kıl köklerindeki kızarıklık nasıl geçer / Folikülit (Kıl Kökü İltihabı) | Dermatolog Dr. Dilek Eryılmaz - Dermatoloji Uzmanı

Kıl Köklerindeki Kızarıklık Nasıl Geçer

kıl köklerindeki kızarıklık nasıl geçer

Folikülit (Kıl Kökü İltihabı)

Folikülit kıl kökünün iltihabıdır. Vücudun kıl barındıran herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kılı çevreleyen ağrılı ve irinli şişlik olarak görülür. Sıklıkla kendiliğinden ya da basit bir tedavi ile iyileşir. Sık görülen bir deri hastalığıdır. Kıl kökünün sürtünme ya da basıya bağlı olarak hasarlanması sonrasında o bölgede mikroorganizmaların çoğalarak iltihap oluşturmalarına bağlı gelişir. En sık boyun, kasıklar, sakal bölgesi ve genital bölgede görülür. Sıklıkla etken bakterilerdir, bununla birlikte mantarlar ve virüsler de folikülit yapabilir.

Folikülit Belirtileri Nelerdir?

Kılı çevreleyen ağrılı, irinli ve kırmızı şişlik olarak görülür. Kaşıntı ve hassasiyet eşlik edebilir. İlerleyen günlerde irinli şişliğin açılması ile kabuklanma gözlenebilir. Kıl kökünden derine ilerleyen folikülit, fronkül (çıban) adını alır. İltihap derinleştikçe şişlik ve hassasiyet artar.

Folikülit Nedenleri Nelerdir?

Folikülite en sık neden olan mikroorganizma stafilokok isimli bakteridir. Bunun dışında virüsler, mantarlar ve parazitler de folikülit etkeni olabilmektedir. Kılın deri yüzeyine çıkamadan geriye dönerek içeriye uzaması durumuna kıl dönmesi denilir ve herhangi bir mikroorganizma olmaksızın bu durumda da iltihap gelişebilmektedir.

Folikülit Gelişimini Kolaylaştıran Durumlar Nelerdir?

Folikülit oluşumunu kolaylaştıran faktörler şunlardır;

  • Sıcak ve terleme,
  • Şişmanlık,
  • Derinin sıkıca örtülmesi,
  • Traş olma (özellikle yakın ve tahriş edici traş)
  • Sürtünmeye neden olan, terin buharlaşmasına engel olan dar giysiler,
  • Bulaşıcı hastalıklara karşı olan vücut direncini azaltan bazı hastalıkların varlığı (şeker hastalığı, lösemi, AIDS gibi)
  • Ergenlik sivilcesi ya da ekzema gibi bir deri hastalığının varlığı,
  • Deri bütünlüğünü bozan zedelenmeler (sıyrıklar, ameliyat yeri kesisi, diğer kesiler)
  • Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı (kortikosteroidler ve antibiyotikler)
  • Temiz olmayan küvette yapılan sıcak banyodur.

Folikülit Tanısı Nasıl Konulur?

Genellikle deri muayenesi tanı koymak için yeterlidir. Bazen mikroorganizmanın tespiti ve hangi ilaçların etkili olacağını anlamaya yönelik kültür antibiyogram adı verilen inceleme yapılması gerekebilir. Bu amaçla irin dolu kesecik içeriğinden örnek alıp laboratuvarda inceleme yapılır.

Folikülit Nasıl Tedavi Edilir?

  • Folikülitin oluşumunu kolaylaştıran durumlar ortadan kaldırılmalıdır. (Kilo vermek, aşırı terlemeye neden olan ortamlardan kaçınmak, gevşek ve terin geçmesine izin veren giysiler giymek, traş olmamak ya da elektrikli traş makinası kullanmak gibi)
  • Folikülitli olan deri bölgesi nazikçe uygulanacak temizleyiciler ile temiz tutulmalıdır.
  • Folikülit hasta tarafından sıkılıp içeriği boşaltılmaya çalışılmamalıdır. Bu çok riskli olup mikrobun tüm vücuda yayılmasına ve belirgin nedbe oluşumuna yol açabilir.
  • Hafif olgularda o bölgeye uygulanacak sıcak kompresler ile birkaç gün içerisinde iyileşme olacaktır.
  • Daha şiddetli, sayıca çok ya da ilerlemiş folikülitlerin tedavisinde doktorunuzun reçeteleyeceği antibiyotik sürülerek ya da ağızdan önerildiği süre ve şekilde kullanılmalıdır.
  • Fronkül ve karbonkül gibi ilerlemiş olgularda biriken cerahatin akıtılması için folikülit üzerinde kesi yapılması şeklinde küçük bir cerrahi işlem gerekebilir.

BACAKLARDAKİ KIRMIZI NOKTALARA BAKIM &#;NERİLERİ

BACAKLARDAKİ KIRMIZI NOKTALARA BAKIM &#;NERİLERİ

BU YAZIDAKİ ÜRÜNLER

ilişkili &#;r&#;nler
THE GENUINE LAPLAND BODY LOTION

V&#;cut Bakımı

Doktorlara göre dünya nüfusunun %%50'si bu rahatsızlıktan etkileniyor ve tavuk cildi dediğimiz bu sorunun tıptaki adı: Keratosis pilaris. Sebebi ise, kıl köklerinde ölü hücrelerin birikmesi ve kıl kökü kanalının tıkaması. Bunların sonucu ciltte kırmızı-kahverengi renkte benekler oluşuyor. Zararsız ve acısız bu minik sivilcelere çoğunlukla üst kol, baldır, kalça gibi vücut bölümlerinde rastlanıyor daha çok.

Keratosis pilaris neden olur ?

Keratosis pilaris , cildi zararlı etkenlerden koruyan bir protein olan keratanin birikmesinden kaynaklanır. Keratosis pilarise sahip kişilerde keratinin neden biriktiğine dair net bir bilgi yoktur. Genetik bir hastalık veya cilt rahatsızlıklarıyla ortaya çıkabilir. Kuru cilde sahip kişilerde keratosis pilaris daha da ileri seviyelere gitme eğilimindedir.


Havadaki nem ile doğru orantılı

Havadaki nem oranıyla alakalı olarak kırmızı noktaların yoğunluğu artıp azalabiliyor. Nemli havalarda etkisi azalırken, kış aylarında etkisi artabiliyor. Ergenlik döneminde daha yoğun olarak ortaya çıkıyor.
Ne yapmak lazım?

Pürüzsüz bacaklara sahip olmak için yapmanız gerekenler

Bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte evde yapacağınız birtakım bakımlarla etkisini hafifletebilirsiniz. Cildi güzelce arındırmak ve gözenekleri temizlemek ilk yapacağınız iş.

ÖNEMLİ: Rahatsızlığı azaltmak için sabun içermeyen cilt temizleyiciler öneriliyor. Çünkü sabun deriyi kurutur; oysa bu hastalığın etkisinin azalması için cildin nemlendirilerek ölü derilerin atılması gerekir.

Doğal bakım önerileri

1) 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile 3 yemek kaşığı tuzu güzelce karıştırın. Birkaç dakika boyunca cildinize masaj yaparak yedirdikten sonra yıkayın. Zeytinyağı cildin nemlendirilmesine yardımcı olurken, tuz da ölü derilerin temizlenmesine katkı sağlar.

Bacaklar için zeytinyağı maskesi

2) Eşit oranda tuz ve karbonatı karıştırıp üzerine yeterli seviyede su ekleyerek homojen bir karışım elde edinceye dek karıştırın. Bu karışımı problemli bölgeye uygulayıp 10 dakika kadar beklettikten sonra yıkayın. Bu kürü haftada kez tekrarlayabilirsiniz.

3) Eşit miktarda yulaf ezmesi ile süt veya suyu karıştırıp problemli bölgeye yuvarlak hareketlerle masaj yaparak uygulayın.

Yulaf ve süt maskesi

4) yemek kaşığı yoğurdu problemli bölgeye sürdükten sonra dakika kadar bekleyip yıkayın.

5) Çilek, papaya, mango gibi A vitamini açısından zengin meyveleri tüketerek keratosis pilarisle savaşabilirsiniz.

6) Bal doğal bir tedavi seçeneği olmasıyla bacaklardaki kırmızı noktaların çözümü için de yardımcıdır. Kırmızı noktaların üzerine bir miktar bal sürmek ve aynı zamanda balı tüketmek bu problemden kurtulmanızı sağlayacaktır.


7)  Aloe Vera’nın cilt sorunlarına ne kadar iyi geldiğini artık hepimiz biliyoruz. İster direkt yağını isterseniz kopardığınız bir parça Aloe Vera yağını bacağınıza uygulayın ve birkaç dakika bekletin. İlk sürdüğünüz andan itibaren daha ferah hissedeceksiniz. Birkaç uygulama ile birlikte kırmızı noktalarınızdan kurtulmanızı sağlayacaktır.
 

DİĞER YAZILAR

V&#;cut Bakımı

UZUN VE SAĞLIKLI SA&#;LARIN 10 SIRRI

Hepimizin bildiği şeyler ama uygulama kısmında &#;oğunlukla &#;şenge&#;likten pas ge&#;iliyor. Eğer sağlıklı ve parlak sa&#;lara sahip olmak istiyorsanız bunları yapın!

Haziran 28,
V&#;cut Bakımı

ASHLEY JOY: ARGAN YAĞI MUCİZESİ

Doğal i&#;erikli, yepyeni sa&#; bakım &#;r&#;nleri ile tanışmaya hazır mısınız? Uyaralım, bu &#;r&#;nlerin iddiası b&#;y&#;k… &#;&#;nk&#; markanın yaratıcısı bu bakımları &#;ncelikle kendi i&#;in tasarlamış! Haydi, Ashley Joy’u yakından tanıyalım…

Haziran 28,

Batıklardan Kurtulma Yolları

G&#;zellik Bakım

Ağda ya da elektrikli epilatör kullanımı sonrası oluşan batıklar pek çok kadının problemi. Estetik açıdan bacakların güzelliğine gölge düşüren batıklar, önlem alınmazsa ciltte leke ve yara oluşumuna sebep olabilirler. Peki batık oluşumu nasıl engellenir, batıklardan nasıl kurtulunur?

1

Batık oluşumunun en önemli sebebi, epilasyon işlemi esnasında yapılan hatalardır. Ayrıca elektrikli epilatör kullanımı da batık oluşumuna sebep olabilir. Çünkü elektrikli epilatörler kılları her yöne çekerek alırlar. Üst üste jilet kullanımı da cildi tahriş ederek batık oluşumuna zemin hazırlayabilir.

2

Batık oluşumu, ağda sonrası bazı kişilerde sivilce oluşması gibi, tamamen kişinin cilt yapısı ile alakalıdır. Her ağda yapan ya da elektrikli epilatör kullanan kişide batık oluşur şeklinde bir genelleme yapıfunduszeue.infoıkları tırnakla ya da iğne ucuyla çıkarmaya çalışmak batığın yaraya dönüşmesine yol açabilir.

Pürüzsüz Bir Cilt İçin 20 Öneri!

3

Bacaklarda oluşan batıklarla mücadelede en etkili yöntem kuru kesedir. Bu yöntem, bacaklardaki batıkları hızla yok eder ancak diğer yandan da cilde zarar verir. Özellikle hassas cilde sahip kişilere kuru kese tavsiye edilmez.

4

Batıklarla mücadelede bir diğer yöntem ise ponza taşı ile hafifçe kese yapmaktır. Ancak bu işlemde deriyi rahatsız etmeden, hafif bir şekilde yapılmalıdır.

Duş alırken orta sertlikte bir kese ile kese yapmak hem ciltteki ölü derileri atar hem de bacaklarda batık oluşumunu engeller.

5

Cilde uygun nemlendirici yağlar cildin yumuşatarak kılların ciltten çıkmasını kolaylaştırabilir. Bacaklardaki batıklar için en uygun yağlar biberiye ve gül yağıdır. Badem yağı, susam yağı gibi kıl köklerine etki eden yağlar kıl yoğunluğunu arttıracağı için tercih edilmemelidir.

6

Ağda sonrası cilde uygulanan nemlendirici hem ciltte oluşan tahribatı azaltır hem de batığı önler.

Tüy azaltıcı losyon ve serumların içerisinde kıl yumuşatıcı maddeler bulunur. Bu nedenle ağda sonrası cilde tüy azaltıcı losyon veya serum uygulamak batık oluşumunu öfunduszeue.info olarak, lazer epilasyon, batıklardan kurtulmak için etkili bir yöntemdir.

7Batık oluşmasını önlemek için neler yapmak gerekir

Batık oluşmasını önlemek için neler yapmak gerekir?

Uzun kıl çekerken kırılır. Bu sebeple kullar çok uzunken ağda yapılmamalı.

Ağdadan sonra tüy azaltıcı krem ya da losyon kullanılmalı. Bu uygulama zamanla tüylerin yoğunluğunun azalmasını sağlar ve batık riskini azaltır.

8

Bacaklara haftada kez peeling yapmak hem ölü derinin atılmasını sağlar hem de batık oluşumunu önler.

Banyo esnasında orta sertlikte bir kese ile kese yapmak faydalı olur.

Nemlendirici kullanmak kıl köklerini yumuşatır ve batık oluşumunu azaltır.

9

Elektrikli epilatörler kılları her yöne çekip çıkardığı için batık oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Elektrikli epilatörler yerine alternatif epilasyon yöntemlerine başvurulmalı.

Kıllar ağda yöntemi ile alınıyorsa, kılların çıkış yönüne doğru alındığından emin olunmalı.

10

Düzenli soyma (peeling) ve nemlendirme işlemi batıkların oluşumunu büyük oranda azaltır. Çünkü batıklar genellikle kendini hızla yenileyen ancak üstteki ölü derinin aynı hızla atılamadığı ciltlerde daha çok oluşur.

11Alternatif Yöntemler

Alternatif Yöntemler

Karbonat maskesi

2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Hazırladığınız karışımı bacaklarınıza masaj yaparak uygulayın ve 15 dakika bekledikten sonra durulayın. Ardından yarım limonun suyunu bacaklarınıza sürün ve bekletmeden hemen yıkayın. Sonrasında da cilt tipinize uygun bir nemlendiriciyi bacaklarınıza sürerek cildinizi nemlendirin.

Bu uygulamayı haftada bir kere yapabilirsiniz.

12Şeker ve limonla peeling

Şeker ve limonla peeling

4 çorba kaşığı şekeri yarım çay bardağı limonla karıştırın ve bacaklarınıza masaj yaparak sürün. Bu işlem peeling etkisi yaratarak bacaklarınızdaki ölü deriyi atmanıza yardımcı olur.

13Aspirin

Aspirin

1,5 bardak kaynamış suyun içine 5 adet aspirin atın ve eriyene karıştırın. Dibine çöken tortu dışında kalan karışımı kullanmadığınız ve püskürtme başlığı olan boş bir şişeye doldurun. Haftada 1 kere bacaklarınıza bu karışımı püskürtün ve en az 2 saat bekledikten sonra durulayın. Bu uygulama bacaklarınızdaki lekelerin renginin açılmasına da yardımcı olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası