dünyadaki en hızlı tren / Dünyanın En Hızlı 5 Treni

Dünyadaki En Hızlı Tren

dünyadaki en hızlı tren

Çin, saatte km hıza ulaşan 'dünyanın en hızlı' maglev trenini tanıttı

Hızlı tren teknolojisini son yıllarda ilerleten Çin'de saatte kilometre hızla giden yeni bir maglev treni tanıtıldı.

Çin devlet medyasının verdiği habere göre, elektro manyetik sistemle çalışan ve bu sebeple demir raylara sürtmeyerek havada giden tren, ülkenin başkenti Pekin'in doğusundaki kıyı şehir Çindao'da (Qingdao) üretilecek.

Resmi olarak hizmete girdiği taktirde, kara üzerinde giden "dünyanın en hızlı toplu taşıma aracı" olacak olan maglev treni, Çin'in en büyük kenti Şangay ile ülkenin orta kesimlerinde bulunan Chengdu eyaleti arasındaki yaklaşık kilometrelik mesafeyi saate düşürmeyi hedefliyor.

Maglev treni, Pekin ile Şangay arası yaklaşık kilometrelik mesafede kullanıldığı taktirde normalde 6 saat süren hızlı tren seferleri de saate düşmüş olacak.

Maglev trenleri Çin'in en büyük kenti Şangay'da şehir merkezi ile Pudong Uluslararası Havaalanı arasında kısa bir mesafede yaklaşık 20 seneyi aşkın bir süredir kullanılıyor. Bu seferler sayesinde havaalanı ve kent merkezi arası yolculuk yalnızca dakika sürüyor.

Maglevlerin tren yolu maliyeti çok yüksek

Çin, daha önce de yüksek hızlı maglev treni modellerini tanıtmıştı ancak ülkede şehirlerarası yolculuklarda bu tarzda hıza ulaşabilen toplu taşıma araçları kullanılmıyor.

Çin'in yanı sıra dünyada Japonya, Almanya ve Fransa'da da yüksek hızlı trenler sıklıkla kullanılıyor. Maglev tren teknolojisinde araç maliyeti makul bir seviyede olsa da, özel mıknatıslı ray sistemlerinin maliyeti oldukça yüksek ve normal tren sistemleriyle rekabet edemediği için altyapı çalışmaları da buna binaen oldukça yavaş.

Dünyanın En Hızlı Treni! Dünyanın en hızlı treni kaç km hız yapıyor

Dünyanın En Hızlı 10 Treni! Dünyanın en hızlı treni kaç km hız yapıyor?; Dünyada gitgide yaygınlaşan hızlı tren hatları ile birlikte trenin hızını da artırmak için çalışmalar sürüyor. Ankara Sivas yüksek hızlı treninin hızı km/s olduğu ortamda dünyadaki en yüksek hıza sahip trenleri haberimizde bulabilirsiniz..

Tren yolculuğu, uçmaktan çok daha keyifli olabilir. Tren yolculuğu daha uygun maliyetlidir, ancak aynı zamanda doğal manzaralar sunar.

Üstelik hızlı trenin devreye girmesiyle birlikte trenler daha da hızlanıyor.

Dünyanın en hızlı treni kaç km hız yapıyor?

Dünyanın en yüksek tren hızı nedir? sorusunun cevabı; L0 Serisi Japon maglev treni, yılında mph ( km/s) ile mutlak bir demiryolu hız rekoru kırdı.

Gerçekte, saatte milin üzerinde hızlarda seyahat eden yaklaşık on süper hızlı tren vardır.

Şu anda trenle seyahat etmek uçmaktan daha uygun. Dünyada kullanımda olan çok sayıda yüksek hızlı tren var .

Dünyanın En Hızlı 10 Treni

İşte dünyadaki en hızlı 10 tren ve çalışma hızlarına göre sıralanıyorlar.

1- Şangay Maglev (Çin): km/s

Shanghai Maglev, km/s yüksek hızı ve ortalama km/s hızı ile Dünyanın En Hızlı Trenidir.

Dünyanın en hızlı treni en yenisi, en gösterişlisi ve hatta yönetim kurulu için en pahalısı değil ve katılması kişi başı 8 dolardır. Nisan &#;te Maglev ticari operasyonlara başladı.

Yolculuk 7 dakikadan biraz fazla sürüyor ve şehir merkezine gitmiyor.

Dünyanın ticari olarak işleyen ilk yüksek hızlı manyetik kaldırma hattı olan 30,5 kilometrelik Şangay Maglev Demiryolu boyunca seyahat ediyor .

Metro Hattı 2&#;nin Longyang Road İstasyonu&#;ndan Shanghai Pudong Uluslararası Havaalanı&#;na gider.

2. Fuxing Hao CRAF/BF (Çin): km/saat

Çin, Dünyanın En Hızlı İkinci Treni ile bir kez daha zafer kazandı. Bu tren şu anda çalışıyor. Fuxing veya CR serisi EMU, bunun için diğer isimlerdir.

&#;Fuxing Hao&#; terimi, &#;gençleşme&#; anlamına gelir ve iki trene takma adlar verilmiştir: CRAF, &#;Yunus Mavisi&#; anlamına gelir.

CRBF, &#;Altın Anka kuşu&#; anlamına gelir. China Railway&#;in kısaltması “CR”dir.

Hem Beijing South hem de Shanghai Hongqiao İstasyonu&#;nun yolcuyu taşıması 5 saatin biraz altında sürüyor ve bu iki mega şehir arasındaki normal paralel demiryolu hattının seyahat etmesi 10 saatten fazla sürüyor.

&#;Gençleşme&#;, Çin&#;in bir sonraki en hızlı treni olan CRHA &#;Harmony&#;yi de geride bıraktı.

3. Shinkansen H5 ve E5 (Japonya): km/s

Bu yıl, Japonya&#;nın yüksek hızlı tren sisteminin yıl dönümü. Hikari hızlı treni, yılında Tokyo ve Osaka arasında hizmet vermeye başladı.

Japonya&#;nın en büyük iki şehri arasındaki seyahat süresini trenle 7 saatten 4 saate indirdi.

Bu aynı zamanda Dünyanın üçüncü En Hızlı Treni. H5 ve E5 serisi Shinkansen, Tohoku ve Hokkaido hizmetlerine hizmet eder.

Bunlar Japonya&#;nın en yeni hızlı trenlerinden ikisi ve standart ticari hizmette en hızlısı.

4. Italo ve Frecciarossa (İtalya): km/s

İtalya&#;nın rakip demiryolu şirketleri NTV ve Trenitalia, Avrupa&#;nın en hızlısı olan yüksek hızlı trenle övünüyor. Bu yıl başlatılan Perugia&#;ya yeni bir rota ile insanları Milano&#;dan Floransa veya Roma&#;ya 3 saatin altında taşıyabilirler.

Frecciarossa veya &#;kırmızı ok&#; Milano&#;daki Expo &#;te görücüye çıktı. Hızı ve yapısıyla dikkat çeken bir diğer Dünyanın En Hızlı Treni ve neredeyse tüm bileşenleri çevre dostu.

5. Renfe AVE (İspanya): km/s

Siemens Velaro E, İspanya&#;nın en hızlı trenidir ve büyük İspanyol şehirlerine ve ötesine uzun mesafeli servisler için kullanılır.

Madrid ve Barselona&#;dan Córdoba, Sevilla, Málaga ve Valensiya&#;ya giden bu modern tren hattı, İspanya&#;daki birçok şehri birbirine bağlar.

Barselona&#;dan Paris&#;e bir yolculuk artık hızlı trenle 6 saatte tamamlanabiliyor.

6. Haramain Batı Demiryolu (Suudi Arabistan): km/s

Mekke-Medine yüksek hızlı bağlantısı, Suudi Arabistan&#;ın en kutsal şehirleri arasındaki kilometreyi kapsıyor.

Aralık &#;den bu yana kısmen hizmet veriyor ve yazının başlarında tamamen faaliyete geçmesi bekleniyor. Rotanın tamamlanması, araba ile 5 saate kıyasla 2,5 saat sürüyor.

Mekke, Medine, Cidde, Kral Abdullah Ekonomi Şehri ve Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı beş duraktır.

Demiryolu taşıtı, RENFE için özel olarak tasarlanmış ve Bombardier ile yerleşik işbirliğine dayalı bir Talgo &#;dir.

Sıcak çöl kumlarından hızla geçen gümüş renkli şerit, görülmesi gereken bir manzaradır ve onu bir yunus gibi gösteren karakteristik bir burnu vardır.

Ancak Haramain&#;in inşasının tek nedeni hız değil. Trafik sıkışıklığının hafifletilmesine yardımcı olan birçok Hac ve Umre hacıları da dahil olmak üzere her yıl 3 milyon yolcu taşıması öngörülüyor.

7. Deutsche Bahn ICE (Almanya): km/s

Şehirler Arası Ekspres veya ICE, fütüristik beyaz ve gümüş rengi tasarımı ve keskin kırmızı hile çizgisiyle muhteşem Alman kırsalında hızla ilerleyen çarpıcı bir manzara.

Özellikle Berlin ve Münih&#;i birbirine bağlayan en yeni ve en gelişmiş rotada. Almanya&#;nın en hızlı treni Velaro, İspanya&#;nın Renfe AVE trenine benzeyen bir Siemens tasarımı.

DeutscheBahn&#;ın Frankfurt ve Londra arasında bu trenleri çalıştırmaya yönelik uzun vadeli niyetleri için önemli bir avantaj olan Manş Tüneli&#;nden geçmek üzere tasarlandı.

8. Korail KTX (Güney Kore): km/s

Güney Kore&#;nin yüksek hızlı demiryolu ağı en moderni değil (KTX &#;te açıldı), ama en hızlısı.

En yeni hat, batıda Incheon Uluslararası Havaalanını doğuda sahil kasabası Gangneung&#;a bağlar ve yol boyunca Seul&#;de durur.

KTX, Güney Kore&#;deki ikinci ticari yüksek hızlı trendir. Ayrıca, km/sa ( mph) azami hıza sahip ilk yerli yüksek hızlı tren de ülkede tasarlandı ve geliştirildi.

Kış Olimpiyatları için tam zamanında giriş yaptı. KTX, Pyeongchang kayak pistlerine gitmek için gereken süreyi trenle 6 saatten 2 saatin altına indiriyor.

9. Eurostar e ve TGV (İngiltere Fransa Belçika Hollanda) : km/s

TGV ve Eurostar e trenleri funduszeue.info için berabere kaldı. Ancak, yılında ikincisi yeniden tasarlandı.

e serisi, şirketin 22 yıllık tarihinde bir Eurostar treninin ilk baştan sona yenilenmiş halidir. Bu, km / sa ( mil / saat) azami hız ile oldu.

Daha hızlı trenler, önceki e serisinden 20 km/s daha hızlı hareket eder.

Brüksel, Paris, Londra ve Amsterdam arasında yaklaşık 2 saatlik zaten hızlı olan Eurostar yolculuklarından 15 dakika daha tasarruf edebilir.

Eurostar yolcuları doğrudan her şehrin kalbine getirirken ve Avrupa Demiryolu ücretleri tek yön için 70 dolardan başlarken, herkesin hala şehirler arasında seyahat etmesi şaşırtıcı.

Thalys (İngiltere Fransa Belçika Hollanda Almanya):  km/s

Thalys, Amsterdam, Brüksel, Paris ve Köln arasında çok sayıda günlük tren işletmektedir. Bu, Dünyanın En Hızlı Treni listesinde son sırada yer alıyor.

Eğlence ve iş amaçlı ziyaretçiler için Avrupa&#;nın en önemli demiryolu hatlarından biridir. Yolculuğu, ikisi arasında neredeyse eşit olarak bölünmüştür.

Almanya rotası Aralık &#;te Dortmund&#;a kadar genişletildi. Ancak, işin yarısından fazlasını oluşturan Brüksel-Paris rotası hayati önemini koruyor.

Özel bir yüksek hızlı demiryolu hattında en yüksek hız km/sa ( mph)&#;dir; buna 25 kV AC OHLE sistemi güç sağlar.

Air France, Charles de Gaulle Havaalanı ile LGV bağlantısı nedeniyle Paris ve Brüksel arasındaki hizmetini durdurabilir. Air France ise Thalys trenlerinde koltuk ayırıyor.

Sonuç olarak

Bu, Dünyanın En Hızlı Treninin kısa bir özetiydi. Bu trenlerin bir geleceği var mı?

Son on yılda EasyJet ve diğer düşük maliyetli taşıyıcıların yükselişi bu konuyu gündeme getirdi. İlk yatırım çok büyük ve zaman alıyor.

Ayrıca, düz yükseltilmiş raylar inşa etmek zordur. Ancak tren yolculukları hem ekonomik hem de daha keyifli.

Günceleme: 09/05/

Benzer Yazılar

  • Güncel İZBAN Sefer Saatleri İZBAN Saat Kaçta Açılıyor? Saat Kaçta Kapanıyor?
  • İZBAN Saat Kaçta Açılıyor, Kaçta Kapanıyor? İZBAN Çalışma Saatleri
  • Ankaray Kaç Yılında Hizmete Girdi? Kaç İstasyon Var? Yapımı Devam ve Planlanan Eden Hatlar
  • İZBAN Seferleri Saat Kaçta Başlıyor? Saat Kaçta Bitiyor? İşte İZBAN Sefer Saatleri
  • İZBAN Seferleri Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor? İZBAN Çalışma Saatleri !
  • KPSS Ne Zaman, Saat Kaçta Başlıyor ve Bitiyor, Kaç Dakika? KPSS Giriş Belgesi Sorgulama Ekranı!
  • Metrobüs Seferleri Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor? Metrobüs Güncel Çalışma Saatleri
  • YKS Sınavı Saat Kaçta Başlıyor, Bitiyor ve Kaç Dakika Sürecek? YKS Sınav Günü Yasak Var Mı?
  • Depremde Kaç Kişi Öldü, Kaç Kişi Yaralandı? Bilanço Ağırlaşıyor!
  • Japonların yaptığı dünyanın en hızlı treni ve tüm detayları
  • Dünyanın En Hızlı 10 Treni
  • Dünyanın en hızlı treni geliyor
  • Dünyanın en hızlı 5 treni (Foto Galeri)
  • Dünyanın En Hızlı 11 Treni
  • Dünyanın En Uzun Yolcu Treni Hizmete Açılıyor
  • Niğde Hızlı Tren Projesi İçin Adım Atmazsa Treni Kaçıracak
  • Yalova Treni Kaçırıyor mu
  • Hızlı treni gören Votorantim milyon euro yatırım yapıyor
  • Milyoner: Guinness dünya rekorlarına göre 24 Ağustos 'de mack Rutherford dünyanın çevresini uçakla tek başına dolaşan en genç kişi unvanını kazandığında kaç yaşındaydı
  • AÖL Sınavları Ne Zaman, Saat Kaçta, Online Mı Yapılacak? AÖL Online Sınav Giriş Nasıl Yapılır?
  • Prefabrik Ev Yapım Yardımı Ne Kadar, Kaç TL, Başvuru Nasıl, Nereden Yapılır?
  • Dünyanın en hızlı yapılan metrosu
  • Avusturyada Dünyanın En Yüksek Kapasiteli Teleferiği Yapılıyor
  • Dünyanın En Uzun Teleferik Hattının Montajı Havadan Yapılıyor
  • Dünyanın En Uzun Yatay ve Düşey Mesafeli Teleferik Tesisi Türkiye’de Yapılıyor
  • Demiryolu var, üzerinden hızlı Tren var, yük treni var neden banliyö treni yok
  • Manyetik Raylı Tren Nedir? Maglev Treni Kim İcat Etti? Maglev Treni Ne Kadar Hızlı Gider?
  • Ankara İzmir arasında yapılacak hızlı tren projesinin alt yapı yapım sözleşmesi imzalandı
  • Asgari Ücret Açıklandı! Peki Asgari Ücret Kaç Lira Oldu, Yüzde Kaç Zam Geldi?
  • Avrupanın Tek Turnikesiz Metrosunda Kaçak Yolcu Oranı Sizce Yüzde Kaç?
\n

Hızlı tren teknolojisini son yıllarda ilerleten Çin'de saatte kilometre hızla giden yeni bir maglev treni tanıtıldı.

\n

Euronews'in haberine göre; Çin devlet medyasının verdiği habere göre, elektro manyetik sistemle çalışan ve bu sebeple demir raylara sürtmeyerek havada giden tren, ülkenin başkenti Pekin'in doğusundaki kıyı şehir Çindao'da (Qingdao) üretilecek.

\n

Resmi olarak hizmete girdiği taktirde, kara üzerinde giden \"dünyanın en hızlı toplu taşıma aracı\" olacak olan maglev treni, Çin'in en büyük kenti Şangay ile ülkenin orta kesimlerinde bulunan Chengdu eyaleti arasındaki yaklaşık kilometrelik mesafeyi saate düşürmeyi hedefliyor.

\n

Maglev treni, Pekin ile Şangay arası yaklaşık kilometrelik mesafede kullanıldığı taktirde normalde 6 saat süren hızlı tren seferleri de saate düşmüş olacak.

\n

Maglev trenleri Çin'in en büyük kenti Şangay'da şehir merkezi ile Pudong Uluslararası Havaalanı arasında kısa bir mesafede yaklaşık 20 seneyi aşkın bir süredir kullanılıyor. Bu seferler sayesinde havaalanı ve kent merkezi arası yolculuk yalnızca dakika sürüyor.

\n
\n
\n
\n
\n

Maglevlerin tren yolu maliyeti çok yüksek

\n

Çin, daha önce de yüksek hızlı maglev treni modellerini tanıtmıştı ancak ülkede şehirlerarası yolculuklarda bu tarzda hıza ulaşabilen toplu taşıma araçları kullanılmıyor.

\n

Çin'in yanı sıra dünyada Japonya, Almanya ve Fransa'da da yüksek hızlı trenler sıklıkla kullanılıyor. Maglev tren teknolojisinde araç maliyeti makul bir seviyede olsa da, özel mıknatıslı ray sistemlerinin maliyeti oldukça yüksek ve normal tren sistemleriyle rekabet edemediği için altyapı çalışmaları da buna binaen oldukça yavaş.

\n
\n\n
\n
\n
\n
\n

Dünyanın En Hızlı 5 Treni

Genel olarak 'yüksek hızlı tren' terimi saatte kilometrenin üzerinde hız yapan yolcu trenleri için kullanılmaktadır. Bu trenler sahip olduğu yüksek hız özelliğinin yanı sıra çevre dostu olmalarıyla da büyük bir öneme sahiptir. Son dönemde geliştirilen Maglev trenler hiç bir yakıta ihtiyaç duymadan mıknatıslama prensibiyle raylar üzerinde askıda kalarak temazsız bir şekilde yol alabilmektedir. Bu trenler aynı zamanda sahip olduğu yüksek hızlar ile önemli bir avantaj sağlamakta. Yüzyılın taşımacılığında önemli bir yere sahip olması düşünülen demiryolu ulaşımı, ülkemizde halen en az kullanılan ulaşım türüdür.
 

JR-Maglev MLX01 (Japonya)

Central Japan Railway şirketi tarafından geliştirilen  Jr – Maglev adlı tren sahip olduğu km/saat maksimum hız rekoru ile şuanda dünyadaki en hızlı tren. Bu trenin diğer türlerine göre en büyük farkı ise manyetik raylar üzerinde ilerliyor olması. Mıknatıslama sistemi sayesinde havada asılı kalan tren, altında var olan güçlü mıknatıslar sayesinde raylardan cm arasında bir yükseklikte raylara temas etmeden ilerleyebiliyor. Geleceğin tren teknolojisi olarak görülen bu sistem üzerinde özellikle Japon’ların önemli çalışmaları bulunmakta. 
 

 

TGV V (Fransa)

Saatte ,8 kilometre hız rekoru ile yeryüzündeki en hızlı tekerlekli tren ünvanına sahip olan TGV V, Fransız hızlı tren servisi olan Alstom ve SNCF firmaları tarafından geliştirilmiştir. Çift motorlu ve çift katlı üç vagona sahip olan TGV V’nin hız rekoru denemesi sırasında demiryolu üzerindeki yüksek gerilim hatlarına ilave olarak volt gönderilerek gücü arttırılmıştır. Aerodinamik bir yapıya sahip olan TGV V, diğer trenlere oranla daha az köşeli ve daha yuvarlak bir yapıya sahip. Tasarımdaki bu detay, havanın direncini minimize ederek hız kaybını azaltmaktadır. Motor yapısından eklemleme sistemlerine kadar önemli teknolojik donanımlara sahip olan TGV trenler, yüksek hızlı tren alanında önemli bir yere sahiptir.
 

 

CRHAL (Çin)

km’lik bir hıza sahip olan CRHA, China South Locomotive & Rolling Stock Corporation Limited ortaklığıyla yapılmıştır. Dünyanın en hızlı üçüncü treni olan CRHA, sahip olduğu rejenaratif frenleme sayesinde istasyonlarda duruşu sırasında kWh elektrik enerjisini geri besleyebilmekte. Alüminyum alaşımından oluşan gövdeye sahip olması sayesinde hafif olan bu tren, gelişmiş gürültü kontrol teknolojisi ve yüksek hızlarda oluşan titreşimi engelleme teknolojilerine sahip. Japonlar kadar Çin’lilerde demiryolu ulaşımına büyük önem vermekte. Öyleki yılında milyar yüenlik yatırım bütçesiyle yeni demiryolları yapımını başlatan Çin hükümeti, 8 bin kilometrelik uzunluğa sahip demiryolu ağını yılına kadar 50 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyor. CRHA modelinin devamı olarak CRHB ve CRHC modellerini geliştiren Çin’liler yüksek hızlı trenlere de büyük önem veriyor.
 

 

Transrapid TR (Almanya)

Geleceğin trenleri olarak gösterilen Maglev trenlere bir diğer örnek ise Alman teknolojisi ile üretilen Transrapid. km hıza sahip olan Transrapid, Japon yapımı olan Jr – Maglev trenden farklı olarak çekme modlu-elektromanyetik sistemi geliştirmiştir. Bu geliştirilen sistem sayesinde Maglev trenler uzun mesafelerin yanı sıra şehir içi ulaşım ağlarında da kullanılabilmektedir.
 

 

AVE Class (İspanya)

km/saat maksimum hız ile Barcelona–Madrid hattında çalışan Ave Class , yolcu kapasitelidir. Siemens tarafından geliştirilen Valero E’nin İspanyol versiyonu olarak düzenlenmiştir. Ave Class, Barcelona Madrid arası km lik bir mesafeyi yaklaşık olarak 2 buçuk saatte gidebilmektedir.
 

Kaynaklar:

► Wikipedia
► Railway - Technology
► Tübitak
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası