ahmet anapalı tartışma / Tarihçi Anapalı, Abdülhamid Han’ın bilinmeyen yönleri anlattı

Ahmet Anapalı Tartışma

ahmet anapalı tartışma

Tarihçi Anapalı, Abdülhamid Han’ın bilinmeyen yönleri anlattı

Sultan II. Abdülhamid Han’ın anma programına katılan Tarihçi-Yazar Dr. Ahmet Anapalı, tarihin en tartışmalı padişahının bilinmeyen yönlerini anlattı. Abdülhamid Han’ın 16 yaşında şirket kurduğunu söyleyen Anapalı, “Tahta oturduğunda dünyanın en zenginlerinden biriydi. Padişahlık sürecinde fakirleşti” dedi.

Osmanlı Devleti’ni 33 sene boyunca ayakta tutmayı başaran Sultan II. Abdülhamid Han,vefatının yılında Bağcılar Belediyesitarafından düzenlenen programla anıldı. Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Tarihçi-Yazar Dr. Ahmet Anapalı, padişahı entelektüel kişiliğinden iş adamlığına kadar farklı yönleriyle ele aldı. Abdülhamid Han’ın çok başarılı yönetici olduğunu söyleyen Anapalı, “16 yaşındayken şirket kurdu. O yaşta şirket sahibi olmuştu. Padişah tahtına oturduğunda dünyanın en zenginlerinden biriydi. Padişahlık sürecinde fakirleşti. Derler ki padişah olmasaydı o hızla servetini katlasaydı on yıl sonra dünyanın en çok parası olan adam olacaktı” dedi.

SherlockHolmes romanları okurdu

Abdülhamid Han’ın sıradan bir kişi olmadığını dikkat çeken Anapalı, öne çıkan özelliklerini ise şu şekilde sıraladı: “Biraz batı biraz doğu formatında eğitim almış bir insandı. 3 yabancı dil biliyordu. SherlockHolmes romanları okurdu. Yabancı romanları orijinal dilinde okurdu. İbadete çok düşkün bir adamdı. Abdestsiz yere basmıyordu.”

Yoğun ilgi gören etkinlikte Anapalı, katılımcıların merak ettiği soruları da cevaplandırdı.

KAYNAK:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

19 Mayıs Az Kalsın Atatürk&#;ün Ölüm Tarihi Olacaktı

19 Mayıs , işgal güçlerine karşı başlatılan “Milli Kıyamın” en büyük ve en mühim hadisesidir. Fakat Milli Mücadele bununla başlamış değildir. Çünkü Tuğgeneral Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmasından daha evvel  pek çok paşa, bu mukaddes vazife için Anadolu’ya çıkmış ve vazife yerine yerleşmişti. Üstelik memleketin her şehrinde “Kuva-i Milliye” grupları vardı ve bu milli birlikler, işgal orduları ile çatışmalara giriyordu. Yani Milli mücadele için Anadolu’ya ilk çıkan paşa Mustafa Kemal Paşa değil, 6 Nisan ’da Erzurum’a gitmek üzere İstanbul’dan yola çıkan Kâzım Karabekir Paşa’dır. Anadolu’ya geçen en son paşa ise Mustafa Kemal’dir.

Üzerinden şu kadar sene geçmesine rağmen, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkması ile ilgili bilinmeyen ya da yanlış bilinen hakikatler ne yazık ki halâ mevcuttur. Bugün, pek çok tarihçimiz Mustafa Kemal Paşa’ya, Samsun’a gitmesi için bizzat başında Damat Ferit Paşa’nın bulunduğu Osmanlı Hükümeti tarafından tahsis edilen  “Bandırma Vapurunun” eski mi, yeni mi olduğu tartışmasını yapar da, ne hikmetse İçinde Mustafa Kemal’in de bulunduğu “Bandırma Vapuru”nun İngilizler tarafından Karadeniz’de batırılacağının Mustafa Kemal Paşa’ya kim tarafından haber verildiğini açıklamaz. Daha doğrusu Atatürk’ün “Nutuk” isimli kitabında da bahsettiği geminin batırılması yönündeki çalışmaların var olduğu şeklindeki bir bilgi bilinmez, anlatılmaz.  

16 Mayıs günü, Mustafa Kemal Paşa ile beraber Samsun’a gidecek olan kumanda heyeti teşekkül etmiş. Herkes ailesiyle sanki bir daha hiç görüşmeyeceklermiş gibi vedalaşmıştır. O günlerde İngilizler de büyük bir hazırlığın içerisindedir. Bu hazırlık kapsamında, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını Samsun’a götürecek olan “Bandırma Vapuru”nu Karadeniz’in açıklarında batıracaklardır. Malaya zırhlısı kumandanına, General Harrıngton tarafından son görevi tebliğ edilir; “İçinde Mustafa Kemal’inde bulunduğu Bandırma Vapuru Karadeniz açıklarında hiçbir iz bırakmadan batırılacak…”  

Sultan Vahideddin Han’ın büyük kızı Ulviye Sultan ile evli olan damadı İsmail Hakkı Okday, Türk ve İngiliz iş adamlarının da katıldığı Beyoğlu’nun “Tokatlıyan” Oteli’ndeki bir toplantıya davetlidir. Bu toplantıda içilen içkilerin etkisi ile kafaların iyice dumanlandığı sıralarda çok saygın misafirlerle aynı zamanda Mustafa Kemal Paşa’ya Samsun’a gitmek için vizesine onay veren İngiliz istihbarat subayı (evet Mustafa Kemal Samsun’a bir İngiliz Yüzbaşısının verdiği onay ile gitti.) İşkenceci John Bennett Godolphın çıkagelmiştir. İçkiyi de biraz fazla kaçırdığı sıralarda sarhoşluğun verdiği etki ile damat İsmail Hakkı Bey’in de bulunduğu gurubun yanında korkunç haberi ağzından kaçırır;   

“…Yarın bir Türk paşası, yanında kalabalık bir misyon ile ordu müfettişi olarak Anadolu’ya hareket edecektir. Bugün vizelerini imzaladım. Yarın öğleyin yola çıkıyorlar. Ancak hedeflerini ulaşamayacaklar. Çünkü onları Karadeniz’in azgın dalgaları arasına gömeceğiz. (19 Mayıs günü Samsun’a Mustafa Kemal Paşa ile beraber tam 48 subay daha çıkacaktır. Gemi mürettebatıyla beraber bu rakam 72’yi bulacaktır. Yani tek başına ve pusulası bile bozuk bir gemi ile değil…)  

 Çok az bir zaman kalmıştır. Saatler sonra Mustafa Kemal Paşa ile birlikte arkadaşları hareket edecektir. Yani zaman çok dardır. Kendisine ulaşılması ve bu vahim hadiseyi haber vermek için bir mucize gereklidir. O mucize de gerçekleşmiştir. Mustafa Kemal’in yakın arkadaşı Rauf Orbay bulunur. Rauf Orbay Cuma namazından sonra Limana gelecek ve Mustafa Kemal ile vedalaşacaktır. Bunu öğrenen Damat İsmail Hakkı Bey, derhal harekete geçer. Son dakikada Rauf Orbay’a ulaşmayı başarır. Bu durumdan padişah Vahideddin Han’ın da haberdar olduğunu hatıralarında kaydeden İsmail Hakkı Bey, Rauf Bey’e bu korkunç haberi aktardığında her ikisi de heyecan içindedir. Milletin son ümidi de yok edilmek istenmektedir. Nihayet Galata Rıhtımından Bandırma Vapuruna gitmek için kayığa binmekte olan Mustafa Kemal’e Rauf Bey durumu anlatır. Haberi öğrenen Mustafa Kemal Paşa bir an düşünür; ve der ki ;  

“…Beni İstanbul’dan hareket etmeden tutuklayabilir, ya da öldürebilirler. Fakat niçin Karadeniz’de yok etmeyi düşünsünler ki? Evet, bunlar benimle beraber Türkiye’yi kurtaracak olan heyeti de yok etmek hedefindedirler.”   

Mustafa Kemal Paşa, Sultan Mehmed Vahideddin Han’ın damadı olan İsmail Hakkı Okday kaynaklı bu istihbarî bilgiyi değerlendirmiş ve Bandırma’nın kaptanına hep kıyıya yakın gitmesi emrini vermiştir. İstanbul’dan Samsun’a kadar Karadeniz kıyısı boyunca Kıyıya daima metre açıklıkta giden Bandırma Vapur’unu Karadeniz’in iç taraflarında, denizin açıklarında arayan “Malaya” zırhlısı aradığını bulamamış ve geri dönmüştür. Sonraki zamanlarda Mustafa Kemal Paşa, hatıralarında bu hadiseyi anlatacak ve;

“… Bandırma Vapuruna suikast yapılıp batırılacağı gerçeğini bize padişahın damadı bildirdi” diyecektir.

Allah her zaman doğrunun yanında olmuştur elhamdülillah. Eğer, vatan hainliği ile itham edilen son Osmanlı Hükümdarı Sultan Mehmed Vahideddin Han’ın damadı İsmail Hakkı Okday, padişahın da duyduğu bu bilgiye ulaşamasaydı, Mustafa Kemal Paşa’ya bildirmeseydi ve eğer Bandırma Vapuru kıyıdan değil, açıktan gitseydi de Karadeniz’de gezinen İngiliz torpidosu “Malaya” tarafından batırılsaydı, bizim için 19 Mayıs tarihi ne ifade edecekti acaba…

Kim bilir belki bir “hiç”i… Bir de kaç kişi biliyor acaba Bandırma vapurunun akıbetini? Milli Mücadele tarihinde çok mühim bir rol üstlenen Bandırma Vapuru Cumhuriyet’ten sonra bir çelik tüccarına satılır. O da Bu şanlı vapuru “JİLET” fabrikasında parçalatıp jilet yaptırır… Evet, yanlış okumadınız jilet. Biz tarihimize jilet kadar önem veren bir millet olduk. Yazık, çok yazık… Kaynaklar ışığında yapılan gerçek tarihe ve onun kara sevdalılarına selam olsun.  

Resim1;Mustafa Kemal Paşa’ya Bandırma’nın batırılacağı bilgisini veren İsmail Hakkı Okday

Bozuk ve su alan basit bir taka gibi anlatılan Bandırma Vapuru

Mustafa Kemal Paşa ve diğer Samsun yolcularına İstanbul’dan ayrılıp Samsun’a gitmek için pasaportlarına vize veren İngiliz İstihbarat Subayı  John Godolphin Bennett


Bandırma Vapuru’na binmeden önce Mustafa Kemal Paşa’yı Uyaran Rauf Orbay

Mustafa Kemal Paşa’ya Anadolu’ya geçerken padişah tarafından verilen yetki ve görev belgesi. Bu belgeye göre Mustafa Kemal Paşa, İzmit’in doğusunda bulunan tüm bölgelerde muhtarından valisine kadar tüm sivil yetkilileri ve en küçük erinden en büyük paşasına kadar tüm askeri yetkililere emir verme, yerlerini değiştirme, görevden alma gibi yetkilere sahiptir , ve bu haliyle senelik Osmanlı tarihinde bu denli geniş yetkilere sahip olan Tarhuncu Ahmet Paşa ve Köprülü Mehmet Paşa’dan sonra seafoodplus.infoşadır.  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir