maraş uzaktan eğitim / Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Taban Puanları Başarı Sıralamaları Ve Bölümleri

Maraş Uzaktan Eğitim

maraş uzaktan eğitim

kaynağı değiştir]

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Çalışan ve Öğrenci Sayıları[3]
Öğrenci Sayısı Akademisyen Sayısıİdari Personel Sayısı

Akademik birimler[değiştir

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen eğitim-öğretim, sınavlar ve kayıt işlemleri ile ilgili esasları düzenlemektir.

Kapsam

(1) Bu Yönetmelik Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen eğitim-öğretim, sınavlar ve kayıt işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

(1) Bu Yönetmelik 4/11/ tarihli ve sayılı Yükseköğretim Kanununun 14, 44 ve 46 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Birim: İlgili Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulunu,

c) DNO: Dönem not ortalamasını,

ç) GNO: Genel not ortalamasını,

d) Öğrenci: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencisini,

e) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

f) ÖSYS: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemini,

g) Rektör: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörünü,

ğ) Senato: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Senatosunu,

h) Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesini,

ı) Yönetim Kurulu: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Esasları

Eğitim-öğretim süresi

(1) Üniversiteye bağlı meslek yüksekokullarında eğitim-öğretim süresi iki yıldır. Meslek yüksekokullarında, programlarını başarı ile tamamlayan öğrencilere ön lisans diploması verilir.

(2) Tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi hariç, diğer fakülteler ve yüksekokullarda eğitim-öğretim süresi dört yıldır. Bu birimlerin programlarını başarı ile tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.1

(3) Tıp fakültesinde eğitim-öğretim süresi altı yıldır. Bu fakülteyi başarı ile tamamlayan öğrencilere tıp doktoru diploması verilir. Diş hekimliği fakültesinde eğitim-öğretim süresi beş yıldır. Bu fakülteyi başarı ile tamamlayan öğrencilere diş hekimliği diploması verilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.1

(4) Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlardaki bir yıllık yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi yukarıda belirtilen sürelerin dışındadır.

(5) Öğrenimini bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen sürelerde tamamlayıp mezun olamayanlar, ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmadan öğrencilik statüleri devam eder.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.1

(6) Eğitim-öğretim süresi boyunca katkı payı veya öğrenim ücreti ilgili mevzuat hükümlerine göre alınır.

(7) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Bu süreler sonunda mezun olamayanlarla ilgili olarak sayılı Kanunun 44 üncü maddesine göre işlem yapılır.

Ek fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.1

Öğretim planları

(1) Ders kredileri, Yükseköğretim Kurulunca ilgili programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için yükseköğretim yeterlilikler çerçevesine göre belirlenen kredi aralığı ve öğrencilerin çalışma saati göz önünde tutularak Senato tarafından belirlenir. İlgili diploma programını bitiren öğrencinin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkısını ifade eden öğrenim kazanımları ile açıkça belirlenmiş teorik veya uygulamalı ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen diğer faaliyetler için gerekli çalışmalar da göz önünde bulundurularak Senato tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde iş yüküne dayalı ders AKTS kredileri hesaplanır.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.1

(2) Öğretim planındaki dersler; teorik dersler, uygulamalar, laboratuvarlar, atölye çalışmaları, tez, proje, staj, iş yeri uygulamaları ve benzeri çalışmaları kapsar. Dersler zorunlu ve seçmeli olabilir.

(3) Derslerin öğretim süresince dönemlere veya yıllara göre dağılımı; haftalık, teorik ve laboratuvar, her türlü uygulama saati, kredi değeri ve varsa koşulları ilgili kurulların kararı ile belirlenir. Koşullu ders uygulaması alınan karardan bir akademik yıl sonra uygulamaya girer.

(4) Öğrenci; öğretim planında yer alan tüm zorunlu dersler ile öngörülen kredide seçmeli dersleri almak ve başarmakla yükümlüdür.

(5) Öğretim planları ilgili kurul kararları ile Senatoya sunulur. Senato onayından geçen öğretim planları; eğitim-öğretim başlamadan önce akademik takvimde belirlenen süre içinde ilan edilir.

(6) Staj çalışmaları ve iş yeri uygulamaları birimler tarafından her programın özelliğine göre hazırlanan esaslara göre yapılır.

(7) Bir eğitim-öğretim yılında önlisans-lisans programlarında her yarıyıl için ders ve uygulama kredisi 30 AKTS’dir. Ders ve uygulama kredi toplamları, eğitim-öğretim süresi iki yıl olan programlarda AKTS, dört yıl olan programlarda AKTS, beş yıl olan programlarda AKTS, altı yıl olan programlarda ise AKTS’dir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.2

(8) Özel hükümlerle belirtilmediği sürece öğrenci üst yarıyıllardan ders alamaz.

Mülga fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/04//) m.1

(9) Bir yarıyılda ilk defa alınan derslerden en fazla 30 AKTS kredisi ders alınabilir. Ancak ders tekrarı durumundaki öğrenciler; başarısız dersleri ve/veya not yükseltmek amaçlı tekrar alınan derslere kayıt olmak koşulu ile bir yarıyılda en fazla 46 AKTS kredisi kadar ders alabilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/04//) m.1

İntibak

(1) Lisans öğrenimlerini tamamlayamayanların ön lisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibakları, 18/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Eğitim-öğretim dönemleri ve programları

(1) Üniversiteye bağlı birimlerde örgün olarak birinci ve ikinci öğretim yapılır. Ancak ilgili kurulların gerekçeli önerileri, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile açık, dışarıdan, uzaktan ve yaygın eğitim de yapılabilir.

(2) Bir örgün eğitim-öğretim yılı, her biri ara sınav süresi dâhil onaltı haftadan oluşan güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Yarıyıl veya yılsonu sınav günleri bu sürenin dışındadır. Sınavlar ve ortak zorunlu dersler Cumartesi günleri de yapılabilir. İlgili birimin özelliğine göre ara sınav süresi içinde gerektiği hallerde ders ve uygulama yapılabilir.

(3) Tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesinde eğitim-öğretim dönemlerinin süreleri ilgili kurulun önerisi üzerine Senato tarafından düzenlenir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.3

(4) Birim kurulları, bir sonraki yıla ait eğitim-öğretim programları ile akademik takvim önerilerini, her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar, Senatonun onayına sunarlar. Senato tarafından karara bağlanan programlar ve akademik takvim, dekanlıklar ve yüksekokul/meslek yüksekokulu müdürlüklerince her eğitim-öğretim yılının başlamasından en az bir ay önce ilan edilir.

Çift anadal programı

(1) Çift anadal programı; ilgili bölümün isteği, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senatonun kararı ile herhangi bir lisans programına kayıtlı olan ve gerekli koşulları sağlayan öğrencilere, konu bakımından kendi lisans programlarına yakın olan bir başka lisans programını birlikte yürüterek, ikinci bir lisans diploması almalarını sağlayan bir programdır.

(2) Çift anadal ile ilgili esaslar 24/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.4

Yan dal programı

(1) Yan dal programı; İlgili bölümün isteği, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senatonun kararı ile belirlenir ve bölümlerin işbirliğiyle yürütülür. Herhangi bir lisans programına kayıtlı öğrencilerden gerekli koşulları sağlayanlara, kendi lisans programlarına ek olarak sertifikaya yönelik bir yan dal programını izlemelerine olanak verilir. Yan dal programı ayrı bir lisans programı anlamını taşımaz.

(2) Yan dal ile ilgili esaslar 24/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.5

Uzaktan eğitim

(1) Uzaktan eğitim; eğitim-öğretimin her düzeyinde basılı malzeme, radyo-televizyon ve bilgi teknolojileri kullanılarak yapılan, öğrenci ile öğretim elemanının aynı mekânda bulunmasını gerektirmeyen eğitim türüdür.

(2) Senato tarafından uygun görülmesi halinde birinci ve ikinci öğretim programındaki bazı dersler sadece uzaktan öğretim yoluyla verilebilir. Ancak bu şekilde verilen dersler için öğrencilerden ilave bir ödeme talep edilmez. Uzaktan öğretim programları ile ilgili esaslar sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesi hükümleri doğrultusunda yürütülür.

(3) Senato, birinci ve ikinci öğretim programlarındaki bir dersin ilgili birim kurulunun önerisiyle hem örgün öğretim hem de uzaktan eğitim yoluyla verilmesine karar verebilir.

(4) Uzaktan eğitim ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

Öğretim dili

(1) Üniversitede öğretim dili Türkçedir. Ancak, 4/12/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yabancı dilde öğretim yapılması uygun görülen programlarda eğitim-öğretim, ilgili yabancı dilde yapılır.

(2) Yabancı dille eğitim-öğretim yapılmayan fakat zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarda, eğitim-öğretimin sürdürüldüğü yıllar içerisinde bazı dersler yabancı dilde okutulabilir. Ayrıca, isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programların bazı dersleri yabancı dilde okutulabilir.

Yabancı dil ve yabancı dil hazırlık sınıfı

(1) Yabancı dil öğretimi; sayılı Yükseköğretim Kanununun 49 uncu maddesine ve Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretim ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

(2) Öğretim dili tamamen veya en az %30’u yabancı dil olan programlarda zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı açılır. Bu programlardaki öğrenciler hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamazlarsa programdan ilişikleri kesilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.6

(3) Öğretim dili tamamen Türkçe olan programlarda zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı açılamaz ancak bu programlarda Senato kararı ile isteğe bağlı olarak yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir. Bu hazırlık sınıfında başarılı olamayan veya devamsız olan öğrencilerin ilişikleri kesilmez ve kayıtlı oldukları lisans program derslerine devam ederler.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.6

(4) Yükseköğretim programına ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, kayıt yaptırdığı öğretim yılının başında, rektörlükçe düzenlenen bir yabancı dil seviye tespit sınavına tabi tutulurlar. Seviye tespit sınavından alınan puana göre, öğrencinin;

a) sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinden muaf olup olmadığı,

b) Varsa zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olup olmadığı,

c) Yabancı dil hazırlık sınıfında, hangi seviyeden öğrenim göreceği,

belirlenir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.6

(5) Hazırlık sınıflarındaki eğitim süresi en çok iki yıldır.

(6) Seviye tespit sınavı yabancı dil hazırlık sınıfının yürütüldüğü birim tarafından yapılır.

Ek fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.6

(7) Yabancı dil seviye tespit sınavından üzerinden 70 veya üstü not alanlar ile yabancı dil hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayanlar sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinden ve yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olurlar.

Ek fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.6

(8) Yabancı dil hazırlık sınıfının, denklik, devam, sınav ve sınav değerlendirme, başarı ve başarısızlık ile yıl sonu değerlendirme usul ve esasları Senato tarafından belirlenir.

Ek fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.6

Kimlik kartı

(1) Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye, fotoğraflı bir öğrenci kimlik kartı verilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.7

(2) Kimlik kartını kaybeden öğrenci, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına kimliğini kaybettiğine dair dilekçe ile başvurduğu takdirde; kendisine, aynı dönemde geçerli olacak yeni kimlik kartı verilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.7

(3) Kimlik kartlarının kullanılmayacak kadar yıpranması halinde, eski kimlik kartının iadesi koşuluyla öğrenciye yeni kimlik kartı düzenlenir.

(4) Mezun olan veya Üniversite ile ilişiği kesilen öğrencinin kimlik kartını iade etmesi zorunludur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Üniversiteye Giriş ve Kayıt Şartları

Üniversiteye giriş şartları

(1) Üniversiteye bağlı birimlere kayıt için aşağıdaki şartlar aranır:

a) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak,

b) ÖSYS veya özel yetenek sınavı sonucu birimlerine kayıt hakkı kazanmış olmak veya ön kayıt sistemi ile öğrenci alındığında o öğretim yılı için geçerli olan puana ve şartlara sahip olmak.

Kayıt şartları

(1) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıtlarını bizzat yaptırmaları gerekir. Ancak, adaylar vekil kişiler aracılığı ile de kayıt yaptırabilirler.

(2) Kayıt için gerekli belgeler Üniversite tarafından belirlenir ve duyurulur. Kayıt için sahte veya tahrif edilmiş belge kullanan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince yapılan sınavlarda sahtecilik yaptığı belirlenen kişilerin kayıt işlemleri iptal edilir. Hakkında kanuni işlem başlatılır.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.3

(3) Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin kayıt yaptırmaları için gerekli belgeler Senato tarafından belirlenir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.3

(4) Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan birimler, kendi birimlerinin kayıtlarıyla ilgili ek belgeler isteyebilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.3

(5) Kayıtları yapılan yabancı uyruklu öğrenciler, Türkçe bilgi düzeyi bakımından Türk Dili Bölüm Başkanlığının belirleyeceği esaslara tabidirler.

(6) Yabancı uyruklu öğrencilerin kayıt ve kabulleri ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

Yatay geçişler

(1) Üniversiteye başka üniversitelerden yapılacak yatay geçişler, 24/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

(2) Yatay geçiş kontenjanları; eğitim-öğretim yarıyıllarının bitiminden en az bir ay önce ilan edilmek üzere birim yönetim kurullarınca belirlenerek, Rektörlüğe bildirilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.8

(3) Yabancı dilde eğitim-öğretim yapılan programlara yatay geçiş yapılabilmesi için öğrencinin yabancı dilde eğitim-öğretim yapan bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görüyor olması ya da yabancı dil muafiyet koşullarını yerine getirmiş olduğunu belgelendirmesi gerekir.

(4) Kurum içi ve kurumlar arası yatay geçiş esasları Senato tarafından belirlenir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.2

Dikey geçişler

(1) Dikey geçiş yoluyla lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilerin, ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilen derslerin intibakları ve muafiyetleri, 19/2/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik ile 24/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılır. Dikey geçişle gelen öğrencilerin intibak ve ders muafiyet işlemleriyle ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.9

(2) Yabancı dil hazırlık sınıfı zorunlu olan programlara dikey geçişi kabul edilen öğrenciler, Yabancı Diller Yüksekokulu veya İlahiyat Fakültesi tarafından yapılacak yabancı dil yeterlik sınavını başarmak veya yabancı diller yüksekokulu yabancı dil hazırlık sınıfı muafiyet koşullarını yerine getirmek zorundadır.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m.9

Ders muafiyeti

(1) Fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu programlarından birine yeni kayıt yaptıran öğrenciler, 24/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde daha önce kayıtlı bulundukları yükseköğretim kurumunda başarmış oldukları dersler için Üniversiteye kayıt yaptırdığı hafta içinde muafiyet/intibak talebinde bulunurlar. Öğrencinin yeni kayıt olduğu birimin yönetim kurulu, muafiyet/intibak talebinde bulunan öğrencinin daha önce almış olduğu dersleri, ilgili bölümün görüşünü de alarak değerlendirir ve hangi derslerden denklik nedeniyle muafiyet veya intibak edileceğini belirler. Bu derslerden her yarıyılda 30 AKTS ders seçeceği varsayılarak muaf sayılan veya intibak edilen derslerin tekabül ettiği yarıyıl/yıl sayısı hesaplanır ve öğrencinin intibak ettirileceği yarıyıl/yıl belirlenir. Bu süre azami süreden düşülür ve öğrenci programın kalan derslerini kalan zaman içerisinde tamamlar. Alınan karar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca öğrencinin karteksine işlendikten sonra öğrenciye tebliğ edilir. İntibak ve muafiyetle ilgili diğer esaslar Senato tarafından belirlenir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.3

(2) Öğrenci, ilgili yönetim kurulunca muaf tutulan dersler nedeniyle, bulunduğu yarıyıl/yılın toplam AKTS saat miktarını geçmeyecek ölçüde, bir üst yarıyıldan/yıldan ders alabilir.

Mülga fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/04//) m.2

(3) İntibak ettirilen bir öğrenci, intibak ettirildiği yarıyıldan önceki yarıyıllara ait olan muaf olmadığı dersleri öncelikle tamamlamak zorundadır.

(4) Öğrenci muaf olduğu dersleri not yükseltmek amacıyla tekrar alabilir.

Kayıt yenileme

(1) Öğrenciler her yarıyılın başlangıcından önceki bir hafta içinde Senato tarafından kabul edilen akademik takvimde belirlenen tarihlerde öğrenci katkı payını veya öğrenim ücretini ödeyerek kayıtlarını yenilemek zorundadır. Gerektiğinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödendiğine dair belge öğrenciden istenebilir. Kayıt yenileme işlemlerinin sorumluluğu öğrenciye aittir. Belirtilen sürede, haklı ve geçerli nedenleri olmadan kayıtlarını yenilemeyenler, o dönemin derslerini alamaz ve bu derslerin sınavlarına giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.5

(2) Mazereti ilgili fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulunca kabul edilen öğrencinin akademik takvimde belirtilen ders ekleme süresi içerisinde kayıt yaptırması mümkündür.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

(3) Birimler tarafından hazırlanan ders programında çakışan derslere ders kaydı yapılamaz.

Ek fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.5

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dersler ve Ders İşlemleri ve Akademik Danışmanlık

Dersler

(1) Üniversiteye bağlı tıp fakültesi dışındaki fakültelerde, yüksekokullarda ve meslek yüksekokullarında ders geçme sistemi esastır. Tüm dersler yarıyıl esasına göre düzenlenir. Entegre eğitim-öğretim sistemi uygulanan tıp fakültesinde eğitim-öğretim ile ilgili esaslar, ilgili fakülte kurulu ve Senato tarafından belirlenir.

(2) Ders geçme sistemi uygulanan bir programın birinci sınıfında öğrenime başlayan öğrenciler, kayıt oldukları yarıyıla ait tüm dersleri almakla yükümlüdürler.

(3) Bir dersin kredisinin hesaplanmasında 1 saat teorik ders 1 kredi, 1 saat uygulama ve/veya laboratuvar 0,5 kredi olarak alınır. Bir dersin AKTS kredisi, sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesi hükümleri doğrultusunda Senato tarafından belirlenir. İki yıllık meslek yüksekokullarında ise ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

(4) Öğrenciler, başarılı olamadıkları dersleri almak koşuluyla ve/veya not yükseltmek amacıyla tekrar aldıkları derslerle birlikte bulundukları yarıyıldan ders alabilirler. Bu durumdaki öğrencilerin alabilecekleri derslerin toplamı, ortak zorunlu dersler ile teorik ve uygulamalı dersler dâhil, her yarıyıl için haftada 46 AKTS’yi geçemez.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/04//) m.3

(5) Bir dersin programdan kaldırılması halinde, öğrencinin hangi derse kayıt yaptıracağı ve belirlenen yeni derse devam zorunluluğunun olup olmadığı ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.6

Ders türleri

(1) Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulları, öğrencilere kültürel ve sosyal faaliyetler için yeterli zaman ayrılmak şartı ile programlarına seçmeli, zorunlu, ön koşullu dersler ve/veya uygulamalar laboratuvar dahil koyabilirler; haftalık teorik derslere, uygulama ve stajlara ilişkin düzenlemeler yapabilirler. Bu şekilde programa alınan dersler ve yapılan düzenlemeler Rektörlüğün bilgisine sunulur. Seçmeli dersler, diğer fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu programlarından da alınabilir. Seçmeli derslerin okutulacağı yarıyıllar ile bu yarıyıllarda en az alınması gereken seçmeli ders sayısı ve/veya kredisi, ilgili birim kurullarınca eğitim-öğretim programlarında belirtilir. Bir seçmeli dersin açılabilmesi için gerekli öğrenci sayısını birim yönetim kurulları belirler.

(2) Bir derse kaydolmak için bazı ders veya derslerden başarılı olma koşulu aranabilir. Bir derse kayıt olunabilmesi için başarılmış olması koşulu aranan ders ön koşul dersi, kayıt olunabilmesi bir ön koşul dersin başarılmasına bağlı olan ders, ön koşullu ders olarak tanımlanır.

(3) Ön koşul ve ön koşullu ders/dersler eğitim-öğretim programlarında gösterilir.

(4) Laboratuvar, proje ve uygulamalı dersler gruplar halinde yürütülebilir. Bu derslerin, gruplara ayrılma nedenleri ilgili bölümün önerisi ile birim yönetim kurulları tarafından karara bağlanır.

(5) Birim kurullarının kararıyla öğrencilere, mezun olabilmeleri için zorunlu bitirme ödevi veya mezuniyet çalışması yaptırılabilir. Bu çalışmaların nasıl yapılacağı ile ilgili esaslar ilgili birim kurullarınca düzenlenir.

(6) Öğrenci sayısının yüksek olduğu sınıflarda eğitim-öğretim şubeler halinde de sürdürülebilir. Şubeler bölüm kurulunun gerekçeli önerisi ile ilgili birim yönetim kurulunca açılır.

Akademik danışmanlık

(1) Öğrencilere, eğitim-öğretim konularında karşılaşacakları sorunların çözümünde yardımcı olmak üzere, ders yılı başlamadan önce, bölüm başkanlıklarının önerisi dikkate alınarak birim yönetim kurullarınca, ilgili bölümün öğretim üyeleri arasından; öğretim üyesi bulunmayan veya yeterli olmayan birimlerde tercihen öğretim görevlileri olmak üzere mevcut öğretim elemanları arasından akademik danışmanlar görevlendirilir.

(2) Akademik danışmanların görevlerine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

(3) Kayıt süresi içerisinde geçerli bir mazereti nedeniyle Üniversitede bulunamayacak olan danışman bu durumu bir yazı ile bölüm başkanlığına bildirir. Bölüm başkanının önerisi, ilgili yönetim kurulu kararı ile bu danışman yerine geçici olarak bir öğretim elemanı görevlendirilir. Bu görevlendirme ilgiliye, öğrencilere ve öğrenci işleri daire başkanlığına duyurulur.

Ders alma

(1) Öğrenciler her eğitim-öğretim yarıyılının başlangıcında akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ders kaydı yaptırırlar.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.7

(2) Öğrenciler tekrarlamak zorunda oldukları dersler hariç, tüm sorumluluk kendilerinde olmak üzere, yarıyılın ilk haftası içinde kaydoldukları dersleri değiştirebilir, bırakabilir veya ders ekleyebilirler.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.7

(3) Öğrenciler süresi içinde ve usulüne uygun olarak kaydolmadıkları derslere devam edemez ve bu derslerin sınavlarına giremezler. Kaydolmadığı dersin sınavına giren öğrencinin sınav notu iptal edilir.

(4) Eğitimin entegre sistemle yapıldığı tıp fakültesinde ders, ders kurulu veya staj programları ayrıca belirlenir.

(5) Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında, ön koşullu derslerin koşulunu yerine getirmek şartıyla; genel not ortalaması ve üzeri olan öğrenciler üst yarıyıldan/yıldan 12 AKTS ders alabilirler.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/04//) m.4

(6) Üst yarıyıldan/yıldan alınacak derslerin seçimi, danışmanın önerisi ile gerçekleştirilir.

(7) Öğrenciler diğer üniversitelerin yaz yarıyılı öğretiminden ders alamazlar.

Mülga fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

(8) Tekrara kalan seçmeli dersin açılmaması durumunda bu dersin yerine ilgili birim yönetim kurulu kararıyla öğrenci aynı dönemde açılan başka bir seçmeli dersi alabilir.

Ek fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.5

Devam mecburiyeti

(1) Öğrencilerin teorik derslere en az % 70, uygulamalara en az % 80 oranında devamları zorunludur. Ancak, bir dersin devam ve varsa uygulamalarında başarılı olma şartlarını bir kez yerine getiren öğrencilerin bu dersi tekrar almaları durumunda derse devam koşulu aranmaz. Bu durumdaki öğrencilerin tekrar aldıkları bir dersin yapılacak ara sınavlarına katılmaları gerekir. Tekrar edilen dersin başarı notu hesaplanırken o yarıyıldaki ara sınav ve yılsonu sınav notları dikkate alınır.

(2) Üniversite tarafından kültür ve spor faaliyetlerine katılmak üzere görevlendirilen öğrencilerin görevlendirildikleri süreler ile ilgili bölüm başkanlığı veya yüksekokul müdürlüğünce kabul edilen eğitim-öğretimi ilgilendiren kurum dışı temsil süreleri, devam şartı dışında tutulur. Raporlu olunan süre devamsızlıktan sayılır.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.6

(3) Tıp fakültesinde ve yabancı diller yüksekokulunda devam mecburiyeti ile ilgili olarak ilgili birimin belirleyeceği esaslar uygulanır.

(4) Öğrencilerin derse devam edip etmedikleri, dersi veren öğretim elemanı tarafından öğrenciden alınan imza ile takip edilir.

Ek fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

BEŞİNCİ BÖLÜM

Sınavlar, Sınav Dönemleri ve Not Değerlendirmeleri

Sınav ve sınav dönemleri

(1) Öğrenciler her yarıyılda ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Yarıyıl içi çalışmaları proje, seminer, arazi çalışmaları, kısa sınav, ödev, laboratuvar veya ikinci bir ara sınavdan oluşur. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı notları puan üzerinden verilir.

(2) Not ortalamasına katılmayan dersler eğitim-öğretim planında belirtilir. Sınav gerektirmeyen eğitim-öğretim çalışmaları ilgili akademik kurulca tespit edilerek eğitim-öğretim planında belirtilir ve bu konuda öğrenci işleri daire başkanlığına bilgi verilir.

(3) Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, yılsonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı ve tek ders sınavıdır. Yarıyıl sonu sınavları, yarıyıl esasına göre eğitim-öğretim yapan fakülte ve yüksekokullarda her iki yarıyıl sonunda; yılsonu sınavları, yıl esasına göre eğitim-öğretim yapan fakültelerde yılsonunda yapılır.

(4) Staj ve uygulama sonunda sınav yapma mecburiyeti olan fakültelerde, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında staj ve uygulama sınavlarının nasıl yapılacağı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulları tarafından belirlenir.

(5) Sınavlar; yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınavların nasıl yapılacağı, dersi veren öğretim elemanı tarafından yarıyıl başında öğrencilere duyurulur.

(6) Yarıyıl içi, yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınav programları, dekanlıklar, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürlükleri tarafından hazırlanır ve sınavlardan en az iki hafta önce ilan edilir.

(7) Sınavlar, o dersi vermekle görevli öğretim elemanları tarafından yapılır. Görevli öğretim elemanının sınav döneminde Üniversitede bulunmaması halinde sınavın kimin tarafından yapılacağı ve değerlendirileceği, ilgili bölüm başkanının önerisi üzerine fakülte yüksekokul ve meslek yüksekokulu yönetim kurullarınca kararlaştırılır.

(8) Sınav evrakları dört yıl süreyle fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu arşivinde saklanır.

(9) Bir günde, eğitim-öğretim programlarının aynı yarıyıl veya yıl içinde öngörülen derslerden en çok ikisinin ara sınavı yapılabilir. Tekrara kalınan derslerin ara sınavları aynı güne rastladığı takdirde ilgili öğrencinin bu hükme göre yapacağı itiraz dikkate alınmaz.

(10) Tekrarlanan derslerde en son puan geçerli olup, not ortalamalarına bu puan dâhil edilir.

Ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları

(1) Bir dersten her yarıyılda bir ara sınav mecburi olup, diğeri yarıyıl içi çalışmaları şeklinde yapılabilir.

(2) Ara sınavın ve yarıyıl içi çalışmaların birlikte harf notuna katkısı % 40’dır.

(3) Ara sınav ile yarıyıl içi çalışmaların nasıl değerlendirileceği yarıyıl başında bölüm başkanlığına sunulur ve öğrenciye duyurulur. Bir sınıfın dersleri için bir günde ikiden fazla sınav yapılmayacak şekilde program hazırlanır.

(4) Proje, bitirme çalışması ve seminer derslerinin yarıyıl içinde nasıl değerlendirileceği ilgili fakülte/yüksekokul kurulu kararı ile belirlenir. Haklı ve geçerli görülen bir mazeretle ara sınava giremeyen öğrencilere, yarıyıl içerisinde bir mazeret sınavı yapılır. Mazeret sınavında alınan not, ara sınav notu olarak verilir. Mazeretsiz olarak sınavlara girmeyen öğrencilere 0 (sıfır) verilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.8

Yarıyıl sonu sınavı

(1) Yarıyıl sonu sınavları; ilgili dekanlıklar, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürlükleri tarafından ilan edilen yer, tarih ve saatlerde iki haftaya yayılarak yapılır.

(2) Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için, o derse kayıtlı olmak ve ilk defa alınan derslerin en az %70’ine, uygulama ve/veya laboratuvarların en az % 80’ine katılmak zorunludur. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenci yarıyıl sonu sınavına alınmaz. Bu öğrenciye (DS) devamsız harf notu verilir.

(3) Bir dersten yarıyıl sonu sınavına girme şartını bir kere yerine getiren öğrenciden, bu dersi daha sonraki yarıyıllarda tekrarlaması durumunda devam şartı aranmaz.

(4) Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı % 60’dır.

(5) Yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrencilere 0 (sıfır) verilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.9

(6) Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarının bağıl değerlendirme sisteminde değerlendirmeye alınması için puan üzerinden en az 35 (otuz beş) puan alınması zorunludur. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarından puan üzerinden 34 (otuz dört) ve daha az puan alan öğrenciler bağıl değerlendirme sistemi tarafından değerlendirmeye alınmaz ve doğrudan başarısız sayılır. Bununla ilgili diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

Bu hükmün yürürlük tarihi:

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

Bütünleme sınavı

(1) Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız, yetersiz veya sınamalı derslerden bütünleme sınavına girebilir.

(2) Bütünleme sınavına girebilmek için; sınavların yapılacağı eğitim-öğretim yılında ilgili derslere kayıt yaptırmak ve bu derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmak zorunludur. Bütünleme sınavlarına giremeyen öğrencilere mazeret sınav hakkı verilmez.

(3) Öğrenciler DC, DD, FD, FF, YS notlu derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavı sonrası verilen harfli not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer.

(4) Bir dersin bütünleme sınavına girmeyen öğrencilerin harf notu, yarıyıl sonu harf notu olarak kalır. Bütünleme harf notları not ortalamasına katılır.

(5) Bir dersin devam koşulunu yerine getiren ancak yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrenci bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavında da yarıyıl sonu sınavı not limiti uygulanır. Bütünleme sınavı için ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları dikkate alınarak harfli başarı notu belirlenir.

Tek ders sınavı

Değişik kenar başlığı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

Bu hükmün yürürlük tarihi:

Değişik madde: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

(1) Mezun olmak üzere sadece bir başarısız (FF, FD) dersi kalan ve bu dersinden de devam şartını yerine getirmiş, derse ilgili döneminde kayıt yaptırmış ve katkı payını/öğrenim ücretini yatırmış olan öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere başarısız oldukları ders için tek ders sınavı yapılır. Tek ders sınavı her yarıyıl sonunda, sınavların bitiminden sonra, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Bu sınavda alınan harfli not o dersin yarıyıl başarı notudur.

(2) Tek ders sınavına giremeyen öğrencinin mazeret sınavı hakkı yoktur.

Mazeret sınavı

Değişik madde: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m

(1) Mazeret sınavı, sadece ara sınavlar için olmak üzere ilgili kurullarca mazereti kabul edilen öğrenciler için uygulanır. Ara sınav için mazeret sınavı, yarıyıl içerisinde yapılır. Mazeret sınavı yapılması, ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Hastalık nedeniyle sınavlara giremeyen öğrencilerin bu durumlarını sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporu ile belgelemeleri gerekir.

(2) Haklı ve geçerli nedenlere dayalı mazereti dolayısıyla, bir sınava katılamayan ve mazeret belgelerinin düzenlendikleri tarihi izleyen beş iş günü içerisinde durumunu belgeleyerek başvuruda bulunan öğrencilere, mazeretlerinin ilgili yönetim kurulunca uygun görülmesi durumunda sınavına giremediği dersler için bir defaya mahsus mazeret sınavı hakkı verilir. Mazeret belgelerinin bölüm başkanlıklarına verilmesi zorunludur. Bu sürenin dışında yapılan başvurular işleme konulmaz. Mazeret sınavlarına girmeyen öğrencilere yeni bir mazeret sınavı hakkı verilmez.

Notların verilmesi

(1) Harf notları, öğretim elemanı tarafından, öğrenci otomasyon sistemine girilerek öğrenci işleri daire başkanlığına verildiği anda kesinleşir ve ilan edilir. Sınavların bitimini izleyen yedi gün içerisinde harf notları ile ilgili işlemlerin tamamlanması zorunludur. İlgili öğretim elemanı bu notları iki suret olarak listeler. Düzenlenen bu listeler, dersi veren öğretim elemanı tarafından imzalanır. İmzalı listelerin bir nüshası ilgili fakülte dekanlığı, yüksekokul veya meslek yüksekokulu müdürlüğünde, diğer nüshası ise öğrenci işleri daire başkanlığında muhafaza edilir.

(2) Her yarıyılın sonunda ilgili fakülte veya yüksekokul kurulu tarafından sınavlar ve diğer çalışmaların genel bir değerlendirilmesi yapılır.

Sınavların değerlendirilmesi ve başarı notları

(1) Bir öğrencinin bir dersten başarı notu; o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı düzeyi, ara sınavların not ortalaması ve yarıyıl sonu veya yılsonunda aldığı not birlikte değerlendirilerek sınıfın başarı düzeyine göre bağıl değerlendirme sistemi ile belirlenir. İlgili öğretim elemanı uygun gördüğü takdirde; derse bağlı ödev, laboratuvar ve proje çalışmaları ile haberli olarak yapılan kısa sınavları ikinci bir ara sınav olarak değerlendirebilir. Bağıl değerlendirme sisteminin nasıl uygulanacağıyla ilgili hususlar Senato tarafından belirlenir.

Bu hükmün yürürlük tarihi:

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

(2) Bu değerlendirmede yarıyıl sonu veya yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı %60 olarak alınır. Bu değerlendirme sonunda her öğrenciye, dersi veren öğretim elemanı tarafından, öğrenci otomasyonu üzerinde bağıl değerlendirme sistemi kullanılarak aşağıdaki harf notlarından biri yarıyıl sonu veya yılsonu başarı notu olarak verilir.

Bu hükmün yürürlük tarihi:

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

(3) Öğrencilere her ders için puan üzerinden verilen not, bağıl değerlendirme sistemi ile harf notu şekline dönüştürülerek bir başarı notu verilir. Harf notları, bağıl değerlendirme sistemi ile oluşturulur.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.7

(4) İlgili öğretim üyesi puan üzerinden verdiği ham başarı notlarının karşılığı olan ve bağıl değerlendirme sistemi ile verilen harf notlarını ilan eder.

Bu hükmün yürürlük tarihi:

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

(5) Harfli notlar, başarı notu, değerlendirme ve not aralıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Harfli NotuBaşarı NotuDeğerlendirmePuan
AAMükemmel
BAPekiyi
BBİyi
CBOrta
CCYeterli
DCŞartlı başarılı
DDŞartlı başarılı
FDZayıf
FFÇok zayıf
YE-Yeterli-
YS-Yetersiz-
DS-Devamsız-
MF-Muaf-

Bu hükmün yürürlük tarihi:

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

(6) Bu değerlendirmeler sonucunda;

a) Bir dersten AA, BA, BB, CB veya CC notlarından birini almış olan bir öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) Bir dersten DC veya DD alan bir öğrenci en az GNO ya erişmiş olmak koşulu ile o dersi başarmış sayılır.

c) Bir dersten FD veya FF alan bir öğrenci o dersi başaramamış sayılır.

(7) Kredisiz derslerin ve stajların değerlendirmesi, devamsızlık ve mazeretli durumlarda aşağıdaki notlardan birisi verilir:

a) (MF) Muaf notu: Yatay veya dikey geçiş yolu ile veya ÖSYS ile Üniversiteye kaydolan öğrencilere, daha önce almış oldukları ve denkliği, bölüm başkanlığının önerisi üzerine birim yönetim kurullarınca kabul edilen ve rakamsal notu bulunmayan dersler için öğrencilere verilir.

Bu hükmün yürürlük tarihi:

Değişik bent: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

b) (YE) Yeterli notu: Staj çalışmasını başarı ile tamamlayan öğrencilere verilir.

Değişik bent: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/02//) m.3

c) (YS) Yetersiz notu: Staj çalışmasında başarısız olan öğrencilere verilir.

Değişik bent: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/02//) m.3

ç) (DS) Devamsız notu: Derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir.

d) (E) Eksik notu: Erasmus öğrencisi olarak uluslararası öğrenci değişim programı kapsamında olan öğrenciye verilir. (E) notu daha sonra harfli nota dönüştürülür.

Mülga bent: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

(8) (YE), (MF) ve (YS) notu not ortalaması hesabında dikkate alınmaz. (DS) notu, not ortalaması hesabında (FF) notu gibi işlem görür.

(9) Sınavlarda kopya hazırlayan, kopya girişiminde bulunan, sınava hile karıştıran, kopya çektiği ilgili öğretim elemanınca sınav evrakının incelenmesi sonucunda anlaşılan öğrenciye, o sınav için 0 (sıfır) notu verilir ve hakkında tutanak tutularak disiplin soruşturması açılır.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m

(10) Entegre eğitim sistemi uygulayan tıp fakültesinde sınavların değerlendirilmesi ve öğrenci başarısı ile ilgili hususlar, ilgili birim tarafından düzenlenir.

Notlarda maddi hata

(1) Notlarda maddi hatanın yapılmış olması durumunda;

a) Ara sınav notlarında herhangi bir maddi hatanın yapılmış olması halinde düzeltme istemi, sınav sonuçlarının ilanından itibaren 5 iş günü içerisinde öğrencinin dilekçe ile başvurusu üzerine ilgili yönetim kurulunca karara bağlanır ve durum bölüm başkanlığına iletilir. Bu işlemin en geç 5 işgünü içerisinde sonuçlandırılıp ilgili öğrenciye yazılı olarak bildirilmesi zorunludur.

b) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından açıklanan harfli notlar ile ilgili herhangi bir maddi hatanın yapılmış olması halinde, düzeltme istemi, öğrencinin veya öğretim elemanının, maddi hataya ilişkin belgelerle birlikte ilgili yönetim kuruluna başvurusu üzerine, ilgili yönetim kurulu kararı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir ve sonuçlandırılır. Harfli notlarla ilgili maddi hataların en geç beş iş günü içinde sonuçlandırılmış olması gerekir. Düzeltme işlemleri fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulu onayını gerektirir.

Değişik bent: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m

c) Sınav notlarına ilişkin düzeltme başvuruları doğrudan ilgili bölüm başkanlığına yapılır.

Dönem not ortalaması ve genel not ortalaması

(1) Öğrencilerin başarı durumu her yarıyıl sonunda öğrenci işleri daire başkanlığı otomasyon programı tarafından hesaplanarak belirlenir. Bir öğrencinin bir eğitim-öğretim çalışmasından aldığı ağırlıklı AKTS kredisi değeri, o çalışmanın AKTS kredi değeri ile aldığı yarıyıl notu katsayısının çarpımı yoluyla elde edilir.

(2) Herhangi bir yarıyılın not ortalamasını bulmak için; o yarıyılda öğrencinin kayıt olduğu ve not ortalamalarına katılan her bir dersin AKTS değeri, o dersten alınan notun katsayısı ile çarpılarak bulunan değerler toplanır ve elde edilen toplam kredi değeri, bu derslerin toplam AKTS değerine bölünür. Elde edilen ortalama virgülden sonra iki hane olarak gösterilir.

(3) Genel not ortalaması öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu ve kayıtlı bulunduğu bölüm/programda geçerli olan derslerin ve çalışmaların tümü dikkate alınarak aynı yöntemle hesaplanır. Gerek yarıyıl ve gerekse genel not ortalamasında (AA)’dan (FF)’e kadar verilen notlar esas alınır. Not ortalamalarının hesaplanmasında tekrar edilen derslerden alınan en son harf notu esas alınır. Bütün notlar öğrencinin not belgesinde gösterilir.

Onur ve yüksek onur öğrencileri

(1) Müfredatındaki dönemlere ait tüm dersleri almış, dönem uzatmamış, disiplin cezası almamış ve başarısız dersi (FF, FD, DS, YS) bulunmamak kaydıyla;

a) Her eğitim-öğretim yarıyılı sonunda dönemine ait müfredatındaki tüm dersleri almak kaydıyla dönem not ortalaması - arası olan öğrenciler onur öğrencisi,

Değişik bent: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.8

b) Mezuniyet aşamasında genel not ortalaması arasındaki öğrenciler yüksek onur öğrencisi,

sayılırlar.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

(2) Bu öğrencilerin listesi her eğitim-öğretim yarıyılı sonunda akademik birimlerce ilan edilir ve Dekan/Müdür tarafından imzalı belge düzenlenerek bu öğrencilere verilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.8

Başarılı ve başarısız öğrenciler

(1) Bulunan yarıyıl sonu veya yıl sonu itibariyle genel not ortalaması en az olan öğrenci başarılı, genel not ortalaması dan az olan öğrenci başarısız sayılır. Burs veya kredi alan öğrencilerin başarı durumu yılsonu genel not ortalaması değerlerine göre belirlenir.

Başarısız olunan dersin tekrarı

Değişik madde: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m

(1) Bir dersten (FF), (FD), (YS) veya (DS) alan veya dersi normal döneminde alamayan öğrenciler, bu dersi verildiği ilk dönemde almak zorundadırlar. Bu dersler seçmeli veya sonradan programdan çıkarılan dersler ise, öğrencilerin, bunların yerine ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen dersleri almaları zorunludur.

Genel not ortalamasının yükseltilmesi

(1) Genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenciler daha önce aldıkları ve başarılı oldukları dersleri o derslerin verildiği yarıyılda tekrarlayabilirler. Ancak bu durumda, öğrencilerin derse kayıt yaptırmaları şarttır. Başarılı dersin tekrarında devam şartı aranmaz. Genel not ortalaması hesabında, tekrarlanan derste alınan en son not geçerlidir. Not yükseltmek için yeniden alınan bu derslerde öğrenciler dersi ikinci kez alıyormuş gibi işlem görür.

Sınav sonuçlarının ilanı ve itiraz

Değişik madde: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m

(1) Ara sınav, mazeret sınavı, yarıyıl sonu sınavı, yılsonu sınavı, bütünleme sınavı ve tek ders sınavı sonuçlarının sınavların bitiş tarihinden itibaren en geç bir hafta içerisinde elektronik ortamda ilan edilmesi zorunludur. Ancak Senato kararıyla sınavların ilan tarihlerinde değişiklik yapılabilir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/04//) m.5

(2) Sınav sonuçları, maddi hata durumunun belirlenmesi dışında değiştirilemez. Öğrenciler veya öğretim elemanları maddi hata konusunda, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en geç beş iş günü içerisinde bölüm başkanlığına maddi hataya ilişkin belgelerle birlikte yazılı olarak başvurabilirler. İlgili öğretim elemanınca sınav evrakının incelenmesi sonucunda maddi hata tespit edilirse, ilgili bölüm başkanlığının görüşü de alınarak ilgili yönetim kurulunca alınan karar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir ve sonuçlandırılır. Maddi hata olmadığı anlaşılırsa, durum ilgilinin dilekçesine işlenir ve kendisine bildirilir.

(3) Öğretim elemanlarının sınıf not ortalamalarına göre verdiği harfli notların oluşturulmasında kullandığı sınıf not ortalamasına itirazda bulunulamaz.

ALTINCI BÖLÜM

Mazeretler ve İzinli Sayılma

Haklı ve geçerli nedenler

(1) Kayıt, devam, uygulama, ara sınav ve yarıyıl/yılsonu sınav şartlarından birini, aşağıda belirtilen ve ilgili yönetim kurulunun kabul edeceği haklı ve geçerli bir nedenle yerine getiremeyen öğrencilerin hakları saklı tutulur;

a) Öğrencinin, sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık raporuyla belgelenmiş sağlıkla ilgili mazeretinin olması,

b) sayılı Kanun hükümlerine göre öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi,

c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartıyla, doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenime ara vermek zorunda kalmış olması,

ç) Birinci derecede yakınlarının ağır hastalığı halinde, bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle, öğrencinin öğrenime ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi,

d) Öğrencinin ekonomik nedenlerle eğitim ve öğretimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi,

e) Hüküm muhtevası ve sonuçları bakımından, tabi olduğu ilgili mevzuat hükümlerine göre öğrencinin, öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya ihracını gerektirmeyen mahkûmiyet hali,

f) Öğrencinin hangi sıfatta bulunursa bulunsun, tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması nedeniyle askere alınması,

g) Öğrencinin tutukluluk hali,

ğ) Öğrencinin, eğitim ve öğretimine katkıda bulunacak, en çok bir yıl süreli ve belgelenmiş üniversite dışı burs, staj veya araştırma imkânına sahip olması,

h) İlgili yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenler ile öğrencinin Rektörlükçe izinli sayılması.

Değişik bent: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/05//) m

(2) Haklı ve geçerli nedenlere dayalı mazereti dolayısıyla, bir sınava katılamayan ve mazeretinin bitiminden en geç 5 iş günü içerisinde durumunu belgeleyerek başvuruda bulunan öğrencilere, mazeretlerinin ilgili yönetim kurulunca uygun görülmesi durumunda sadece bir defaya mahsus mazeret sınavı hakkı verilir. Mazeret sınavları; ara sınavlar için dekanlıklar veya yüksekokul/meslek yüksekokulu müdürlüklerince tespit edilecek tarihlerde, yarıyılın son haftasında, yarıyıl sonu veya yılsonu sınavları için ise, 31 inci maddede belirtildiği şekilde yapılır.

Mülga fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m

(3) Haklı ve geçerli nedenleri ilgili yönetim kurullarınca kabul edilen öğrenciler, bu Yönetmeliğin 25 inci maddesindeki devam koşullarını sağlamak zorundadırlar.

İzinli sayılma

(1) Öğrencilere belgeleyecekleri önemli ve haklı nedenleri, sorunları bulunması veya öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj ve araştırma imkânları doğması halinde; ilgili yönetim kurulu kararı ile bir defaya mahsus olmak üzere bir yıla kadar izin verilebilir. Bu izin süresi öğretim süresine eklenir. Ancak bu tür izinler ile ilgili başvuruların, eğitim-öğretim yarıyılının ilk ayı içinde yapılması gerekir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m

(2) Üniversitenin bilimsel, kültürel, sosyal ve sportif etkinlikleri ile ülkemizi ulusal ve uluslararası seviyede yurt içi ve yurt dışında temsil eden öğrenciler için belirtilen devam koşulları aranmaz. Bu durumdaki öğrencilerin ara sınav ve/veya yarıyıl/yılsonu sınav hakları saklıdır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Katkı Payları ve Öğrenim Ücretleri

Katkı payı kadar öğrenim ücreti ödeyecek öğrenciler ile yatay geçiş yapanların öğrenim ücretleri

(1) Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden başarılı olan ve bu dersleri alan öğrencilerin başarı ortalamasına göre dönem sonu itibarıyla yapılacak sıralamada ilk yüzde 10’a giren ikinci öğretim öğrencileri, bir sonraki dönemde birinci öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri öğrenci katkı payı kadar öğrenim ücreti öderler.

(2) Yatay geçiş şartlarına uygun olarak birinci öğretim programlarından ikinci öğretim programlarına yatay geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

Katkı payının yarısının ödenmesi

(1) Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden başarılı olan ve bu dersleri alan öğrencilerin başarı ortalamasına göre dönem sonu itibarıyla yapılacak sıralamada ilk yüzde 10’a giren birinci öğretim öğrencileri, bir sonraki dönemde ödeyecekleri öğrenci katkı payının yarısını öderler.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Bitirme Çalışmaları, Stajlar, Mezuniyet, Diplomalar ve İlişik Kesme

Bitirme çalışmalarına ilişkin esaslar ve değerlendirme

(1) Bitirme çalışması, öğrencinin sonucu istenen bilgi ve beceri düzeyine eriştiğini gösteren bir veya birden fazla öğretim elemanı gözetiminde yapılan çalışmadır.

(2) Bitirme çalışması konusunun verileceği yarıyıl ile çalışmanın yapılması, yürütülmesi, teslimi, jürinin oluşturulması ve çalışmanın yarıyıl ve yarıyıl sonu değerlendirilmesi ilgili esaslar, ilgili birimin kurul kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

Değişik fıkra: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m

(3) Üniversite Senatosu bitirme çalışmalarının formatı, sürdürülmesi, değerlendirilmesi ve notlandırılması ile ilgili düzenlemeler yapabilir veya birimlere yaptırabilir.

Stajlar

(1) Staj, Eğitim-Öğretim programlarının niteliklerine bağlı olarak, öğrencilerin edindiği bilgileri uygulama alanına aktarması ya da uygulama alanıyla pekiştirmesi amacıyla ön lisans ve lisans düzeylerinde yaptıkları uygulamalı çalışmalardır.

(2) Staj çalışmalarının niteliği, süresi, zamanı, yürütülmesi, teslimi, jürinin/komisyonun oluşturulması ve çalışmanın değerlendirilmesiyle ilgili esaslar; fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu kurulu kararı ve senatonun onayı ile belirlenir.

(3) Stajların süreleri, staj yerleri, stajlarda uyulacak esaslar, staj komisyonları ve benzeri hususlarda Üniversite Senatosu tarafından belirlenir.

Mezuniyet

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir kaynağı değiştir]

Meslek Yüksekokulları[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası