50 tl benzin kaç km gider / 'Ben hep 50 TL benzin alıyorum' diyenler bakın artık kaç KM gidebilecek

50 Tl Benzin Kaç Km Gider

50 tl benzin kaç km gider

Bir düşünelim: Aracınızla seyir halindesiniz ve bir süredir benzin ışığı yanıp sönüyor. Eğer -yedek depo olarak da bilinen- bir yakıt haznesinin varlığından haberdarsanız, hiç paniklemeden yola devam edebilirsiniz. Bu durumda, arabada benzin göstergesi yansa bile kilometrelerce yol katedebileceğinizi çoktan biliyorsunuz demektir.

Fakat yakıt uyarı ışığı yandığı anda, gözünüzün bir yandan da en yakın benzin istasyonunda olması şart! Aksi halde trafiğin en olmadık yerinde yolda kalabilir veya aracınızda uzun vadede istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunların neler olduğunu sayfanın devamında etraflıca açıklıyor olacağız. En önemlisi de bir otomobil, marka ve modeline göre benzin ışığı yanınca kaç km gider bunu yanıtlayacağız. Ama önce, benzin ikaz ışığı yandığında gördüğünüz harflerin anlamlarına bir göz atmakta fayda var.

Arabada Benzin Göstergesi: E ve F Harfleri Ne Anlama Gelir?

İngilizce bilginizden yola çıkarak, benzin göstergesinde E ve F ne demek aslında az çok tahmin etmeniz mümkün. Fakat konu araç teknolojileri olunca kullanılan kısaltmaların Almanca mı İngilizce mi olduğundan emin olmak biraz zor. Neyse ki bu harfler, İngilizcede pek çok kişinin aşina olduğu “full” (dolu) ve “empty” (boş) kelimelerinin kısaltmalarını oluşturuyor. Bu doğrultuda “F” yakıtın dolu olduğunu gösterirken, “E” ise aracınıza vakit kaybetmeden yakıt ikmali yaptırmanız gerektiği anlamına geliyor.

Yakıt Uyarı Işığı Nedir ve Ne Zaman Yanar?

Yakıt uyarı ışığı, otomobillerde yakıt deposunun doluluk oranına dair bilgi veren bir gösterge lambası. Ancak bu lamba, aracın yakıtı bittiğinde değil; “bitmeye yakın olduğunda” yanıyor. Dolayısıyla benzin uyarı ışığı yandığında da araç belli bir kilometre katedebiliyor. Bu da “yedek depo” olarak bilinen -fakat depo ile hiç de benzerliği olmayan- genleşme tankı/haznesi sayesinde oluyor.

Araçlarda Yedek Depo Nedir? Nasıl Çalışır?

Genleşme tankı, yakıt deposunun üst kısmında yer almakta olup genellikle beş ila 12 litre benzin alıyor. Ancak genleşme haznesinin asıl görevinin araç için yedek yakıt sağlamak olduğu düşünülmemeli. Esasında bu hazne, aldığı yakıtı depodaki basıncın dengelenmesi amacıyla barındırıyor. Dolayısıyla genleşme haznesini sadece yakıt bittiğinde değil, yakıtı full’lerken de hatırlamak gerekiyor. Yakıt ikmali sırasında yedek deponun boş bırakılması, araç güvenliği için büyük önem taşıyor.

Otomobil Modelleri Benzin Uyarı Işığı Yandıktan Sonra Kaç Km. Gidebilir?

Nihayet sıra, merakınızı en çok körükleyen “Yakıt ışığı yandıktan sonra kaç km gidilir?” sorusunu yanıtlamaya geldi! Bir aracın, Avrupa standartlarına göre benzin ikaz ışığı yandıktan sonra minimum 80 km gidebilmesi gerekiyor. Lakin bu durum marka ve modele göre değişiyor. Haliyle araçların uyarı lambası yandıktan sonra en fazla 40 km gidebildiği de yaygın yanlışlar arasında yer alıyor.

Bir aracın yakıt göstergesi yandığında modeline göre değişkenlik göstermek üzere 5 ila 13 litre yakıtı kalmış oluyor. Buna göre araçlar, uyarı lambası yandığında 35 ila 92 kilometre kadar yol katedebiliyor. Ancak bu mesafe aracın kullanım şeklinden yol şartlarına, takılı ek donanımlardan araçtaki yük toplamına ve klimanın çalışma durumuna kadar pek çok faktöre göre değişkenlik gösteriyor.

Marka ve Modeline Göre Araçlar Işık Yandıktan Sonra Kaç Km Gider?

MarkaModelBoş Depoyla Gidilebilecek Menzil* (km.)
AudiA357
Q5
A6
BMW1 Serisi50
3 Serisi50
5 Serisi
M3
CitroenC1
C-Elysee35
DaciaDuster
FiatEgea50
Linea50
FordFiesta
Focus53
Mondeo
HondaCivic50
CR-V57
KiaCerato50
Picanto
Mazda6
MercedesC Serisi
E Serisi
MitsubishiOutlander
MiniMini Cooper
NissanJuke
Micra81
Qashqai81
OpelAstra50
Peugeot63
35
42
Range RoverSport
RenaultClio50
Kadjar50
Megane50
Symbol50
SeatIbiza50
Leon
SkodaOctavia42
Superb42
ToyotaCorolla50
Prius
VolkswagenGolf50
Jetta50
Passat
Polo50
Tiguan53
VolvoV40

*Açıklanmış olan ortalama ve azami değerler belirtilmiştir.

Aracı Yakıt İkaz Lambası Yanarken Sürmek Zararlı mı?

Aracın yakıt ikaz lambası yandığında depodaki yakıt büyük oranda bitmiş oluyor. Dolayısıyla valf açıldığında motorun ateşlemesi için gereken yakıt seri bir şekilde püskürtülemiyor. Bu durum, katalitik dönüştürücünün zarar görmesine ve aracın motor performansının ciddi oranda düşmesine yol açabiliyor.

Bunun dışında eski model araçların depoları, uzun süre kullanımdan dolayı zamana bağlı olarak aşınmış olabiliyor. Yakıt azaldığında ise deponun dibinde bulunan pas, petrol ürünü atığı vb. maddeler aracın motoruna ulaşarak olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle aracın benzin ışığı yandığında en kısa sürede yakıt ikmali yaptırmayı ihmal etmemek gerekiyor.

Yakıt Yönetim Sistemi kullanan Hedef Filo kurumsal müşterileri, şirket araçlarının tüm yakıt ihtiyaçlarını indirimli karşılıyor! Araçların benzin/dizel dolum bilgilerinin aylık dökümünü de kapsayan bu avantajlı hizmet ürünü, işletmelerin çok daha fazla yakıt tasarrufu sağlamasını mümkün kılıyor!

Yakıt tüketimi hesaplama nasıl yapılır?

Her sürücünün aklına gelen en önemli faktörlerden biri, yakıt tüketimidir. Aracınızın ne kadar yakıt tükettiğini öğrenmek aslında çok kolay. Öncelikle aracınızın yakıtı bitmek üzereyken tamamen doldurun. Bu kısım hesaplama aşamasında oldukça önemli. Sonrasında aracınızı hareket ettirmeden önce, ayarlanabilir kilometre sayacını sıfırlayın ya da hareket etmeden önce aracınızın kilometresini not edin.

Örnek verecek olursak; aracınızı doldurduğunuzda TL tutar ödediniz. Deponuz bittiğinde de sayacınız KM gösteriyor. Burada yakıt hesaplama için yapacağınız şey, tutarı yola bölmek. /= TL/KM yani aracınız kilometre başına 40 kuruş yakıyor. Bu şekilde hesaplamanızı yapabilir. Ne kadar harcama yaptığınızı bu şekilde öğrenebilirsiniz. Deponuzdaki yakıt bittiğinde, yakıt alırken ödediğiniz bedeli, yakıtınızı aldıktan sonra yaptığınız kilometreye böldüğünüz zaman; kilometre başına tükettiğiniz yakıtı gösterecektir.

Yakıt hesaplama formülü nedir?

Yakıt tüketimini hesaplarken kullanılan şehir içi ve şehir dışı formülleri vardır. Bunlar; şehir içinde motor soğuk haldeyken çalıştırılır ve hız maksimum 50 km/s'ye çıkarak ortalama 4 kilometre ile 19 kilometre arası bir mesafede test edilir. Elde edilen veri şehir içi yakıt tüketimidir. Şehir dışında ise test şehir içinden hemen sonra yapılacağı için motor ideal ısıya sahiptir. Test maksimum km/s hıza çıkılarak 7 kilometrelik bir mesafede yapılır. Hız yolun yarısında sabit yarısında değişken tutulur, bu sayede istenilen veri elde edilir. Ortalama yakıt tüketimi için ise; şehir içi tüketiminde elde edilen verinin %37’si, şehir dışında elde edilen verinin %63’ü toplanarak tüketim miktarı hesaplanır.

Yakıt tüketimini etkileyen faktörler nelerdir?

Yakıt tüketimini sürüş tekniği kadar, araç içi ağırlık, mekanik ve donanım unsurları da etkilemekte. Bunları sıralayacak olursak;

  • Aracı hızlı kullanmak.
  • Araç içerisinde ve bagajda bulunan ağırlıklar.
  • Aracı düşük devirde kullanmak.
  • Lastik basıncı.
  • Sürekli fren kullanmak.
  • Aktif olarak klimayı kullanmak.
  • Aracı yağmurlu ya da karlı havada kullanmak.
  • Aracın periyodik bakımlarını aksatmadan, motor, yağ ve hava filtre bakımlarını yaptırmak.

Yakıt tasarrufu için dizel mi, benzinli mi, LPGli mi?

Yakıt tüketiminde, her sürücü tasarrufu ön planda tutar. Hangi yakıt türünün sizin daha avantajlı olacağı ise, sizin araç kullanımınıza bağlı. Örneklendirecek olursak; aracınızı trafiğin yoğun olmadığı yerlerde, düşük hızda kullanacaksanız ve yılda kilometre yol yapacaksanız sizin için dizel araç daha avantajlı olacaktır. Araç ortalama 3 sene içerisinde değiştirilecekse, daha sessiz bir performans beklentisi olacaksa benzin daha avantajlı olacaktır. Ve son olarak aracın otopark sorunu olmayacaksa ayrıca aracı zorlamayacak performans beklenecekse LPG sistemli araç daha avantajlı olacaktır.

YAKIT TÜKETİMİ HESAPLAMA İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

Uzun yolda arabam az yakar mı?

Şunu unutmayalım ki aracın az yakması demek yavaş gitmesi demek değildir. Aracınızla uzun yoldayken vitesleri hızlı büyütmeniz, olabildiğince sabit hızda gitmeniz ve gereksiz fren hareketlerinden kaçınmanız yakıt tüketiminize katkı sağlar. Aracınızdan maksimum verim alabilmek için belli bir hızda gitmeniz gerekmektedir. Yani uygun devirde, aracınızı yormadan kullandığınız takdirde yakıt tüketimini minimumda tutabilirsiniz.

Kısa yolda arabam çok yakar mı?

Aslında aracınızla kısa yolda az yakmanızın kontrolü de sizin elinizde. Uygun devirde ve olabildiğince az fren kullanarak yakıt tüketimi hakimiyetini ele geçirebilirsiniz. Aracınızı rölantide tutmayarak, sürekli dur-kalk hamlelere yer vermeyerek yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Küçük motorlu araçlar düşük yakıt tüketimi sağlar mı?

Günümüzde ilerleyen teknolojiyle beraber dizel motorların, turbo sistemlerin,enjeksiyon ve hibrit motorların gelişmesi sayesinde standart boydaki araçlar da artık küçük arabalar kadar tasarruf sağlıyor. Ama tabii ki tasarrufa uygun kullanım sağlandığı takdirde, hem küçük motorlu, hem de küçük araçlar çok daha az yakıt tüketimi sağlarlar.

LPG’li araçlar için yakıt hesaplama nasıl yapılır? Dizel araçlar için yakıt hesaplama nasıl yapılır? Benzinli araçlar için yakıt hesaplama nasıl yapılır?

Öncelikle yakıt türü ne olursa olsun, yakıt hesaplamanın en doğru yolu, depoyu tamamen bitirmektir. Sonrasında depoyu tamamen doldurarak aldığımız TL miktarını kenara not etmek. Sonrasında mümkünse kilometreyi sıfırlamak, eğer sıfırlama imkanınız yok ise o anki kilometreyi not almanız yeterli olacaktır.

Örneğin; TL’lik yakıt aldınız ve 60 KM sonra yakıtınız tükendi. /60= TL/KM olarak yakıt tüketiminizi bulabilirsiniz.

Arabamı hızlı sürersem az yakıt yakar mıyım?

Konu başından beri özellikle belirttiğimiz ince detayları hep birlikte hatırlayalım; aracı devirli kullanmak Hız yapmanız tabii ki tüketimi arttırır. Ne kadar yakıt, o kadar güç Fakat tasarruf sağlayacak sürüş tekniklerine dikkat ederek, devirde kullanım sağlarsanız, yakıt tasarrufu sağlamış olacaksınız.

Taşınan yük miktarı yakıt tüketimini nasıl etkiler?

Aracınızın yakıtını etkileyen unsurlardan bir tanesi takdir edersiniz ki mevcut ağırlıklar. Port bagaj ya da arka bagaj fark etmeksizin taşıyacağınız ekstra yükler araca ekstra efor sarf ettireceği için yakıt tüketiminde ekstra harcamaya sebep olacaktır. Bu mekanizmayı sporcu gibi düşünebilirsiniz. Ne kadar hareket ve güç harcanırsa, vücut o kadar su isteyecektir. Siz siz olun fazla ağırlıklara her zaman yer vermeyin :)

Düşük yakıt tüketimi için araba hangi devirde kullanılmalı?

Konu başından beri belirttiğimiz gibi ilk başta dikkat etmemiz gereken husus; aracı doğru devirde kullanmak. Doğru devirde kullanmak için aracı tanımamız önemli bir detay olacaktır. Öncelikle tork ve beygir gücü arasındaki farkı anlamamız gerekecektir. Kısaca bahsedecek olursak tork; araçlardaki döndürme hareketidir. Motordaki krank milinin bir dakikada yaptığı dönüş sayısıdır. Bu dönüş sayısının azlığı ya da çokluğu araçlardaki hızı ve çekiş gücünü belirler. Mesela, aracın yokuştaki çekiş gücünün iyi olması torkunun büyük olması anlamına gelir. Beygir gücü ise, aracın hareket edebilmesi için gereken güç olarak tanımlanır. Yani beygir gücü hız ile ilgili bir kavramdır. Devir konusunu detaylandıracak olursak yakıt tasarrufu için;

-Dizel araçlarda vites geçişlerini d/dak olmadan değiştirmemiz gerekir.


-Benzinli motorlarda ise d/dak arası vites değişimi yapmak avantajımıza olacaktır.

Ayrıca bilinenin aksine, dizel motorun benzinli motora göre daha az yakmasının sebebi litre başına birim fiyatının düşük olması değildir. Dizel motorlara ait piston kolu daha uzun olduğu için daha yüksek tork üretmesinden kaynaklanmaktadır.

Şunu da bilmeliyiz ki; aracı yüksek devirde kullandığımız zaman yakıt tüketimi artacak ve motor ömründen yemeye başlayacaktır.

Arabada arıza bulunuyorsa daha fazla yakıt harcar mıyım?

Aracın yakıt tüketimini etkileyen diğer unsurlardan biri de araçta bulunan arıza durumlarıdır. Fakat tüketimi etkilemesi arıza durumuna göre değişmektedir. Örneklendirecek olursak, gaz kelebeği konum sensöründeki arıza etkilerken, airbag arızasının tüketime herhangi bir etkisi yoktur.

1 litre benzin ile kaç kilometre yol gidilir?

Yazımızın başında da anlattığımız gibi, yakacağınız yakıt, aracınızın modeline ve motor tipine göre değişir. 1 litre benzin ile aracınızın kaç kilometre yol gidebileceğini ise ufak bir formül ile hesaplamak mümkün. Yapılan Kilometre / Yakılan Yakıt Miktarı = 1 Litre ile gidilebilecek kilometre yani / 6 = 16,6 . Aracınız 1 litre benzin ile 16,6 kilometre yol alacaktır.

Benzin uyarı ışığı yandıktan sonra araç kaç kilometre yol gidebilir

Benzin uyarı ışığı yandığı sırada, sanıldığı gibi depo sıfır benzinde olmuyor. Önerilen ışık yandığında ya da yanmasına çok az kaldığında deponuzu doldurmanız. Fakat yakıt istasyonuna hemen gidemeseniz bile, depoda bir rezerv mutlaka bulunuyor. Bu durumda da aracınız sizi belirli bir süre daha götürebiliyor. Bazı marka ve modellerin yakıt uyarısından sonra kaç kilometre gidebileceklerine bakalım;

ARAÇYAKIT IŞIĞI YANDIĞINDA KALAN YAKITYAKIT IŞIĞI YANDIĞINDA GİDEBİLECEĞİ KİLOMETRE
TOYOTA COROLLA
FIAT EGEA
VOLKSWAGEN POLO
HONDA CIVIC
SEAT IBIZA
VOLKSWAGEN JETTA
7 LİTRE 50 KİLOMETRE
FORD FIESTA
FORD KUGA
PEUGEOT
CITROEN C-ELYSEE
5 LİTRE35 KİLOMETRE
VOLKSWAGEN PASSAT
BMW 5 SERİSİ
SEAT LEON
HONDA CR-V
8 LİTRE 57 KİLOMETRE

**Markaların yakıt tüketim bilgileri resmi web sitelerinden alınmıştır.**

1 Litre Benzin Kaç Km Gider? Araç Yakıt Hesaplama Aracı İle 1 LT LPG, Mazot ve Benzin İle Kaç Kilometre Yol Gidilir?

1 litre mazot kaç kilometre yol gider sorusunun yanıtlarını genelde mazotlu araç sahipleri bilmek zorundadır. Yolda kalmamak ya da istenilen yere kolayca bulaşabilmek için araç yakıt hesaplama işleminin doğru yapılması son derece önemlidir. 1 litre benzinle kaç km gidilir sorusuna bu bakımdan net olarak yanıt verebilmek gerekir. Araç yakıt hesaplama aracı ile 1 LT LPG, mazot ve benzin ile kaç kilometre yol gidilir yanıtlarını paylaştık.

1 Litre Benzin Kaç Km Gider?

Araç sahipleri yakıt fiyatlarının yükselmesi ile birlikte araçlarını çok daha idareli bir şekilde kullanmak istemektedir. Böyle durumlarda alınan benzin ya da mazotun aracı ne kadar süre idare edeceği en çok merak edilenler arasındadır. Bir litre benzin ile ne kadar yol alınacağı bilindiğinde araç sahipleri özellikle uzun yolda ne kadar yakıta ihtiyaç duyacaklarını hesaplayabilirler.

Ancak yakıt hesaplama sırasında aracın türü ve modeli son derece önemli konular arasında yer almaktadır. Bir litre benzin büyük ve küçük çaplı araçlarda aynı oranda sonuç vermeyebilir. Trafiğe çıkmadan ya da uzun yola gitmeden önce mutlaka 1 litre benzin ile kaç kilometre yol gidebileceğinizi detaylı olarak hesaplamanız gerekir.

1 Litre Benzin/ Motorin/ LPG Kaç Km Yol Gider?

Yakacağınız yakıtın türü alacağınız mesafe üzerinde son derece önemlidir. Her yakıt türünün özellikleri farklıdır. Aynı zamanda aracın teknik özellikleri de harcanan yakıt miktarı üzerinde son derece etkilidir. Bazı araçlarda daha az yakıt tüketimi gerekirken bazı araçlarda bu miktar daha fazla olabilmektedir. Bu süreçte yakıt hesaplamanız gereken durumlarda ufak bir formül kullanarak harcanacak yakıt miktarını kolayca bulabilirsiniz. Bu işlemlerde şu formül kullanılabilir: yapılan kilometre/ yakılan yakıt miktarı=1 litre. Yakıt tüketimi her araca göre değişse de ortalama olarak bu konuda bilgi vermek mümkün olabilir. Bu konuda şunlar söylenebilir:

  • 1 litre benzin ile ortalama olarak km yol kat etmek mümkün olur.
  • 1 litre otogaz- LPG ile km yol kat etmek mümkün olur.
  • 1 litre mazot yani motorin ile km yol gidilebilir.

Yakıt tüketimi üzerinde birçok faktör öne çıkar. Aracın içerisindeki ağırlık, mekanik ve teknik donanım unsurları en önemlileridir. Lastik basıncı, sürekli olarak frene basmak ve bakımı geciktirmek yakıt konusunda araçları fazlası ile zorlamaktadır.

CANLI BORSA TAKİP EKRANI İÇİN TIKLAYIN!
ANLIK HİSSE SENETLERİ VERİLERİ, BORSA GRAFİK VE TEKNİK ANALİZ!

piyasalar

Yakıt Tüketimi Hesaplama



Günümüzde araç kullanımı giderek artmaktadır. Araç satın alırken kullanıcıların dikkat ettiği pek çok özellik bulunuyor. Kullanıcıların en çok dikkat ettiği konuların başında ise aracın ne kadar yakıt tükettiği gelmektedir. Yakıt tüketimi hesaplaması, araç bakımının önemli bir parçasıdır. Benzine çok fazla para ödemediğinizden emin olmak için yakıt tüketimini nasıl hesaplayacağınızı bilmeniz gerekir. Yakıt tüketimini hesaplamanın iki yolu bulunuyor. Bunlardan biri kat edilen mesafeyi kullanarak, ikinci ise km başına yakıt tüketimini kullanarak hesaplama yapmak. Yakıt, ulaşım, nakliye vb. için kullanıldığında önemli bir maliyettir ve kullanımının verimliliği, kârlılık üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu yüzden yakıt tüketimi hesaplamasını doğru yapmanız gerekir. Yeni araç alacaklar veya araba kullananlar genellikle yakıt hesaplama nasıl yapılır, arabam kaç yakar sorularına yanıt aramaktadır.

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama

Tüketicilerin araç yakıt tasarrufuna yardımcı olan yakıt hesaplama yöntemleri sayesinde hem cebiniz rahatlar hem de rakamlar arasında belirsizlikten kurtulursunuz. Her akıllı sürücünün otomobilini en tasarruflu şekilde kullanmasını sağlayan araç yakıt hesaplama yöntemleri sayesinde çok daha az maliyetle seyahat edebilme fırsatını yakalamak mümkün.


Her gün yol arkadaşlığı yapacağınız otomobilinizi satın alırken ‘Acaba arabam kaç yakar?’ sorusunun yanıtı araç yakıt hesaplamadan geçiyor. Araç satın alırken tüketicilerin dikkat ettiği pek çok özellik bulunuyor kuşkusuz. Ancak bunlar arasında tercih edilen otomobilin harcadığı yakıt en başı çekiyor diyebiliriz. En uzun mesafeyi en az yakıt tüketimiyle kat etmek isteyen araç kullanıcıları km hesaplamaları ve yakıt hesaplamalarıyla ne kadar yakıt tüketeceklerini rahatlıkla ön görebiliyor. Arabanızın en az yakan araba modelleri arasında yer alıp almadığını En Az Yakan Araba Modelleri blog içeriğine göz atarak bulabilirsiniz.

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yakıt tüketimini hesaplarken dikkat edilecek farklar bulunmaktadır. Bir aracın ortalama yakıt tüketimini, kat edilen mil miktarı ve kullanılan yakıt türünü ölçerek hesaplayabilirsiniz. Aracın ortalama yakıt tüketimini hesaplamak için araç türlerini ve yakıt türlerini bilmeniz gerekebilir. Bu doğrultuda siz de araç yakıt hesaplamayı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Yakıt tüketimini hesaplamanın iki yolu vardır:

  1. Katedilen mesafeye göre
  2. Km başına yakıt tüketimine göre

Bu bölüm, yakıt tüketimini hesaplama adımlarında size yol gösterecektir. İlk adım, kat edilen mesafeyi veya km başına yakıt tüketimini bulmaktır. Mesafeyi bulmak için, kat edilen toplam kilometreyi ile çarpın ve 'e bölün. Yakıt tüketimini minimize etmek isteyen araç kullanıcılarına yakıt tüketimi hesaplama konusunda yardımcı olacak yöntemleri bir araya getirdik. Aracın harcadığı benzinin litre hesaplamasını kolaylıkla yapmanızı sağlayacak yakıt hesaplama yöntemleri bulunuyor. Araç kullanıcılarının ‘Arabam ne kadar yakar?’ sorusunun ulaşımın ana sorusu haline geldiği günümüzde önemli bir maliyet kalemi olarak karşımıza çıkıyor. Kilometre hesaplama ve harcanacak benzin hesaplama ise kullanımının verimliliğinin yanı sıra kârlılık ile de doğrudan ilişkili olduğu için tüketicileri km/l birimi üzerinden fikir sahibi yapıyor.

Motorin, Benzin ve LPG Yakıt Hesaplama

Yakıt hesaplamaları motorin, benzin ve LPG yakıtları için ayrı ayrı yapılır. Galon başına kilometre veya kilometre başına tüketilen litre gibi farklı yöntemler kullanılarak tahmin edilebilir. Yakıt maliyeti, teslimat maliyetlerinde büyük rol oynar. Yakıta fazla ödeme yapmamak veya yakıt tasarrufu yapmak için yakıt verimliliğinin farkında olunması ve doğru hesaplanması gerekir. Benzin fiyatlarının giderek arttığını düşünürsek yakıt hesaplama yapmak oldukça önemlidir.


Formül: LPG Yakıt Kullanımı = (Litre Olarak Yakıt Tüketimi) × / (Kilometre Olarak Katedilen Mesafe)

Bu denklemde yakıt litre cinsinden, kilometre ise kilometre cinsinden ölçülür.

LPG yakıt hesaplama formülü

LPG yakıtını hesaplamanın bir yolu, yakıt miktarını yüz ile çarpıp sayıyı kilometreye bölmektir. LPG yakıtı hesaplanırken yakıt miktarı (litre) ile çarpılıp kilometreye bölünmelidir. Örneğin, 5 litrelik dolu bir depoyla yalnızca kilometre sürdüyseniz, hesaplamanız şu şekilde olacaktır:
= (5 x ) / = / = 5 litre kullanılmış

Aldığınız yakıtın TL olduğunu varsayalım. x = çıkan bu sayıyı da katedilen mesafeye bölmemiz gerekiyor. /(km) = 2,14 litre sonucunda km’de 2,14 litre benzin kullanıldığını görüyoruz. Bu formül ile araç yakıt hesaplama oldukça kolay yapılabilir.

Km (kilometre) Hesaplama

Arabam kaç yakar hesaplama yöntemleri arasında bir diğer yol da km hesaplaması olarak biliniyor. İster benzin yakıt hesaplama, ister dizel yakıt hesaplama, ister lpg yakıt hesaplama olsun aracınızın ne kadar yakıt tükettiğini öğrenmek için km hesaplama yöntemine başvurabilirsiniz. Araç yakıt türlerini ve avantajlarını ayrıca okumak isterseniz Araç Yakıt Türleri içeriğine göz atabilirsiniz.


Bu hesaplama yöntemine göre kilometrede kaç litre yakıt tüketildiğiniz sonucunu elde edeceğiz. Aracınızın deposunun kapasitesini, kat ettiğiniz kilometreye bölüp ile çarptığınız zaman böylece kilometrede ortalama yakıt tüketiminizin ne kadar olduğunu bulabilirsiniz.

Arabam Kaç Yakar?

Otomobil kullanıcılarının ve yakıt tüketicilerinin ana sorusu olan ‘Acaba arabam kaç yakar?’ ve ‘Yakıt hesaplama nasıl yapılır?’ sorularının yanıtını gelin aynı örnek üzerinden ele alarak en kolay hesaplama yöntemlerini inceleyelim: Araç yakıt tüketimi hesaplamada; otomobilinizin deposunu tam doldurduğunuzda toplam TL ödeme yaptığınızı varsayalım. Aracınızın deposundaki yakıt bittiğinde ise ön göstergedeki benzin sayacının Km’yi gösterdiğini düşünelim. Söz konusu bu varsayımsal veriler aracılığıyla en doğru araç yakıt hesaplama işlemi için yapmanız gereken, depo dolum tutarını ön panelde yakıtınız bittiği an gösterilen km sayısına bölmektir. Yani söz konusu örneğimize göre, /= TL/KM işlemini gerçekleştirmelisiniz. Bu işleme göre, arabanızın kilometre başına ne kadar yaktığını ortaya çıkarmış oluyorsunuz. Yukarıdaki örnekteki rakamlara göre aracınız kilometre başına 60 kuruş yakıyor demektir. Bu yöntemle yapılan araç yakıt hesaplama işlemi sizi en kolay ve en yakın şekilde Arabam kaç yakar? sorusunun yanıtına ulaştıracaktır.

Dizel Araç km Kaç Litre Yakar?

Yakıt türünüz ne olursa olsun ilk önce yapmanız gereken depoyu sıfırlamak olmalıdır. Sıfırlanan depoya aldığınız yakıtı ve kilometresini not ettikten sonra formül ile hızlıca hesaplayabilirsiniz. Örneğin; dizel araç km’de kaç litre yakar diye merak ediyorsanız bu formül işinize epey yarayacaktır.

Aşağıda farklı bir araç yakıt hesaplama formülüne yer verdik. Alınan yakıtı gidilen mesafeye böldüğünüzde kilometre başına kaç TL yakıt tükettiğinizi görebilirsiniz. Bu işlemde oldukça kolay yapılabilir. TL akaryakıt aldığınızda km yol giderseniz, 1 km başına TL yakıt harcadığını görmüş olursunuz. Böylece aracın kilometre başına ne kadar yakıt tükettiğini hesaplamış olursunuz.


alınan yakıt/gidilen mesafe = ortalama km başına tüketim

Alınan YakıtGidilen MesafeOrtalama Kilometre Başına Tüketim
TL km TL
TL km TL
TL km TL

Yakıt Tüketimi Neden Artar?

Yakıt tüketiminin artmasına neden olacak birçok faktör bulunmaktadır. Aracın düzenli bir şekilde bakım yapılması gerekir. Aracı kullanmaya devam ettiğiniz süre boyunca bu bakımları takip etmeniz ve aracın ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Aracınızın motorunda gerekli bakımları yaptırmanız oldukça önemlidir. Ayrıca aracın yağ ve su durumunun sürekli kontrol edilmesinde fayda var. Araç yakıt tüketiminin artmasına neden olan faktörler arasında ön plana çıkan ise araçta ani fren yapılması ve aracın yüksek hızda, yüksek devirde kullanılması denebilir. Bu gibi durumlar aracı zorlayacağı için yakıt tüketiminde artış yaşanabilmektedir. Yüksek hızda kullanılan bir araba daha fazla güç harcayacağından dolayı daha fazla yakıt tüketmiş olacaktır. Kışın araç içini ısıtmak, yazın ise soğutmak için kullanılan klimalarda araç yakıtını kullandığı için yakıt tüketimine neden olmaktadır.

Araç yakıt tüketimini etkileyen faktörler şunlardır:

  • Araba markası ve modeli

  • Yakıt türü (benzin veya dizel)

  • Araç motoruna bakım yapılmaması

  • Aracın yüksek hızda kullanılması

  • Ani fren yapılması

  • Klima kullanılması

  • Araba kilometresi

  • Doğru yakıt kullanılması

  • Litre başına maliyet

  • Haftada kat edilen mesafe

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir