girebolu nerede yetişir / Gilaburu türkiyede nerede yetişir?

Girebolu Nerede Yetişir

girebolu nerede yetişir

Kayseri’ye &#;zg&#; Bir Lezzet: Gilaburu

Gilaburu (Viburnum opulus L.) çok yıllıklı, çalı formunda bir bitkidir. Orta Asya kökenli olmakla birlikte yabancı literatürlerde “Cranberrybush” olarak da bilinmektedir[1]. Osmanlı ve Selçuklu döneminde bu bitkiye çiçek açtığında oluşturduğu hoş görüntüden dolayı “gül ebru” adı verilmiş ve farklı bölgelerde “gilaboru, girabolu, gilabba, giligili, gilabu, gildar, giraboğlu” olarak anılmasına karşın en yaygın ismi “gilaburu” olmuştur [1,2,3,4]. yıla kadar yaşayabilmekte olan bitki sonbaharda kırmızı parlak renkli meyvelerini verir [5]. Kaliteli meyve elde etmek için organik maddelerce zengin toprak, bol miktarda su ve güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır [6]. Avrupa’da yaprak, sap ve meyvesi idrar attırıcı olarak bilinmektedir[1]. 

Gilaburu ülkemizde başta Kayseri olmak üzere Bursa, Sakarya, Tokat, Sivas illerinde doğal olarak yetişmektedir [5]. Kayseri’de geleneksel bir içecek olarak tüketilmektedir. Bu aşamada ekim ve kasım ayında toplanan meyveler su ile yıkandıktan sonra sap ve benzeri kısımlarından ayılır. Toprak küplere veya plastik kaplara konulduktan sonra üzerine su ilave edilir ve hava almayan serin, kuru bir yerde 3 ay kadar muhafaza edilir. Bu süre boyunca olgunlaşmaya bağlı olarak meyvenin kendine has buruk tadında iyileşme meydana gelir. Olgunlaşma sonrasında meyvelerin posası çıkartılır. Çıkan posa dörtte bir oranında sulandırılıp isteğe bağlı olarak şeker ilave edilerek tüketime hazır hale getirilir [4,7].

Gilaburu'nun besinsel içeriği

Çalışmalar farklı miktarda demir, bakır, çinko, mangan, sodyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve azotu içeriğinde barındırdığını göstermektedir [8]. Nektar ve meyve suyu olarak da kullanılan gilaburu meyvesi, içeriğindeki askorbik asit ve fenolik asitlerden kaynaklı olarak antikansorojen, antimikrobiyal ve antioksidan* özelliğe sahiptir [9,10,11].  Yapılan bir çalışmada gilaburunun meyvesine oranla yaprak kısmında daha fazla miktarda azot ve kalsiyum içerdiği belirlenmiştir. Aynı çalışmada demir içeriği açısından çoktan aza doğru yaprak, sap, meyve olarak sıralandığı belirtilmiştir [8]. Gilaburunun içeriğindeki protein miktarı bir çalışmada %, başka bir çalışmada ise % olarak saptanmıştır [12,13]. Buradan da görülmektedir ki protein içeriği; yetiştirildiği coğrafi şartlar, toprak yapısı, çeşidi, genetik faktörler ve hasat zamanı gibi etkilere bağlı olarak değişiklik göstermektedir [14]. Gilaburu gram gallik asit*/kg oranında polifenol* içerir [10]. 1 gram kuru maddenin enerji içeriği kcal olarak tespit edilmiştir [15]. Gilaburu meyvesi vitamin K ve reçine içermesinin yanında bitkiye kendine özgü bir koku veren valerik asidi* de içermektedir[16].

Gilaburu meyvesinin sağlığa etkileri

Gilaburu özellikle Kayseri ve çevresinde; böbrek taşlarının düşürülmesinde, öksürüğün giderilmesinde ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır [17].Gece uyku esnasında ani ve şiddetli meydana gelen kas spazmları üzerinde gilaburunun olumlu etki sağladığı bilinmekte ve bu sebepten dolayı ingilizcede “cramp bark” olarak isimlendirilmektedir[3].Kurutulmuş meyve ve tohumlarının da yüksek oranda antimikrobiyal özellik gösterdiği belirlenmiştir[18,19]. Ciltte oluşan yaralar için bitkinin gövde kabuklarından elde edilen tozlar tereyağı ile karıştırılıp kullanıldığı ve boğaz ağrısı, diş ve dil iltihapları için ise çiçek ve meyvelerinin suda kaynatılıp tüketildiği bilinmektedir[5]. Bunların yanı sıra kabuk ve yaprakları, kabakulak ve göz hastalıklarında kullanılmakta[20], bağırsak solucanlarını düşürmek için gilaburu meyvesinin preparatları hazırlanmaktadır[21]. Sonuç olarak; bol miktarda C vitamini ve antioksidan özellik gösteren maddeler içeren gilaburu meyvesi gıda endüstrisinde kullanımının yanında meyveleri boya ve mürekkep endüstrisinde de kullanım alanı bulmuştur[7]. Gilaburu; vitamin, mineral, polifenol açısından zengin ve sağlık üzerine birçok olumlu etkisi bulunan bir meyvedir. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki sadece meyvenin kendisi değil sap, kabuk, yaprak ve tohumu da çok sayıda yararlı maddeyi içinde barındırmaktadır. Türkiye’de coğrafi işareti alınmış olan bu meyvenin toplum tarafından daha çok bilinmesi ve tüketilmesi gerekmektedir.  

Sözlük

Antioksidan: Vücutta serbest radikalleri bağlayarak potansiyel olarak zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmaktadır[10,11].

Gallik asit:Hidroksi gruplarının 3, 4 ve 5 konumlarında olduğu bir trihidroksibenzoik asittir[22].

Polifenol:Polifenoller her molekülde birden fazla fenol grubunun bulunduğu, antioksidan özelliği gösteren, bitkilerde doğal olarak bulunan ve onların renklerinden sorumlu olan bileşiklerdir.

Valerik asit:Beş karbon atomu içeren düz zincirli doymuş yağ asidi[23].

Yazar: Seda Nur KEPÜÇ

Kaynakça

[1]Alifakı, Y. Ö. (). Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvesinden yeni yöntemlerle fenolik bileşenlerin ekstraksiyonu ve gilaburu tozunun mikroenkapsülasyonu.

[2]Ekici, L. , Velioğlu, S. (). Gilaburu ve Sağlık. Cinetarım, seafoodplus.info

[3]Zarifikhosroshahi, M. (). Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvelerinde Biyoaktif, Biyokimyasal ve Besin Element İçeriklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

[4] Hizlisoy, H. (). Çeşitli Mikroorganizmalar Üzerine Gilaburunun Antimikrobiyal Etkisinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri,

[5]Yıldız, R. & Ekici, H. (). Gilaburu (Viburnum opulus L.)’nun Farmakolojik Açıdan Değerlendirilmesi . Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni , 10 (1) , . Retrieved from seafoodplus.info

[6] Koca, S. (). Kayseri İlinde Gilaboru Bitkisi (Viburnum Opulus L.) Üzerinde Bulunan Arthropoda Türlerinin Belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 62 s.

[7] Soylak, M. ,Elci, L. , Saracoglu, S. , Divrikli, U. ,(). Chemical Analysis of Fruit Juice of European Cranberrybush (Viburnum opulus), from Kayseri-Turkey. Asian J Chem, 14(1):

[8]Taşkın, O. , Aşık, BB. , İzli, N. , (). Gilaburu Bitkisinin (Viburnum opulus L.) Meyve, Sap ve Yaprağının Mineral İçeriği. KSÜ Tar Doğa Dergisi 22(2):     DOI /seafoodplus.info

[9]Çam, M., Hisil, Y. ,(). Comparison of chemical characteristics of fresh and pasteurised juice of gilaburu (Viburnum opulus L.). Acta Alimentaria, 36, – 

[10]Rop, O. , Reznicek, V. , Valsikova, M. , Jurikova, T. , Mlcek, J. and Kramarova, D. (). Antioxidant Properties of European Cranberrybush Fruit (Viburnum opulus var. edule). Molecules, 15,

[11]Kraujalyte, V. , Venskutonis, P.R. , Pukalskas, A. , Cˇesoniene, L. and Daubaras, R. (). Antioxidant properties and polyphenolic compositions of fruits from different European cranberrybush (Viburnum opulus L.) genotypes. Food Chemistry, , –

[12]Kalyoncu, IH. , Ersoy, N. , Elidemir, AY. , Karal,i ME. , (). Some Physico-Chemical Characteristics and Mineral Contents of Gilaburu (Viburnum opulus L.) Fruits in Turkey. International Scholarly and Scientific Research & Innovation, 7(6):

[13]Akbulut, M. ,Calisir, S. , Marakoglu, T. , Coklar, H, . (). Chemical and Technological Properties of European Cranberrybush (Viburnum Opulus L.) Fruits. Asian Journal of Chemistry, 20(3):

[14]Er, F. , Özcan, MM. , (). Chemical Compositional Properties and Mineral Contents of Some Apple Cultivars. South-Western Journal of Horticulture Biology and Environment, 1(2):

[15]Herrera, C.M. , (). Vertebrate-dispersed plants of the Iberian peninsula: A study of fruits characteristics, Ecological Monographs, 57,

[16]Kalyoncu, İ.H. , Babaoğlu, D. , Yılmaz, M. , (). Gilaburu'nun ( Viburnum opulus L.) Yeşil Uç Çeliklerinde Çelik Köklenmesi Üzerine Bazı Hormonların Etkileri, Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi s

[17]Çam, M. (). Kayseri Bölgesi’nde Tüketilen Gilaburu (Viburnum opulus) Meyve Suyunun Organik asit ve Fenolik Bileşiklerinin Yüksek Basınç Sıvı Kromotografisi(HPLC) ile Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

[18]Sağdiç, O., Aksoy, A., Özkan, G. (). Evaluation of the Antibacterial nad Antioxidant Potentials of Cranberry (Gilaburu, Viburnum opulus L.) Fruit Extract. Acta Alimentarias, 35 (4): –

[19]Cesonienė, L., Daubaras, R., Viškelis, P., Sarkinas, A. (). Determination of the total phenolic and anthocyanin contents and antimicrobial activity of Viburnum opulus fruit juice. Plant foods for human nutrition, 67(3)

[20]Yürüker, A. (). Viburnum orientale Pallas üzerinde fitokimyasal çalışmalar, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

[21]Tuzlacı, E. (). Şifa Niyetine, Türkiye’nin Bitkisel Halk İlaçları, 1. Basım, Alfa Yayınları, İstanbul,

[22]National Center for Biotechnology Information (). PubChem Compound Summary for CID , Gallic acid. Retrieved October 15, from seafoodplus.info

[23] Team, E. B. I. W. (n.d.). valeric acid (CHEBI). Retrieved October 15, , from seafoodplus.info?chebiId=

'Gilaburu'nun faydaları bilimsel olarak kanıtlandı

KAYSERİ - Esma Küçükşahin

Yoğunlukla Kayseri'nin Bünyan ilçesi ile civarında yetişen ve "gilaburu" bitkisi, böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliğinin bilimsel olarak kanıtlanmasıyla eczanelerde takviye edici gıda olarak satılıyor.

Özellikle böbrek taşı hastalarının yakından tanıdığı, Türkiye'nin farklı bölgelerinde "gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü" gibi çeşitli isimlerle anılan gilaburu, içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak da anılıyor.

Üzüme benzeyen kırmızı meyvesi ve çalı şeklinde bitkisiyle bilinen gilaburu, yöre halkı tarafından toplanıyor ve meyve suyu olarak tüketiliyor.

Ekim ayının ilk haftasında hasadı tamamlanan gilaburu, salamura olması için şişelere doldurularak bekletiliyor. Kış aylarında meyvesi ezilen gilaburu tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içiliyor.

Bazı firmalarca işlenen gilaburu, içecek olarak raflarda, lokantalarda yerini alırken, ilçe halkı tarafından da yol kenarlarında satılıyor.

Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye özgü aromatik bir meyve olan gilaburunun tanıtımının yapılması yönünde göreve geldikleri günden bu yana çeşitli çalışmalar yaptıklarını, üreticileri bilgilendirdiklerini, şişelenmesini ve paket çayını hazırladıklarını belirtti.

Coğrafi işaret için de başvuruda bulunduklarını hatırlatan Gülcüoğlu, gilaburunun tıp otoriterilerinin de kabul ettiği birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını dile getirdi.

Ankara Üniversitesi'nin gilaburu üzerinde çeşitli çalışmaları olduğunu anlatan Gülcüoğlu, şunları kaydetti:

"Farmakognozi bilimiyle uğraşan bir grup araştırmacı, gilaburu meyvesinin tıptaki yararına ilişkin ciddi çalışmalar yapıyor. Birçok hastalığa, özellikle böbrek taşına, önleyici anlamda kanser hastalığına, tansiyona faydası olduğu bilinen gilaburu, ABD'de tablet şeklinde satılıyor. Belediye olarak biz de bu meyvenin hak ettiği değeri görmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ciddi bir talep var, Türkiye içinde olduğu gibi yurt dışından da talep alıyoruz."

"Gilaburu, ABD'deki raflarda yerini aldı"

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan da gilaburu bitkisi üzerinde yılından bu yana çalıştıklarını söyledi.

Bitkinin halk arasındaki geleneksel kullanımını bilimsel olarak incelediklerini anlatan İşcan, şöyle konuştu:

"Biz halkın arasında bilinen faydalarını bilimsel temellere oturttuk. Böbrek taşı düşürmesi özelliğinin klinik öncesi ve klinik çalışmaları yapıldı. Böbrek taşı düşürdüğü doğrulandı bu çalışmalarla. Ağrı kesici etkisi de bilimsel deneylerle doğrulandı. Bu bilimsel çalışmalar ışığında ürünü ticarileştirmek için Ankara Üniversitesi Teknopark'ı bünyesinde bir şirket kurduk. Önce pilot üretim yaptık, daha sonra da endüstriyel üretim yaptık. Bitkinin içindeki klorojenik asit üzerinden bitkisel ekstreyi standart hale getirdik. Şu anda eczanelerde satılıyor. İlk 30 bin kutuyu ürettik. ABD'deki İlaç ve Gıda Dairesinin gerekliliklerine uyarak ham maddeyi ABD'ye ihraç ettik geçen yıl. ABD'de 'Gilaburu +PP' adıyla satılıyor. Kayseri'de yetişen bir bitki bugün ABD raflarında. Tarım Bakanlığından onay alınmış takviye edici gıda olarak satılıyor."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Gilaburu türkiyede nerede yetişir?

İçindekiler:

  1. Gilaburu türkiyede nerede yetişir?
  2. Gilaburu bitkisi nerelerde yetişir?
  3. Gilaburu ne zaman dikilir?
  4. Gilaburu hangi ayda toplanır?
  5. Gilaburu hasadı nasıl yapılır?
  6. Gilaburu nedir ne için kullanılır?
  7. Gilaburu hangi mevsimde yetişir?
  8. Gilaburu suyu böbrek taşını düşürür mu?
  9. Gilaburu meyvesi hangi mevsimde yetişir?
  10. Gilaburu ne zaman meyve verir?
  11. Gilaburu turşusu nasıl yapılır?
  12. Gilaburu kaç yılda meyve verir?
  13. Gilaburunun yan etkileri nelerdir?
  14. Gilaburu Nasıl Kullanılır Saraçoğlu?
  15. Girebolu ne zaman olur?
  16. Girebolu nasıl yapılır?
  17. Avakado yaprağı böbrek taşı eritir mi?
  18. Gilaburu frenk üzümü Aynı mi?
  19. Gilaburu eczanede satılıyor mu?

Gilaburu türkiyede nerede yetişir?

Gilaburubitkisi yetiştirilirken bolca sulamaya ihtiyaç duymakta, ancak buna rağmen bol yağışlı olan Karadeniz'de, Akdeniz'de değil de, İç Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde gilaburugenel olarak Kayseri ve çevresi başta olmak üzere neredeyse tüm İç Anadolu Bölgesinde yetiştiriliyor.

Gilaburu bitkisi nerelerde yetişir?

Yetiştirilirken bolca sulamaya ihtiyaç duyan gilaburu bitkisi, Kayseri ve çevresi başta olmak üzere neredeyse tüm İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilebiliyor.

Gilaburu ne zaman dikilir?

Gilaburusuyu seven bir bitkidir. Sulak bölgeler bitkinin yetişmesi için en ideal mekanlardır. Bitki gelişme döneminde fazla su istemez. Bitkinin fidelerinin dikilmesiiçin en uygun dönem aralık ve mart aylarıdır.

Gilaburu hangi ayda toplanır?

Genelde ekim ve kasım aylarında hasadı yapılan gilaburu, Kayseri'de birçok ailenin de geçim kaynağı oldu. Kentteki bazı ilçe ve mahallelerde yetişen gilaburununhasadına başlandı.

Gilaburu hasadı nasıl yapılır?

Çalılık ağaçlarda sulak yerlerde yetişir. ve aylarda hasadı yapılır. Gilaburumeyvesi ilk olarak güzelce yıkanır ve salamuraya konulur 3 ay bekledikten sonrada meyve suyu gibi tüketilir.

Gilaburu nedir ne için kullanılır?

- İdrar söktürücü etkisi olan gilaburu, vücuttan fazla suyu uzaklaştırarak ödem ve ödeme bağlı şişkinliklerin de hızla geçmesini sağlar. - Bağırsakların sağlıklı çalışmasına destek olur ve kabızlığı önler. - Sivilce, siyah nokta gibi sıkça yaşanan cilt problemlerinin de geçmesine yardımcı olur.

Gilaburu hangi mevsimde yetişir?

İç Anadolu'da Kayseri'nin bazı ilçelerinde ve ağırlıklı olarak Erciyes Dağı'nın Güney eteklerinde yetişen'Gilaburu' olarak bilinen meyvenin hasadına başlandı Genelde ekim ve kasım ayında hasadı yapılan bu meyve, su içinde bir ay salamuraya yatırıldıktan sonra acılığı kaybolarak içilebilir hale geliyor.

Gilaburu suyu böbrek taşını düşürür mu?

Dr. Emin Öztürk, böbrek taşıdüşürdüğüne inanılan gilaburumeyvesinin içeriğinde böbrek taşını düşürenbir madde olmadığını savunarak, "Bu meyve ekşimsitrak tadı nedeniyle çok su içirdiğinden dolayı taş düşürmeye yardımcı oluyor.

Gilaburu meyvesi hangi mevsimde yetişir?

İç Anadolu'da Kayseri'nin bazı ilçelerinde ve ağırlıklı olarak Erciyes Dağı'nın Güney eteklerinde yetişen'Gilaburu' olarak bilinen meyveninhasadına başlandı Genelde ekim ve kasım ayında hasadı yapılan bu meyve, su içinde bir ay salamuraya yatırıldıktan sonra acılığı kaybolarak içilebilir hale geliyor.

Gilaburu ne zaman meyve verir?

GilaburuBitkisi ve Meyvesi Özellikleri Gilaburufidanının meyvevermesi yılı bulabilmektedir. Meyvelerisalkım şeklindedir. Gilaburumeyvesi ve suyu asidik bir özelliğe sahip olması nedeni ile reflü gibi mide sorunları yaşayanlar için önerilmemektedir.

Gilaburu turşusu nasıl yapılır?

Hazırlanan gilaboru suyunun, yarısının sabah aç karna, yarısının da akşam yemeğinden önce veya yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir. Aldığınız meyve bitene kadar aralıksız her gün içmeniz tavsiye edilir. Hazırladığınız Gilaboru (gilaburu) suyunu, 24 saat içerisinde tüketmenizi tavsiye ederiz.

Gilaburu kaç yılda meyve verir?

GilaburuBitkisi ve Meyvesi Özellikleri Gilaburufidanının meyvevermesi yılı bulabilmektedir.

Gilaburunun yan etkileri nelerdir?

Çoğu zaman bu yanetkilere rastlanılmamış olsa da gilaburutüketimi bulantı, kusma ve ishale sebep olabilir. Ayrıca çeşitli alerjik yanetkilerin oluşmasını önlemek adına, herhangi bir yan etkigörüldüğünde gilaburutüketimi bırakılmalı ve bir doktora danışılması doğru olacaktır.

Gilaburu Nasıl Kullanılır Saraçoğlu?

Gilaburu Nasıl Kullanılır Maranki ve İbrahim Saraçoğlu Kür Tarifleri
  1. Böbrek taşını eriterek taş hastalığını ortadan kaldırır ve böbrek sorunlarını kısa sürede çözer.
  2. Sağlıklı sindirim ve boşaltım sistemine sahip olmak için gün içinde bir bardak gilaburu suyu içilmesini tavsiye eder.
Daha fazla öğe

Girebolu ne zaman olur?

Genellikle Kayseri ve civarında yetişir. Bol miktarda su seven bir ağaçtır. Acımsı bir tadı vardır. Ekim ayı içerisinde dalından toplanır.

Girebolu nasıl yapılır?

Gilaburusuyunun her gün sabah ve akşam olmak üzere 1 bardak yemeklerden önce ya da sonra içilmesi önerilir.

Avakado yaprağı böbrek taşı eritir mi?

Böbrek taşınıdüşürmek için Kaynamakta olan bir bardak (yaklaşık ml) klorsuz suya bir tatlı kaşığı ( gr) kurutulmuş avokado yaprağıilave edilir. Kısık ateşte sekiz dakika kaynatılır (demlenir). Demleme süresi tamamlandıktan sonra sıcakken süzülür. Ilıyınca akşam yemeğinden iki saat sonra içilir.

Gilaburu frenk üzümü Aynı mi?

Gilaburu, Adoxaceae familyasından kırmızı renkli, nohut büyüklüğünde bir meyve veren ağaç türü. Türkiye'nin farklı bölgelerinde "gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü" gibi çeşitli isimlerle anılan gilaburu, içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak da anılıyor.

Gilaburu eczanede satılıyor mu?

Şu anda eczanelerde satılıyor. İlk 30 bin kutuyu ürettik. ABD'deki İlaç ve Gıda Dairesinin gerekliliklerine uyarak ham maddeyi ABD'ye ihraç ettik geçen yıl. ABD'de 'Gilaburu+PP' adıyla satılıyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir