vizite giriş / SGK Vizite – SGK Teşvik Hesaplama Programı

Vizite Giriş

vizite giriş

E vizite giriş işlemleri ve işveren vizite girişi sorgulaması, sgk rapor girişinin nereden ve nasıl yapılabileceği konusunda bu yazımızda ayrıntılı olarak bilgi verilecektir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarihi itibariyle E-vizite Web servisi uygulamasını da hayata geçirdi. Bu uygulama ile;

  • İşverenler E-SGK web uygulamasına bağlanmaya gerek kalmadan çalışanların iş göremezlik raporlarını görüntüleyebilecek ve çalışmazlık bildirimi yapabilecek.
  • Kullanım kılavuzunu indirmek, karşılaşılan hata kodları ve çözümleri hakkında bilgi edinmek için buradaki belgeyi indirebilirsiniz : SGK E-vizite web uygulaması kullanım kılavuzu indir.

E-vizite nedir?

SGK vizite giriş sistemi iş göremezlik raporu alan çalışanların;

  • Elektronik ortamda iş göremezlik rapor girişinin yapılması,
  • Manuel çalışmazlık bildirimi yapılması,
  • Rapor alan çalışanların tarih itibariyle sorgulanması,
  • Yine rapor alan çalışanların T.C. numarası ile sorgulamasına imkan sağlayan sistemdir.

Sgk vizite girişi nasıl yapılır ?

Yukarıda belirtilen vizite işlemleri için uygulamaya;

  • Buradan giriş yapabilirsiniz⇒ vizite giriş ekranı.
  • Vizite ekranına girişi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından size verilen e bildirge kullanıcı kodu yani bildirge kullanıcısı T.C. numarası ve işyeri şifresi ile yapabilirsiniz. 

SGK vizite sorgulaması nasıl yapılır ?

Sgk diğer uygulamalar vizite ekranına giriş yaptıktan sonra;

  • &#;Elektronik Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri&#; kısmına giriniz.
  • Buradan Tarihe Göre Rapor Arama kısmından seçtiğiniz tarihe kadar olan raporları sorgulayabilir,
  • Kimlik Noya göre rapor arama kısmından ise T.C. numarası ile sorgulama yapabilirsiniz.
  • Her ay bildirge vermeden önce vizite kontrolü yapmanız ve tarihe göre sorgulama yapmanız önem arz etmektedir.
  • Zira buradan vizite rapor sorgulaması yaparak iş göremezlik vizite onayı yapmadığınızda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulanmaktadır.

Çalışılmadığına dair bildirim işlemleri ve SGK rapor onaylama yapılmadığında uygulanacak güncel ceza tutarlarına çalışmazlık girişi nasıl yapılır sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Rapor vizite onaylama işlemi nasıl yapılır ?

Rapor alan çalışan için her ay bildirge vermeden önce viziteye giriş yaparak tarihe göre rapor sorgulaması yaparak onaysız raporları onaylamanızı öneririz. Vizite rapor onaylama işlemi için e SGK vizite girişi yaptıktan sonra;

  • Elektronik Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri kısmında &#;Tarihe Göre Rapor Arama&#; ve ya &#; Kimlik Noya Göre Rapor Arama&#; kısımlarından elektronik ortamda gönderilen raporları listeleyip çalışmazlık bildirimi yapabilirsiniz.
  • Eğer işçi yeni başladıysa ve henüz bildirgesi gönderilmeden iş göremezlik raporu aldıysa rapor bir önceki işyerine düşer. Ayrıca rapor elektronik ortamda düzenlenmedi ise yine Elektronik Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri kısmında sorgulama yaptığınızda listelenmez. Bu tür bir durumda yani işçinin raporu var ancak sistemde çıkmıyorsa sgk vizite onayını manuel yapmanız gerekiyor. Bu tür durumlarda iş göremezlik girişini Manuel Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri kısmından Giriş diyerek yapmanız gerekiyor. Ayrıntılı bilgi için manuel rapor girişi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kimlik no&#;ya göre rapor arama nasıl yapılır ?

Eğer sadece bir sigortalı için e vizite sorgulaması yaparak SGK iş göremezlik girişini gerçekleştirecekseniz bu işlemi SGK e vizite girişi yaptıktan sonra Elektronik Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri menüsü üzerinden &#; Kimlik Noya Göre Rapor Arama&#; bölümünden yapabilirsiniz.

Memur vizite girişi nasıl yapılır ?

Devlet memurları için de artık iş kazası bildirimleri ve rapor bildirimleri sgk e-vizite uygulaması üzerinden yapılmaktadır. Ancak devlet memurları için sgk vizite rapor onaylama uygulaması farklıdır ve giriş için yetki alınması gerekmektedir.

  • Memur e vizite rapor onaylama uygulamasına buradan T.C. numarası ve şifre ile giriş yapabilirsiniz ⇒ memur vizite giriş uygulaması.
  • Eğer devlet memurları çalışılmadığına dair bildirim girişi ve iş kazası bildirim uygulaması için yetkiniz yoksa aynı sayfada yetki talep formlarını alıp eksiksiz doldurarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi&#;ne başvurabilir ve yetki alabilirsiniz.

İş kazası bildirimi nereden yapılır ?

İş kazası vizite girişi ve bildirim işlemleri farklı bir uygulama üzerinden yapılmaktadır. İş kazalarının oluş tarihinden sonraki günden başlayarak en geç 3 iş günü içerisinde bildirimi zorunludur.

  • Elektronik ortamda iş kazası bildirimi için uygulamaya buradan SGK e bildirge kullanıcı şifreleriniz ile giriş yapabilirsiniz ⇒ iş kazası bildirim ekranı.
  • Uygulamaya giriş yaptıktan sonra  İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM İŞLEMLERİ alt menüsünde yer alan Giriş kısmından iş kazası bildirimini gerçekleştirebilirsiniz.
  • İş kazası geçiren çalışan için iş kazası bildirimi yeterli değildir. Aynı zamanda işgörmezlik girişini yukarıda anlatıldığı şekilde ve süresinde yapmanız gerekmektedir.
  • İş kazası bildirimi nasıl yapılır başlıklı yazımızı ziyaret ederek adım adım nasıl bildirim yapabileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Sgk e vizite iş kazası sorgulaması nasıl yapılır ?

İş kazası sgk vizite ekranından daha önce iş kazası bildirimi yapılan sigortalılarınız için görüntüleme ve sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için iş kazası vizite sistemine giriş yaptıktan sonra;

  • İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM İŞLEMLERİ kısmına geliniz
  • İş Kazası Bildirim Görüntüleme/Güncelleme menüsünden sorgulama ve görüntüleme yapabilirsiniz.

SGK vizite giriş hatası

Dönem dönem vizite giriş sistemi hata verebilmektedir. Bu hataların birçok nedeni olabilmektedir. SGK sisteminden kaynaklı hatalar belirgin nedeni olarak öne çıkmaktadır. Eğer SGK sisteminde hata yoksa ve siz sisteme girişte hata yaşıyorsanız modeminizi resetleyerek tekrar denemenizi öneririm. Bu da çözüm olmazsa farklı bir bilgisayarda ya da farklı bir tarayıcıda tekrar deneyebilirsiniz. 

SGK rapor yazma

SGK rapor yazma diğer adı ile elektronik istirahat uygulaması birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında çalışan yani aile hekimleri ve diğer hekimlerin rapor alan sigortalılar için rapor girebileceği uygulamadır. Rapor giriş ekranına buradan girebilirsiniz ⇒ rapor yazma ekranı giriş

Vizite Giriş Sistemi Nedir?

SGK E-Vizite sistemi işverenlerin geçici iş göremezlik raporu alan çalışanları için çalışmadıklarına dair bildirim diğer bir adı ile rapor onaylama işlemini yapabildikleri sistemdir.

E vizite rapor onaylama nasıl yapılır?

Rapor onaylama işlemleri E-vizite uygulamasından yapılmaktadır. SGK vizite onaylama sistemine girdikten sonra &#;Elektronik Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri&#; bölümündeki &#;Tarihe Göre Rapor Sorgulama&#; ya da Kimlik Noya göre rapor arama bölümlerinden rapor sorgulaması yaparak bildirim yapabilirsiniz.

Raporu sisteme kim girer?

Raporu SGK elektronik istirahat uygulaması üzerinden doktor girer. Rapor girilip onaylandıktan sonra elektronik ortamda hem işverene hem de SGK&#;ya gönderilir. Rapor bitiminde işveren onaylar ve SGK da ödeme yapar.

Rapor onaylama süresi kaç gündür?

Rapor onaylaması her ayın beyanname son gününe göre hesaplanır. Raporun bittiği tarihi takip eden ayın son muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verme günü aynı zamanda rapor bildirimi için de son gündür. Örneğin 20 Aralık tarihinde biten bir rapor için işverenin son bildirim tarihi 26 Ocak olacaktır.

Çalışılmadığına Dair Bildirimde İnce Nüanslar

GİRİŞ

sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ’nci maddesinin birinci fıkrasının  (i) bendinde 4/1-a kapsamındaki sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği ödemelerinde sayılı Kanunun ’üncü maddesine istinaden SGK tarafından işverenlerden istenilen bildirimlerin belirlenen süre içerisinde ve elektronik ortamda yapılmaması halinde sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri, hiç yapılmaması halinde ise sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır. Bu çalışmamızda, çalışılmadığına dair bildirimde ince nüanslar /21 sayılı SGK Genelgesi ışığında soru cevap şeklinde işlenecektir.

Geçici İş Göremezlik Ödeneğinin Ödenme Şartı Nedir?

4/1-a kapsamındaki sigortalıların uğramış oldukları iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortalarından geçici iş göremezliğe uğramaları halinde geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödenebilmesi için işverenlerince istirahat süresince işyerinde çalışılmadığına dair bildirimin yapılması gerekmektedir. Söz konusu bildirim olmadan geçici iş göremezlik ödeneği SGK tarafından ödenmemektedir. Ancak; elektronik, manuel veya prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi üzerinden bildirim yapıldığının tespiti halinde SGK tarafından geçici iş göremezlik ödenekleri ödenmektedir.

Bildirim Süresinin Geçmiş Olması Ödenek Ödemeyi Engeller mi?

Bildirim süresinin geçmiş olması ancak herhangi bir yöntemle bildirim yapılmamış olması durumunda ise gerekli müstahaklık şartlarının varlığı halinde, sigortalı adına 30 gün veya istirahat süresi ile uyumlu olmayacak şekilde fazla prim ödeme gün sayısı bildirilmesi durumu hariç olmak üzere geçici iş göremezlik ödenekleri ödenmektedir.

Çalışılmadığına Dair Bildirim Nasıl Yapılacaktır?

Bildirimin, funduszeue.info internet adresinde e-SGK-İŞVEREN-Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi (funduszeue.info) ekranından işverenler tarafından sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait prim belgesinin/prim beyannamesinin“aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kastedilmektedir” verileceği son tarihteki gün sonuna kadar elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur. Prim belgesinde/prim beyannamesinde eksik gün nedeni olarak geçen 01 (istirahat) kodu ile bildirilen sigortalılar için bu bildirim, çalışılmadığına dair bildirim yerine geçmektedir.

İstirahatli İken Ücretleri Tam Ödenen Sigortalılar İçin Bildirim Nasıl Yapılacak?

Prim belgesinde/prim beyannamesinde eksik gün nedeni “İstirahat” olarak bildirilmeyen ve toplu iş sözleşmesi gereği veya işverence atıfet kabilinden primleri yatırılan sigortalılara ilişkin çalışılmadığına dair bildirimin iki farklı ekran yerine tek bir ekrandan yapılması amacıyla prim belgesinde/prim beyannamesinde eksik günlerin nedeni için oluşturulan “İstirahat” paneline ek olarak ayrı bir sütun oluşturulmuştur. Bu sütun başlığında “prim bildirilen sigortalı, istirahatli olduğu sürelerde, işyerinde çalışmamıştır” ifadesi yer almaktadır. Anılan sütunda, ilgili ayda raporlu olan fakat raporlu olduğu dönemde prime esas kazançları ve ikramiyeleri işverenleri tarafından bildirilenler ile eksik gün nedeni “12 Birden fazla” bildirilen sigortalıların istirahat döneminde işyerinde “çalışmadıklarının” kazanç ve ikramiyelerin bildirileceği prim belgesinin/prim beyannamesinin verileceği son tarihe kadar belirtilen sütun altında yer alan “12 Birden fazla” ve “istirahatli olduğu sürelerde, işyerinde çalışmamıştır” kutucuklarının birlikte işaretlenerek bildirilmesi gerekmektedir. Sadece “12 Birden fazla” kutucuğunun işaretlenmesi çalışılmadığına dair bildirim yerine geçmeyecektir.

(01) İstirahat Dışında Diğer Eksik Gün Nedenlerinin Olması Durumunda Nasıl İşlem Yapılacak?

İşverenlerce eksik gün nedeni olarak bildirilen “istirahat” dışında kalan diğer eksik gün nedenleri bildirimleri için mutlaka istirahatli olduğu sürelerde çalışılmadığına dair bildirim ekranından veya prim belgesindeki/prim beyannamesindeki “ istirahatli olduğu sürelerde, işyerinde çalışmamıştır” kutucuğunun işaretlenmesi sureti ile çalışmadığına dair bildirim yapılması gerekmektedir.

Birden Fazla Aya Sarkan İstirahat Raporlarında Bildirim Nasıl Yapılacak?

Birden fazla aya sarkan istirahat raporlarında, yalnızca istirahatin bittiği tarihin içinde bulunduğu aya ait prim belgesinde/prim beyannamesinde 01 (istirahat) eksik gün nedeninin bildirilmesi halinde çalışılmadığına dair bildirim yapılmış olacaktır. Çalışılmadığına dair bildirim bakımından, rapor süresini kapsayan diğer aylar için ayrıca 01 (istirahat) eksik gün nedeni bildiriminin yapılıp yapılmadığına bakılmayacaktır. Bununla beraber istirahatin başladığı ilk ayda veya istirahatin devam ettiği diğer aylarda 01 (istirahat) eksik gün nedeninin bulunması, fakat istirahatin bittiği aya ait 01 (istirahat) eksik gün nedeninin bulunmaması durumunda bildirim yapılmamış sayılacaktır. İstirahatin bittiği tarihin içinde bulunduğu aya ait prim hizmet belgesinde/beyannamesinde “istirahat süresinde çalışmamıştır” kutucuğu işaretlenecek ya da çalışılmadığına dair bildirim giriş ekranından bildirim yapılacaktır. Bu şekilde de bildirim yapılmaması durumunda idari para cezası uygulanacaktır.

İstirahatli İken Çalıştı Bildiriminin Yapılması Durumunda Ne İşlem Yapılacak?

Sağlık hizmet sunucularınca istirahat raporu verilen ancak istirahatli olduğu dönemde işyerinde çalışan sigortalılar için işverenler tarafından “Çalıştı” bildirimi, ilgili ekranlardan yapılacaktır. İşverenlerce “Çalıştı” bildirimi yapılan sigortalılara ödenek ödenmeyecek, önceden ödenmiş olanlarla ilgili olarak sayılı Kanunun 96’ncı maddesine göre tahsil işlemleri başlatılacaktır.

Sigortalının istirahatli olduğu dönemde işyerinde çalıştığı yönünde inandırıcı şüphe olması, ihbar ve şikâyette bulunulması halinde konu SGK denetim elemanlarınca incelenecek, sigortalının istirahatli olduğu dönemde işyerinde çalıştığının tespit edilmesi durumunda şayet henüz sigortalıya ödeme yapılmamış ise geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecek, ödenmiş ise ödenen ödeneğin tahsili yoluna gidilecektir.

Bildirim Ekranında Sigortalı Listesi Ne Şekilde Alınacak?

İstirahatli olan sigortalılar için işverenlerce prim belgesinden/prim beyannamesinden veya ilgili diğer ekranlardan “istirahat”, “çalışmadı” veya “çalıştı” bildirimleri yapıldığında işverenin çalışılmadığına dair bildirim ekranından ilgili sigortalılara ait kayıtlar otomatik olarak düşmektedir. İşverenler çalışılmadığına dair bildirim yaptıkları sigortalılara ait listeyi Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş ekranı üzerinden alabilecektir.

Çalışılmadığına Dair Bildirim Ne Zamana Kadar Yapılacak?

Çalışılmadığına dair bildirimin, işverenler tarafından sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait prim belgesinin/prim beyannamesinin verileceği son tarihteki gün sonuna kadar elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur. sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun gereğince belirtilen sürelerde bildirim yapılmış olmasına rağmen e-ödenek programında cezaya düşen istirahat raporları, ceza listesinden çıkarılacak olup, bu kapsamdaki işverenlere idari para cezası uygulanmayacak, uygulanmış olanlar iptal edilecektir.

İdari Para Cezaları Ne Şekilde Tespit Edilmektedir?

İstirahat raporları elektronik ortamda gönderilen ve ödenekleri ödenen sigortalılar için işverenlerce “İstirahat”, “Çalışmadı” veya “Çalıştı” bildirimlerini yapmayanlar ya da yasal süresi dışında yapanlar e-ödenek programı tarafından tespit edilmektedir. Söz konusu bildirimleri yapmayan ya da yasal süresi dışında yapanlara ait liste SGK modülünde “ceza uygulanacak raporlar” menüsünden alınabilmektedir.

İdari Para Cezası Ne Şekilde Uygulanacak?

Ceza uygulanacak raporlar menüsünden alınan listede; prim belgesi/prim beyannamesi üzerinde yer alan eksik gün nedeni “istirahat” veya “istirahatli olduğu sürelerde, işyerinde çalışmamıştır” olarak”; manuel veya elektronik çalışılmadığına dair bildirim giriş ekranından sigortalının istirahatli olduğu dönemde çalışıp çalışmadığını “çalışmadı” veya “çalıştı” olarak, bildirmeyen işverenlere Kanunun ’nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde belirtilen asgari ücretin yarısı, geç bildirenlere ise asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Eksik Gün Nedeni “01” Olarak Bildirim Yapılmaması İçin Ceza Uygulanacak mı?

Eksik gün nedeni “istirahat” bildirimini yapmayan ya da geç yapan işverenlere eksik gün nedeni bildirimi ile ilgili sigorta primleri mevzuatı gereği idari para cezası uygulandığının tespit edilmesi halinde ayrı bir ceza uygulanmayacaktır.

İdari Para Cezası Tebligatının Postaya Verildiği Gün Bildirimin Yapılması Halinde Uygulanacak Ceza Nedir?

İdari para cezasına ilişkin tebligatın postaya verildiği tarihe kadar işverence çalışılmadığına dair bildirim yapılması halinde; bildirim geç yapılmış kabul edilecek ve asgari ücretin 1/10 tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

İstirahat Günlerinin Birden Fazla Aya Sarkması Halinde Ceza Nasıl Uygulanacak?

Sigortalının almış olduğu istirahat günlerinin birden fazla aya sarkması halinde ve son aya isabet eden rapor günlerine ait prim belgelerinin/prim beyannamelerinin verileceği son tarihte son ay için “istirahat” bildiriminin yapılmış olması halinde çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılmış sayılacağından bu durumda idari para cezası uygulanmayacaktır. Ancak, söz konusu raporlar için “istirahat” bildiriminin yapılmaması durumunda istirahatin bittiği aya ait prim belgesinin/prim beyannamesinin son verilme tarihi itibariyle işverenin çalışılmadığına dair bildirim girişinin prim belgesi/prim beyannamesi üzerinde, “istirahatli olduğu sürelerde, işyerinde çalışmamıştır” olarak veya işverene ait çalışılmadığına dair bildirim ekranında “çalıştı/çalışmadı” şeklinde yapılması gerekmektedir.

Kâğıt Ortamında Düzenlenen Raporlarda Nasıl İşlem Yapılacak?

Kâğıt ortamında düzenlenen ve SGK’ ya gönderilen raporlar için çalışılmadığına dair bildirim; istirahatin bittiği tarihin içinde bulunduğu aya ait prim belgesinin/prim beyannamesinin verilme süresi bitimine kadar yapılması gerekir.

Kağıt ortamında düzenlenen raporlar e-ödenek manuel rapor kayıt giriş ekranından kaydedilebilmekte olup, kaydedildiği anda işveren ekranlarında görüntülenebildiğinden bu şekilde kaydedilen raporlar için SGK tarafından işverene bildirim yapması yönünde ayrıca tebligat gönderilmemektedir. Bu şekilde kaydedilen raporlar için işveren ekranına düştüğü tarihin içinde bulunduğu aya ait prim belgesi/prim beyannamesi verilme süresine kadar işveren tarafından bildirim yapılması gerekmektedir.

Anılan ekrandan kaydedilemeyen raporlar için ise işverenin söz konusu rapordan haberdar olamayabileceği de göz önüne alınarak idari para cezası uygulanmadan önce çalışılmadığına dair bildirim yapması yönünde işverene tebligat gönderilir. Tebellüğ tarihinin içinde bulunduğu aya ait prim belgesi/prim beyannamesi verilme süresine kadar işveren tarafından bildirim yapılması gerekmektedir. Bu şekilde işverence bildirim yapılmaması veya geç bildirim yapılması halinde idari para cezası uygulanır.

(10) Günün Üzerinde Alınan Raporlarda Ödenek Nasıl Ödenecek?

Sigortalılara rahatsızlıkları sebebiyle sağlık hizmet sunucularınca 10 günün üstünde istirahat verilmesi halinde hak ettikleri geçici iş göremezlik ödeneklerini 10’ar günlük dilimler halinde almak istedikleri konusunda işverenlerine talepte bulundukları takdirde ve işverence ilgili süreler için bildirim yapılması halinde ödenekleri ödenecektir.

Yatarak Tedavilerde Bildirim Yapılacak mı?

Sigortalının yatarak tedavi gördüğü sürelerde, işveren tarafından çalışılmadığına dair bildirim yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Hastalık Halinde 3 Günden Az Alınan Raporlarda Bildirim Yapılacak mı?

Hastalık sigortası vaka türünde sıra numarası “1” olarak belirlenmiş olup, bu vaka türünde 2 veya daha az gün süreli raporlar için ödenek ödenmeyecek ve çalışılmadığına dair bildirim aranmayacaktır.

Müstehak Olmadığı Tespit Edilen Raporlar İçin Bildirim Yapılacak mı?

Hastalık ve analık vaka türlerinde sigortalının müstahak olmadığı tespit edilen raporlar için ödenek ödenmeyeceğinden çalışılmadığına dair bildirimi de aranmayacaktır.

İşten Çıkartılan İşçiler İçin Bildirim Yapılacak mı?

İşten çıkarılan veya statü değişikliği yapan sigortalılar için işveren tarafından sigortalının işten ayrıldığı tarihten sonraki süreler için çalışılmadığına dair bildirimin yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Ayrıca statü değişikliği sebebiyle 4/1-a sigortalısı iken istirahatli olduğu dönemde 4/1-c  (EMEKLİ SANDIĞI) kapsamında tescili yapılması halinde 4/1-a kapsamına isabet eden istirahat süreleri için geçici iş göremezlik ödeneği ödenecek; 4/1-c kapsamına tescili yapıldığı gün ve sonrası için ise geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecektir. Söz konusu rapor için sadece sigortalıların 4/1-a kapsamında çalıştıkları işyerinden istirahatli olduğu dönemde çalışmadıkları yönünde bildirim alınacak, 4/1-c tescili yapılan kurumdan ayrıca bildirim istenmeyecektir.

Sigortalının işten çıkışının verildiği tarihten sonra henüz 9. gün ve öncesinde istirahat raporu verilmesi halinde işverenince çalışılmadığına dair bildirim yapılmasına gerek bulunmamakta olup bu raporların idari para cezası listesine düşmesi halinde ceza uygulanmayacaktır.

Birden Fazla İşverenin Yanında Çalışmada Bildirim Nasıl Yapılacak?

Birden fazla işverenin yanında çalışan sigortalının istirahatli bırakılması halinde; rapor, istirahat sona erme tarihinden önceki en son tarihte prim belgesi/prim beyannamesi ile prim bildiren işverenin “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri” ekranına düşmekte olup, anılan işveren tarafından süresinde bildirim yapılacaktır.

İşveren modülünde “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri” ekranına sigortalının raporu düşmeyen diğer işveren veya işverenlerden ise kendilerine tebligat gönderilmek suretiyle mutlaka SGK’ya bildirim yapması gerekecektir. Söz konusu tebligat gönderilmeden elektronik istirahat raporunun iletilemediği işveren veya işverenlere idari para cezası uygulanmayacaktır.

İşyeri Nakli Yapılan Sigortalılar İçin Yapılacak İşlem Nedir?

İşyeri nakli sebebiyle giriş çıkış yapılan sigortalılar, işyeri değiştiren sigortalılar, işe giriş bildirgesi ya da işten çıkış bildirgesinin verilmemesi sebebiyle yanlış işyerine düşen raporlar için eski işverenin “personelim değildir” butonunu kullanması gerekmektedir.

Ancak bu butonun kullanılmasına rağmen yeni işverenin ekranına düşmeyen raporlar eski işveren adına “ceza uygulanacak raporlar” menüsüne düşmektedir. Bu durumun tespit edilmesi halinde eski işverene ceza uygulanmayacak olup, söz konusu rapor anılan menüden çıkarılacaktır. Yeni işverene ceza uygulanmadan önce, yeni işyerinden prim belgesinin/prim beyannamesinin verilme süresinde eksik gün nedeni veya istirahatli olduğu sürede işyerinde çalışmadığına dair kutucuğun işaretlenip işaretlenmediğinin kontrolü sağlanacak, çalışılmadığına dair bildirim girişinin yapılmadığının tespit edilmesi halinde mutlaka çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılması yönünde tebligat çekilecek, tebligatın işverene tebliğ edildiği tarihin içinde bulunduğu aya ait prim belgesinin/prim beyannamesinin bildirileceği son tarihe kadar işveren tarafından çalışılmadığına dair bildirim yapılması gerekir. Söz konusu raporlara ait çalışılmadığına dair bildirim girişlerinin işverenler tarafından raporun işverenlerin “çalışılmadığına dair bildirim girişi“ ekranına düştüğü aya ait prim belgesinin/prim beyannamesinin bildirileceği son güne kadar yapılması gerekmektedir.

Ekranlarda Meydana Gelebilecek Arızalarda Bildirim Nasıl Gerçekleştirilecek?

Raporların elektronik ortamda gönderilmesini sağlayan “e- ödenek programında”, eksik gün nedeni bildirimlerine ait kayıtlarda veya “istirahat süresinde çalışmamıştır” kutucuğu ya da “çalıştı/çalışmadı” bildirimlerinin yapılacağı “manuel ve elektronik çalışılmadığına dair bildirim ekranlarında” meydana gelen teknik arızalardan dolayı söz konusu bildirimlerin yapılıp yapılmadığı veya süresinde yapılıp yapılmadığının tespitinin mümkün olmadığı ya da sistemce yanlış tespit yapılması nedeniyle cezaya düşen işverenlerin olması durumunda işverenler tarafından yapılacak itirazlar üzerine, SGK kayıtlarından manuel yapılan kontrollere göre (hizmet dökümünde ilgili ayda “” işareti bulunması “istirahat” olması ve manuel çalışılmadığına dair bildirim girişi ekranında çalışılmadığına dair bildirim girişinin yapılmış olduğunun tespit edilmesi durumunda), kısa vadeli sigortalar servis personeli, şef ve sosyal güvenlik merkez müdürü veya il müdür yardımcısı tarafından müşterek tutanak tanzim edilmek suretiyle cezadan çıkarma işlemi yapılacaktır.

İşverenler İşçilerin Rapor Alması Halinde Bilgilendirme Talep Edebilir mi?

Yasal zorunluluk olmamakla birlikte işverenler, sigortalılarına verilen istirahat raporları hakkında e-posta yoluyla bilgilendirilmektedir. E-posta ile bilgilendirilme yapılabilmesi için işverenlerin veya işveren vekillerinin kendilerine ait e-posta adres bilgilerini SGK internet sayfasında yer alan e-SGK/Diğer Uygulamalar-Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş ekranı içinde yer alan “İşveren İletişim Bilgileri” panelinden giriş yapmaları gerekmektedir. Ancak çeşitli nedenlerle e-posta ile bilgilendirme yapılmaması veya yapılamaması işverenlerin SGK’ ya çalışılmadığına dair bildirim yapma yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

İlk Defa veya Tekrar İşe Giren Sigortalıya Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi Nasıl Yapılacak?

Sigortalıların hizmet bildirimleri e- bildirge/e-beyanname sisteminden gönderilmektedir. Bu kapsamda ilk defa işe giren sigortalılardan işe girdikleri ay içinde iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle istirahat raporu alanlar ile tekrar işe başlayan sigortalılardan iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık veya analık sigortalarından istirahatli oldukları sürelerde işyerlerinde çalışmadıklarına dair bildirimlerinin yapılabilmesi için, işverenler tarafından e-bildirge sisteminde mevcut olan sigortalı hesap fişi ile cari ay hizmetlerinin elektronik ortamda bildirilmesi gerekmektedir.

SONUÇ

4/1-a kapsamında çalıştırılan sigortalıların iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortalarına maruz kalmaları durumunda şartların sağlanması şartıyla SGK tarafından sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. Bu ödemenin yapılmasının önden gelen şartlarından birisi de işverenler tarafından çalışılmadığına dair bildirim yapılmasıdır.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası