monachopsis ne demek / Boşluk hissi nedir: İçinizdeki boşluk hissini nasıl iyileştirebilirsiniz? - Uplifers

Monachopsis Ne Demek

monachopsis ne demek

Bulunduğunuz yerden memnun olmadığınız, ne yapacağınızı bilmediğiniz ve sadece başka bir yere gitmek istediğiniz bir hayatınızı hayal edin. Ama gideceğin yerin neresi olduğunu bilmiyorsun. Amacınız yolda olmak, oraya varmak değil, çünkü gittiğiniz yere ait olduğunuzu hissedip hissetmeyeceğiniz belli değil. Biraz komik gelebilir, ancak monachopsis tam olarak bahsettiğimiz durumun paradoksudur.

monachopsis ait olamama hastaligi4

Doğumla başlayıp ölümle biten hayatımız boyunca sürekli arayış içerisindeyiz. Belki çoğu zaman farkında değiliz ama bir şeyler öğrenmeye, yeni yerler keşfetmeye, farklı insanlarla tanışmaya, yaşamadığımız şeylerin peşinden giderek kendimize bir şeyler katmaya devam ediyoruz. Ancak yaşadıklarımıza ayak uyduramıyoruz, kendimizi rahat hissetmiyoruz veya bir şekilde uyum sağlayamıyoruz ve maalesef yaptığımız işten zevk alamıyoruz. Bu durumda çemberin dışında olduğumuzu hissedebiliriz.

Bilmediğiniz bir ortama ilk girdiğinizde böyle hissedersiniz. Böyle anlarda, ortama uyum sağlama çabalarımıza rağmen, ilk girdiğimizde kendimizi rahat hissetmemiz imkansız. Konfor alanımızın dışında olduğumuz için yeni ortamımızda nasıl karşılanacağımızı bilmiyoruz. Böyle zamanlarda gergin, stresli veya heyecanlı hissetmek normaldir.

Ancak bu işlemin 5-10 dakika değil, tüm hayatınız boyunca sürdüğünü göz önünde bulundurun. Aynı örnekten devam edelim. Bulunduğunuz ortamı sevmediğinizi varsayalım. Aradan birkaç saat geçmesine rağmen hala alışamadınız ve alışamıyorsunuz. Bu durumda, hala orada olmanız gerekiyorsa, sadece birkaç saat olduğunun farkına vararak orada kalırsınız ve sonra şu düşünce gelir: “Her neyse, birkaç saat içinde olmayacağım.”

monachopsis ait olamama hastaligi3

Ya da kalmak için bir nedeniniz yoksa kalkıp gitmeye başlayabilirsiniz. Bu duygunun hayatınıza yayıldığını hayal edin. Sürekli olarak ilerlemeye odaklandığınızı hayal edin ve her zaman nerede olduğunuzun veya yaptığınız şeyin geçici olduğunu düşünün. Bu durumda, hayatınızın anın tadını çıkarmanız imkansızdır.

Şimdiki anı sadece geçici bir süreç olarak düşündüğünüz için bir an önce geçmesini isteyeceksiniz, yapmanız gereken tek şey bir dahaki sefere sizi bekleyene odaklanmak ve daha önce yaşadığınız dönemi tekrar yaşayacaksınız. Bu tam olarak monachopsis’in hissettiği ve deneyimlediği şeydir. Sürekli olarak geçmişin gölgesinde kalıp anı yaşayamıyor olmak, gelecekten de zevk almaya büyük bir engeldir.

monachopsis ait olamama hastaligi1

Aynı şekilde gelecek için de sürekli endişeli olmak kişiye zarar verir. Yaşamın tam olarak ”şuan” dan ibaret olduğunu kişinin mutlaka bilmesi gerekiyor. Anı yaşayarak, geleceği ve geçmişi bırakarak yaşamanın keyfini aldığında asıl doğru olanın bu olduğunu anlayacaktır. Monachopsis rahatsızlığı genelde teşhis olarak koyulmaz. Kişi kendi içinde bu durumu çözebilir.

Monachopsis İle İlgili Videolar

Herkesin Hissettiği Fakat İsminin Ne Olduğunu Bilmediği 23 Duygu

Haberler

Teknoloji

Herkesin Hissettiği Fakat İsminin Ne Olduğunu Bilmediği 23 Duygu

1. Sonder

1. Sonder

2. Opia

2. Opia

3. Monachopsis

3. Monachopsis

4. Énouement

4. Énouement

5. Vellichor

5. Vellichor

6. Rubatosis

6. Rubatosis

7. Kenopsia

7. Kenopsia

8. Mauerbauertraurigkeit

8. Mauerbauertraurigkeit

9. Jouska

9. Jouska

10. Chrysalism

10. Chrysalism

11. Vemödalen

11. Vemödalen

12. Anecdoche

12. Anecdoche

13. Ellipsism

13. Ellipsism

14. Kuebiko

14. Kuebiko

15. Lachesism

15. Lachesism

16. Exulansis

16. Exulansis

17. Adronitis

17. Adronitis

18. Ruckkehrunruhe

18. Ruckkehrunruhe

19. Nodus Tollens

19. Nodus Tollens

20. Onism

20. Onism
pvblog.puravidabracelets.com

21. Liberosis

21. Liberosis

22. Altschmerz

22. Altschmerz

23. Occhiolism

23. Occhiolism

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Günlük hayatta herkes tarafından hissedilen ama ismi bilinmeyen duygular

Çoğumuz gün içinde metroya binerken, işteyken, insanlarla sohbet ederken, bir restoranda yemek yerken ya da tek başımızayken genelde sadece “aklımızdan geçen herhangi bir düşünce” olarak algıladığımız çeşitli duygular hissediyoruz. Bu duygular bazen anlık olarak gelip sonrasında kaybolup giderken, bazıları yaşamımız boyunca bize eşlik edebiliyor. Muhtemelen sadece kendinize ait olduğunu düşündüğünüz bu duygular, aslında pek çok insanın hissettiği; sevgi, öfke, şefkat gibi ortak duyguların bir kesişim kümesi ve bu duyguların isim olarak karşılığı bizim dilimizde olmasa da dünyanın farklı dillerinde mevcut. İşte günlük hayatta herkes tarafından hissedilen ama ismi bilinmeyen duygular…

Opia

Daha önce hiç tanımadığınız biriyle sadece göz göze gelerek, ne olduğunu anlamadığınız bir gerginlik yaşadınız mı? İşte bu duygu durumunun adı opia. Aynı anda sizi hem savunmasız, hem de saldırıya açık hissettiren, birinin gözüne baktığınızda oluşan belli belirsiz ciddiyet durumu olarak tanımlanıyor. 

Jouska

Başka biriyle gerçekleştirdiğiniz bir konuşma sonrasında kendinizi sık sık, ‘Keşke bunun yerine şunları söyleseydim.’ diyip kendi kendinize yeni baştan bir diyalog yaratırken buluyor musunuz? Günlük yaşamda insanlarla kurduğumuz iletişimde dile getiremediğimiz alternatif cümlelerin zihnimizde içsel bir diyaloğa dönüşmesi çoğumuzun sıkça karşılaştığı bir durum. Kafamızın içinde bir konu üstüne diyalog kurarak başka biri ya da kendi adımıza sürdürdüğümüz bu diyalogları fark ettiğimizdeyse jouska olarak isimlendirilen ilginç duyguyu deneyimliyoruz.

Astrophe

Çoğumuz yaşadığımız gezegen olan Dünya’nın ötesinde neler olduğunu merak ediyor ve görmek istiyoruz. Bu duygu durumunda gökyüzüne baktığımızda Dünya dışı yerleri hayal ediyor ve bunu hayal ederken aniden gelen bir hisle kendimizi adeta Dünya’ya hapsolmuş hissederek, klastrofobiye benzer bir sıkışmışlık hissi deneyimleyebiliyoruz. Astrophe de, dünyada kapalı kaldığını hissetmeye verilen isim olarak biliniyor. 

Sonder

Gün içinde pek çok kez kalabalık ortamlarda bulunuyoruz. Bu ortamlarda hiç tanımadığımız yüzlerce, binlerce insanla aynı cadde üzerinde aynı yöne yürüyoruz, aynı yerlerde yemek yiyoruz, aynı araçları kullanıyoruz. Tüm bu insanların kendilerine ait günlük rotası, günlük rutinleri ve günlük endişeleri var. Sonder de diğer insanların da bizim gibi problemlerinin, günlük rutinlerinin olduğunu fark ettiğimizde yaşadığımız duyguyu tanımlamak için kullanılıyor.

Zenosyne

Bazı günler zaman çok yavaş geçer, bazı günlerse zaman adeta akıp gider ve ne ara geçtiğini anlamayız. Fakat zenosyne bu hislerden biraz daha farklı. Zamanın gün geçtikçe çok daha hızlı aktığını hissediyorsanız işte o duygu durumuna verilen ad Zenosyne.

Catoptric Rristesse

‘Bir süper gücünüz olsa bunun ne olmasını isterdiniz?’ sorusuna bazılarımız ‘Diğer insanların ne düşündüğünü bilmek isterdim.’ diye cevap verir. Fakat insanların sizin hakkınızda ne düşündüğünü bilmemek sizi üzüyorsa bu daha farklı bir durum. Başka insanların sizin hakkınızda iyi ya da kötü ne düşündüğü hakkında hiçbir fikrinizin olmamasının verdiği hüzne catoptric rristesse deniyor.

Chrysalism

Yağmurlu ve kapalı bir havada, evimizin en sıcak köşesinde, elimizde sıcak bir içecekle birlikte, aylardır okumayı istediğimiz bir kitabı sonunda okuyabilmeyi, sevdiğimiz dizileri arka arkaya izlemeyi hangimiz sevmiyoruz? İşte yaşadığınız bu keyifli ana ait hissettiğiniz huzura benzer duygunun adı chrysalism.

Monachopsis

Özgür ruh olarak adlandırdığımız insanların en büyük ortak özellikleri; kendilerini dünya üzerinde hiçbir yere ait hissetmiyor olmalarıdır. Bu insanlar gittikleri hiçbir yerde belli bir süreden daha uzun kalamaz. Genelde yalnız kalmayı tercih ederler, tek başlarına seyahat etmeyi severler ve yaşadıkları yerle manevi bir bağ kuramazlar. Bir yere ait olmama duygusu olan monachopsis, diğer duygu durumlarına göre daha kalıcı bir duygu olarak biliniyor.

Énouement

Anlamlandırması epey zor olan bu duygu, bugünkü zamanda geldiğiniz noktayı, geçmişte gelecek endişesi duyan benliğinize anlatamamaktan ve geçmişte olduğunuz insanın kaygı, üzüntü, çaresizlik gibi olumsuz duygularını azaltamamaktan duyduğunuz burukluk hissini tanımlıyor. Énouement, zaman ilerledikçe işlerin yoluna girdiğini görmek ve geçmişteki size her şeyin yoluna gireceğini anlatamamaktan kaynaklı olan bir acıma ve üzüntü durumu olarak biliniyor.

Yu-Yi

En az ismi kadar ilginç fakat bir o kadar da yaygın olan bu duygu; yaşam boyunca her şeyi tıpkı yeni doğmuş bir bebek gibi beklentisiz, hafızasız ve kelimelerle tanımlamadan algılama tutkusu olarak biliniyor. Var oluşu ve şahit olduğumuz her şeyi “taze gözlerle” görme isteği olarak da adlandırılabilecek yu-yi, farkındalık konusunda paradigma değişikliği yaratabilecek kadar güçlü bir duygu.

Vellichor

Eski bir kitapçıya girdiği kendisini anda paralel bir evrene geçiş yapmış gibi hissedenler burada mı? Vellichor, özellikle ikinci el kitapların satıldığı, eski ve nostaljik kitapçılarda hissedilen melankoliyle karışık dalgınlık, düşüncelilik ve nostalji duygularını tarif etmek için kullanılıyor. 

Rubatosis

Günlük yaşamda çoğu zaman bedensel duyumsamalarımızı fark etmemiz pek de alışık olduğumuz bir durum değil. Doğduğumuz andan itibaren bizimle olan bedensel duyumsamalarımıza karşı duyarsız hale geldiğimiz için, bu duyumsamaları fark ettiğimiz küçük anlarda tarif edemeyeceğimiz duygular yaşayabiliyoruz. Rubatosis olarak adlandırılan duygu da tam olarak bu ilginç hislerden biri ve kişinin kendi kalp atışını hissettiği anda, özellikle gece yatarken gelen ani çarpıntılarda hissettiği kaygı ve heyecan dolu rahatsızlık hissini tanımlamak için kullanılıyor.

Kenopsia

Sokağa çıkma yasakları ve tam kapanmaların yaşandığı karantina döneminde İstanbul’un normalde en kalabalık olan caddelerinin bomboş görüntülerini izlediğinizde ne hissettiniz? Siz yaşadığınız duyguları tarif etmeye başlamadan önce biz söyleyelim: Kenopsia. Genellikle kalabalık ve insanla dolu olan bir yerin terk edilmiş gibi sessiz, sakin ve boş olduğunu görmenin yarattığı ürpertiye benzer his kenopsia olarak tanımlanıyor.

Mauerbauertraurigkeit

Bazen yalnız kalma isteğinizi abarttığınızı düşünüyor, hatta ‘Nasıl insanlardan bu kadar izole olmak isteyebilirim?’ diyerek kendinizi sorgularken buluyor musunuz? Mauerbauertraurigkeit sebepsiz yere hayatınızdaki insanları, en yakın arkadaşlarınızı, hatta ailenizi bile kendinizden uzaklaştırma, yalnız kalma, tüm insanlardan ayrışma, izole olma isteği ve dürtüsü olarak biliniyor. 

Vemödalen

Çektiğiniz bir fotoğrafın benzerinin daha önce çekilmiş olması, giydiğiniz kıyafetleri başka birinin üstünde görmek, uzun zamandır hissettiğiniz, sadece kendinizin hissettiğini düşündüğünüz ancak adlandıramadığınız tuhaf duyguların aslında bir adının olduğunu öğrenmek size kendinizi nasıl hissettiriyor? Vemödalen, her şeyin daha öncede başka birileri tarafından yapılmış ya da keşfedilmiş olmasından dolayı duyulan özgün olamama korkusunu tanımlıyor.

Anecdoche

Anecdoche kelimesi özellikle çok kalabalık ortamlarda herkesin bir şeyler hakkında konuşup kimsenin birbirini dinlemediğini fark ettiğimiz an hissettiğimiz anlamsızlık hissiyle karışık duyguyu tanımlamak için kullanılıyor.

Ellipsism

Geleceğin nasıl olabileceğiyle ilgili tahminler yürütürken ya da görmeye ömrünüzün yetmeyeceği zamanlarla ilgili öngörüler paylaşılırken kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Tarihin ileriki dönemlerinde neler yaşanacağını, nelerin değişeceğini hiçbir zaman bilemeyecek olmanın yarattığı hüzün ve çaresizlik hissi ellipsism olarak adlandırılıyor.

Kuebiko

Adını Japon mitolojisinde geçen bir hikayedeki korkuluk karakterinden alan kuebiko, şiddet ve korku içeren olayları deneyimledikten ya da şahit olduktan sonra hissedilen yorgunluk, bitkinlik ve tükenmişlik halini tanımlamak için kullanılıyor.

Lachesism

Oldukça ilginç bir ruh halini tanımlayan lachesism; tsunami, deprem, uçak kazası, yangın gibi felaket olarak adlandırılabilecek bir durum yaşama ve bu durumdan bir şekilde kurtulabilme, tek kurtulan olabilme arzusunu ifade etmek için kullanılıyor. 

Exulansis

Çoğumuz için oldukça tanıdık duygulardan biri olan exulansis, bizi çok heyecanlandıran, çok üzen ya da çok duygulandıran bir olayı anlatırken, karşımızdaki kişiden beklediğimiz tepkiyi alamadığımız ya da karşımızdaki kişinin ilgisini çekmediğini hissettiğimiz anda tüm hevesimizin kaçmasını ve bu nedenle de konuyu değiştirme eğilimimizi ifade ediyor.

Adronitis

Adronitis, yeni tanıştığınız biriyle geçirdiğiniz zaman boyunca, onu gerçek anlamda tanımanın ve anlamanın ne kadar fazla zaman alacağını fark etmenin yavaş yavaş çoğalttığı hüsran ve hayal kırıklığı duygusu olarak tanımlanıyor. 

Ruckkehrunruhe

Tatil dönüşlerinde üzerimize karabasan gibi çöken ve çaresiz, üzgün, gergin hissetmemize neden olan, hepimiz için bir yerlerden tanıdık olan o tuhaf duygu ruckkehrunruhe olarak adlandırılıyor. Özellikle uzun süreliğine gittiğimiz ancak çok güzel geçtiği için çok hızlı geçtiğini hissettiğimiz tatil zamanlarından sonra bu duygu çok daha yoğun deneyimleniyor.

Nodus Tollens

Son derece güçlü ve başa çıkması da bir o kadar zor duygulardan biri olan nodus tollens, kişinin yaşamında sadece bazı şeyleri değiştirmesinin ötesinde, bir anda tüm yaşam tarzını anlamsız ya da mantıksız bulması ve yaşamını kökünden değiştirmek istemesini tanımlamak için kullanılıyor. Genellikle yaşamın ileri evrelerinde ortaya çıkma eğiliminde olan bu duygu, yaşanan pişmanlıklar, kişinin içinde ukte kalan şeyler ya da keşkeler biriktikçe daha da yoğun hale geliyor.

Onism

Aynı anda birden fazla yerde olabilmeyi ya da ışınlanarak hızlıca yer değiştirebilmeyi ister miydiniz? Pek çok insanın fantezi dünyasında yer alan bu düşüncenin kaynağı onism duygusundan geliyor. Onism, aynı anda pek çok yerde olamamanın, tek bir anda tek bir yerde olabilmenin, bedene sıkışıp kalmış gibi hissetmenin ve ruhun hareket özgürlüğünün bedenle kısıtlanmış olmasının verdiği hayal kırıklığı ve sıkışmışlık hissini tanımlamak için kullanılıyor.

Liberosis

Hayatı ‘Bir elimde cımbız, bir elimde ayna, umurumda mı dünya!’ tadında yaşayanlar burada mı? Hayattaki olayları, durumları ve diğer insanları umursamamanın yarattığı özgürlük, bağımsızlık ve rahatlık hislerini tanımlamak için kullanılan liberosis duygusu; gündemi takip etmemenin, dünyada olup bitenden haberdar olmamanın ve bilmemenin muhteşem hafifliğini tanımlıyor. Bu aralar sizce de hepimizin bu duyguyu hissetmeye biraz ihtiyacı yok mu?

Altschmerz

Bazen ne yaparsanız yapın hayatın monotonluğundan kurtulamadığınızı ve sürekli aynı problemlerin etrafında dönüp durduğunuzu fark ettiğinizde kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Kişinin yaşamı boyunca sürekli aynı sorunları yaşadığı ve hiçbir şeyi değiştiremediğini hissettiği noktada yaşadığı bezginlik, yorgunluk ve tükenmişlik hissi altschmerz olarak tanımlanıyor.

Occhiolism

Dünya ve yaşam hakkında muhtemelen hiçbir anlamlı sonuç çıkaramayacağınızın, yani bakış açınızın küçüklüğünün farkındalığına vardığınızda yaşadığınız duygu occhiolism olarak adlandırılıyor. İnsanın eşsiz ve biricik olmasının, yaşamının bir benzerinin daha olmayacağının yarattığı büyüklük hissiyle tutarsız olan ‘evrenin büyüklüğüne kıyasla bir toz tanesi kadar olma’ durumu occhiolismin ortaya çıkmasının en önemli nedeni. 

Hepimizin hissettiği ancak tanımlayamadığı bu duygulara verilmiş özel isimlerin olduğunu görmek hiç şüphesiz rahatlatıcı bir his, fakat tabii işin bir de algıda seçicilik boyutu var. Duyguları tanımlayabildiğimiz zaman onları daha sık hissedebiliyor ya da hissettiğimizi daha sık fark eder hale gelebiliyoruz. Siz siz olun, ne hissederseniz hissedin, duygularınızı kontrol edebilmek için akıl ve mantığı elden bırakmayın.

İlginizi çekebilir: Hissettiğimiz fakat tanımlayamadığımız 10 ilginç duygu

Kaynaklar: Matador Network, Filoji.com, Soulspottv.com

Boşluk hissi nedir: İçinizdeki boşluk hissini nasıl iyileştirebilirsiniz?

Boşluk hissi kişinin yaşadığı şeylere olumlu ya da olumsuz hiçbir duygu hissetmemesidir. Bir hissizlik hali de denilebilir. Bazen “İçimde bir boşluk var, ne hissettiğimi bilemiyorum” deriz. Adını koyamayız. İnsanları düşünce ve akıl yürütme gibi fonksiyonlar yönlendirirken, insan aynı zamanda da kuvvetli duyguların ve diğer çeşitli duygusal faktörlerinde etkisi altındadır. Beyin her zaman iyi veya kötü bir duyguya ihtiyaç duyar. Pilsiz bir saat nasıl hareketsizse, duyguların yönlendirmediği bir insan da tıpkı pilsiz bir saat gibi fonksiyonlarını gerçekleştirecek enerjiden yoksun kalacaktır. Bu his oldukça rahatsız edicidir ve huzursuzluk yaratır.

Neden kendimi boşlukta hissediyorum?

Çok yoğun, stresli ve duygusal olarak yorucu zamanlardan geçiyorsanız bu hisle karşılaşmanız normaldir. Yaşadığınız bir olay boşluk duygusu hissetmenize sebep olmuş olabilir. Bu, bir ilişkinin sonlandırılması, kayıp ve yas olabileceği gibi iş değiştirme, işini kaybetme, şehir değiştirme, pandemiyle beraber gelen fiziksel uzaklık, yeni koşullar ve engellenmişlikle içinizde geçici bir boşluk hissi uyanabilir. Boşlukta hissetmek bazen bir yalnızlık hissi, hayatınız ve hedefleriniz hakkında kafa karışıklığı veya hayattaki ideallerinizin peşinden gitmek için motivasyonunuzun eksikliği olarak da karşınıza çıkabilir. Ayrıca bazı ruhsal hastalıklar ve kişilik bozukluğu tanısı konmuş kişilerde (özellikle borderline kişilik bozukluğu ve narsistik kişilik bozukluğu) sıkça ve uzun süreli hissedilen bir duygu olarak ortaya çıkar.

Boşluk hissini nasıl deneyimlerim?

Boşluk hissi yaşayan kişiler hayatını etkin bir şekilde yaşayamazlar. Kişi, yaşamı ve hayattaki varlığını anlamsız olarak algılamaya başlar. İlk önce içinizde bir huzursuzlukla başlar. Herkesin boşluk hissi kendine has desek de herkes hemen hemen benzer şeyleri tarif eder. Etrafınızda olup bitenleri algılamakta güçlük çekerken; amaçsızlık, yalnızlık, kopukluk ve aidiyet hissedememe, hiçbir şeye tepki verememe ve duyarsızlık hisleri eşlik eder. Kendinize olan temasınız kaybolmuşsa kendinize yabancılaşır bedensel duyumlarınızı ve duygularınızı hissedememeye başlarsınız.

Boşluk hissi belirtileri nelerdir?

  • Kişinin kendi yaşadığı duygularla ve yakınındaki insanlarla arasında kopukluk vardır.
  • Boşluk duygusundaki kişi, hayatının sadece geçip gidiyormuş hissine kapılır. Yediği yemekten, gittiği tatilden, arkadaşla olan sohbetlerden kısacası hayattan zevk alamaz.
  • Bu kişiler kendilerini oldukları yere hatta bu dünyaya ait değillermiş gibi hissedebilir.
  • Bu kişiler derinden sevemediklerinden ve doyuma ulaşamadıklarından şikayet edebilir, bağlanma sorunları yaşayabilirler.
  • Kişi hayat karşısında çabalayamayacak kadar güçsüz ve çaresiz hissetmektedir
  • Kişi bağımlılıklarına sık sık başvurur. Yeni bağımlılıklar geliştirebilir.
  • Süreklilik gösterdiğinde psikolojik hastalıklarla bağlantılı olma olasılığı oldukça yüksektir.

Boşluk hissi bir hastalık belirtisi midir?

Herkes zaman zaman bu boşluğu hissedebilir. Boşluk hissi birkaç gün sürebilir ve sonra kendiliğinden düzelebilir. Boşluk hissinin şiddeti ve sıklığı arttıkça daha uzun süre kalacaktır. Boşluk hissini deneyimlemek hormon seviyelerinde değişiklik gösterir. Kişi bedeninde bir rahatsızlık olmadığı halde sürekli bir hastalık kaygısı ve çeşitli bedensel yakınmalardan muzdarip olabilir. Psikolojideki ismi Hipokondriyazistir. Boşluk hissinin şiddeti ve sıklığı arttıkça daha uzun süre kalacaktır. Böyle bir durumda, bir uzmandan destek almak yardımcı olur. Her durumda olmamasına rağmen, boşlukta hissetmek depresyon, bipolar bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, narsistik kişilik bozukluğu gibi bazı ruh sağlığı durumlarının işareti olabilir.

Boşluk hissinin çözülmemiş geçmiş deneyimler ve çocukluk yaşantısıyla bağlantısı

Bazen boşlukta hissetmek, henüz keşfetmediğiniz veya sağlıklı tamamlayamadığınız yas sürecinizle ilgili olabilir. Çocukluğunuzda çözülmemiş acı verici bir deneyim; ebeveynlerinizden biri tarafından terk edilme hissi, sevilmemiş ve değerli hissettirilmemiş gibi örneklendirebilinir.

Anne- baba, çocuğa bakım verenler gibi çocuğun çevresinde önem taşıyan kişiler “Kendilik nesnesi” olarak tanımlanır. Çocuk, doğduğu andan itibaren nesne ile ilişki kurmak ister ve bir temasa ihtiyacı vardır. Uzun süre ilişki kurulmayan çocuklarda boşluk hissi daha yoğundur. Boşluk hissi nesne ilişkileri ile doğrudan bağlantılıdır. Çocukluk döneminde ihmal; çocuğun ihtiyaç duyduğunda, ihtiyaç duyduğu yetişkine (annesi ya da çocuğa bakım veren kişi) ulaşamamasıdır. Çocuk fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını gideremez. Özellikle erken gelişim (0-6 yaş) dönemlerinde nesne ilişkilerinde görülen yetersizlik, yoksunluk ve kopmayla beraber çocuk, bakım vereni veya ebeveyni tarafından ihmal edilerek ihtiyaçlarından mahrum bırakılır. Bu durum boşluk hissinin kaynağıdır. Kişi bu duyguya çocukluk döneminde ne kadar maruz bırakıldıysa bugün bu duyguyu hissetme ihtimali o kadar artar. Boşluk hissi, çocukluğunda ihmale uğramış kişilerin yetişkinliğinde çok sık karşılaştıkları bir durumdur.

Peki her zaman boşluk hissettiğinizde ne olur?

Boşluk depresyonu

Boşluk depresyonu kişinin kendisini boşluk, yoksunluk ve ümitsizlik içinde algıladığı bir durum olarak tanımlanır. Bazı insanlar çoğu zaman bir ”boşluk hissi” olarak adlandırdıkları acı verici ve rahatsız edici bir kişisel yaşantı tanımlarlar.

Boşluk hissiyle beraber kişisel yaşantıda; belli amaçlara sahip olmayarak amaçsızca hayatınızı sürdürüyor, günlük aktivitelerden ne yaparsanız yapın zevk alamıyor, kendinize olan saygınızı yitirdiğinizi düşünüyor, kendi kapasitenize güvenmeyerek sürekli onay ihtiyacı duyuyor, değerlerinizle ilgili kafanız karışmış ve değerlerinizi gerçekleştiremediğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Yetenek ve becerilerinizi başarılı bir şekilde kullanamamaktan yakınabilir kendinizi işlevselliğinizi yitirmiş olarak algılayabilirsiniz. Böyle bir yaşantı huzursuzluk ve acı hissini beraberinde getirir.

Baş etme yolu olarak huzursuzluk hissinden kaçmayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda huzursuzluk hissetmemek için, huzursuzluk hissinin önüne geçecek her türlü davranışta bulunursunuz. Duygularınızı da büyük ölçüde bastırırsınız. Kendinizle ilgilenebileceğiniz aktiviteler yerine, işinize karşı aşırı derecede meşguliyet sergileyerek duygularınızdan kaçıyor olabilirsiniz. Siz farkında olmadan depresif ruh hali sizi ele geçirir. Enerjiniz ve motivasyonunuz azalır, sürekli üzgünsünüzdür, sık sık değersizlik hissedersiniz, yalnız olduğunuzu düşünebilirsiniz. Umutsuzluk içine girip sevilmek ve sevebilmek konusunda kuşku duyabilir, hayat karşısında çabalayacak gücü ve hevesi kaybederek ümitsizliğe tutsak olabilirsiniz. Hayattan ve insanlardan sosyal olarak izole olmak isteyebilirsiniz.

Depresif duygu durumuyla birlikte arzulanacak bir şey olmadığını düşünen kişi doyumdan ve umuttan uzaklaşmaya başlayarak kaçmaya çalıştığı acı verici kişisel yaşantıyla tekrar karşılaşır. Aşırı yüklenen duyguları beynin kapasitesi hazmedemez ve hiçbir duyguyu hissetmemeyi tercih eder. Bu bilinçli yapılan bir şey değildir, tamamen bilinç dışı işleyen bir süreçtir. Geçici olarak boşluk doldurmaya çözümler ararsınız.

Boşluğu oluşturan ve hissedilen acının nedenleri arasında durmaktan ziyade boşluğu dışarıdan doldurmak istersiniz. İlişkinizdeki çabalarınız sevgiye yatırım yapmak yerine, içinizdeki kaygıyı susturmaya yöneliktir. Yoğun boşluk hisseden kişiler genellikle aşırı yemek yeme, aşırı alışveriş, alkol ve madde kullanımı, tek gecelik cinsel ilişkiler gibi davranışlarda bulunarak doyuma ulaşmaya çalışırlar. Bunların hepsinin ortak bir amacı vardır o da boşluk hissinden kurtulmak. Anlık olarak iyi hissettirmiş olsa da uzun vadede ruh sağlığı için çok zararlıdır. Ve sonunda o boşluk hissine tekrar geri dönersiniz.

  • Boşluk hissi
  • Huzursuzluk / Acı
  • Kişisel yaşantı
  • Baş etme yöntemleri
  • Depresif ruh hali
  • Geçici boşluk doldurma
  • Boşluk hissi

Bu sıralamada kişi, kısır döngünün içinde yaşamakta olduklarıyla çökene kadar da bu bunaltının yeterince farkında olmayacaktır. Her durumda olmasa da boşluk hissi bazen normaldir. Boşluk hissi bir depresyon değildir ancak depresyon başlatabilir. Durumunuza doğru tanıyı koyabilecek tek kişi ruh sağlığı profesyonelleridir. Depresyon döneminde gözlemlenen boşluk hissi bu dönem atlatıldıktan sonra genellikle ortadan kalkar. Fakat kişi sıklıkla boşlukta hissettiğini ama sebebinin ne olduğunu, neyden kaynaklandığını bilemediğini ifade ediyorsa bu durum kişinin yaşam öyküsünde ihmal edilen çocuk olabileceğinin sinyalini veriyordur. Geçse bile her zaman yeniden ortaya çıkma olasılığı çok yüksektir.

Boşluk duygusunu nasıl iyileştirebilirim?

  • Bu duyguyu tanımak ve onun nereden geldiğini anlamak daha iyi hissetmenin ilk adımıdır.
  • Boşluk duygunuzu en çok nerelerde, kimlerle ve hangi olaylarda hissettiğinize bakın.
  • Boşluk hislerinizi keşfedin. Günlük tutabilir veya defterinize not alabilirsiniz.
  • Çözülmemiş geçmiş deneyimlerinizi gözden geçirin. Anlatmaya ihtiyacınız varsa bir uzmana başvurmak, duygularınız üzerinde çalışmanıza, boşlukta hissetmeyi durdurmanın sağlıklı yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.
  • Meditasyon çalışmaları yapın. Bu zamanlarda aslında kendi bedeninizle ve iç dünyanızla temasta olmaya ihtiyacınız vardır.
  • Özellikle beden taraması meditasyonunu deneyebilirsiniz. Bedeninize duyumsamanıza yardımcı olacaktır.
  • Sosyal ilişkilerinizi, hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı geliştirin.
  • Anda kalma ve bilinçli farkındalık pratikleri yapmak iyi gelecektir.

Aşağıda boşluk hissini öğrenirken benim de araştırmalarımı ve okumalarımı yaptığım bazı kitapların adlarını paylaştım. Daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz mutlaka okuyun. Ayrıca mindfulness ( bilinçli farkındalık) meditasyonlarından “Dağ meditasyonunun” ve “Beden taramasının” linkini paylaştım. Boşluk hissi sizi ziyaret ettiğinde kendinize temasta bulunmayı hatırlayın.

Meditasyonlar

Beden Taraması Meditasyonu 2020

Faydalanabileceğiniz kitaplar

Otto Kernberg – Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm
Heinz Kohut – Kendiliğin Çözümlenmesi
Heinz Kohut – Kendiliğin Yeniden Yapılanması
Dr.Jonice Webb – Çocuklukta ihmalin izi: Boşluk Hissi

İlginizi çekebilir: Bilinçli farkındalık, bilinçli ebeveynliğe nasıl yardımcı olabilir: Bilinçli ebeveynlik için birkaç öneri

Sena Ateş
Sena Ateş
Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ile İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamladı. Sosyal bilimlerin her alanına ilgi duymasıyla ... Devam

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası