osmangazi imar planı / Belediyeler halkı unuttu (BURSA HABER RÖPORTAJ)

Osmangazi Imar Planı

osmangazi imar planı

Bursa’nın en değerli yerlerinden biri ‘görüşülmüş gibi yapılarak’ ranta kurban edildi

Bursa, Osmangazi, Yunuseli Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nda bin metrekarelik piknik, eğlence ve spor alanı imara açıldı. Uzun zamandır imara açılmaya çalışılan arazinin büyük bir bölümünün AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bir kısım beton işlerini yapan SİNTA Sanayi İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ’ye ait olduğu öğrenildi. Şu an boş duran arazi için AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi, yapılaşmayı öngören bir imar planı yaptı. TMMOB Şehir Plancıları Odası planların iptali istemiyle dava açtı. Oda dilekçesinde, alanın “daha önce kum ve malzeme ocağı olarak işletildiğini ve doldurulmuş alanların bulunduğunu, söz konusu imar planlarının mahkeme tarafından iptaline karşın tekrar tekrar aynı değişikliklerin yapıldığını, alanın 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını, imar planlarının çevreye, doğaya ve topluma zarar vereceğini” belirtti. Mahkeme de imar planlarını iptal etti.

SONRADAN EKLENDİ

AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi alanı yapılaşmaya açan büyük ölçekli yeni bir plan hazırladı. Plan belediye meclisinde 22 Kasım ’de kabul edildi. Bunun üzerine AKP’li Osmangazi Belediye Meclisi kasım ayı toplantılarında alana ilişkin bir önerge geldi. Osmangazi Belediye Meclisi Başkanlığı’na Mehmet Bayram tarafından verilen önergede söz konusu alana ilişkin büyük ve küçük ölçekli imar planlarının mahkeme tarafından açılan davalar sonucu iptal edildiği ve bölgenin plansız kaldığı belirtilerek yeniden küçük ölçekli imar planı yapılması istendi. Ayrıca önergede küçük ölçekli uygulama imar planlarının “Bir aylık bir zaman kaybına yol açmamak için anılan adalarda yapılan uygulama imar planı çalışmasını içerir ekli dosyanın önergemiz ile birlikte incelenerek, hakkında gereği yapılmak üzere İmar ve Planlama Komisyonu’na havalesini saygı ile arz ederiz” denilmesi dikkat çekti. Küçük ölçekli imar planı CHP’li meclis üyelerinin “ret” oyuna karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

İNCELEME OLANAĞI TANINMADI

İlçe belediyesinin CHP’li meclis üyesi Sefa Yılmaz, “6 Kasım tarihli toplantıda AKP Meclis grubu önce bir önerge vererek söz konusu dosyayı imar komisyonuna havale etti. Aynı meclis toplantısında meclis gündemi görüşüldüğü sırada da toplantıya 5 dakika ara verildi. 5 dakikalık arada imar komisyonu toplanarak dosya komisyonda görüşülmüş gibi yapılarak önceden hazırlanan imar komisyonu raporu AKP komisyon üyeleri tarafından imzalanarak meclis gündemine alındı ve belediye meclis üyeleri bahsi geçen plan değişikliği hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadan, dosya hakkında hiçbir inceleme şansı olmadan AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oyları ile plan değişikliğini belediye meclisinden geçirdiler. İmara açılan alanda bina yükseklikleri 12 kata kadar yapılabilecek. Oysa ki imara açılan bu alanın çevresi 2 veya 3 katlı imar hakkı olan alanlar” diye konuştu. 

ASFALT İŞİ YAPAN ŞİRKETE

Yılmaz arazinin büyük bir kısmının büyükşehir belediyesi dahil birçok belediyenin asfalt işini yapan SİNTA İnşaat şirketine ait olduğunu belirterek “Belediye daha önce rekreasyon alanında olan bu alanın tamamını şehrin park alanı olarak halkın kullanımına kazandırmak yerine bölgeyi ranta kurban etmeyi tercih etmiştir” dedi.

58 FUTBOL SAHASI

bin bin metrekare büyüklüğündeki alan çoğunluğu konut+ticaret olmak üzere imara açıldı. Yükseklik en fazla 12 kat olarak belirlendi. Planda bin metrekaresi konut, 10 bin metrekaresi ticaret, 4 bin metrekaresi cami, 30 bin metrekaresi eğitim, 55 bin metrekaresi park ve yeşil alan, 6 bin metrekaresi sağlık olmak üzere birçok alan yer aldı.  


Esenyurt Osmangazi imar durumu

Esenyurt Osmangazi imar durumu

Esenyurt Osmangazi imar durumu

İstanbul Esenyurt İlçesi, Osmangazi Mahallesi, ada, 39 parsele ilişkin Dini Tesis Alanı amaçlı 1/ ölçekli imar planı tadilatı askıda

Kemal Deniz Bozkurt: Esenyurt'ta dere yatağına imar izni verilmiş!

Kemal Deniz Bozkurt: Esenyurt'ta dere yatağına imar izni verilmiş!

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, selden etkilenen bölgelerdeki yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Su baskınlarının geçmişte yapılan imar hataları sebebiyle yaşandığını vurgulayan Bozkurt, "Burası dere kotunun altında bir yer, buraya imar verilmiş. Bu kabul edilir bir şey değil" dedi

Esenyurt Osmangazi imar durumu Haberi

Esenyurt Osmangazi imar durumu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Esenyurt İlçesi, Osmangazi Mahallesi, ada, 39 parsele ilişkin Dini Tesis Alanı amaçlı 1/ ölçekli 16 Haziran tasdik tarihli plan tadilatı bugün askıya çıkarıldı. İmar planı 21 Eylül tarihinde askıdan indirilecek.

İmar planı için

Copyright © funduszeue.info

                    T.C.

UYU&#;MAZLIK MAHKEMES&#;

            HUKUK BÖLÜMÜ

           ESAS NO      : /

           KARAR NO  : /

           KARAR TR   :

ÖZET : &#;mar plan&#; ve buna dayal&#; imar uygulamas&#; sonucunda u&#;ran&#;lan zarar&#;n tazminine yönelik bulunan davan&#;n, say&#;l&#; &#;dari Yarg&#;lama Usulü Kanunu'nun 2/1-b maddesinde yer alan "&#;dari eylem ve i&#;lemlerden dolay&#; ki&#;isel haklar&#; do&#;rudan muhtel olanlar taraf&#;ndan aç&#;lan tam yarg&#; davalar&#;" kapsam&#;nda &#;DAR&#; YARGI YER&#;NDE çözümlenmesi gerekti&#;i hk.

 

                                   

 

K  A  R  A  R

 

Davac&#;            : N.Ç.

Vekilleri          : funduszeue.infoG. I. - Av.Ç.D.E.

Daval&#;lar         : 1- Osmangazi Belediye Ba&#;kanl&#;&#;&#;

Vekili              : Av.S.Y.

                      2-Bursa Büyük&#;ehir Belediye Ba&#;kanl&#;&#;&#;

Vekili              : Av.M.P.

 

O L A Y         : Davac&#; vekili dava dilekçesinde; Bursa 3. &#;dare Mahkemesinde / E. say&#; ile Bursa &#;li,  Osmangazi &#;lçesi, 2.Bölge. Alt&#;nova Mah., H22D02D2D pafta, adada bulunan 1, 2, 3, 4,5, nolu parsellerin sahipleri olan N.D., S. K., N.Ç., H.D. birlikte davac&#; gösterilerek dava aç&#;ld&#;&#;&#;n&#;; Bursa 3.&#;dare Mahkemesinin, K/ say&#;  ile,  davac&#;lar&#;n her ta&#;&#;nmaza ili&#;kin olarak ayr&#; ayr&#; dava açmas&#; gerekti&#;inden bahisle dilekçenin reddine karar verdi&#;ini; i&#; bu davan&#;n, bu nedenle her parsel için ayr&#; olarak aç&#;lm&#;&#; oldu&#;unu; müvekkili Nuray Çiçek&#;in, ad&#;na kay&#;tl&#; olan, Bursa &#;li, Osmangazi &#;lçesi, 2.Bölge. Alt&#;nova Mah tarihli dilekçede, Osmangazi Belediyesinin, müvekkilinin ta&#;&#;nmaz&#; üzerine, ald&#;&#;&#; karara uygun olarak Bursa &#;li, Osmangazi &#;lçesi, 2.Bölge, Alt&#;nova Mah., H22D02D2D pafta, ada, nolu parselleri üzerinde, bir in&#;a gerçekle&#;tirip gerçekle&#;tirmedi&#;ini bildirmesini ve müvekkillerinin ma&#;duriyetini giderecek &#;ekilde, ta&#;&#;nmaz bedelinin ve u&#;ran&#;lan zarar&#;n ödenmesinin talep edildi&#;ini; Osmangazi Belediyesinin TL.&#;nin el atma tarihinden itibaren, müvekkilinin ta&#;&#;nmaz&#;n&#;n bedeli ve yoksun kald&#;&#;&#; kazanç hesaplanarak yasal faiziyle birlikte daval&#; idareden tahsiline karar verilmesi istemiyle Osmangazi Belediye Ba&#;kanl&#;&#;&#;na kar&#;&#; idari yarg&#; yerinde dava açm&#;&#;; Bursa 3. &#;dare Mahkemesi an&#;lan belediye yan&#;nda, Bursa Büyük&#;ehir Belediye Ba&#;kanl&#;&#;&#;n&#; da  has&#;m mevkiine alm&#;&#;t&#;r.

Daval&#;lardan Osmangazi Belediye Ba&#;kanl&#;&#;&#; vekili, süresi içinde görev itiraz&#;nda bulunmu&#;tur.

BURSA 3.&#;DARE MAHKEMES&#;: gün ve E/ say&#; ile, &#;(&#;) say&#;l&#; &#;mar Kanunu&#;nun 5. maddesinde 'Naz&#;m &#;mar Plan&#;; varsa bölge veya çevre düzeni planlar&#;na uygun olarak halihaz&#;r haritalar üzerine, yine varsa kadastral durumu i&#;lenmi&#; olarak çizilen ve arazi parçalar&#;n&#;n; genel kullan&#;&#; biçimlerini, ba&#;l&#;ca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yo&#;unluklar&#;n&#;, gerekti&#;inde yap&#; yo&#;unlu&#;unu, çe&#;itli yerle&#;me alanlar&#;n&#;n geli&#;me yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ula&#;&#;m sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususlar&#; göstermek ve uygulama imar planlar&#;n&#;n haz&#;rlanmas&#;na esas olmak üzere düzenlenen, detayl&#; bir raporla aç&#;klanan ve raporuyla beraber bütün olan pland&#;r. Uygulama &#;mar Plan&#;; tasdikli halihaz&#;r haritalar üzerine varsa kadastral durumu i&#;lenmi&#; olarak naz&#;m imar plan&#; esaslar&#;na göre çizilen ve çe&#;itli bölgelerin yap&#; adalar&#;n&#;, bunlar&#;n yo&#;unluk ve düzenini, yollar&#; ve uygulama için gerekli imar uygulama programlar&#;na esas olacak uygulama etaplar&#;n&#; ve di&#;er bilgileri ayr&#;nt&#;lar&#; ile gösteren pland&#;r.' hükmüne, 6. maddesinde; 'Planlar, kapsad&#;klar&#; alan ve amaçlar&#; aç&#;s&#;ndan; "Bölge Planlan" ve "&#;mar Planlar&#;", imar planlar&#; ise, "Naz&#;m &#;mar Planlar&#;" ve "Uygulama imar Planlar&#;" olarak haz&#;rlan&#;r. Uygulama imar planlar&#;, gerekti&#;inde etaplar halinde de yap&#;labilir.&#; hükmüne, 8. maddesinde; 'Planlar&#;n haz&#;rlanmas&#;nda ve yürürlü&#;e konulmas&#;nda a&#;a&#;&#;da belirtilen esaslara uyulur, a) Bölge planlar&#;; sosyo - ekonomik geli&#;me e&#;ilimlerini, yerle&#;melerin geli&#;me potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yap&#;lar&#;n da&#;&#;l&#;m&#;n&#; belirlemek üzere haz&#;rlanacak bölge planlar&#;n&#;, gerekli gördü&#;ü hallerde Devlet Planlama Te&#;kilat&#; yapar veya yapt&#;r&#;r, b) &#;mar Planlar&#;; Naz&#;m &#;mar Plan&#; ve Uygulama &#;mar Plan&#;ndan meydana gelir. Mevcut ise bölge plan&#; ve çevre düzeni plan kararlar&#;na uygunlu&#;u sa&#;lanarak, belediye s&#;n&#;rlar&#; içinde kalan yerlerin naz&#;m ve uygulama imar planlar&#; ilgili belediyelerce yap&#;l&#;r veya yapt&#;r&#;l&#;r.' hükmüne yer verilmektedir.

say&#;l&#; Yasan&#;n 2. maddesinde; "&#;dari dava türleri, idari i&#;lemler hakk&#;nda yetki, &#;ekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka ayk&#;r&#; olduklar&#;ndan dolay&#; aç&#;lan iptal davalar&#;; idari i&#;lem ve eylemlerden dolay&#; ki&#;isel haklar&#; do&#;rudan muhtel olanlar taraf&#;ndan aç&#;lan tam yarg&#; davalar&#;; kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yap&#;lan her türlü idari sözle&#;melerden dolay&#; aç&#;lan davalar olarak say&#;lm&#;&#;; idari yarg&#;n&#;n idari eylem ve i&#;lemlerin hukuka uygunlu&#;unun denetimini yapmakla görevli oldu&#;u kurala ba&#;lanm&#;&#;t&#;r.

&#;dari i&#;lem ve eylemlerden dolay&#; ki&#;isel haklar&#; do&#;rudan muhtel olanlar taraf&#;ndan aç&#;lan tam yarg&#; davalar&#;n&#;n; idari dava türlerinden biri oldu&#;u idare hukukunun bilinen ilkelerindendir.

&#;dare, idare hukuku alan&#;nda kamu gücüne dayal&#; olarak re-sen ve tek yanl&#; irade aç&#;klamas&#; sonucu tesis etmi&#; oldu&#;u i&#;lemlere, hukuk alan&#;nda yeni durumlar olu&#;turmas&#;yla idari i&#;lem kimli&#;i kazand&#;rmakta ve kural olarak bu i&#;lemler özel yasal düzenlemeler d&#;&#;&#;nda, idari yarg&#; denetimine tabi bulunmakta ve bu i&#;lemler nedeniyle aç&#;lan tam yarg&#; davalar&#; da idari yarg&#;n&#;n görev alan&#; içerisinde kalmaktad&#;r.

Dosyan&#;n incelenmesinden, davac&#;n&#;n, Bursa &#;li, Osmangazi &#;lçesi, 2. Bölge Altinova Mahallesi, H22D02D2D pafta, ada, 3 parsel say&#;l&#; ta&#;&#;nmaz&#;n maliki oldu&#;u, söz konusu ta&#;&#;nmaz&#;n uygulama imar plan&#;nda yol ve park alan&#; olarak belirlendi&#;i ve plan&#;n üzerinden 10 y&#;ll&#;k bir süre geçmesine kar&#;&#;n herhangi bir &#;ey yap&#;lmad&#;&#;&#; ve hukuken el konuldu&#;undan bahisle u&#;ran&#;ld&#;&#;&#; belirtilen ,00 TL maddi zarar&#;n tazmini istemiyle bak&#;lmakta olan i&#; bu davan&#;n aç&#;ld&#;&#;&#; anla&#;&#;lmaktad&#;r.

Olayda, uyu&#;mazl&#;&#;&#;n, idarece yap&#;lan imar plan&#; nedeniyle gerçekle&#;tirilen hukuki el atma nedeniyle u&#;ran&#;ld&#;&#;&#; belirtilen zarar&#;n tazmini istemiyle aç&#;ld&#;&#;&#;, bu haliyle davan&#;n, idari i&#;lem ve eylemlerden dolay&#; ki&#;isel haklar&#; do&#;rudan muhtel olanlar taraf&#;ndan aç&#;lan tam yarg&#; davas&#; niteli&#;inde oldu&#;u ve idari yarg&#;n&#;n görev alan&#;na girdi&#;i sonuç ve kanaatine var&#;lm&#;&#;t&#;r.

Di&#;er taraftan, söz konusu ta&#;&#;nmaz&#;n bir k&#;sm&#;na yol yap&#;lmak suretiyle fiilen el at&#;ld&#;&#;&#; iddia edilmi&#; ise de; ta&#;&#;nmaz&#;n büyük bir k&#;sm&#;na uygulama imar plan&#; nedeniyle hukuken el at&#;ld&#;&#;&#; aç&#;k olup, söz konusu fiili el atman&#;n tespiti halinde fiilen el at&#;lan k&#;sma yönelik olarak ayr&#;ca hüküm kurulaca&#;&#; da tart&#;&#;mas&#;zd&#;r.

Aç&#;klanan nedenlerle daval&#; idarenin görev itiraz&#;n&#;n reddine&#;&#; karar vermi&#;tir.

Daval&#;lardan Osmangazi Belediye Ba&#;kanl&#;&#;&#; vekilinin, adli yarg&#; yarar&#;na olumlu görev uyu&#;mazl&#;&#;&#; ç&#;kart&#;lmas&#; yolunda süresi içinde verdi&#;i dilekçesi üzerine, dava dosyas&#; Yarg&#;tay Cumhuriyet Ba&#;savc&#;l&#;&#;&#;'na gönderilmi&#;tir.

YARGITAY CUMHUR&#;YET BA&#;SAVCISI; &#;Bursa &#;li Osmangazi &#;lçesi 2. Bölge Altinova Mahallesi H22D02D2D pafta, ada 3 nolu parsel say&#;l&#; m2'lik ta&#;&#;nmaz&#;n maliki olan davac&#; taraf&#;ndan aç&#;lan davada, söz konusu ta&#;&#;nmaz&#;n uygulama imar plan&#;nda yol ve park alan&#; olarak belirlendi&#;i, plan&#;n üzerinden 10 y&#;ll&#;k bir süre geçmesine ra&#;men, kamula&#;t&#;rma i&#;leminin yap&#;lmad&#;&#;&#;, bu suretle mülkiyet hakk&#;n&#;n süresiz ve belirsiz bir &#;ekilde k&#;s&#;tland&#;&#;&#; gerekçesiyle, TL maddi zarar&#;n yasal faizi ile birlikte tazminine karar verilmesi istemi ile idari yarg&#; yerinde tam yarg&#; davas&#; aç&#;lm&#;&#;t&#;r.

Dava dosyas&#;n&#;n incelenmesi sonucunda; Osmangazi &#;lçesi 2.

say&#;l&#; Kanunun maddesinin "Belediyeler; imar planlar&#;n&#;n yürürlü&#;e girmesinden en geç 3 ay içinde, bu plan&#; tatbik etmek üzere 5 y&#;ll&#;k imar programlar&#;n&#; haz&#;rlarlar. Be&#; y&#;ll&#;k imar programlar&#;n&#;n görü&#;ülmesi s&#;ras&#;nda ilgili yat&#;r&#;mc&#; kamu kurulu&#;lar&#;n&#;n temsilcileri görü&#;leri esas al&#;nmak üzere Meclis toplant&#;s&#;na kat&#;l&#;r. Bu programlar, belediye meclisinde kabul edildikten sonra kesinle&#;ir. Bu program içinde bulunan kamu kurulu&#;lar&#;na tahsis edilen alanlar, ilgili kamu kurulu&#;lar&#;na bildirilir. Be&#; y&#;ll&#;k imar programlar&#; s&#;n&#;rlar&#; içinde kalan alanlardaki kamu hizmet tesislerine tahsis edilmi&#; olan yerleri ilgili kamu kurulu&#;lar&#;, bu program süresi içinde kamula&#;t&#;r&#;rlar. Bu amaçla gerekli ödenek, kamu kurulu&#;lar&#;n&#;n y&#;ll&#;k bütçelerine konulur. / &#;mar programlar&#;nda, umumi hizmetlere ayr&#;lan yerler ile özel kanunlar&#; gere&#;ince k&#;s&#;tlama konulan gayrimenkuller kamula&#;t&#;r&#;l&#;ncaya veya umumi hizmetlerle ilgili projeler gerçekle&#;tirilinceye kadar bu yerlerle ilgili olarak di&#;er kanunlarla verilen haklar devam eder." hükmü ile uygulama imar planlar&#;nda kamu yarar&#;na ayr&#;lan yerlerin kamula&#;t&#;r&#;lmas&#;n&#; öngörmektedir.

Davaya konu olayda, davac&#;n&#;n maliki oldu&#;u ta&#;&#;nmaz&#;n imar planlar&#;nda yol ve park alan&#; olarak ayr&#;lmas&#;na ra&#;men idare taraf&#;ndan yasada öngörülen süreyi de a&#;k&#;n uzun bir süre kamula&#;t&#;rma i&#;lemlerine ba&#;vurulmad&#;&#;&#; gibi, bir bölümünden asfalt yol geçirilmek suretiyle ta&#;&#;nmaza fiilen el at&#;ld&#;&#;&#;, bu suretle davac&#;lar&#;n ta&#;&#;nmaz üzerindeki tasarruf hakk&#;n&#;n k&#;s&#;tland&#;&#;&#; anla&#;&#;lmaktad&#;r.

Yarg&#;tay &#;çtihad&#; Birle&#;tirme Kurulunun 11/2/ günlü, /17 E, /15 K say&#;l&#; karar&#;nda, kamula&#;t&#;rmas&#;z el atma kavram&#; &#;&#;darenin kanunsuz bir hareketi&#; olarak tan&#;mlanm&#;&#; ve bu eylemden kaynaklanan davalar&#;n mülkiyete tecavüzün önlenmesi veya haks&#;z fiil neticesinde meydana gelen zarar&#;n tazmini davas&#; mahiyetinde oldu&#;u ve bu bak&#;mdan adli yarg&#;n&#;n görevli oldu&#;u kabul edilmi&#;tir.

Bu nedenle, daval&#; idarenin imar mevzuat&#; hükümlerine tam uygun olmayan ve hareketsizlikle beraber k&#;smen ve fiilen araziye yönelik tecavüzünün kamula&#;t&#;rmas&#;z el atma temelinde haks&#;z fiilden kaynaklanan ve adli yarg&#;n&#;n görev alan&#;na giren bir dava oldu&#;u aç&#;kt&#;r.

Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesinin 17/11/ tarih ve / say&#;l&#; karar&#;nda yer alan, "Belediyelerin say&#;l&#; &#;mar Kanunu 8. maddesi ve maddesinin verdi&#;i yetki ile arazi ve arsalar üzerinde imar planlar&#;n&#;n haz&#;rlanmas&#; ve yürürlü&#;e konulmas&#;, arazi ve arsa düzenlemesi gibi faaliyetleri kapsam&#;nda yapt&#;klar&#; imar planlar&#;ndan kaynaklanan i&#;lemlerin tek yanl&#; ve kamu gücüne dayanan irade aç&#;klamalar&#; ile tesis edilen genel ve düzenleyici i&#;lemler oldu&#;u bu yönü ile de idari eylem ve i&#;lemlerden kaynaklanan uyu&#;mazl&#;klar&#;n idari yarg&#; yerlerinde çözümlenmesi gerekti&#;i tart&#;&#;mas&#;zd&#;r. Buna kar&#;&#;l&#;k, Belediyece, Kamula&#;t&#;rma Kanununda öngörülen usul ve yöntemlere uygun idari nitelikte uygulama i&#;lemleri yap&#;lmaks&#;z&#;n, dava konusu ta&#;&#;nmaza fiilen el at&#;lmas&#; kar&#;&#;s&#;nda, idarenin bu eyleminin kamula&#;t&#;rmas&#;z el atma niteli&#;ini ta&#;&#;d&#;&#;&#; aç&#;kt&#;r. () &#;darenin dava konusu ta&#;&#;nmaza kamula&#;t&#;rmas&#;z el atmas&#;ndan do&#;an zarar&#;n tazminine yönelik bulunan davan&#;n, haks&#;z fiillere ili&#;kin özel hukuk hükümlerine göre görüm ve çözümü adli yarg&#; yerinin görevine girmektedir." &#;eklindeki görü&#;te de ayn&#; hususlar&#;n vurguland&#;&#;&#; görülmektedir.

Aç&#;klanan nedenlerle, aç&#;lan davan&#;n adli yarg&#; yerinde görüm ve çözümü gerekmektedir.

KARAR: Yukar&#;da aç&#;klanan nedenlerle say&#;l&#; Kanunun 10 ve maddeleri gere&#;ince, olumlu görev uyu&#;mazl&#;&#;&#; ç&#;kar&#;lmas&#;na, dosyan&#;n Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesi Ba&#;kanl&#;&#;&#;na gönderilmesine&#;&#; karar vermi&#;tir.

Ba&#;kanl&#;kça, say&#;l&#; Yasa&#;n&#;n maddesine göre Dan&#;&#;tay Ba&#;savc&#;s&#;n&#;n yaz&#;l&#; dü&#;üncesi istenilmemi&#;tir.

&#;NCELEME VE GEREKÇE: Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesi Hukuk Bölümü&#;nün, Serdar ÖZGÜLDÜR&#;ün Ba&#;kanl&#;&#;&#;nda, Üyeler:  Eyüp Sabri BAYDAR, Ali ÇOLAK, Nurdane TOPUZ, Alaittin Ali Ö&#;Ü&#;, Ayhan AKARSU ve Mehmet AKBULUT&#;un kat&#;l&#;mlar&#;yla yap&#;lan günlü toplant&#;s&#;nda;

l-&#;LK &#;NCELEME: Ba&#;vuru yaz&#;s&#; ve dava dosyas&#; örne&#;i üzerinde say&#;l&#; Yasa'n&#;n maddesi gere&#;ince yap&#;lan incelemeye göre, daval&#;lardan Osmangazi Belediye Ba&#;kanl&#;&#;&#; vekilinin, an&#;lan Yasan&#;n 10/2 maddesinde öngörülen yönteme uygun olarak yapt&#;&#;&#; görev itiraz&#;n&#;n reddedilmesi ve 12/1. maddede belirtilen süre içinde ba&#;vuruda bulunmas&#; üzerine Yarg&#;tay Cumhuriyet Ba&#;savc&#;s&#;'nca, maddede öngörülen biçimde, an&#;lan daval&#; idare yönünden olumlu görev uyu&#;mazl&#;&#;&#; ç&#;kar&#;ld&#;&#;&#; anla&#;&#;lmaktad&#;r. Usule ili&#;kin herhangi bir noksanl&#;k bulunmad&#;&#;&#;ndan görev uyu&#;mazl&#;&#;&#;n&#;n esas&#;n&#;n incelenmesine oybirli&#;i ile karar verildi.

II-ESASIN &#;NCELENMES&#;: Raportör-Hakim Ta&#;k&#;n ÇEL&#;K&#;in, davan&#;n çözümünde idari yarg&#;n&#;n görevli oldu&#;u yolundaki raporu ile dosyadaki belgeler okunduktan; ilgili Ba&#;savc&#;larca görevlendirilen Yarg&#;tay Cumhuriyet Savc&#;s&#; U&#;urtan ALTUN ile Dan&#;&#;tay Savc&#;s&#; Yakup BAL&#;&#;n  davada idari yarg&#;n&#;n görevli oldu&#;u yolundaki sözlü aç&#;klamalar&#; da dinlendikten sonra GERE&#;&#; GÖRÜ&#;ÜLÜP DÜ&#;ÜNÜLDÜ:

Dava, Davac&#;n&#;n Bursa &#;li, Osmangazi &#;lçesi, 2.Bölge. Alt&#;nova Mah., H22D02D2D pafta, ada, 3 parsel say&#;l&#; ta&#;&#;nmaz&#;n&#;n imar plan&#;nda imar yolu ve park alan&#; üzerinde kald&#;&#;&#;, bu suretle  ta&#;&#;nmaza kamula&#;t&#;rmas&#;z el at&#;ld&#;&#;&#;ndan bahisle u&#;ran&#;lan zarara kar&#;&#;l&#;k; fazlaya ili&#;kin haklar&#; sakl&#; kalmak kayd&#;yla &#;imdilik TL.&#;nin el atma tarihinden itibaren, ta&#;&#;nmaz&#;n bedeli ve yoksun kald&#;&#;&#; kazanç hesaplanarak yasal faiziyle birlikte daval&#; idareden tahsili istemiyle aç&#;lm&#;&#;t&#;r.   

            say&#;l&#; &#;mar Kanunu&#;nun &#;Planlar&#;n haz&#;rlanmas&#; ve yürürlü&#;e konulmas&#;&#; ba&#;l&#;kl&#; 8. maddesinde;  &#;Planlar&#;n haz&#;rlanmas&#;nda ve yürürlü&#;e konulmas&#;nda a&#;a&#;&#;da belirtilen esaslara uyulur.

            a) Bölge planlar&#;; sosyo - ekonomik geli&#;me e&#;ilimlerini, yerle&#;melerin geli&#;me potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yap&#;lar&#;n da&#;&#;l&#;m&#;n&#; belirlemek üzere haz&#;rlanacak bölge planlar&#;n&#;, gerekli gördü&#;ü hallerde Devlet Planlama Te&#;kilat&#; yapar veya yapt&#;r&#;r.

            b) &#;mar Planlar&#;; Naz&#;m &#;mar Plan&#; ve Uygulama &#;mar Plan&#;ndan meydana gelir. Mevcut ise bölge plan&#; ve çevre düzeni plan kararlar&#;na uygunlu&#;u sa&#;lanarak, belediye s&#;n&#;rlar&#; içinde kalan yerlerin naz&#;m ve uygulama imar planlar&#; ilgili belediyelerce yap&#;l&#;r veya yapt&#;r&#;l&#;r. Belediye meclisince onaylanarak yürürlü&#;e girer. (De&#;i&#;ik dördüncü cümle: 8/8/ KHK/21 md.) Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye ba&#;kanl&#;&#;&#;nca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalar&#;nda bir ay süreyle e&#; zamanl&#; olarak ilan edilir. Bir ayl&#;k ilan süresi içinde planlara itiraz edilebilir. Belediye ba&#;kanl&#;&#;&#;nca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planlar&#; belediye meclisi onbe&#; gün içinde inceleyerek kesin karara ba&#;lar.

            Belediye ve mücavir alan d&#;&#;&#;nda kalan yerlerde yap&#;lacak planlar valilik veya ilgilisince yap&#;l&#;r veya yapt&#;r&#;l&#;r. Valilikçe uygun görüldü&#;ü takdirde onaylanarak yürürlü&#;e girer. (De&#;i&#;ik üçüncü cümle: 8/8/ KHK/21 md.) Onay tarihinden itibaren valilikçe tespit edilen ilan yerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalar&#;nda bir ay süreyle e&#; zamanl&#; olarak ilan edilir. Bir ayl&#;k ilan süresi içinde planlara itiraz edilebilir. &#;tirazlar valili&#;e yap&#;l&#;r, valilik itirazlar&#; ve planlar&#; onbe&#; gün içerisinde inceleyerek kesin karara ba&#;lar.

            Onaylanm&#;&#; planlarda yap&#;lacak de&#;i&#;iklikler de yukar&#;daki usullere tabidir.

            Kesinle&#;en imar planlar&#;n&#;n bir kopyas&#;, Bakanl&#;&#;a gönderilir.

           &#;mar planlar&#; alenidir. Bu aleniyeti sa&#;lamak ilgili idarelerin görevidir. Belediye Ba&#;kanl&#;&#;&#; ve mülki amirlikler, imar plan&#;n&#;n tamam&#;n&#; veya bir k&#;sm&#;n&#; kopyalar veya kitapç&#;klar haline getirip ço&#;altarak tespit edilecek ücret kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda isteyenlere verir.

           c) (Ek: 3/7/ - /25 md.) Tar&#;m arazileri, Toprak Koruma ve Arazi Kullan&#;m&#; Kanununda belirtilen izinler al&#;nmadan tar&#;msal amaç d&#;&#;&#;nda kullan&#;lmak üzere plânlanamaz.&#; hükmü;

Ayn&#; Kanun'un maddesinde, &#;&#;mar hududu içinde bulunan binal&#; veya binas&#;z arsa ve arazileri malikleri veya di&#;er hak sahiplerinin muvafakat&#; aranmaks&#;z&#;n, birbirleri ile, yol fazlalar&#; ile, kamu kurumlar&#;na veya belediyelere ait bulunan yerlerle birle&#;tirmeye, bunlar&#; yeniden imar plan&#;na uygun ada veya parsellere ay&#;rmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslar&#;na göre hak sahiplerine da&#;&#;tmaya ve re'sen tescil i&#;lemlerini yapt&#;rmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan d&#;&#;&#;nda ise yukar&#;da belirtilen yetkiler valilikçe kullan&#;l&#;r.

Belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsalar&#;n da&#;&#;t&#;m&#; s&#;ras&#;nda bunlar&#;n yüzölçümlerinden yeteri kadar saha, düzenleme dolay&#;s&#;yla meydana gelen de&#;er art&#;&#;lar&#; kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda "düzenleme ortakl&#;k pay&#;" olarak dü&#;ülebilir. Ancak, bu maddeye göre al&#;nacak düzenleme ortakl&#;k paylar&#;, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsalar&#;n düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin yüzde k&#;rk&#;n&#; geçemez.

(De&#;i&#;ik üçüncü f&#;kra: 3/12//1 md.) Düzenleme ortakl&#;k paylar&#;, düzenlemeye tâbi tutulan yerlerin ihtiyac&#; olan Milli E&#;itim Bakanl&#;&#;&#;na ba&#;l&#; ilk ve ortaö&#;retim kurumlar&#;, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, ye&#;il saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumî hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden ba&#;ka maksatlarla kullan&#;lamaz.

Düzenleme ortakl&#;k paylar&#;n&#;n toplam&#;, yukar&#;daki f&#;krada sözü geçen umumi hizmetler için, yeniden ayr&#;lmas&#; gereken yerlerin alanlar&#; toplam&#;ndan az oldu&#;u takdirde, eksik kalan miktar belediye veya valilikçe kamula&#;t&#;rma yolu ile tamamlan&#;r.

Herhangi bir parselden bir miktar sahan&#;n kamula&#;t&#;r&#;lmas&#;n&#;n gerekmesi halinde düzenleme ortakl&#;k pay&#;, kamula&#;t&#;rmadan arta kalan saha üzerinden ayr&#;l&#;r.

Bu f&#;kra hükümlerine göre, herhangi bir parselden bir defadan fazla düzenleme ortakl&#;k pay&#; al&#;nmaz. Ancak, bu hüküm o parselde imar plan&#; ile yeniden bir düzenleme yap&#;lmas&#;na mani te&#;kil etmez&#;&#; hükmü yer alm&#;&#;t&#;r.

Dava dosyas&#;nda bulunan Osmangazi Belediye Ba&#;kanl&#;&#;&#; &#;mar ve &#;ehircilik Müdürlü&#;ünün, gün ve // say&#;l&#; yaz&#;s&#;nda; &#;&#;Alt&#;nova Mahallesi, H22d 02d 2d pafta, ada, 3 parsel, Büyük&#;ehir Belediye Ba&#;kanl&#;&#;&#;nca gün ve / say&#; ile onayl&#; 1/ ölçekli Kentsel Dönü&#;üm Sa&#;l&#;kla&#;t&#;rma Projesi Yalova Yolu Güzergah&#; Uygulama &#;mar Plan&#; kapsam&#;nda m2 lik k&#;sm&#; yolda, m2 lik k&#;sm&#; da ye&#;il alanda kalmakta iken Büyük&#;ehir Belediye Meclisi&#;nin gün ve say&#;l&#; karar&#; / say&#; ile Kentsel Dönü&#;üm ve Geli&#;im Alan&#; ilan edilmi&#;tir.&#; denildi&#;i; yine ayn&#; Müdürlük taraf&#;ndan haz&#;rlanm&#;&#; bulunan tarih ve say&#;l&#; Revizyon Krokisinin incelenmesinden; Alt&#;nova mahallesi, adan&#;n, 1, 2,3,4 ve 5 parsel say&#;l&#; ta&#;&#;nmazlardan olu&#;tu&#;u, parseller üzerinde, taral&#; olarak gösterilen m2&#;lik k&#;sm&#;na asfalt yol yap&#;lmak suretiyle el at&#;ld&#;&#;&#;n&#;n belirtildi&#;i; söz konusu krokide, bu davan&#;n konusunu olu&#;turan 3 parsel say&#;l&#; ta&#;&#;nmaz üzerinde yol bulunmad&#;&#;&#;n&#;n görüldü&#;ü, dolay&#;s&#;yla bu ta&#;&#;nmaza fiilen el at&#;lmad&#;&#;&#; anla&#;&#;lm&#;&#;t&#;r.

Öte yandan, ta&#;&#;nmaz&#;n imar plan&#;nda &#;dere mutlak koruma alan&#;&#;nda kalmas&#; nedeniyle ta&#;&#;nmaz üzerindeki tasarruf yetkisinin k&#;s&#;tlanmas&#; nedenine dayal&#; olarak ba&#;ka bir davac&#;n&#;n Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açt&#;&#;&#; tazminat davas&#;nda, bu Mahkemece günlü, say&#;l&#; Kamula&#;t&#;rma Kanunu&#;nun Geçici 6 nc&#; maddesinin baz&#; f&#;kralar&#;n&#;n iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine yap&#;lan itiraz ba&#;vurusunda; Anayasa Mahkemesi tarih ve E: /93, K: / say&#;l&#; karar&#;nda &#;&#; Davac&#;n&#;n mülkü üzerinde tasarruf etme hakk&#;n&#;n k&#;s&#;tlanmas&#;, idarenin bir eyleminden de&#;il, idari bir i&#;lem niteli&#;inde oldu&#;u tart&#;&#;mas&#;z olan imar plan&#;ndan kaynaklanmaktad&#;r. Olayda, idarenin fiili el koyma niteli&#;i ta&#;&#;yan bir eylemi henüz bulunmamakta, aksine kanunen yapmas&#; gereken kamula&#;t&#;rma i&#;lemlerini yapmamak biçiminde tezahür eden bir eylemsizli&#;i söz konusudur. Öte yandan kamula&#;t&#;rmas&#;z el atmadan söz edilebilmesi için ta&#;&#;nmaz zilyetli&#;inin idareye geçmesi ve ta&#;&#;nmaz&#;n fiilen kamu hizmetine tahsis edilmi&#; olmas&#; gerekmektedir. Oysa, mahkemede görülen davaya konu olayda oldu&#;u gibi imar k&#;s&#;tlamalar&#;&#;nda ta&#;&#;nmaz zilyetli&#;i malikte kalmaya devam etmekte olup, yaln&#;zca malikin ilgili mevzuattan kaynaklanan baz&#; k&#;s&#;tlamalara maruz kalmas&#; söz konusu olmaktad&#;r. Sonuç olarak, davac&#;n&#;n ta&#;&#;nmaz&#;n&#;n imar planlar&#;nda &#; dere mutlak koruma alan&#;&#; nda b&#;rak&#;lmas&#; nedeniyle, tasarruf hakk&#;n&#;n k&#;s&#;tlanmas&#;n&#;n kamula&#;t&#;rmas&#;z el atma sonucu oldu&#;u ve tasarruf hakk&#;n&#;n k&#;s&#;tlanmas&#; sebebiyle do&#;an zarar&#;n ancak idari yarg&#;da aç&#;lacak bir tam yarg&#; davas&#;na konu edilebilece&#;i sonucuna ula&#;&#;lmaktad&#;r. Dolay&#;s&#;yla bak&#;lmakta olan dava, itiraz ba&#;vurusunda bulunan mahkemenin görev alan&#;na girmemektedir. Nitekim, Anayasan&#;n maddesi ile, adli, idari ve askeri yarg&#; merciileri aras&#;ndaki görev ve hüküm uyu&#;mazl&#;klar&#;n&#; kesin olarak çözümlemeye yetkili k&#;l&#;nan Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesinin istikrar bulmu&#; içtihatlar&#; da bu yöndedir&#;&#; gerekçesiyle, Asliye Hukuk Mahkemesince yap&#;lan itiraz ba&#;vurusu, ba&#;vuran mahkemenin yetkisizli&#;i nedeniyle oybirli&#;iyle reddedilmi&#;tir. Yine ta&#;&#;nmaz&#; imar plan&#;nda &#;spor alan&#;&#; olarak ayr&#;lan di&#;er bir davac&#;n&#;n Asliye Hukuk Mahkemesinde açt&#;&#;&#; tazminat davas&#;nda, daval&#; idarelerin görev itirazlar&#; nedeniyle Dan&#;&#;tay Ba&#;savc&#;l&#;&#;&#;nca ç&#;kart&#;lan olumlu görev uyu&#;mazl&#;&#;&#;nda, Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesi&#;nce olumlu görev uyu&#;mazl&#;&#;&#; talebinin kabulü ile ilgili Asliye Hukuk Mahkemesinin görevlilik karar&#;n&#;n kald&#;r&#;lmas&#; yolunda verilen karar nedeniyle, anayasal haklar&#;n&#;n ihlal edildi&#;i iddias&#;yla Anayasa Mahkemesine yap&#;lan bireysel ba&#;vuru üzerine, Anayasa Mahkemesi &#;kinci Bölümünce tarihinde verilen kararda (Ba&#;vuru No: /)  &#;&#;Mahkemenin gerekçesi ve ba&#;vurucunun iddialar&#; incelendi&#;inde, iddialar&#;n özünün Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesi taraf&#;ndan delillerin de&#;erlendirilmesinde ve hukuk kurallar&#;n&#;n yorumlanmas&#;nda isabet olmad&#;&#;&#;na ve esas itibariyle yarg&#;laman&#;n sonucuna ili&#;kin oldu&#;u anla&#;&#;lmaktad&#;r. (Resmi Gazete, , Say&#;) Son olarak, Yarg&#;tay Hukuk Genel Kurulunun tarih ve E/, K/ say&#;l&#; karar&#;yla, imar plan&#;ndaki k&#;s&#;tlamalardan kaynaklanan &#;hukuki el atmalardan&#; kaynaklanan tazminat istemli davalar&#;n idari yarg&#;n&#;n görevinde oldu&#;u hüküm alt&#;na al&#;nm&#;&#;t&#;r.

Aç&#;klanan nedenlerle, Yarg&#;tay Cumhuriyet Ba&#;savc&#;s&#;&#;n&#;n ba&#;vurusunun reddi gerekmi&#;tir.

 

S O N U Ç  : Davan&#;n çözümünde &#;DAR&#; YARGININ görevli oldu&#;una, bu nedenle Yarg&#;tay Cumhuriyet Ba&#;savc&#;s&#;n&#;n BA&#;VURUSUNUN REDD&#;NE, gününde, OY B&#;RL&#;&#;&#;  &#;LE KES&#;N OLARAK karar verildi.

 

 

  Ba&#;kan

Serdar

 ÖZGÜLDÜR

 

 

 

Üye

Eyüp Sabri

BAYDAR

 

 

 

 

 

 

Üye

Alaittin Ali

Ö&#;Ü&#;

 

Üye

Ali

ÇOLAK

 

 

 

 

 

 

Üye

Ayhan

AKARSU

Üye

Nurdane

TOPUZ

 

 

 

 

 

 

Üye

Mehmet

AKBULUT

 

Facebook

Belediyeler halkı unuttu (BURSA HABER RÖPORTAJ) by Osmangazi Saadet
Aday adaylığını açıkladığını ilk günden itibaren çalışmalarına aralıksız devam eden Gerçek, vatandaşları özel günlerinde de yalnız bırakmamaya özen gösteriyor. Bağlarbaşı&#;nda katıldığı bir düğün cemiyetine katılan Gerçek, samimi yaklaşımı ile Saadet Partisine duyulan sempatinin artmasına büyük katkı sağlıyor.
Şenol İLHAN; Sayın Gökhan Gerçek, Osmangazi Belediye başkan adayı Kimdir, kendinizi tanıtır mısınız?
Bursa- Osmangazi doğumluyum. İlkokula kadar Gemlik&#;te yaşadım, daha sonra ilkokulu Bursa-Orhangazi&#;de ve ortaöğrenimimi ise Kastamonu ve Bilecik&#;te tamamladım. Yüksek öğrenimimi ise İstanbul -Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Bölümünden yılında mezun olarak tamamladım. Askerlik hizmetimi, Polatlı ve Ankara&#;da yedek subay olarak Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Daire Başkanlığı Elektrik Bölümünde kendi mesleğimi yaparak tamamladım. Daha sonra Samsun&#;da kısa bir süre özel bir mühendislik şirketinde çalıştıktan sonra, yılında Bursa&#;da kendi firmamızı kurarak, serbest elektrik mühendisi olarak çalışmaya başladım ve 28 yıldır çalışma hayatına devam etmekteyim. Evli ve iki kız çocuğu babasıyım. Elektrik Mühendisleri Odası üyeliğimin yanı sıra, iki dönem Bursa Teknik Elemanlar Derneği Başkanlığını da yürüttüm. yılından beri Milli Görüş partileri olan Refah Partisi-Fazilet Partisi&#;nin yönetim kurullarının çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra, Saadet Partisi&#;nde yaklaşık 10 senedir ilçe başkanlığı görevinde bulundum. İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği adaylıklarımın yanı sıra, &#;de 5. sıra milletvekili adaylığı, &#;da Osmangazi Belediye Başkan adaylığı ve yine &#;de 2. sıra milletvekili adaylığı görevlerini de üstlendim.
Şenol İLHAN: Sayın Gökhan Gerçek; ekip çalışması deyince nasıl bir tanım yaparsınız?
Gökhan Gerçek; Ekip çalışması deyince aklıma hemen Saadet Partisi Osmangazi teşkilatı geliyor. Çünkü 10 yıldır oluşturmuş olduğumuz Osmangazi teşkilatları tam bir ekip ruhuyla çalışmaktadır. İyi ve otoriter bir idareci, ona ve Genel Merkez’e itaat eden bir yönetim, görevlerini harfiyen yapmaya çalışan yönetim kurulu üyeleri ve temsilciler, sadakat, saygı ve sevgiyle Allah rızası için birbirine bağlı olan, hedefe kilitlenmiş bir topluluk aklıma geliyor Bu tarif Saadet Partisi Osmangazi İlçe Yönetim Kuruludur.
Şenol İLHAN; Büyükşehir Belediye Yasasına hakim misiniz veyahut bu yasaya hiç göz gezdirdiniz mi?
Teşkilatım şahsımı, Osmangazi İlçe Belediye başkan adayı olarak öne çıkardı dolayısı ile bizim görevimiz Büyükşehir Belediye Yasası değil, ilçe belediye yasalarıdır ki: Bu konuya hakimim Şöyle ki: İlçe belediyesinin görevleri, katı atıkları toplamak ve aktarma istasyonlarına taşımak, işyerlerini ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek, defin işlemlerini yapmak ve otopark, spor, park, sosyal ve kültürel tesisler yapmak olarak özetleyebiliriz.
Şenol İLHAN; Bir şehir sizce nasıl marka bir şehir olur? Çok ciddi ve temeli sağlam projeniz nelerdir?
Marka olmaktan öte, o şehirde yaşayanların rahat, güvenilir ve refah içinde huzurla yaşamaları esastır. Bugün maalesef Osmangazi parsel parsel yönetilmektedir: Yandaşların, tanıdıkların ve zenginlerin parsellerine özel imar çıkartılırken, maalesef halkın imar sıkıntıları çözülmemektedir. Bizim çok ciddi ve temeli sağlam projemiz öncelikle yaşanabilir bir Osmangazi&#;dir. Yaşanabilir bir Osmangazi için öncelikle bir bütün olarak Osmangazi&#;nin uygulanabilir imar planı yapılacaktır. Sağlık ocakları, okulları, itfaiye ve polis noktaları, park ve pazar yerleri, sosyal alanlar da planlanarak, yollar genişletilip, belli bir sayıda kat verilerek yapılacak imar planları halkımızın önünü açacaktır. En ciddi bir diğer projemiz ise: Halkımızla her zaman olduğu gibi iç içe olmak, onların öncelikleri bizim önceliklerimiz olacaktır Bunu yapmak için de halk günleri ile vatandaşımız belediye başkanına randevusuz ulaşacak ve se-de yani seçtiklerinizi denetleyiniz projemiz ile de belli periyotlarda ( misal altı ayda bir), mahallelerimize giderek halkın sıkıntı ve taleplerini yerine getireceğiz. Se-de projesi ile halkın öncelikleri ivedilikle ele alınırken, bu projenin çok önemli bir yanı da şu olacaktır: Belediye personeli bilecek ki: Başkan ve ekibi sürekli halkla iç içe oluyor, böylece insanlardan rüşvet istenemez, işi yokuşa sürülemez ve zabıta esnafa baskı yapamaz Bu uygulama otokontrol sağlar ve belediye-halk arasında güven ortamı sağlar İmar planları ve halkla iç içe olmak yetmez, bir de: Gereksiz yatırımlar yapılmayacak, israf önlenecek ve tüyü bitmemiş yetimin ve sekizyüz bin Osmangazilinin emanetine sahip çıkılacaktır
Şenol İLHAN; Bursa&#;nın en ciddi beş sorunu nedir. Bu sorunlar için çözüm projeleriniz varmı?
Aslında Bursa&#;nın sorunları ile Osmangazi&#;nin sorunları örtüşmektedir. Çünkü Osmangazi Bursa demektir, Bursa&#;nın merkezi Osmangazi&#;dir. Ulaşım, kaçak yapılaşma ve çarpık TOKİ&#;leşme, imar planlarının yetersiz olması, Ankara yolunun altı dediğimiz ve beldeden dönen mahallelere hiçbir hizmetin yıllardan beri yapılmamış olması ve son olarak da, Osmangazi Belediyesi çok pasif olmasından dolayı, Büyükşehir Belediyesi&#;nin bir takım hayallerini ve yanlış projelerini Osmangazi &#;de uyguluyor olması diye sayabilirim. Türkiye&#;nin en pahalı suyu ve ulaşımı Bursa&#;da… Bunlar Büyükşehir’in işi, ancak tabii ki bu konuda fikrimiz var… Büyükşehir’i de kazandığımız takdirde, yapılacak şey yanlış ve önceliksiz yatırımlara engel olarak bu sorunları çözmektir Misal olsun: BŞB park bahçelere yılda milyon tl harcıyor, hani kavşaklarda, yol boyundaki yeşilliklerin arasındaki, İsrail&#;den, Hollanda&#;dan ithal edilen rengarenk çiçekler falan… Bu çiçeklere sadece bir sene almasak, ya da bir takım konserlere dünyanın parasını harcamasak, Buski&#;nin dünya bankasına olan milyon TL civarındaki borcu bir senede öderiz Böylece suyun fiyatını Türkiye’nin en ucuz suyu olarak halka satarız… Kaçak yapılaşmayı önlemek için derhal uygulanabilir imar planları yapılmalıdır Rantı ve yandaşı düşünmeden, imar planı ve dönüşümler yapılırsa Doğanbey gibi çarpık TOKİ&#;leşme asla olmaz… Yol altı dediğimiz bölgede Osmangazi&#;de uzun yıllardan beri hizmet yoktur, götürülmemiştir, o bölge bir oy deposu olarak görülmüştür her dönem İnşaallah biz acil eylem planı dediğimiz çalışmaları derhal ortaya koyarak, önce kaldırımsız ve asfaltsız yol kalmayacak diyoruz, ardından çıkmaz sokaklar en kısa sürede açılacak ve ardından yukarıda dediğimiz gibi, acilen uygulanabilir imar planları yapılacak Ve son olarak Osmangazi&#;nin büyükşehir belediyesinin yapmak istediği yanlış projelerin merkezi olmasına asla izin vermeyeceğiz…Örnek olarak, Cumhuriyet caddesinin kapatılması, tren hattının konması, yine T1 tren hattının trafiğe ve ticarete engel olması, Belediye binası varken tekrar belediye sarayı yapılması, neredeyse bütün caddelerin paralı otopark yapılması, Doğanbey TOKİ ucubesi, Medical Hastanesinin şehrin merkezine yapılması, Daha önceden yapılan kent meydanı (!) Altıparmak SSK binasının olduğu yere meydan yapacağım demesine rağmen, oraya kocaman bir bina ve iki adet totem yapılması…. Yine şu anda Alman Hastanesi denilen yere Belediye Hastanesi yapılması fevkalade yanlıştır… Ve yine üç sene önce dünyanın parası harcanarak kapasitesi artırılan, UEFA standartlarına getirilen Atatürk stadyumunun yıkılarak, o bölgenin de meydan yapılması planlanması da fevkalade yanlıştır… Osmangazi Belediyesi de 26 milyon TL harcayarak panorama müzesi yapmak istemektedir…Bizim tavsiyemiz: eğer Recep Altepe&#;den size kalan borcu temizlediyseniz, lütfen bu tür işlerden vazgeçin de, mesela Kuruçeşme Sakarya sokağı işgalden kurtarıp, yaya trafiğine açın, Ebu İshak mahalle girişini planlayın, Küplüpınar&#;da çocuk parkı ve kapalı pazaryeri yapın, Ovaakça&#;da Hasırcı, Panayır&#;da Nilüfer derelerini ıslah edin, Eğitim mahallesindeki sürekli kaza olan köprüyü yenileyin, birçok mahallemizde Pazar yeri, okul ve sağlık ocağı yerleri dahi yok Bunlar gibi yüzlerce ihtiyaç ve eksik-yanlış iş varken, neden bunlar yapılmaz, anlamak mümkün değil… Biliyoruz ki halkın öncelik verdiklerini mevcut belediyeler yapamayacak Biz diyoruz ki: boşuna kendinizi de halkı da yormayın Türkiye nüfusunun üçte ikisinin yani yaklaşık elli milyonun yaşadığı tam büyükşehir-il-ilçe ve belde belediyelerinde biz israf etmedik, rüşveti engelledik ve halk ne istiyorsa onları yaparak başladık ve efsane hizmetlerde bulunduk İnşaallah 30 Mart günü halkımız Saadet Partisi diyecek ve efsane hizmetleri ilk defa alacak diyorum, tüm Osmangazili ve Bursalılara saygı ve sevgilerimi sunuyorum 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası