koli kartondan ev yapımı / Karton Kutudan Ev Yapımı Karton Kutudan Nasıl Ev Yapılır? - TGRT Haber

Koli Kartondan Ev Yapımı

koli kartondan ev yapımı

Çocuklar İçin Oyuncak Evi Yapımı

Bugün BebekveBen&#;de kız-erkek farketmeden tüm küçük çocukların hoşuna gideceğini düşündüğüm bir hobi aktivitesine yer vermek istiyorum. Her yerde kolayca bulacağınız ve fazla maliyet istemeyen malzemeleri birararaya getirerek, hem çocuğunuzla güzel bir vakit geçirebilir, hem de uzun zaman oynayabileceği bir oyuncak yapabilirsiniz. Hazır mısınız? Öyleyse başlıyoruz&#;

Bundan birkaç gün önce Facebook&#;ta gezinirken bir anne, marketten bulduğu bir koliyi çocuğu için bir hobi çalışmasında nasıl değerlendirebileceğini soruyordu. Diğer anneler de ona çeşitli aktiviteler öneriyordu. Yazıyı okuduktan sonra bir bardak su almak için mutfağa gittim. Birkaç gün önce yaptığımız market alışverişinde aldığımız eşyaları koyduğumuz kolinin, çöpe atılmak üzere yerde öylesine durduğunu fark ettim. Oturduğumuz apartmanda çöp toplamak için gelen görevliler kolileri mevcut şekliyle almıyor. İlla kutu şeklinden bozulup, düzgünce katlanacak ve üst üste konacaklar. Biz de o işlemi yapmaya çoğunlukla üşendiğimiz için (tembellerrr!) koliler mutfakta birkaç gün mutlaka bekliyor. Mutfağın kapısını açık bulduğu anda içeriye kaçıp, erişebildiği ne varsa kaçırmayı seven Can&#;a oyuncak oluyor. Can kolilerin içine oturup kayık oyunu oynamaya ya da oyuncaklarını kolilere doldurmaya bayılıyor.

İşte bizim mutfakta katlanmak üzere zamanını bekleyen kolilerden biri Facebook&#;taki annenin fotoğrafını koyduğu koliye öylesine benziyordu ki&#; Eh, koli koliye benzermiş 🙂 Aniden birkaç ay önce hobi çalışmaları için aldığım renkli kartonları hatırladım ve kafamda bir şimşek çaktı. Bunlardan harika bir hobi çalışması olurdu! Hem de Can&#;ın hoşuna gidecek cinsten&#; Malzemeleri hazırladım ve heyecanla oğlumun yuvadan gelmesini beklemeye koyuldum.

Malzemeler

  • İki küçük boy karton koli
  • İki tabaka hobi kartonu (Biz mavi ve sarı kullandık)
  • Makas
  • Kurşun kalem
  • Cetvel
  • rulo yapışkan bant (seloteyp)

Can okuldan gelince derhal salonda yerde duran malzemelere işaret etti. Bu yaştaki her çocuk gibi eğlence fırsatı asla gözünden kaçmaz. Hele makas ve bant gibi normal zamanda tek başına oynaması yasak olan malzemeleri içeriyorsa 🙂 Bunlarla senin oyuncak adamlarına bir ev yapacağız Can! dedim. Anlamaz gözlerle bana baktı. Ancak eminim ki eğlenceli birşeyler yapacağımızı sezdi&#;

canin evi Evin duvarlarını sarı kartondan ve çatısını da mavi kartondan yapmaya karar verdim. Yukarıdaki fotoğrafta solda gördüğünüz sarı koli evin gövdesini ve sağdaki yeşil koli de çatısını oluşturacaktı. Sarı kartonu ilk duvarın boyutlarında kestim. Can&#;ın asistanlığıyla koliyi kaplamaya başladım. Kaplama işlemi çok kolay. Koliyle, ona uygun olarak kestiğiniz kartonu üst üste getirdikten sonra kenarlardan düz bir hat boyunca bantla yapıştırmak yeterli.
caninevi (1)İlk duvarı bitirdikten sonra diğer duvara pencere açmanın iyi bir fikir olacağını düşündüm. Pencerelerin açılacağı yeri kurşun kalem ve cetvelle tespit ettikten sonra, makasın tek bıçağını bir maket bıçağı gibi kullanarak pencere oyuklarını kestim. Koliyi kesme işlemini tamamladıktan sonra yüzeyini sarı kartonla kapladım. Daha sonra da pencere deliklerini açığa çıkaracak şekilde kartonu kestim. Burası muhtemelen projenin en el oyalayan bölümü oldu. Aslında maket bıçağı kullansam sanırım daha hızlı ve düzgün kesebilirdim ancak güvenlik nedeniyle makasla devam ettim.
caninevi (2)Pencere delikleri makasla kesildiği için gözüme çirkin  göründü. Pencerelerin kenarına mutlaka bir süs yapmalıyım dedim. Mavi çerçeveler fikri de oradan doğru. İnce şeritler halinde kestiğim kartonları kare şeklinde pencerelerin kenarına bantla yapıştırdım.
caninevi (3)Bir sonraki aşamada evin çatısının oturacağı zemine odaklandım. Çatıyı biraz büyük yaparak o zeminin gözükmemesini sağlamak mümkündü. Ancak çatı için fazla koli parçam olmadığından güzel bir görünüm sağlamak için çatını oturacağı zemini de mavi kartonla kaplamaya karar verdim.
caninevi (4)Son aşama çatının hazırlanmasıydı. Koli parçalarını üçgen prizma olacak şekilde katladım ve kaymasın diye bantladım. Ardından üzerini mavi kartonla kapladım. En üstteki fotoğrafa dikkat ederseniz, soldaki kolinin içi iki kısma ayrılmış. Bu da oyuncak evimizi iki katlı yapmak yönünde fikir verdi. İki bölümü mavi kartonla kapladığım bir koli parçasıyla ayırarak oyuncak evimizi 2 katlı hale getirdim.
caninevi (5)Evin dış görünüşü tamamlandığından sıra dekorasyonuna geldi.
caninevi (6)Can&#;ın inşaat kamyonlarını süren oyuncak adamların evi, legolar ve tahta bloklarla mükemmel bir şekilde dekore edildi. Hava kararmış olduğundan, gece lambamız da evin içine girerek hoş bir ambiyans yarattı 🙂
caninevi (7)Can oyuna kendinden bir parça katmasaydı olmazdı. Hemen yeni evin yanıbaşına legolardan kocaman bir kule inşa etti.  Ben bu kuleyi daha çok bizim evin bacası olarak düşünmüştüm. Meğer o da bir evmiş 🙂 Hatta bir gökdelen&#;
caninevi (8)İnşaat ve dekorasyon çalışmaları tamamlanıp da yeni evimizi izlerken bir de ne göreyim? Ben, evin 3 duvarını sarı kartonla kapladığımı sanarken meğer 2 duvarını ve temelini kaplamışım. Evin arka yüzünde çıplak koli öylesine duruyor. Vay benim şaşkın kafam 🙂 Neyse ki Can, bu inşaat hatasını fazla dert etmedi. Eh, incelemeye kalkarsanız, iç mimaride duvar kağıtlarımız da eksik. Ama bu ilk müteahhitlik denememiz. Olacak o kadar&#;

Bu çalışmanın benzerini yapmak isteyenler için önerilerim:

1- Kaplamalarda kullanılan renkli karton sayısını üçe çıkarmakta fayda var. Böylece iç duvarlar da kaplanabilir. Bizim bu projede kullandığımız 2 tabaka karton neredeyse bitti.

2- Kartonları yapıştırmak için küçük yapışkan bantlar (seloteyp) yerine, büyük koli bantları kullanılırsa hem daha az bant harcanır, hem de bağlantı yerleri daha sağlam olur. Bu çalışma için 1,5 rulo yapışkan bant bitti.

3- Kolideki kesiler maket bıçağıyla muhtemelen daha hızlı ve düzgün olur. Ancak küçük meraklı ellere dikkat.

4- Kendinizi sanatçı hissettiğiniz bir gündeyseniz, duvarları keçeli kalemle dekore edilebilir, mesela kiremit şekli çizilebilirsiniz. Ayrıca pencerelere açılıp-kapanan kanatlar yapabilirsiniz. Can çok küçük olduğu için ben şimdilik o kadar detay eklemeyi gerekli görmedim. İçimden bir ses bu tür evleri ileriki yaşlarda okul projesi olarak tekrar yapabileceğimizi söylüyor. Eğer öyle bir durum olursa daha çok detay ekleriz&#;

Can için hazırladığım oyuncak evi projesi işte böyle. Projenin tamamı 2, saatimi aldı. Umarım sizin de hoşunuza gitmiştir.  Siz de çocuğunuzla beraber her zamankinden değişik, eğlenceli bir aktivite yapmak isterseniz, kolaylıkla bulabileceğiniz bu malzemelerle fazla maliyet harcamadan bu evi yapabilirsiniz. Üstelik çocuğunuz da size yardımcı olarak el becerilerini geliştirebilir.

Proje-sever ailelere kolay gelsin!

Tanla

Minik Dostlarımız İçin 4 Farklı Malzemeyle Kedi Evi Yapımı

Kedi evi yapımı, soğuğun etkisini gösterdiği kış günlerinde kediseveler tarafından en çok araştırılan konulardan biri. Sizin de dışarıdaki kedileri de en az evinizi paylaştığınız minik dostunuz kadar çok sevdiğinizi biliyoruz.

Kış aylarında bize daha çok ihtiyaç duyar hale gelen kedileri evlerimize alamasak da dışarıda onlara sıcak bir yuva verebilmek çok önemli.

Kedi evi nasıl yapılır sorusunun yanıtını öğrenerek, yaz kış fark etmeksizin sokakta yaşayan minik dostlarımıza kocaman bir iyilik yapmak için ilk adımı atabilir, onlara ısınacakları ve korunacakları bir yuva hazırlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra aynı evi paylaştığınız kedinize özel bir alan yaratmak isterseniz de içeriğimizi okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. O halde sözü daha fazla uzatmadan gelin, kedi evi yapımı hakkında bilmeniz gerekenleri sıralayalım.

Soğuğa Dayanıklı Kedi Evi Yapımı

Havanın soğuk olduğu günlerde biz bile dışarı çıkmaya çekinirken kedilerin yardıma ihtiyacı olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü zannedilenin aksine kediler de soğuktan epey etkilenirler.

Hal böyle olunca onlar için korunaklı bir ev yaparak kendilerini soğuğa karşı korumaları noktasında yardımcı olabiliriz, üstelik halihazırda evimizde bulunan malzemelerle!

1. Kartondan Kedi Evi Yapımı

karton yuvasından çıkmaya çalışan bir beyaz kedi

Dışarıdaki dostlarımız için onları soğuktan koruyacak bir kedi evi yapmak istiyorsanız fakat bunun için fazla bütçeniz yoksa üzülmeyin çünkü yıpranmamış bir karton da bu konuda size yardımcı olacaktır.

Üstelik karton şekil vermesi son derece kolay bir malzeme olduğundan nasıl bir ev tasarlayacağınız da tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Kartondan kedi evi yapımında ihtiyacınız olan tüm malzemeler ise her yerde kolayca bulabileceğiniz cinsten. Malzemeleri şöyle sıralayabiliriz;

Kedilerin sığabileceği ve içinde rahatça hareket edebileceği büyüklükte bir karton kutu,

  • Maket bıçağı ya da makas,
  • Koli bandı,
  • Kalem
  • Tişört,
  • Streç film ya da plastik poşet,
  • Süslemek için renkli kalemler ya da farklı malzemeler

Malzemelerinizi toparladıktan sonra ilk olarak karton kutunun etrafını yalnızca bir tarafı açıkça kalacak biçimde koli bandıyla bantlayın. Ardından kolinin üzerine kaleminizle kedinin geçeceği büyüklükte bir kapı çizin, sonra da makas yardımıyla kesin. Dilerseniz kedi evi tasarımınıza bağlı olarak farklı büyüklüklerde pencereler de çizip kesebilirsiniz.

Sonraki adımda kedileri soğuktan daha iyi koruması için artık giymediğiniz eski bir tişörtü kolinin üzerine geçirmeniz gerekiyor. Eğer bulunduğunuz bölgenin iklimi yağmura ve kara elverişliyse kedi evinin ıslanmaması için bu aşamada tişörtten önce kolinin etrafını streç film ya da poşet ile sarabilirsiniz.

Fakat bu noktada hiçbir yerin açıkta kalmadığından emin olmanız gerekiyor. Aksi takdirde hazırladığınız kedi evi soğuğa ve yağmura karşı dayanıksız olacaktır. Sonrasında alt bölümde kolinin açık olan kısmını çeşitli eşyalarla kapatarak kedi evinin zeminini hazırlayabilirsiniz.

Evinizde minik bir yastık varsa hem kedilerin üşümesini engellemek hem de rahatça uyumalarını sağlamak için onu da evin içerisine yerleştirebilirsiniz. Ellerinize sağlık, işte bu kadar! Sayenizde kediler kışı çok daha kolay bir şekilde atlatabilecek.

2. Ahşap Kedi Evi Yapımı

ahşap malzeme ile yapılmış yuvasında yatan kırçıllı kedi

Karton ve koliye göre daha sağlam olması için kedi evi yapımında kullanabileceğiniz bir diğer malzeme de ahşap. Üstelik ahşap malzeme kullanarak yapacağınız kedi evleri hem karton evlere göre daha dayanıklı hem de soğuğa karşı daha koruyucu olacaktır.

Karton kedi evlerine göre yapımı biraz daha zor olsa da biraz el becerisiyle ahşap kedi yapımı konusunda da çok başarılı olacağınıza eminiz. Ahşap kedi evi yapımı için ihtiyacınız olan malzemeleri ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Yapacağınız kedi evinin büyüklüğüne uygun ölçülerde ahşaplar,
  • Çivi,
  • Çekiç,
  • Eğer isterseniz süslemek için renkli boyalar

Ahşap kedi evi yapımında ilk olarak evin ölçülerine karar vermeniz gerekiyor. Sonrasında da eğer elinizdeki ahşapların kesilmesi gerekiyorsa kıl testere yardımıyla kolaylıkla kesebilirsiniz. Ahşap parçalarını çekiç ve çiviler yardımıyla birleştirerek kedi evinin temelini oturtmanız gerekiyor. Bu noktadan sonra ise yapım aşamaları tümüyle sizin yaratıcılığınız doğrultusunda ilerleyecek.

Örneğin kedi evi için açılıp kapanan bir kapı yapmak istiyorsanız ayrı ahşap plakaya ihtiyacınız var. Uygun ölçülerde kestiğiniz kapıyı kolayca açılıp kapanması için menteşeler yardımıyla eve sabitleyebilirsiniz.

Eğer kedi evi hem korunaklı olsun hem de şık görünsün isterseniz de gerçek bir ev görünümü elde edebilmek adına üzerine çatı ekleyebilirsiniz. Son olarak kedilerin üşümemesi için evin içerisine küçük bir minder ya da artık kullanmadığınız eşyalarınızı koyabilirsiniz.

Dışını ise renkli kalemlerle süsleyebilir, eğer evi kendi kediniz için hazırlıyorsanız ismimi yazabilirsiniz. Binbir emekle hazırladığınız kedi evi bitti, ellerinize sağlık!

3. Leğen ile Kedi Evi Yapımı

uzaklara bakan gri renkli mavi gözlü kedi

Okuduğunuzda şaşırmış olabilirsiniz fakat leğen ile de kedi evi yapımı mümkün. Üstelik hazırladığınız ev yağmura ve kara karşı çok dayanıklı olacağından kediler uzun bir süre sıcacık kalacak! Peki hangi malzemelere ihtiyacınız var?

  • 2 adet leğen,
  • Yapıştırıcı,
  • Makas

İlk olarak elinizdeki leğenleri ağız kısımları birbirine bakacak şekilde üst üste koyun. Ardından slikon, zımba ya da güçlü bir yapıştırıcı ile sabitleyin. Sonrasında kedilerin rahatça girip çıkabilecekleri büyüklükte bir boşluk yaratın. Son olarak da içine kedilerin uyuyabilmeleri için minik bir yastık yerleştirin. İşte bu kadar!

4. Atık Malzemelerle Kedi Evi Yapımı

kedi evi yapımı için karton malzeme kullanılmış yuvasının penceresinden dışarıya bakan yavru kedi

Kedi evi yapımında aslında en önemli nokta elinizde hangi malzemeler olduğu ve el becerinizin ne kadar geliştiği. Söz ettiklerimiz dışında daha pek çok malzeme ile kedi evi yapmanız mümkün. Üstelik kedi evi yapımında atık malzemeler kullanarak geri dönüşüme de katkı sağlayabilirsiniz.

Örneğin geniş kovalar ve damacanalar sağlam bir kedi evi temeli oluşturmak için en pratik malzemelerden. Bunun yanı sıra gazete kağıtları, kullanılmayan eşyalar, kumaş parçaları ya da eski kitap sayfaları da kedi evi yapımında size yardımcı olabilecek materyaller arasında sayılabilir.

Kedi evi yapmak için bu malzemeleri kullanacaksanız içeriğimizde yer alan teknikleri göz önünde bulundurarak kolayca başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Kedi Evi Yapımının 5 Püf Noktası

yerde yatan beyaz kedi

Gördüğünüz gibi kedi ev yapımı için aslında pek çok malzemeden yararlanabilirsiniz, fakat daha korunaklı ve dayanıklı olması için en çok tercih edilen malzemeler ahşaplar ve sonra da kartonlar olarak karşımıza çıkıyor. Aslında hangi malzemeyi seçerseniz seçin bazı temel noktalarda dikkat olmak yaptığınız kedi evinin daha sağlam olmasına yardımcı olabilir.

  1. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi soğuğa dayanıklı kedi evi yapımı sırasında onları soğuğa, kara ve yağmura karşı koruyabilmek adına tüm önlemleri almanız gerekiyor. Bunun için de elinizin altında bulunan çöp ya da market poşetlerinden ve streç filmden yararlanabilirsiniz.

  2. Sanılanın aksine aslında kediler de üşür. Kedilerin soğuğu en çok hissettikleri alanlar ise zeminler. Bu nedenle kedi evi yapımında zemine ekstra özen göstermeniz gerekiyor. Bunun için minder ya da kullanılmayan eşyalardan yararlanabileceğiniz gibi keçe ile de kaplayabilirsiniz.

  3. Eğer kedi evini sokak kedileri için hazırlıyorsanız önüne mutlaka iki tane kap bırakmayı unutmayın. Böylece yoldan geçen insanlar ya da yakınlarda bulunan mahalle sakinleri de kedilerin bakımını üstlenebilir; onlara mama ve su yardımı yapabilir.

  4. Hazırlayacağınız evlerde yapıştırıcı malzemeler kullanabileceğiniz gibi zımba gibi bir materyalden de yararlanabilirsiniz. Çünkü ne kadar güçlü olursa olsun yapıştırıcı yağmurdan sonra etkisini az da olsa yitirebilir.

  5. Ev yapımında kedi evi ölçülerini de doğru belirlemeniz gerekiyor. Her ne kadar çok büyük olması problem olmasa da küçük olması kedi evini kullanılamaz hale getirebilir. Olması gereken kedi evi ölçüsü ise yaklaşık olarak eni 50 cm boyu 45 cm olarak açıklanabilir.

arkasında ağaç dalı bulunan sarı kırçıllı yavru kedi

Gördüğünüz gibi aslında kedi evi yapımı son derece basit. Sizlerle paylaştığımız bilgileri göz önünde bulundurarak uygun maliyetli, sağlam ve şirin bir kedi evi hazırlayabilir sokaktaki canlarımızı soğuktan koruyabilir ya da sizinle aynı evi paylaşan kediniz için yepyeni bir alan oluşturabilirsiniz.

Buna ek olarak köpek kulübesi yapımı hakkında bilgi almak isterseniz Can Dostunuz İçin Adım Adım Köpek Kulübesi Yapımı başlıklı içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

Kedilerin sağlığı ve bakımı, özellikle soğuğun etkisini göstermeye başladığı zamanlarda daha da önemli hale geliyor. Bu doğrultuda da kedinizin ihtiyaçları ile ilgili en detaylı bilgiyi uzman bir veteriner hekimden alabilirsiniz.

Çayyolu ve Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınız için de alanında uzman veteriner hekimleri ile cerrahi, dahiliye, ultrason, endoskopi ve daha pek çok alanda hizmet veren Vetrium Veteriner Kliniği’ne güvenebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir