlantic, Chinook, Coho

1, – 2,

2

Hamsi (Anchovies),

Ringa,

Amerikan Tirsisi (Shad)

2, – 2,

5 &#; 10

Uskumru (Mackerel):

Atlantik ve Pasifik

(Kral DEĞİL)

1, – 2,

8 &#; 13

Orkinos &#; Ton Balığı &#;

Beyaz Konserve

(Tuna: White (Albacore) canned)

1,

40

Sardalya

1, – 1,

2

İstiridye

1,

2

Alabalık

1, – 1,

11

Orkinos &#; Ton Balığı:

Beyaz- (Bluefin & Albacore)

1,

Midye

NA*

Somon Balığı:

Pembe (Pink) &

Kızıl Som Balığı

(Sockeye)

2

Kalamar

11

İri Mezgit (Pollock):

Atlantic & Walleye

6

Merlin Balığı (Marlin)

– **

69

Yengeç: Mavi, Kral, Snow,

Queen, & Dungeness

9

Orkinos &#; Ton Balığı (Tuna):

Yazılı (Skipjack) &

Sarı Yüzgeçli (Yellowfin)

31 – 49

Pisi Balığı (Flounder),

Plaice, & Dil Balığı (Sole)

(Flatfish)

7

Clams (Midye)

<1***

Orkinos &#; Ton Balığı -Konserve

(Tuna: Light canned)

13

Yayın Balığı (Catfish)

7

Morina &#; Atlantik ve Pasifik

(Cod: Atlantic & Pacific)

14

Deniz Tarağı

(Scallops: Bay & Sea)

8

Mezgit ve Tavuk Balığı

(Haddock & Hake)

2 – 5

Istakoz (Lobster: American)

47

Kerevit (Crayfish)

5

Tatlı Su Çipurası

(Tilapia)

2

Karides (Shrimp)

<1***

Orange Roughy

42

80

Hamileler, Emzirenler ve Gelişim Dönemindeki

Çocukların Tüketmemesi Gereken Türler:

Köpek Balığı

1,

Tilefish: Meksika Körfezindeki

1,

Kılıç Balığı (Swordfish)

1,

Kral Uskumru

(Mackerel: King)

 

blank

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası