diş ağrısına ne iyi gelir hamilelikte / Hamilelikte Diş Ağrısı Giderme Yolları Nelerdir? Artı Uzman Diş Hekimleri

Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir Hamilelikte

diş ağrısına ne iyi gelir hamilelikte

Anne adayının bedeninin pek çok bakımdan normalden daha hassas olduğu hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemler can sıkıcı olabilmektedir. Bunun sebeplerinden en önemlisi hamileyken diş tedavisi olunamayacağına dair yaygın ve fakat yanlış inanıştır. Aksine, gebelikte ağız ve diş sağlığına her zamankinden daha fazla dikkat etmek ve mevcut rahatsızlıkları beklemeden tedavi etmek gerekir. Zira örneğin gebeliğe bağlı hormonal değişiklikler diş eti iltihaplanmalarını tetikleyebilir ve bu türden bir rahatsızlık erken doğuma kadar varabilecek ciddi sonuçlar doğurabilir.

Dolayısıyla “Diş tedavisi hamleyken mümkün müdür?” sorusunun cevabı kesinlikle evettir. Ancak bu noktada kadın doğum hekimiyle irtibat halinde kalınması ve bazı noktalara hassasiyetle yaklaşılması önemlidir. Ağrının bebeği etkilememesi için diş tedavilerinin gebeliğin haftaları arasında gerçekleştirilmesi ve antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulması durumunda kullanılacak olan antibiyotiğin kadın doğum uzmanı ile görüşülerek belirlenmesi, gibi.

Gebelikte ilaç kullanımı sınırlı olduğu için bu süreçte diş ağrısı yaşamak can sıkıcı olabilmektedir. Herhangi bir probleme bağlı olarak ortaya çıkabilen diş ağrısı için uzman diş hekimi ve uzman kadın doğum hekimiyle irtibat kurarak gerekli tedavilere karar verilmelidir. Ancak hamilelikte diş ağrısı giderme yolları ile ilgili daha basit ve doğal birtakım yöntemlere de başvurulabilir.

  • Bilhassa çürük kaynaklı ağrılarda dişlerin mentollü macunlarla fırçalanması kısa süreli de olsa rahatlama sağlayabilir.
  • Tuzlu ya da sirkeli su gargarası hem ağız içi temizliğinin sağlanmasına yardımcı olur, hem de yarattığı uyuşma hissi sayesinde ağrı kısa süreli olarak bastırılabilir.
  • Antiseptik ve anestezik özellikleriyle bilinen karanfili ağrıyan dişin üzerinde bekleterek mevcut diş ağrısını hafifletebilirsiniz. Karanfil, özellikle diş ağıları için asırlardan beri ve dünyanın pek çok bölgesinde kullanılan şifalı bir bitki olarak bilinmektedir.
  • Soğuk kompres uygulaması da diş ağrısını hafifletmek için başvurulan yöntemler arasında yer alır.
  • Eğer dişiniz ağrıyorsa çok soğuk ya da çok sıcak şeyler yiyip içmekten, asitli ve gazlı içecek tüketmekten, şekerli gıdalar yemekten kaçınmalısınız. Söz konusu yiyecek ve içecekler mevcut ağrıyı daha da fazla yoğunlaştıracaktır.

Hamilelikte Diş Ağrısı

Gebelik döneminde değişen beslenme alışkanlıkları ve hormonal denge, zaten hassas hale gelen vücut dokularının bakteriyel faaliyetlere zemin hazırlamasına yardımcı olur ve hamilelik öncesinde ve esnasında ihmal edilen ağız bakımı da anne adaylarının genellikle hamileliğin ortalarında başlayan diş ağrıları ile oldukça zor zamanlar yaşamasına sebebiyet verir.

Hamilelikte Diş Ağrısının Nedenleri

Gebelik döneminde vücudun fizyolojik ve psikolojik hassasiyetinin artması, diş ağrısına neden olabilecek komplikasyonlar için uygun zemini hazırlar. Burada belirleyici olan iki nokta vardır;

  • Gebelikte besin tüketimi özellikle ilk aylarda belirgin bir şekilde artar ve yönelim çoğu zaman karbonhidrat yoğun besin gruplarına olur. Bu durum, anne adaylarının ağız bakımında ihmalkar davranmasıyla birleştiğinde zaten hassaslaşan diş etlerinde plak oluşumunun artmasıyla birlikte görülen kanamalar ve şişmenin yanında diş çürüklerinin zaman içerisinde artan etkisi de gözlenir.
  • Gebelikte progesteron ve östrojen seviyelerindeki artışın doğal bir neticesi olarak diş etleri çok daha hassas bir hale gelir ve yalnızca diş etlerinde değil, vücut dokularının genelinde bu hassasiyetin etkilerini görmek mümkündür.

Özellikle gebelik öncesinde ağız bakımı yaptırarak gebelikte tehdit oluşturabilecek potansiyele sahip çürüklerin ortadan kaldırılması adına gerekli adımları atmayan anne adayları, bu yaklaşımını hamilelik döneminde de devam ettirdiği takdirde diş ağrısı ile karşılaşma ihtimalleri hayli yükselecektir.

Diş ağrısının hamilelik sürecinde kritik problemlerden biri olmasının arkasında, anne adaylarının ilaç ve antibiyotik kullanımından uzak durması gerektiği kabulü yatar. Ağrılar karşısında en etkili çözümler olan ilaçların zorunlu haller dışında kullanılmaması gerektiği, diş ağrıları için doğal çözümleri gündeme getirir.

Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer ?

Gebelik döneminde anne adaylarının karşılaştığı diş ağrısına yönelik çözümler, ağrının etki derecesine ve hastanın, gebeliğin hangi döneminde olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Uzman hekimlerin tavsiyesi; gebelik öncesinde tam bir muayene ve bakım ile gebelikte sorun yaratabilecek diş ağrılarının önemli ölçüde engellenmesi yönündedir. Bu tavsiyenin arkasında yatan nokta; gebelikte yapılabilecek müdahalelerin kısıtlı olduğu ve bebek sağlığı temelli bir yaklaşım benimsenmesidir. Nitekim anne adaylarına röntgen vb. radyoaktif etkiye sahip cihazlarla görüntüleme ya da muayene yapılması gebelik döneminde mümkün değildir. Dolayısıyla hamilelikte diş ağrısına çözüm olarak ilk adımda doğal yöntemler uygulanması yaklaşımı benimsenmelidir.

Gebelikte diş ağrısı yaşayan anne adayları;

  • Gargara: Günde birkaç kez ılık bir tuzlu su ile ağrının bulunduğu diş bölgesinde gargara yapılabilir. Toplum arasında kabul gören yanlış bir inanışın aksine gargaranın hamilelik döneminde herhangi bir zararı yoktur.
  • Soğuk Kompres: Ağrının göründüğü bölgeye beşer dakikalık periyotlarla soğuk kompres uygulanması, ağrının etki derecesinin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Diş Fırçası ve İpi: Hamilelikte ağız bakımının asla aksatılmaması gerekir ve ağrının bulunduğu bölge yumuşak uçlu bir fırça ile temizlenebilir.

seçeneklerini uygulayabilir.

Diş ağrısının rahatsız edici boyutlara ulaşmasını beklemeden hekim kontrolüne başvurulması, zamanında müdahale açısından oldukça önemlidir çünkü hamileliğin her döneminde diş tedavisi uygulamak mümkün değildir. Gebeliğin ilk 3 ayı bebeğin gelişim gösterdiği dönem olduğundan dolayı bu dönemde herhangi bir diş tedavisi uygulaması tavsiye edilmez ve tedavi için en uygun dönem; gebeliğin 2. periyodu olarak nitelendirilen 3 - 6 aylık aralıktır.

Hamilelikte diş ağrısıyla karşılaşan anne adayları hiç şüphesiz ağrı kesici ve antibiyotik kullanımına da yatkındır fakat daha önce de kısaca belirttiğimiz gibi gebelikte ilaç kullanımı, özellikle keyfi durumlarda asla tavsiye edilmez. Dolayısıyla anne adayları, ilaçların bebek gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini dikkate alarak diş ağrıları için uzman hekim kontrolüne başvurmadan ilaç kullanmamalıdır.

Hamilelikte diş eti ağrısı önlenebilir mi ?

Evet, hamilelikte diş eti ağrısının önlenmesi mümkündür fakat bunu tam anlamıyla gerçekleştirebilmek adına, hamilelik öncesinde genel bir ağız bakımının yapılması oldukça önemlidir.

Gebelikte hormonal dengenin bozulması diş etlerini çok daha hassas bir hale getirir ve beslenme ihtiyacının da artmasıyla birlikte diş etlerinde biriken besin kalıntıları da artış gösterir ve bu durum da diş plağı oluşumuna zemin hazırlar.

Bakteriler için uygun alanlar olan diş plakları, diş etlerinde enfeksiyona neden olarak hassasiyet ve ağrıyı da beraberinde getirir ve bu enfeksiyonun en net belirtisi ile diş eti kanamalarıdır.

Gebelikte diş eti ağrılarını önlemek adına ağız bakımına azami ölçüde hassasiyet gösterilmesi ve beslenme dengesinin karbonhidrat odaklı bir yapıdan çıkarılarak çeşitlendirilmesi gerekir.

Gebelik döneminde kanal tedavisi mümkün mü ?

Hamilelikte zorunlu hallerde kanal tedavisi ile dişteki bakteriyel faaliyetlerin temizlenerek dişin canlılığının korunması mümkündür. Tedavi imkan dahilinde olmasına karşın, aciliyet gerektiren bir durum yoksa uygulanmaz ve geçici çözümlerin de yardımıyla ağrı azaltılarak tedavi doğum sonrasına ertelenir.

Kanal tedavisi lokal anestezi altında gerçekleşen bir işlemdir ve yapılan çalışmalarda anestezinin bebeğin gelişimini etkileme ihtimalinin yok denecek kadar az olduğu gözlemlenmiştir. Yine de gebeliğin ilk 3 ayında bebeğin organ gelişimi olması ile kanal tedavisinden olabildiğince uzak durulması gerektiği ve eğer bir tedavi uygulanması gerekiyorsa bu tedavi için 3 - 6 ay periyodunun çok daha uygun olacağı uzmanlar tarafından kabul gören yaklaşımdır.

Dişteki çürükler bebek gelişimini etkiler mi ?

Diş çürükleri bakteri faaliyetlerinin kesin bir işaretidir ve anne ile bebeği arasındaki akış ile vücut için zararlı bakterilerin bebeğe ulaşması ihtimali mevcuttur. Bu ihtimali minimize etmenin en doğru yolu; hamilelik öncesinde ağız bakımının yaptırılarak gebelikte rahatsızlık verebilecek çürük bir diş kalmamasını sağlamak ve bu bakımı hamilelik sürecinde de devam ettirerek beslenme düzenindeki değişimler ve hormonal dengenin bozulmasıyla birlikte ortaya çıkabilecek hassasiyetleri engellemektir.

Diş hekimleri, yoğun bakteriyel faaliyetlerin olduğu çürüklere gebelik sürecini takip eden hekimden onay geldiği takdirde müdahale edebilir çünkü çürük ne kadar büyürse, bebeğin gelişimini etkileme ihtimali de o denli artacaktır.

Hamilelikte diş ağrısı için ağrı kesici kullanılabilir mi ?

Gebelikte ilaç kullanımı noktasında uzmanların birleştiği görüş; ilaçlardan mümkün ölçüde uzak durulmasıyla birlikte mutlaka ilaç kullanımı gerektiren durumlarda da bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileme ihtimali en düşük seçeneğin tercih edilmesidir.

Hamilelikte diş ağrısı için ağrı kesici kullanımına da bu perspektiften yaklaştığımızda, ağrının gargara, soğuk kompres ya da bitkisel kürler ile azaltılamadığı durumlarda ağrı kesici kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Burada unutulmaması gereken; kullanılacak ağrı kesicinin ne olması gerektiği noktasında mutlaka uzman hekim tavsiyesinin izlenmesi gerektiğidir.

Toplumumuzda antibiyotik kullanımına da yaygın bir eğilim vardır ve özellikle enfeksiyonun yoğun olduğu diş ağrılarında bilinçsiz antibiyotik kullanımının bebeğe zarar vereceği aşikardır. Dolayısıyla ağrı kesici kullanımında olduğu gibi antibiyotik gibi çok daha ağır ilaçlarda da yalnızca gebelik sürecini yürüten hekimin tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmelidir.

Hamilelikte diş ağrısı ne zaman başlar ?

“Gebeliğin belirli dönemlerinde mutlaka diş ağrısı görülür.” kabulü oldukça yanlıştır ve diş ağrısının hamileliğin kaçınca haftasında başlayacağı, gebenin hamilelik öncesi ve esnasında ağız bakımına gösterdiği özenle doğrudan ilgilidir.

Gebelikte hormonal dengenin bozulması ve vücut dokularının çok daha hassas bir hale gelmesinin sonucu olarak gebelerde diş ağrısının çoğu zaman - haftalardan sonra görülmeye başladığını söyleyebiliriz. Elbette bu bir genellemedir ve tüm gebeler için bu genellemenin doğruluğunu kabul etmek mümkün değildir. Diş ağrısının gebeliğin herhangi bir anında başlayabilme ihtimalini dikkate alarak mümkün olan tüm ağız bakım önlemlerinin alınması, en doğru yaklaşım olacaktır.

Hamilelikte Diş Ağrısı

Hamilelik, çok sayıda yeni deneyim, duygu ve bazı anne adayları için de potansiyel rahatsız edici yan etkilerle birlikte gelir. Hamilelikte diş ağrısı ise ilaç kullanımı kısıtlı olduğu için yakında anne olacaklar için zorlu bir durumdur. Bu dönemde; hamilelikte 20 lik diş ağrısı, hamilelikte diş sızlaması, gebelikte diş eti ağrısı, hamilelikte dolgu diş ağrısı genel olarak görülmektedir.

Hamilelikte Diş Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelik başlar başlamaz hormon seviyelerinin dalgalanması da diş etlerinin şişmesine ve hatta diş eti iltihabına neden olabilir. Bu hormonal değişiklikler, kan akışının hızlanmasıyla diş etleri de dahil olmak üzere ağzın hassas bölgelerini uyarabilir. Bu durum diş eti hastalığı veya periodontal hastalık nedeniyle fark edilir, hamilelikte diş eti ağrısı ve şişmesine yol açabilir.

Hamilelikte Diş Ağrısı Neden Olur?

Bebeğiniz rahimde geliştikçe, hormon seviyeleriniz artar ve bu da diş ağrısına ve aşağıdakiler gibi diğer diş semptomlarına yol açabilir:

Plak oluşumu: Vücudunuzun plakla mücadeleye verdiği doğal tepki, çoğunlukla hormonal değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında dalgalanır. Tedavi edilmeden bırakılırsa, plak birikmeye devam edebilir ve sonunda tartara dönüşerek diş çürümesi riskinizi artırabilir.

Sabah bulantısı: Hamileliğin ilk üç aylık dönemlerinde kusma çoğu kadın için sık görülen bir durumdur. Bu nedenle, diş erozyonuna katkıda bulunabilecek mide asitlerini etkili ve güvenli bir şekilde ortadan kaldırmak için asit nötralize edici bir diş macunu ile fırçalamak önemlidir. Aksi takdirde, diş mineniz zayıflamaya başlar ve hamilelikte hassasiyet ve boşluklar nedeniyle daha fazla diş ağrısı için kapı aralığını açar.

Diş eti hastalığı: Hormonal değişiklikler nedeniyle, çoğu kadın hamilelik sırasında diş eti iltihabına karşı daha hassastır. Gebelik diş etlerini ağrılı, hassas ve yolun ilerisindeki daha ciddi sorunlara karşı savunmasız bırakır.

Hamilelerde Diş Ağrısı Tedavileri

Evde tedavi seçenekleri mevcut olsa da, hamilelik sırasında diş ağrısı ile baş etmenin en güvenli ve en etkili çözümü diş hekiminize görünmektir. Profesyonel temizlik gibi en yaygın diş prosedürleri hem anne hem de bebek için tamamen güvenlidir. Diş hekiminize bebek beklediğinizi bildirin ve tedavi sırasında ekstra önlem isteyin.

Hamilelikte Diş Ağrısı için Hangi İlaç Kullanılır?

Genel olarak, bir diş ağrısını tedavi etmek gerekiyorsa, tedavi için önerilen süre gebeliğin ikinci üç aylık dönemidir. Ancak enfeksiyon veya şiddetli ağrı riski varsa hamileliğin herhangi bir döneminde diş tedavisi yapılması gerekebilir. Gebelerde diş ağrısı için diş tedavisi sırasında olası komplikasyonları önlemek adına en güvenli seçeneğin ne olduğu konusunda kadın doğum uzmanına danışılmalıdır.

Hamilelik sırasında kullanılan tüm ilaçların güvenli olduğundan emin olunmalıdır. Bu, diş tedavisi sırasında uygulanan lokal anestetikler ve tedaviden önce veya sonra alınan antibiyotikler için geçerlidir. Hamilelik sırasında güvenli olmadığı için aspirin, ibuprofen veya naproksen gibi reçetesiz satılan ilaçlardan kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Diş Ağrısı için Ne Yapılabilir?

Hamilelik sırasında diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için deneyebileceğiniz birkaç doğal çözüm vardır. Çürümeyi ve bakterileri önlemek için asitleri nötralize etmeye yardımcı olduğundan, yaygın bir çare kabartma tozu kullanmaktır. Ancak, diş etinizi soyabileceği için karbonatla çok sert fırçalamaktan kaçının. Hamilelikte diş ağrısı çekenler için çözüm önerileri şunlardır:

Aloe Vera: Antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle bilinen bitki, bakteri büyümesini azaltmaya ve hamilelik sırasında yaşayabileceğiniz herhangi bir diş eti sızlamasını ve şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir.

Süt: Sütte bulunan Kalsiyum ve K Vitamini, diş eti sağlığı için gereklidir. Diş eti kanamasını ve iltihaplanmayı azaltmak için günde birkaç kez ılık süt için. Ancak süt plak oluşumunu artırma eğiliminde olduğundan dişlerinizi günde iki kez fırçaladığınızdan emin olun.

Nar: Önleyici bir önlem olarak etkili olan nar suyu, plak oluşumu ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olabilir. Şekersiz nar suyu içmeye özen gösterin ve sonra muhakkak dişlerinizi durulayın.

Sarımsak: Sarımsağı doğrudan diş ağrınıza neden olan bölgeye sürmek rahatsızlığı önemli ölçüde azaltabilir. Allisin içerdiği için sarımsağın doğal bir antibiyotik olduğu ve enfeksiyonlu bölgelerdeki bakterileri herhangi bir yan etki olmaksızın öldürdüğü bilinmektedir.

Karanfil: Hamilelikte diş ağrısına karanfil, hızlı rahatlama için doğal bir antiseptiktir. Karanfil veya karanfil yağı doğrudan etkilenen dişe uygulanabilir.

Gebelik boyunca yaşayabileceğiniz tüm sıkıntıların maddi yüküne karşı doğum sigortası yaptırın. Hemen doğum sigortası teklifi alın, güvencesiz kalmayın!

Hamileyken Diş Ağrısını Önleme

Günlük ağız bakımı rutininizde birkaç değişiklik yapmak ve ağız sağlığınıza özel olarak önem vermek hamilelikte diş ağrısı ve çürüğü uzak tutmanıza yardımcı olabilir.

  • Diş ve diş eti hassasiyetinin neden olduğu ağrıları dindirmek için özel formüle edilmiş diş macunu ile günde iki kez fırçalayın ve aynı zamanda diş minesinin korunmasını sağlayın.
  • Plak oluşumunu nazikçe temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın veya daha etkili bir temizlik için hassasiyet moduna sahip bir elektrikli diş fırçasına geçin.
  • Diş eti kanamasını hafifletmek ve diş eti hastalığının erken belirtilerini azaltmak için gargara yapın.
  • Zararlı bakterileri ve plak birikimini daha iyi gidermek için her gün en az bir kez diş ipi kullandığınızdan emin olun.
  • Sebze, meyve, süt ürünleri ve tam tahıllardan oluşan sağlıklı bir diyet uygulayın. Şeker, kek ve kuru meyveler gibi plak bakterilerinde artışa neden olan gıdalardan kaçının.
  • Diş hekimi muayenelerinize ve profesyonel temizlik çalışmalarınıza özen göstermek, hamilelik sırasında gülüşünüzün sağlıklı ve ağrısız kalmasını sağlamak için çok önemlidir. Profesyonel temizlik gibi en yaygın diş prosedürleri hem anne hem de bebek için tamamen güvenlidir.

Gebelikte Diş Ağrısı Bebeğe Zarar Verir mi?

Yapılan araştırmalarda, hamilelik sırasında kadınların yaşadığı ciddi diş eti rahatsızlıkları ile düşük doğum veya erken doğmuş bebeklerin arasında doğrudan bir bağlantı olduğu tespit edilmiştir. Kronik periodontal hastalıktan muzdarip gebe kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, 18 kadının erken veya prematüre bebek doğurduğu bildirildi. Bununla birlikte, uygun bakım ve hızlı diş tedavisi erken veya prematüre bebek riskini büyük ölçüde azalttığı söylenmektedir.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 30 Kasım Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Hamilelikte Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

NOT: DİŞ AĞRISINA EN İYİ GELEN ŞEYİN DİŞ HEKİMİNE GİTMEK OLDUĞUNU UNUTMAYIN!

Gebelik döneminde annenin vücudunda bulunan kalsiyumun bir kısmı bebeğe geçmektedir. Bu süreç içerisinde meydana gelen kalsiyum eksikliğini telafi etmek için vücut annenin kemiklerine yüklenmeye başlar ve ilk olarak annenin dişlerindeki kalsiyumu kullanır. Bunun sonucunda ise annede hamilelik döneminde diş ağrısı meydana gelebilir.

Hamilelik döneminde yaşanan diş ağrıları için antibiyotik veya ağrı kesici ilaç kullanımı kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü yanlış kullanacağınız bir ilaç bebeğinize zarar verebilir. Bu sebeple gebelikte yaşadığınız diş ağrısını kesmek için maydanoz, karanfil, sirkeyle gargara yapmak, buz uygulaması vb. doğal ve yiyilip içilmeyen yöntemleri uygulamanız gerekmektedir. Eğer diş ağrınız dayanılmayacak şekilde fazlaysa yapmanız gereken bir doktora gitmek olacaktır. Ardından doktorunuz dişinizin tam olarak hamilelikten dolayı mı yoksa çürük vb. sebeplerden dolayı mı ağırdığını tespit edip ona göre en uygun tedavi seçeneğini size sunacaktır. Eğer ilaç kullanılması gerekiyor ise de en uygun şekilde hamilelere zarar vermeyen bir ilaç reçete edecektir.

Bilgilendirme amaçlıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir