boşanma sonrası erkek psikolojisi / İmgelem » Makale » Boşanmanın Erkekler Üzerindeki Etkisi: İstanbul Örneği

Boşanma Sonrası Erkek Psikolojisi

boşanma sonrası erkek psikolojisi

Boşanma Sonrası Toparlanmak İ&#;in 3 &#;neri

Öncelikle böyle düşüncelere sahip olmanın kötü bir yanı yok. Önemli olan size gelen tüm sorunlarla başa çıkma biçiminiz Her şeyi düzeltmenin genel ve doğru bir yolu yok. Eğer bir tane olsaydı, zaten boşanmalar hiç olmazdı. Yani, boşandıktan sonra bir kez daha mutlu olmak için yapmanız gerekenleri düşünmenin zamanı geldi. Ve şu anda kendinizi bu kötü ruh halinden çıkarmanın bir yolu olmadığını düşünseniz bile mutlaka bir yolu olduğunu siz de içten içe biliyorsunuz. Sizin için birkaç tavsiye sıraladık fakat muhtemelen göreceğiniz her tavsiye sizin için işe yaramayacak. Çünkü sadece siz isterseniz hayatınızı daha iyi hale getirmeye çalışmak onu daha iyi hale getirecektir.

1- Üzülmenize izin verin

Öncelikle sizin gibi pek çok insanın boşanma sürecinde üzüldüğünü, acı çektiğini hatta endişe duyduğunu unutmayın. Bu süreçte üzülmek çok normaldir ve içinde bulunduğunuz bu günlerde kendinize baskı oluşturmayın, üzüntünüzü de yaşayın. 

boşanma kararı sonrası ilişkiniz ne kadar uzun sürerse, gitmesine izin vermek o kadar zor olacaktır. Bir noktada, her şeyin bittiğini ve artık bu kadar küçük bir şeye üzülmek istemediğinizi anlayacaksınız. 

2- Kendinize iyi bakın

Birçok insanın boşanırken karşılaştığı en büyük sorun; etrafındaki herkese ve her şeye dikkat etmeleri gerektiğini düşünmeleridir. Bu bir dereceye kadar doğru olabilir. Ancak farkında olmadığınız şey; hayatınızdaki en önemli kişiyi, yani kendinizi unuttuğunuz gerçeğidir. Elbette, hayatınızdaki diğer tüm insanlar da önemlidir ama hem ruhsal hem de fiziksel olarak kötü bir durumda kalırsanız onlarla ilgilenemezsiniz. Bu nedenle, sağlığınıza her zaman dikkat ettiğinizden ve ciddiye aldığınızdan emin olun. Bu süreçte kendinize sevdiğiniz bir spor dalı bulun ve deneyin. Spor sadece sizi fiziksel olarak dinç tutmayacak, aynı zamanda yeni bir hobi bulmanızı da sağlayacak.

3- Hayatınızda önemli bir yere sahip olan insanlara sevginizi verin

Elbette evlilik döneminizde de sevdiklerinizle ilgilenmeye çalışıyordunuz. Ancak, mutsuz ve sorunlu bir ilişkiyle bunu yapmak muhtemelen daha zordu. Bu nedenle, evliliğiniz bittikten sonra, sizin için hala önemli olan insanlarla iletişim halinde olduğunuzdan emin olun. Bunlar ebeveynleriniz, arkadaşlarınız ve hatta işyerindeki meslektaşlarınız olabilir. Ayrıldıktan sonra sevgi ve ilginizi ihmal ettiğiniz kişilere yöneltin. Bu süreçte tabii ki yeni bir ilişkiye de başlayabilirsiniz fakat buna odaklanmayın, hayat sizin karşınıza doğru zamanda doğru kişiyi çıkaracaktır. Bu süreçte önceliğiniz aileniz ve sevdikleriniz olsun. 

False

Boşanma, çok boyutlu bir aile değişim sürecidir. Şimdilerde daha çok rastlanılan bir kriz olarak ele alınmaktadır. Boşanma, çiftler bir arada kalmanın getirdiği sorunları, çatışmaları çözmekte zorlandıklarında, yıpranma sürecine son vermek istediklerinde aldıkları bir karar olarak düşünülmektedir. Boşanma, en çok stres yaratan olaylardan biridir. Kişilerin var olan yaşam tarzı boşanma ile birlikte değişmektedir. Bu sebeple bundan derinden etkilenecek ve süreç onları zorlayacaktır.

Son yıllarda, boşanma kavramı ile ilgili olarak üzerinde durulan yeni bir yaklaşım ise boşanmanın ailenin sonu demek olmadığı ve eşlerin evliliği bitse de çocuk sahibi olan çiftler için ebeveynlik ilişkileri kalıcı ve sürekli olduğundan ailenin yeni bir yapılanma sürecine girdiğini vurgulamaktadır. Bu sebeple, boşanma öncesi ve sonrasında baş etme becerileri önem kazanmaktadır. 

Boşanma Sürecinde ve Boşanma Sonrasıda Yaşanabilecek Zorluklar Nelerdir?

Boşanma, bireylerin yeniden uyum sağlamasını gerektiren bir geçiş ve kriz durumu olarak ortaya çıkmaktadır. Aileler, boşanma süreci ve sonrası dönemde sağlıklı boşanma süreci yaşamaları için psikoeğitime ve bireysel müdahalelere ihtiyaç duyarlar. 

Boşanmaların dörtte biri çatışmalı olarak ortaya çıkmaktadır. Çatışmalı boşanmaların temel özellikleri; öfke ve güvensizlik, sözel ve fiziksel şiddet, iletişimsizliktir. Çocukları bulunan ailelerde de çocuklar bu durumdan çok etkilenmektedir. Ebeveynler, çocukların ihtiyacını kendi ihtiyaçlarından ayırt etme konusunda zorluk yaşamaktadır. Bu tür çatışmalı boşanmaların nedenleri, eşlerin aniden bu kararı vermesi ya da aldatma olarak ortaya çıkmasıdır.

Boşanma süreci aslında hukuki olarak boşanma kararından çok daha önce başlamaktadır. Boşanmanın öncesinde ‘kriz süreci’ aslında yaşanmıştır, bireyler arasındaki bağlar çözülmüş ve aile kimliği parçalanmıştır. Her bir eş, diğerine ve bu evliliğe yatırdığı umutları, hayalleri, beklentileri geri çekmek zorundadır. Bu da kaybedilen için yas tutmayı ve ortaya çıkacak duyguların; öfke, suçluluk, utanç ile başa çıkması gerekmektedir. 

Bir evliliğe son verme kararı, evlenme kararından daha zordur. Yıllarca tahammül edilen davranışlar artık kızgınlık yaratmaktadır. Süreç başladığında iki tarafın tepkisi farklı olabilmektedir. Süreci başlatan kişi tarafından yas süreci başlamış olduğu için bu sürece daha hazırlıklı olabilmektedir. Terk edilen daha hassas olabilmekte ve inkar, öfke, mutsuzluk gibi duygular ortaya çıkmaktadır. Eğer boşanma ani ise çok ağır krizler oluşabilmektedir. Çünkü kişiler bu durumlarda yoğun bir şekilde reddedilme ve terk edilme düşüncesi barındırır. Fakat aksine önceden bir hazırlık var ise dönem daha kolay atlatılır. 

Kadınlar ve erkeklerin evliliğe dair farklı yatırımları olabilmektedir. Genelde kadınlar için anne ve eş olmak birlikte tanımlanır. Kadınlar evliliğin yürümesinde kendilerini sorumlu olarak görebilmektedir. Toplumda da çok sık kullanılan ‘evi dişi kuş kurar’ sözü ile anlatabiliriz. Bu sebeple kadınlar kendilerini, boşanma psikolojisi ile birlikte ‘başarısız’ hissedebiliyorlar ve boşanma psikolojisini atlatmakta zorlanabiliyorlar. Erkekler ise daha çok ‘çocuklarını bir daha görememe’ sıkıntısı yaşayabilmektedir.

Çocuklu aileler için boşanmak daha zorlayıcı olabilmektedir. Ebeveynlerin arasındaki çatışma çocuğu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Birçok evlilikte, ailenin maddi gelirinin büyük bir kısmı baba tarafından sağlanmaktadır. Boşanma sonrası da babanın sağladığı maddi destek azaldığında annenin gelirinde de azalma görülmektedir. Bu da bakımı üstlenen anneler için zorlayıcı olabilmektedir. Bu tür zorlukları yaşayan ebeveynler kendi hissettikleri zorlayıcı duygularla; kırgınlık, öfke gibi başedemediklerinde çocuklarının duygu ve ihtiyaçlarıyla da ilgilenmekte zorlanabiliyorlar. Birçok anne-baba, bu süreçte yaşananlar ve boşanma konusunda çocuklarına ne şekilde ve ne kadar bilgi vermeleri gerektiğine karar verememektedir. 

Boşanma sırasında öfkenin ardında yatan bir duygu da hüzündür. Öfke hüznün yarattığı duygusal yoğunluğun bir bakıma dışa vurumudur. Acının, terkedilmenin, korkunun ya da suçluluğun bir dışavurumu olabildiği gibi altta yatan hüznün bir işaretidir. Hüzün, aynı zamanda içinde yoğun bir özlem, üzüntü ve acı gibi duyguları da barındırır. Çiftler hiç farkında olmadan hüzün ile tek başına yaşamaya ya da baş etmeye çalışırlar. Hüzünle baş etme biçimi aslında boşanma ya da sonraki hayatı nasıl yapılandıracaklarının da bir göstergesidir.

Zorluklarla baş etme yolları nelerdir? Terapi Nasıl İşe Yarar?

Boşanma sürecinde olan çiftler, psikolojik müdahalelere genellikle ayrılma aşamasının başlangıcında çift ilişkileri, ebeveynlik ya da çocukları için başvurabilmektedir. Bu boşanma terapisine dönüşebilmektedir. Evlilik terapisi evliliğin kurtarılması için yardımcı olmaktadır. Fakat boşanma terapisi ilişkiyi kurtarmakta değil, bu ilişkinin sonlanmasını nasıl ele aldıklarına odaklanmaktadır. 

Boşanma sürecinde odaklanılan müdahaleler; duygusal, finansal sonuçlarına uyum, sosyal, bireyselleşme süreciyle baş etme, gelecek yaşam sürecine hazırlanmayı hedeflemektedir. Ayrıca, bireylerin gelecekte daha sağlıklı ilişkiler sürdürme yeterliğini geliştirmeye odaklanmaktadır.

Boşanma sürecinde terapist, evliliğin sonlanmasının aile için olumsuz sonuçlarının en aza indirilmesine odaklanan geleneksel terapist rolündedir. Bireylerin evliliğin sonlanmasına ilişkin kendi duygularıyla baş etmesine yardım etmek üzere planlanmaktadır. Boşanma terapisi, aile üyelerinin mevcut etkileşimleriyle ilgilenmektedir. Bu çerçevede aile ilişkileri, bilişler, duygular ve davranışların birbiri üzerinde karşılıklı etkileri olduğu vurgulanmaktadır. Bireyin bir olaya yüklediği anlam geçmiş deneyimlerine dayanmaktadır. Sağlıklı aile işlevselliği için iletişim becerileri, empati ve empatik davranış önemli görülmektedir.

Bireylere kendilerini ifade etmeleri, şikayet etmek yerine eleştiriye daha doğru karşılık vermeleri, geçmişten değil de şimdi ve gelecek hakkında konuşmaları, iletişim konusunda desteklenmeleri; birbirinin sözünü kesmemeleri gerektiği öğretilmektedir. Boşanan bir partner üzüntüye saplanıp kaldığında, yeniden birleşme hayallerini itiraf ederek, özellikle de depresyona karşı koymasına yardım edebilecek güçlendirici bir duygu olan öfkenin farkına varıp onunla bağlantıya geçerek yoluna devam edebilir. Öfkeyle bağlantıya geçmek, öfkeyle hareket etmekle aynı şey değildir. Bir terapist, depresif danışanın öfkesini çekip çıkarabilir. Çift ya da bireysel görüşmelerde terk edilen bir partnerin yaşadığı bariz kızgınlığın altında başka duyguların olduğunun farkına varılmasını sağlayabilir. Duygusal deneyimi yeniden çerçeveleyerek normalleştirmek ve duyguları derinlemesine çalışarak partnerlerin neler yaşadıklarının farkındalığının gerçekleştirilmesi duygu düzenlenmesinde etkili yöntemlerdir.

Boşanma süreci ve sonrası için her bir eşle ayrı ayrı görüşülmekte eğer uygunsa çocuklar da dahil edilebilmektedir. İlişkinin durumu ve diğer yaşam konularını kapsayan her tür kararın ele alınmasında eşlere yardım edilmekte; tekrar birleşme, geçici olarak birlikte kalma, aile tatiline çıkma, ayrılık denemesi, ayrılık, boşanma gibi tüm alternatiflerin değerlendirilmesi ve olgunlaşmamış kararlardan kaçınarak belirginleştirmenin amaçlanması gibi konular ele alınmaktadır.

Boşanma yetişkinler ve çocuklar için belirli güçlükleri beraberinde getiren ve bu anlamda bir risk zemini oluşturan bir yaşam olayıdır. Ancak, giderek daha sıkça rastlanan boşanma aslında bir bitiş ve yok oluş öyküsü değildir ve böyle görülmemelidir. Eğer alışıldık yolun dışındaki bu zor yolculuk getireceği kendine özgü süreçler açısından iyi tanınır ve tahmin edilir olurlarsa, kişilerin başa çıkması kolaylaşacaktır. 

Uzman Psikolog Lidya Yılmaz

HABERLER

Boşanma Sonrası İnsan Nasıl Etkilenir?

Boşanma sürecinin kadından erkeğe farkılılık gösterdiği bir gerçektir. Ancak yaşanılan bu sürecin herkes için oldukça zorlu olduğunu kimse görmezden gelemez. Şimdi sizler için kadın ve erkeğin boşanma sonrasında psikolojilerinin nasıl olduğunu ayrı ayrı inceleyeceğiz.


Boşanma Sürecinin Kadının Üzerine Etkileri / Boşanan Kadın Psikolojisi Nasıldır?

Kadın için bu süreç hem maddi hem de manevi yönden büyük etkilere neden olabilir.
Finansal etkiler kadınları etkileyen durumların başında geliyor. Ayaklarınızın üzerinde durmayan, yani çalışmayan kadınlar için bu süreç daha da zor hale gelir.
Mutsuz evliliklerin sonrasında kadın, bir daha evlenemeyeceği, iyi bir eş adayı bulamayacağı ve kimseye güvenemeyeceği şeklinde düşüncelere kapılır.
Toplumumuzda çoğu kadın ise çevresindeki insanların ona boşanmış kadın gözüyle bakmaya başladığını düşünürler. Bu toplumsal baskılar kadın üzerinde oldukça fazla hissedilebilir.
Hiç kuşkusuz çocuğu olan bir anne bu süreçte daha da zorlanır. Çoğu zaman bu sebeple çiftler ayrılmanın önüne geçiyor. Anne bu süreç içerisinde çocuklarını babasız büyütmemek için kendi mutluluğundan vazgeçebiliyor. Böylece kadın depresyon boyutuna gelebilecek bir süreç içerisinde kendisini bulabiliyor.
Kadınlar boşanma sürecinin öncesi ve sonrasında ortada aldatmadan yana bir sorun yoksa erkeklere oranla daha suçlu hissediyorlar. Bu ilişkiyi kurtarmak sanki kendi ellerindeymiş gibi psikolojiye bürünebiliyorlar. Unutulmaması gerekiyor ki bu durum iki taraflıdır.


Erkekler Üzerinde Boşanma Sürecinin Etkileri

Yapılan araştırmalara göre boşanmış ya da evlenmemiş erkeklerde madde bağımlılığı ve ölüm oranlarının daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır.
İlişkiden sonra erkekler genellikle partnerini suçlayıcı şekilde yaklaşır. Toplumsal olarak kabul gören yaklaşım genelde bu yönde oluyor. Kadınların ilişkileri sürdüremedikleri yönünde bir baskı oluşma olasılığı daha da fazla olur. Bu yönde hiç kuşkusuz erkek bu süreci daha kolay atlatabilir.
İlk başta erkeklerin çoğu kurtuldum tarzında bir hisse kapılırken sonraları ise yalnız olmak erkeği kötü yönde etkileyebiliyor.
Erkeklerin arkasını toparlayan kadın rolü ortadan kalkınca, motivasyon, öz bakım gibi konularda erkekler oldukça güçlük çekiyorlar.


Boşanma Sonrası Psikolojik Sorunlar Nasıl Atlatılır?

Kadın ve erkek için büyük zorluğu olan boşanma sonrasında yaşanılan psikolojik yıkımları düzeltebilmek için neler yapılmalı, nasıl bir yol izlenmeli? İşte boşananlara tavsiyeler;
- Boşanmak ilişkilerin doğasında var olan ve günümüzde de normal karşılanması gereken bir süreçtir. Bundan dolayı kişinin hayatın sonu olmadığını kendisine sürekli hatırlatması gerekir.
- Öncelikle biten bir ilişkinin sonrasında kişinin yapacağı en önemli şey, karşısındakine ve kendisine zaman vermesidir. Bu süre içerisinde sosyal çevresinden destek alması oldukça önemlidir. Çözülemez bir durum olduğunda mutlaka psikolog yardımı alması gerekmektedir.
- Bu süre kapsamında kişiye geçmişini hatırlatacak aktivitelerde bulunmaması, duygularını depreştirecek film, müzik gibi uğraşlardan uzak durması gerekir. Geçmişe dair alışkanlıklarınızı yavaş yavaş değiştirin. Bu durum sizin kendinizi toparlamanıza yardım edecektir.
- Boşandıktan sonra yeni bir evlilik yapmaktan uzak durmalısınız. Bu noktada sağlıklı karar alabilmek için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayınız.
- Eski eşinizle konuşmalarınızı mümkün olduğunca sınırlandırmalısınız. Onunla yaptığınız her konuşma sizi derinden etkileyecektir.
- Kendinizi iyi hissedecek şeyler yapın, arkadaşlarınızla bolca zaman geçirin, yatakta uzun süre kalmayn ve en önemlisi de hayatın devem ettiğinin farkında olun. Unutmayın, hiçbir şey sizden değerli değil, hiç kimse için üzülmeye değmez!

Kaynak

Bu haber toplam defa okunmuştur

Etiketler :boşanma, ayrılık, kadın, erkek, ilişki, psikoloji

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası