payı paydasından küçük olan kesir / UYGUN - KÖY MATEMATİK 3. SINIF

Payı Paydasından Küçük Olan Kesir

payı paydasından küçük olan kesir

Basit Kesir Nedir, Nasıl Bulunur? Basit Kesir &#;rnekleri Nelerdir?

Aynı zamanda sorularda böylece karşı karşıya kalındı vakit hangisinin basit kesir hangisinin bileşik ya da tam sayılı kesir olduğu anlaşılabilir.

Basit Kesir Nedir?

Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denmektedir. Özellikle birim olarak bakıldığı vakit payda her zaman paydan daha büyük olur ve bu şekilde işlem yapılır. Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse, bir pasta 15 parçaya bölündüğünde ve içerisinden 4 parçası kesilip alındığı vakit, kalan kısım basit kesri göstermektedir. Yani bu doğrultuda pastanın kalan bölümü 11/15 biçiminde ifade edilmektedir. Görüldüğü üzere kesre bakıldığı vakit paydasının paydan daha büyük olduğu anlaşılıyor.

Basit Kesir Nasıl Bulunur?

Genelde herhangi bir bütünün parçaları ayrılmak suretiyle beri bir parçası alındığı zaman, geriye kalan kısım kesir olarak gösterildiğinde basit kesirdir. Yani geriye kalan parçalar bütün parçalara bölündüğü vakit kesir ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda tanımı üzerinden basit kesri kolayca bulmak mümkündür. Zira payı paydasından küçük olan kesirler basit kesir olarak ifade eder. Bu sayede herhangi bir kesir ile karşı karşıya kalındığı vakit, eğer pay daha küçük ise o zaman bunun basit kesir olduğunu anlamak mümkün. 

Basit Kesir Örnekleri Nelerdir?

Basit kesir söz konusu olduğu zaman her daim faydadan daha küçük olmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus bulanıyor. Pay kesinlikle payda ile eşit dahi olmamalıdır. Eğer pay ve payda eşit olur ise o vakit bileşik kesir ortaya çıkar. Yani bu doğrultuda basit kesir içerisinde her daim pay paydadan küçüktür. Bunu birçok farklı örnek üzerinden ele almak suretiyle anlatmak mümkün.

Örnek: 3/7,4/6, 2/3, 7/9, 2/6

Bu şekilde görüldüğü gibi pay her daim paydadan küçük olmak suretiyle basit kesirler yazılabilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir bütün belli parçalara ayrıldığı vakit, kalan parçalar ile bütün parçaların bölümü basit kesri verir.

İlkokul 3. sınıf matematik dersi, Payı Paydasından Küçük Kesirler konu anlatımını bu sayfada bulabilir ve pdf olarak indirebilirsiniz.

PAYI PAYDASINDAN KÜÇÜK KESİRLER

BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Payı, paydasından küçük kesirleri modelleme
→ Payı, paydasından küçük kesirleri sayı doğrusunda gösterme

Aşağıda verilen payı paydasından küçük kesirlerin modellenmesini inceleyelim.

Payı Paydasından Küçük Kesirler

Payı, paydasından küçük kesirler daimabir bütünden küçüktür.

Şimdi de payı paydasından küçük kesirleri sayı doğrusundan gösterelim. Payı, paydasından küçük kesirleri sayı doğrusunda gösterirken 0 ile 1 arası kesrin paydasına bölünür, kesrin payı kadar olan parça işaretlenir.

\(\frac{2}{5}\) kesrini sayı doğrusunda gösterelim.

2/5 Kesrini Sayı Doğrusunda Gösterimi

\(\frac{3}{7}\) kesrini sayı doğrusunda gösterelim.

3/7 Kesrinin Sayı Doğrusunda Gösterimi

\(\frac{6}{8}\) kesrini sayı doğrusunda gösterelim.

6/8 Kesrini Sayı Doğrusunda Gösterelim
Kategoriler 3. Sınıf Matematik

Bileşik Kesirler ● Payı paydasına eşit ya da payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir denir. 4 2 8 7 3 2 , , , , , 3 1 6 7 2 2 ● Yukarıdaki.

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YayınlayanTorlak AyvazDeğiştirilmiş 8 yıl önce

konulu sunumlar: "Bileşik Kesirler ● Payı paydasına eşit ya da payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir denir. 4 2 8 7 3 2 , , , , , 3 1 6 7 2 2 ● Yukarıdaki."— Sunum transkripti:

1 Bileşik Kesirler● Payı paydasına eşit ya da payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir denir,,,,,● Yukarıdaki kesirler birer bileşik kesirdir.

2 Bileşik Kesirler● Bileşik kesirler bir tama eşit ya da bir tamdan büyüktür.1 tam1 yarım2 yarım1 yarım2 yarım1 yarım yarımKesrinin payı paydasından büyüktür.2

3 2 2 1 1 2 2 2 2 2 2 Bileşik Kesirler Kesrinin payı paydasına eşittir.
● Bileşik kesirler bir tama eşit ya da bir tamdan büyüktür tam2 yarım2 yarımKesrinin payı paydasına eşittir.2

4 Bileşik Kesirler 3 bileşik kesrini sayı doğrusunda gösterelim. 2 3 2 1


To make this website work, we log user data and share it with processors. To use this website, you must agree to our Privacy Policy, including cookie policy.     

4. Sınıf Matematik Basit Bileşik Ve Tam Sayılı Kesir konu anlatımı

Haberin Devamı

 Bu üç kategori üzerinden ele alınan kesirlere şimdi beraber inceleyelim ve özelliklerine bakalım.

Basit Kesirler

 Payı, paydasından küçük olan kesirlere basit kesirler denmektedir. Yani mesela payı 3 olan bir kesrin paydası Her zaman 3'ten büyük olmalıdır.

Örnek: Payı 4 olan ve paydası 7 olan basit kesri yazalım ve okuyalım.

 4/7 = Dört bölü yedi ya da altıda dört şeklinde ifade etmek mümkün.

 Burada elimizdeki parça 7 eş parçaya bölünmüştür. Daha sonra bu 7 eş parça içerisinden 4 tanesi ayrılmıştır. Bu şekilde basit kesirleri siz de evde oluşturabilir ve defterinize yazabilirsiniz.

Bileşik Kesirler

 Payı, paydasına eşit olan ya da payı, paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesirler denmektedir. Mesela bir kesrin Payı 5 ise o zaman paydası ya 5 olacak ya da 5 den daha küçük sayılar olacaktır. Şimdi bu konuda örnekler verelim de anlamaya çalışalım.

Örnek: Payı 7 ve paydası 5 olan bir kese yazılım ve inceleyelim.

 7/5 = Yedi bölü beş ya da beşte yedi

 Burada söylenmek istenen 5 eş parçaya bölünmüş olan 7 tane parçalardır.

Not: Bileşik kesirler her zaman bir bütüne eşittir ya da bir bütünden daha fazladır.

 Bu şekilde siz de pay ve paydasını ele alarak bileşik kesirler oluşturabilirsiniz. Burada unutmamanız gereken en önemli husus bileşik kesirlerde payın, paydadan daha büyük olmasıdır.

Haberin Devamı

Tam Sayılı Kesirler

 1 veya 1’den fazla bütün ve basit kesirlerden oluşan kesirlere tam sayılı kesirler denmektedir. Şimdi konuda bir örnek verelim ve hem okunuşuna bakalım hem de inceleyelim.

Örnek: 3 bütün ile beraber payı 4 ve paydası 9 olan basit kesri ele alalım.

 1 4/9 = 1 tam dört bölüm dokuz şeklinde okunur.

 Daha açıklamalı şekilde anlatmak gerekirse bir bütün ile beraber 9 eş parçaya bölünmüş ve 4’ü çıkarılmıştır. Bu şekilde siz de birçok değişik tam sayılı kesir yazabilirsiniz.

Not: Tam sayılı kesirler daima bir bütünden büyüktür. Bunu unutma da farklı sayıları üzerinden tam sayılı kesir yazabiliriz.

 Aynı zamanda bu kesirleri sayı doğrusu üzerinde de gösterebilirsiniz. Bu konuda hem basit kesirleri hem bileşik kesirleri ve hem de tam sayılı kesirleri sayı doğrusunda göstermeniz mümkün.

Haberin Devamı

 Yukarıdaki kesirlerin özelliklerini incelemek suretiyle örnekler yaparak konuyu daha iyi bir şekilde pekiştirebilirsiniz. Ayrıca tekrar ederek konuyu daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası